casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

IONIC VISION (interview met Sven Lauwers)
In België spelen wij niet meer en dat zal zo blijven ook, de interesse is weg van onze kant, ze hebben ons teveel laten voelen dat we 'ebm garbage'
01/10/2005
 Bookmark and Share

Eigenlijk zou elke Belgische electrofiel een groep als Ionic Vision moeten koesteren. Al meer dan 10 jaar vechten ze tegen vooroordelen en blijven ze koppig hun ding doen. Het brouwen van traditionele ebm (electronic body music), zonder capsones. Hard en meedogenloos, maar vooral onweerstaanbaar dansbaar. Dat de groep in België zo weinig tot niet meer op de planken staat doen ze in dit interview uitgebreid uit de doeken. Maar voor het 4de Belgian Independent Music Festival maakten ze graag een uitzondering. Profiteer er van op 17 december, laat deze electro krijgers niet aan u voorbij gaan! Een Belgisch unicum op een uniek festival!

Eerst een nogal voor de hand liggend vraagje, wie maakt tegenwoordig zoal deel uit van Ionic Vision, wie doet wat? Een korte biografie van de leden met andere woorden…

SL: Wij zijn tegenwoordig met drie, Andy, Louis en ik. Andy en ik zorgen voor wat men het artistieke gedeelte noemt (voor zover ons genre daaronder kan gecatalogeerd worden) en Louis is de man die het technische voor zijn rekening neemt zowel in de studio (eindfase) als on stage. Louis is dus een 3de hidden member (daarom zeker niet minder), en draait de groep meer rond Andy en mezelf. Wij werken altijd samen, Andy brengt een stukje tekst of muziek aan, ik doe hetzelfde en wekelijks reserveren wij één avond waarop we dan in de studio kruipen, de machines laten ratelen en onze ideeën vorm geven, dat is Ionic Vision.

Wat een aantal mensen allicht niet weet is dat Ionic Vision al jarenlang aan de weg timmert om een toch wel op en top Belgisch genre als ebm (hier komen we later op terug) ietwat weerklank te laten vinden. Wat waren in al
die jaren de meest positieve en de meest negatieve ervaringen die Ionic Vision parten hebben gespeeld?


SL: Negatieve ervaringen waren en zijn nog steeds de bekakte vooroordelen van zovelen. Als je als groep niet meegaat met de mainstream dan kan je al rekenen op heel wat tegenwind, als je bovendien dan nog zoals Ionic zeker bent van je stuk en doorgaat met wat je begonnen bent (nl. het maken van ebm zonder enig compromis), dan wordt je zeker met de vinger gewezen. En Belgie is op gebied van vooroordelen de absolute top, je maakt ebm als groep, vergeet het dan maar! Meest positieve voor ons was het weerzien van een steengoede vriend, Louis Zachert, en het hebben van een eigen label om te doen wat je maar wil. Verder zullen wij blijven wie we zijn en zullen wij zolang we bestaan EBM blijven maken, m.a.w., eenieder die een cd van ons
in handen krijgt zal op voorhand al weten wat erop staat. Vind je ons niet goed, zet die cd dan niet op, koop hem dan niet, wat kan het leven met of zonder Ionic Vision dan toch simpel zijn niet :-)?

We haalden hier reeds ebm en België aan . ? Ionic Vision poneerde ooit nooit meer in België te willen spelen…
Kun je eens nader uitleggen hoe het tot deze uitspraak is gekomen en vooral, waarom jullie op 17 december toch op de affiche van het vierde Belgian Independent Music Festival staan?


SL: Wij staan op deze affiche om twee redenen, de belangrijkste is omdat Peter Mastbooms (die we toch al bijna de helft van ons leven kennen, zelfs van toen we nog als kleine snotaapjes gingen dansen in Club Lagoon) het ons voorgesteld had. En de tweede is dat de affiche best wel de moeite is, en dat doet natuurlijk ook veel. In België spelen wij niet meer en dat zal zo blijven ook, de interesse is weg van onze kant, ze hebben ons teveel laten voelen dat we 'ebm garbage' maakten. Enkel voor goede mensen doen wij nog moeite, dat hebben we geleerd al van toen we in 1992 zijn begonnen.

Zijn er specifieke verwachtingen bij de festival?

SL: Als het niet over Ionic gaat dan graag, kaviaar, echte champagne, kreeft, schone madammen die der backstage voldoende loops ronddartelen, frieten met stoofvlees en veel bier, mmmh, ja dat verwachten we toch wel :-)...en als het wel over Ionic gaat zijn de verwachtingen precies zoals wij ze ons voorstellen, after all, this is Belgium!

