casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

SEVENTH HARMONIC
Onze focus ligt bij de positiviteit van het heden en de sterkte van de toekomst.
21/06/2010, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

21/06/2010 : SEVENTH HARMONIC - Onze focus ligt bij de positiviteit van het heden en de sterkte van de toekomst.
21/06/2010 : SEVENTH HARMONIC - Onze focus ligt bij de positiviteit van het heden en de sterkte van de toekomst.
21/06/2010 : SEVENTH HARMONIC - Onze focus ligt bij de positiviteit van het heden en de sterkte van de toekomst.
Seventh Harmonic zijn een internationaal all-female ethereal/dark wave/neo-classical ensemble opgericht in 1999 door de Britse multi-instrumentaliste Caroline Jago. In 2004 kwam het project op non-actief te staan en de overblijvende bandleden vervoegden Sol Invictus. Een concert van Sol Invictus samen met Arcana in 2008, leidde tot de wederopstanding van Seventh Harmonic, met nu ook zangeres Ann-Mari Thim van Arcana in de bezetting. Binnenkort wordt ook een nieuw album verwacht, het eerste sinds 2003. ‘A band like this should have every chance of enjoying the status the Cocteau Twins once held in the 80's’ zegt Mick Mercer over deze ietwat ondergewaardeerde band. Mis ze dus niet op het Gothic Festival in Waregem!

Kan je Seventh Harmonic eens voorstellen aan het Belgische publiek? En hoe zou je de muziek gebracht door Seventh Harmonic zelf omschrijven?

Caroline Jago: Hello! De muziek van Seventh Harmonic laat zich vaak moeilijk omschrijven omdat we zo veel verschillende invloeden incorporeren teneinde de dingen fris en interessant te houden. In de eerste plaats is er een symfonisch neoklassieke invloed aanwezig die zich occasioneel laat combineren met wat oosterse klanken. De songs zijn ook zeer ritmisch en melodieus. Met Ann-Mari's rijke soprano en Keltia's harp, hebben we een intoxicerende en intrigerende mix geconstrueerd... !

Waarom koos je de naam Seventh Harmonic voor de band? Welke idee zit daarachter?

Caroline: Toen ik die bandnaam koos, waren het veeleer twee verschillende concepten die me aanspraken – het nummer zeven en zijn relatie met muziek, de planeten, het kleurenspectrum en het woord harmonic om gelijkaardige redenen. Pas nadat ik de naam had gekozen, leerde ik over de speciale betekenis van de seventh harmonic in astrologische termen. Het lijkt wel of het lot me naar deze naam heeft geleid.

In het verleden speelde je in verschillende cult gothic rock bands waar ik zwaar fan van ben: All Living Fear, This Burning Effigy en Cries Of Tammuz. Je speelt ook in de neo-folk band Sol Invictus. Aan welke band heb je de beste herinneringen?

Caroline: Het is nu al vijf jaar dat ik bas speel en occasioneel ook drums bij Sol Invictus en ik voel me erg op mijn gemak en gelukkig in deze band. Twee andere leden van Seventh Harmonic - Lesley en Eilish – spelen ook in Sol Invictus; het is dus een beetje als een uitgebreide familie. Die andere bands, dat is al lang geleden – meer dan 10 jaar en bijna 20 in het geval van All Living Fear... Hier verraad ik een beetje mijn leeftijd, maar ik ben jong begonnen ;-) Het was een plezier in elk van deze bands te spelen, ze waren elk apart een rijke ervaring voor mij, zowel muzikaal als persoonlijk.

Word je de vergelijkingen met Dead Can Dance eigenlijk nooit moe? Zijn (of waren) zij jouw grootste inspiratiebron of zijn er andere bands die jou meer beïnvloed hebben?

Caroline: Het is maar eerlijk te erkennen dat Dead Can Dance me meer beïnvloedden dan wie dan ook en ik vind de vergelijkingen zo vleiend dat ik ze wellicht nooit beu geraak. Een van de meest markante dingen aan Dead Can Dance is hun originaliteit, de manier waarop er voor hen geen muzikale grenzen bestonden en dat is wat me het meest inspireert!

Wat is eigenlijk je favoriete band buiten de gothic scene?

Caroline: The Moody Blues! Maar enkel het vroege materiaal, toen ze nog zwaar aan de drugs zaten.

Ik herinner me een optreden van Seventh Harmonic in België; lang geleden namen jullie deel aan de Eurorock Festival preselecties. Welke herinneringen heb je aan dit concert?

Caroline: Herinneringen die we liever zouden vergeten, eigenlijk! Niks dan problemen hebben we toen gekend – het ergste was toen de batterijen van de minidisc player die we geleend hadden plat gingen tijdens de tweede song van de performance! Maar we waren toen nog redelijk onervaren en we hebben er veel uit geleerd. Ik heb wel positieve herinneringen aan de warme vriendschappen die we aanknoopten met de andere bands toen we allen elkaar trachtten te helpen – we eindigden on stage met Severe Illusion en improviseerden gedurende hun hele set. Achteraf kwamen er mensen naar ons die ons samen wilden boeken als één act!

