1xbet Casino maxi

Dark Entries Logo

581 items

   

Eindelijk live op BIM: IC 434
‘Het is de eerste keer in twee jaar dat we nog eens voor eigen publiek spelen’
01/12/2005
 Bookmark and Share

Stevige maar melodieuze, donkere electro; da’s nu al ruim tien jaar het handelsmerk van IC 434 aka Geert de Wilde. Een plaatsje op het podium van ons vierde Belgian Independent Music Festival mocht dan ook niet ontbreken op zijn palmares (in 2002 sloopte hij er overigens al muzikale barrières met het nevenproject Pangea). IC 434, tegenwoordig live aangevuld met Empusae-mastermind Nicolas Van Meirhaeghe, zal je gegarandeerd wakker maken die zaterdag – gesteld dat dit nog nodig zou zijn om 15u30 ’s middags en na de zonder twijfel al even explosieve passage van Ionic Vision. Wij gingen alvast even bijpraten met Geert over verleden, heden en toekomst van zijn geesteskind...

Sinds het ‘afscheidsconcert’ van IC 434, in november 2003 op The Event in Geel, is er wel een en ander gebeurd wat een woordje uitleg verdient. Kan je voor de goede orde de voorbije twee jaar even samenvatten, voor zij die het allemaal niet zo goed meer konden volgen?

Geert de Wilde: De bedoeling was om na het laatste optreden in 2003 met een nieuw concept te starten, waarbij ik niet langer alles binnen een groep voor eigen rekening zou nemen. Ook was ik na een kleine tien jaar toen wat uitgekeken op de nogal typische IC 434-sound. Samen met goede vriend Nicolas Van Meirhaeghe (‘Sal-Ocin’) van Empusae ging ik dan op muzikaal pad onder de naam Obedience, en ons enthousiasme was groot. We kregen echter heel snel te kampen met de meest onwaarschijnlijke technische en organisatorische problemen, waardoor de pret er na een jaar volledig af was. Het was zelfs zo erg dat het leek alsof ons nieuwe project letterlijk verdoemd was.

Als ik het goed heb, bestaat IC 434 (voorlopig?) enkel nog als een live-project. Vanwaar die keuze?

de Wilde: We hebben onze Obedience-ambities ondertussen dus - voorlopig - terug opgeborgen. Het moest leuk blijven. Omdat ik toch graag muzikaal actief blijf binnen de scene én vooral erg graag optreed, leek me een IC 434 als live-act een geschikte tussenoplossing. Nieuwe songs maken ermee is echter waarschijnlijk niet meer de bedoeling. (Hoewel er na de laatste cd nog net een paar het daglicht hebben gezien.) De typische IC 434-sound komt uit de Korg M1, en dat beestje is volledig uitgemolken ondertussen. Mensen die nog maar enkele jaren vertrouwd zijn met het zelf maken van elektronische muziek kunnen zich niet voorstellen hoe log de bediening van zo’n late 80’s-synth is. Hij is bijvoorbeeld slechts heel beperkt compatibel met Cubase (noot aan/af, that’s it). Het is alsof je i.p.v. Word en printer nog steeds een tikmachine zou gebruiken.

Wat zijn je plannen met je (zij)projecten Obedience en Pangea?

de Wilde: Behalve de remix van “Ladykiller” voor Hocico eind 2003 is er op Obedience-vlak niets gebeurd wat tot concrete resultaten heeft geleid. Ik blijf ondertussen wel experimenteren met synths en software, en als ik de smaak terug echt te pakken krijg, zie ik me nog wel alsnog een Obedience-album uitbrengen. Pangea is een ander verhaal. Het heeft eigenlijk niet veel met deze scene te maken, hoewel ik van collega-muzikanten enkel erg positieve reacties krijg. Voor de gemiddelde ‘zwartzak’ neigt het echter terecht veel te hard naar goa trance, techno of whatever. Het is en blijft in elk geval muziek die meer studiogericht is. Wat wel wat spijtig is, want het zijn juist optredens die me hoofdzakelijk kunnen motiveren. Plannen zijn er niet, ik zie wat de inspiratie en de ‘goesting’ meebrengt.

