casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Militia
Als je op een BP olievat mept, mep je ook op die firma als geheel.
14/06/2010, Chris Konings
 Bookmark and Share

14/06/2010 : Militia - Als je op een BP olievat mept, mep je ook op die firma als geheel.
Militia is een Belgische industrial groep die vooral percussie gebruikt. De groep is ontstaan in 1989 rond multi instumentalist Frank Gorissen en wind instrument speler Jo Billen. Ze staan bekend voor hun zelfgemaakte percussie instrumenten die van schroot materiaal zijn gemaakt, bijvoorbeeld olievaten en lege gasflessen. De muziek is vaak geïnspireerd door hun atheïstische en anarchistische sociale standpunten en hun bezorgdheid over onze natuurlijke omgeving. Deze zaken vind je vaak terug in hun teksten en manifesten. Dark Entries sprak met Frank Gorissen. Militia speelt straks op het Gothic Festival in Waregem!

Hoi Frank, wat zijn jullie grote voorbeelden van muziek?

Vooraleer ik zelf muziek begon te maken luisterde ik vooral naar Klaus Schulze, hoe die man met analoge synthesizers omging, dat was echt imposant, net als de instrumenten zelf trouwens, groot als kleerkasten waren die apparaten. Ik denk dat Schulze toen al beroep moest doen op een zeer ervaren verhuisfirma en een onderhoudsteam van een gemiddelde kerncentrale om die dingen op het podium en aan de praat te krijgen.
Maar ik hield ook van de minimalisten, van underground en van repetitieve muziek. Daarnaast kocht ik ook bijna alles van Throbbing Gristle en da's heel wat. De andere jongens -en meisje- van de band luisteren dan meer naar de nieuwere dingen denk ik, Roger Rotor wordt nog al eens vermeld, en elektronische dingen, Laibach ook, en Front 242. Maar geen enkele van die groepen heeft Militia echt beïnvloed.

Men vergelijkt jullie soms met het engelse Test Department. Test Dept is een groep die echt gegroeid is uit een arbeidersbeweging, hun eerste 'optredens' waren zelfs tijdens stakingen. In jullie manifest komt het sociale aspect van Militia naar boven, zijn jullie op een gelijkaardige manier als Test Dept begonnen met muziek? Al aanvragen gehad om mee op te komen tijdens een staking bijvoorbeeld?

Ik denk wel dat je een paar vergelijkingen mag maken, hoewel ik olievaten als percussie-instrument ging gebruiken voordat ik van Test Department gehoord had. Het was puur uit noodzaak, omdat ik geen geld had voor echte drums, m'n centen had ik gespendeerd aan de aanschaf van een toen al 5 jaar oude Korg Poly 800 II synthesizer, van de rest van m'n centen kocht ik bezemstelen in de HUBO.
En ik had al in een punkband gespeeld, zeer primitief, basgitaar omdat ik helemaal geen gitaar kon spelen en de muziek die we toen speelden gemakkelijk kon met 2 vingers aan één snaar tegelijk.
We kwamen uit de arbeidersbeweging, waren allemaal rooie rakkers, ik was zelfs een tijdje bij AMADA (de maoïsten) en verslond Lenin, Marx, Engels, Mandel... De enige 3 stakingen of demonstraties die ik van kortbij mocht meemaken waren een schoolstaking tegen de aankoop van oorlogstuig, raketten geloof ik, tegen Van Den Boeynants ("VDB weg ermee!!!"), er waren de 'Chili-avonden' voor Allende en tegen Pinochet en de staking van de Veille Montagne in Balen, maar ik was op dat ogenblik nog niet met muziek bezig.

Jullie zijn duidelijk links georiënteerd van politieke mening. Kunnen jullie bijvoorbeeld Stijn Meuris volgen met zijn oproep om niet te gaan stemmen?

Ik zie die Meuris zelf nog in de politiek stappen, heeft wel een kop om op een verkiezingsfolder te staan vind ik. Stemmen zou niet verplicht moeten zijn, dat vind ik persoonlijk wel. En als je ziet welk 'gekonkelfoes' er op die verkiezingen volgt en hoe men coalities uit de smurrie kneedt kan je je inderdaad wel afvragen in hoeverre de brave burgers nog au sérieux genomen worden.

