casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

MONOLITH
Strikes back ... again!
01/11/2005
 Bookmark and Share

Naar aanleiding van de komende 4de editie van ons precieuze BIM festival gingen wij ons oor nog eens te luisteren naar één van de muzikale duizendpoten die ons kleine land rijk is, Eric Van Wonterghem. Zijn betrokkenheid in meerdere succesvolle elektronische projecten zorgden er ondertussen al voor dat deze artiest al VIER maal op de planken mocht staan op ons feestje. Dat wil zeggen op elke editie! Reden genoeg dus om eens uit te zoeken hoe de beste man dat telkens voor elkaar krijgt.

Je staat binnenkort voor de tweede keer met MONOLITH op het BIMF, en in het totaal zelfs al vier maal? Je was namelijk al eens present met MONOLITH, SONAR en INSEKT vertel eens hoe je dat gedaan gekregen hebt?

Eric V.W.: MONOLITH was het eerste jaar zeer laat als een soort 'aftershow’ geprogrammeerd, nu was het zo laat geworden dat vele mensen reeds afgepeigerd huiswaarts gekeerd waren. De organisatie mij toen de belofte gemaakt om deze verkeerde inschatting goed te maken door MONOLITH een herkansing te geven op een van de volgend edities. Ondertussen is MONOLITH 'live' ook genoeg geëvolueerd om een plaatsje op te eisen TUSSEN de andere groepen, denk ik.

Inderdaad, mea culpa voor die late programmatie toen. Het was dan ook onze eerste keer en we hebben er van geleerd. Maar desondanks het late uur was die ‘aftershow’ toch nog een redelijk succes te noemen als ik me goed herinner. Hoe ervaarde je dit optreden toen zelf?

Eric V.W.: Ja, dat was zo ... het was eigenlijk zeer motiverend om te zien dat een totaal uitgeput publiek plots toch terug energie had om te dansen. Het werd uiteindelijk toch nog een party tot de laatste seconde.

Als ik me niet vergis was INSEKT kompaan Mario Vaerenwijck daar ook aanwezig en heeft deze toen de smaak terug te pakken gekregen om zich nogmaals op de electro-industriële muziek te storten met het destijds nog op rust gestelde INSEKT. Klopt dit en kan je hier ons wat meer over vertellen?

Eric V.W.: Ja, Mario was daar aanwezig en zag dat het goed was :). Hij was inderdaad al een tijdje niet naar zulke festivals geweest, en hij wou direct terug naar de 'roots' en dus was dit wel een beetje de aanzet naar de nieuwe samenwerking die er nu terug is.

Kan je ons trouwens eens vertellen wanneer we nu eindelijk langverwachte nieuwe album ‘Teen machine’ mogen verwachten en waarom deze release uitgesteld werd?

Eric V.W.: Allereerst willen wij onze welgemeende excuses aanbieden aan onze fans. Maar vrees niet, de cd komt er aan hoor! :). We hebben heel lang aan 'Teenmachine ' gewerkt en besloten we uiteindelijk ook nog om aantal remixen te maken en laten maken en dat vergde ook meer tijd dan verwacht. Nu we in de eindfase zitten komt er ook nog een mooi onverwacht aanbod op ons af. Het Kersverse 'NTP'(Noise Terror Productions)label van Johan Van Roy (SUICIDE COMMANDO)kwam met de vraag of zij onze cd mochten releasen en boden ons ook aan samen met SUICIDE COMMANDO op tour te gaan in april volgend jaar. Dit aanbod konden we niet laten liggen. Aandacht in de pers, cd release en een ondersteunende tour… Als je dit alles samen kan laten vallen kan dat voor een groep essentiële vooruitgang betekenen. Eigenlijk zijn we ook blij dat de taak om een groep te promoten en te begeleiden nu ook door derden gebeurd. Dit is namelijk voor ons als muzikant een minder prettig en zeer tijdrovend onderdeel van de muziekbusiness.