Wat is de filosofie achter je eigen label Breakdown, en wil je er ook andere artiesten op releasen? Zijn de banden met Daft Records volledig doorgeknipt?

de Wilde: Breakdown is meer dan een label. Het is momenteel vooral de naam van mijn mastering studio, iets waar ik me de laatste jaren hard heb op toegelegd. De “Dark demons”-reeks was door de soms erbarmelijke geluidskwaliteit van de inzendingen een eerste goede oefening, en ondertussen denk ik een tamelijk professioneel niveau bereikt te hebben. Als label zie ik het nu enkel als een soort try out voor eigen werk. Sinds de opstart van het label is het in de muziekindustrie nog allemaal veel slechter geworden, zoals iedereen weet. Het is erg spijtig, maar andere groepen releasen is iets wat ik in deze tijd enkel na heel zwaar overwegen en overpeinzen kan doen.
Met Daft is het altijd een losse relatie geweest. Had ik iets af, dan werd dat uitgebracht. Geen druk, geen verplichtingen. Het moest uiteraard wel wat in Dirk Ivens’ visie passen, dat spreekt voor zich. Gezien er zich niet onmiddellijk nieuwe releases aandienen, staat het contact met Daft nu uiteraard op een lager pitje.

Hoe kijk je zelf terug op de muzikale evolutie van IC 434 doorheen z’n drie albums? Was (is) het belangrijk voor jou om een eigen, typerende sound te hebben, of streef je er vooral naar de muziek te spelen waar je je zelf goed bij voelt?

de Wilde: Elke groep evolueert, dat is een logisch proces. Je leert bij. Nochtans heb ik er bewust voor gekozen om toch min of meer bij de typische sound te blijven, omdat ik zoiets als een eigenheid als muzikant belangrijk vind. Belangrijker nog is dat je je er natuurlijk wel goed bij blijft voelen. Voor de meesten in onze scene is het nog steeds een hobby, en dus moet je er van kunnen genieten, van het musiceren. Zodra daar iets schort, moet je een andere weg inslaan. Andere groep beginnen of wat dan ook. Je doet wat je wil. Je moét niks.

Ik neem aan dat je aangenaam verrast was door de blijvende belangstelling in de groep na de ‘split’ twee jaar geleden, wat uiteindelijk in deze wedergeboorte resulteerde?

de Wilde: Uiteraard was ik blij. Het streelt je ego, hé. Ik ga niet doen alsof ik ongevoelig ben voor zo’n belangstelling van buitenaf. En ‘wedergeboorte’ is dus relatief, zoals gezegd. Het is trouwens de eerste keer in twee jaar dat we nog eens voor eigen publiek spelen.

Wat vind je in het algemeen van de actuele (Belgische) muziekscene? Welke bands of artiesten springen er volgens jou uit anno 2005?

de Wilde: Laten we het binnen ‘de scene’ houden? Empusae en This Morn’ Omina zijn parels qua sfeer en muzikale complexiteit vind ik, wat voor mij persoonlijk belangrijke criteria zijn. Wat dan eerder de (internationale) dark electroscene betreft, heb ik wel wat bedenkingen i.v.m. oeverloos herkauwen van klanken en tekstonderwerpen. Verder dan in het beste geval éénjaarsvliegen lijkt men nog zelden te komen.

Zijn je muzikale smaak en voorkeuren doorheen de jaren veel veranderd? Naar welke genres luister je tegenwoordig vooral?

de Wilde: Mijn smaak is niet drastisch veranderd. Om eerlijk te zijn zet ik wel alsmaar minder muziek op, merk ik. Shame on me. Ik heb wel altijd van erg uiteenlopende dingen gehouden. Als er een sfeer in zit die me op een of andere manier aanspreekt, is het goed. Genre maakt niet uit. Maar laten we zeggen dat het vooral death metal en goa trance is buiten het electro/gothic/industrial-gebeuren.

