casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Autodafeh
Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010, Kurt Ingels
 Bookmark and Share

26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
Autodafeh is één van de vele groepen op het Bimfest Festival, dit jaar een heuse tweedaagse met op 17 december een BimPreFest, van 18 december in de Antwerpse zaal Trix XL (het oude Hof Ter Lo). Ondanks het relatief korte bestaan, een drietal jaar, maakte dit Zweedse trio zo’n verpletterende indruk op de Dark Entries redactie dat hun stek op de affiche dubbel en dik is verdiend. We gingen, met het oog op het concert van 18 december, ons oor even te luister leggen bij Mika Rossi en die wist ons onder andere te vertellen dat kort voor het Bimfest Autodafeh met een nieuw studioalbum zal uitpakken!

Autodafeh begon z’n muzikale reis in 2007, amper 3 jaar (2 albums en één ep) later wint de groep aan internationale belangstelling en staat Autodafeh vooraan aan het ebm front. Kun je het geheime recept van Autodafeh aan onze lezers kwijt? Enne wie of wat is Autodafeh?

Mika: Autodafeh is een Zweedse electro/ebm formatie met als leden Anders, Jesper en ikzelf, Mika. We groeiden allemaal op in de ban van ’80 electro en ik meen dat het daar is waar we onze invloeden en ons geluid hebben opgepikt. We vertrekken vanuit de idee dat een ‘goed nummer een goed nummer blijft’ ongeacht het tempo traag of energiek of de stijl van het nummer…

Waarom kozen jullie voor een albumtitel van het legendarische SPK als groepsnaam? Tenminste als het daar is dat de naam werd gevonden?

Mika: Correct, onze naam is afgeleid van het SPK album “auto dá fé” maar wij maakten het wat moderner door te kiezen voor Autodafeh. We kozen het omdat het op dat moment goed aanvoelde en het eigenlijk zoiets als ‘hoopvolle daad’ betekent.

Het albumdebuut “Hunt For Glory” verscheen reeds in 2008. Ik veronderstel dan maar dat jullie al heel wat muzikale ervaring opdeden in andere bands en projecten gezien de release nauwelijks 1 jaar na de oprichting van de band al het levenslicht zag? Kun je iets meer vertellen over jullie muzikale achtergrond?

Mika: We hebben allemaal een electro/ebm en sytnh achtergrond. Ikzelf en Anders werkten reeds samen in tal van andere projecten voor we met Autodafeh begonnen. We denken alle drie zo ongeveer hetzelfde als het om het maken van muziek gaat, en hebben dezelfde invloeden en bagage wat volgens mij een sleutelelement is om vlot samen muziek te maken.

Jullie verbergen jullie invloeden niet. ‘Ja, wij klinken als Front 242 in hun vroege periode’ en ook Nitzer Ebb wordt regelmatig in de mond genomen als het gaat om invloeden. Kun je kort kwijt wat hun muziek zo speciaal maakt dat je er zelf een groep voor in het leven riep. Zijn er naast deze ebm invloeden nog andere muzikale invloeden of muziekstijlen waar je van houdt?

Mika: Het is niet zo verrassend dat Autodafeh soms klinkt als oudere Front 242. Wij zijn al lang fans en houden enorm van hun typerende electro/ebm stijl. Het is vandaag niet altijd makkelijk voor een groep om een eigen stijl te ontwikkelen maar als je ouder en wijzer wordt lukt dat meer en meer. Wij vertrekken vanuit deze oude stijl maar passen het wel aan aan deze tijd, trekken het verder door. Wij houden van alle soorten muziekstijlen, immers een goed nummers is en blijft een goed nummer ongeacht de stijl… ebm of niet.

De ep “Re:lectro” zie ik eerder als een soort statement, duidelijk terug naar de oude stijl maar wel passend voor deze tijd. Zou dit de sleutel naar succes kunnen zijn, het intelligent verwerken van oude invloeden om zo tot iets herkenbaar nieuws te komen?

Mika: Deze ep is in zekere zin inderdaad een statement. Wij wilden ons respect tonen voor de ‘oude school’ generatie en dus ook voor onze onmiskenbare invloeden maar wilden er wel een eigen draai aan geven. Het was bijzonder leuk om de nummers voor die ep te maken en ik ben van mening dat “Re:lectro” een zeer goede release is geworden die perfect vertolkt wat Autodafeh wil zijn.

