casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

725 items

   

Zeromancer
Het klinkt raar maar waar, onze fans zijn overal even fantastisch!
03/04/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

03/04/2010 : Zeromancer - Het klinkt raar maar waar, onze fans zijn overal even fantastisch!

“Death of romance” heet het laatste album van Zeromancer en dat zal je door Dark Entries geweten hebben! Nu dinsdag staan de Noren (samen met No More) op het podium in de Trix en alvorens richting Antwerpen te vertrekken is het misschien geen slecht idee om eerst deze heren het hemd van het lijf te vragen.

.

HALLO HEREN, LAAT ONS EERST BEGINNEN MET JULLIE TE DANKEN DAT JULLIE WAT TIJD VOOR ONS HEBBEN WILLEN VRIJ MAKEN.

LATEN WE BEGINNEN MET HET OVER JULLIE NIEUWE PLAAT “DEATH OF ROMANCE” TE HEBBEN.

IN HOEVERRE VERSCHILT DIE VAN DE VORIGE PLAAT?

Alex : Je zou kunnen stellen dat wij het maken van “Sinners International” als een grote inspiratiebron zagen. Wij hebben alles zelf gedaan op dat album, ook het mixen en de productie. Wij vonden eigenlijk dat dit de ideale manier van werken was, zowel op creatief als technisch vlak.

Met “Death Of Romance” wilden wij dezelfde weg inslaan, ook al trokken we het werktempo een beetje op, en kijk…het resultaat is fantastisch !

Deze CD klinkt beter, hij is meer opwindender, meer intens en ook zeer persoonlijk geworden.

Ik ben er trots op, ja.

Nu dat Dan en Lorry er bij zijn gekomen, werken we 24 uur 7 op 7.

Alle vijf hebben we het beste uit de kan gehaald en we hebben elkaar geïnspireerd.

Wij beschouwen ons zelf nu als één grote familie en niks kan dat breken.

Kim : Voor mij is dit Zeromancer tot op het bot. Wat we op Sinners hebben gedaan, bebben we geprobeerd nog perfecter te maken en we zijn zelfs een stapje verder geraakt.

We zijn echt nog dieper in de donkere aspecten van de groep beland en daardoor zie ik “Death Of Romance” ook als een zeer persoonlijk document van de groep.

Noem het de overwinning van Zeromancer ofwel de verbondenheid binnenin de groep die er met gepaard gaat.

Ook al was het hard werken, denk ik zelfs dat het de gemakkelijkste puzzel uit onze carriere geworden is.

HEBBEN JULLIE OP DE NIEUWE PLAAT IETS NIEUWS GEPROBEERD OF WAS HET EEN KWESTIE VAN BACK TO THE ROOTS?

Alex : Zoals eerder aangehaald beschouwden we de vorige plaat als de ideale manier van werken en zijn we op dat pad gebleven.

Aangezien ik de technische zaken op mij neem heb ik veel aandacht besteed aan de drums.

De plaat moest tegelijkertijd strak en sterk klinken maar we mochten niet uit het oog verliezen dat er hier ook nog een livedrummer rondliep.

Het was belangrijk voor mij dat Noralf zich in zijn nopjes voelde in de studios en ik moest er dan ook op toezien dat alles goed voorbereid was voor de studiosessies.

Noralf : En goed voorbereid was hij zeker! Er was een zeer strak tijdsschema en ik had echt het gevoel dat er te weinig tijd was om alle nummers goed in te studeren maar doordat Alex zo goed voorbereid was verliepen de opnames veel vlotter dan dat ik zelf gedacht had.

Kim : Ik wou ook nooit dat er bij Zeromancer vergelijkingen waren met onze vorige groep, Seigmen .

Achteraf gezien ging dat allemaal veel beter dan dat we zelf dachten en op onze laatste plaat was het zelfs niet nodig om ons daar iets van aan te trekken.

We kunnen wel stellen dat Alex, Noralf en mezelf een geschiedenis achter de rug hebben en dat heeft enkel in ons voordeel gespeeld.

WAT BEDOEL JE EIGENLIJK MET DE TITEL VAN DE CD, GAAT DAT OVER HET EINDE VAN DE ROMANTIEK TUSSEN TWEE MENSEN?

Kim : Eigenlijk is “Death Of A Romance” voor mij een zeer complexe titel, het is zelfs zo dat het geen eenzijdig verhaal is en het slaat voor een deel op Zeromancer zelf.

Bekijk de naamgroep : Zero versus romance aka no romance.

Er gaat een hele geschiedenis vooraf aan die titel maar destijds waren we gewoon te jong en hadden niet de nodige levenservaring.

