casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

MONOLITH
Strikes back ... again!
01/11/2005
 Bookmark and Share

Naar aanleiding van de komende 4de editie van ons precieuze BIM festival gingen wij ons oor nog eens te luisteren naar één van de muzikale duizendpoten die ons kleine land rijk is, Eric Van Wonterghem. Zijn betrokkenheid in meerdere succesvolle elektronische projecten zorgden er ondertussen al voor dat deze artiest al VIER maal op de planken mocht staan op ons feestje. Dat wil zeggen op elke editie! Reden genoeg dus om eens uit te zoeken hoe de beste man dat telkens voor elkaar krijgt.

Je staat binnenkort voor de tweede keer met MONOLITH op het BIMF, en in het totaal zelfs al vier maal? Je was namelijk al eens present met MONOLITH, SONAR en INSEKT vertel eens hoe je dat gedaan gekregen hebt?

Eric V.W.: MONOLITH was het eerste jaar zeer laat als een soort 'aftershow’ geprogrammeerd, nu was het zo laat geworden dat vele mensen reeds afgepeigerd huiswaarts gekeerd waren. De organisatie mij toen de belofte gemaakt om deze verkeerde inschatting goed te maken door MONOLITH een herkansing te geven op een van de volgend edities. Ondertussen is MONOLITH 'live' ook genoeg geëvolueerd om een plaatsje op te eisen TUSSEN de andere groepen, denk ik.

Inderdaad, mea culpa voor die late programmatie toen. Het was dan ook onze eerste keer en we hebben er van geleerd. Maar desondanks het late uur was die ‘aftershow’ toch nog een redelijk succes te noemen als ik me goed herinner. Hoe ervaarde je dit optreden toen zelf?

Eric V.W.: Ja, dat was zo ... het was eigenlijk zeer motiverend om te zien dat een totaal uitgeput publiek plots toch terug energie had om te dansen. Het werd uiteindelijk toch nog een party tot de laatste seconde.

Als ik me niet vergis was INSEKT kompaan Mario Vaerenwijck daar ook aanwezig en heeft deze toen de smaak terug te pakken gekregen om zich nogmaals op de electro-industriële muziek te storten met het destijds nog op rust gestelde INSEKT. Klopt dit en kan je hier ons wat meer over vertellen?

Eric V.W.: Ja, Mario was daar aanwezig en zag dat het goed was :). Hij was inderdaad al een tijdje niet naar zulke festivals geweest, en hij wou direct terug naar de 'roots' en dus was dit wel een beetje de aanzet naar de nieuwe samenwerking die er nu terug is.

Kan je ons trouwens eens vertellen wanneer we nu eindelijk langverwachte nieuwe album ‘Teen machine’ mogen verwachten en waarom deze release uitgesteld werd?

Eric V.W.: Allereerst willen wij onze welgemeende excuses aanbieden aan onze fans. Maar vrees niet, de cd komt er aan hoor! :). We hebben heel lang aan 'Teenmachine ' gewerkt en besloten we uiteindelijk ook nog om aantal remixen te maken en laten maken en dat vergde ook meer tijd dan verwacht. Nu we in de eindfase zitten komt er ook nog een mooi onverwacht aanbod op ons af. Het Kersverse 'NTP'(Noise Terror Productions)label van Johan Van Roy (SUICIDE COMMANDO)kwam met de vraag of zij onze cd mochten releasen en boden ons ook aan samen met SUICIDE COMMANDO op tour te gaan in april volgend jaar. Dit aanbod konden we niet laten liggen. Aandacht in de pers, cd release en een ondersteunende tour… Als je dit alles samen kan laten vallen kan dat voor een groep essentiële vooruitgang betekenen. Eigenlijk zijn we ook blij dat de taak om een groep te promoten en te begeleiden nu ook door derden gebeurd. Dit is namelijk voor ons als muzikant een minder prettig en zeer tijdrovend onderdeel van de muziekbusiness.

