casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

KMFDM
Moest ik het doen voor het geld dan zou KMFDM een zeer slechte zet zijn.
05/06/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

05/06/2010 : KMFDM - Moest ik het doen voor het geld dan zou KMFDM een zeer slechte zet zijn.
05/06/2010 : KMFDM - Moest ik het doen voor het geld dan zou KMFDM een zeer slechte zet zijn.
05/06/2010 : KMFDM - Moest ik het doen voor het geld dan zou KMFDM een zeer slechte zet zijn.
05/06/2010 : KMFDM - Moest ik het doen voor het geld dan zou KMFDM een zeer slechte zet zijn.
05/06/2010 : KMFDM - Moest ik het doen voor het geld dan zou KMFDM een zeer slechte zet zijn.

In het rijtje “Legendes die geïnterviewd worden door Dark Entries” kan je daar vanaf heden nu ook KMFDM aan toe voegen. Hun controversiële geluid die ontstond begin jaren ’80 bleek tientallen andere EBM-groepen te beïnvloeden en in de 30 jarige carrière van deze groep is er dan ook veel gebeurd. Dark Entries had de eer om met de oprichter Sascha een uitvoerig gesprek te voeren over de geschiedenis van deze toch wel legendarische groep, die u trouwens op 30 juni aan het werk kan zien in de Antwerpse Trix samen met de Belgische held die mede verantwoordelijk was voor hun Amerikaans succes, Luc Van Acker.

Met dank aan Peter Mastbooms om dit interview mogelijk te maken.

Hallo Sascha. Jij bent reeds in de scene sinds 1984 dus we kunnen wel stellen dat je veel gezien hebt ondertussen. Hoe zie jij KMFDM in dat proces?

KMFDM begon oorspronkelijk als een kunstproject dat geleidelijk evolueerde naar een muziekproject. Voor ik het wist was KMFDM in de jaren ’80 een groep geworden en tien jaar later waren we verschrikkelijk bekend in Amerika en beetje bij beetje werden we international bekend. Ik zit al 26 jaar in het vak en ik heb inderdaad veel gezien, ook veel veranderingen…

Dat kunstproject dat een muziekproject werd is wel van grote invloed geweest voor andere EBM-acts. Zie jij jezelf als een soort van godfather van die scene?

Ik weet dat verschillende personen mij zo beschouwen maar ik zelf heb me nooit als deel van een bepaalde scene beschouwd. Ik werk steeds hard aan mijn nummers en treed zo veel mogelijk op.Als ik in die tijd iets gecreëerd zou hebben dan zal het wel mijn eigen stijl zijn : de super harde beatsound van KMFDM. Scenes en zo dat interesseert mij eerlijk gezegd in de verste verte niet, ik heb gewoon steeds mijn eigen weg gekozen.

Jij stond op het voortouw van een scene die de revolutie verkondigde maar sindsdien ging het alleen maar bergafwaarts…. Ik bedoel, Sascha, twintig jaar geleden zag ik KMFDM op MTV…nu zie ik dat niet gauw te gebeuren!

Dat zegt ook zeer veel over MTV. Het zijn gewoon een bende idioten geworden. Een van onze eerste slogans was RIP THE SYSTEM…wel, ik vind dat wij het systeem serieus door elkaar hebben geschud. Ik ga hier niet beweren bij jullie dat ik de uitvinder ben van het DIY-systeem (do it yourself, nvdr.) maar ik weet wel dat mijn voorbeeld model heeft gestaan voor vele andere groepen die dat hebben gevolgd.Ik heb nooit afhankelijk willen zijn van één of ander label, laat staan van een manager of zo.Ik wilde afhankelijk zijn van mijn eigen doen en laten, ook al zag ik zeer vlug dat dit niet bepaald de manier ging zijn waarbij de dollars gingen binnenstromen, maar zo wilde ik het.

Dit gezegd zijnde, ik heb zo veel sterren gezien die plots oprezen maar dat nieuw vuur doofde al even snel vlug uit als dat het aangestoken was. Trouwens moest ik het doen voor het geld dan zou KMFDM een zeer slechte zet zijn.

Toen jij 30 jaar geleden begon had jij echt het idee dat je iets aan het systeem kon veranderen : zoiets van “we gaan de kapitalisten eens pakken…”

Ik ben eigenlijk nooit in dergelijke zever geïnteresseerd geweest. Ik wist alleen dat al mijn beslissingen volledig strookten met de manier waarop ik daadwerkelijk leefde.Er zijn in mijn carrière verschillende momenten geweest waarbij ik doelbewust projecten terzijde schoof waarvan ik wist dat ze geld gingen opbrengen, maar ik gaf teveel om mijn eigen vrijheid en ik had absoluut geen zin om mezelf te gaan verkopen.

