casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Luna Twist
Voor het geld moet je het niet doen en zodra je op een podium staat krijg je kritiek , dus daarvoor moet je het ook niet doen .
29/09/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

29/09/2010 : Luna Twist - Voor het geld moet je het niet doen en zodra je op een podium staat krijg je kritiek , dus daarvoor moet je het ook niet doen .
29/09/2010 : Luna Twist - Voor het geld moet je het niet doen en zodra je op een podium staat krijg je kritiek , dus daarvoor moet je het ook niet doen .
29/09/2010 : Luna Twist - Voor het geld moet je het niet doen en zodra je op een podium staat krijg je kritiek , dus daarvoor moet je het ook niet doen .
29/09/2010 : Luna Twist - Voor het geld moet je het niet doen en zodra je op een podium staat krijg je kritiek , dus daarvoor moet je het ook niet doen .
Als onnozel broekventje zat ik woensdagnammidag aan de radio gekluisterd. In plaats van de traditionele huiswerkjes op school tot een goed einde te brengen, luisterde ik naar een andere leraar : Gust De Coster.

Gust introduceerde talloze groepen in de Vlaamse huiskamers en één van zijn lievelingsgroepen die zich tot het kruim van die Belpop mocht rekenen was Luna Twist.

Binnenkort kun je op 19 oktober naast Anne Clark ook Luna Twist in de Gentse Vooruit aan het werk zien.

Dark Entries heeft alweer de eer gehad om met een mens te praten die een steen is van het Belgisch alternatief popfirmanent uit de jaren ’80, zijn naam : Alain Tant.

Geschiedenisgewijs begon alles met Once More. Altijd een onderschatte Belpopgroep geweest als je ’t mij vraagt...

Live zeker , maar we hebben naar mijn gevoel steken laten vallen toen we platen maakten . We waren nog veel te groen en beseften niet dat een groot deel van ons repertoire er nog niet stond.

Ik verwijt niemand iets hoor, het was in een tijd dat er nog geen producers waren in België, amper goeie studio's en we hadden geen goeie begeleiding.

Als ik zie welke voorsprong de huidige groepen hebben, daar konden wij alleen van dromen toen. We hadden toen echt iemand nodig die ons er op wees dat we een tekort hadden aan goeie nummers , maar er was niemand.

En de platenfirma wilde dat we zo vlug mogelijk na het winnen van de Rock Rally ('78) , een single uitbrachten omdat ze er van uitgingen dat we het ijzer moesten smeden terwijl het nog heet was . Als je bedenkt dat Novastar vier jaar heeft gewacht om na de Rock Rally met een plaat op de proppen te komen...dat hadden we ook moeten doen.

Alles veranderde toen Dirk Blanchart erbij kwam want jullie werden Luna Twist. Waarom niet gewoon Once More gebleven?

We hadden een slecht management en we wilden daar weg , die dreigden ermee om een "fake" Once More naar optredens te sturen (stel je voor) als we weg gingen. Aangezien we toch al andere muziek maakten , besloten we om met een schone lei te beginnen : nieuwe naam en andere modernere muziek.

Als je dit zoveel jaarna datum bekijkt : Luna Twist is eigenlijk een briljante groepsnaam.

Ze blijft overeind en heeft een betekenis : LUNA staat voor het hoofd / denken. TWIST staat voor de benen /dansen.We wilden dansmuziek en pop brengen waar tekstueel soms wat meer inzat.

Ik vind dat de Rock Rally de artistieke vrijheid nekt. Alle groepen hier willen hem winnen dus kiezen voor de optie : radiovriendelijke 'Studio Brussel muziek' waardoor al die groepen op elkaar lijken.

Ik denk niet dat daar een groot vooropgesteld plan achter zit hoor . Wat altijd terug komt is dat er soms nogal veel groepen hun groot voorbeeld naäpen , vb in de jaren negentig had je nu en dan een Red Hot Chilli peppers / R.E.M -kloon en de laatste jaren hoor je veel zangers exact zo zingen zoals Tom Barman van Deus :-)

Verder moet je ook beseffen dat iedereen kind van zijn tijd is , in de jaren tachtig klonken veel groepen ook allemaal gelijk (de typische Cure-Joy Division -New Order akkoorden) . Dus vele groepen aapten ook maar een populaire sound na. Dus de huidige groepen doen dat ook vind ik.

