casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

ABSOLUTE BODY CONTROL
Belgische electronische pioniers uit op cd!
01/02/2006, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Eind vorig jaar verscheen op het Belgische label Tarantulla Records de dubbel cd “Lost/Found” met daarop een keur aan materiaal van de legendarische minimale new wave band Absolute Body Control, zijnde het duo Dirk Ivens en Eric Van Wonterghem. We lieten Dirk Ivens, die later naam en faam zou maken met The Klinik, Dive en Sonar, terugblikken op dit prille begin van zijn muzikale carrière. Wilt u zich een exemplaar aanschaffen van deze dubbele cd - en we kunnen die warm aanbevelen - dan raden we u aan vlug te zijn want de oplage van 1000 exemplaren is bijna de deur uit! Rep je naar http://www.tarantullashop.be!

Van wie kwam eigenlijk het initiatief voor de dubbelcd release van Absolute Body Control? En hoe kwam de release uiteindelijk tot stand?

Dirk: Het hing eigenlijk al een tijdje in de lucht omdat we beseften dat de kwaliteit van de tapes met de jaren achteruit ging en we dringend iets moesten doen om ze te redden. Toen we een aanbod van Tarantulla kregen om een release op hun nieuw label uit te brengen heeft dat uiteindelijk de doorslag gegeven om er werk van te maken.

Staat op “Lost/Found” nu alle beschikbare Absolute Body Control materiaal op of is het slechts een selectie?

Dirk: Er zijn nog wel een paar intrumentale stukken, wat live opnames die van kwaliteit niet goed genoeg waren en ook de coverversies die we ooit hebben opgenomen hebben we terzijde gelaten ivm auteursrechten.We mogen dus aannemen dat dit de definitieve verzameling is

Hoe leerden jullie elkaar eigenlijk kennen indertijd? En hoe kwam Absolute Body Control tot stand?

Dirk: Nadat ik een Moog synthesizer gekocht had heb ik Absolute Body Control opgericht in 1980. Eerst wat alleen experimenteren, daarna samen met een paar vrienden. Algauw bleek dat het voor deze mensen een hobby was en ik wilde verder gaan. Bij gelukkig toeval heb ik in 1981 Eric leren kennen omdat die verkering had met mijn zuster en hij deelde ook een interesse in elektronische muziek.

Wat waren jullie invloeden? Ik zou denken: Suicide en Kraftwerk? En blijkbaar ook DAF want naar ’t schijnt is Absolute Body Control indertijd genoemd naar een DAF nummer. Was dat de muziek waar jullie naar luisterden en die jullie beïnvloedde? Of waren er (ook) andere dingen?

Dirk: Dat waren voor mij wel de belangrijkste invloeden maar je moet weten dat het toen nog de begin periode was. Er waren niet zoveel synthesizer groepen dus alles was mogelijk. Ik luisterde ook veel naar New Wave, dus al die indrukken hebben uiteindelijk onze sound beïnvloed.

Ik vind dat jouw manier van zingen op de Absolute Body Control songs aardig naar Ian Curtis neigt. Was de Joy Division zanger van invloed op je zangstijl?

Dirk: Joy Division is een van mijn favoriete groepen en dat zal ongetwijfeld wel een rol gespeeld hebben. Net zoals de oude The Human League, het is uiteindelijk ook wat je met die invloeden doet en ik denk wel dat we met Absolute Body Control onze eigen stijl gevonden hadden. Elke groep is wel beïnvloed daar een andere.

Zijn er bepaalde Absolute Body Control songs die jullie nauw aan het hart liggen? Mijn favoriete song is alvast “Melting Away”.

Dirk: Voor mijzelf moet ik zeggen dat ik veel favorieten heb, het was vreemd om tijdens het masteringproces terug zo intensief na zo'n lange tijd het materiaal te beluisteren. Ik hou heel erg van die sound en als ik dan toch een favoriet moet noemen zou het 'Love At First Sight' kunnen zijn.


Hoe kijken jullie nu terug op jullie muzikale evolutie? Was Absolute Body Control eigenlijk jullie eerste muzikale project of is er nog een voorgeschiedenis?

Dirk: Ik ben eigenlijk , nadat ik het licht gezien had door de Antwerpse The Kids, begonnen in een punkgroep, Slaughterhouse, en daarna in de wavegroep The Few. In beide projecten speelde ik gitaar en nam ook de zang voor mijn rekening. Weinig optredens mee gedaan maar een goede leerschool. We hebben natuurlijk al een lange weg afgelegd van 25 jaar, dus muzikaal is er tijdens die tijd veel gebeurd, maar eigenlijk hebben we nooit achterom gekeken en zijn we nog vollop bezig want het vorige is voor ons als muzikant een logische stap naar het volgende.

En hoe kijk je terug op Absolute Body Control in het bijzonder? Wat vinden jullie van het feit dat er nog altijd zo’n belangstelling is voor dit vroege materiaal? Blijkbaar is Absolute Body Control een begrip bij hedendaagse liefhebbers van ‘minimal’?

Dirk: Daar kunnen wij alleen maar blij mee zijn. Het is een feit dat de muziek die wij maakten allemaal met oude instrumenten gemaakt is waarbij je zelf veel met de klanken moest experimenteren. Voor mij zit daar een ziel in, iedereen die een computer heeft kan in principe muziek maken maar het zijn wel de ideeën en het uiteindelijke resultaat dat telt. Absolute Body Control geeft mij een warm gevoel, muziek met een hart.

In 1993 is er al een Absolute Body Control verzamelcd verschenen op het Duitse Vuz Records: “Eat This” met 12 songs. Hoe kwam die release tot stand?

Dirk: Vuz Records, een minimal label, en fan van Absolute Body Control was geïnteresseerd om via een cd een overzicht van onze tapes te geven. Het is zo dat de mogelijkheid om perfect te masteren toen nog helemaal niet bestond of peperduur was. Om die redenen zijn er toen maar 12 nummers door de selectie geraakt.

In het boekje bij die “Eat This” cd staat dat heel wat materiaal onbruikbaar was wegens de slechte geluidskwaliteit. Dus ik vermoed dat jullie heel wat werk hebben gehad met de restauratie van de Absolute Body Control tapes? Klopt dit?

Dirk: Ja, er stond heel wat bandruis op de tapes en het is door Eric zijn kennis en materiaal dat het nu zo goed klinkt.

Traden jullie indertijd regelmatig op met Absolute Body Control? Toch minstens een aantal keer getuige de live songs die op “Lost/Found” staan. Heb je misschien speciale herinneringen aan bepaalde optredens? Met welke groepen stond Absolute Body Control zoal op de affiche?

Dirk: Ik denk dat we toch een optreden of 10 gedaan hebben, meestal in jeugdhuizen met onbekende beginnende groepen. Ik herinner me nog heel goed dat we de basissen voor elk nummer op een aparte cassette hadden gezet, de andere groepen die met de klassieke bezetting van gitaar, drum, bas speelden die wisten niet wat ze zagen. Ja, dat was echt een schok voor hen.

Zouden jullie het eventueel zien zitten om ooit nog eens als Absolute Body Control op te treden of is het nu een afgesloten hoofdstuk?

Dirk: Na de reünie optredens van The Klinik durf ik nu geen ja of nee te zeggen…


Henk Vereecken

http://www.dirkivens.com

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...