casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Autodafeh
Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010, Kurt Ingels
 Bookmark and Share

26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
26/08/2010 : Autodafeh - Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party!
Autodafeh is één van de vele groepen op het Bimfest Festival, dit jaar een heuse tweedaagse met op 17 december een BimPreFest, van 18 december in de Antwerpse zaal Trix XL (het oude Hof Ter Lo). Ondanks het relatief korte bestaan, een drietal jaar, maakte dit Zweedse trio zo’n verpletterende indruk op de Dark Entries redactie dat hun stek op de affiche dubbel en dik is verdiend. We gingen, met het oog op het concert van 18 december, ons oor even te luister leggen bij Mika Rossi en die wist ons onder andere te vertellen dat kort voor het Bimfest Autodafeh met een nieuw studioalbum zal uitpakken!

Autodafeh begon z’n muzikale reis in 2007, amper 3 jaar (2 albums en één ep) later wint de groep aan internationale belangstelling en staat Autodafeh vooraan aan het ebm front. Kun je het geheime recept van Autodafeh aan onze lezers kwijt? Enne wie of wat is Autodafeh?

Mika: Autodafeh is een Zweedse electro/ebm formatie met als leden Anders, Jesper en ikzelf, Mika. We groeiden allemaal op in de ban van ’80 electro en ik meen dat het daar is waar we onze invloeden en ons geluid hebben opgepikt. We vertrekken vanuit de idee dat een ‘goed nummer een goed nummer blijft’ ongeacht het tempo traag of energiek of de stijl van het nummer…

Waarom kozen jullie voor een albumtitel van het legendarische SPK als groepsnaam? Tenminste als het daar is dat de naam werd gevonden?

Mika: Correct, onze naam is afgeleid van het SPK album “auto dá fé” maar wij maakten het wat moderner door te kiezen voor Autodafeh. We kozen het omdat het op dat moment goed aanvoelde en het eigenlijk zoiets als ‘hoopvolle daad’ betekent.

Het albumdebuut “Hunt For Glory” verscheen reeds in 2008. Ik veronderstel dan maar dat jullie al heel wat muzikale ervaring opdeden in andere bands en projecten gezien de release nauwelijks 1 jaar na de oprichting van de band al het levenslicht zag? Kun je iets meer vertellen over jullie muzikale achtergrond?

Mika: We hebben allemaal een electro/ebm en sytnh achtergrond. Ikzelf en Anders werkten reeds samen in tal van andere projecten voor we met Autodafeh begonnen. We denken alle drie zo ongeveer hetzelfde als het om het maken van muziek gaat, en hebben dezelfde invloeden en bagage wat volgens mij een sleutelelement is om vlot samen muziek te maken.

Jullie verbergen jullie invloeden niet. ‘Ja, wij klinken als Front 242 in hun vroege periode’ en ook Nitzer Ebb wordt regelmatig in de mond genomen als het gaat om invloeden. Kun je kort kwijt wat hun muziek zo speciaal maakt dat je er zelf een groep voor in het leven riep. Zijn er naast deze ebm invloeden nog andere muzikale invloeden of muziekstijlen waar je van houdt?

Mika: Het is niet zo verrassend dat Autodafeh soms klinkt als oudere Front 242. Wij zijn al lang fans en houden enorm van hun typerende electro/ebm stijl. Het is vandaag niet altijd makkelijk voor een groep om een eigen stijl te ontwikkelen maar als je ouder en wijzer wordt lukt dat meer en meer. Wij vertrekken vanuit deze oude stijl maar passen het wel aan aan deze tijd, trekken het verder door. Wij houden van alle soorten muziekstijlen, immers een goed nummers is en blijft een goed nummer ongeacht de stijl… ebm of niet.

De ep “Re:lectro” zie ik eerder als een soort statement, duidelijk terug naar de oude stijl maar wel passend voor deze tijd. Zou dit de sleutel naar succes kunnen zijn, het intelligent verwerken van oude invloeden om zo tot iets herkenbaar nieuws te komen?

Mika: Deze ep is in zekere zin inderdaad een statement. Wij wilden ons respect tonen voor de ‘oude school’ generatie en dus ook voor onze onmiskenbare invloeden maar wilden er wel een eigen draai aan geven. Het was bijzonder leuk om de nummers voor die ep te maken en ik ben van mening dat “Re:lectro” een zeer goede release is geworden die perfect vertolkt wat Autodafeh wil zijn.

