Dark Entries Logo

480 items

   

Eindelijk live op BIM: IC 434
‘Het is de eerste keer in twee jaar dat we nog eens voor eigen publiek spelen’
01/12/2005
 Bookmark and Share

Stevige maar melodieuze, donkere electro; da’s nu al ruim tien jaar het handelsmerk van IC 434 aka Geert de Wilde. Een plaatsje op het podium van ons vierde Belgian Independent Music Festival mocht dan ook niet ontbreken op zijn palmares (in 2002 sloopte hij er overigens al muzikale barrières met het nevenproject Pangea). IC 434, tegenwoordig live aangevuld met Empusae-mastermind Nicolas Van Meirhaeghe, zal je gegarandeerd wakker maken die zaterdag – gesteld dat dit nog nodig zou zijn om 15u30 ’s middags en na de zonder twijfel al even explosieve passage van Ionic Vision. Wij gingen alvast even bijpraten met Geert over verleden, heden en toekomst van zijn geesteskind...

Sinds het ‘afscheidsconcert’ van IC 434, in november 2003 op The Event in Geel, is er wel een en ander gebeurd wat een woordje uitleg verdient. Kan je voor de goede orde de voorbije twee jaar even samenvatten, voor zij die het allemaal niet zo goed meer konden volgen?

Geert de Wilde: De bedoeling was om na het laatste optreden in 2003 met een nieuw concept te starten, waarbij ik niet langer alles binnen een groep voor eigen rekening zou nemen. Ook was ik na een kleine tien jaar toen wat uitgekeken op de nogal typische IC 434-sound. Samen met goede vriend Nicolas Van Meirhaeghe (‘Sal-Ocin’) van Empusae ging ik dan op muzikaal pad onder de naam Obedience, en ons enthousiasme was groot. We kregen echter heel snel te kampen met de meest onwaarschijnlijke technische en organisatorische problemen, waardoor de pret er na een jaar volledig af was. Het was zelfs zo erg dat het leek alsof ons nieuwe project letterlijk verdoemd was.

Als ik het goed heb, bestaat IC 434 (voorlopig?) enkel nog als een live-project. Vanwaar die keuze?

de Wilde: We hebben onze Obedience-ambities ondertussen dus - voorlopig - terug opgeborgen. Het moest leuk blijven. Omdat ik toch graag muzikaal actief blijf binnen de scene én vooral erg graag optreed, leek me een IC 434 als live-act een geschikte tussenoplossing. Nieuwe songs maken ermee is echter waarschijnlijk niet meer de bedoeling. (Hoewel er na de laatste cd nog net een paar het daglicht hebben gezien.) De typische IC 434-sound komt uit de Korg M1, en dat beestje is volledig uitgemolken ondertussen. Mensen die nog maar enkele jaren vertrouwd zijn met het zelf maken van elektronische muziek kunnen zich niet voorstellen hoe log de bediening van zo’n late 80’s-synth is. Hij is bijvoorbeeld slechts heel beperkt compatibel met Cubase (noot aan/af, that’s it). Het is alsof je i.p.v. Word en printer nog steeds een tikmachine zou gebruiken.

Wat zijn je plannen met je (zij)projecten Obedience en Pangea?

de Wilde: Behalve de remix van “Ladykiller” voor Hocico eind 2003 is er op Obedience-vlak niets gebeurd wat tot concrete resultaten heeft geleid. Ik blijf ondertussen wel experimenteren met synths en software, en als ik de smaak terug echt te pakken krijg, zie ik me nog wel alsnog een Obedience-album uitbrengen. Pangea is een ander verhaal. Het heeft eigenlijk niet veel met deze scene te maken, hoewel ik van collega-muzikanten enkel erg positieve reacties krijg. Voor de gemiddelde ‘zwartzak’ neigt het echter terecht veel te hard naar goa trance, techno of whatever. Het is en blijft in elk geval muziek die meer studiogericht is. Wat wel wat spijtig is, want het zijn juist optredens die me hoofdzakelijk kunnen motiveren. Plannen zijn er niet, ik zie wat de inspiratie en de ‘goesting’ meebrengt.

Wat is de filosofie achter je eigen label Breakdown, en wil je er ook andere artiesten op releasen? Zijn de banden met Daft Records volledig doorgeknipt?

de Wilde: Breakdown is meer dan een label. Het is momenteel vooral de naam van mijn mastering studio, iets waar ik me de laatste jaren hard heb op toegelegd. De “Dark demons”-reeks was door de soms erbarmelijke geluidskwaliteit van de inzendingen een eerste goede oefening, en ondertussen denk ik een tamelijk professioneel niveau bereikt te hebben. Als label zie ik het nu enkel als een soort try out voor eigen werk. Sinds de opstart van het label is het in de muziekindustrie nog allemaal veel slechter geworden, zoals iedereen weet. Het is erg spijtig, maar andere groepen releasen is iets wat ik in deze tijd enkel na heel zwaar overwegen en overpeinzen kan doen.
Met Daft is het altijd een losse relatie geweest. Had ik iets af, dan werd dat uitgebracht. Geen druk, geen verplichtingen. Het moest uiteraard wel wat in Dirk Ivens’ visie passen, dat spreekt voor zich. Gezien er zich niet onmiddellijk nieuwe releases aandienen, staat het contact met Daft nu uiteraard op een lager pitje.

