casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Andi Sex Gang
Ik ben als idealist geboren en ik zal als idealist sterven.
10/05/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

10/05/2010 : Andi Sex Gang - Ik ben als idealist geboren en ik zal als idealist sterven.
10/05/2010 : Andi Sex Gang - Ik ben als idealist geboren en ik zal als idealist sterven.
10/05/2010 : Andi Sex Gang - Ik ben als idealist geboren en ik zal als idealist sterven.
10/05/2010 : Andi Sex Gang - Ik ben als idealist geboren en ik zal als idealist sterven.
10/05/2010 : Andi Sex Gang - Ik ben als idealist geboren en ik zal als idealist sterven.

Dark Entries heeft weer maar eens de eer gehad om met een icoon uit de muziekgeschiedenis een uitgebreid gesprek te mogen voeren. Niemand minder dan Andi Sex Gang was bereid om over zijn verleden en zijn leven te praten.

Vanwege de hele redactie willen we Andi ten stelligste bedanken om enkele vragen te beantwoorden waar hij niet zo graag een antwoord op geeft.

Binnenkort kun je Sex Gang Children bewonderen tijdens het Gothic Festival in Waregem, maar eerst een exclusief interview met de grootmeester himself.

Dag Andi, eerst en vooral bedankt dat je voor Dark Entries bereid bent dit interview te doen. Kun je ons vertellen wat het verschil is tussen Sex Gang Children van vroeger en Sex Gang Children van nu?

Alles en niks.Wat de inhoud betreft is er niks verandert, qua omstandigheden ook niet echt want men aanziet ons nog steeds als outsiders. We hebben er nooit bij stil gestaan wat nu goed of slecht kan zijn voor onze carrière, we hebben niet meer gedaan dan doen wat op dat moment het juiste leek ook al betekende dat er mensen bij waren die Sex Gang Children verlieten omdat er bepaalde beslissingen waren die hun geest letterlijk kapot maakte.

Wij hebben steeds voor onze positie moeten vechten, ook steeds moeten vechten voor wat we wilden bereiken maar nooit of te nimmer waren we bereid enige toegeving te doen om het ons gemakkelijker te doen maken.Artiesten zijn geen aapjes die men zomaar in een circus kan zetten om ze allerlei truukjes taan te leren. Als artiest maak je NOOIT compromissen over je kunst.

Technisch gesproken was er vroeger maar één album, “Song And Legend”. Kun jij ons vertellen waarom deze plaat zulks een impact had op de scene, ook al weet ik dat dit is doordat het gewoonweg een rasechte klassieker is…

Ik apprecieer ten zeerste dit compliment maar toch gaat het niet enkel over dit album. Wat “Song And Legend” betreft…wel deze plaat bezit een tijdsloze rauwe energie, een spontaan geluid en een ongelooflijke gedrevenheid. Eigenlijk vat dit ook samen hoe de plaat is gemaakt.

Vergelijk het met een schilderij van Max Beckmann dat overschilderd is door Picasso, geometrisch en rauw, rijk van kleur, rijk van vorm…en voilà je hebt “Song And Legend”. Maar nu moet ik er natuurlijk nog aan toevoegen dat dit geldt voor alle platen van Sex Gang Children en mijn soloplaten onder Andi Sex Gang, maar wel telkens in een andere vorm gegoten.

De opvolger “Blind!” vind ik even goed, het is wel wat meer cinematografisch maar deze plaat was dan een soort van inleiding tot de Sex Gang Children voor een andere generatie. Eigenlijk had deze plaat een wat meer barokke stijl, en het was niet meer dan de volgende stap die Sex Gang Children moest nemen.

Maar eigenlijk vind ik het nogal stom om over muziek te praten want ofwel klikt het, ofwel klikt het niet. Het belangrijkste dat ik eigenlijk hier kwijt wil is dat “Song And Legend” en alle andere platen opgenomen werden in een sfeer van totale vrijheid en met de nodige moed en zin voor avontuur…of zoals ik het zelf noem : de mooie uitdaging!

Volgens Ian Astbury ben jij de man geweest die verantwoordelijk is voor het ontstaan van het gothic-imago.

Normaal weiger ik op deze vraag te antwoorden, maar voor jullie maak ik een uitzondering ook al zal het een kort antwoord zijn.Deze geschiedenis is half waar, maar je weet net zoals ik dat het onmogelijk is dat één persoon hiervoor verantwoordelijk kan voor worden gesteld. Maar als je echt en heel eerlijk antwoord wil : ik heb geen enkel idee wat voor een impact ik op de moderne gothscene gemaakt heb.

Jij stond aan de wieg van de gothscene in het begin van de jaren ’80. Denk jijzelf dat vandaag de dag zo’n scene zou kunnen ontstaan? Ik bedoel mensen zijn vandaag nogal nauwdenkend…

Tja, er zullen wel altijd mensen met een open geest en nauwdenkende mensen bestaan hebben zeker?Maar je hebt zeker gelijk als je zegt dat deze maatschappij in verval is. Meer dan ooit zijn we slaaf geworden van deze consumptiemaatschappij, en de grote industrieën controleren ons meer dan ooit, en van zelfcreatie blijft er ook maar bitter weinig over.

