casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

FGFC820
'Als een luisteraar en een artiest heb ik niet zoveel voeling met nummers zonder goede melodieŽn.'
13/06/2010, Marjolein Laenen
 Bookmark and Share

13/06/2010 : FGFC820 - 'Als een luisteraar en een artiest heb ik niet zoveel voeling met nummers zonder goede melodieŽn.'
13/06/2010 : FGFC820 - 'Als een luisteraar en een artiest heb ik niet zoveel voeling met nummers zonder goede melodieŽn.'
13/06/2010 : FGFC820 - 'Als een luisteraar en een artiest heb ik niet zoveel voeling met nummers zonder goede melodieŽn.'
13/06/2010 : FGFC820 - 'Als een luisteraar en een artiest heb ik niet zoveel voeling met nummers zonder goede melodieŽn.'
Beste Belgische rivetheads, er is een primeur op komst! Op 16 juli zal de Amerikaanse harsh electro-act FGFC820 optreden op het Gothic Festival in Waregem, wat hun eerste show ooit in België zal zijn. FGFC820 is het politiek & militair geïnspireerde muziekproject van twee gereputeerde New Yorkse DJ's, Rexx Arkana (bekend van Bruderschaft) en Dräcos, en hun muziek is erop gericht om mensen aan het dansen te krijgen. Maar vooraleer ze hun aanstekelijke beats en melodieën op jullie zullen loslaten, kreeg Dark Entries de kans om enkele vragen af te vuren naar beide bandleden.

Hallo Rexx en Dräcos, bedankt dat jullie dit interview willen doen. Kunnen jullie ons wat meer vertellen over het prille begin van FGFC820? Hoe hebben jullie elkaar ontmoet? Wanneer en hoe is de band ontstaan?

Dräcos: Rexx en ik DJ'den jaren geleden op hetzelfde wekelijkse evenement, en hij vond de bootlegremixes die ik opnam om als onderdeel van mijn DJ-sets te draaien goed, dus vroeg hij mij om een remix te maken voor zijn Bruderschaft-project. Daarna deden we een remix voor KiEw als 'Rexx Arkana vs. Dräcos' in 2003, wat er uiteindelijk toe leidde tot we ons eigen project gingen vormen.

Er lijkt een waas van mysterie te hangen rond jullie groepsnaam. Kunnen jullie ons een paar voorbeelden geven van ideeën die jullie in de loop der jaren te horen gekregen hebben van nieuwsgierige interviewers, collega-artiesten en fans?

Rexx Arkana: De betekenis van de naam is gewoonlijk het eerste dat iedere interviewer of fan aan ons vraagt, en het feit dat we het niet zullen vertellen heeft het een beetje een mysterie gemaakt, denk ik. Sommige mensen hebben zich afgevraagd of het wel voor iets staat, en het antwoord is ja. Er zijn misschien een half dozijn mensen in de wereld die de volledige betekenis kennen. De meest voorkomende mening is dat het staat voor 'For God... For Country'. Dat is niet juist, maar het is waarschijnlijk veel beter dan de eigenlijke betekenis.

Jullie zijn naast FGFC820 ook allebei DJ. Heeft dat een invloed op het creatieve proces in een elektronische band? Zou FGFC820 anders geklonken hebben mochten jullie geen ervaring als DJ hebben?

Dräcos: Als we nooit DJ zouden geweest zijn, zou FGFC820 niet bestaan, aangezien we elkaar als DJ ontmoet hebben in dezelfde club hier in NYC. Deze gezamenlijke geschiedenis is zeker en vast een invloed op onze muziek, als je ziet hoe onze nummers erop gericht zijn om mensen aan het dansen te krijgen.

Rexx Arkana: Wat ik DJ representeert wie ik ben, dus dat beïnvloedt absoluut het geluid. Alhoewel ik niet meer veel DJ, is het bij wijze van spreken nog steeds wie ik ben, dus zouden mijn creaties nog steeds gelijkaardig klinken.

Zouden jullie als dark electronic DJ en groep zeggen dat er veel verschillen bestaan tussen de Amerikaanse en Europese electro / gothic clubscenes?

Rexx Arkana: Als je het als een groot geheel bekijkt, heeft de algemene essentie van de scenes gemeenschappelijke kenmerken... maar er zijn afwijkingen in presentatie, interpretatie en uitvoering die niet enkel voorkomen tussen de Amerikaanse scene en Europa maar ook binnen zowel Amerika als Europa.

De muziek van FGFC820 wordt doorgaans bestempeld als harsh electro / harsh EBM, wat bevestigd lijkt te worden door jullie licentie aan het NoiTekk-label. Toch hoor ik opvallend veel melodische structuren in jullie muziek. Willen jullie je hiermee afzetten tegen het cliché dat harsh electro / harsh EBM verondersteld wordt zo rauw en agressief mogelijk te klinken en dat het geen ruimte mag laten voor emotie?

Dräcos: Ik denk niet dat we ons tegen enig cliché afzetten. Melodieën kunnen de structuur van een nummer helpen consolideren. Plus, ze kunnen de luisteraar ook iets geven om te neuriën nadat ze het nummer hebben gehoord. Ik zit al de hele tijd met Grendel in mijn hoofd sinds ik één van zijn nummers vorig weekend in een club heb gehoord, en ik betrap mijzelf erop dat ik de melodieën van dat nummer deze week occasioneel heb zitten neuriën. We kunnen altijd proberen om de muziek agressief te houden, maar een aanstekelijke melodie kan mensen helpen om een nummer beter vast te houden.

Rexx Arkana: Dat vat mijn gedachten over het onderwerp heel goed samen. Als een luisteraar en een artiest heb ik niet zoveel voeling met nummers zonder goede melodieën.

