casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Het grote Ian Curtis debat
Dark Entriesmedewerkers, lezers en muzikanten over het belang van Joy Division in hun leven.
17/05/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

17/05/2010 : Het grote Ian Curtis debat - Dark Entriesmedewerkers, lezers en muzikanten over het belang van Joy Division in hun leven.
17/05/2010 : Het grote Ian Curtis debat - Dark Entriesmedewerkers, lezers en muzikanten over het belang van Joy Division in hun leven.
17/05/2010 : Het grote Ian Curtis debat - Dark Entriesmedewerkers, lezers en muzikanten over het belang van Joy Division in hun leven.
17/05/2010 : Het grote Ian Curtis debat - Dark Entriesmedewerkers, lezers en muzikanten over het belang van Joy Division in hun leven.
17/05/2010 : Het grote Ian Curtis debat - Dark Entriesmedewerkers, lezers en muzikanten over het belang van Joy Division in hun leven.

U kan er dit jaar niet om heen want niet alleen wordt de muziek van Joy Division te pas en ten onpas heruitgevonden maar het is dit jaar ook 30 jaar geleden dat Ian Curtis een einde maakte aan zijn leven.

Hoezeer deze zelfmoord een mythe geworden is (te vergelijken met Kurt Cobain) kunnen we er niet omheen dat Joy Division met veel gemak The Beatles voor de meeste Dark Entries-lezers kan genoemd worden.

Zowel in de vorm van Joy Division als New Order schreven deze muzikanten uit Manchester muziekgeschiedenis en zonder hun zou de huidige alternatieve scene er helemaal anders hebben uitgezien.

Dark Entries kon dan ook niet aan deze gebeurtenis voorbijgaan en we besloten om een aantal lezers, Dark Entries-medewerkers, de beroemde NME-journalist David Stubbs en muzikanten naar hun mening te vragen over de impact die Joy Division of Ian Curtis in hun leven gehad heeft.

Onze dank gaat uit naar al de personen die aan deze reportage hebben meegewerkt.En het rare is, al de geïnterviewden zijn notoire muziekkenners en je moet eens naar de verschillende antwoorden kijken….

HOE BELANGRIJK IS JOY DIVISION VOOR U ?

Wim Lecluyse (Morc Records) : Joy Division was zeker een van de eerste bands waar ik naar luisterde die ver weg bleven van een traditioneel, vol groepsgeluid. Het uitgebeende karakter van hun werk is nog steeds een van de dingen die ik meest aan hen
apprecieer,en die zeker mijn muzieksmaak mee vorm heeft gegeven.

Chris Konings (Dark Entries medewerker) : Voor mij persoonlijk waren ze niet belangrijk, ik ben met totaal andere muziek opgegroeid.
Nirvana was voor mij het begin van alles, dat was een heel andere generatie. Maar wel één met veel gelijkenissen.

Johan Van Roy (Suicide Commando) : Zelfs indien zij mij niet muzikaal direct hebben beïnvloedt zijn ze toch van onschatbare waarde voor mij. Ik groeide op met de zogezegde new wave en cold wave-muziek van de jaren ’80 en natuurlijk maakte Joy Division daar deel van uit. In die dagen luisterde ik naar dingen als The Cure, Sisters Of Mercy, Siglo XX of Red Zebra en natuurlijk was het zo dat dit allemaal begonnen is met Joy Division.

Fleur Coevoet (lezer) : Joy Division is mijn all time favoriete new wave band, dus ja, je kan stellen dat ze een belangrijk deel vormen in m’n leven. Ik zit nog steeds in de verzamelfase als het op hun lp’s aankomt. Joy Division vind ik muzikaal een pure band; “heart and soul” zeg maar.