Maar bekijk het ook eens positief : hoe groter de strijd, hoe groter de overwinning!Kan er vandaag iets nieuws, iets creatiefs gebeuren?Ja, ik geloof dat wel, maar je moet het dan wel met de juiste overtuiging doen. Je moet jezelf afvragen : “Wil ik het echt doen en waarom wil ik het doen?” Als er binnenin jezelf zo’n vuur brandt en er een motivatie en een wens is om iets te veranderen dan weet je dat een artiest bent.

Hoe groter de controle is, hoe middelmatiger het resultaat zal worden. Het mogen geen cliches worden en je mag het niet enkel doen om jezelf te plezieren, enkel maar om de reden van de kunst, een pure emotie. Herinner u wat ik gezegd heb over die mooie uitdaging!

We zullen het onthouden Andi! Jij was de man die er niet voor terug schrok om de conservatieve medemens te shockeren, maar als je na dertig jaar revolutie eens kijkt naar de huidige maatschappij : is het dan geen revolutie voor niks geweest? Je kan opnieuw gaan beginnen!!!

Neen, ik geef u hier ongelijk. Het is geen revolutie voor niks geweest want als ik er ook maar één individu mee veranderd heb dan heeft het zijn nut gehad.Vandaag is er een culturele revolutie meer dan nodig.

Een revolutie met wapens is wel voorbijgestreefd omwille van redenen waar ik nu niet wil over uitwijden. Maar vandaag is het dus tijd geworden voor een nieuwe revolutie, want als dat niet gebeurt dan gaan we echt de dieperik in, dan zitten we op het niveau van de “untermensch”. Ik overdrijf niet als ik zeg dat er een oorlog bezig is die uitgevochten wordt met het hart, een oorlog tussen de zielen van alle verschillende mensen.

Het is wel een oorlog die altijd bij ons zal blijven, en tja…er zal nooit, nooit een einde aan komen. Zij die aan de macht staan verwaarlozen ons op cultureel vlak, zij denken dat we nog in de Middeleeuwen bezig zijn. Laat hen maar eens goed bang worden!

Dus Andi, jij bent nog steeds diezelfde idealist van vroeger? Je weigert je schouders op te halen?

Neen, er is niks veranderd! Ik ben als idealist geboren en ik zal als idealist sterven. Ik kan mezelf geen beter leven inbeelden.

Jij wordt aanzien als een goth-icoon. Heb je dat imago nooit als storend ervaren?

Wat belangrijk is dat je weet wie je echt bent. Als de muziekpers blind blijkt te zijn, is het eigenlijk beter dat ze het dan ook niet zien.

Goth betekent anders zijn, maar niet enkel op kledijvlak vind ik. Wat betekent goth voor u en is het in feite niet een beetje hetzelfde als punk?

Absoluut, goth is zeker te vergelijken met punk omdat het hier gaat om echte individualisme, een rebellie tegen de normen. Het gaat gepaard met een liefde voor kunst, films, boeken, filosofie en allerlei andere dingen die ik onder de noemer avant-garde plaats.

Een liefde en dorst voor wijsheid, en een gezonde nieuwsgierigheid naar het onbekende. Het meest belangrijkste is echter dat je trouw moet blijven aan je ware ik, weten waar je van houdt en wat je haat…jezelf zijn!

Ik kan je alleen maar overschot van gelijk geven, Andi! Trouwens leuk dat jezelf over avant-garde begint want net zoals Virgin Prunes was jij ook niet vies van een vleugje avant-garde. Kan jij je inbeelden dat jij vandaag de dag muzikaal hetzelfde zou doen als Gavin Friday?

Ik weet echt niet waar Gavin Friday nu mee bezig is, maar het zal zeker goed zijn! Ik heb echt een zeer groot respect voor deze man.

Jij maakte deel uit van de legendarische Batcave Club. Was het echt zo revolutionair of is dat achteraf allemaal wat geromantiseerd?

De Batcave Club was daadwerkelijk de plaats waar alle gelijkgestemde geesten naar toe kwamen toegestroomd. Uit deze club is er een scene ontstaan die snel veel volgelingen kende. De invloed die deze club had, verspreidde zich over heel de U.K.

Aangezien de muzikanten ergens moesten uithangen bleven zij maar rondzwerven in de Batcave Club en je kon het een echte thuishaven voor al die muzikanten noemen. De muziek en de atmosfeer was daar echt ongelooflijk.

Ooit hebben we daar een secret gig gespeeld, dat was in de begindagen van de Batcave Club. Maar ik heb daar maar al te graag ja op gezegd, gewoonweg omdat het de plaats was waar ik ook tamelijk veel vertoefde voor ik met Sex Gang Children begon.

