casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

711 items

   

Autodafeh
Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010, Kurt Ingels
 Bookmark and Share

26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
Autodafeh is één van de vele groepen op het Bimfest Festival, dit jaar een heuse tweedaagse met op 17 december een BimPreFest, van 18 december in de Antwerpse zaal Trix XL (het oude Hof Ter Lo). Ondanks het relatief korte bestaan, een drietal jaar, maakte dit Zweedse trio zo’n verpletterende indruk op de Dark Entries redactie dat hun stek op de affiche dubbel en dik is verdiend. We gingen, met het oog op het concert van 18 december, ons oor even te luister leggen bij Mika Rossi en die wist ons onder andere te vertellen dat kort voor het Bimfest Autodafeh met een nieuw studioalbum zal uitpakken!

Autodafeh begon z’n muzikale reis in 2007, amper 3 jaar (2 albums en één ep) later wint de groep aan internationale belangstelling en staat Autodafeh vooraan aan het ebm front. Kun je het geheime recept van Autodafeh aan onze lezers kwijt? Enne wie of wat is Autodafeh?

Mika: Autodafeh is een Zweedse electro/ebm formatie met als leden Anders, Jesper en ikzelf, Mika. We groeiden allemaal op in de ban van ’80 electro en ik meen dat het daar is waar we onze invloeden en ons geluid hebben opgepikt. We vertrekken vanuit de idee dat een ‘goed nummer een goed nummer blijft’ ongeacht het tempo traag of energiek of de stijl van het nummer…

Waarom kozen jullie voor een albumtitel van het legendarische SPK als groepsnaam? Tenminste als het daar is dat de naam werd gevonden?

Mika: Correct, onze naam is afgeleid van het SPK album “auto dá fé” maar wij maakten het wat moderner door te kiezen voor Autodafeh. We kozen het omdat het op dat moment goed aanvoelde en het eigenlijk zoiets als ‘hoopvolle daad’ betekent.

Het albumdebuut “Hunt For Glory” verscheen reeds in 2008. Ik veronderstel dan maar dat jullie al heel wat muzikale ervaring opdeden in andere bands en projecten gezien de release nauwelijks 1 jaar na de oprichting van de band al het levenslicht zag? Kun je iets meer vertellen over jullie muzikale achtergrond?

Mika: We hebben allemaal een electro/ebm en sytnh achtergrond. Ikzelf en Anders werkten reeds samen in tal van andere projecten voor we met Autodafeh begonnen. We denken alle drie zo ongeveer hetzelfde als het om het maken van muziek gaat, en hebben dezelfde invloeden en bagage wat volgens mij een sleutelelement is om vlot samen muziek te maken.

Jullie verbergen jullie invloeden niet. ‘Ja, wij klinken als Front 242 in hun vroege periode’ en ook Nitzer Ebb wordt regelmatig in de mond genomen als het gaat om invloeden. Kun je kort kwijt wat hun muziek zo speciaal maakt dat je er zelf een groep voor in het leven riep. Zijn er naast deze ebm invloeden nog andere muzikale invloeden of muziekstijlen waar je van houdt?

Mika: Het is niet zo verrassend dat Autodafeh soms klinkt als oudere Front 242. Wij zijn al lang fans en houden enorm van hun typerende electro/ebm stijl. Het is vandaag niet altijd makkelijk voor een groep om een eigen stijl te ontwikkelen maar als je ouder en wijzer wordt lukt dat meer en meer. Wij vertrekken vanuit deze oude stijl maar passen het wel aan aan deze tijd, trekken het verder door. Wij houden van alle soorten muziekstijlen, immers een goed nummers is en blijft een goed nummer ongeacht de stijl… ebm of niet.

De ep “Re:lectro” zie ik eerder als een soort statement, duidelijk terug naar de oude stijl maar wel passend voor deze tijd. Zou dit de sleutel naar succes kunnen zijn, het intelligent verwerken van oude invloeden om zo tot iets herkenbaar nieuws te komen?

Mika: Deze ep is in zekere zin inderdaad een statement. Wij wilden ons respect tonen voor de ‘oude school’ generatie en dus ook voor onze onmiskenbare invloeden maar wilden er wel een eigen draai aan geven. Het was bijzonder leuk om de nummers voor die ep te maken en ik ben van mening dat “Re:lectro” een zeer goede release is geworden die perfect vertolkt wat Autodafeh wil zijn.

Hoe gaan jullie om met het soms toch wel negatieve imago dat ebm groepen in de reguliere media krijgen toebedeeld. Het wordt vaak als militaristisch en agressief voorgesteld. Ik herinner me nog dat in de vroeg jaren ’80 Front 242 als ‘fascistisch’ werd gelabeld door de pers wat woedende reacties van de groep uitlokte die aanhaalden eerder het tegenovergestelde te zijn…

Mika: Om eerlijk te zijn hebben we over dergelijke toestanden niets meer gehoord of gelezen sedert de jaren ’80. We begrijpen volkomen de reactie van Front 242 toentertijd. Autodafeh is een niet politieke groep. De enige negatieve ervaring die we hadden was tijdens een toer in Italië. Tijdens een dagje vrij deden we wat sigthseeing en plots brachten twee mannen van middelbare leeftijd de Duitse WO2 groet. Inderdaad we hebben kort haar en droegen toen camouflage kledij. Zeer kortzichtig van die mannen, maar het is wel echt gebeurd.

