casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

727 items

   

Autodafeh
Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010, Kurt Ingels
 Bookmark and Share

26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
Autodafeh is één van de vele groepen op het Bimfest Festival, dit jaar een heuse tweedaagse met op 17 december een BimPreFest, van 18 december in de Antwerpse zaal Trix XL (het oude Hof Ter Lo). Ondanks het relatief korte bestaan, een drietal jaar, maakte dit Zweedse trio zo’n verpletterende indruk op de Dark Entries redactie dat hun stek op de affiche dubbel en dik is verdiend. We gingen, met het oog op het concert van 18 december, ons oor even te luister leggen bij Mika Rossi en die wist ons onder andere te vertellen dat kort voor het Bimfest Autodafeh met een nieuw studioalbum zal uitpakken!

Autodafeh begon z’n muzikale reis in 2007, amper 3 jaar (2 albums en één ep) later wint de groep aan internationale belangstelling en staat Autodafeh vooraan aan het ebm front. Kun je het geheime recept van Autodafeh aan onze lezers kwijt? Enne wie of wat is Autodafeh?

Mika: Autodafeh is een Zweedse electro/ebm formatie met als leden Anders, Jesper en ikzelf, Mika. We groeiden allemaal op in de ban van ’80 electro en ik meen dat het daar is waar we onze invloeden en ons geluid hebben opgepikt. We vertrekken vanuit de idee dat een ‘goed nummer een goed nummer blijft’ ongeacht het tempo traag of energiek of de stijl van het nummer…

Waarom kozen jullie voor een albumtitel van het legendarische SPK als groepsnaam? Tenminste als het daar is dat de naam werd gevonden?

Mika: Correct, onze naam is afgeleid van het SPK album “auto dá fé” maar wij maakten het wat moderner door te kiezen voor Autodafeh. We kozen het omdat het op dat moment goed aanvoelde en het eigenlijk zoiets als ‘hoopvolle daad’ betekent.

Het albumdebuut “Hunt For Glory” verscheen reeds in 2008. Ik veronderstel dan maar dat jullie al heel wat muzikale ervaring opdeden in andere bands en projecten gezien de release nauwelijks 1 jaar na de oprichting van de band al het levenslicht zag? Kun je iets meer vertellen over jullie muzikale achtergrond?

Mika: We hebben allemaal een electro/ebm en sytnh achtergrond. Ikzelf en Anders werkten reeds samen in tal van andere projecten voor we met Autodafeh begonnen. We denken alle drie zo ongeveer hetzelfde als het om het maken van muziek gaat, en hebben dezelfde invloeden en bagage wat volgens mij een sleutelelement is om vlot samen muziek te maken.

Jullie verbergen jullie invloeden niet. ‘Ja, wij klinken als Front 242 in hun vroege periode’ en ook Nitzer Ebb wordt regelmatig in de mond genomen als het gaat om invloeden. Kun je kort kwijt wat hun muziek zo speciaal maakt dat je er zelf een groep voor in het leven riep. Zijn er naast deze ebm invloeden nog andere muzikale invloeden of muziekstijlen waar je van houdt?

Mika: Het is niet zo verrassend dat Autodafeh soms klinkt als oudere Front 242. Wij zijn al lang fans en houden enorm van hun typerende electro/ebm stijl. Het is vandaag niet altijd makkelijk voor een groep om een eigen stijl te ontwikkelen maar als je ouder en wijzer wordt lukt dat meer en meer. Wij vertrekken vanuit deze oude stijl maar passen het wel aan aan deze tijd, trekken het verder door. Wij houden van alle soorten muziekstijlen, immers een goed nummers is en blijft een goed nummer ongeacht de stijl… ebm of niet.

De ep “Re:lectro” zie ik eerder als een soort statement, duidelijk terug naar de oude stijl maar wel passend voor deze tijd. Zou dit de sleutel naar succes kunnen zijn, het intelligent verwerken van oude invloeden om zo tot iets herkenbaar nieuws te komen?

Mika: Deze ep is in zekere zin inderdaad een statement. Wij wilden ons respect tonen voor de ‘oude school’ generatie en dus ook voor onze onmiskenbare invloeden maar wilden er wel een eigen draai aan geven. Het was bijzonder leuk om de nummers voor die ep te maken en ik ben van mening dat “Re:lectro” een zeer goede release is geworden die perfect vertolkt wat Autodafeh wil zijn.

Hoe gaan jullie om met het soms toch wel negatieve imago dat ebm groepen in de reguliere media krijgen toebedeeld. Het wordt vaak als militaristisch en agressief voorgesteld. Ik herinner me nog dat in de vroeg jaren ’80 Front 242 als ‘fascistisch’ werd gelabeld door de pers wat woedende reacties van de groep uitlokte die aanhaalden eerder het tegenovergestelde te zijn…

Mika: Om eerlijk te zijn hebben we over dergelijke toestanden niets meer gehoord of gelezen sedert de jaren ’80. We begrijpen volkomen de reactie van Front 242 toentertijd. Autodafeh is een niet politieke groep. De enige negatieve ervaring die we hadden was tijdens een toer in Italië. Tijdens een dagje vrij deden we wat sigthseeing en plots brachten twee mannen van middelbare leeftijd de Duitse WO2 groet. Inderdaad we hebben kort haar en droegen toen camouflage kledij. Zeer kortzichtig van die mannen, maar het is wel echt gebeurd.

Wat gebeurt er eigenlijk in Zweden, het lijkt ons alsof er in dat land heel wat kwaliteit ebm bands rond hangen. Een beetje zoals in België in de jaren ’80. Is er eigenlijk een grote electro/ebm scene in Zweden of maakt iedereen die er toe behoort deel uit van één of andere groep? Een beetje zoals in België vandaag.