Hoe zag jij EBM in de jaren ’80, iets blijvends of niet…of gewoon iets dat vlug gedateerd ging zijn?

Bedoel je dat ik toen dacht dat EBM een blijvend fenomeen ging zijn?

Ja, dat bedoel ik Sascha.

Neen, ik had dat niet door toen omdat deze stijl, net als alle andere stijlen, gegroeid is uit diverse dingen.Maar echt verrast ben ik niet dat het een blijvend iets geworden is.

Sascha, na al die jaren ben jij het enige lid dat overblijft van KMFDM…

Bekijk het zo : ik was ook degene die KMFDM uit de grond stampte…Ik heb in de jaren ’90 met een heleboel mensen samengewerkt tot het op een bepaald moment echt de spuigaten uitliep en dan had ik er ook schoon genoeg van, ook van de resultaten… Ik besloot zelfs om er voor 2 jaar mee te kappen en begon MDFMK. Sinds het begin van 2000 heb ik echter een soort van vaste line-up gekregen…

Dus jij staat nu nog steeds achter die beslissing om dat je MDFMK geworden bent?

Sommige mensen in de groep hadden elke richting verloren en we deden het alleen nog maar voor het geld, dus in die optiek was het eerder een soort van noodzaak dat we MDFMK werden. Ik voelde dat ook zo aan en ik moest echt daar van weg en me terug focussen op iets anders, zeg maar terug mezelf vinden.

Eigenlijk heeft jouw muziek steeds een brutaal karakter gehad, zie je je ook zo als mens?

Ik heb er zeer lang over gedaan om dat geluid te bekomen.

Jullie laatste lp “Krieg” is een remixalbum geworden, had jij eigenlijk controle over die remixes?

Ik had weinig of niks te doen met de produkcie van die plaat en wat de creatieve input betreft : absoluut niks… Maar het talent die je op deze plaat kan horen spreekt voor zichzelf!

Zit jij in het wereldje van gaming? Ik bedoel jullie muziek wordt vaak gebruikt voor games, onlangs was er nog Spiderman 2.

Ik heb nooit de tijd gehad om mij bezig te houden met videogames maar ikzelf zie die combinatie perfect zitten. Als er een spelletje is waar ik goed in ben dan is dat eentje met gevechtsvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Ik ga niet gaan beweren dat KMFDM Amerikaans klinkt, maar dat is toch het land die jullie het meest omarmd heeft?

Absoluut waar. Wij maakten deel uit van Wax Trax! Records net op het moment dat deze muziek zo immens populair was in de States.Toen ik 1989 toerde met Ministry besloot ik gewoon om ginder te blijven in plaats van terug te keren naar Duitsland en ginder proberen om het maximum te halen uit KMFDM. Uiteindelijk bleek dat toch 18 jaar te gaan duren. En nu de goede tijden achter de rug zijn, heb ik een beetje nood aan Europese lucht…

Ik heb het eerder aan Luc Van Acker gevraagd, maar eigenlijk is dat toch raar? Ik bedoel, Sascha, Amerika is het meest preutse land van de wereld en daar net slaat het Wax Trax! geluid aan….

Dat zijn vooroordelen die je hebt over Amerika, hoor. Als ik zeg dat alle Belgen dikzakken zijn dan ga jij ook zeggen dat het niet waar is, hetzelfde met uw veronderstelling…Ik heb daar zo lang gewoond dat ik mij een halve Amerikaan voel en om u eerlijk te zeggen, ik heb nog nooit zo veel mensen met een open geest ontmoet als in Amerika…

Hoe voelt dat aan dat je binnenkort weer met Luc op het podium gaat staan? Je weet ondertussen wel dat RevCoWorld het voorprogramma is….

Luc en ik zijn zeer oude vrienden en ik kijk er ongelooflijk naar uit om terug met Luc op het podium te staan…

Als je ziet dat Marilyn Manson een multiseller geworden is, ben je dan niet jaloers…ik bedoel het had ook KMFDM kunnen zijn!

Absoluut niet. Dat is typisch zo’n groep die in hun carriere op een bepaald ogenblik voor het geld heeft gekozen. En voor het geld kiezen betekent dat je niet lang zult meegaan…Maar in het algemeen ben ik niet het soort mens dat gauw jaloers wordt. Het leven is geven, niet nemen. Ik heb nooit iemand anders willen zijn en ik heb nooit in iemand anders zijn schoenen willen staan.

Wat kunnen wij verwachten van jullie concert?
A kick-ass concert !

Wat betekent KMFDM nu echt?

Wel, toen ik KMFDM begon stond het voor KEIN MITLEID FUR DIE MEHRHEIT, en dat betekent : geen medelijden voor de massa.

Enorm bedankt voor dit gesprek, Sascha en nu allen naar de Trix !

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...