Nu hebben we de onvermijdelijke rimpels, het leven en de nodige levensfilosofie om met zulks een titel weg te geraken.

Apart van de groepsnaam zijn er natuurlijk ook de persoonlijke ervaringen. Net zoals iedereen kan ik je tal van voorbeelden opsommen van stuk gelopen relaties en zulke ervaringen zitten diep in het hart gebeiteld.

Ik denk dat ik bijna geen enkel nummer geschreven heb dat daar niet over gaat. Misschien is “Death Of Romance” een mengelmoes van dit alles.

Als je in zulks een korte periode songs neerpent is het net alsof je leven zich in een zeepbel afspeelt.

Die vorm van opsluiting is natuurlijk wel gedaan van zodra de opnames achter de rug zijn maar het duurt wel een tijdje vooraleer dat gevoel uit je kleren is.

De titel is ook gebaseerd op een onderzoek dat men uitgevoerd heeft ivm de lengte van de romantiek bij een getrouwd koppel : Het duurt twee jaar, zes maanden en 25 dagen.

Daarna is het gedaan. Vergeet ook maar dat fabeltje van die 7 jaar en voor de jonggehuwden is het zelfs nog erger : 2 jaar!

DE PERS VERGELEEK JULLIE ALBUM MET “RAZORBLADE ROMANCE” VAN HIM.

Kim : Echt waar, dat zijn absoluut niet mijn woorden. Het zal natuurlijk wel te maken hebben doordat de titel van onze albums op elkaar gelijken qua thematiek en natuurlijk ook dat Scandinavisch aspect zal wel meespelen.

HOE VERLIEP HET OPNAMEPROCES VAN DE PLAAT?

Alex : Wij werken altijd vanuit demos. Normaal is het zo dat we eerst de drums en daarna de zang opnemen.

Noralf neemt tijdens die eerste opnames enkel rekening met de basiselementen. Eens we dat hebben, bouwen het nummer langzaam op.

We nemen altijd muzikale beslissingen die in dienst staan van het nummer.

Eens we dat hebben, komen daar wat andere programmaties en opnames bij, alvorens we tot de mixing overgaan.

Kim : Ja dat is waar, die demos bepalen voor een groot deel wat het allemaal gaat worden. Het is zelfs zo dat wij soms die eerste opnames behouden omdat je nooit dat eerste gevoel kan overdoen.

Bij een nummer als “Pygmalion Effect” is dat het geval.

KUN JE ONS NIET EEN GRAPPIGE ANECDOTE VERTELLEN DAT GEBEURD IS TIJDENS DE OPNAMES.

BIJ MIJ KOMT HET VERHAALTJE VAN DE PRINGLES CHIPS MET DE DODE VLIEGEN NAAR BOVEN….

Alex : Deze keer niks over dode vliegen…. Wat wel gebeurd is dat we op een morgen in de studio zaten voor wat gitaarsessies en plots stuikt producer John Fryer daar binnen en die schreeuwt het van de daken dat hij kost wat kost een track wil produceren.

Wij waren natuurlijk zeer enthousiast en het leuke was dat ik steeds gezegd heb dat ik het nummer “Mint” wou geproduceerd zien door iemand anders, en als je met iemand als John Fryer op de proppen kan komen, tja dan zijn wij daar wel heel tevreden hoor!

Kim : Het gebeurt vaak als ik demos overloop dat ik mijn akoestische gitaar op mijn schoot leg en dan probeer ik allerlei gekke dingen uit, zo sluit ik die bijvoorbeeld aan op mijn Sans-versterker en dat geeft een verschrikkelijk raar effect.

Op bepaalde nummers kun je die rifjes horen, die hebben zo’n zwaar distortiegeluid.

HOE GING DAT TIJDENS DE REHEARSALS? HEBBEN JULLIE ELKAAR GEK GEKREGEN OF HEBBEN JULLIE IDEEEN UITGEWISSELD?

Alex : Eigenlijk niet meer…behalve als ik een mindere dag had zeker. Het is niet meer dan normaal dat je er als mens iets meer knorrig bijloopt dan op andere momenten maar deel uitmaken van Zeromancer is zo’n godsgeschenk…

Wij nemen allemaal onze deel van de verantwoordelijkheid op en daardoor verloopt alles sowieso gemakkelijker.

Noralf : Ik weet van mijzelf dat ik soms door het lint kan gaan maar dat is gewoonweg omdat ik bepaalde ritmes niet onder de knie kan krijgen. Gewoon pure frustratie, maar het leuke is dat de andere jongens mij blijven aanporren tot het werkelijk lukt.