Hoe sta je tegenover het concept van Bimfest, waarop je dit jaar voor het eerst sinds 2003 opnieuw voor het voetlicht treedt als IC 434? Moet er al dan niet gesleuteld worden aan de formule in de toekomst? (Alle kritiek is welkom!)

de Wilde: Heel fijn concept, wie twijfelt daar nu nog aan? Als ik dan toch iets van kritiek moet geven... het introduceren van die buitenlandse ‘legendes’ vind ik wat vreemd. En dat er nu al Belgische groepen gerecycleerd worden... zonder de groepen zelf te bekritiseren. Persoonlijk vind ik tien groepen een beetje te veel van het goede. Waar blijft de aandacht om nog iets nieuws te ontdekken als je al uren doof (letterlijk of figuurlijk) bent gedreund?

Zijn er bepaalde groepen op de affiche dit jaar waar jijzelf in het bijzonder naar uitkijkt, waar je veel van verwacht? Wie had je er graag nog bij gehad?

de Wilde: Elke groep kan me op haar eigen manier wel boeien, en als het enigszins mogelijk is zal ik proberen elk optreden mee te pikken. Speciale aandacht gaat alleszins uit naar Ionic Vision. Voor het optreden op zich (waar heel de nieuwe ‘EBM’-lichting veel van kan leren, de moderne live-acts vind ik soms om te huilen), en ook omdat we in 1994 beide op dezelfde plaats ons eerste optreden deden.
Het gerucht deed de ronde dat we Poésie Noire wel eens te zien konden krijgen dit jaar, wat me wel had bevallen. Niet dus. Volgende keer misschien...

Jan Vael

http://www.ic434.com

HomeContactLinksSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Véronique Vincent & Aksak Maboul with The Honeymoon Killers - Ex-Futur Album

Omdat de goede man met een grote promo-achterstand zat, besloten we onze goede vriend Deno een handje te helpen toen hij enkele vergaderingen geleden eventjes voor Sinterklaas kwam spelen en de overige redactieleden rijkelijk bedeelde met nog te bespreken cd’s. Mijn interesse ging meteen uit naar deze plaat van de Belgische Honeymoon ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2016 : Nieuwe single voor Lebanon Hanover

Ongeveer een jaar na hun vierde studio-album Into The Abyss stelt Fabrika Records een nieuwe 12”-single voor van Lebanon Hanover. De release er van is voorzien voor 11 november en heet Babes Of The 80’s. Opvallend is dat het nummer durft af te wijken van wat we doorgaans gewoon zijn van Larissa Iceglass en William Maybelline. ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2016 : Doganov remixt Goose

Omdat de jongens van Goose eens een remix-EP wilden uitbrengen van hun What You Need, organiseerden ze samen met Studio Brussel een wedstrijd waar wie maar wou zelf een remix van mocht klaarstomen. Uiteindelijk zijn er 117 inzendingen binnengekomen, die allen door de zeef werden gehaald om uiteindelijk de besten over te houden. En één ...

lees meer...
CD BESPREKING : Schattenspiel - R/Evolution

Ik leerde het Duitse Schattenspiel kennen door de prima cd La Couronne De Glace, een samenwerking met het Franse Barbarossa Umtrunk uit 2010. Nieuwsgierig ging ik me dan ook verder in het werk van beide bands verdiepen, waarbij Barbarossa Umtrunk er als de grote winnaar uitkwam. De Schattenspiel sound was me iets te veel mossel noch vis, ...

lees meer...
NIEUWS 24/10/2016 : R.I.P. Pete Burns (5 augustus 1959 – 23 oktober 2016)

Pete Burns, de excentrieke, androgyne zanger van eighties synthpopband Dead Or Alive is op 23 oktober, op 57-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Het overlijden van de zanger werd door zijn management via Twitter bekend gemaakt. Peter Jozzeppi ‘Pete’ Burns werd in 1959 in het Engelse plaatsje Bebington geboren uit ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Blood Axis / Dead Man's Hill (22-10-2016 Waaiberg, Leuven) - Leuven kroonde zich deze maand tot nationale hoofdstad van de dark folk.

