casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

The Klinik
Ik ben nog steeds gepassioneerd door de wave en electro sounds...
15/07/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

15/07/2010 : The Klinik - Ik ben nog steeds gepassioneerd door de wave en electro sounds...
15/07/2010 : The Klinik - Ik ben nog steeds gepassioneerd door de wave en electro sounds...
15/07/2010 : The Klinik - Ik ben nog steeds gepassioneerd door de wave en electro sounds...
15/07/2010 : The Klinik - Ik ben nog steeds gepassioneerd door de wave en electro sounds...
15/07/2010 : The Klinik - Ik ben nog steeds gepassioneerd door de wave en electro sounds...

Onlangs werd Dirk Ivens nog het hemd van het lijf gevraagd door Chris en meteen daarna wordt hem terug een lijst met vragen overhandigd.

Wie Dirk Ivens dit jaar wil bewonderen kan dit volop. Als Dive in Waregem, als Absolute Body Control in Brugge, als Sonar in Leuven en alsof het nog niet genoeg is met The Klinik tijdens het Re-windfest in de Vooruit (10/09/2010) samen met Crash Course In Science en Das Ich.

Reden genoeg voor Dark Entries om alles te vragen over The Klinik wat we tot nu toe nog niet gevraagd hadden!

Ik zeg het niet graag, Dirk, maar je begon in 1978. Dat is 32 jaar in de muziekscene. dat is een eeuwigheid.

Ik veronderstel dat het allemaal voorbij gevlogen is, niet?

Het is vreemd maar inderdaad, de tijd vliegt en zelf ben ik verbaasd dat ik na al die jaren nog steeds zoveel kan optreden en daarbij mijn eigen
ding kan doen. Als ik zie hoeveel releases er gedurende al die tijd uitgekomen zijn dan ben ik best wel fier en ik hoop dat het nog even mag duren :-)

Om eens terug te komen op die 32 jaar. Vanwaar die gedrevenheid eigenlijk? Ik bedoel je hebt wel voor een muziekrichting gekozen waar je het allemaal zelf mag doen!

Ja , muziek is een virus he' en de underdog zijn heeft ook zo zijn voordelen. Voor de grote verdiensten moeten we het niet doen want dan hadden we beter in de dancescene gezeten maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik ben nog steeds gepassioneerd door de wave en electro sounds , voor mij was en is dat de muziek waar ik mij het beste in kan vinden en dat zal nooit veranderen. En veel zelf doen betekent dat je ook meer controle hebt over alles aangaande opnames , releases en optredens.

Het is misschien een rare vraag, maar wat heeft jou beïnvloedt?Ik bedoelmaar, toen jij met Absolute Body Control begon, was jij een pionier in het genre.

In Duitsland had je in de jaren 70 de krautrock scene met als belangrijkste namen Tangerine Dream en Kraftwerk opgevolgd door die Neue Deutsche Welle stroming maar de eerste golf new wave electro kwam uit Engeland met The Human League, Soft Cell, Cabaret Voltaire, Fad Gadget, Depeche Mode. Vrijwel alle Belgische groepen waren beinvloed door deze stromingen en vooral door bands zoals Suicide ( die overigens in mijn ogen de allereerste electrogroep zijn afkomstig uit New York) , Wire en Throbbing Gristle.

Wat wij deden was zeker niet nieuw maar omdat we met analoge synthesizers werkten, moesten we onze eigen klanken fabriceren en dat maakte dat elke groep anders klonk.

Nadien kwam The Klinik. Kan ik zeggen dat dit van al je projecten het meest succesvolle is?

Op een gegeven moment kwamen bands zoals The Neon Judgement, Front 242 ,Snowy Red en The Klinik na jaren van aan hun muziek te hebben geschaafd uit hun repetitiehok en iedereen had zo zijn eigen stijl. The Klinik klonk zeer donker en was zeer industrieël getint waar andere dan weer meer electro en rockgericht waren.

Het is ook zo dat de muziekscene in België toen nog in de
kinderschoenen stond , labels zoals Antler moesten hun weg nog zoeken en mensen van PIAS startten een distributiekanaal.
Dus in die tijd kwamen er niet echt veel releases uit maar wat uitkwam was wel meestal goed.

The Klinik was door zijn eigenzinnige muziekstijl wel niet de meest populaire maar we hebben wel een massa mensen beïnvloedt die later
ook hun eigen project gestart zijn en wereldwijd hebben we een naam
opgebouwd die het nog steeds goed doet.

Ik herinner mij als jonge gast dat The Klinik toen echt cool was.
Alternatief maar eigenlijk toch (in die categorie) zeer succesvol. Denk jij dat een jonge snaak anno 2010 hetzelfde kan bereiken als jij destijds?

Ik denk dat er nu andere mogelijkheden zijn, ten eerste moet je het muzikale talent hebben om nummers te maken en ten tweede, er bestaan nu computerprogramma's die alle klanken van alle synthesizers bevatten tegen redelijke prijzen. Dus iemand die er echt voor gaat heeft naast goedkope opname mogelijkheden nu ook alle middelen om zichzelf via het internet te promoten.

Wat ikzelf heel belangrijk vind is dat het hele plaatje moet kloppen, zowel de muziek als de looks als het live gebeuren op een podium. En er komen geregeld nog goeie dingen uit al zit dat in België voor de moment meer in de dancescene.

Geloof jijzelf in die zogezegde My Space-generatie?

