casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

KMFDM
Moest ik het doen voor het geld dan zou KMFDM een zeer slechte zet zijn.
05/06/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

05/06/2010 : KMFDM - Moest ik het doen voor het geld dan zou KMFDM een zeer slechte zet zijn.
05/06/2010 : KMFDM - Moest ik het doen voor het geld dan zou KMFDM een zeer slechte zet zijn.
05/06/2010 : KMFDM - Moest ik het doen voor het geld dan zou KMFDM een zeer slechte zet zijn.
05/06/2010 : KMFDM - Moest ik het doen voor het geld dan zou KMFDM een zeer slechte zet zijn.
05/06/2010 : KMFDM - Moest ik het doen voor het geld dan zou KMFDM een zeer slechte zet zijn.

In het rijtje “Legendes die geïnterviewd worden door Dark Entries” kan je daar vanaf heden nu ook KMFDM aan toe voegen. Hun controversiële geluid die ontstond begin jaren ’80 bleek tientallen andere EBM-groepen te beïnvloeden en in de 30 jarige carrière van deze groep is er dan ook veel gebeurd. Dark Entries had de eer om met de oprichter Sascha een uitvoerig gesprek te voeren over de geschiedenis van deze toch wel legendarische groep, die u trouwens op 30 juni aan het werk kan zien in de Antwerpse Trix samen met de Belgische held die mede verantwoordelijk was voor hun Amerikaans succes, Luc Van Acker.

Met dank aan Peter Mastbooms om dit interview mogelijk te maken.

Hallo Sascha. Jij bent reeds in de scene sinds 1984 dus we kunnen wel stellen dat je veel gezien hebt ondertussen. Hoe zie jij KMFDM in dat proces?

KMFDM begon oorspronkelijk als een kunstproject dat geleidelijk evolueerde naar een muziekproject. Voor ik het wist was KMFDM in de jaren ’80 een groep geworden en tien jaar later waren we verschrikkelijk bekend in Amerika en beetje bij beetje werden we international bekend. Ik zit al 26 jaar in het vak en ik heb inderdaad veel gezien, ook veel veranderingen…

Dat kunstproject dat een muziekproject werd is wel van grote invloed geweest voor andere EBM-acts. Zie jij jezelf als een soort van godfather van die scene?

Ik weet dat verschillende personen mij zo beschouwen maar ik zelf heb me nooit als deel van een bepaalde scene beschouwd. Ik werk steeds hard aan mijn nummers en treed zo veel mogelijk op.Als ik in die tijd iets gecreëerd zou hebben dan zal het wel mijn eigen stijl zijn : de super harde beatsound van KMFDM. Scenes en zo dat interesseert mij eerlijk gezegd in de verste verte niet, ik heb gewoon steeds mijn eigen weg gekozen.

Jij stond op het voortouw van een scene die de revolutie verkondigde maar sindsdien ging het alleen maar bergafwaarts…. Ik bedoel, Sascha, twintig jaar geleden zag ik KMFDM op MTV…nu zie ik dat niet gauw te gebeuren!

Dat zegt ook zeer veel over MTV. Het zijn gewoon een bende idioten geworden. Een van onze eerste slogans was RIP THE SYSTEM…wel, ik vind dat wij het systeem serieus door elkaar hebben geschud. Ik ga hier niet beweren bij jullie dat ik de uitvinder ben van het DIY-systeem (do it yourself, nvdr.) maar ik weet wel dat mijn voorbeeld model heeft gestaan voor vele andere groepen die dat hebben gevolgd.Ik heb nooit afhankelijk willen zijn van één of ander label, laat staan van een manager of zo.Ik wilde afhankelijk zijn van mijn eigen doen en laten, ook al zag ik zeer vlug dat dit niet bepaald de manier ging zijn waarbij de dollars gingen binnenstromen, maar zo wilde ik het.

Dit gezegd zijnde, ik heb zo veel sterren gezien die plots oprezen maar dat nieuw vuur doofde al even snel vlug uit als dat het aangestoken was. Trouwens moest ik het doen voor het geld dan zou KMFDM een zeer slechte zet zijn.

Toen jij 30 jaar geleden begon had jij echt het idee dat je iets aan het systeem kon veranderen : zoiets van “we gaan de kapitalisten eens pakken…”

Ik ben eigenlijk nooit in dergelijke zever geïnteresseerd geweest. Ik wist alleen dat al mijn beslissingen volledig strookten met de manier waarop ik daadwerkelijk leefde.Er zijn in mijn carrière verschillende momenten geweest waarbij ik doelbewust projecten terzijde schoof waarvan ik wist dat ze geld gingen opbrengen, maar ik gaf teveel om mijn eigen vrijheid en ik had absoluut geen zin om mezelf te gaan verkopen.