Jullie lyrics, samples, artwork, podiumprésence,... Alles suggereert een zekere militaire en politieke inhoud. In die optiek vind ik het verrassend te vernemen dat jullie eerste (en sterk gelimiteerde) release 'The Hanging Garden' een cover bevat van het gelijknamige nummer van The Cure. Hoe past dit precies in het FGFC820-concept?

Rexx Arkana: 'The Hanging Garden' is een politiek nummer; het heeft gewoon een andere politieke betekenis dan ons gebruikelijk milieu. We werkten destijds aan veel meer tribal house-dingen en ik dacht dat dat een interessant nummer zou zijn om te coveren. Het was heel tof om te doen. Vervolgens hadden we de track die ik gemaakt had met Andy R. en Mika van This Morn' Omina die we wilden uitbrengen ('World Of God'), dus stelden we die gelimiteerde EP samen.

Rexx, veel mensen kennen je als de man die het benefietproject Bruderschaft heeft opgericht. Spreken mensen je hier nog vaak op aan wanneer je ergens als DJ of met FGFC820 gaat spelen?

Rexx Arkana: Ja, ze vragen wanneer de nieuwe EP wordt uitgebracht :) Zelfs Tom Shear sprak me er nog niet zo lang geleden over aan, aangezien hij zijn vocals zo'n vijf jaar geleden heeft opgenomen en het nummer nog altijd niet uit is. Ha ha. Ik hoop dat we het binnenkort afgewerkt zullen krijgen.

Dräcos, in sommige nummers hoor ik je backing vocals grunten, als ik het zo mag noemen. Betekent dit dat jij ook in de metal scene betrokken bent / was?

Dräcos: Mijn haar zou je eerste hint moeten geweest zijn. Ik ben al langer bezig met metal dan dat ik bezig ben met elektronische muziek. Ik denk dat het gekomen is toen ik Nick Holmes' vocals op het album 'Gothic' van Paradise Lost voor het eerst hoorde dat ik besloot dat ik moest leren hoe je deze keelklanken moet voortbrengen. In de jaren '90 schreef ik enkele death / doom metal-nummers en wilde ik ze opnemen met een liveband-gevoel. Dus liet ik de death metal-band Kevorkian de nummers leren en met mij in de studio komen om ze op te nemen. Ik heb zo'n tien jaar geleden ook nog gitaar gespeeld en death metal-vocals gezongen in een andere band hier in NYC. Maar tegenwoordig ben ik niet echt meer betrokken in de metal scene.

Jullie laatste CD 'Law & Ordnance' dateert van 2008. Is er al een nieuw album in voorbereiding?

Dräcos: Ja, we proberen ons nieuwe album zo snel mogelijk af te krijgen. Maar er zijn zoveel rifjes en loops ontwikkeld gedurende het voorbije jaar of zo, dat het voor ons moeilijk is om te proberen te beslissen welk materiaal te gebruiken en te verwerken tot volledige tracks. We hebben twee van onze nieuwe nummers uitgetest op het Kinetik Festival in Montréal, en ze leken een gunstige respons te krijgen, dus hopelijk betekent dat dat we op de goede weg zijn wat betreft de keuze van welk materiaal te gebruiken. Hopelijk zullen we het album dit najaar klaar en beschikbaar hebben voor onze fans.

FGFC820 speelt binnenkort voor de allereerste keer in België. Wat mogen de bezoekers van het Gothic Festival van jullie show verwachten?

Rexx Arkana: Ze kunnen entertainment verwachten. We houden ervan om live te spelen en ik denk dat je dat aan ons ziet.

We kijken er naar uit!

www.fgfc820.com

www.myspace.com/fgfc820

www.gothicfestival.be

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twin Tribes - Shadows (repress)

Deze “Shadows” verscheen origineel begin 2018 en was voor het Amerikaanse duo Twin Tribes zowat wat “Seventeen Seconds” voor The Cure was. Ok, een lichte vorm van overdrijving is mij niet vreemd, ik weet het, maar dit debuut opende wel wereldwijd de deuren voor het duo Louis Navarro en Joel Niňo Jr. Zelfs in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Tomoko Sauvage - Fischgeist

Alles voor de kunst: Tomoko Sauvage kroop in Berlin-Prenzlauer Berg in een voormalige watertank om het album Fischgeist op te nemen. Het 19de eeuwse gebouw bestaat uit vijf gelaagde cirkels, met een wenteltrap in het midden die leidt naar een uitgang die uitkomt op een heuveltop. Binnen is het vochtig en koud met een constante temperatuur ...

lees meer...
CD BESPREKING : Stalowa Wola - The Will Of Steel

Toen een drietal jaar geleden ons het titelloze debuut van het Poolse Stalowa Wola bereikte, viel ons toch wel enige blijdschap ten deel. We konden immers nog maar eens ons martiaal kloppende hart ophalen, iets wat de laatste jaren steeds minder en minder aan de orde was. In dit genre dat op sterven na dood is valt er dan ook weinig nieuws ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Exponentia - Tršnen des Leidens

Vergeef me! Om een of andere reden is deze Franse band Exponentia steeds onder mijn radar gebleven. Toen de perskit binnen viel bij de redactie van Dark Entries, trok de cover van ‘Tränen des Leidens’ meteen de aandacht! Ludovic Dhenry, de man achter dit donkere gothic neo classic project, verraste enkele maanden geleden met ...

lees meer...
CD BESPREKING : Miki Yui - Aperio!

Nee, Miki Yui heeft geen drankprobleem. Althans, voor zover we weten toch niet. De titel van haar zevende langspeler Aperio! is afgeleid van de Latijnse oorsprong van de maand april, “aperire” wat “openen” of “onthullen” betekent. Het is meteen in een notendop een hint naar de manier waarop haar muziek ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...