casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Luna Twist
Voor het geld moet je het niet doen en zodra je op een podium staat krijg je kritiek , dus daarvoor moet je het ook niet doen .
29/09/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

29/09/2010 : Luna Twist - Voor het geld moet je het niet doen en zodra je op een podium staat krijg je kritiek , dus daarvoor moet je het ook niet doen .
29/09/2010 : Luna Twist - Voor het geld moet je het niet doen en zodra je op een podium staat krijg je kritiek , dus daarvoor moet je het ook niet doen .
29/09/2010 : Luna Twist - Voor het geld moet je het niet doen en zodra je op een podium staat krijg je kritiek , dus daarvoor moet je het ook niet doen .
29/09/2010 : Luna Twist - Voor het geld moet je het niet doen en zodra je op een podium staat krijg je kritiek , dus daarvoor moet je het ook niet doen .
Als onnozel broekventje zat ik woensdagnammidag aan de radio gekluisterd. In plaats van de traditionele huiswerkjes op school tot een goed einde te brengen, luisterde ik naar een andere leraar : Gust De Coster.

Gust introduceerde talloze groepen in de Vlaamse huiskamers en één van zijn lievelingsgroepen die zich tot het kruim van die Belpop mocht rekenen was Luna Twist.

Binnenkort kun je op 19 oktober naast Anne Clark ook Luna Twist in de Gentse Vooruit aan het werk zien.

Dark Entries heeft alweer de eer gehad om met een mens te praten die een steen is van het Belgisch alternatief popfirmanent uit de jaren ’80, zijn naam : Alain Tant.

Geschiedenisgewijs begon alles met Once More. Altijd een onderschatte Belpopgroep geweest als je ’t mij vraagt...

Live zeker , maar we hebben naar mijn gevoel steken laten vallen toen we platen maakten . We waren nog veel te groen en beseften niet dat een groot deel van ons repertoire er nog niet stond.

Ik verwijt niemand iets hoor, het was in een tijd dat er nog geen producers waren in België, amper goeie studio's en we hadden geen goeie begeleiding.

Als ik zie welke voorsprong de huidige groepen hebben, daar konden wij alleen van dromen toen. We hadden toen echt iemand nodig die ons er op wees dat we een tekort hadden aan goeie nummers , maar er was niemand.

En de platenfirma wilde dat we zo vlug mogelijk na het winnen van de Rock Rally ('78) , een single uitbrachten omdat ze er van uitgingen dat we het ijzer moesten smeden terwijl het nog heet was . Als je bedenkt dat Novastar vier jaar heeft gewacht om na de Rock Rally met een plaat op de proppen te komen...dat hadden we ook moeten doen.

Alles veranderde toen Dirk Blanchart erbij kwam want jullie werden Luna Twist. Waarom niet gewoon Once More gebleven?

We hadden een slecht management en we wilden daar weg , die dreigden ermee om een "fake" Once More naar optredens te sturen (stel je voor) als we weg gingen. Aangezien we toch al andere muziek maakten , besloten we om met een schone lei te beginnen : nieuwe naam en andere modernere muziek.

Als je dit zoveel jaarna datum bekijkt : Luna Twist is eigenlijk een briljante groepsnaam.

Ze blijft overeind en heeft een betekenis : LUNA staat voor het hoofd / denken. TWIST staat voor de benen /dansen.We wilden dansmuziek en pop brengen waar tekstueel soms wat meer inzat.

Ik vind dat de Rock Rally de artistieke vrijheid nekt. Alle groepen hier willen hem winnen dus kiezen voor de optie : radiovriendelijke 'Studio Brussel muziek' waardoor al die groepen op elkaar lijken.

Ik denk niet dat daar een groot vooropgesteld plan achter zit hoor . Wat altijd terug komt is dat er soms nogal veel groepen hun groot voorbeeld naäpen , vb in de jaren negentig had je nu en dan een Red Hot Chilli peppers / R.E.M -kloon en de laatste jaren hoor je veel zangers exact zo zingen zoals Tom Barman van Deus :-)

Verder moet je ook beseffen dat iedereen kind van zijn tijd is , in de jaren tachtig klonken veel groepen ook allemaal gelijk (de typische Cure-Joy Division -New Order akkoorden) . Dus vele groepen aapten ook maar een populaire sound na. Dus de huidige groepen doen dat ook vind ik.

Vroeger had je daar ook nog “shockerende” dingen bij : van Red zebra tot Aroma Di Amore......

Bof, zo shockerend vond ik dat toen niet hoor :-) Maar ja ik ben dan ook niet "Jan met de pet". Het kan best zijn dat die groepen toen vreemd overkwamen bij sommige mensen.

Met Luna Twist scoorden jullie meteen hoog met “African Time”, wat een tijdloze parel was dat. Dit moet je toch apetrots maken......

Wel het was in ieder geval het nummer dat ons kansen had kunnen geven om internationaal iets waar te maken . Begin jaren 2000 kwam ik een dj tegen die toen in New-York in een hippe tent draaide.

