casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

ANEMONE TUBE
Ik maak muziek om de luisteraar te irriteren, te kwellen en te liefkozen.
18/08/2010, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

18/08/2010 : ANEMONE TUBE - Ik maak muziek om de luisteraar te irriteren, te kwellen en te liefkozen.
18/08/2010 : ANEMONE TUBE - Ik maak muziek om de luisteraar te irriteren, te kwellen en te liefkozen.
Het Duitse ambient noisescape project Anemone Tube werd opgericht in 1996. Onlangs verscheen na een stilte van 9 jaar de intrigerende release “Dream Landscape” op het Gentse Silken Tofu label. Bij de special edition, gelimiteerd op 200 exemplaren, krijgt u als extra een dvd met daarop de wel zeer experimentele film “1515”. Een unieke gelegenheid om Anemone Tube eens een aantal vraagjes voor te schotelen.

Kan je Anemone Tube eens voorstellen? Hoe zou je de muziek van Anemone Tube omschrijven?

Anemone Tube werd opgericht in de zomer van 1996 in Zuid-Duitsland. Ik zou mijn muziek omschrijven als donkere, depressieve ambient/industrial/noise met een sterke psychogene impact. Het gebruik van constant verschuivende en veranderende geluiden en stemmingen is waarschijnlijk een van de meest intrigerende aspecten van mijn audio creaties. Het is muziek om de luisteraar te irriteren, te kwellen en te liefkozen. In positieve of negatieve zin, dat maakt niet uit: als maar een emotionele reactie wordt uitgelokt!

Waar komt de naam Anemone Tube vandaan? Wat betekent het en waarom koos je deze naam voor je project?

In relatie tot de muziekstijl die ik breng, hield ik altijd van het idee van geluid dat door een "Tube" wordt gejaagd. "Anemone" is een mooi en mysterieus zeedier en staat in relatie met mijn visie op schoonheid in muziek, maar het refereert ook naar de vreemde natuur van mijn muziek – niet menselijk.

Op je site heb je het over de ‘psychologische basis’ en de ‘psychogene natuur’ van je muziek. Wat bedoel je daarmee?

Ik ben niet gefocust op één muziekstijl of speciaal gevoel, maar op de intensiteit ervan en de impact op de (mijn) geest. Voor mij is dat altijd een belangrijk kwaliteitskenmerk.

Door wat voor muziek word je geïnspireerd en naar wat voor muziek luister je meestal?

Dat valt zo ongeveer samen. Zoals reeds aangehaald, ben ik geïnteresseerd in muziek die me emotioneel raakt en dit zo intens mogelijk. Het is een gevoel van volledig vervuld te zijn door muziek. Dat wil zeggen dat muzak en easy listening me niet interesseren. Ik luister nauwelijks naar industrial, veelal naar death metal (vroege 90’s stuff). Mijn favorieten en de meest invloedrijke bands voor mijn muziek zijn: O.L.D., James Plotkin (het vroege solo werk), Meat Shits (“Fuck Frenzy” demo), Nocturnus, Pestilence (het vroege werk), Ondskapt (idem), Anenzephalia, Les Joyaux De La Princesse, Incantation, Demigod (eerste album), Dissecting Table (eerste 4 albums), Lord Of Putrefaction, Namanax, Paradise Lost (eerste 2 albums), Possessed, Con-Dom, en veel meer.

Vertel ons eens wat meer over de recente Anemone Tube release “Dream Landscape” op het Belgische label Silken Tofu?

"Dream Landscape" introduceert een nieuw hoofdstuk van Anemone Tube. Samen met het op stapel staande album "Death Over China", is het het eerste deel van "The Suicide Series". Field recordings vormen daartoe een conceptionele basis. Ze werden gemaakt in verschillende delen van de wereld met een duidelijke accumulatie van ziekheid en dood. Noisy cityscapes gesmoord in smog en afgelegen streken waar mensen zelfmoord plegen, zijn voor mij fenomenen van een morbide uitwas van onze moderne consumptiemaatschappij, wiens sociale en hoog geïndustrialiseerde ontwikkeling een zelfdestructieve neiging heeft die niet ontkend kan worden. Voor mij staat de titel “The Suicide Series” voor het suïcidale gedrag van onze consumptiemaatschappij. “The Suicide Series“ is noch een beschuldiging noch een didactische zoektocht naar individuele psychologische verklaringspatronen. Het is een duidelijke afwijzing van onze neiging om ons in te dekken: de schuld bij de ander leggen, het kwaad, de vreemdeling. Want we zijn niet enkel het slachtoffer, maar ook de dader – wij dragen de schuld.