Wat ik weet is dat je via die sites een massa mensen kan bereiken en ik denk wel dat muzikanten die echt iets te bieden hebben op die manier ontdekt kunnen worden. Het is echt iets van deze tijd want ik heb de laatste jaren al zoveel zien veranderen en het einde is nog niet in zicht.

Je beseft waarschijnlijk wel dat jij een icoon bent voor sommige mensen. Hoe voelt dit aan?

T'is maar hoe je het bekijkt , ik ben wie ik ben en voel mij helemaal niet speciaal. Ik weet dat ik veel mensen bereikt heb met mijn muziek en dat dat afgaande op de berichten die ik krijg voor sommigen ook veel betekent, maar iemand die zijn job goed doet en dat kan met eender wat zijn, verdient evenveel respect want iedereen heeft wel iets
waar hij of zij in uitblinkt.

Jij moet zeker al veel clonen de revue hebben zien passeren, hoe reageer jij daar eigenlijk op?

Het is niet gemakkelijk om origineel uit de hoek te komen en ik heb al heel veel groepen zien komen en gaan. Iedereen heeft het recht om muziek te maken en wat goed is dat blijft meestal. Voor mijn part is de vijver groot en kunnen er altijd vissen bij :-)

We kennen je van Dive, Sonar, Klinik en Absolute Body Control. Als jij een nummer componeert wordt dan achteraf bepaald of het nu bv een Sonar of een Dive-nummer wordt, of denk je op voorhand "En nu ga ik eens een goed Dive nummerke schrijven".

Elk project is verschillend van klankkleur, daardoor weten we direct hoe een nummer gaat evolueren en voor welk project.
Voor Sonar moeten er geen teksten geschreven worden dus voor ABC en DIVE moeten we meer songgericht werken enz.
Nee, het is heel makkelijk om onderscheid te maken. ABC klinkt meer poppy en The Klinik is dan weer heel donker.

Er zit geen Benjamin tussen je projecten?

Het is niet zo dat we aan alle 4 de projecten tegelijkertijd werken , dus datgene waar we momenteel mee bezig zijn verdient alle aandacht.
Het voordeel is dat je periodes kan afwisselen en toch altijd kan blijven optreden.

Blijkbaar hou jij live al die projecten strikt gescheiden, nooit gedacht aan een zeg maar "The best of Dirk Ivens"?

Nee, ik heb de vraag al gehad maar dat zie ik eerlijk gezegd ook niet direct gebeuren.

Over optredens. Gelukkig zijn er hier nog mensen die optredens organiseren maar het zijn toch dezelfde mensen die ouder en ouder worden. Bemerk je hetzelfde in het buitenland?

Inderdaad, af en toe duiken er nieuwe bookers op maar het is wel de oude garde die onder andere de festivals in België, Duitsland en Nederland in handen hebben. Het zijn ook die mensen die jarenlange ervaring hebben en hun nek blijven uitsteken. Respect !

Ondanks je goede look wordt je ook ouder (denk ik), nooit beu geworden dat toeren?

Nee, maar wekenlang toeren zoals jaren geleden zou ik nu niet meer zien zitten. En kwestie van vliegen is nu alles veel betaalbaarder geworden. Een paar maanden geleden had ik op 4 weken tijd 3 maal een jetlag , dat is wel heavy natuurlijk. Maar voor de rest, ‘s morgens in de auto springen naar Berlijn, optreden, een beetje doorzakken en ‘s anderendaags terug, da's nog altijd fun.


Als je nu de platen van The Klinik terug vindt zijn het meestal aan onbetaalbare E-Bayprijzen. Hoe reageert zo'n vriendelijke mens als jij daar nu op?

Ja, sommige prijzen swingen de pan uit. Ik sta er versteld van hoeveel men vraagt voor sommige platen, maar tussen vragen en krijgen ligt nog een groot verschil.
Ach, iedereen is vrij om voor zichzelf uit te maken hoeveel hij wil spenderen, ik verzamel ook maar probeer de uitgaven te beperken.

Met The Klinik stond je onlangs in Leipzig. Collega Kurt had het over een immens succes, blijkbaar heeft Duitsland Dirk Ivens nooit vergeten.

Het was inderdaad indrukwekkend.The Klinik is nog steeds een grote naam en als je op een festival als het Wave Gotik Treffen voor een paar duizend man staat met een hele goeie klank en lichtinstallatie en je voelt dat het publiek totaal mee is dan gebeuren er mooie dingen.
Het is nu wel zo dat ik met al mijn projecten onophoudelijk op de baan ben, en zeker in Duitsland, dus de kans om mij te vergeten hebben ze nog niet gekregen... (lol)

Binnenkort staat The Klinik in de Vooruit. Wat mogen we verwachten, Dirk?

We gaan uiteraard ons best doen om er weer een sfeervol en krachtig optreden van te maken. We hebben een knappe videoshow, de nummers zijn er, dus aan ons zal het hopelijk niet liggen :-)

Ik vraag dit iedereen : wat is uw favoriete lp aller tijden?

Zonder enige twijfel, de allereerste van Suicide. Voor die tijd een absolute mijlpaal , klinkt vandaag of ze was gisteren gemaakt.

Het laatste woord schenk ik aan u, Dirk.


Ik zou zeggen, tot in de Vooruit en laat er ons een feestje van maken!

Woorden die kunnen tellen, Dirk, voor alle inlichtingen omtrent tickets verwijzen we u graag door naar www.new-wave-classix.be

Dirk Ivens

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...