casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Dive
Met zeer weinig materiaal een maximum aan volume produceren en ze hebben het in die tijd geweten!
28/05/2010, Chris Konings
 Bookmark and Share

28/05/2010 : Dive - Met zeer weinig materiaal een maximum aan volume produceren en ze hebben het in die tijd geweten!
Dive is het soloproject van Dirk Ivens. Het is ondertussen alweer drie jaar geleden dat Dive nog eens in België op een podium stond. In juli is het weer zover en kunnen we ons verwachten aan een resem genadeloze beats op het Gothic Festival te Waregem. Reden te meer voor een interview met Dirk.

Je bent in 1980 begonnen met elektronische muziek dus samen met Front 242 ben je wel een trendsetter in België. Wat waren je invloeden en waarom ben je overgegaan van punk naar electro?

De grootste en belangrijkste invloed was wel het New Yorkse duo SUICIDE? Dat was ook voor het eerst dat ik met een "two man band" geconfronteerd werd , met bovendien een geweldige sound uit enkel synthesizers wat nieuw was voor die tijd , en daar zag ik direct de voordelen van in want op die moment zat ik in een punkgroep met 4 man en om iedereen gemotiveerd en op een repetitie te krijgen was altijd een heel gedoe. Ik was ook meer gedreven dan de rest en voor mij was dat een geschenk uit de hemel.

Kun je wat zeggen over de manier waarop je nieuwe nummers maakt?

Dat hangt van de inspiratie af. Soms begint dat met een woord of zinnetje dat je leest of in een film of radio hoort en daar bouw je dan een hele tekst en gevoel rond ofwel ontstaat dat door wat te experimenteren en te jammen op instrumenten tot dat je iets hoort wat je bevalt en daar werk je dan op verder.

Dive is een éénmansprojekt, waarom?

Na de split van THE KLINIK in 1990 had ik geen zin om met andere mensen samen te werken omdat ik op dat moment voor 100% mijn eigen zin wou doen. Ik ben geen echte muzikant, kan geen noten lezen en ook niet echt een instrument bespelen dus heb ik van de nood een deugd gemaakt. Met zeer weinig materiaal een maximum aan volume produceren en ze hebben het in die tijd geweten :-)

Je bent de frontman van een heleboel groepen, wat is voor jou persoonlijk het verschil tussen bijvoorbeeld Sonar, Klinik, ABC of Dive? Zijn het spreekbuizen voor verschillende interesses of hoe komt dit?

Elk project heeft wel duidelijk zijn muzikale kenmerken, SONAR is volledig instrumentaal en op de industriële beats gericht, ABC is electropop, THE KLINIK is dan weer zeer donker terwijl DIVE meer Ebm gericht is. De grenzen zijn zeer duidelijk anders zou het ook geen zin hebben om het te splitsen en voordeel is ook dat we tijdsgewijs voldoende kunnen opnemen en uitbrengen zonder aan een overkill te doen.

Laatst heb ik een filmpje van de jaren 90 gezien waar je achtergrondgeluiden aan het opnemen was in een fabriek. Je was met kettingen op metalen leidingen aan het kloppen. Doe je zulke dingen nog steeds?

Dat gebeurd nog steeds en het geeft ook weer altijd verrassende resultaten. Gewone klanken laten samensmelten met instrumenten geeft toch die ongewone touch. Zelfs als het geen 100% klopt want toevalligheden komen veel voor in mijn muziek en fouten laat ik er ook bewust in om het menselijk te doen klinken.

Je hebt laatst op Roadburn gespeeld. Hoe zijn die mensen bij jou terechtgekomen want dat is toch wel een totaal ander genre?

Dat festival loopt over enkele dagen in 3 verschillende zalen en de curator in een bepaalde zaal is van Zwitserland en al heel lang een bewonderaar van mijn werk. Hij wou me er absoluut bij als headliner en toen ik de lineup zag had ik eerst twijfels maar langs de andere kant is dat ook pas een echte uitdaging om op een ander en totaal verschillend festival op te treden.

Was het anders om daar op te treden? Ik kan me wel voorstellen dat er een routine in komt als je vaak dezelfde gezichten in het publiek ziet. Iets wat je op Roadburn waarschijnlijk niet had.

Het was inderdaad anders maar ik ben daar ook naar andere groepen gaan zien , veel in het metal-doom genre en toen kon ik wel ergens de link leggen omdat het ook met industriële klanken is en zwaar van ondertoon. In dat genre gebruiken ze ook regelmatig electronica. In ieder geval, sommige mensen die me totaal niet kenden en waarvan je het niet verwacht kwa uiterlijk zijn me na het optreden komen opzoeken met positieve reacties en dat was zeer aangenaam.

Kun je leven van je muziek of zijn er momenten (geweest) dat je nog een andere job moest doen? En wat heb je zoal gedaan dan?

Ik ben altijd havenarbeider geweest tot op het moment dat we, nu bijna 20 jaar geleden, na een optreden in Duitsland een ongeval hadden met de tourbus. Dat was allemaal vrij ernstig en daardoor kon ik mijn werk niet meer naar behoren doen. Dan heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt en naast de optredens breng ik ook cd's en vinyl uit van zowel mijn eigen projecten alsook van andere groepen op mijn eigen platenlabel(s).

Wat vind je van de scene tegenwoordig? Is het aan het doodbloeden of zie jij nog genoeg nieuw talent opstaan?

Af en toe komen er wel echt goeie dingen uit maar op het gebied van electro vind ik het in België de laatste jaren eerder aan de magere kant. Het valt toch echt op dat er in het electro/wave/ebm genre nauwelijks groepen bijkomen. Ik wacht op iets speciaals , iets waarvan je zegt dat is het, maar het is natuurlijk niet gemakkelijk om nog met iets totaal nieuw te komen. Het is afwachten.

Welke nieuwe groep kun je onze Dark Entries lezers en lezeressen aanraden?

Een nieuwe groep is COLD CAVE , afkomstig uit New York met dansbare experimentele dark electro.

Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten van Dive?

We zijn nu twee boxsets aan het samenstellen met de volledige backcatalogue omdat de meeste titels al heel lang niet meer te krijgen zijn. Zal voor binnen enkele weken/maanden zijn.

Wat kunnen we verwachten van je optreden op het gothic festival?

Kort maar krachtig :-)

Alvast bedankt voor het interview!

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...