casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

725 items

   

ARCANA
Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
22/04/2010, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

22/04/2010 : ARCANA - Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
22/04/2010 : ARCANA - Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
22/04/2010 : ARCANA - Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
22/04/2010 : ARCANA - Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
22/04/2010 : ARCANA - Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
Arcana is een Zweedse band, in 1994 opgericht door Peter Bjärgö (toen nog Peter Pettersson), die ook actief is in het martial industrial project Sophia. Arcana brachten vier albums uit op het CMI label van Roger Karmanik, alvorens dat in te ruilen voor Erebus. Hun recentste album “Raspail” (2008) verscheen op Kalinkaland Records. De band evolueerde van een soort crossover tussen medieval en dark ambient, naar een meer ritmische sound met oosterse invloeden. Binnenkort zijn ze te bewonderen op het podium van het Gothic Festival!

Kan je Arcana eens voorstellen aan het Belgische publiek?

Ia Bjärgö: Arcana bestaat uit Peter Bjärgö, stichter, componist en bij de start het enige lid. Tegenwoordig bestaat Arcana naast Peter Bjärgö ook uit Ann-Mari Thim, Ia Bjärgö en Mattias Borgh. Arcana bracht muziek voort, die gedurende de jaren wel eens dierf variëren qua sound. Tegenwoordig is de muziek meer ritmisch, met een beetje een 80’s gevoel.

Wie speelt er heden ten dage in Arcana en wie zullen er op het podium staan op het Gothic Festival in België? Kan je deze mensen eens aan ons voorstellen?

Peter Bjärgö: akoestische gitaar, darabuka en andere additionele instrumenten en lead vocals.

Ann-Mari Thim: lead female vocals en additionele instrumenten.

Ia Bjärgö: female vocals en additionele instrumenten

Mattias Borgh: percussie

Bij ons op het podium zullen ook de Narsilion leden Sergio Gamez Martinez op keyboard en Núria Luis op viool te zien zijn.

Hoe zou je zelf de muziek van Arcana omschrijven? Een kruising tussen medieval en dark ambient, is dat een goede omschrijving?

Ia: Het medieval label achtervolgt Arcana al sinds het begin, maar heeft weinig meer met het hedendaagse Arcana te maken. De laatste jaren kregen oosterse instrumenten meer ruimte in onze muziek en we legden ook meer nadruk op ritme. We gingen ook zo’n beetje op zoek een eighties sound en dat hoor je duidelijk in de muziek.

Waarom koos je de naam Arcana voor je band?

Peter: Arcana betekent geheim, het was een naam die ik al lang in gedachten had.

Welke bands of artiesten waren van invloed op Arcana? Een gokje: Dead Can Dance?

Peter: Dead Can Dance is natuurlijk een grote invloed; daar heb ik nooit een geheim van gemaakt. Maar ook heel wat andere artiesten hadden een invloed: Popol Vuh, Lee Hazelwood, Depeche Mode en Michael Gira onder andere.

Hebben jullie een favoriete Arcana song?

Peter: Ik ben echt gek op “Abrakt”,

Ia: Ik hou van elke song, echt waar, maar als ik er echt een moet uitkiezen, dan zeker een van Peters laatste songs: “As Bright As A Thousand Suns”. Nog niet verschenen!

Ami: Ik kan echt niet zeggen wat mijn favoriete Arcana song is, want dat is afhankelijk van mijn stemming. Maar een van mijn favorieten is zeker “My Cold Sea”; dat is zo krachtig.

Mijn favoriete Arcana song is zonder twijfel “Love Eternal”. Kan je soms wat meer uitleg geven bij deze wonderlijke song?

Ia: Ik ben het met jou eens dat dat een pracht van een song is. Het majestueuze gevoel erin is gewoon fantastisch. De song was een van de eerste drie songs die we maakten voor “The Last Embrace”. Maar Peter zegt dat hij zich de gedachte erachter niet meer kan herinneren, sorry.

Zie je een evolutie doorheen het werk van Arcana?

Peter: Absoluut: en wel in het bijzonder in de productie. Ik heb mijn bekwaamheid qua productie gedurende de jaren ontwikkeld en dat komt tot uiting in de muziek. Nieuwe opnameapparatuur, meer echte instrumenten en andere emoties tillen de muziek naar een hoger niveau. Zoals al aangehaald, werden percussie en ritme de laatste jaren belangrijker in het werk van Arcana en dat zal ook in de toekomst ook zo blijven.

Op Arcana’s MySpace kunnen we volgend statement lezen: ‘We strive for a better world with less pollution and a greener view on the future. We strive for a kinder world, with less class differences and empathy for those who suffer. We strive for that our children will live secured with fresh air to breathe’. Komt dit sociaal engagement en deze bekommernis om het milieu ook tot uiting in jullie kunst en muziek?

Ia: In heel wat lyrics, komt het milieuthema naar voor. Ook als ik met het artwork voor Arcana bezig ben, is de natuur heel belangrijk. De natuur betekent heel veel voor ons, de natuur van Eskilstuna. Maar we hebben interesse in het ecosysteem van gans de wereld en niet alleen dat van onszelf. Toen we “Le Serpent Rouge” maakten, deden we de layout volledig zelf, printten zelf het artwork op een lokale off-set printer, stopten alles zelf in de cd cases en maakten we zelf de muziek en de cd’s. Alle boxen van de op 100 exemplaren gelimiteerde release werden door Peter met de hand gemaakt. Alles om het lokaal te houden en beter voor het milieu; geen vliegtuigen of wagens voor shipping etcetera en dat alles met liefde gedaan ;-) Het is natuurlijk onmogelijk om alles ‘pollutie-vrij’ te maken, maar we doen ons best.