Wat gebeurt er eigenlijk in Zweden, het lijkt ons alsof er in dat land heel wat kwaliteit ebm bands rond hangen. Een beetje zoals in België in de jaren ’80. Is er eigenlijk een grote electro/ebm scene in Zweden of maakt iedereen die er toe behoort deel uit van één of andere groep? Een beetje zoals in België vandaag.

Mika: De scene in Zweden groeit van dag tot dag. Misschien dat alle donkere stijlen van muziek wonderwel bij ons land passen. We leven voor de overgrote tijd van het jaar in de duisternis (lol). Het is vandaag ook allemaal veel makkelijker om muziek te maken dan 10 of meer jaar geleden. Al wat je nodig hebt is een pc, software en de kunde om daar intelligent mee om te gaan. Vroeger had je al een studio nodig, echte synths, drum machines… Vandaag past alles mooi in één laptop.

Heb jij tips voor ons, opkomend Zweeds electro/ebm talent waar we hier in België in de nabije toekomst rekening mee moeten houden? Sturmcafé, ook de Bimfest affiche, hoef je uiteraard niet meer te vermelden.

Mika: Ik kan je alleen maar adviseren de verschillende fora in de gaten te houden waar regelmatig nieuwe groepen worden voorgesteld. Het lijkt wel of er alle dagen nieuwe geboren worden. Als ik dan toch één naam moet noemen zou ik je aanraden Spark! eens te proberen!

Dit jaar verscheen “Identity Unknown” dit album lijkt in z’n geheel een beetje ‘zwaarder’ dan het vorige werk. In onze review vergeleken we het met Front 242 ten tijde van “Front By Front”, “Up Evil” en “Off”. Ben jij het met deze analyse eens?

Mika: We zijn van oordeel dat dit album voor ons een stap in de goede richting was. We probeerden een meer donker geluid te creëren om het allemaal wat interessanter te maken, ook voor onszelf wat als personen evolueren we ook constant. We zullen altijd die muziek maken die we zelf goed vinden, al levert dat vegelijkingen met andere groepen op.

Zijn er momenteel al concrete plannen voor nieuw werk, misschien zelfs al vòòr jullie op treden op het Belgian Independent Music Festival van 18 december aanstaande in Antwerpen?

Mika; Jawel! Ons nieuwe album “Acts of Faith” verschijnt op 7 december! Die dag spelen we trouwens met Front 242 in Rome, dus ook op het Bimfest zullen we een paar nummers uit dit nieuwe album aan het publiek voorstellen!

Welke groep van de Bimfest affiche wil je zelf graag meepikken?

Mika: Allemaal! En zeker Laibach. Ik meen dat elke groep in de line up vet zal zijn. Het wordt één grote party!

Ik veronderstel dat jullie houden van Belgisch bier gezien het Leffe label op jullie website? Hoe was jullie eerste Belgische ervaring in Doornik trouwens?

Mika: Het was een fantastische ervaring en inderdaad we houden van Belgisch bier! Doorheen de jaren hebben we trouwens al veel vrienden gemaakt in België en het is altijd interessant om er nog nieuwe te ontmoeten en om nieuwe biermerken uit te proberen!

Wat mag het publiek van Autodafeh verwachten op 18 december?

Mika: Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party! We kijken echt uit naar 18 december. Hou de scene in leven!

Tot slot een korte live impressie van Autodafeh

Review “Hunt For Glory” / Review “Re:lectro ep” / Review “Identity Unknown”

Engelse versie / English translation on the Bimfest webiste!

Autodafeh / Bimfest 2010

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Physical Wash - Physical Death

Nooit van gehoord? Het is u vergeven ik tot voor kort ook niet, maar ik ben er na beluistering van deze “Physical Death” wel zeker van dat dit een schijf is die heel wat lezers van deze geniale webstek (juist, Dark Entries) zal kunnen bekoren. Vooral zij die een gemeenschappelijk verleden in de jaren 80 delen, want hoewel actueel ...

lees meer...
CD BESPREKING : Frust - StoneI ep (vinyl)

Onbekend is onbemind, zo ook deze Frust, een project uit de Blind Delon stal. Blind Delon? Welaan, een beetje een obscuur maar toch net iets beter bekend EBM post punk project uit het Franse Toulouse. Eigenlijk is het gewoon Blind Delon in een Frust jasje en “Stone I” is meteen het eerste en strak gelimiteerde techo / ebm / minimal ...