Hoe gaan jullie om met het soms toch wel negatieve imago dat ebm groepen in de reguliere media krijgen toebedeeld. Het wordt vaak als militaristisch en agressief voorgesteld. Ik herinner me nog dat in de vroeg jaren ’80 Front 242 als ‘fascistisch’ werd gelabeld door de pers wat woedende reacties van de groep uitlokte die aanhaalden eerder het tegenovergestelde te zijn…

Mika: Om eerlijk te zijn hebben we over dergelijke toestanden niets meer gehoord of gelezen sedert de jaren ’80. We begrijpen volkomen de reactie van Front 242 toentertijd. Autodafeh is een niet politieke groep. De enige negatieve ervaring die we hadden was tijdens een toer in Italië. Tijdens een dagje vrij deden we wat sigthseeing en plots brachten twee mannen van middelbare leeftijd de Duitse WO2 groet. Inderdaad we hebben kort haar en droegen toen camouflage kledij. Zeer kortzichtig van die mannen, maar het is wel echt gebeurd.

Wat gebeurt er eigenlijk in Zweden, het lijkt ons alsof er in dat land heel wat kwaliteit ebm bands rond hangen. Een beetje zoals in België in de jaren ’80. Is er eigenlijk een grote electro/ebm scene in Zweden of maakt iedereen die er toe behoort deel uit van één of andere groep? Een beetje zoals in België vandaag.

Mika: De scene in Zweden groeit van dag tot dag. Misschien dat alle donkere stijlen van muziek wonderwel bij ons land passen. We leven voor de overgrote tijd van het jaar in de duisternis (lol). Het is vandaag ook allemaal veel makkelijker om muziek te maken dan 10 of meer jaar geleden. Al wat je nodig hebt is een pc, software en de kunde om daar intelligent mee om te gaan. Vroeger had je al een studio nodig, echte synths, drum machines… Vandaag past alles mooi in één laptop.

Heb jij tips voor ons, opkomend Zweeds electro/ebm talent waar we hier in België in de nabije toekomst rekening mee moeten houden? Sturmcafé, ook de Bimfest affiche, hoef je uiteraard niet meer te vermelden.

Mika: Ik kan je alleen maar adviseren de verschillende fora in de gaten te houden waar regelmatig nieuwe groepen worden voorgesteld. Het lijkt wel of er alle dagen nieuwe geboren worden. Als ik dan toch één naam moet noemen zou ik je aanraden Spark! eens te proberen!

Dit jaar verscheen “Identity Unknown” dit album lijkt in z’n geheel een beetje ‘zwaarder’ dan het vorige werk. In onze review vergeleken we het met Front 242 ten tijde van “Front By Front”, “Up Evil” en “Off”. Ben jij het met deze analyse eens?

Mika: We zijn van oordeel dat dit album voor ons een stap in de goede richting was. We probeerden een meer donker geluid te creëren om het allemaal wat interessanter te maken, ook voor onszelf wat als personen evolueren we ook constant. We zullen altijd die muziek maken die we zelf goed vinden, al levert dat vegelijkingen met andere groepen op.

Zijn er momenteel al concrete plannen voor nieuw werk, misschien zelfs al vòòr jullie op treden op het Belgian Independent Music Festival van 18 december aanstaande in Antwerpen?

Mika; Jawel! Ons nieuwe album “Acts of Faith” verschijnt op 7 december! Die dag spelen we trouwens met Front 242 in Rome, dus ook op het Bimfest zullen we een paar nummers uit dit nieuwe album aan het publiek voorstellen!

Welke groep van de Bimfest affiche wil je zelf graag meepikken?

Mika: Allemaal! En zeker Laibach. Ik meen dat elke groep in de line up vet zal zijn. Het wordt één grote party!

Ik veronderstel dat jullie houden van Belgisch bier gezien het Leffe label op jullie website? Hoe was jullie eerste Belgische ervaring in Doornik trouwens?