ALS ER MOEILIJKE BESLISSINGEN MOETEN GEMAAKT WORDEN, HOE GEBEURT DAT DAN?

STEMMEN OF IS ER IEMAND DIE DE VERANTWOORDELIJKHEID OP ZICH NEEMT?

Alex : Dat hangt allemaal een beetje af waar het over gaat natuurlijk. Er zijn verschillende takenverdelingen binnen de groep.

Als ik een nummer moet mixen dan ga ik daar zo in op en word ik zo technisch dat ik het aspekt van het nummer uit het oog verlies.

Feedback krijgen van andere mensen is ontegensprekelijk één van de belangrijkste elementen van een goede mix.

Maar ik geef grif toe dat het soms zeer moeilijk is om kritiek te slikken terwijl je weet dat je er alles voor doet om een nummer zo goed mogelijk te doen klinken.

Het is daarom ook goed dat ik muzikant was voordat ik aan de productietafel zat.

Ik heb er een beter beeld van hoe men communiceert binnenin de muren van een studio.

Als er zo van die momenten zijn dat ik overgevoelig wordt, dan vraag ik gewoon aan de jongens dat ze mij een beetje met rust laten.

WIE IS DE SCHOONHEID DIE OP DE COVER STAAT?

Alex : Gewoon een jong meisje die ik opmerkte in de stad.

Zij bezat de bleekheid en de eenzaamheid waar ik op zoek naar was.

WAT PROBEER JE DE LUISTERAAR TE VERTELLEN MET DIE FOTO?

Kim : Wel, dat meisje die daar in die uitgebrande zetel ziet liggen kun je als dood beschouwen. De kelk die daar op de vloer staat is gevuld met gif. De vlammen dramatiseren dit alles. De kledij die ze draagt laat ons vermoeden dat ze iets zeer speciaals van plan was. Kijk ook eens goed naar die twee slangen die je rondom haar hoofd en schouders ziet kruipen. Ik hou echt van de decadentie van die foto.

OP JULLIE NIEUWE PROMOFOTO’S HEBBEN JULLIE WEERAL EEN NIEUWE LOOK.

MEER LEDER EN EEN BEETJE MEER MILITARISTISCH.. HOE KOMEN JULLIE TOT ZULK EEN LOOK?

Alex : Het enige wat we van leder dragen op die foto zijn onze laarzen!

Het zit zo…de fotograaf Björn Ophsal is een goede vriend van ons. In feite heeft hij alles aan ons te danken. De eerste foto die hij nam was een livefoto van mij en het was ook de eerste die hij verkocht aan een magazine.

Om de 10e verjaardag van die foto te vieren hadden we echt iets groots in gedachten. Ongeveer een dertigtalmensen werkten mee aan de nieuwe promofoto’s…4 brandweermannen, 1 kledingontwerper, 4 stylisten…

Kim : Die foto’s zijn de perfectie zelve en het waren ook dergelijke beelden die in mijn hoofd zaten toen we aan onze plaat begonnen.

DIE NIEUWE LOOK KUNNEN WE DAT ASSOCIEREN MET EEN NIEUW GELUID?

Alex : Wij houden ervan om verschillende dingen uit te proberen. Ikzelf noem het geen nieuwe look, maar een andere look.

Kim : Met Zeromancer gebeurt niks zomaar uit het niks of zonder reden.

De beelden, de performance en het geluid dat moet je als één geheel zien.

Wij proberen als deze dingen samen te bundelen tot één geheel en ik vind zelf dat “Death Of Romance” daar het perfekte voorbeeld van geworden is.

ZIJN JULLIE OOK VAN PLAN OM NIEUWE VIDEOCLIPS TE MAKEN MET NUMMERS UIT “DEATH OF ROMANCE”?

Alex : Terwijl we er over spreken zijn er wet met bezig! Alleen je kan er enkel iets over zeggen als het af is.

Ik heb wel coole ideeën , ik ben een echte controlefreak maar we zijn volledig van onszelf afhankelijk.

Het is allemaal moeilijk te voorspellen maar eigenlijk weet ik nu al dat het goed zal zijn.

Lorry : We houden alles graag binnenin de Zeromancer-familie. Dat is ook zo met de nieuwe video, de track die we uitgekozen hebben is “Industry People”.

Het zal door dezelfde man geregiseerd worden die ook “Döppelganger” voor zijn rekening nam.

De mensen die we reeds aanhaalden met die promofoto’s zullen er nu ook bij zijn, zo schep je een beter geheel.

Binnen een week zien we het uiteindelijke resultaat en ook wij zijn razend benieuwd hoor.