De dvd bij de special edition van de release met daarop de film “1515”, is wel heel experimenteel en abstract. Vertel eens wat meer over de ‘making of’ daarvan? Waar gaat het eigenlijk over?

De Braziliaanse video artiest Gustavo de Lacerda benaderde me met zijn recente videowerk, een experimentele film, gemaakt in Rotterdam. De verdorvenheid en ruwheid van dit werk maakten zo een indruk op me, dat ik besliste om er een soundtrack voor te maken. In een periode van een jaar werd regelmatig een video-opname gemaakt van een lege muur in een woonkamer in Rotterdam, telkens in de namiddag om 15:15 uur en met een lengte van 15:15 minuten per opname. Die reeks opnames werd dan geassembleerd en gecomprimeerd tot een video van 15:15 minuten. De soundtrack werd gemaakt met real-time fieldrecordings, opgenomen in China in 2007. Op verschillende locaties zoals het Dr. Sun Yat-sens Mausoleum in Nanjing, het Hong Kong Palace kruispunt, de Longhua Temple en het War Memorial Park in Shanghai, werden opnames gemaakt van 15:15 minuten om 15:15 u. De soundtrack werd gecreëerd door het simultaan afspelen van 7 lagen van de ongeëdite 15:15 minuten opnames die slechts gedeeltelijk bewerkt werden met effecten.

Qua originaliteit kan dat wel tellen! “Dream Landscape” komt maar liefst 9 jaar na je vorige solo release, het album “:existence”. Waarom zit er zo’n lange periode tussen? En is er muzikaal gezien veel verschil tussen “Dream Landscape” en “:existence”?

Om persoonlijke redenen ben ik een aantal jaar gestopt met muziek te maken en ben ik me meer gaan toeleggen op visuele creaties in het veld van graphic design en constructivistische kunst. De drang om muziek te maken was echter te sterk... Mijn nieuw materiaal is muzikaal meer consequent en rijper. Ik beschouw ":existence" nog altijd als een belangrijk deel van mijn muzikaal werk. Van al mijn werken is het tot heden ook het meest ‘harsh’.

In 2008 leverde Anemone Tube een bijdrage aan een compilatie-album van een ander Belgisch label, EE Tapes. “Projected Cataclysm” is een intrigerend muziekstuk en erg ongewoon naar Anemone Tube normen. Geen stuk noise voor één keer, maar een toegankelijk, melodieus soort 70’s-80’s prog synth muziek dat me herinnert aan goede oude Tangerine Dream. Akkoord en hoe kwam je tot dit soort muziek?

Ik ken niks van Tangerine Dream en kan daar dus geen commentaar op geven. Ik zal echter in de toekomst dit soort lieflijke, melancholische muziek niet meer uitbrengen onder de naam Anemone Tube.

Kan je al wat meer vertellen over het nieuwe album “Death Over China” dat voor volgend jaar gepland staat?

"Death Over China" is erg verschillend van "Dream Landscape", veel meer harsh en noisy en ook experimenteler. Het bevat hoe dan ook het meest verstikkende en irriterende materiaal dat ik ooit opnam.

In 2009 zagen we Anemone Tube op het podium in de Antwerpse ccLuchtbal op de Live Noises #5 avond, samen met Wraiths, Hybryds en Kristus Kut. Hoe blik je terug op dit concert?

Voor mij was het een fantastische avond, ondanks een paar technische geluidsproblemen waarmee ik op het podium te maken kreeg. De feedback vanwege het publiek was in het algemeen zeer positief. Het ganse weekend was perfect geregeld door de organisatoren Mario en Wim. Bedankt!

Henk Vereecken

http://www.anemonetube.de

http://www.myspace.com/anemonetube

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...