Vroeger had je daar ook nog “shockerende” dingen bij : van Red zebra tot Aroma Di Amore......

Bof, zo shockerend vond ik dat toen niet hoor :-) Maar ja ik ben dan ook niet "Jan met de pet". Het kan best zijn dat die groepen toen vreemd overkwamen bij sommige mensen.

Met Luna Twist scoorden jullie meteen hoog met “African Time”, wat een tijdloze parel was dat. Dit moet je toch apetrots maken......

Wel het was in ieder geval het nummer dat ons kansen had kunnen geven om internationaal iets waar te maken . Begin jaren 2000 kwam ik een dj tegen die toen in New-York in een hippe tent draaide.

Die vertelde me dat het nummer er vaak wordt gedraaid en later hoorden we van mensen dat ze die maxi gevonden hadden in landen zoals Italië, Portugal enz , terwijl we niet eens wisten dat die plaat daar uit was :-)

Het nummer is gecomponeerd door wijlen onze drummer (die het ook voor een deel zingt), hij is samen met zijn vrouw verongelukt .

En dan die vraag...was”African Time” niet tegelijkertijd de vloek en de zegen.....ik bedoel dat succes hebben jullie nooit geëvenaart....

We wilden natuurlijk graag een hit of succes , maar er zat geen groot plan achter Luna Twist , alleen muziek telde . Direct na “African Time” brachten we een pop nummer uit ("Look Out") en geen ander dansnummer , en later nog een traag nummer in 3/4 maat ("Golden Inside") , tja dat is om moeilijkheden vragen natuurlijk.

Een plaat maken met allemaal copieën van African Time , daar hadden we geen zin in . Op die manier stoot je een groot publiek af. We hebben ook te kort bestaan om er misschien een vervolg aan te breiën , slechts één LP en één maxi . Het is gelopen zoals het is , c'est la vie.

Als ik goed geinformeerd ben hebben jullie tijdens 1980-1983 zo’n 300 optredens achter de rug....da’s keiveel!

Ja we hadden toen de populariteit van iemand als Daan nu . We speelden toen ook in De Vooruit , vreemd om er 28 jaar later terug te staan . In Nederland hebben we drie keer getoerd en daar zaten de zalen de derde keer vol . Vaak speelden we ook op verkeerde plaatsen (genre pensenkermissen) , maar dat deden alle groepen toen.

Als oude bompa heb ik zo veel respect voor John Peel, maar ik vergeet eigenlijk zo vaak (net als heel België) onze eigen John Peel : Gust De Coster........die man creëerde de Belpop op een zendtijd van drie uur per week!

Ja Gust De Coster een legendarisch figuur en een fijn mens . Spontaan moet ik denken aan het nummer "How much are they" (Jah Wobble) , dat was het begin tema van zijn programma.

Ik herinner me de dood van Patrick Nebel (Nacht Und Nebel) , Gust interviewde toen de moeder van Patrick . Legendarisch.

Wat vind je van die Belpop trouwens?

Ik moet je bekennen dat ik zelden nog naar die muziek luister . Soms hoor ik eens iets voorbij passeren op de radio, maar meestal hebben die nummers goed de tijd overleefd.

Onlangs hoorde ik nog Luk Van Acker , nog steeds goed . Weet je ik ben vooral blij dat ik overal op de eerste rij stond (zonder te moeten betalen ha ha). Allez Allez , Arbeid Adelt , TC Matic , De Kreuners , Marine overal stond ik erbij en keek ik ernaar van uit de coulissen , een mooi cadeau.

Sinds kort is er weer een reunie....die vraag, Alain : waarom?

Voor het geld en de wijven zeker ? Neen dus , voor het geld moet je het niet doen en zodra je op een podium staat krijg je kritiek , dus daarvoor moet je het ook niet doen . Tja zot zijn zeker , ik moet toegeven dat de huidige populariteit van de 80's wel een rol heeft gespeeld om het te doen.

