casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

ERATO
Onze grootste droom komt dit jaar, in 2010 uit: Erato 100% live
17/06/2010, Sara Heldenbergh
 Bookmark and Share

17/06/2010 : ERATO - Onze grootste droom komt dit jaar, in 2010 uit: Erato 100% live
17/06/2010 : ERATO - Onze grootste droom komt dit jaar, in 2010 uit: Erato 100% live
De Belgische band Erato werd in 1993 in Schepdaal geboren. De band wordt al vlug vergeleken met Sisters Of Mercy, maar de bandleden zelf vinden dit een vreemde vergelijking maar toch een enorm compliment. Na het winnen van (P)Opcedee (1995) en de Goth Rally (1997) en enkele wissels van bandleden staat Erato deze zomer voor het eerst 100% live op het Gothic Festival Waregem 2010.

Hoe kwamen jullie op het idee om de naam Erato te kiezen als bandnaam?

Erato is één van de zeven dochters van de Griekse oppergod Zeus, één van de zeven muzen. Erato is de muse van Music, liefde en de dichtkunst. Toen we de naam kozen, vonden we dat deze goed paste bij het soort muziek dat we maakten.

Jullie werden in 1995 door (P)Opcedee gekozen om een nummer op te nemen, vonden die jullie dan niet te alternatief?

We zijn heel toevallig bij (P)Opcedee terechtgekomen. We hadden toen al enkele goede nummers klaar en waren op zoek naar manieren om onze muziek bij het grote publiek bekend te maken. Dus we dachten ‘why not?’ en stuurden een demo naar de jury. Ik herinner me dat we verrast waren dat ons nummer “Sweet Killing” gekozen werd uit honderd anderen. Het is waar dat de andere gekozen nummers op de cd minder alternatief waren, en wij als outsiders beschouwd werden. Te alternatief voor de mainstream en niet cliché genoeg voor anderen. Maar we houden wel van het label outsiders, het past bij ons.

Jullie wonnen de Goth Rally in 1997, wat was dat precies en wat wonnen jullie?

De Goth Rally was een soort rockrally voor goth- en elektrobands. Wij wonnen de eerste juryprijs en werden tweede in de publieksprijs. Die eerste prijs maakte ons support act voor Two Witches, een concert van The Black Cave. De erkenning die we kregen door het winnen van de Goth Rally was de grootste prijs die we ons konden voorstellen. We zullen nooit vergeten hoe Bernd en de Gothrally Erato hielpen om onze eerste stapjes te zetten. Plots bestonden we en waren we bekend bij het grote publiek.

Wat was de motivatie van Gorik om bij de band te komen en waarom verliet zijn voorganger Boot de band?

Boot verliet de band in 1999, net voor de release van ons derde album. Hij had geen muzikale ambities meer en het klikte ook niet meer zo goed met sommige andere bandleden. Maar Boot bleef actief achter de schermen en zijn mening bleef altijd belangrijk bij grote beslissingen. Hij komt vaak mee als we optreden en soms trekken we hem op het podium om mee te zingen met oudere nummers. Recent is hij een side-project begonnen met Jacques, waarvan je gauw zal horen.

Toen Boot de band verliet hadden we plots dringend een nieuwe zanger nodig. Na een paar onsuccesvolle audities en try-outs met Ilse, onze backingzangeres, leerde Patte Gorik kennen en dacht dat hij de perfecte nieuwe zanger zou zijn. Gorik was een slechte gitarist met een goeie stem en hij ging direct op ons aanbod in. Vanaf de eerste dag klikte het tussen hem en de andere bandleden. Zelf zegt hij dat Erato precies het soort muziek is dat hij zou maken als hij een all-round muzikant was. Vanaf dan verving Gorik Boot als drijvende kracht achter de band.

Welke evolutie is te zien door de albums (en jaren) heen?

Ik denk dat onze muziek samen met de bandleden gegroeid is. De pure en cliché gothsongs zijn geëvolueerd naar donkere hedendaagse rocksongs, die nog altijd refereren naar onze helden van het verleden maar meer tegen de toekomst aanleunen. We hebben onze eigen stijl gevonden. De enige zekerheid door de jaren heen is dat we altijd bleven experimenteren met andere genres en sounds.

Wat mogen we in de toekomst nog van Erato verwachten? Nog grote plannen of dingen die jullie graag willen verwezenlijken? Dromen?

Onze grootste droom komt dit jaar, in 2010 uit. Het is iets waar we heel hard aan aan het werk zijn: Erato 100% live! Erato wordt een volledig uitgeruste liveband. We zijn altijd wel al een liveband geweest en we hebben altijd live gespeel op optredens, maar sinds de oprichting van Erato hebben we altijd een drummachine en backtrack nodig gehad. Voor ons is dit een blijvend probleem geweest en we hebben er altijd van gedroomd om vrij te zijn. En eindelijk na al die jaren hebben we Johan gevonden voor de keyboards en Tim voor de drums. We spelen dus eindelijk helemaal live. In de alternatieve gothscene is dit een uitzondering geworden, en we zijn dus heel blij dat we onze nieuwe instrumenten kunnen showen op het podium van Gothic Festival 2010!

