casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

ARCANA
Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
22/04/2010, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

22/04/2010 : ARCANA - Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
22/04/2010 : ARCANA - Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
22/04/2010 : ARCANA - Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
22/04/2010 : ARCANA - Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
22/04/2010 : ARCANA - Wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!
Arcana is een Zweedse band, in 1994 opgericht door Peter Bjärgö (toen nog Peter Pettersson), die ook actief is in het martial industrial project Sophia. Arcana brachten vier albums uit op het CMI label van Roger Karmanik, alvorens dat in te ruilen voor Erebus. Hun recentste album “Raspail” (2008) verscheen op Kalinkaland Records. De band evolueerde van een soort crossover tussen medieval en dark ambient, naar een meer ritmische sound met oosterse invloeden. Binnenkort zijn ze te bewonderen op het podium van het Gothic Festival!

Kan je Arcana eens voorstellen aan het Belgische publiek?

Ia Bjärgö: Arcana bestaat uit Peter Bjärgö, stichter, componist en bij de start het enige lid. Tegenwoordig bestaat Arcana naast Peter Bjärgö ook uit Ann-Mari Thim, Ia Bjärgö en Mattias Borgh. Arcana bracht muziek voort, die gedurende de jaren wel eens dierf variëren qua sound. Tegenwoordig is de muziek meer ritmisch, met een beetje een 80’s gevoel.

Wie speelt er heden ten dage in Arcana en wie zullen er op het podium staan op het Gothic Festival in België? Kan je deze mensen eens aan ons voorstellen?

Peter Bjärgö: akoestische gitaar, darabuka en andere additionele instrumenten en lead vocals.

Ann-Mari Thim: lead female vocals en additionele instrumenten.

Ia Bjärgö: female vocals en additionele instrumenten

Mattias Borgh: percussie

Bij ons op het podium zullen ook de Narsilion leden Sergio Gamez Martinez op keyboard en Núria Luis op viool te zien zijn.

Hoe zou je zelf de muziek van Arcana omschrijven? Een kruising tussen medieval en dark ambient, is dat een goede omschrijving?

Ia: Het medieval label achtervolgt Arcana al sinds het begin, maar heeft weinig meer met het hedendaagse Arcana te maken. De laatste jaren kregen oosterse instrumenten meer ruimte in onze muziek en we legden ook meer nadruk op ritme. We gingen ook zo’n beetje op zoek een eighties sound en dat hoor je duidelijk in de muziek.

Waarom koos je de naam Arcana voor je band?

Peter: Arcana betekent geheim, het was een naam die ik al lang in gedachten had.

Welke bands of artiesten waren van invloed op Arcana? Een gokje: Dead Can Dance?

Peter: Dead Can Dance is natuurlijk een grote invloed; daar heb ik nooit een geheim van gemaakt. Maar ook heel wat andere artiesten hadden een invloed: Popol Vuh, Lee Hazelwood, Depeche Mode en Michael Gira onder andere.

Hebben jullie een favoriete Arcana song?

Peter: Ik ben echt gek op “Abrakt”,

Ia: Ik hou van elke song, echt waar, maar als ik er echt een moet uitkiezen, dan zeker een van Peters laatste songs: “As Bright As A Thousand Suns”. Nog niet verschenen!

Ami: Ik kan echt niet zeggen wat mijn favoriete Arcana song is, want dat is afhankelijk van mijn stemming. Maar een van mijn favorieten is zeker “My Cold Sea”; dat is zo krachtig.

Mijn favoriete Arcana song is zonder twijfel “Love Eternal”. Kan je soms wat meer uitleg geven bij deze wonderlijke song?

Ia: Ik ben het met jou eens dat dat een pracht van een song is. Het majestueuze gevoel erin is gewoon fantastisch. De song was een van de eerste drie songs die we maakten voor “The Last Embrace”. Maar Peter zegt dat hij zich de gedachte erachter niet meer kan herinneren, sorry.

Zie je een evolutie doorheen het werk van Arcana?

Peter: Absoluut: en wel in het bijzonder in de productie. Ik heb mijn bekwaamheid qua productie gedurende de jaren ontwikkeld en dat komt tot uiting in de muziek. Nieuwe opnameapparatuur, meer echte instrumenten en andere emoties tillen de muziek naar een hoger niveau. Zoals al aangehaald, werden percussie en ritme de laatste jaren belangrijker in het werk van Arcana en dat zal ook in de toekomst ook zo blijven.

Op Arcana’s MySpace kunnen we volgend statement lezen: ‘We strive for a better world with less pollution and a greener view on the future. We strive for a kinder world, with less class differences and empathy for those who suffer. We strive for that our children will live secured with fresh air to breathe’. Komt dit sociaal engagement en deze bekommernis om het milieu ook tot uiting in jullie kunst en muziek?

