casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Electro Synthetic Rebellion
Mijn muziek heeft niet de bedoeling om echt depressief te klinken, ik zie het meer als een waarschuwing voor de mensen zodat ze zouden beginnen nadenken…
17/08/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

Onlangs bracht het Franse EBM/Dark Electro-gezelschap Electro Synthetic Rebellion (kortweg ESR) hun “Distorted Memories”-EP uit, alhoewel de vraag blijft of je 13 nummers nog wel een EP kunt noemen.

Het zijn details die er niet om doen, waar het gaat het hem wel om gaat is dat ESR een groep is die op intelligente wijze weet om te gaan met hun elektronische geluiden. Soms klinkt het wanhopig, soms desolaat, soms hoopgevend en Dark Entries had dan ook een uitgebreid gesprek met de man achter het project : Vincent Pujol.

Ik weet het gaat niet makkelijk zijn, Vincent, maar probeer eens je muziek te omschrijven…

Ik zou zeggen dat mijn muziek een combinatie is van dark electro/industrial met EBM samen met wat nieuwe geluiden en percussie. Eigenlijk is het niet zo simpel voor mij om mijn eigen muziek hier te omschrijven.

Groepen die mij echt beïnvloed hebben zijn Depeche Mode, Front242, Front Line Assembly en Skinny Puppy om er maar een paar te noemen.

Bij het beluisteren van je muziek kon ik er maar niet bij dat ESR zo weinig bekend is, om maar niet te spreken over het feit dat je het allemaal zelf uitbrengt.

Ik zou er wel willen aan toevoegen dat enkel de laatste EP een eigen release is, meestal zijn mijn full albums wel uitgebracht door één of meerdere labels. Maar het is moeilijker hoor, zeker met de huidige piraterij willen labels geen geld meer steken in het uitbrengen van EP’s, ze willen alleen nog maar albums.

Om mij al de moeite te besparen heb ik maar besloten om mijn EP zelf uit te brengen. Nu dat het gebeurd is, kreeg ik net te horen van een manager van een label dat hij het spijtig vindt dat dit het geval is want hij wou het ook uitbrengen, tja….

Hier op de redactie van Dark Entries durf ik nogal eens raar kijken als ik zie wat hier wel een platendeal krijgt, dat wekt toch frustraties op?

Ik had van in het begin een contract, weliswaar niet op een groot label maar toch door mensen die een interesse hadden in mijn muziek.

Het begon met een Duits label in 2001, daarna werden de rest van mijn platen in Noord Amerika uitgebracht door DSBP in Europa werd dat Wire Records, Gravitator in Rusland en Urgence Disk Records in Zwitserland.

Soms werd het inderdaad frustrerend dat ik niet wat meer bekend was of dat mijn platen niet op een groter label zaten. Ik weet ook dat dit te maken heeft met het feit dat ik niet live speel en ik kom nu ook eenmaal uit een land waar industrial, dark electro of EBM niet zo veel voorstelt.

Ik geef u ook wel gelijk als je het hebt over de 'slechte dingen' die toch aan ’n deal geraken. Dat heeft jammer genoeg veel te maken met het feit dat onze scene ook onderhavig geworden is aan trends en als je niet trendy genoeg bent dan mag je het gewoon vergeten als je niet kan terugkijken op een (succesvolle) backcatalogue. Anderzijds heb ik me er al lang bij neer gelegd dat mijn muziek altijd deel zal uitmaken van de underground.

Ik heb uw muziek vergeleken met Skinny Puppy, Suicide Commando en de eerste dingen van Project Pitchfork… Kan je daar mee leven?

Ik kan daar zeker mee leven. Skinny Puppy is zeker één van de meest vernieuwende groepen van de laatste jaren geweest en ik ben gek van hun platen. Dus eigenlijk ben ik best gecharmeerd om met hun vergeleken te worden. In het verleden maakte Suicide Commando ook fantastische albums, ik denk bv aan “Mindstrip”. Om heel eerlijk te zijn ik ken Project Pitchfork zo goed als niet dus kan ik over die vergelijking niet echt iets zinnigs zeggen…

Uw muziek klinkt tamelijk donker…

Ja dat is waar maar ik heb het altijd gehad voor donkere elektronische muziek, gewoonweg omdat ik vind dat je in zulke muziek meer emoties kan leggen. Over de teksten gesproken, het is eerder een donkere afspiegeling of visie van de wereld maar het heeft niet de bedoeling om echt depressief te klinken. Ik zie het meer als een waarschuwing voor de mensen zodat ze zouden beginnen nadenken…

Bijvoorbeeld uw laatste cd…die ging over de financiële economische crisis. Lig jij wakker van zulke dingen?