Hoe gaan jullie om met het soms toch wel negatieve imago dat ebm groepen in de reguliere media krijgen toebedeeld. Het wordt vaak als militaristisch en agressief voorgesteld. Ik herinner me nog dat in de vroeg jaren ’80 Front 242 als ‘fascistisch’ werd gelabeld door de pers wat woedende reacties van de groep uitlokte die aanhaalden eerder het tegenovergestelde te zijn…

Mika: Om eerlijk te zijn hebben we over dergelijke toestanden niets meer gehoord of gelezen sedert de jaren ’80. We begrijpen volkomen de reactie van Front 242 toentertijd. Autodafeh is een niet politieke groep. De enige negatieve ervaring die we hadden was tijdens een toer in Italië. Tijdens een dagje vrij deden we wat sigthseeing en plots brachten twee mannen van middelbare leeftijd de Duitse WO2 groet. Inderdaad we hebben kort haar en droegen toen camouflage kledij. Zeer kortzichtig van die mannen, maar het is wel echt gebeurd.

Wat gebeurt er eigenlijk in Zweden, het lijkt ons alsof er in dat land heel wat kwaliteit ebm bands rond hangen. Een beetje zoals in België in de jaren ’80. Is er eigenlijk een grote electro/ebm scene in Zweden of maakt iedereen die er toe behoort deel uit van één of andere groep? Een beetje zoals in België vandaag.

Mika: De scene in Zweden groeit van dag tot dag. Misschien dat alle donkere stijlen van muziek wonderwel bij ons land passen. We leven voor de overgrote tijd van het jaar in de duisternis (lol). Het is vandaag ook allemaal veel makkelijker om muziek te maken dan 10 of meer jaar geleden. Al wat je nodig hebt is een pc, software en de kunde om daar intelligent mee om te gaan. Vroeger had je al een studio nodig, echte synths, drum machines… Vandaag past alles mooi in één laptop.

Heb jij tips voor ons, opkomend Zweeds electro/ebm talent waar we hier in België in de nabije toekomst rekening mee moeten houden? Sturmcafé, ook de Bimfest affiche, hoef je uiteraard niet meer te vermelden.

Mika: Ik kan je alleen maar adviseren de verschillende fora in de gaten te houden waar regelmatig nieuwe groepen worden voorgesteld. Het lijkt wel of er alle dagen nieuwe geboren worden. Als ik dan toch één naam moet noemen zou ik je aanraden Spark! eens te proberen!

Dit jaar verscheen “Identity Unknown” dit album lijkt in z’n geheel een beetje ‘zwaarder’ dan het vorige werk. In onze review vergeleken we het met Front 242 ten tijde van “Front By Front”, “Up Evil” en “Off”. Ben jij het met deze analyse eens?

Mika: We zijn van oordeel dat dit album voor ons een stap in de goede richting was. We probeerden een meer donker geluid te creëren om het allemaal wat interessanter te maken, ook voor onszelf wat als personen evolueren we ook constant. We zullen altijd die muziek maken die we zelf goed vinden, al levert dat vegelijkingen met andere groepen op.

Zijn er momenteel al concrete plannen voor nieuw werk, misschien zelfs al vòòr jullie op treden op het Belgian Independent Music Festival van 18 december aanstaande in Antwerpen?

Mika; Jawel! Ons nieuwe album “Acts of Faith” verschijnt op 7 december! Die dag spelen we trouwens met Front 242 in Rome, dus ook op het Bimfest zullen we een paar nummers uit dit nieuwe album aan het publiek voorstellen!

Welke groep van de Bimfest affiche wil je zelf graag meepikken?

Mika: Allemaal! En zeker Laibach. Ik meen dat elke groep in de line up vet zal zijn. Het wordt één grote party!

Ik veronderstel dat jullie houden van Belgisch bier gezien het Leffe label op jullie website? Hoe was jullie eerste Belgische ervaring in Doornik trouwens?

Mika: Het was een fantastische ervaring en inderdaad we houden van Belgisch bier! Doorheen de jaren hebben we trouwens al veel vrienden gemaakt in België en het is altijd interessant om er nog nieuwe te ontmoeten en om nieuwe biermerken uit te proberen!

Wat mag het publiek van Autodafeh verwachten op 18 december?

Mika: Massa’s energie, een karrenvracht goede nummers en een echte party! We kijken echt uit naar 18 december. Hou de scene in leven!

Tot slot een korte live impressie van Autodafeh

Review “Hunt For Glory” / Review “Re:lectro ep” / Review “Identity Unknown”

Engelse versie / English translation on the Bimfest webiste!

Autodafeh / Bimfest 2010

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...