Ia: In heel wat lyrics, komt het milieuthema naar voor. Ook als ik met het artwork voor Arcana bezig ben, is de natuur heel belangrijk. De natuur betekent heel veel voor ons, de natuur van Eskilstuna. Maar we hebben interesse in het ecosysteem van gans de wereld en niet alleen dat van onszelf. Toen we “Le Serpent Rouge” maakten, deden we de layout volledig zelf, printten zelf het artwork op een lokale off-set printer, stopten alles zelf in de cd cases en maakten we zelf de muziek en de cd’s. Alle boxen van de op 100 exemplaren gelimiteerde release werden door Peter met de hand gemaakt. Alles om het lokaal te houden en beter voor het milieu; geen vliegtuigen of wagens voor shipping etcetera en dat alles met liefde gedaan ;-) Het is natuurlijk onmogelijk om alles ‘pollutie-vrij’ te maken, maar we doen ons best.

Kan je ons wat meer vertellen over het recente Arcana album “Raspail”? Wat betekent de titel?

Ia: Raspail was een naam die al lang in Peters hoofd rondspookte en ooit noemde hij een song “Raspail”. Die song is nu vergeten ergens op een oude backup hard drive. Toen het album klaar was, zei Peter: “Raspail” zal de titel zijn. Het album bevat muziek die een soort synthese is van al het vorige werk. In de songs vind je elementen terug van alle vorige albums en je kan echt horen dat de productie beter is dan ooit.

Een dezer dagen verschijnt er een Arcana 4 cd box onder de titel “The First Era 1995-2002”. Wat zal daar juist op staan? Al het materiaal van de CMI periode? Een paar leuke extra’s?

Peter: De extra songs voor de box zijn de singles, niets meer. Maar op “Dark Age Of Reason” zal je twee songs terugvinden die op “Heart Of Thy Shadow Gods” van CMI stonden. Het extra is het nieuw artwork, de mooie box en het belangrijkste: dat de cd’s eindelijk terug beschikbaar zijn.

Wat kunnen we verwachten van het Arcana concert op het Gothic Festival 2010?

Peter: Het grootste verschil met vroeger is dat de show nu volledig live zal zijn. Nu dat Sergio en Núria (van Marsilion) ons op het podium komen vervoegen, zullen we geen backing tracks meer gebruiken en zullen we de show dus volledig live doen! Dat zal ook voor ons nieuw zijn, we kunnen er dus enkel het beste van hopen ;-) Onze eerste live-show met Sergio en Núria zal in juni in Nederland zijn. Dat wordt dus onze vuurdoop. ;-)

Wat vind je van de line up van het Gothic Festival? Zijn er optredens die je graag zelf zou bijwonen?

Ia: Er komen veel goede bands. Spijtig genoeg hebben we zelden tijd om andere bands te zien voor een optreden, omdat we die tijd nodig hebben als warm up voor onze eigen performance. Ik zou graag Alien Sex Fiend zien, maar die treden de zondag op en dan keren we al terug naar Zweden. Wat de concerten op vrijdag betreft, hopen we Ordo Rosarius Equilibrio te zien en Triarii. Omdat het goede vrienden zijn die we al een tijd niet meer gezien hebben, zal het leuk zijn om te komen supporteren voor hen. Als de tijd het toelaat, hopen we ook Skinny Puppy te zien en In the Nursery en ook Triore de zaterdag. En natuurlijk ook Seventh Harmonic en Narsilion! Het zou geweldig zijn om Faith And The Muse te zien, maar omdat die de zondag optreden, is dat spijtig genoeg onmogelijk.

Ann-Mari: Ik zou graag Skinny Puppy zien, Faith And The Muse en Triarii.

Heb je een laatste boodschap voor onze lezers? Waarom moeten ze zeker komen kijken naar het Arcana concert in Waregem?

Ia: We hopen veel oude en nieuwe vrienden te zien en we kijken echt uit naar een nieuw optreden in België. De laatste keer dat we in België optraden was in 2007 en dat was volgens ons ons beste optreden ooit. Misschien heeft dat met België te maken?;-) We kunnen niemand dwingen om te komen kijken, maar wie komt, zal getuige zijn van de geboorte van een nieuw tijdperk in de Arcana live performances: een show die volledig live is!

We zijn zeer benieuwd!

http://www.erebusodora.net/arcana

http://www.myspace.com/peterbjargo

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : European Ghost - Pale And Sick (2020 edition)

Dit album verscheen origineel reeds in 2016 bij het Spaanse Unknown Pleasure Records. Eind vorig jaar vond Icy Cold Records het hoog tijd om dit ondertussen niet meer verkrijgbare album in een 2020 versie heruit te geven. Terecht want in 2016 deelde ik een 8,5 op 10 uit voor de prestaties van dit trio uit Bologna. Moderne post punk. Lekker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...