Seventh Harmonic stond een tijdlang op inactief en verrees dan opnieuw in een nieuwe incarnatie met de Belgische zangeres en harpiste Keltia. Hoe ging dat precies in zijn werk?

Caroline: Keltia werd me aanbevolen door meerdere mensen, waaronder Louisa John-Krol (die ook voor Seventh Harmonic één song heeft gezongen). Ik contacteerde haar dus en vroeg of we samen een paar Europese concerten konden doen. Ze stemde toe en we deden twee optredens in Boedapest en Brussel, maar daarna moest ik me concentreren op mijn job en mijn studies. Maar we hielden contact en het deed me plezier te zien hoe succesvol haar eigen project werd. Ik ben verheugd dat ze mee met ons op het podium zal staan bij onze komende concerten. Waregem zal de eerste keer zijn dat we elkaar ontmoeten en samen spelen sinds ons laatste optreden samen, zes jaar geleden.

Heden treedt Seventh Harmonic dus op met Ann-Mari Thim van Arcana als zangeres? Wat is daar eigenlijk het verhaal achter?

Caroline: Het is volledig te danken aan Ann-Mari dat Seventh Harmonic gereformeerd is! We ontmoetten elkaar toen Sol Invictus speelde met Arcana (waar ik een grote fan van ben) en we werden allen goede vrienden. Ze nodigden ons uit naar Zweden en Ann-Mari vroeg of ze kon zingen voor Seventh Harmonic. Ik was heel verrast en blij en de rest is geschiedenis! Ze draagt heel veel bij aan Seventh Harmonic. We hebben een fantastisch creatief partnerschap en een heel mooie vriendschap.

Het laatste album van Seventh Harmonic was “Promise Of Sacrifice” en dat dateert alweer uit 2003. Zijn er nog geen plannen voor een nieuw album ?

Caroline: Die zijn er zeker en vast! We zijn nu volop aan het schrijven en voor het eerst zijn we ook op zoek naar een label; in het verleden werd alles in eigen beheer uitgebracht, maar daar heb ik nu de tijd niet voor. We werden overstelpt door interesse toen Ann-Mari bij de band kwam en daarom hebben we ondertussen een demo download EP “Equanimi” beschikbaar gesteld op onze Bandcamp site - http://seventhharmonic.bandcamp.com

Wat kunnen we verwachten van het Seventh Harmonic concert op het Gothic Festival 2010 in Waregem? The Eden House speelt ook op het festival. Aangezien hun zangeres Amandine Ferrari in het verleden de zangeres was van Seventh Harmonic, is een logische vraag: bestaat de kans dat zij op het podium een song zal zingen met Seventh Harmonic?

Caroline: Onze set bestaat voor de helft uit nieuwe songs, en voor de helft uit oude songs die compleet herschreven werden door Ann-Mari, fans van de oude sound zullen dus niet teleurgesteld zijn. Het zal ons eerste optreden zijn in deze line-up en Lesley (onze live percussioniste) zorgde voor verbazingwekkende visuals die het publiek op het Wave Gotik Treffen compleet biologeerden.

Wat Amandine betreft, onlangs gaf ze het volgende toe op haar Myspace profiel: 'I left the band, like a burglar, no notice, left them in shit.' Hoewel ze vocaal een grote aanwinst was voor Seventh Harmonic, berokkende de timing van haar vertrek en de manier waarop de band en zijn reputatie inderdaad schade en wel zo erg en zo moeilijk herstelbaar dat dit ten dele verantwoordelijk was voor de eerste split. Daarom zal ze niet samen met ons op het podium staan, nu niet en ook niet in de toekomst. Afgezien van die ganse situatie hebben we geen behoefte om achteruit te kijken met zo’n ongelooflijke zangeres als Ann-Mari in onze gelederen... De focus ligt heel erg bij de positiviteit van het heden en de sterkte van de toekomst.

Wat vind je van de line up van het Gothic Festival? Zijn er concerten die je zeker niet wil missen?

Caroline: Persoonlijk vind ik het een fantastische line-up, heel sterk en enorm gevarieerd. Er spelen heel wat vrienden en bands die ik graag wil zien: Arcana natuurlijk en Narsilion, Faith & The Muse, In the Nursery, Eden House...

Heb je nog een laatste boodschap voor onze lezers? Waarom moeten ze zeker naar het optreden van Seventh Harmonic komen kijken op het Gothic Festival in Waregem?

Caroline: We hopen dat jullie in onze muziek iets kunnen vinden dat je hart en ziel kan beroeren, dat is waar het bij ons vandaan komt. We hopen om nieuwe fans te maken en om oude en nieuwe fans te ontmoeten en om iets speciaal en uniek bij te kunnen dragen aan dit fantastisch event.

http://www.myspace.com/seventhharmonic

http://seventhharmonic.bandcamp.com

http://www.youtube.com/user/SEVENTHHARMONICvideo

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...