casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

FGFC820
'Als een luisteraar en een artiest heb ik niet zoveel voeling met nummers zonder goede melodieŽn.'
13/06/2010, Marjolein Laenen
 Bookmark and Share

13/06/2010 : FGFC820 - 'Als een luisteraar en een artiest heb ik niet zoveel voeling met nummers zonder goede melodieŽn.'
13/06/2010 : FGFC820 - 'Als een luisteraar en een artiest heb ik niet zoveel voeling met nummers zonder goede melodieŽn.'
13/06/2010 : FGFC820 - 'Als een luisteraar en een artiest heb ik niet zoveel voeling met nummers zonder goede melodieŽn.'
13/06/2010 : FGFC820 - 'Als een luisteraar en een artiest heb ik niet zoveel voeling met nummers zonder goede melodieŽn.'
Beste Belgische rivetheads, er is een primeur op komst! Op 16 juli zal de Amerikaanse harsh electro-act FGFC820 optreden op het Gothic Festival in Waregem, wat hun eerste show ooit in België zal zijn. FGFC820 is het politiek & militair geïnspireerde muziekproject van twee gereputeerde New Yorkse DJ's, Rexx Arkana (bekend van Bruderschaft) en Dräcos, en hun muziek is erop gericht om mensen aan het dansen te krijgen. Maar vooraleer ze hun aanstekelijke beats en melodieën op jullie zullen loslaten, kreeg Dark Entries de kans om enkele vragen af te vuren naar beide bandleden.

Hallo Rexx en Dräcos, bedankt dat jullie dit interview willen doen. Kunnen jullie ons wat meer vertellen over het prille begin van FGFC820? Hoe hebben jullie elkaar ontmoet? Wanneer en hoe is de band ontstaan?

Dräcos: Rexx en ik DJ'den jaren geleden op hetzelfde wekelijkse evenement, en hij vond de bootlegremixes die ik opnam om als onderdeel van mijn DJ-sets te draaien goed, dus vroeg hij mij om een remix te maken voor zijn Bruderschaft-project. Daarna deden we een remix voor KiEw als 'Rexx Arkana vs. Dräcos' in 2003, wat er uiteindelijk toe leidde tot we ons eigen project gingen vormen.

Er lijkt een waas van mysterie te hangen rond jullie groepsnaam. Kunnen jullie ons een paar voorbeelden geven van ideeën die jullie in de loop der jaren te horen gekregen hebben van nieuwsgierige interviewers, collega-artiesten en fans?

Rexx Arkana: De betekenis van de naam is gewoonlijk het eerste dat iedere interviewer of fan aan ons vraagt, en het feit dat we het niet zullen vertellen heeft het een beetje een mysterie gemaakt, denk ik. Sommige mensen hebben zich afgevraagd of het wel voor iets staat, en het antwoord is ja. Er zijn misschien een half dozijn mensen in de wereld die de volledige betekenis kennen. De meest voorkomende mening is dat het staat voor 'For God... For Country'. Dat is niet juist, maar het is waarschijnlijk veel beter dan de eigenlijke betekenis.

Jullie zijn naast FGFC820 ook allebei DJ. Heeft dat een invloed op het creatieve proces in een elektronische band? Zou FGFC820 anders geklonken hebben mochten jullie geen ervaring als DJ hebben?

Dräcos: Als we nooit DJ zouden geweest zijn, zou FGFC820 niet bestaan, aangezien we elkaar als DJ ontmoet hebben in dezelfde club hier in NYC. Deze gezamenlijke geschiedenis is zeker en vast een invloed op onze muziek, als je ziet hoe onze nummers erop gericht zijn om mensen aan het dansen te krijgen.

Rexx Arkana: Wat ik DJ representeert wie ik ben, dus dat beïnvloedt absoluut het geluid. Alhoewel ik niet meer veel DJ, is het bij wijze van spreken nog steeds wie ik ben, dus zouden mijn creaties nog steeds gelijkaardig klinken.

Zouden jullie als dark electronic DJ en groep zeggen dat er veel verschillen bestaan tussen de Amerikaanse en Europese electro / gothic clubscenes?

Rexx Arkana: Als je het als een groot geheel bekijkt, heeft de algemene essentie van de scenes gemeenschappelijke kenmerken... maar er zijn afwijkingen in presentatie, interpretatie en uitvoering die niet enkel voorkomen tussen de Amerikaanse scene en Europa maar ook binnen zowel Amerika als Europa.

De muziek van FGFC820 wordt doorgaans bestempeld als harsh electro / harsh EBM, wat bevestigd lijkt te worden door jullie licentie aan het NoiTekk-label. Toch hoor ik opvallend veel melodische structuren in jullie muziek. Willen jullie je hiermee afzetten tegen het cliché dat harsh electro / harsh EBM verondersteld wordt zo rauw en agressief mogelijk te klinken en dat het geen ruimte mag laten voor emotie?