Hoe kijk je zelf terug op de muzikale evolutie van IC 434 doorheen z’n drie albums? Was (is) het belangrijk voor jou om een eigen, typerende sound te hebben, of streef je er vooral naar de muziek te spelen waar je je zelf goed bij voelt?

de Wilde: Elke groep evolueert, dat is een logisch proces. Je leert bij. Nochtans heb ik er bewust voor gekozen om toch min of meer bij de typische sound te blijven, omdat ik zoiets als een eigenheid als muzikant belangrijk vind. Belangrijker nog is dat je je er natuurlijk wel goed bij blijft voelen. Voor de meesten in onze scene is het nog steeds een hobby, en dus moet je er van kunnen genieten, van het musiceren. Zodra daar iets schort, moet je een andere weg inslaan. Andere groep beginnen of wat dan ook. Je doet wat je wil. Je moét niks.

Ik neem aan dat je aangenaam verrast was door de blijvende belangstelling in de groep na de ‘split’ twee jaar geleden, wat uiteindelijk in deze wedergeboorte resulteerde?

de Wilde: Uiteraard was ik blij. Het streelt je ego, hé. Ik ga niet doen alsof ik ongevoelig ben voor zo’n belangstelling van buitenaf. En ‘wedergeboorte’ is dus relatief, zoals gezegd. Het is trouwens de eerste keer in twee jaar dat we nog eens voor eigen publiek spelen.

Wat vind je in het algemeen van de actuele (Belgische) muziekscene? Welke bands of artiesten springen er volgens jou uit anno 2005?

de Wilde: Laten we het binnen ‘de scene’ houden? Empusae en This Morn’ Omina zijn parels qua sfeer en muzikale complexiteit vind ik, wat voor mij persoonlijk belangrijke criteria zijn. Wat dan eerder de (internationale) dark electroscene betreft, heb ik wel wat bedenkingen i.v.m. oeverloos herkauwen van klanken en tekstonderwerpen. Verder dan in het beste geval éénjaarsvliegen lijkt men nog zelden te komen.

Zijn je muzikale smaak en voorkeuren doorheen de jaren veel veranderd? Naar welke genres luister je tegenwoordig vooral?

de Wilde: Mijn smaak is niet drastisch veranderd. Om eerlijk te zijn zet ik wel alsmaar minder muziek op, merk ik. Shame on me. Ik heb wel altijd van erg uiteenlopende dingen gehouden. Als er een sfeer in zit die me op een of andere manier aanspreekt, is het goed. Genre maakt niet uit. Maar laten we zeggen dat het vooral death metal en goa trance is buiten het electro/gothic/industrial-gebeuren.

Hoe sta je tegenover het concept van Bimfest, waarop je dit jaar voor het eerst sinds 2003 opnieuw voor het voetlicht treedt als IC 434? Moet er al dan niet gesleuteld worden aan de formule in de toekomst? (Alle kritiek is welkom!)

de Wilde: Heel fijn concept, wie twijfelt daar nu nog aan? Als ik dan toch iets van kritiek moet geven... het introduceren van die buitenlandse ‘legendes’ vind ik wat vreemd. En dat er nu al Belgische groepen gerecycleerd worden... zonder de groepen zelf te bekritiseren. Persoonlijk vind ik tien groepen een beetje te veel van het goede. Waar blijft de aandacht om nog iets nieuws te ontdekken als je al uren doof (letterlijk of figuurlijk) bent gedreund?

Zijn er bepaalde groepen op de affiche dit jaar waar jijzelf in het bijzonder naar uitkijkt, waar je veel van verwacht? Wie had je er graag nog bij gehad?

de Wilde: Elke groep kan me op haar eigen manier wel boeien, en als het enigszins mogelijk is zal ik proberen elk optreden mee te pikken. Speciale aandacht gaat alleszins uit naar Ionic Vision. Voor het optreden op zich (waar heel de nieuwe ‘EBM’-lichting veel van kan leren, de moderne live-acts vind ik soms om te huilen), en ook omdat we in 1994 beide op dezelfde plaats ons eerste optreden deden.
Het gerucht deed de ronde dat we Poésie Noire wel eens te zien konden krijgen dit jaar, wat me wel had bevallen. Niet dus. Volgende keer misschien...