Claus (Leather Strip) : Ik ben oud genoeg om tot de categorie te horen van mensen die de platen kochten van Joy Division toen ze uitkwamen. Alhoewel ik in die tijd volledig in de punk zat, had ik ook zo van die Joy Division-avonden. Ik deed het licht uit en legde op de platenspeler mijn Joy Division-platen en ik zat daar in het donker naar te luisteren. In die avonden speelde er zich veel af in mijn hoofd, ook de eerste dromen om zelf nummers te beginnen schrijven. Dus ja, ze waren en zijn nog steeds belangrijk voor mij…

Jan Denolet (Dark Entries-medewerker) : Op persoonlijk vlak minder dan andere. Ik dook de 'scène' in met Fields of the Nephilim en Christian Death. Joy Division kende ik van 'Love Will...' en 'She's Lost Control', dewelke ik op elke fuif (tot Scouts- en Chirofuiven toe) moest aanhoren. Hierdoor ging ik de nummers evenzeer haten als pakweg 'Temple of Love'... Niet-wavers' stonden er steeds versteld van een zogernaamde waver te ontmoeten die niks van Joy Division in huis had...

Hun andere muziek heb ik pas later in mijn waven (sorry: leven) leren kennen en ik moet zeggen dat ik onder de indruk was én ben... Als je hun invloed bekijkt zijn ze natuurlijk voor elke liefhebber van 'onze' muziek zéér belangrijk!! Maar dat zijn pakweg de Sex Pistols ook...

Jeremy Thomas (Perverted By Language) : Joy Division was de groep die mij in de post punk trok. Ik realiseerde me dat toen ik het "Warsaw" album hoorde. Ik was 16 of 17 jaar oud denk ik toen ik “Thieves Like Us” hoorde en dan besefte ik dat New Order eigenlijk Joy Division was. In die tijd was ik volop bezig met de eerste Depeche Mode, The Human League (van hun heb ik dus werkelijk alles gehoord), Yazoo, Duran Duran of U2.

Maar later toen ik naar groepen als Kitchens Of Distinction, For Against, het beginnende U2 of The Chameleons begon te luisteren, besefte ik welks een impact Joy Division had. Alhoewel vergeet ook niet het belang van Martin Hannett als je naar Warsaw of Joy Division luistert want hij was het die hun kon overtuigen om wat met geluiden te beginnen experimenteren. En dan is er nog Peter Hook als basgitarist, ik kan eigenlijk aan niemand anders denken die zo’n grote invloed op mij heeft gehad en hij is ook de reden waarom ik zo verbonden ben met mijn bas.

Jurgen Vanvlasselaer (lezer) : Zoals zovele zwartjassen heb ik ook een Joy Division periode gehad,al heeft die nooit echt lang geduurd wegens het ondertussen ontdekken van nog meer (en interessantere groepen). Ik vind ze uiteraard meer dan goed,maar 'in terms of' belangrijkheid zijn er andere groepen die meer betekenen of meer betekend hebben voor mij.

Smurf (Dark Entries) : Niet echt, heb de band maar laat leren kennen en was in eerste instantie niet echt onder de indruk

Dirk Davo (Neon Judgement) : Zeer belangrijk toch.Joy Division sloot perfect aan bij de tijdsgeest van toen.

Peter Melis (lezer) : Joy Division is voor mij één van de meest invloedrijkste groep ooit, naast The Smiths/Morrissey.

Frank Weyzig (Born For Bliss) : Erg belangrijk.. Ik ontdekte de muziek van Joy Division pas terwijl ik nog middenin de new wave periode zat en toen nog beinvloed werd door bv Elvis Costello (ten tijde van zijn eerste album), en de vroegere Police…Pas na het horen van Joy Division wist ik werkelijk welke kant ik op wilde gaan met mijn eigen muziek. Pas daarna kwamen vanzelf de invloeden van o.a. The Sound, Chameleons en Comsat Angels

Kurt Ingels (Dark Entries medewerker) : Fundamenteel.Het was zowat de eerste groep die me op ongeveer 14 jarige leeftijd deed
inzien dat muziek veel meer was dan plat amusement. Toen ik voor het eerst met de groep werd geconfronteerd lag Ian Curtis jammer genoeg al enige jaren onder de zoden maar dat wist ik toen niet. Evenmin dat het nummer "Love Will Tear Us apart" dat me echt kippenvel bezorgde en tot tranen toe bewoog, zowat hun grootste hit was. Voor mij reden genoeg om de groep verder uit te spitten en in al hun grootsheid te ontdekken. Muziek werd voor het eerst kunst, een manier van zelfexpressie die ongetwijfeld niemand beter beheerste en ik zou nog altijd durven stellen beheerst dan het genie van Joy Division.
Voor mijn part essentiëler voor de moderne rock muziek dan The Beatles en The Rolling Stones samen.