Dräcos: Ik denk niet dat we ons tegen enig cliché afzetten. Melodieën kunnen de structuur van een nummer helpen consolideren. Plus, ze kunnen de luisteraar ook iets geven om te neuriën nadat ze het nummer hebben gehoord. Ik zit al de hele tijd met Grendel in mijn hoofd sinds ik één van zijn nummers vorig weekend in een club heb gehoord, en ik betrap mijzelf erop dat ik de melodieën van dat nummer deze week occasioneel heb zitten neuriën. We kunnen altijd proberen om de muziek agressief te houden, maar een aanstekelijke melodie kan mensen helpen om een nummer beter vast te houden.

Rexx Arkana: Dat vat mijn gedachten over het onderwerp heel goed samen. Als een luisteraar en een artiest heb ik niet zoveel voeling met nummers zonder goede melodieën.

Jullie lyrics, samples, artwork, podiumprésence,... Alles suggereert een zekere militaire en politieke inhoud. In die optiek vind ik het verrassend te vernemen dat jullie eerste (en sterk gelimiteerde) release 'The Hanging Garden' een cover bevat van het gelijknamige nummer van The Cure. Hoe past dit precies in het FGFC820-concept?

Rexx Arkana: 'The Hanging Garden' is een politiek nummer; het heeft gewoon een andere politieke betekenis dan ons gebruikelijk milieu. We werkten destijds aan veel meer tribal house-dingen en ik dacht dat dat een interessant nummer zou zijn om te coveren. Het was heel tof om te doen. Vervolgens hadden we de track die ik gemaakt had met Andy R. en Mika van This Morn' Omina die we wilden uitbrengen ('World Of God'), dus stelden we die gelimiteerde EP samen.

Rexx, veel mensen kennen je als de man die het benefietproject Bruderschaft heeft opgericht. Spreken mensen je hier nog vaak op aan wanneer je ergens als DJ of met FGFC820 gaat spelen?

Rexx Arkana: Ja, ze vragen wanneer de nieuwe EP wordt uitgebracht :) Zelfs Tom Shear sprak me er nog niet zo lang geleden over aan, aangezien hij zijn vocals zo'n vijf jaar geleden heeft opgenomen en het nummer nog altijd niet uit is. Ha ha. Ik hoop dat we het binnenkort afgewerkt zullen krijgen.

Dräcos, in sommige nummers hoor ik je backing vocals grunten, als ik het zo mag noemen. Betekent dit dat jij ook in de metal scene betrokken bent / was?

Dräcos: Mijn haar zou je eerste hint moeten geweest zijn. Ik ben al langer bezig met metal dan dat ik bezig ben met elektronische muziek. Ik denk dat het gekomen is toen ik Nick Holmes' vocals op het album 'Gothic' van Paradise Lost voor het eerst hoorde dat ik besloot dat ik moest leren hoe je deze keelklanken moet voortbrengen. In de jaren '90 schreef ik enkele death / doom metal-nummers en wilde ik ze opnemen met een liveband-gevoel. Dus liet ik de death metal-band Kevorkian de nummers leren en met mij in de studio komen om ze op te nemen. Ik heb zo'n tien jaar geleden ook nog gitaar gespeeld en death metal-vocals gezongen in een andere band hier in NYC. Maar tegenwoordig ben ik niet echt meer betrokken in de metal scene.

Jullie laatste CD 'Law & Ordnance' dateert van 2008. Is er al een nieuw album in voorbereiding?

Dräcos: Ja, we proberen ons nieuwe album zo snel mogelijk af te krijgen. Maar er zijn zoveel rifjes en loops ontwikkeld gedurende het voorbije jaar of zo, dat het voor ons moeilijk is om te proberen te beslissen welk materiaal te gebruiken en te verwerken tot volledige tracks. We hebben twee van onze nieuwe nummers uitgetest op het Kinetik Festival in Montréal, en ze leken een gunstige respons te krijgen, dus hopelijk betekent dat dat we op de goede weg zijn wat betreft de keuze van welk materiaal te gebruiken. Hopelijk zullen we het album dit najaar klaar en beschikbaar hebben voor onze fans.

FGFC820 speelt binnenkort voor de allereerste keer in België. Wat mogen de bezoekers van het Gothic Festival van jullie show verwachten?

Rexx Arkana: Ze kunnen entertainment verwachten. We houden ervan om live te spelen en ik denk dat je dat aan ons ziet.

We kijken er naar uit!

www.fgfc820.com

www.myspace.com/fgfc820

www.gothicfestival.be

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwšrtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinnerís Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...