casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

ERATO
Onze grootste droom komt dit jaar, in 2010 uit: Erato 100% live
17/06/2010, Sara Heldenbergh
 Bookmark and Share

17/06/2010 : ERATO - Onze grootste droom komt dit jaar, in 2010 uit: Erato 100% live
17/06/2010 : ERATO - Onze grootste droom komt dit jaar, in 2010 uit: Erato 100% live
De Belgische band Erato werd in 1993 in Schepdaal geboren. De band wordt al vlug vergeleken met Sisters Of Mercy, maar de bandleden zelf vinden dit een vreemde vergelijking maar toch een enorm compliment. Na het winnen van (P)Opcedee (1995) en de Goth Rally (1997) en enkele wissels van bandleden staat Erato deze zomer voor het eerst 100% live op het Gothic Festival Waregem 2010.

Hoe kwamen jullie op het idee om de naam Erato te kiezen als bandnaam?

Erato is één van de zeven dochters van de Griekse oppergod Zeus, één van de zeven muzen. Erato is de muse van Music, liefde en de dichtkunst. Toen we de naam kozen, vonden we dat deze goed paste bij het soort muziek dat we maakten.

Jullie werden in 1995 door (P)Opcedee gekozen om een nummer op te nemen, vonden die jullie dan niet te alternatief?

We zijn heel toevallig bij (P)Opcedee terechtgekomen. We hadden toen al enkele goede nummers klaar en waren op zoek naar manieren om onze muziek bij het grote publiek bekend te maken. Dus we dachten ‘why not?’ en stuurden een demo naar de jury. Ik herinner me dat we verrast waren dat ons nummer “Sweet Killing” gekozen werd uit honderd anderen. Het is waar dat de andere gekozen nummers op de cd minder alternatief waren, en wij als outsiders beschouwd werden. Te alternatief voor de mainstream en niet cliché genoeg voor anderen. Maar we houden wel van het label outsiders, het past bij ons.

Jullie wonnen de Goth Rally in 1997, wat was dat precies en wat wonnen jullie?

De Goth Rally was een soort rockrally voor goth- en elektrobands. Wij wonnen de eerste juryprijs en werden tweede in de publieksprijs. Die eerste prijs maakte ons support act voor Two Witches, een concert van The Black Cave. De erkenning die we kregen door het winnen van de Goth Rally was de grootste prijs die we ons konden voorstellen. We zullen nooit vergeten hoe Bernd en de Gothrally Erato hielpen om onze eerste stapjes te zetten. Plots bestonden we en waren we bekend bij het grote publiek.

Wat was de motivatie van Gorik om bij de band te komen en waarom verliet zijn voorganger Boot de band?

Boot verliet de band in 1999, net voor de release van ons derde album. Hij had geen muzikale ambities meer en het klikte ook niet meer zo goed met sommige andere bandleden. Maar Boot bleef actief achter de schermen en zijn mening bleef altijd belangrijk bij grote beslissingen. Hij komt vaak mee als we optreden en soms trekken we hem op het podium om mee te zingen met oudere nummers. Recent is hij een side-project begonnen met Jacques, waarvan je gauw zal horen.

Toen Boot de band verliet hadden we plots dringend een nieuwe zanger nodig. Na een paar onsuccesvolle audities en try-outs met Ilse, onze backingzangeres, leerde Patte Gorik kennen en dacht dat hij de perfecte nieuwe zanger zou zijn. Gorik was een slechte gitarist met een goeie stem en hij ging direct op ons aanbod in. Vanaf de eerste dag klikte het tussen hem en de andere bandleden. Zelf zegt hij dat Erato precies het soort muziek is dat hij zou maken als hij een all-round muzikant was. Vanaf dan verving Gorik Boot als drijvende kracht achter de band.

Welke evolutie is te zien door de albums (en jaren) heen?

Ik denk dat onze muziek samen met de bandleden gegroeid is. De pure en cliché gothsongs zijn geëvolueerd naar donkere hedendaagse rocksongs, die nog altijd refereren naar onze helden van het verleden maar meer tegen de toekomst aanleunen. We hebben onze eigen stijl gevonden. De enige zekerheid door de jaren heen is dat we altijd bleven experimenteren met andere genres en sounds.