lees meer...
CD BESPREKING : Josy & Pony - Eponyme

Uit het troosteloze Charleroi, ooit verkozen tot ‘lelijkste stad ter wereld’, komt Josy & Pony. In 2017 verscheen van dit gezelschap het debuutalbum “Hippodrone Club” en hier is dan de opvolger “Eponyme” (9 tracks, 38 minuten) met een leuk woordspel in de titel. Een flinke scheut humor vind je doorheen ...

lees meer...
CD BESPREKING : Étant Donnés - L'Opposition Et Les Causes Conjuguées Sont Réconciliées

We zijn heel blij dat Klanggalerie de nobele taak op zich heeft genomen om oud werk van de Franse industrial grootmacht Etant Donnés heruit te brengen. Enkele maanden kon u al onze bevindingen omtrent hun debuut La Vue (oorspronkelijk uit 1981) nalezen, nu is het tijd aan het tweede album, eveneens afkomstig uit ‘81: L’Opposition ...

lees meer...
CD BESPREKING : Cyanbaal - Madame Degradation / Living Tunnel

Nog niet zo lang geleden besprak ik het album 'Life Without Exit' van het Duits electro/darkwave-project Cyanbaal. Georg Kasperski was zo blij met mijn recensie dat hij voorstelde om ook zijn 2 vorige releases 'Madame Degradation' en 'Living Tunnel' te bezorgen. Eerstgenoemde is zijn debuut-EP uit 2015, terwijl laatstgenoemde ...

lees meer...
NIEUWS 11/10/2019 : Floor, de beste zangeres?

Het zijn drukke tijden voor Nightwish. Terwijl zangeres Floor Jansen de afgelopen twee maanden in eigen land een landelijke bekendheid werd door haar deelname aan de TV-show 'Beste Zangers', werkt de Finse metalband aan een nieuw studio-album voor 2020 en wordt op vrijdag 6 december het monumentale document 'Decades: Live In ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 10/10/2019 : Zaterdag So What-punkfestival in Aarschot

Sham 69, Ramonas, Unite Against Society, Capital Scum en Nope, ze staan allemaal op de affiche van het derde So What-festival dat deze zaterdag in De Klinker in Aarschot. Wie nog eens een stevige portie punk wil zoals dat in gouden tijden gemaakt werd, weet waar hij moet zijn. De Klinker: Demervalei 14, 3200 Aarschot Deuren: 17u Facebook ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : October Ritus (Rome, Awen, By The Spirits, La Merde), 04/10/2019, De Wommel, Wommelgem - Kali Yuga Über Alles!

FolkWorld, een Duits label dat ook al eens graag een concert organiseert luidde oktober in met een dubbele affiche. Op donderdag (de nationale Duitse feestdag) sloegen ze hun kampen onder de noemer October Chorus op in Mühltal (nabij Darmstadt) met behalve een andere headliner (Changes) dezelfde line-up. 's Anderdaags verhuisde het ...

lees meer...
FOTO'S : Ground Nero - @ De Klinker Aarschot, 05/10/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Ground Nero – Divergence CD Release Show - 5 oktober 2019 – De Klinker Aarschot

‘Beyond Scales there is Divergence’. Heden ten dage is het zowat de sleutelzin in het leven van Ground Nero. Een trilogie zonder echt een trilogie te zijn, maar na 2 EP’s (Beyond en Scales) is er nu het eerste full-album Divergence. Een album waarmee ze met glans laten horen dat de band sedert hun oprichting enkel maar ...

lees meer...
NIEUWS 02/10/2019 : Walhalla pakt uit met exclusieve rerelease van Ton Lebbink's cult plaat “Luchtkastelen”

Ton Lebbink (1943-2017) was de voormalige drummer van de Nederlandse new wave band en kunstcollectief Mecano en tevens portier bij het wereldberoemde poppodium Paradiso in Amsterdam. In de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw was hij één van de allereerste Nederlandse popdichters, samen met anderen zoals Diana Ozon en Bart ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Soft Riot en Kezdown treden donderdag op in Brussel

De Fantomatic.Nights zijn het kleine broertje van de Fantastique.Nights, en om de haverklap bieden ze je gratis concerten aan in het centrum van Brussel. Deze gaan door in Café Central, op wandelafstand van de AB, en er komen deze keer opnieuw twee heel aanbevelenswaardige groepen af. Soft Riot komt helemaal uit Canada en maakt ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Enzo Kreft: Biometrics

Enzo Kreft heeft een plaat uitgebracht - 'Control' - over de keerzijde van de technologie die ons omringt en steeds meer ons leven beheerst. Een boodschap die hij wil uitdragen, ook met een nieuwe clip. 'Biometrics' is een goed voorbeeld van wat de nieuwe plaat inhoudt. 'Bij biometrie worden technieken toegepast waarbij ...

lees meer...
FOTO'S : Kollaps - @ Tour à Plomb Brussel 26/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Nytt Land - @ Tour à Plomb Brussel, 26/09/2019 door Luc Luyten