casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

SEVENTH HARMONIC
Onze focus ligt bij de positiviteit van het heden en de sterkte van de toekomst.
21/06/2010, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

21/06/2010 : SEVENTH HARMONIC - Onze focus ligt bij de positiviteit van het heden en de sterkte van de toekomst.
21/06/2010 : SEVENTH HARMONIC - Onze focus ligt bij de positiviteit van het heden en de sterkte van de toekomst.
21/06/2010 : SEVENTH HARMONIC - Onze focus ligt bij de positiviteit van het heden en de sterkte van de toekomst.
Seventh Harmonic zijn een internationaal all-female ethereal/dark wave/neo-classical ensemble opgericht in 1999 door de Britse multi-instrumentaliste Caroline Jago. In 2004 kwam het project op non-actief te staan en de overblijvende bandleden vervoegden Sol Invictus. Een concert van Sol Invictus samen met Arcana in 2008, leidde tot de wederopstanding van Seventh Harmonic, met nu ook zangeres Ann-Mari Thim van Arcana in de bezetting. Binnenkort wordt ook een nieuw album verwacht, het eerste sinds 2003. ‘A band like this should have every chance of enjoying the status the Cocteau Twins once held in the 80's’ zegt Mick Mercer over deze ietwat ondergewaardeerde band. Mis ze dus niet op het Gothic Festival in Waregem!

Kan je Seventh Harmonic eens voorstellen aan het Belgische publiek? En hoe zou je de muziek gebracht door Seventh Harmonic zelf omschrijven?

Caroline Jago: Hello! De muziek van Seventh Harmonic laat zich vaak moeilijk omschrijven omdat we zo veel verschillende invloeden incorporeren teneinde de dingen fris en interessant te houden. In de eerste plaats is er een symfonisch neoklassieke invloed aanwezig die zich occasioneel laat combineren met wat oosterse klanken. De songs zijn ook zeer ritmisch en melodieus. Met Ann-Mari's rijke soprano en Keltia's harp, hebben we een intoxicerende en intrigerende mix geconstrueerd... !

Waarom koos je de naam Seventh Harmonic voor de band? Welke idee zit daarachter?

Caroline: Toen ik die bandnaam koos, waren het veeleer twee verschillende concepten die me aanspraken – het nummer zeven en zijn relatie met muziek, de planeten, het kleurenspectrum en het woord harmonic om gelijkaardige redenen. Pas nadat ik de naam had gekozen, leerde ik over de speciale betekenis van de seventh harmonic in astrologische termen. Het lijkt wel of het lot me naar deze naam heeft geleid.

In het verleden speelde je in verschillende cult gothic rock bands waar ik zwaar fan van ben: All Living Fear, This Burning Effigy en Cries Of Tammuz. Je speelt ook in de neo-folk band Sol Invictus. Aan welke band heb je de beste herinneringen?

Caroline: Het is nu al vijf jaar dat ik bas speel en occasioneel ook drums bij Sol Invictus en ik voel me erg op mijn gemak en gelukkig in deze band. Twee andere leden van Seventh Harmonic - Lesley en Eilish – spelen ook in Sol Invictus; het is dus een beetje als een uitgebreide familie. Die andere bands, dat is al lang geleden – meer dan 10 jaar en bijna 20 in het geval van All Living Fear... Hier verraad ik een beetje mijn leeftijd, maar ik ben jong begonnen ;-) Het was een plezier in elk van deze bands te spelen, ze waren elk apart een rijke ervaring voor mij, zowel muzikaal als persoonlijk.

Word je de vergelijkingen met Dead Can Dance eigenlijk nooit moe? Zijn (of waren) zij jouw grootste inspiratiebron of zijn er andere bands die jou meer beïnvloed hebben?

Caroline: Het is maar eerlijk te erkennen dat Dead Can Dance me meer beïnvloedden dan wie dan ook en ik vind de vergelijkingen zo vleiend dat ik ze wellicht nooit beu geraak. Een van de meest markante dingen aan Dead Can Dance is hun originaliteit, de manier waarop er voor hen geen muzikale grenzen bestonden en dat is wat me het meest inspireert!

Wat is eigenlijk je favoriete band buiten de gothic scene?

Caroline: The Moody Blues! Maar enkel het vroege materiaal, toen ze nog zwaar aan de drugs zaten.

Ik herinner me een optreden van Seventh Harmonic in België; lang geleden namen jullie deel aan de Eurorock Festival preselecties. Welke herinneringen heb je aan dit concert?

Caroline: Herinneringen die we liever zouden vergeten, eigenlijk! Niks dan problemen hebben we toen gekend – het ergste was toen de batterijen van de minidisc player die we geleend hadden plat gingen tijdens de tweede song van de performance! Maar we waren toen nog redelijk onervaren en we hebben er veel uit geleerd. Ik heb wel positieve herinneringen aan de warme vriendschappen die we aanknoopten met de andere bands toen we allen elkaar trachtten te helpen – we eindigden on stage met Severe Illusion en improviseerden gedurende hun hele set. Achteraf kwamen er mensen naar ons die ons samen wilden boeken als één act!