Wat mogen we in de toekomst nog van Erato verwachten? Nog grote plannen of dingen die jullie graag willen verwezenlijken? Dromen?

Onze grootste droom komt dit jaar, in 2010 uit. Het is iets waar we heel hard aan aan het werk zijn: Erato 100% live! Erato wordt een volledig uitgeruste liveband. We zijn altijd wel al een liveband geweest en we hebben altijd live gespeel op optredens, maar sinds de oprichting van Erato hebben we altijd een drummachine en backtrack nodig gehad. Voor ons is dit een blijvend probleem geweest en we hebben er altijd van gedroomd om vrij te zijn. En eindelijk na al die jaren hebben we Johan gevonden voor de keyboards en Tim voor de drums. We spelen dus eindelijk helemaal live. In de alternatieve gothscene is dit een uitzondering geworden, en we zijn dus heel blij dat we onze nieuwe instrumenten kunnen showen op het podium van Gothic Festival 2010!

Waar halen jullie inspiratie voor jullie teksten?

Voor onze lyrics inspireren liefde, het leven, de mensheid en alle mogelijke connecties tussen die drie ons het meest. Religie en bijbelse metaforen gebruiken we ook vaak als inspiratie. We schrijven het meest over de menselijke vrijheid van geest en denken: menselijke autonomie. We hebben zelf hersenen om een eigen mening te vormen, we maken beslissingen en zijn daar zelf helemaal verantwoordelijk voor. Waarom zijn sommigen niet vrij en laten anderen beslissingen nemen voor hen? Dat is iets waar we zelf vaak problemen mee hebben en daarom schrijven we erover.

Sisters Of Mercy, waarmee jullie muziek vaak vergeleken wordt, distantiëren zich volledig van de gothic scene. Enig idee waarom zij dat doen en jullie niet?

Wij vinden dat iemand nooit zijn roots of geschiedenis mag ontkennen. Dit is de scene waarin wij opgegroeid zijn, de muziek en de lifestyle waar we zo van hielden. Het zou heel ondankbaar zijn om hiervan afstand te nemen, en ook de fans zouden het ons kwalijk nemen. Alhoewel we ons niet meer schminken of opkleden houden we nog steeds van de muziek. Maar we willen tegelijkertijd ook ons eigen ding doen en niet als een cliché gothband klinken met orgels, zwarte lipstick en nagellak. Dat hebben we achter ons gelaten en we proberen onze muziek en invloeden in een nieuwe tijd binnen te loodsen. Labels maken voor ons niks uit. We zouden overal spelen waar onze fans ons volgen.

En wat vinden jullie van de vergelijking met Sisters Of Mercy?

Wij hebben eigenlijk nooit de intentie gehad om een band te starten die op Sisters Of Mercy leek. Erato werd opgericht door een groepje vrienden dat van muziek hield. Aangezien we allemaal (neo)-punkers en new wavers waren, was het geen moeilijke beslissing om dat soort muziek te gaan maken. We zijn beïnvloed door een hele resem bands en we ontkennen niet dat Sisters Of Mercy daar één van is. Het zou stom zijn om een Sisterskloon te maken, want er is maar één Sisters Of Mercy, net als er maar één Erato is. Maar de vergelijking met de Sisters nemen we als een enorm compliment.

Zijn jullie nog steeds op zoek naar een zangeres?

Sinds we the New and Improved Version of Erato (naïve) geworden zijn, bestaat Erato uit zes bandleden. Onze achtergrondzangeres Ilse verliet de band en Tim en Johan kwamen erbij. Maar er is altijd plaats voor een vrouw om deze testosterontroep te temperen. Dus ja, we zijn nog steeds op zoek naar een zangeres met genoeg girlpower om in het plaatje te passen. Als je een vrouw bent, van onze muziek houdt en kan zingen, contacteer ons dan op info@erato.cc.

Erato

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...