Welke van de vorige drie BIM edities vond je de sterkste editie? Zowel persoonlijk als op professioneel vlak?

Eric V.W.: Wel BIM 2 alwaar THE KLINIK en INSEKT op de affiche stonden,niet om te ‘stoefen’ of zo maar de reacties van uit de zaal op onze show vergeet ik nooit meer. Ook AH CAMA-SOTZ zijn beats vind ik ook altijd te pruimen… .
Als je dan als afsluiter THE KLINIK, Dirk en Marc samen, na al die tijd al die klassiekers kunt zien brengen is dat helemaal top! Het was een show waarvan het dak te naar beneden zou kunnen komen. 

Is het niet moeilijk al deze projecten uit elkaar te houden tijdens het componeren van de respectievelijke muziek?

Eric V.W.: Ja, elk project is elektronisch en wordt praktisch met de zelfde instrumenten en software in elkaar geknutseld. Gelukkig ben ik een persoon niet iemand die steeds een vast stramien volgt. Ik houd er van om in het dagelijkse leven verschillende dingen te doen en mee te maken en met muziek is dat ook zo. Door 3 projecten te hebben wordt het niet inderdaad niet makkelijker maar wel veel interessanter om met muziek bezig te blijven.

Hoe ga je te werk? Ga je echt in je studio zitten met een plan?
Zeg je dan bvb, nu ga ik een MONOLITH album maken?

Eric V.W.: Ik probeer een beetje in blokken te werken maar in de praktijk loopt alles wel een beetje door elkaar. Het is meer gevoelsmatig maar meestal is het wel zo dat als ik een aantal nummers maak voor bvb MONOLITH dat ik daar de volgende dagen volledig in wegzink en blijf verder werken de ideeën stoppen. Als dat gebeurd probeer ik gewoon een click te naar SONAR of INSEKT en dan ben ik weer vetrokken. 
Ik sta er met die laatste twee projecten gelukkig niet alleen voor en krijg zodoende ook veel input van Mario (INSEKT) of Dirk (SONAR).

Wat mogen we van MONOLITH verwachten op het vierde BIMF?

Eric V.W.: Wel een stevige brok beats and noises, een aantal nieuwe nummers en een selectie uit de vorige set, Hilde neemt natuurlijk wat vocale stukken voor haar rekening en zal me bijstaan om de juiste sfeer en ambiance te creëren.

Dus we mogen we ook nieuw materiaal verwachten?

Eric V.W.: Zeker er zullen een aantal nieuwe nummers gebracht worden, pure
techno-industrial terug met de nodige tribal invloeden. Materiaal dat voor de volgend MONOLITH release ‘Talisman’ terecht zal komen. Ook deze cd was ook reeds aangekondigd voor het einde van dit jaar was maar wegens tijdgebrek door o.a. mijn Amerikaanse tour met ADAM-X in November is de release uitgesteld tot volgend jaar. Maar het goede nieuws is dat er de laatste weken ook hard gewerkt is aan een super-de-luxe dubbel digipack van ABSOLUTE BODY CONTROL en dat in een gelimiteerde oplage van 1000st. Dit Kerstcadeautje zal wel verkrijgbaar zijn op het BIMF bij de TarantullaShop.

Als laatste vraag, welke groepen zou je zelf willen meepikken op deze vierde editie van het BIMF?

Eric V.W.: SEVERED HEADS uiteraard, wie had dat gedacht dat we die ooit nog aan het werk zouden kunnen zien. Ik heb enkel pracht platen van hen in mijn collectie zitten. SOLDOUT vind ik op cd zeer sterk dus die wil ik live wel eens aan het werk zien net als NID & SANCY eigenlijk. Die laatste wil ik al een tijdje eens aan het werk zien maar tot hiertoe kwam er elke keer iets tussen of ik moest ik zelf optreden. Gelukkig wordt dit nu door het BIMF goed gemaakt!
Thanks!!

PM

http://www.monolith.cd

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...