Leuven kroonde zich deze maand tot dark folk hoofdstad van België, want na onlangs Death In June, mochten we vandaag dus weer een grote naam uit het genre in de studentenstad verwelkomen. Toen men mij enkele maanden geleden vroeg of ik het zou zien zitten om de afterparty te draaien na een concert van Blood Axis, was nadenken niet ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : SUICIDE COMMANDO, 22/10/2016, YAP, Leopoldsburg - Waar is dat feestje?

Zaterdag 22 oktober stond al maanden met stip aangekruist in de agenda van alle Suicide Commando-fans. Die avond zou Johan Van Roy namelijk vieren dat hij al dertig jaar (yep, sinds 1986!) muzikaal actief is, en dit met een exclusieve vintage én best of-set in de plaats waar het allemaal begon voor hem: zijn hometown Leopoldsburg. Twee ...

lees meer...
FOTO'S : SUICIDE COMMANDO 'Best Of! - Yap, Leopoldsburg, Belgium, 22/10/2016 door Benny Serneels

lees meer...
FOTO'S : SUICIDE COMMANDO 'Vintage Set! - Yap, Leopoldsburg, Belgium, 22/10/2016 door Benny Serneels

lees meer...
CD BESPREKING : NOISUF-X - #kicksome[b]ass

Hoe zou het zijn met Jan Lehmkämper, de man achter de cybergothic hitmachine NOISUF-X (en ook de Endzeit electro-act X-FUSION, die al iets langer bestaat)? Van X-FUSION horen we niets meer, maar meneer Loamfield is wel zeer actief op de Facebook-pagina van NOISUF-X, waar hij geregeld dansvideo's van industrial dancers deelt. Tegelijk ...

lees meer...
FOTO'S : SCORPION VIOLENTE - Brass, Brussels, Belgium, 22/10/2016 door marquis(pi)X

lees meer...
CD BESPREKING : Near Earth Orbit - Mission Eden + H.O.P.E. (Human Outer Planet Exploration)

De architecten, ze zijn zo oud als de mensheid. Ze sturen ons, bereiden ons voor op 16 maart 2034. De dag waarop de Goden het weer van ons zullen overnemen. Een paar obsessionele sci- fi occultisten, laten we zo voor het gemak Artaud Seth en Ashley Dayour noemen, knutselden een apparaat in elkaar waarmee ze de intentie van de goden konden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Silentways - Silentways

Italië. Voor de trouwe lezers van dit webzine is het geen verrassing meer, heel wat ‘donkere’ (wat een vies woord) groepen hebben tegenwoordig hun heimat in het land van de vespa’s en pasta’s . Dat weet u, als u regelmatig deze website leest. We lobbyen momenteel bij minister van onderwijs Crevits om het lezen ...

lees meer...
NIEUWS 21/10/2016 : De wederopstanding van de New Beat

Muzikale creativiteit in Belgenland is altijd al grenzeloos geweest, met pioniers in allerhande genres. Zonder het zelf te beseffen vond bijvoorbeeld een Front 242 eigenhandig de Electronic Body Music uit, elektronica die nu nog steeds zijn opvolging kent. En door Flesh van A Split Second op een verkeerd toerental te draaien, met hoge ...

lees meer...
NIEUWS 20/10/2016 : Christian Death en Whispers In The Shadows dit weekend in België en Nederland

Liefhebbers van deathrock en gothic rock, verheug u. Dit weekend kunt u concerten bijwonen van Christian Death en Whispers In The Shadows. Christian Death hoort bij iedereen gekend te zijn. Zij stonden in 1979 aan de basis van de Amerikaanse deathrock, en lange tijd leek het wel dat elke Amerikaanse gothgroep van betekenis verwant was aan ...