Ramon Schoonbrood (This Is The Girl) : Ik kan gerust zeggen dat deze band heel belangrijk is voor me. Het eerste nummer dat ik van hen leerde kennen was "She's Lost Control" en daar werd ik al meteen verliefd op. Joy Division is een band die me soms kan helpen als ik het wat moeilijk heb die dag. Het is vreemd genoeg perfect als je een klein beetje melancholisch bent, wat natuurlijk iedereen wel eens kan overkomen.

Patrick Van Alphen (lezer) : Joy Division is redelijk belangrijk voor me, maar ben ze wel pas gaan waarderen op latere leeftijd. Tijdens m'n jongere jaren kon het niet heavy en agressief genoeg voor me zijn.
Joy Division vond ik toen te 'zagerig', zo zie je maar dat wijsheid echt komt met de (latere) jaren. :-))

Christophe M (lezer) : Ik reken Joy Division bij de beste muziek die ik in mijn platenkast heb zitten, Ian was al meer dan 20 jaar dood toen ik hen leerde kennen dus ook het effect van hun invloed heb ik grotendeels gemist, maar ik merkte wel dat veel van de dingen die ik graag hoorde hun mosterd bij Jpy Division waren gaan halen.

Martin Bowes (Attrition) : Joy Division kun je het best omschrijven al een soundtrack van mijn leven…zij waren en zijn nog steeds één van de belangrijkste groepen ooit en vooral Ian in het bijzonder heeft een zeer zware indruk op mij gemaakt.

Jerome (Mary Goes Round) : Joy Division heeft een uniek geluid en atmosfeer en daardoor zeker een hoofdinvloed voor mij en dat zal altijd zo blijven.

David Stubbs (jarenlang hoofdredacteur van de Britse NME) : Ongelooflijk belangrijk. De mensen spreken van muziek als kunstvorm maar geen enkele groep heeft in mijn ogen zo’n kunststatus verworven als Joy Division. Alles rondom hun was perfect te noemen en in zekere zin betekent Joy Division voor mij evenveel als het belangrijkste wat je maar in de grote Europese literatuur kan vinden.

Het beste aan hun muziek vind ik, is dat ze er nooit in geslaagd zijn om Amerika te bereiken en dat hoor je ongelooflijk goed want hun geluid is echt gespaard gebleven van elke Amerikaanse invloed, en het is net dat we hun zo groots maakte.

Joy Division had niet alleen een persoonlijke impact, maar een sociale impact want je mag niet vergeten hoe het Noorden van England economisch geteisterd was. Ik zou daar zelfs een wereldse impact aan toe voegen want iedereen was doodsbang voor een eventuele kernoorlog. Ik zou het wel niet zo stellen dat Ian Curtis daar nu allemaal verantwoordelijk voor was maar als je Joy Division in zijn geheel bekijkt dan passen zij perfect in die donkere tijden.

DENK JE DAT JOY DIVISION HUN STATUS ALS EEN VAN “DE BELANGRIJKSTE GROEPEN OOIT” VERDIENT ?

Wim Lecluyse (Morc Records) : Laat het ons houden op belangrijkste postpunk-groep. Ik vind het moeilijk om de erfenis van Joy Division goed in te schatten, de erfenis is zo beladen.
Ik word echt niet meer blij van de zoveelste rip-off, maar hun eigen werk blijft natuurlijk overeind.

Chris Konings (Dark Entries-medewerker) : Helemaal niet, ik kan wel tien groepen of artiesten opnoemen die veel meer teweeggebracht hebben. Voor de new wave scene misschien wel. De vraag is ook; hoe belangrijk waren ze geweest zonder Martin Hannett?

Johan Van Roy (Suicide Commando) : Absoluut. Ze zijn van absolute waarde voor vele andere groepen en sowieso één van de eerste new wave en cold wave groepen. Daardoor alleen beschouw ik hun als één van de meest belangrijkste groepen ooit en dat heeft niets te maken met het feit of Ian nu zelfmoord pleegde of niet.