Hoe zag jij EBM in de jaren ’80, iets blijvends of niet…of gewoon iets dat vlug gedateerd ging zijn?

Bedoel je dat ik toen dacht dat EBM een blijvend fenomeen ging zijn?

Ja, dat bedoel ik Sascha.

Neen, ik had dat niet door toen omdat deze stijl, net als alle andere stijlen, gegroeid is uit diverse dingen.Maar echt verrast ben ik niet dat het een blijvend iets geworden is.

Sascha, na al die jaren ben jij het enige lid dat overblijft van KMFDM…

Bekijk het zo : ik was ook degene die KMFDM uit de grond stampte…Ik heb in de jaren ’90 met een heleboel mensen samengewerkt tot het op een bepaald moment echt de spuigaten uitliep en dan had ik er ook schoon genoeg van, ook van de resultaten… Ik besloot zelfs om er voor 2 jaar mee te kappen en begon MDFMK. Sinds het begin van 2000 heb ik echter een soort van vaste line-up gekregen…

Dus jij staat nu nog steeds achter die beslissing om dat je MDFMK geworden bent?

Sommige mensen in de groep hadden elke richting verloren en we deden het alleen nog maar voor het geld, dus in die optiek was het eerder een soort van noodzaak dat we MDFMK werden. Ik voelde dat ook zo aan en ik moest echt daar van weg en me terug focussen op iets anders, zeg maar terug mezelf vinden.

Eigenlijk heeft jouw muziek steeds een brutaal karakter gehad, zie je je ook zo als mens?

Ik heb er zeer lang over gedaan om dat geluid te bekomen.

Jullie laatste lp “Krieg” is een remixalbum geworden, had jij eigenlijk controle over die remixes?

Ik had weinig of niks te doen met de produkcie van die plaat en wat de creatieve input betreft : absoluut niks… Maar het talent die je op deze plaat kan horen spreekt voor zichzelf!

Zit jij in het wereldje van gaming? Ik bedoel jullie muziek wordt vaak gebruikt voor games, onlangs was er nog Spiderman 2.

Ik heb nooit de tijd gehad om mij bezig te houden met videogames maar ikzelf zie die combinatie perfect zitten. Als er een spelletje is waar ik goed in ben dan is dat eentje met gevechtsvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Ik ga niet gaan beweren dat KMFDM Amerikaans klinkt, maar dat is toch het land die jullie het meest omarmd heeft?

Absoluut waar. Wij maakten deel uit van Wax Trax! Records net op het moment dat deze muziek zo immens populair was in de States.Toen ik 1989 toerde met Ministry besloot ik gewoon om ginder te blijven in plaats van terug te keren naar Duitsland en ginder proberen om het maximum te halen uit KMFDM. Uiteindelijk bleek dat toch 18 jaar te gaan duren. En nu de goede tijden achter de rug zijn, heb ik een beetje nood aan Europese lucht…

Ik heb het eerder aan Luc Van Acker gevraagd, maar eigenlijk is dat toch raar? Ik bedoel, Sascha, Amerika is het meest preutse land van de wereld en daar net slaat het Wax Trax! geluid aan….

Dat zijn vooroordelen die je hebt over Amerika, hoor. Als ik zeg dat alle Belgen dikzakken zijn dan ga jij ook zeggen dat het niet waar is, hetzelfde met uw veronderstelling…Ik heb daar zo lang gewoond dat ik mij een halve Amerikaan voel en om u eerlijk te zeggen, ik heb nog nooit zo veel mensen met een open geest ontmoet als in Amerika…

Hoe voelt dat aan dat je binnenkort weer met Luc op het podium gaat staan? Je weet ondertussen wel dat RevCoWorld het voorprogramma is….

Luc en ik zijn zeer oude vrienden en ik kijk er ongelooflijk naar uit om terug met Luc op het podium te staan…

Als je ziet dat Marilyn Manson een multiseller geworden is, ben je dan niet jaloers…ik bedoel het had ook KMFDM kunnen zijn!

Absoluut niet. Dat is typisch zo’n groep die in hun carriere op een bepaald ogenblik voor het geld heeft gekozen. En voor het geld kiezen betekent dat je niet lang zult meegaan…Maar in het algemeen ben ik niet het soort mens dat gauw jaloers wordt. Het leven is geven, niet nemen. Ik heb nooit iemand anders willen zijn en ik heb nooit in iemand anders zijn schoenen willen staan.

Wat kunnen wij verwachten van jullie concert?
A kick-ass concert !

Wat betekent KMFDM nu echt?

Wel, toen ik KMFDM begon stond het voor KEIN MITLEID FUR DIE MEHRHEIT, en dat betekent : geen medelijden voor de massa.

Enorm bedankt voor dit gesprek, Sascha en nu allen naar de Trix !

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...