De meeste mensen lijken mij vooral onverschillig te zijn over de huidige politieke crisis. Een gevaarlijke situatie? Wat is jouw mening hierover?

Zo lang ik me al kan herinneren hebben de media het over 'de huidige politieke crisis'. Hebben we ooit eens géén crisis gehad? En precies dat maakt de mensen tam en mak, ongeïnteresseerd. 't Is toch één kermis, niet? En zolang iedereen zich een frigo en een flatscreen kan betalen, komt niemand op straat. Wanneer zie je nog protest? Als een bedrijf dicht gaat staan alleen de direkt betrokkenen op de barrikades, terwijl hun eigen vakbondsmensen op dat eigenste ogenblik platte-kaas-compromissen sluiten met de bazen. En waarom? Omdat die nieuwe kapitalisten hun broodje net iets beter gebakken zien in zo'n voormalig oostblokland waar je voor een halve euro kaviaar kan eten.
Niemand is nog solidair en daar profiteert vooral het grootkapitaal van. De politieke strategie is die van het sussen, het in slaap wiegen, ver van de mensen en de realiteit gaan staan, zich oeverloos bezig houden met bagatellen die alleen maar veel geld kosten in plaats van de echte problemen aan te pakken. Al iets concreets gehoord in verband met akties tegen de opwarming van de Aarde, dingen die echt steek houden, tegen de criminaliteit, tegen de staatsschuld? Niks, niemandal, nada.

Hebben jullie al veel reacties of discussies gekregen omwille van jullie manifest? Ik las erin dat opinies en discussies altijd welkom waren.

Toch wel, regelmatig nog, in interviews, in mails via facebook bijvoorbeeld. Als je standpunten toch een beetje apart en extreem zijn, krijgen ze gehoor. Er is me al gevraagd om een eco-anarchistische partij op te richten.

Ooit al vreemde reacties gekregen tijdens jullie shows?

Nee, ik vind iedereen erg braaf en netjes, mensen komen dan wel soms als paramilitaire en gecamoufleerde terrorist gekleed naar je optreden kijken, maar als je er dan een pint mee drinkt, hoor je dat er toch veel een gezinnetje hebben en een job bij de post.
Wel kreeg ik ooit een foto toegestuurd van iemand uit Australië die het Militia logo op z'n schouder had laten tatoeëren en er is die Canadese Indiër die werkelijk alles van ons verzameld, zelfs voor onze schoenveters zou 'ie willen betalen. Ik denk dat wijzelf - en vooral in de vroegere bezettingen - heel wat uitgestoken en meegemaakt hebben, een paar echt hilarische dingen ook.

Buiten schroot, een achtergrondtape en een occasionele betonmixer gebruiken jullie geen instrumenten. Met welke reden en voel je soms niet de drang om andere dingen te doen? Of zitten jullie nog in andere groepen?

Nou schroot, we verzamelen die dingen, kiezen die bewust uit en dan bewerken we die ook hé, om ze dan in een 'weloverwogen' volgorde aan statieven te bevestigen. De achtergrondtape wordt voor 80% gemaakt met die oude Korg en voor de overige 20% met een sampler.
Op het podium zetten we ook diverse blaasinstrumenten in, didgeridoo en een Turks blaasinstrument, maar ook een lange holle buis, koehoorns en zo. We zijn nog altijd van mening dat je industriële muziek ook het best kan brengen met 'instrumenten' die aan de industrie gelieerd zijn, het kapitalisme te lijf gaan met het afvalmateriaal van dat systeem, voorwerpen gebruiken waar ze in eerste instantie helemaal niet voor ontworpen waren.
Het publiek herkent dat dan ook als dusdanig, ze zien die link hé. Als je op een BP olievat mept, mep je ook op die firma als geheel, komt de firmanaam in beeld, als je dan videobeelden van de olievlekken laat zien en die besmeurde vogels, dan is dat toch overduidelijk.
Ik kan me bij onze muziek echt geen andere instrumenten voorstellen. Ik zie ons nooit in een wat duurder ogend zwart pak achter veel te cleane laptops en prijzige synthesizers staan, of hameren op van die elektronische pads, ik vind die dingen trouwens aartslelijk, kitscherig, teveel chroom en zo klinken ze ook.