Welke van de vorige drie BIM edities vond je de sterkste editie? Zowel persoonlijk als op professioneel vlak?

Eric V.W.: Wel BIM 2 alwaar THE KLINIK en INSEKT op de affiche stonden,niet om te ‘stoefen’ of zo maar de reacties van uit de zaal op onze show vergeet ik nooit meer. Ook AH CAMA-SOTZ zijn beats vind ik ook altijd te pruimen… .
Als je dan als afsluiter THE KLINIK, Dirk en Marc samen, na al die tijd al die klassiekers kunt zien brengen is dat helemaal top! Het was een show waarvan het dak te naar beneden zou kunnen komen. 

Is het niet moeilijk al deze projecten uit elkaar te houden tijdens het componeren van de respectievelijke muziek?

Eric V.W.: Ja, elk project is elektronisch en wordt praktisch met de zelfde instrumenten en software in elkaar geknutseld. Gelukkig ben ik een persoon niet iemand die steeds een vast stramien volgt. Ik houd er van om in het dagelijkse leven verschillende dingen te doen en mee te maken en met muziek is dat ook zo. Door 3 projecten te hebben wordt het niet inderdaad niet makkelijker maar wel veel interessanter om met muziek bezig te blijven.

Hoe ga je te werk? Ga je echt in je studio zitten met een plan?
Zeg je dan bvb, nu ga ik een MONOLITH album maken?

Eric V.W.: Ik probeer een beetje in blokken te werken maar in de praktijk loopt alles wel een beetje door elkaar. Het is meer gevoelsmatig maar meestal is het wel zo dat als ik een aantal nummers maak voor bvb MONOLITH dat ik daar de volgende dagen volledig in wegzink en blijf verder werken de ideeën stoppen. Als dat gebeurd probeer ik gewoon een click te naar SONAR of INSEKT en dan ben ik weer vetrokken. 
Ik sta er met die laatste twee projecten gelukkig niet alleen voor en krijg zodoende ook veel input van Mario (INSEKT) of Dirk (SONAR).

Wat mogen we van MONOLITH verwachten op het vierde BIMF?

Eric V.W.: Wel een stevige brok beats and noises, een aantal nieuwe nummers en een selectie uit de vorige set, Hilde neemt natuurlijk wat vocale stukken voor haar rekening en zal me bijstaan om de juiste sfeer en ambiance te creëren.

Dus we mogen we ook nieuw materiaal verwachten?

Eric V.W.: Zeker er zullen een aantal nieuwe nummers gebracht worden, pure
techno-industrial terug met de nodige tribal invloeden. Materiaal dat voor de volgend MONOLITH release ‘Talisman’ terecht zal komen. Ook deze cd was ook reeds aangekondigd voor het einde van dit jaar was maar wegens tijdgebrek door o.a. mijn Amerikaanse tour met ADAM-X in November is de release uitgesteld tot volgend jaar. Maar het goede nieuws is dat er de laatste weken ook hard gewerkt is aan een super-de-luxe dubbel digipack van ABSOLUTE BODY CONTROL en dat in een gelimiteerde oplage van 1000st. Dit Kerstcadeautje zal wel verkrijgbaar zijn op het BIMF bij de TarantullaShop.

Als laatste vraag, welke groepen zou je zelf willen meepikken op deze vierde editie van het BIMF?

Eric V.W.: SEVERED HEADS uiteraard, wie had dat gedacht dat we die ooit nog aan het werk zouden kunnen zien. Ik heb enkel pracht platen van hen in mijn collectie zitten. SOLDOUT vind ik op cd zeer sterk dus die wil ik live wel eens aan het werk zien net als NID & SANCY eigenlijk. Die laatste wil ik al een tijdje eens aan het werk zien maar tot hiertoe kwam er elke keer iets tussen of ik moest ik zelf optreden. Gelukkig wordt dit nu door het BIMF goed gemaakt!
Thanks!!

PM

http://www.monolith.cd

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...