Ik denk dat iedereen van ons daaronder geleden heeft, dus schrijf ik er over. Net als de meeste mensen ben ik enorm boos als ik zie wat er gebeurd is. En zeker over het feit dat we de prijs hebben moeten betalen voor de stompzinnigheid van enkele hebzuchtige mensen, banken en bedrijven.Soms denk ik dat de wereld stom is en dat hij steeds maar dezelfde fouten blijft maken en het is onze taak om ons daartegen te verzetten.

Dit gezegd zijnde veranderde er niks na de crisis. Morgen zou net hetzelfde kunnen gebeuren want deze wereld draait nog steeds om centen. Het maakt me droef om te zien dat de leiders van deze wereld niks willen veranderen. Het gaat allemaal om macht, invloed en geld.

Vertel ons iets nieuws : de rijken zijn rijker en de armen nog armer..

Ik vrees dat dit altijd zo zal blijven als de wereldwijde referentie gebaseerd blijft op aandelen en de menselijke kant afzijdig wordt gehouden. De armen zullen altijd de prijs blijven betalen en het verschil tussen arm en rijk zal alsmaar groter worden.

Ik ga het me gemakkelijk maken en je muziek omschrijven als EBM ook al weet ik dat het meer is dan dat… Er zijn mensen die beweren dat dit genre aan zijn limiet zit…

Als we het over de pure EBM hebben in het genre dat Nitzer Ebb speelt dan kan ik daar wel ergens inkomen dat mensen zo redeneren. De vraag is natuurlijk ook of de fans van deze muziek echt zitten te wachten op zo’n evolutie. Ik bedoel ik hou van Nitzer Ebb voor hun sterke stijl en ik zou het doodjammer vinden moesten die plots iets anders gaan doen.

Wat ESR betreft denk ik dat ik de verschillende EBM-stijlen in mijn muziek geintegreerd heb maar toch vind ik dat ik eerder dark electro maak dan EBM, niettegenstaande dat ik steeds de stijlen bewust door elkaar heb gehaald.

Hoe vind jij nieuwe ideeën? Is dat iets dat in je hoofd opkomt of is dat na uren, dagen iets te proberen?

Als componist is het vaak zo dat de inspiratie komt wanneer je op je keyboard aan het tokkelen bent. Het kan soms zijn dat één of ander geluid een inspiratie blijkt te zijn en dat de rest vrij vlug van zelf komt.

Soms duurt het uren vooraleer ik met iets aanvaardbaars af kom. Ik bedoel je vertrekt met een goed idee maar na een paar uur bemerk je dat het niet echt is wat je verwacht had…Mag je alles herbeginnen, soms een nieuwe melodie schrijven, de geluiden beginnen herprogrammeren en zo verder…

Ikzelf denk niet echt dat er zoiets als regels in het componeren bestaan.Je weet nooit op voorhand of een nummer gaat lukken in een paar uur of dat je er een paar dagen met bezig zult zijn.

En het is zelfs zo als een nummer afgewerkt is dat je plots alsnog beslist dat je het niet op de cd zult zetten. Het belangrijkste is en blijft de inspiratie, ik zal nooit op voorhand dingen inplannen.

De laatste EP “Distorted Memories” is geperst op 100 exemplaren, echt veel is dat ook niet…

“A passage in time V1” was uitgebracht op cd-r en ik had daar echt zeer slechte ervaringen mee. Ik wou dat geen tweede keer meemaken en daarom wou ik dat “Distorted Memories” een echte cd werd maar mijn budget liet maar 100 persingen toe, vandaar…

Was echt wel weg van de artwork, dat lijkt allemaal zo desolaat…

Bedankt! Hier wou ik ppk beelden van industriele sites, roestend gereedschap, desolate landschappen maar je kan al vermoeden dat dit niet is wat ik wil in de echte wereld.