Fleur Coevoet (lezer) : Als je het mij persoonlijk vraagt verdienen ze die status gegarandeerd. Maar meningen, en vooral smaken verschillen…

Claus (Leather Strip) : Absoluut. Voor mij zijn ze veel belangrijker dan The Beatles.Er zijn niet veel groepen die me zo hebben aangegrepen.

Jan Denolet (Dark Entries) : Nee... Die eer gaat naar The Beatles, of vriend of vijand dat nu wil of niet...

Jeremy Thomas (Perverted By Language) : Jazeker, samen met The Beatles, Roxy Music, Kraftwerk, Gang Of Four, Sonic Youth en een handjevol anderen probeerden zij iets nieuws en zij zorgden ervoor dat de muziek is zoals we die vandaag kennen. Het is ongelooflijk hoeveel Joy Division en New Order je hoort in de hedendaagse muziek. Zij creëerden echt een volledig muzikaal landschap.

Jurgen Vanvlasselaer (lezer) : In het genre dat ze brachten (of in de hele new wave / cold wave cultuur) zeker en vast.

Smurf (Dark Entries) : Ja. Alleen al gezien de enorme navolging die ze gehad hebben. Sommigen die hun voorbeeld volgenden waren zelfs beter dan het origineel.

Dirk Dadavo (Neon Judgement) : De ‘belangrijkste band’ is misschien wat overdreven … Maar toch : ik denk dat de emotie die de groep uitstraalde de meest unieke was ooit …

Peter Melis (lezer) : Absoluut

Frank Weyzig (Born For Bliss) : Ja. voor mij is Joy Division zeker een van de belangrijkste bands ooit. Alhoewel je dan wel de muziek van Joy Division in een eigen kader moet plaatsen. Maar voor de ontwikkeling van de wat zwaardere en somber aangezette muziek stijlen zoals bijvoorbeeld later de in Amerika ontstane ‘industrial’ en de in Duitsland zo populaire gothic stroming is wat mij betreft Joy Division zeker van grote invloed geweest…

Kurt Ingels (Dark Entries) : Belangrijkste is nogal een groot woord want muziek wordt vooral subjectief beleefd , maar in een rechtvaardige wereld zouden ze zeker in de top 5 moeten staan en ja ze staan allicht bij mij op de nummer 1.

Ramon Schoonbrood (This Is The Girl) : Natuurlijk. Ik vind dat ze heel ver voor hun tijd waren. Hat album "Unknown Pleasures" dateert uit 1979. Niet te geloven eigenlijk.

Patrick Van Alphen (lezer) : Nee toch niet, daarvoor vind ik hun bijdrage toch te beperkt voor.

Christophe M (lezer) : Ik zou niet zo ver gaan om hen als de belangrijkste te bestempelen, binnen de zwarte scene is het uiteraard 1 van dé bands maar daarbuiten is hun impact eerder beperkt gebleven, tot enkele jaren geleden toen een 80’s revival hen ook bij het grote publiek bekend maakte, of beter gezegd het respect afdwong die ze verdienen. De kracht van de band zit hem echter wel in hun authenticiteit, de kwaliteit van de muziek en teksten. Elke muziekliefhebber zal beamen dat ze gewoonweg goed zijn.

Martin Bowes (Attrition) : Natuurlijk en ik vind het echt goed dat je vandaag die erkenning ziet want zij mogen nooit vergeten worden en men zal ze ook nooit vergeten…

Jerome (Mary Goes Round) : Absoluut.

David Stubbs (jarenlang hoofdredacteur van de Britse NME): Jawel. Muzikaal zeker. Joy Division had een ijskoud uniek geluid dat veel imitators kende maar nooit heeft iemand dat geëvenaard, integendeel zou ik zeggen…de groepen die zij geïnspireerd hebben gingen volledig anders om met deze invloeden, van iets kouds maakten zij iets speels.

DENK JE DAT JOY DIVISION HETZELFDE EFFECT ZOU HEBBEN MOEST IAN CURTIS GEEN ZELFMOORD HEBBEN GEPLEEGD ?

Wim Lecluyse (Morc Records) : Ik vrees van niet.Wellicht zou de groep minder vaak gecoverd zijn geworden, waardoor ik niet zeker weet of ik ze in mijn tienerjaren had leren kennen.
Bij leven waren er wel meer bands met dezelfde status, die (onterecht) in de vergetelheid zijn geraakt. Maar Joy Division heeft nooit de kans gehad om minder interessante platen uit te brengen - wat vanuit artistiek standpunt wel positief is.