Die vertelde me dat het nummer er vaak wordt gedraaid en later hoorden we van mensen dat ze die maxi gevonden hadden in landen zoals Italië, Portugal enz , terwijl we niet eens wisten dat die plaat daar uit was :-)

Het nummer is gecomponeerd door wijlen onze drummer (die het ook voor een deel zingt), hij is samen met zijn vrouw verongelukt .

En dan die vraag...was”African Time” niet tegelijkertijd de vloek en de zegen.....ik bedoel dat succes hebben jullie nooit geëvenaart....

We wilden natuurlijk graag een hit of succes , maar er zat geen groot plan achter Luna Twist , alleen muziek telde . Direct na “African Time” brachten we een pop nummer uit ("Look Out") en geen ander dansnummer , en later nog een traag nummer in 3/4 maat ("Golden Inside") , tja dat is om moeilijkheden vragen natuurlijk.

Een plaat maken met allemaal copieën van African Time , daar hadden we geen zin in . Op die manier stoot je een groot publiek af. We hebben ook te kort bestaan om er misschien een vervolg aan te breiën , slechts één LP en één maxi . Het is gelopen zoals het is , c'est la vie.

Als ik goed geinformeerd ben hebben jullie tijdens 1980-1983 zo’n 300 optredens achter de rug....da’s keiveel!

Ja we hadden toen de populariteit van iemand als Daan nu . We speelden toen ook in De Vooruit , vreemd om er 28 jaar later terug te staan . In Nederland hebben we drie keer getoerd en daar zaten de zalen de derde keer vol . Vaak speelden we ook op verkeerde plaatsen (genre pensenkermissen) , maar dat deden alle groepen toen.

Als oude bompa heb ik zo veel respect voor John Peel, maar ik vergeet eigenlijk zo vaak (net als heel België) onze eigen John Peel : Gust De Coster........die man creëerde de Belpop op een zendtijd van drie uur per week!

Ja Gust De Coster een legendarisch figuur en een fijn mens . Spontaan moet ik denken aan het nummer "How much are they" (Jah Wobble) , dat was het begin tema van zijn programma.

Ik herinner me de dood van Patrick Nebel (Nacht Und Nebel) , Gust interviewde toen de moeder van Patrick . Legendarisch.

Wat vind je van die Belpop trouwens?

Ik moet je bekennen dat ik zelden nog naar die muziek luister . Soms hoor ik eens iets voorbij passeren op de radio, maar meestal hebben die nummers goed de tijd overleefd.

Onlangs hoorde ik nog Luk Van Acker , nog steeds goed . Weet je ik ben vooral blij dat ik overal op de eerste rij stond (zonder te moeten betalen ha ha). Allez Allez , Arbeid Adelt , TC Matic , De Kreuners , Marine overal stond ik erbij en keek ik ernaar van uit de coulissen , een mooi cadeau.

Sinds kort is er weer een reunie....die vraag, Alain : waarom?

Voor het geld en de wijven zeker ? Neen dus , voor het geld moet je het niet doen en zodra je op een podium staat krijg je kritiek , dus daarvoor moet je het ook niet doen . Tja zot zijn zeker , ik moet toegeven dat de huidige populariteit van de 80's wel een rol heeft gespeeld om het te doen.

Betekent dat een jukebox spelen of is er echt nieuw materiaal in aantocht?

We hebben intussen reeds drie nieuwe singles uit (weliswaar alleen uit op promo-cd's). De eerste in het rijtje ("Backbeat") , was een nummer dat we al speelden in '83 maar nooit hadden uitgebracht.

We willen heel graag meer uitbrengen (full cd , maar alleen als er voldoende belangstelling voor is (dus even afwachten).

Als er nieuw materiaal komt, weet je wat er gebeurt : het wordt vergeleken met 1982 en da’s verre van fair eigenlijk....

Dat hebben we intussen al ondervonden . Langs de andere kant , mochten we vandaag een nieuwe cd uitbrengen in een land als Frankrijk , dan zullen die ons niet vergelijken met vroeger , want we hebben er geen verleden. Soms stoot je op onoverkomelijke vooroordelen , het beste is om je daar niets van aan te trekken :-)

Ik vraag dit aan iedereen : wat is uw favoriete plaat aller tijden?

Ai waarom slechts één ? Ik kan er honderd opnoemen ...ok ik zal er toch drie opnoemen : "Dark side of the moon " / Pink Floyd --- "From The lions Mouth" /The Sound ---- "Heyira"/ Joni Mitchell

Binnenkort staan jullie met Anne Clark in de Vooruit, wat mag het publiek verwachten?

Drie heren van stand die grasduinen door hun repertoire, die al eens meer last hebben van hun rug maar met liefde voor de muziek.

Het laatste woord is aan u, Alain

Nu ik al eens vaker luister naar andere genres (jazz bijvoorbeeld) , wel er is een hele nieuwe generatie met jonge Belgische jazz muzikanten die ik iedereen warm kan aan bevelen.

Alle info omtrent het optreden vindt u hier.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...