LATEN WE WAT DIEPER INGAAN OVER DE TRACKS VAN HET ALBUM.

DE INTRO NOEMT “2.6.25”, WAT BEDOELEN JULLIE MET DIE NUMMERS?

Alex : Dat gaat over dat onderzoek waar ik het al over had. Je weet wel 2 jaar, 6 maanden en 25 dagen en dan is het afgelopen met de romantiek!

WAT VALT ER TE VERTELLEN OVER DE TRACK “DEATH OF ROMANCE” ZELF?

Kim : Het is de eerste track die we geschreven hebben voor het album.

En zo is het hoe ik altijd werk, ik begin altijd met de track die de titel draagt van het album. En trouwens, reeds voor Sinners wist ik dat onze nieuwe plaat zo zou heten.

Ik wist ook dat ik met dat nummer iets groots wilde aanvangen, met strijkers en zo.

Nu ja, ik weet dat er mensen zullen zijn die vinden dat het allemaal pessimistisch is maar dat is niet zo, je moet gewoon luisteren naar de woorden : “It’s the death of you and me. It’s not the end you see”.

VERTEL EENS WAT MEER OVER “PYGMALION EFFECT”. WAT PRECIES BEDOEL JE DAAR MEE? HET IS METEEN OOK WEL HET MEEST TRAAGSTE EN MEEST DIEPGAANDE NUMMER GEWORDEN…

Kim : Dat heeft alles te maken met het bekende fenomeen dat hoe hoger de verwachtingen zijn hoe beter men presteert.

Kijk, een Zeromancer-nummer draait meestal niet rond één eenvoudig ideetje en om heel eerlijk te zijn hou ik er niet van om alles te ontrafelen.

Ik vind het veel leuker om wat hints te geven en zoals het spel ons steeds leert : zo nog meer verwarring scheppen.

Je hebt de stem van Marilyn Monroe, je hebt het geluid van een man die met een parachute uit een vliegtuig springt.

Maar inderdaad “Pygmalion Effect” kun je inderdaad het meest mysterieuze nummer van het album kunnen noemen.

HET SNELSTE NUMMER MOET WEL “REVENGEFUCK” ZIJN.

Alex : Eigenlijk heeft dat alles te maken met Kim en een vroeger soloproject van hem, Ljungblut.

Hij had wel een nummer klaar maar het ontbrak hem aan teksten om het allemaal te bekleden. Ik vertelde Kim dat ik echt wel van die ritmes hield en hoe fantastisch het zou zijn om daar een volledig nummer van te maken.

Ik was echt verbaasd hoe snel Kim alles afhandelde.

Het meest bizarre is dat Kim mij nog credits toeschrijft aan dat nummer terwijl ik enkel maar verantwoordelijk was voor één simpele drumbeat.

Kim : Ja, zo zou je het kunnen stellen. Ik had flarden tekst in mijn hoofd maar niet echt iets volledigs.

Maar iets als Revengefuck kun je niet verkeerd interpreteren hee…

Het klassieke oog om oog, tand om tand…alleen hoeft dat zich niet noodzakelijk onder de lakens af te spelen.

SINDS 2000 ZIJN JULLIE DOOR “CLONE YOUR LOVER” EEN DEEL VAN DE GOTHSCENE GEWORDEN, HOE BEKIJK OF VOLG JE DIE SCENE?

Kim : Eigenlijk volgen wij die scène niet.

Door het Noorden zijn wij sowieso reeds geïsoleerd en ik kijk echt niet naar wat gebeurt in de alternatieve donkere scène.

We hebben gewoon onze eigen Zeromancer-agenda.

BINNENKORT GAAN JULLIE WEER GERUIME TIJD OP TOER. WAAR KIJK JE HET MEEST NAAR UIT?

Alex : Onze fans ontmoeten en killer shows spelen! Voor ons is dit onze manier om onze toegewijde fans te tonen wat voor een respect wij voor hun hebben.

Wij zullen het nooit vergeten dat het onze fans zijn die het mogelijk gemaakt hebben dat onze dromen uitgekomen zijn..

Ik kijk er ook naar uit om nieuwe gezichten te zien, en op een podium staan…dat is gewoon het beste gevoel in de wereld dat er is!

Kim : Op toernee gaan dat is gewoonweg de ideale manier om het dagelijkse leven te ontsnappen.

Ik heb tamelijk veel last van chronische migraines, ik krijg meestal twee aanvallen per dag maar als ik op reis ben dan voel ik mij heel wat beter.

Het is ongelooflijk tof om nieuwe plaatsen te ontdekken.