Chris Konings (Dark Entries medewerker) : Het bracht de groep natuurlijk voor eeuwig in de spotlight en dat maakt er meer een mythe van. Aan de andere kant, wie weet wat voor geweldige muziek hadden ze nog gemaakt? Eind jaren 70 was Joy Division nog heel underground. "Love Will Tear Us Apart" was eigenlijk een erg poppy nummer dus ik denk dat ze aan de vooravond stonden van een veel grotere bekendheid. Dus het zou kunnen dat ze nog veel invloedrijker hadden kunnen zijn.

Johan Van Roy (Suicide Commando) : Dat is moeilijk te zeggen vind ik. Misschien dat de impact niet zo groot zou geweest zijn, maar ze zouden sowieso toch één van de meest invloedrijkste groepen gebleven zijn van hun generatie, want muzikaal veranderde er niks.We kunnen diezelfde vraag stellen naar artiesten zoals Jim Morrison of Kurt Cobain die op een zelfde manier stierven.

Fleur Coevoet (lezer) : Het is altijd jammer te zien dat een zelfmoord van een bandlid leidt tot een stijging in populariteit van een band. Mocht Joy Division nog steeds bestaan in z’n primaire vorm zou dat niets veranderen aan m’n fanatisme. Of Joy Division op muzikaal vlak even kwalitatief zou gebleven zijn is een andere vraag. Misschien gingen zij zich in de loop der tijd ook laten bepalen door andere invloeden dan punk en wave, misschien niet.

Claus (Leather Strip) : Het zou hun zeker een andere status gegeven hebben bij de generatie van de mensen die niet naar hun luisterden voor zijn dood. Maar de muziek zegt genoeg en het zal altijd betekenisvol blijven. Door zijn zelfmoord kunnen mensen hem misschien verafgoden, ergens begrijp ik dat wel, maar het is ook omdat Ian een persoon was die buiten het podium zeer introvert was maar op het podium totaal uit de bol ging.Persoonlijk kan ik mij daar volledig met identificeren. Maar toch niet vergeten dat ik Joy Division altijd gezien heb als een groep. Maar ik zeg het nog eens, ik was al een fan voor hij stierf.

Jan Denolet (Dark Entries) : Nee... Uiteraard was een groep als Joy Division voorbestemd om hoe dan ook een nooit te onderschatten invloed te hebben op de muziekwereld, maar de bijna mythische uistraling die rond de persoon van Ian Curtis hangt, heeft net ook gedeeltelijk te maken met zijn zelfdoding. Zoiets straalt natuurlijk door op Joy Divisionals entiteit (de groep, muziek, groepsleden, invloed,...) dus ik denk dat hun invloed iets minder had geweest indien Ian
had blijven leven (en Joy Division dus ook)...

Jeremy Thomas (Perverted By Language) : Toch wel, zeker als je ziet hoe New Order evolueerde want vergeet niet dat “Movement” eigenlijk zo veel als het 3de Joy Division album was. Nadien gingen zij in een electro richting, de kruising tussen post punk en dansmuziek. Net zoals Joy Division altijd een grote invloed had, geldt dat ook voor New Order. Joy Division is altijd een team geweest en dat hoor je en die team spirit is niet verloren gegaan toen Ian stierf.

Jurgen Vanvlasselaer (lezer) : Ja en neen. Een goed nummer blijft een goed nummer,of de zanger nu dood is of niet. Al zal 'dank zij' de dood van Curtis de tristesse in sommige nummers onbewust wel vesterkt worden.

Smurf (Dark Entries) : Neen. De dood van Ian kun je vergelijken met een publiciteitsstunt. Het heeft hen cultstatus gegeven waardoor er naast de muziek die iedereen uit nieuwsgierigheid nu ging beluisteren (van de eerste platen zijn niet zo veel exemplaren over de toonbank gegaan.). Het was pas met het uitbrengen van het postume "Love Will Tear Us Apart" dat het commerciële succes kwam en er ook de mythe rond Joy Division en Ian ontstaan is.Te vergelijken met Jimi Hendrix en Jim Morrisson van The Doors.