Betekent dat een jukebox spelen of is er echt nieuw materiaal in aantocht?

We hebben intussen reeds drie nieuwe singles uit (weliswaar alleen uit op promo-cd's). De eerste in het rijtje ("Backbeat") , was een nummer dat we al speelden in '83 maar nooit hadden uitgebracht.

We willen heel graag meer uitbrengen (full cd , maar alleen als er voldoende belangstelling voor is (dus even afwachten).

Als er nieuw materiaal komt, weet je wat er gebeurt : het wordt vergeleken met 1982 en da’s verre van fair eigenlijk....

Dat hebben we intussen al ondervonden . Langs de andere kant , mochten we vandaag een nieuwe cd uitbrengen in een land als Frankrijk , dan zullen die ons niet vergelijken met vroeger , want we hebben er geen verleden. Soms stoot je op onoverkomelijke vooroordelen , het beste is om je daar niets van aan te trekken :-)

Ik vraag dit aan iedereen : wat is uw favoriete plaat aller tijden?

Ai waarom slechts één ? Ik kan er honderd opnoemen ...ok ik zal er toch drie opnoemen : "Dark side of the moon " / Pink Floyd --- "From The lions Mouth" /The Sound ---- "Heyira"/ Joni Mitchell

Binnenkort staan jullie met Anne Clark in de Vooruit, wat mag het publiek verwachten?

Drie heren van stand die grasduinen door hun repertoire, die al eens meer last hebben van hun rug maar met liefde voor de muziek.

Het laatste woord is aan u, Alain

Nu ik al eens vaker luister naar andere genres (jazz bijvoorbeeld) , wel er is een hele nieuwe generatie met jonge Belgische jazz muzikanten die ik iedereen warm kan aan bevelen.

Alle info omtrent het optreden vindt u hier.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twin Tribes - Shadows (repress)

Deze “Shadows” verscheen origineel begin 2018 en was voor het Amerikaanse duo Twin Tribes zowat wat “Seventeen Seconds” voor The Cure was. Ok, een lichte vorm van overdrijving is mij niet vreemd, ik weet het, maar dit debuut opende wel wereldwijd de deuren voor het duo Louis Navarro en Joel Niňo Jr. Zelfs in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Tomoko Sauvage - Fischgeist

Alles voor de kunst: Tomoko Sauvage kroop in Berlin-Prenzlauer Berg in een voormalige watertank om het album Fischgeist op te nemen. Het 19de eeuwse gebouw bestaat uit vijf gelaagde cirkels, met een wenteltrap in het midden die leidt naar een uitgang die uitkomt op een heuveltop. Binnen is het vochtig en koud met een constante temperatuur ...

lees meer...
CD BESPREKING : Stalowa Wola - The Will Of Steel

Toen een drietal jaar geleden ons het titelloze debuut van het Poolse Stalowa Wola bereikte, viel ons toch wel enige blijdschap ten deel. We konden immers nog maar eens ons martiaal kloppende hart ophalen, iets wat de laatste jaren steeds minder en minder aan de orde was. In dit genre dat op sterven na dood is valt er dan ook weinig nieuws ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Exponentia - Tränen des Leidens

Vergeef me! Om een of andere reden is deze Franse band Exponentia steeds onder mijn radar gebleven. Toen de perskit binnen viel bij de redactie van Dark Entries, trok de cover van ‘Tränen des Leidens’ meteen de aandacht! Ludovic Dhenry, de man achter dit donkere gothic neo classic project, verraste enkele maanden geleden met ...

lees meer...
CD BESPREKING : Miki Yui - Aperio!

Nee, Miki Yui heeft geen drankprobleem. Althans, voor zover we weten toch niet. De titel van haar zevende langspeler Aperio! is afgeleid van de Latijnse oorsprong van de maand april, “aperire” wat “openen” of “onthullen” betekent. Het is meteen in een notendop een hint naar de manier waarop haar muziek ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...