Ik speel ook bij MekanOrganiK, en daar wordt die Korg 800 wel op het podium ingezet, samen met een oude 2de hands Korg Workstation waar we niks van snappen, maar daar ook gebruiken we drums, olievat, metalen platen, en dan zand, stenen, glas, werktuigen, elektrische apparaatjes die we zelf in mekaar knutselden, en komkommers in een cementmolen, moet kunnen, geeft een heel apart geluid.

Als je weet dat er een tribal groep is die danst op bijvoorbeeld Esplendor Geometrico, welke van jullie nummers zou je dan aanraden? Tribal is een dansstijl die aanleunt bij buikdans maar volgt meer de traditionele wijze.

Je mag me onmiddellijk met die dansgroep in contact brengen hoor! Op de debuut CD van MekanOrganiK ("How to Extract Sunlight from Cucumbers", uitgebracht bij het Belgische Neuropa Records) staan een paar dingen waarop je buik vanzelf heen en weer gaat zwieren. Ook op de nieuwe Militia CD die nog zal uitkomen("Power, Propaganda, Production") staan zo'n dingen. Ik heb er een aantal "Arabisch" klinkende tracks op gezet, heel dansbaar.
Ik zie dat ook als we ergens spelen, de mensen gaan dan uit hun dak. Percussie-muziek is sowieso heel ritmisch, we mengen d'r nu zelfs salsa-achtige patronen door, Zuidamerikaanse en ook Afrikaans klinkende ritmes, ik ben bij die plaat niet alleen uitgegaan van politieke thema's, maar tegelijk van dansmuziek en m'n op en neer wiebelende rechtervoet.

Naar welke andere genres of muziekgroepen luisteren jullie zoal thuis?

Ikzelf heb er nog maar weinig tijd voor, bij de anderen is dat nogal gevarieerd denk ik. Ik blijf Test Department goed vinden, Rapoon, Zoviet France, Throbbing Gristle, m'n vriendin houdt van Psychic TV, ik luister ook wel eens naar wat drum&bass, maar ik luister vooral naar m'n eigen muziek, om die verder af te werken, te verbeteren als we live spelen door nieuwe ritmes te zoeken, een beetje aan zelfbestuiving doen vooraleer ik aan een nieuwe track begin.

Welke groepen gaan jullie bekijken of hebben jullie daar de tijd niet voor?

Ik zou graag In The Nursery willen zien, heb daar de eerste 2 LP's van en heb iets beluisterd op Youtube wat niet slecht klonk. Ik moet eerlijk bekennen dat ik die andere groepen helemaal niet ken, wel zie ik die namen af en toe op affiches verschijnen, maar ik heb van geen enkele groep een CD thuis liggen.
Ik ben dan een paar keer op Youtube gaan kijken, naar Covenant, Funker Vogt, maar het zei me niet veel. Ik knap ook een beetje af op dat dracula imago dat sommigen zich dan weer aanmeten hé, of op groepsfoto's getrokken in een mistig bos, met een panfluit op de schoot, in lange gewaden geklede nimfen met achter een boom een veel te bleke medemens. En in die boom is dan steevast een rune-teken gekerft.

Wat mogen we verwachten van jullie tijdens het Gothic Festival? Gaan de fans mee mogen deelnemen? Dat vind ik altijd zo leuk, dat er echt actie en reactie is tijdens jullie optredens.

Je wil nog eens mee op het podium staan hé, en mee trommelen... we zullen zien, we zitten al krap in de tijd, onze stokken (of wat daar van overblijft) zwieren we toch het publiek in, wie weet volgt daar dan ook effe een gascontainer of een olievat op... dan is 't fuif bakken. Als we nog eens ergens als laatste band op een affiche staan, kan dat zeker wel.

Bedankt voor het gesprek!

http://www.myspace.com/militiaweb

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...