Dirk Davo (Neon Judgement) : Ik denk het wel ja. Maar wie zal het zeggen / ooit weten hé?

Peter Melis (lezer) : Goh ik denk dat ze best wel een cultstatus zouden hebben maar niet van hetzelfde kaliber als nu.

Frank Weyzig (Born For Bliss) : Goeie vraag. Moeilijk om te beantwoorden want we zullen het nooit werkelijk weten… Maar ja, zoals dat jammer genoeg gaat.. er ontstaat door het vroegtijdige overlijden van een held toch een bepaalde mythevorming en dat heeft er zeer zeker toe bijgedragen dat Joy Division nog meer impact heeft gekregen dan dat het al had toen Ian nog leefde…

Kurt Ingels (Dark Entries) : Een moeilijke hypothetische vraag waarop een politieker niet zou antwoorden. Nu, ze hebben uiteraard nooit de tijd gehad om een slechte plaat te maken, maar of ze die ooit
zouden gemaakt hebben? aar die zelfmoord heeft er natuurlijk mee gezorgd dat de mythe rond Joy Division is blijven leven (sic).

Ramon Schoonbrood (This Is The Girl) : Dat is een bekende, maar wel een belangrijke vraag. Ian had iets uniek en schreef geweldige teksten. Er zullen misschien wel betere zangers geweest zijn dan Ian, maar dat zou gewoon niet hetzelfde zijn. Net zoals men een vervanger zou zoeken voor Jimi Hendrix of voor Kurt Cobain of voor Janis Joplin. Ik denk dat het een goede beslissing geweest is om het erbij te laten. Zo kreeg Joy Division een andere soort van verheerlijking en staan ze nu bekend als een echte cultband.

Patrick Van Alphen (lezer) : Dat is dus iets wat we jammer genoeg nooit zullen weten. Wie weet wat het leven nog voor ze in petto had moesten ze toch in de USA kunnen toeren hebben.

Christophe M (lezer) : De dood van Ian heeft uiteraard meegespeeld m.b.t. het imago van de band, hun invloed zou veel beperkter zijn geweest want op deze mannier hebben veel meer mensen van hen gehoord. Maar de invloed die ze hebben gemaakt zou wel ongeveer dezelfde zijn geweest, de muziek staat op zich.

Martin Bowes (Attrition) : Ik denk wel dat de impact hetzelfde zou geweest zijn omdat ze al bij al toch populair aan het worden waren voor zijn dood, maar het is wel zo dat hij niet de legende zou geworden zijn die hij nu is moest hij geen zelfmoord hebben gepleegd. En wie weet zouden zij ooit eens in verval geraakt zijn zoals zo veel andere bands maar dat zijn dingen die we nooit gaan weten.

Jerome (Mary Goes Round) : Neen, ik denk het niet.

David Stubbs (jarenlang hoofdredacteur van de Britse NME) : Moeilijk te zeggen. Ik weet dat het schandalig klinkt om te zeggen maar zijn manier van sterven was artistiek bekeken zowet perfect want Joy Division ging steeds gepaard met tragedies en het feit dat je een lichaam opoffert voor de kunst maakt het allemaal nog esthetischer ook al besef ik zeer goed dat dit allesbehalve mooi klinkt. Niet alle rockdoden hebben dat, maar wel Kurt Cobain of Jimi Hendrix gewoonweg omdat zij nooit de kans hebben gehad om iets slechts te maken of foute beslissingen te nemen die een carrière door het slop kunnen halen. Kijk wat er met Lydon gebeurt door de clown uit te hangen, anderzijds zal men altijd het belang van “Metal Box” blijven erkennen.

IS HET GOED DAT DE ANDERE NEW ORDER WERDEN ?

Wim Lecluyse (Morc Records) : Ik zie het toch als een andere groep, New Order heeft nooit voor mij veel betekent.

Chris Konings (Dark Entries-medewerker) : Voor mij zijn dat twee totaal verschillende groepen. Je kunt niet spreken van de een werd de ander. De ene groep stopte noodgedwongen en dan is de rest met iets nieuws begonnen.