Het gevoel van verloren te zijn, alleen te zijn….

Lorry : Ik treed Alex volledig bij.

De fans ontmoeten dat is het belangrijkste wat er is.

Voor ons zijn de fans de inspiratie van elke beweging binnenin de groep.

Wij vinden de feedback, ook persoonlijk, van onze fans enorm belangrijk.

De Zeromancerfamilie die op tournee is, dat is iets heel speciaals…ik heb het dan niet alleen over de groep zelf maar ook onze volledige crew want ook zij liggen ons zeer nauw aan het hart.

HOE ZIT DAT MET JULLIE FANS?

ZIJN JULLIE VERLEGEN KERELTJES OF HOUDEN JULLIE ERVAN OM MET ZE OP TE TREKKEN?

Alex : Wij proberen ze steeds te ontmoeten en signeersessies te organiseren.

Ik geef wel toe dat ik na een show eerder traag ben (de douche, het bier, het roken…) maar kijk bij ons nieuwe toernee ga ik daar aan werken zie.

Maar ja, ik wil onze fans altijd ontmoeten.

Kim : Wij weten zeer goed dat we zonder onze fans niks zouden voorstellen.

Lorry : Toen ik in 2006 bij Zeromancer terechtkwam was ik een verlegen mens.

Ik kon het echt niet begrijpen dat iemand geïnteresseerd zou zijn om mij te ontmoeten.

Nu is dat al volledig anders, ik geniet echt van elke seconde van die ontmoetingen.

Iedereen is zo vriendelijk en het is ook een aangename afwisseling want meestal zie je enkel de gezichten van achter de schermen of die van je familie.

Alex : Wij voelen een echte verbondenheid met onze toegewijde fans.

Maar nu gaan wij echt onder hun huid kruipen in de vorm van Industrypeople wat een soort van fanclub/streetteam is.

We zijn al actief in Noorwegen, een deel van Rusland en binnenkort ook de VS.

WELK LAND HEEFT DE MEEST TOEGEWIJDE FANS?

Alex : Ze zijn overal even fantastisch.

Ik weet het klinkt raar maar het is echt waar.

Het enige verschil wat wij merken is het verschil tussen de promotors.

WIJ DANKEN U VOOR DIT INTERVIEW EN WENSEN U ALLE SUCCES TOE TIJDENS JULLIE TOERNEE.

www.myspace.com/zeromancerzentral

l

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Airbag - A Day At The Beach

Deze band uit Noorwegen is voor Dark Entries lang geen onbekende. In 2012 bespraken we hun tweede album “All Rights Removed” en in 2016 hun vierde album “Disconnected”. Airbag werd opgericht in 2004 in Oslo door vijf schoolkameraden met een gelijkaardige muzieksmaak. In 2008 tekenden ze een contract met het nu behoorlijk ...

lees meer...
CD BESPREKING : Niels Gordon - Land

‘Organische elektronische muziek uit de donkere wouden van Zweden’, zo omschrijft deze artiest zijn muziek op zijn facebook pagina. “Land” (8 tracks, 44 minuten) is het debuutalbum op vinyl van de synthesizerwizard Niels Gordon, die als een volleerde Klaus Schulze met een uitgebreide batterij analoge synthesizers, keyboards ...

lees meer...
CD BESPREKING : Madeleine Cocolas - Ithaca

Na vele jaren in Melbourne, Seattle en New York te hebben gewoond nam Madeleine Cocolas terug haar intrek in geboortestad Brisbane. Het vormde meteen de aanzet voor het schrijven van Ithaca. Meteen ook een rauwe, persoonlijke en louterende ervaring waarin ze de complexe en gevarieerde emoties onderzoekt die ze gewaar werd sinds ze terug ...

lees meer...
CD BESPREKING : Lawrence English - Lassitude

Wanneer we aan een orgel denken krijgen we het visioen van een prachtige kerk die gevuld wordt met barokke klanken er gratis bovenop. Qua sfeerschepping is het immers een instrument dat kan tellen, daarom is het niet verwonderlijk dat het bij tal van gothic en Neue Deutsche Todeskunst artiesten zijn weg vond (Sopor Aeternus, Rosa Crux, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Black Angel - Kiss Of Death

“Kiss Of Death” is na “Widow” het tweede album in eigen beheer (gepromoot via New Dark Ages) van deze Engelse gothic rock formatie rond Matt Vowles, hoewel deze meneer al enige tijd z’n stek in Los Angeles heeft. Daar doet ie wat ie van zijn oudere broer leerde, of tenminste, hij maakt de muziek waarmee zijn broer ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...