casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Dive
Met zeer weinig materiaal een maximum aan volume produceren en ze hebben het in die tijd geweten!
28/05/2010, Chris Konings
 Bookmark and Share

28/05/2010 : Dive - Met zeer weinig materiaal een maximum aan volume produceren en ze hebben het in die tijd geweten!
Dive is het soloproject van Dirk Ivens. Het is ondertussen alweer drie jaar geleden dat Dive nog eens in België op een podium stond. In juli is het weer zover en kunnen we ons verwachten aan een resem genadeloze beats op het Gothic Festival te Waregem. Reden te meer voor een interview met Dirk.

Je bent in 1980 begonnen met elektronische muziek dus samen met Front 242 ben je wel een trendsetter in België. Wat waren je invloeden en waarom ben je overgegaan van punk naar electro?

De grootste en belangrijkste invloed was wel het New Yorkse duo SUICIDE? Dat was ook voor het eerst dat ik met een "two man band" geconfronteerd werd , met bovendien een geweldige sound uit enkel synthesizers wat nieuw was voor die tijd , en daar zag ik direct de voordelen van in want op die moment zat ik in een punkgroep met 4 man en om iedereen gemotiveerd en op een repetitie te krijgen was altijd een heel gedoe. Ik was ook meer gedreven dan de rest en voor mij was dat een geschenk uit de hemel.

Kun je wat zeggen over de manier waarop je nieuwe nummers maakt?

Dat hangt van de inspiratie af. Soms begint dat met een woord of zinnetje dat je leest of in een film of radio hoort en daar bouw je dan een hele tekst en gevoel rond ofwel ontstaat dat door wat te experimenteren en te jammen op instrumenten tot dat je iets hoort wat je bevalt en daar werk je dan op verder.

Dive is een éénmansprojekt, waarom?

Na de split van THE KLINIK in 1990 had ik geen zin om met andere mensen samen te werken omdat ik op dat moment voor 100% mijn eigen zin wou doen. Ik ben geen echte muzikant, kan geen noten lezen en ook niet echt een instrument bespelen dus heb ik van de nood een deugd gemaakt. Met zeer weinig materiaal een maximum aan volume produceren en ze hebben het in die tijd geweten :-)

Je bent de frontman van een heleboel groepen, wat is voor jou persoonlijk het verschil tussen bijvoorbeeld Sonar, Klinik, ABC of Dive? Zijn het spreekbuizen voor verschillende interesses of hoe komt dit?

Elk project heeft wel duidelijk zijn muzikale kenmerken, SONAR is volledig instrumentaal en op de industriële beats gericht, ABC is electropop, THE KLINIK is dan weer zeer donker terwijl DIVE meer Ebm gericht is. De grenzen zijn zeer duidelijk anders zou het ook geen zin hebben om het te splitsen en voordeel is ook dat we tijdsgewijs voldoende kunnen opnemen en uitbrengen zonder aan een overkill te doen.

Laatst heb ik een filmpje van de jaren 90 gezien waar je achtergrondgeluiden aan het opnemen was in een fabriek. Je was met kettingen op metalen leidingen aan het kloppen. Doe je zulke dingen nog steeds?

Dat gebeurd nog steeds en het geeft ook weer altijd verrassende resultaten. Gewone klanken laten samensmelten met instrumenten geeft toch die ongewone touch. Zelfs als het geen 100% klopt want toevalligheden komen veel voor in mijn muziek en fouten laat ik er ook bewust in om het menselijk te doen klinken.

Je hebt laatst op Roadburn gespeeld. Hoe zijn die mensen bij jou terechtgekomen want dat is toch wel een totaal ander genre?

Dat festival loopt over enkele dagen in 3 verschillende zalen en de curator in een bepaalde zaal is van Zwitserland en al heel lang een bewonderaar van mijn werk. Hij wou me er absoluut bij als headliner en toen ik de lineup zag had ik eerst twijfels maar langs de andere kant is dat ook pas een echte uitdaging om op een ander en totaal verschillend festival op te treden.

Was het anders om daar op te treden? Ik kan me wel voorstellen dat er een routine in komt als je vaak dezelfde gezichten in het publiek ziet. Iets wat je op Roadburn waarschijnlijk niet had.

Het was inderdaad anders maar ik ben daar ook naar andere groepen gaan zien , veel in het metal-doom genre en toen kon ik wel ergens de link leggen omdat het ook met industriële klanken is en zwaar van ondertoon. In dat genre gebruiken ze ook regelmatig electronica. In ieder geval, sommige mensen die me totaal niet kenden en waarvan je het niet verwacht kwa uiterlijk zijn me na het optreden komen opzoeken met positieve reacties en dat was zeer aangenaam.

Kun je leven van je muziek of zijn er momenten (geweest) dat je nog een andere job moest doen? En wat heb je zoal gedaan dan?

Ik ben altijd havenarbeider geweest tot op het moment dat we, nu bijna 20 jaar geleden, na een optreden in Duitsland een ongeval hadden met de tourbus. Dat was allemaal vrij ernstig en daardoor kon ik mijn werk niet meer naar behoren doen. Dan heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt en naast de optredens breng ik ook cd's en vinyl uit van zowel mijn eigen projecten alsook van andere groepen op mijn eigen platenlabel(s).

Wat vind je van de scene tegenwoordig? Is het aan het doodbloeden of zie jij nog genoeg nieuw talent opstaan?

Af en toe komen er wel echt goeie dingen uit maar op het gebied van electro vind ik het in België de laatste jaren eerder aan de magere kant. Het valt toch echt op dat er in het electro/wave/ebm genre nauwelijks groepen bijkomen. Ik wacht op iets speciaals , iets waarvan je zegt dat is het, maar het is natuurlijk niet gemakkelijk om nog met iets totaal nieuw te komen. Het is afwachten.

Welke nieuwe groep kun je onze Dark Entries lezers en lezeressen aanraden?

Een nieuwe groep is COLD CAVE , afkomstig uit New York met dansbare experimentele dark electro.

Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten van Dive?

We zijn nu twee boxsets aan het samenstellen met de volledige backcatalogue omdat de meeste titels al heel lang niet meer te krijgen zijn. Zal voor binnen enkele weken/maanden zijn.

Wat kunnen we verwachten van je optreden op het gothic festival?

Kort maar krachtig :-)

Alvast bedankt voor het interview!

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...