Johan Van Roy (Suicide Commando) : Ja, ik vond dat goed want Joy Division zou nooit hetzelfde zijn zonder Ian.

Fleur Coevoet (lezer) : Ik vind het geen goed of slecht iets.New Order heeft degelijke nummers gefabriceerd maar hebben nooit Joy Division kunnen vervangen. Geen enkele band kan dit.

Claus (Leather Strip) : Zeker. Ik was in de jaren ’80 een grote fan en waar zouden we zijn zonder “Blue Monday” of “True Faith”?Ik heb nooit de twee bands met elkaar willen vergelijken. Ik heb altijd van dat positieve gevoel van New Order gehouden. Het zou voor hun veel gemakkelijker geweest zijn om gewoonweg als Joy Division te blijven klinken maar ze hadden omgekeerd de moed om iets volledigs anders te doen.

Jan Denolet (Dark Entries) : Hier sta ik tweeslachtig tegenover.Van Joy Division naar New Order was een natuurlijke muzikale evolutie die volgens mij ook gebeurd zou zijn mét Ian Curtis. Hoewel New Order zeker goede nummers heeft en hun invloed, net als die van Joy Division, bijna onmogelijk te overschatten is; hou ik meer van het melancholiekere Joy Division.

Jeremy Thomas (Perverted By Language) : Zeker. Om het met de woorden van Tony Wilson te zeggen : “they had no fucking choice”. En New Order mag gerust even belangrijk als Joy Division genoemd worden.

Jurgen Vanvlasselaer (lezer) : Natuurlijk. De eerste plaat klinkt nog als een doorslagje van Joy Division, later hebben ze gelukkig hun eigen weg gevonden...met de nodige ups en downs:-)(lees slechte en goeie nummers:-))

Smurf (Dark Entries) : Waarom niet? Als ze verder zouden gegaan zijn als Joy Division, zouden ze misschien hun hele carrière lang de "begeleidingsband" van Ian Curtis geweest zijn cf. The Doors.
Het vormen van New Order heeft hen de boost gegeven om 1 afstand te nemen en 2 hun eigen ding te doen.

Dirk Dadavo (Neon Judgement) : Natuurlijk, waarom niet? De overige groepsleden hadden ook voldoende talent om verder te gaan en … de absolute klassieker ‘Blue Monday’ te schrijven !!

Peter Melis (lezer) : Ja toch wel, het is anders en toch heel vooruitstrevend.

Frank Weyzig (Born For Bliss) : Ik was nooit onder de indruk van de zang kwaliteiten van Bernard Sumner. Peter Hook kreeg wel meer invloed en zijn baslijnen blijven ook nu nog een bron van inspiratie wanneer ik zelf bas inspeel voor mijn eigen stukken… Maar ook New Order heeft zeker bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van de van de 80er jaren muziek… Luister maar naar bijvoorbeeld de intro van “Stranger” van Clan of Xymox ;-) Waar doet dat je aan denken?

Kurt Ingels (Dark Entries) : Ik vind persoonlijk New Order muzikaal minder, behoudens de "Ceremony" periode dan maar daar waart letterlijk de erfenis van Joy Division doorheen. Maar het was moedig van de resterende leden om met een dergelijk erfenis zinvol en creatief om te blijven gaan. En New Order heeft best een aantal rake en intelligente dansnummers gemaakt! Dus ja, terecht dat de resterende leden zijn doorgegaan zonder een platte kopie te willen zijn.

Ramon Schoonbrood (This Is The Girl) : Ikzelf ken er té weinig van om een mening te hebben. Maar ik vind het geweldig dat de rest van Joy Division niet bij de pakken is blijven zitten. We kunnen alleen maar respect hebben voor hun beslissing.

Patrick Van Alphen (lezer) : Vind ik eigenlijk wel, wat is immers Joy Division zonder Ian Curtis?

Christophe M (lezer) : Het is goed dat de overgebleven leden een nieuwe naam voor hun band hebben gekozen, daardoor is de erfenis van Joy Division intact gebleven. Al is het jammer voor hen dat New Order eerder een underground band is gebleven terwijl de beeltenis van Joy Division dezer dagen op posters, T-shirts en schoenen prijkt.