Alhoewel als je het geschiedkundig bekijkt was Sex Gang Children nooit een Batcaveband, de mensen van de Batcave waren gewoon vrienden en zelf zou ik het ook nooit willen dat wij als een Batcaveband zouden aanzien worden. Andere groepen kozen daar wel voor. Waarom ze dat deden weet ik ook niet hoor. Misschien hadden ze dat nodig? Voelden ze zich daardoor een beetje meer veilig? Bij ons is het simpel : wij waren sterk genoeg om op onze eigen benen te staan.

Behalve muzikant, ben jij ook kunstenaar…

Jawel, ik ben ook een schilder. Mijn appartement ligt vol met kunstwerken, gewoonweg omdat ik niks anders te doen heb. Ik doe dat in vlagen, maar eens ik er aan begonnen ben weet ik ook van geen stoppen. Nu heb ik eigenlijk best wel zin om weer wat te schilderen en mijn werken tentoon te stellen. Ik ben beginnen schilderen toen ik ongeveer drie jaar was en mijn eerste tentoonstelling was toen ik vier en een half was.

Je hebt er geen benul van wat dat voor mij betekende, dit was mijn manier van zelfuiting! Achteraf besloot ik dat ik me met muziek ging bezig houden, omdat je er toch meer verschillende kanten met uit kan en eigenlijk is het ook de kunstvorm die het meest bij me past. Ik ben dan ook niet echt een typische muzikant denk ik. Ik ga niet gaan neerzitten en beginnen muziek spelen alleen om muziek te spelen.

Ik ben een echte fascist tegenover mijn instrumenten want ik beschouw hun niet meer dan werkmateriaal om de muziek in mijn hoofd om te zetten tot echte songs…mijn instrumenten zijn mijn verfkwasten!

Is muziek kunst ?

Muziek is kunst…één van de kunstvormen, misschien zelfs de belangrijkste kunstvorm!

Na al die tijd sta je er nog steeds. Wat is nu de bedoeling van dit alles? Een nieuw publiek overtuigen of de oude fans terug een goede oude dag bezorgen?

Behalve mijn tijd in de Amerikaanse gevangenis, denk ik niet dat ik ooit weg ben geweest. Maar dit buiten beschouwing gelaten, ik doe wat ik wil doen en je hebt het te nemen of te laten!

Een van de hoofdingredienten van Sex Gang Children waren die tribal drums. Waar haalde jij die inspiratie vandaan?

Een beetje van overal eigenlijk, maar dat soort drums kon je voor het eerst horen bij de beginplaten van Adam & The Ants en ook Theatre Of Hate. Op de eerste nummers van Sex Gang Children hadden we niet zulke harde drums maar de enige reden hiervoor is gewoonweg dat wij toen vonden dat het niet bij de nummers paste.

Ik heb veel met Rob Stroud in de studios gezeten om de drums te overlopen, slag per slag zeg maar…en ik weet het, voor u betekent het waarschijnlijk pure onzin, maar de belangrijkste slagen waren de leegtes…leegtes maken de beat! Drums zijn net als een schaar, je moet het op een juiste manier gebruiken.

Wat kunnen we van Sex Gang Children verwachten in Waregem?

Veel nieuwe nummers die we later dit jaar gaan uitbrengen.

Als je daar in Waregem zult staan, zullen sommigen je zeker bezien als de peetvader van de goth scene, ik bedoel maar…zoveel groepen die daar staan zijn beïnvloedt door uw muziek !!!

Het is misschien wel plezant maar ik voel dat zo niet aan. Ik denk niet dat ik iets meer of iets minder aan het gothconcept heb bijgedragen dan de bedoeling was…en ook zie ik mezelf niet als zijnde uitgeblust, mijn werk is nog lang niet gedaan. Moesten er daar groepen zijn die beïnvloedt zijn door Sex Gang Children, dan kan ik daar alleen maar uit kon concluderen dat ik mijn strijd beslist moet verder zetten.

Ik ben zelf een grote gothfan, dus vraag ik het maar aan één van mijn favorieten…waarom kies jij voor de donkere kant van het leven?

Ik weet niet of ik dat echt ga kunnen uitleggen, hoor. We zijn het er wel over eens dat het de juiste keuze is, denk ik. Maar wat moet ik daar nu persoonlijk aan toevoegen?

Kijk, het donkere in het leven heeft me steeds aangesproken en ik heb me daar nooit echt vragen bij gesteld. Het zal wel iets met melancholie te maken zeker, want melancholie maakt toch een belangrijk deel uit van ons eigen ik. Ik heb altijd geweten wat ik goed vond en wat niet, simpeler kan het niet zijn !

Bedankt Andi voor dit fantastisch gesprek.

www.sexgangchildren.com

www.andisexgang.com

www.songandlegend.com

www.myspace.com/sexgangchildren

www.myspace.com/andisexgang

www.myspace.com/dirtyroseanne

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...