Kan je ons wat meer vertellen over het recente Arcana album “Raspail”? Wat betekent de titel?

Ia: Raspail was een naam die al lang in Peters hoofd rondspookte en ooit noemde hij een song “Raspail”. Die song is nu vergeten ergens op een oude backup hard drive. Toen het album klaar was, zei Peter: “Raspail” zal de titel zijn. Het album bevat muziek die een soort synthese is van al het vorige werk. In de songs vind je elementen terug van alle vorige albums en je kan echt horen dat de productie beter is dan ooit.

Een dezer dagen verschijnt er een Arcana 4 cd box onder de titel “The First Era 1995-2002”. Wat zal daar juist op staan? Al het materiaal van de CMI periode? Een paar leuke extra’s?

Peter: De extra songs voor de box zijn de singles, niets meer. Maar op “Dark Age Of Reason” zal je twee songs terugvinden die op “Heart Of Thy Shadow Gods” van CMI stonden. Het extra is het nieuw artwork, de mooie box en het belangrijkste: dat de cd’s eindelijk terug beschikbaar zijn.

Wat kunnen we verwachten van het Arcana concert op het Gothic Festival 2010?

Peter: Het grootste verschil met vroeger is dat de show nu volledig live zal zijn. Nu dat Sergio en Núria (van Marsilion) ons op het podium komen vervoegen, zullen we geen backing tracks meer gebruiken en zullen we de show dus volledig live doen! Dat zal ook voor ons nieuw zijn, we kunnen er dus enkel het beste van hopen ;-) Onze eerste live-show met Sergio en Núria zal in juni in Nederland zijn. Dat wordt dus onze vuurdoop. ;-)

Wat vind je van de line up van het Gothic Festival? Zijn er optredens die je graag zelf zou bijwonen?

Ia: Er komen veel goede bands. Spijtig genoeg hebben we zelden tijd om andere bands te zien voor een optreden, omdat we die tijd nodig hebben als warm up voor onze eigen performance. Ik zou graag Alien Sex Fiend zien, maar die treden de zondag op en dan keren we al terug naar Zweden. Wat de concerten op vrijdag betreft, hopen we Ordo Rosarius Equilibrio te zien en Triarii. Omdat het goede vrienden zijn die we al een tijd niet meer gezien hebben, zal het leuk zijn om te komen supporteren voor hen. Als de tijd het toelaat, hopen we ook Skinny Puppy te zien en In the Nursery en ook Triore de zaterdag. En natuurlijk ook Seventh Harmonic en Narsilion! Het zou geweldig zijn om Faith And The Muse te zien, maar omdat die de zondag optreden, is dat spijtig genoeg onmogelijk.

Ann-Mari: Ik zou graag Skinny Puppy zien, Faith And The Muse en Triarii.

Heb je een laatste boodschap voor onze lezers? Waarom moeten ze zeker komen kijken naar het Arcana concert in Waregem?

Ia: We hopen veel oude en nieuwe vrienden te zien en we kijken echt uit naar een nieuw optreden in België. De laatste keer dat we in België optraden was in 2007 en dat was volgens ons ons beste optreden ooit. Misschien heeft dat met België te maken?;-) We kunnen niemand dwingen om te komen kijken, maar wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!

We zijn zeer benieuwd!

http://www.erebusodora.net/arcana

http://www.myspace.com/peterbjargo

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Lawrence English - Lassitude

Wanneer we aan een orgel denken krijgen we het visioen van een prachtige kerk die gevuld wordt met barokke klanken er gratis bovenop. Qua sfeerschepping is het immers een instrument dat kan tellen, daarom is het niet verwonderlijk dat het bij tal van gothic en Neue Deutsche Todeskunst artiesten zijn weg vond (Sopor Aeternus, Rosa Crux, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Black Angel - Kiss Of Death

“Kiss Of Death” is na “Widow” het tweede album in eigen beheer (gepromoot via New Dark Ages) van deze Engelse gothic rock formatie rond Matt Vowles, hoewel deze meneer al enige tijd z’n stek in Los Angeles heeft. Daar doet ie wat ie van zijn oudere broer leerde, of tenminste, hij maakt de muziek waarmee zijn broer ...

lees meer...
CD BESPREKING : The Legendary Pink Dots - Kleine Krieg

Je zal maar fan zijn van Legendary Pink Dots en willens nillens werkelijk alles van je favoriete groep in huis willen hebben. Indien u daarenboven niet vies bent van een gezonde dosis snobisme prefereert u de originele uitgaves. We moeten er zelfs geen rekensommetje voor maken om te besluiten dat u dit een flink pak duiten armer zal maken. Niet ...

lees meer...
CD BESPREKING : Arcana Obscura - Restless Dreams

Wetenschappelijk onderzoek is er, voor zover we weten althans, nog niet naar gedaan, maar uit ervaring leerden wij dat mensen die de muziek van Qntal kunnen smaken ook niet bepaald vies zijn van het bredere gothic genre, en omgekeerd. Ben je ook zo iemand die niet de neus ophaalt voor een mengelmoes van middeleeuwse sferen, beats en gothische ...

lees meer...
CD BESPREKING : Synapscape - A Mutual Disagreement

A Mutual Disagreement, het zou kunnen slaan op een verslag dat ik las van Synapscape’s laatste passage op Belgische bodem. De auteur in kwestie kwam aanhollen met een zodanig nietszeggend stukje tekst waaruit klaar en duidelijk bleek dat ze simpelweg niet wist waarover ze schreef en het optreden eerder een bijkomstigheid was, in plaats ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...