Martin Bowes (Attrition) : Ik vind het een zeer goed idee van hun dat ze niet bij de pakken hebben blijven zitten, en ik vond het een moedige beslissing van hun om meteen zelfs met een nieuwe naam voor de dag te komen, maar dit gezegd zijnde moet ik wel zeggen dat New Order mij niks doet.

Jerome (Mary Goes Round) : Ja want Joy Division kon niet bestaan zonder Ian Curtis dus moesten ze iets anders doen…

David Stubbs (jarenlang hoofdredacteur van de Britse NME) : Ja, ik vond dat een zeer goed idee alleen heb ik zeer veel problemen met de keuze van de naam. Joy Division refereerde ook naar nazigedachten en voor mij kunnen ze hun handen niet een tweede keer in de onschuld wassen. Muzikaal gezien zijn dat echter twee verschillende dingen maar het zou best kunnen dat Joy Division die richting zou uitgaan moest Ian nog in leven zijn.

WAT IS UW FAVORIETE JOY DIVISION-NUMMER?

Wim Lecluyse (Morc Records) : Vandaag: "24 hours". Morgen kan dat evengoed "They Walked In Line" of "Shadowplay" zijn.

Chris Konings (Dark Entries-medewerker) : "24 Hours"

Johan Van Roy (Suicide Commando) : Je zou misschien denken dat ik hier eerder voor een elektronisch nummer zou kiezen maar mijn absolute Joy Division-nummer is sinds lang “Transmission”.

Fleur Coevoet (lezer) : Dat zal ‘Leaders Of Men’ zijn …

Claus (Leather Strip) : "Exercise One"

Jan Denolet (Dark Entries) : Joy Division heeft een schatkamer aan prachtige melancholische nummers en ze zijn meesterlijk in het opbouwen van sferen, maar persoonlijk ga ik voor hun meer uptempo punky nummers zoals "Ice Age" of "'We Walked In Line". En dat geldt ook voor mijn stiefzoontje van 8... :-)

Jeremy Thomas (Perverted By Language) : Komaan, dat is echt een stomme vraag!

Jurgen Vanvlasselaer (lezer) : Moeilijke vraag,want ze hebben verschillende parels,maar al ik dan toch moet kiezen : "Atmosphere", inclusief de chitterende clip van Anton Corbijn.

Smurf (Dark Entries) : "Day Of The Lords"

Dirk Dadavo (Neon Judgement) : Er zijn er wel wat : "Love Will Tear Us Appart" bv, "She Lost Control" , "Transmission", etc

Peter Melis (lezer) : "Atmosphere"

Frank Weyzig (Born For Bliss) : "Decades" (van het album Closer)

Kurt Ingels (Dark Entries) : Geen en allemaal. Dat verschilt van tijd tot tijd. Als ik er dan toch een paar moet noemen "Dead Souls", "Atmosphere", "New Dawn Fades", "The Eternal", Decades", "Isolation". Ach… gewoon allemaal eigenlijk. Joy Division maakte geen enkel slecht, wat zeg ik, zelfs geen enkel middelmatig nummer, noch muzikaal noch tekstueel.

Ramon Scoonbrood (This Is The Girl) : Moeilijk te zeggen. Ik denk dat ik ga moeten kiezen tussen "Day Of The Lords", "Candidate", "She's Lost Control", "Shadowplay", "Isolation", "Heart and Soul" etc... Kortom, het zijn allemaal geweldige songs.

Patrick Van Alphen (lezer) : Dat verschilt van dag tot dag, ligt er maar net aan hoe m'n 'mood swings' ;-)

Christophe M (lezer) : Het is moeilijk een favoriet nummer te kiezen maar ik ga voor "Shadowplay", gewoonweg omdat het een ongelofelijk goed nummer is.

Martin Bowes (Attrition) : "Atmosphere"..... and soms "Shadowplay".... :)

Jerome (Mary Goes Round) : "Decades"

David Stubbs (jarenlang hoofdredacteur van de Britse NME) : “Atmosphere”. Het accentueert volledig de koude sfeer die ik reeds eerder aanhaalde. Het was een absoluuut definitief statement. Maar eigenlijk heeft het sterke concurrentie van de B-kant “She’s Lost Control”, een nummer die perfect de kwaliteit van Joy Division samenstelt.

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...