Je deed twee covers. “Everything Counts” van Depeche Mode en “Eighty Eight” van Public Relation. Zaten er nog in het achterhoofd?

Ik deed ook een cover van “Mindphaser” van Front Line Assembly wat op mijn derde cd “Persistence” zal komen te staan. Eigenlijk was dat zelfs de eerste cover die ik deed. Omdat ik een fan ben van Depeche Mode vond ik gewoonweg dat ik iets van hun moest coveren, dat werd dus “Everything Counts”. Er zijn zeker nog een heleboel andere nummers die ik wil coveren, maar of ik dat daadwerkelijk zal doen, zullen we nog wel zien….

Wat moet ik denken van mannen die zich wegsteken achter machines?

Ikzelf ben een echte synthesizerverslaafde, en doordat ik zoveel van elektronische muziek hou kan ik mij uren bezig houden met mijn elektronisch gerief. Ik ben daar zeer gepassioneerd mee bezig maar ik zou nu ook niet zeggen dat ik mij wegsteek hoor… Om verschillende reden speel ik niet live, en dat is de reden waarom mensen wel eens denken dat ik mij probeer weg te steken.

Gedurende 20 jaar is muziek mijn passie, het is zelfs meer dan een hobby maar daar ik ook nog een full time job heb en ook nog familie heb rondlopen moet ik het beperken tot mijn vrije tijd. Minder leuk is dat ik dat ik lijd aan tinnitus en hyperacusis waardoor het echt een uitdaging voor mij is om muziek in een studio te gaan opnemen.

Uw visie van de wereld ziet er niet al te goed uit, maar we hebben begrepen dat je het liever anders zou zien…

Natuurlijk zou ik willen dat deze wereld er heel wat beter uit zou zien. Ik vind zelfs dat de wereld er een pak minder koud uitziet als je naar mijn nummers luistert. Maar ik heb reeds eerder aangehaald dat ik mijn nummers eerder als een soort van waarschuwing zie.

Mijn visie op de industriële muziek is er ook geen die gebaseerd is op sciene fiction, maar gewoon de wereld waarin wij leven ook al zou ik willen dat men wat dieper gaat graven. Ik ben een mens, en net als iedereen hou ik van warme gevoelens. Ik ben niet het soort jongen die zich goed voelt omdat de wereld er slecht aan toe is. Ik ben een vader en ik wil het allerbeste voor mijn kinderen. Maar wanneer ik nummers schrijf dan heb ik inderdaad wel eens de neiging om de donkere kant op te gaan zoeken.

Uw favoriete lp aller tijden…

Wat een moeilijke vraag, zeg… In een ander interview heb ik al eens “Tactical Neutral Implant” van Front Line Assembly of “Black Celebration” van Depeche Mode aangehaald Daar het steeds verandert ga ik nu eens “Some Great Reward” van Depeche Mode nemen. Ik denk dat dit één van de meest vernieuwende platen ooit geweest zijn en zij toonden hier de industriële kant van hun muziek.Er zijn daar veel percussies, ongelofelijke melodiën en nummers die u aangrijpen. Technisch gezien betekende het ook het begin van sampling. Bijna alle nummers zijn fantastisch, ook al heb ik een zwak voor “In Your Memory” wat het B-kantje is van “People Are People”.

Voila, Vincent, nu rest nog de laatste woorden van u…

Ik zou Dark Entries in de eerste plaats willen danken voor de interesse. Hhet was een echt genoeg om die vragen te beantwoorden en ik hoop dat hierdoor jullie lezers interesse zullen tonen voor mijn muziek.

Wat kan ik hier nog aan toevoegen? Vechten voor een betere wereld want we hebben het nodig! Vechten voor onze scene en de nieuwkomers alle kansen geven om hun muziek te promoten. En voor zij die componeren : stop aub met altijd distortie in jullie zang te steken, neem eens tijd om wat geluiden te creëren, vermijd de trends, hou wat dynamiek in jullie platen en bescherm je oren voor het te laat is.

Zoveel wijze raad, zeg….en nu met zijn allen naar; www.electrosyntheticrebellion.com

Lees hier onze review van Distorted Memories

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...