casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

ARCANA
Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
22/04/2010, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

22/04/2010 : ARCANA - Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
22/04/2010 : ARCANA - Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
22/04/2010 : ARCANA - Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
22/04/2010 : ARCANA - Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
22/04/2010 : ARCANA - Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
Arcana is een Zweedse band, in 1994 opgericht door Peter Bjärgö (toen nog Peter Pettersson), die ook actief is in het martial industrial project Sophia. Arcana brachten vier albums uit op het CMI label van Roger Karmanik, alvorens dat in te ruilen voor Erebus. Hun recentste album “Raspail” (2008) verscheen op Kalinkaland Records. De band evolueerde van een soort crossover tussen medieval en dark ambient, naar een meer ritmische sound met oosterse invloeden. Binnenkort zijn ze te bewonderen op het podium van het Gothic Festival!

Kan je Arcana eens voorstellen aan het Belgische publiek?

Ia Bjärgö: Arcana bestaat uit Peter Bjärgö, stichter, componist en bij de start het enige lid. Tegenwoordig bestaat Arcana naast Peter Bjärgö ook uit Ann-Mari Thim, Ia Bjärgö en Mattias Borgh. Arcana bracht muziek voort, die gedurende de jaren wel eens dierf variëren qua sound. Tegenwoordig is de muziek meer ritmisch, met een beetje een 80’s gevoel.

Wie speelt er heden ten dage in Arcana en wie zullen er op het podium staan op het Gothic Festival in België? Kan je deze mensen eens aan ons voorstellen?

Peter Bjärgö: akoestische gitaar, darabuka en andere additionele instrumenten en lead vocals.

Ann-Mari Thim: lead female vocals en additionele instrumenten.

Ia Bjärgö: female vocals en additionele instrumenten

Mattias Borgh: percussie

Bij ons op het podium zullen ook de Narsilion leden Sergio Gamez Martinez op keyboard en Núria Luis op viool te zien zijn.

Hoe zou je zelf de muziek van Arcana omschrijven? Een kruising tussen medieval en dark ambient, is dat een goede omschrijving?

Ia: Het medieval label achtervolgt Arcana al sinds het begin, maar heeft weinig meer met het hedendaagse Arcana te maken. De laatste jaren kregen oosterse instrumenten meer ruimte in onze muziek en we legden ook meer nadruk op ritme. We gingen ook zo’n beetje op zoek een eighties sound en dat hoor je duidelijk in de muziek.

Waarom koos je de naam Arcana voor je band?

Peter: Arcana betekent geheim, het was een naam die ik al lang in gedachten had.

Welke bands of artiesten waren van invloed op Arcana? Een gokje: Dead Can Dance?

Peter: Dead Can Dance is natuurlijk een grote invloed; daar heb ik nooit een geheim van gemaakt. Maar ook heel wat andere artiesten hadden een invloed: Popol Vuh, Lee Hazelwood, Depeche Mode en Michael Gira onder andere.

Hebben jullie een favoriete Arcana song?

Peter: Ik ben echt gek op “Abrakt”,

Ia: Ik hou van elke song, echt waar, maar als ik er echt een moet uitkiezen, dan zeker een van Peters laatste songs: “As Bright As A Thousand Suns”. Nog niet verschenen!

Ami: Ik kan echt niet zeggen wat mijn favoriete Arcana song is, want dat is afhankelijk van mijn stemming. Maar een van mijn favorieten is zeker “My Cold Sea”; dat is zo krachtig.

Mijn favoriete Arcana song is zonder twijfel “Love Eternal”. Kan je soms wat meer uitleg geven bij deze wonderlijke song?

Ia: Ik ben het met jou eens dat dat een pracht van een song is. Het majestueuze gevoel erin is gewoon fantastisch. De song was een van de eerste drie songs die we maakten voor “The Last Embrace”. Maar Peter zegt dat hij zich de gedachte erachter niet meer kan herinneren, sorry.

Zie je een evolutie doorheen het werk van Arcana?

Peter: Absoluut: en wel in het bijzonder in de productie. Ik heb mijn bekwaamheid qua productie gedurende de jaren ontwikkeld en dat komt tot uiting in de muziek. Nieuwe opnameapparatuur, meer echte instrumenten en andere emoties tillen de muziek naar een hoger niveau. Zoals al aangehaald, werden percussie en ritme de laatste jaren belangrijker in het werk van Arcana en dat zal ook in de toekomst ook zo blijven.