Mika: De scene in Zweden groeit van dag tot dag. Misschien dat alle donkere stijlen van muziek wonderwel bij ons land passen. We leven voor de overgrote tijd van het jaar in de duisternis (lol). Het is vandaag ook allemaal veel makkelijker om muziek te maken dan 10 of meer jaar geleden. Al wat je nodig hebt is een pc, software en de kunde om daar intelligent mee om te gaan. Vroeger had je al een studio nodig, echte synths, drum machines… Vandaag past alles mooi in één laptop.

Heb jij tips voor ons, opkomend Zweeds electro/ebm talent waar we hier in België in de nabije toekomst rekening mee moeten houden? Sturmcafé, ook de Bimfest affiche, hoef je uiteraard niet meer te vermelden.

Mika: Ik kan je alleen maar adviseren de verschillende fora in de gaten te houden waar regelmatig nieuwe groepen worden voorgesteld. Het lijkt wel of er alle dagen nieuwe geboren worden. Als ik dan toch één naam moet noemen zou ik je aanraden Spark! eens te proberen!

Dit jaar verscheen “Identity Unknown” dit album lijkt in z’n geheel een beetje ‘zwaarder’ dan het vorige werk. In onze review vergeleken we het met Front 242 ten tijde van “Front By Front”, “Up Evil” en “Off”. Ben jij het met deze analyse eens?

Mika: We zijn van oordeel dat dit album voor ons een stap in de goede richting was. We probeerden een meer donker geluid te creëren om het allemaal wat interessanter te maken, ook voor onszelf wat als personen evolueren we ook constant. We zullen altijd die muziek maken die we zelf goed vinden, al levert dat vegelijkingen met andere groepen op.

Zijn er momenteel al concrete plannen voor nieuw werk, misschien zelfs al vòòr jullie op treden op het Belgian Independent Music Festival van 18 december aanstaande in Antwerpen?

Mika; Jawel! Ons nieuwe album “Acts of Faith” verschijnt op 7 december! Die dag spelen we trouwens met Front 242 in Rome, dus ook op het Bimfest zullen we een paar nummers uit dit nieuwe album aan het publiek voorstellen!

Welke groep van de Bimfest affiche wil je zelf graag meepikken?

Mika: Allemaal! En zeker Laibach. Ik meen dat elke groep in de line up vet zal zijn. Het wordt één grote party!

Ik veronderstel dat jullie houden van Belgisch bier gezien het Leffe label op jullie website? Hoe was jullie eerste Belgische ervaring in Doornik trouwens?

Mika: Het was een fantastische ervaring en inderdaad we houden van Belgisch bier! Doorheen de jaren hebben we trouwens al veel vrienden gemaakt in België en het is altijd interessant om er nog nieuwe te ontmoeten en om nieuwe biermerken uit te proberen!

Wat mag het publiek van Autodafeh verwachten op 18 december?

Mika: Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party! We kijken echt uit naar 18 december. Hou de scene in leven!

Tot slot een korte live impressie van Autodafeh

Review “Hunt For Glory” / Review “Re:lectro ep” / Review “Identity Unknown”

Engelse versie / English translation on the Bimfest webiste!

Autodafeh / Bimfest 2010

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
CD BESPREKING : Empusae - Sounds From Beyond

Empusae verblijdde ons in 2019 pas nog met het uitstekende audiovisuele spektakel Iter In Tenebris. 2020 was het jaar van het gedwongen binnenzitten, wat tijd met zich meebracht om reeds over nieuw werk te buigen. Empusae presenteert Sounds From Beyond als een tussendoortje, ook al weigeren we het in die hoedanigheid te zien. Daarvoor ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ashtoreth / Grey Malkin - Hermit Remixes

Het begint stilaan een (fijne) traditie te worden: nadat Ashtoreth een album uitbrengt, strooit opperhoofd Peter Verwimp de afzonderlijke stukken in de schoot van bevriende muzikanten waarna een remix-versie van het album in kwestie uitgebracht wordt. Het was het geval bij Pilgrim, de samenwerking tussen Ashtoreth en Grey Malkin, nu is ...

lees meer...
CD BESPREKING : Sutcliffe Jügend - Slaves No More

We nemen het u niet kwalijk als u totaal niet meer mee bent met het hele Sutcliffe Jügend-verhaal. Vorig jaar in februari maakte Kevin Tomkins bekend de stekker uit het project te trekken, waarna nog een laatste album (The Deluge) zou uitgebracht worden op 4iB. Ondertussen verscheen er bij Death Continues Records ook nog de even uitgebreide ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
CD BESPREKING : TraumaSutra & Peter Geysels - L'Appel du Vide

We schrijven maart 2018. Na vele keren vragen heb ik Peter De Koning – de man achter TraumaSutra – kunnen overtuigen om op te treden op een Dark Entries Night. Peter was toen nog een gewaardeerde collega, die sindsdien op vriendschappelijke wijze gestopt is met bijdragen aan Dark Entries. We waren steeds verwonderd over het ontelbare ...

lees meer...
CD BESPREKING : De Brassers - Alternative News (live vinyl)

Nu de magie van de echte live optredens, met dank aan covid19, is verdwenen brengen De Brassers de live sfeer uw woonkamer binnen. Toegegeven, het is niet helemaal hetzelfde, maar het is alvast beter dan niets. De Brassers dus, jawel de ooit verguisde punk / cold wavers uit het vredige Limburg, die nu zowat in elke Limburgse plattelands parochie ...