Seventh Harmonic stond een tijdlang op inactief en verrees dan opnieuw in een nieuwe incarnatie met de Belgische zangeres en harpiste Keltia. Hoe ging dat precies in zijn werk?

Caroline: Keltia werd me aanbevolen door meerdere mensen, waaronder Louisa John-Krol (die ook voor Seventh Harmonic één song heeft gezongen). Ik contacteerde haar dus en vroeg of we samen een paar Europese concerten konden doen. Ze stemde toe en we deden twee optredens in Boedapest en Brussel, maar daarna moest ik me concentreren op mijn job en mijn studies. Maar we hielden contact en het deed me plezier te zien hoe succesvol haar eigen project werd. Ik ben verheugd dat ze mee met ons op het podium zal staan bij onze komende concerten. Waregem zal de eerste keer zijn dat we elkaar ontmoeten en samen spelen sinds ons laatste optreden samen, zes jaar geleden.

Heden treedt Seventh Harmonic dus op met Ann-Mari Thim van Arcana als zangeres? Wat is daar eigenlijk het verhaal achter?

Caroline: Het is volledig te danken aan Ann-Mari dat Seventh Harmonic gereformeerd is! We ontmoetten elkaar toen Sol Invictus speelde met Arcana (waar ik een grote fan van ben) en we werden allen goede vrienden. Ze nodigden ons uit naar Zweden en Ann-Mari vroeg of ze kon zingen voor Seventh Harmonic. Ik was heel verrast en blij en de rest is geschiedenis! Ze draagt heel veel bij aan Seventh Harmonic. We hebben een fantastisch creatief partnerschap en een heel mooie vriendschap.

Het laatste album van Seventh Harmonic was “Promise Of Sacrifice” en dat dateert alweer uit 2003. Zijn er nog geen plannen voor een nieuw album ?

Caroline: Die zijn er zeker en vast! We zijn nu volop aan het schrijven en voor het eerst zijn we ook op zoek naar een label; in het verleden werd alles in eigen beheer uitgebracht, maar daar heb ik nu de tijd niet voor. We werden overstelpt door interesse toen Ann-Mari bij de band kwam en daarom hebben we ondertussen een demo download EP “Equanimi” beschikbaar gesteld op onze Bandcamp site - http://seventhharmonic.bandcamp.com

Wat kunnen we verwachten van het Seventh Harmonic concert op het Gothic Festival 2010 in Waregem? The Eden House speelt ook op het festival. Aangezien hun zangeres Amandine Ferrari in het verleden de zangeres was van Seventh Harmonic, is een logische vraag: bestaat de kans dat zij op het podium een song zal zingen met Seventh Harmonic?

Caroline: Onze set bestaat voor de helft uit nieuwe songs, en voor de helft uit oude songs die compleet herschreven werden door Ann-Mari, fans van de oude sound zullen dus niet teleurgesteld zijn. Het zal ons eerste optreden zijn in deze line-up en Lesley (onze live percussioniste) zorgde voor verbazingwekkende visuals die het publiek op het Wave Gotik Treffen compleet biologeerden.

Wat Amandine betreft, onlangs gaf ze het volgende toe op haar Myspace profiel: 'I left the band, like a burglar, no notice, left them in shit.' Hoewel ze vocaal een grote aanwinst was voor Seventh Harmonic, berokkende de timing van haar vertrek en de manier waarop de band en zijn reputatie inderdaad schade en wel zo erg en zo moeilijk herstelbaar dat dit ten dele verantwoordelijk was voor de eerste split. Daarom zal ze niet samen met ons op het podium staan, nu niet en ook niet in de toekomst. Afgezien van die ganse situatie hebben we geen behoefte om achteruit te kijken met zo’n ongelooflijke zangeres als Ann-Mari in onze gelederen... De focus ligt heel erg bij de positiviteit van het heden en de sterkte van de toekomst.

Wat vind je van de line up van het Gothic Festival? Zijn er concerten die je zeker niet wil missen?

Caroline: Persoonlijk vind ik het een fantastische line-up, heel sterk en enorm gevarieerd. Er spelen heel wat vrienden en bands die ik graag wil zien: Arcana natuurlijk en Narsilion, Faith & The Muse, In the Nursery, Eden House...

Heb je nog een laatste boodschap voor onze lezers? Waarom moeten ze zeker naar het optreden van Seventh Harmonic komen kijken op het Gothic Festival in Waregem?

Caroline: We hopen dat jullie in onze muziek iets kunnen vinden dat je hart en ziel kan beroeren, dat is waar het bij ons vandaan komt. We hopen om nieuwe fans te maken en om oude en nieuwe fans te ontmoeten en om iets speciaal en uniek bij te kunnen dragen aan dit fantastisch event.

http://www.myspace.com/seventhharmonic

http://seventhharmonic.bandcamp.com

http://www.youtube.com/user/SEVENTHHARMONICvideo

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...