Op Arcana’s MySpace kunnen we volgend statement lezen: ‘We strive for a better world with less pollution and a greener view on the future. We strive for a kinder world, with less class differences and empathy for those who suffer. We strive for that our children will live secured with fresh air to breathe’. Komt dit sociaal engagement en deze bekommernis om het milieu ook tot uiting in jullie kunst en muziek?

Ia: In heel wat lyrics, komt het milieuthema naar voor. Ook als ik met het artwork voor Arcana bezig ben, is de natuur heel belangrijk. De natuur betekent heel veel voor ons, de natuur van Eskilstuna. Maar we hebben interesse in het ecosysteem van gans de wereld en niet alleen dat van onszelf. Toen we “Le Serpent Rouge” maakten, deden we de layout volledig zelf, printten zelf het artwork op een lokale off-set printer, stopten alles zelf in de cd cases en maakten we zelf de muziek en de cd’s. Alle boxen van de op 100 exemplaren gelimiteerde release werden door Peter met de hand gemaakt. Alles om het lokaal te houden en beter voor het milieu; geen vliegtuigen of wagens voor shipping etcetera en dat alles met liefde gedaan ;-) Het is natuurlijk onmogelijk om alles ‘pollutie-vrij’ te maken, maar we doen ons best.

Kan je ons wat meer vertellen over het recente Arcana album “Raspail”? Wat betekent de titel?

Ia: Raspail was een naam die al lang in Peters hoofd rondspookte en ooit noemde hij een song “Raspail”. Die song is nu vergeten ergens op een oude backup hard drive. Toen het album klaar was, zei Peter: “Raspail” zal de titel zijn. Het album bevat muziek die een soort synthese is van al het vorige werk. In de songs vind je elementen terug van alle vorige albums en je kan echt horen dat de productie beter is dan ooit.

Een dezer dagen verschijnt er een Arcana 4 cd box onder de titel “The First Era 1995-2002”. Wat zal daar juist op staan? Al het materiaal van de CMI periode? Een paar leuke extra’s?

Peter: De extra songs voor de box zijn de singles, niets meer. Maar op “Dark Age Of Reason” zal je twee songs terugvinden die op “Heart Of Thy Shadow Gods” van CMI stonden. Het extra is het nieuw artwork, de mooie box en het belangrijkste: dat de cd’s eindelijk terug beschikbaar zijn.

Wat kunnen we verwachten van het Arcana concert op het Gothic Festival 2010?

Peter: Het grootste verschil met vroeger is dat de show nu volledig live zal zijn. Nu dat Sergio en Núria (van Marsilion) ons op het podium komen vervoegen, zullen we geen backing tracks meer gebruiken en zullen we de show dus volledig live doen! Dat zal ook voor ons nieuw zijn, we kunnen er dus enkel het beste van hopen ;-) Onze eerste live-show met Sergio en Núria zal in juni in Nederland zijn. Dat wordt dus onze vuurdoop. ;-)

Wat vind je van de line up van het Gothic Festival? Zijn er optredens die je graag zelf zou bijwonen?

Ia: Er komen veel goede bands. Spijtig genoeg hebben we zelden tijd om andere bands te zien voor een optreden, omdat we die tijd nodig hebben als warm up voor onze eigen performance. Ik zou graag Alien Sex Fiend zien, maar die treden de zondag op en dan keren we al terug naar Zweden. Wat de concerten op vrijdag betreft, hopen we Ordo Rosarius Equilibrio te zien en Triarii. Omdat het goede vrienden zijn die we al een tijd niet meer gezien hebben, zal het leuk zijn om te komen supporteren voor hen. Als de tijd het toelaat, hopen we ook Skinny Puppy te zien en In the Nursery en ook Triore de zaterdag. En natuurlijk ook Seventh Harmonic en Narsilion! Het zou geweldig zijn om Faith And The Muse te zien, maar omdat die de zondag optreden, is dat spijtig genoeg onmogelijk.

Ann-Mari: Ik zou graag Skinny Puppy zien, Faith And The Muse en Triarii.

Heb je een laatste boodschap voor onze lezers? Waarom moeten ze zeker komen kijken naar het Arcana concert in Waregem?

Ia: We hopen veel oude en nieuwe vrienden te zien en we kijken echt uit naar een nieuw optreden in België. De laatste keer dat we in België optraden was in 2007 en dat was volgens ons ons beste optreden ooit. Misschien heeft dat met België te maken?;-) We kunnen niemand dwingen om te komen kijken, maar wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!

We zijn zeer benieuwd!

http://www.erebusodora.net/arcana

http://www.myspace.com/peterbjargo

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...