Mika: Het was een fantastische ervaring en inderdaad we houden van Belgisch bier! Doorheen de jaren hebben we trouwens al veel vrienden gemaakt in België en het is altijd interessant om er nog nieuwe te ontmoeten en om nieuwe biermerken uit te proberen!

Wat mag het publiek van Autodafeh verwachten op 18 december?

Mika: Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party! We kijken echt uit naar 18 december. Hou de scene in leven!

Tot slot een korte live impressie van Autodafeh

Review “Hunt For Glory” / Review “Re:lectro ep” / Review “Identity Unknown”

Engelse versie / English translation on the Bimfest webiste!

Autodafeh / Bimfest 2010

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Geins't Naďt & L. Petitgand - Like This Maybe Or This

Toen Peter De Koning enkele jaren geleden Oublier van Geins’t Naït & L. Petitgand besprak, besloot hij zijn tekst met de frustratie die hij ervoer bij het aanvoelen van de genialiteit van het album zonder dit onmiddellijk te kunnen plaatsen. Wel, een soortgelijk gevoel was aan de orde bij Like This Or Maybe This. Je zou dus ...

lees meer...
CD BESPREKING : Dear Deer / Embers - Split Dear Deer / Embers

Een split-lp, met aan elke zijde vier nummers van respectievelijk Dear Deer en Embers. Het werk is mooi vormgegeven, met een opvallende gele hoes van twee voorkanten en een plaat van transparant vinyl. Interessanter nog is de muziek, want we krijgen hier pareltjes door twee groepen die niet vreemd zijn van een flinke portie waanzin. Dear ...

lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
CD BESPREKING : WÜLF7 - Dark Hate

‘Belgian EBM is still alive’. Het had het motto kunnen zijn van WÜLF7, maar het is veel meer geworden dan dat. Onder invloed van WÜLF7 hebben verschillende Belgische electrogroepen zich verzameld om samen op te treden en elkaar bij te staan. We denken aan Euforic Existence, Zynik 14, Dreadfool, Radikal Kuss en Deleritas, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Elle Noir - Like A Black Doll

Houdt u van getormenteerde gothic met existentiële teksten en hartverscheurende melodieën? Kikt u op neoklassieke composities op piano en poëzie waarin de diepste zieleroerselen gedeeld worden? Voel u dan welkom bij Elle Noir, het project van een geschoolde Italiaanse sopraan – tevens afgestudeerd in musicologie en compositie ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ashtoreth & Onsturicheit - Svartur

Een samenwerking tussen twee Belgische artiesten die al lang geen onbekenden meer zijn voor Dark Entries. Ashtoreth is het project van Antwerpenaar Peter Verwimp. Hij maakt een soort sjamanistische ritual soundscapes uit elementen van drone, folk en doom. Van Ashtoreh besprak Dark Entries al vele releases (veelal samenwerkingen met andere ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : Nieuwe single van Ground Nero met nieuwe zanger

Ground Nero heeft zich met hun vorige plaat 'Divergence' tot de top van de Belgische gothic rock verheven. Twee jaar later staat er een nieuwe plaat in de steigers. De eerste single uit de nieuwe plaat, die vooralsnog in een dichte waas van geheimzinnigheid omhuld is, wordt maandagavond op het radioprogramma De dag des oordeels voorgesteld. Het ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : Xtort ziet alles zwart

Hopelijk bent u al vertrouwd met Xtort, het Nederlandse industrialproject van Piet Snijders. Xtort is onder meer de drijvende kracht achter Wave Invasion, een organisatie die verschillende groepen uit de Nederlandse en Belgische wave scene promoot. Wel, die Xtort heeft nu een nieuwe single: 'Zwart'. Xtort had tot nu toe al liedjes ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : 32 Ohm maakt nummer over Dunkirk Beach

Blijven we nog even bij Wave Invasion. Een andere groep uit de Wave Invasion-stal is 32 Ohm. 32 Ohm, dat is die groep Nederlanders die hun muziek 'Meuse-Rhine Delta Wave' noemen. Al sinds 1992 maken ze aangename new wave, en ze deinzen er niet voor terug ernstige onderwerpen aan te snijden in hun nummers. In hun nieuwe single 'Dunkirk ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...