Jan Vael

http://www.ic434.com

Kinky Star
Wool-E Shop
Peek A Boo Magazine
Dark Entries op MySpace
Dark Entries op Facebook
Body Beats Productions
Forced Nostalgia
HomeContactLinksSitemap
lees meer...
NIEUWS 25/01/2015 : 11 nummers van Experiments in Darkness op SoundCloud

Experiments in Darkness bestond van 2004 tot 2009. Het was het neoklassieke gothic-project van Bart Piette, bekend van Dead Man's Hill, Clophill, Allen Sagen Ja en talloze andere projecten. Het project bestond om extreme pijn te kanaliseren. Piette: 'Deze muziek maken heeft me geholpen om de pijn te verwerken; Ik hoop dus dat het ook ...

lees meer...
CD BESPREKING : NanoVoice - I Sell Sex

Seks verkoopt. Nog altijd. Kijk maar naar het aantal pornosites dat welig tiert en het hoge aantal bezoekers die deze frequenteren. Het Duitse NanoVoice koos seks als topic voor deze langspeler en stelt daarbij de sociale normen in vraag, bekritiseert die en gaat geen enkel aspect uit de weg. Provoceren, shockeren en uitdagen mag. Onder meer ...

lees meer...
CD BESPREKING : Coax Orchestra - Lent Et Sexuel

Onder impuls van artistiek directeur en drummer Yann Joussein kreeg dit project vorm. Het Coax Orchestra bestaat naast Yann zelf nog uit zeven andere muzikanten. Van het collectief maken naast twee gitaristen een saxofonist, trompettist en bassist ook Rafaëlle Rinaudo op elektrische harp en toetsenist Romain Clerc-Renaud deel uit. Voornaamste ...

lees meer...
NIEUWS 23/01/2015 : Sex Gang Children - Live at the Batcave

Sex Gang Children heeft in heel zijn carrière slechts één keer in de legendarische Batcave-club in Londen gespeeld, volgens sommigen de bakermat van de gothic-cultuur. Ze gingen er wel regelmatig uit, net als de crème van de alternatieve artiesten in Londen. Wij hadden altijd gedacht dat Sex Cang Children kind aan ...

lees meer...
CD BESPREKING : Monte Nero - Chrome

De eerste EP voor het psychedelisch stonerrock collectief Monte Nero uit de omgeving van het Italiaanse Bergamo. De band bestaat uit Matteo Perego (bass, vocals). Stefano Locatelli (gitaar, vocals). Paolo Colleoni (drums) en Paolo Fusini (gitaar). De groepsleden zijn (waren) ook actief in de bands Gea, Spread en In The Howling Storm. Niet ...

lees meer...
CD BESPREKING : Birds Of Passage - This Kindly Slumber

Birds of passage maakt vooral sfeer. Een donkere sfeer weliswaar. De Nieuw-Zeelandse Alicia Merz creeërt op haar derde album terug een geheel eigen besloten universum. Daarvoor maakt ze gebruik van haar fragiele stem en ambient-achtige klanktapijten die een minimaal karakter uitstralen. Het openingsnummer Ashes To Ashes klinkt in eerste ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2015 : Vuk Jevremović maakt animatiefilm voor Laibach

Laibach heeft met ‘Spectre’ zijn concept aanzienlijk herdacht. Net als vroeger blijft de groep de linken tussen ideologie en kunst bestuderen, maar waar vroeger het ontzag voor de macht centraal stond, staan op ‘Spectre’ de talrijke verzetsbewegingen die de macht uitdagen in de kijker. Van de indignados tot de Tea Party, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Monotome - Merge

Het Ad Noiseam-label heeft altijd al een neus gehad voor kwaliteit. We waren hen bij Dark Entries een beetje uit het oog verloren, maar na een pakketje boordevol recente releases, de ene nog genialer dan de andere, moeten we besluiten dat dit label nog steeds hoge toppen scheert. Ze hebben een neus voor elektronische kwaliteitsmuziek die ...

lees meer...
NIEUWS 19/01/2015 : Dark Poem verrast met psychedelische clip

Het Belgische elfjeselektroduo Dark Poem heeft een nieuwe clip klaar en dat zullen uw hersengolven geweten hebben! Zes minuten lang flitst de gekste psychedelica over uw scherm en dat bovendien ondersteund met een track die elke dansvloer zou moeten onveilig maken... Dj's! De regie was in handen van Dark Poem zelf en van Alain Oosterlinck. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Georgio 'The Dove' Valentino sings Piero Ciampi, in Potemkine te Brussel (14/01/2015) - Il Dovo vola a Livorno

We kennen ze allemaal wel, die artiesten die beweren 'iets speciaals' te hebben met een andere -doorgaans goed bekende- artiest en vervolgens beginnen met geld te kloppen uit het brengen van diens repertoire. Ik noem geen namen om de opportunisten geen forum te geven, maar als schaarse integere uitzondering op deze regel wil ik het ...

lees meer...
NIEUWS 14/01/2015 : The Enlightened van Johan Troch

Johan Troch is een Belgische artiest die sfeervolle ambient maakt. Volgende zondag komt zijn nieuwe cd uit: The Enlightened. Dit album zal gratis digitaal te downloaden zijn vanaf 18 januari op de bandcamp-pagina van Johan Troch. Check alvast eens een sfeervol nummertje uit via onderstaande link, het titelnummer van de komende cd. Johan ...

lees meer...
FOTO'S : Die Form (deel 1) - Live @ BIMfest, Zappa Antwerpen, Door Marquis(pi)X

lees meer...
FOTO'S : Die Form (deel 2) - Live @ BIMfest, Zappa Antwerpen, Door Marquis(pi)X

lees meer...
FOTO'S : Cocksure - Live @ BIMfest, Zappa Antwerpen, Door Marquis(pi)X