Waar halen jullie inspiratie voor jullie teksten?

Voor onze lyrics inspireren liefde, het leven, de mensheid en alle mogelijke connecties tussen die drie ons het meest. Religie en bijbelse metaforen gebruiken we ook vaak als inspiratie. We schrijven het meest over de menselijke vrijheid van geest en denken: menselijke autonomie. We hebben zelf hersenen om een eigen mening te vormen, we maken beslissingen en zijn daar zelf helemaal verantwoordelijk voor. Waarom zijn sommigen niet vrij en laten anderen beslissingen nemen voor hen? Dat is iets waar we zelf vaak problemen mee hebben en daarom schrijven we erover.

Sisters Of Mercy, waarmee jullie muziek vaak vergeleken wordt, distantiëren zich volledig van de gothic scene. Enig idee waarom zij dat doen en jullie niet?

Wij vinden dat iemand nooit zijn roots of geschiedenis mag ontkennen. Dit is de scene waarin wij opgegroeid zijn, de muziek en de lifestyle waar we zo van hielden. Het zou heel ondankbaar zijn om hiervan afstand te nemen, en ook de fans zouden het ons kwalijk nemen. Alhoewel we ons niet meer schminken of opkleden houden we nog steeds van de muziek. Maar we willen tegelijkertijd ook ons eigen ding doen en niet als een cliché gothband klinken met orgels, zwarte lipstick en nagellak. Dat hebben we achter ons gelaten en we proberen onze muziek en invloeden in een nieuwe tijd binnen te loodsen. Labels maken voor ons niks uit. We zouden overal spelen waar onze fans ons volgen.

En wat vinden jullie van de vergelijking met Sisters Of Mercy?

Wij hebben eigenlijk nooit de intentie gehad om een band te starten die op Sisters Of Mercy leek. Erato werd opgericht door een groepje vrienden dat van muziek hield. Aangezien we allemaal (neo)-punkers en new wavers waren, was het geen moeilijke beslissing om dat soort muziek te gaan maken. We zijn beïnvloed door een hele resem bands en we ontkennen niet dat Sisters Of Mercy daar één van is. Het zou stom zijn om een Sisterskloon te maken, want er is maar één Sisters Of Mercy, net als er maar één Erato is. Maar de vergelijking met de Sisters nemen we als een enorm compliment.

Zijn jullie nog steeds op zoek naar een zangeres?

Sinds we the New and Improved Version of Erato (naïve) geworden zijn, bestaat Erato uit zes bandleden. Onze achtergrondzangeres Ilse verliet de band en Tim en Johan kwamen erbij. Maar er is altijd plaats voor een vrouw om deze testosterontroep te temperen. Dus ja, we zijn nog steeds op zoek naar een zangeres met genoeg girlpower om in het plaatje te passen. Als je een vrouw bent, van onze muziek houdt en kan zingen, contacteer ons dan op info@erato.cc.

Erato

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twin Tribes - Shadows (repress)

Deze “Shadows” verscheen origineel begin 2018 en was voor het Amerikaanse duo Twin Tribes zowat wat “Seventeen Seconds” voor The Cure was. Ok, een lichte vorm van overdrijving is mij niet vreemd, ik weet het, maar dit debuut opende wel wereldwijd de deuren voor het duo Louis Navarro en Joel Niňo Jr. Zelfs in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Tomoko Sauvage - Fischgeist

Alles voor de kunst: Tomoko Sauvage kroop in Berlin-Prenzlauer Berg in een voormalige watertank om het album Fischgeist op te nemen. Het 19de eeuwse gebouw bestaat uit vijf gelaagde cirkels, met een wenteltrap in het midden die leidt naar een uitgang die uitkomt op een heuveltop. Binnen is het vochtig en koud met een constante temperatuur ...

lees meer...
CD BESPREKING : Stalowa Wola - The Will Of Steel

Toen een drietal jaar geleden ons het titelloze debuut van het Poolse Stalowa Wola bereikte, viel ons toch wel enige blijdschap ten deel. We konden immers nog maar eens ons martiaal kloppende hart ophalen, iets wat de laatste jaren steeds minder en minder aan de orde was. In dit genre dat op sterven na dood is valt er dan ook weinig nieuws ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Exponentia - Tränen des Leidens

Vergeef me! Om een of andere reden is deze Franse band Exponentia steeds onder mijn radar gebleven. Toen de perskit binnen viel bij de redactie van Dark Entries, trok de cover van ‘Tränen des Leidens’ meteen de aandacht! Ludovic Dhenry, de man achter dit donkere gothic neo classic project, verraste enkele maanden geleden met ...

lees meer...
CD BESPREKING : Miki Yui - Aperio!

Nee, Miki Yui heeft geen drankprobleem. Althans, voor zover we weten toch niet. De titel van haar zevende langspeler Aperio! is afgeleid van de Latijnse oorsprong van de maand april, “aperire” wat “openen” of “onthullen” betekent. Het is meteen in een notendop een hint naar de manier waarop haar muziek ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...