Ionic Vision wordt gemakshalve als (traditionele) ebm band omschreven… zijn jullie het hiermee eens en hoe zouden jullie ebm zelf omschrijven?

SL: Ja, wij zijn het hier mee eens, onlangs zag ik op een website staan dat wij als eersten de term 'old skool ebm' hebben gelanceerd (wat zeker niet is), en weer even later las ik dat ze ons geen old skool vinden? Het echte gemak ligt meer in de vooroordelen dan in het feit dat wij traditioneel zijn. Wij hoeven denk ik geen omschrijving meer op te stellen voor ebm, wij kunnen enkel omschrijven dat Ionic staat voor rechtdoor, harde elektronische muziek, en daar houden wij ons aan. Wat ons telkens weer mateloos ergert is dat als je reviews leest over ons materiaal het meteen een gezever is over Nitzer Ebb copie dit en Nitzer Ebb copie dat en DAF zus en zo, blablabla.....altijd dezelfde idiote zever, de bekrompen geest druipt er van dat soort reviewers toch gewoon af. Wij zijn niet Nitzer Ebb, wij pogen dat ook niet te zijn, wij zijn Ionic Vision en onze muziek is nu eenmaal ebm en onze invloed is te herleiden tot Nitzer Ebb, maar komaan, dat die reviewers hun kop eindelijk eens uit de koeienstront halen en eens inzien dat wij een eigen persoonlijkheid hebben, dat wij een eigen touch en sound in dat soort EBM hebben gecreëerd, en dat wij na 13 jaar toch niet zwichten voor de zever dat ze schrijven!

Hoe kijk je naar de huidige Belgische electro scene…

SL: Geen idee van wat er nu leeft in België, we hebben ons speeltapijt verlegd naar betere oorden. Ik ben wel blij dat Johan Van Roy het zover geschopt heeft, die ket heeft het dubbel en dik verdiend, en het fijne is dat hij nog altijd de Johan is van vroeger. Verder vind ik het ook best fijn dat Alfa Matrix voldoende steun geeft aan Belgische electro. Maar er is nu eenmaal niet genoeg plaats voor iedereen op dat kleine Belgische tapijtje en wij voelen ons eigenlijk ook niet meer aangetrokken om er deel van uit te maken en men laat ons trouwens ook voldoende aanvoelen dat er geen plaats meer is.

Er is nieuw materiaal op komst van Ionic Vision, “Actual”… kun je ons al een tipje van de sluier oplichten en krijgen we er iets van te horen op het BIMF? Verschijnt het nieuwe materiaal terug bij het Amerikaanse DSPB
records…Hoe verklaren jullie het succes van Ionic Vision in Amerika?


SL: “Actual “is weeral een typische Ionic schijf, ebm op grootmoeders wijze, niet te kraken harde drums en percussie, gekruid met vettige baslijnen, overgoten met metaal, en voldoende snuifjes cynische teksten. Op het BIMF spelen wij daar inderdaad tracks van, sowieso (alsof er een Belgische ziel zal weten dat ze nieuw zijn). De eigenlijke release is voorzien voor januari, ten laatste februari 2006, de cd is geprint, maar de US deal met DSBP is nog niet rond, vandaar het uitstel. Succes in Amerika, het is een groot woord dat de lading misschien niet voldoende dekt, misschien omdat ze dat soort muziek ginds niet hebben, US electro is gans anders dan wat er hier wordt uitgebracht, en misschien omdat er ook weinigen zijn die dat soort ebm nog maken....

Waar kwam de inspiratie voor “Actual” vandaan, draait het album rond een bepaald concept?

SL: Alles draait bij ons altijd rond een concept, wij bedenken eerst een reeks fijne ideeën en dan breien we daar op voort. Het concept van “Actual” was om een mcd uit te brengen die dan “Initial” zou heten, weer een 12' vinyl met club remixes die dan “Tribal” zou heten, een T-shirt die “Casual” zou heten en dan als laatste de full CD “Actual”. De vier hebben we gereduceerd tot twee, de “Casual” en “Actual” zijn een feit geworden (“Initial” kan mogelijk nog een websingle worden). De “Tribal” is afgevoerd wegens last minute cancelation van een van de DJ mixers. Maar dat is niet zo erg, we hebben al een echte 12' vinyl met twee topremixers(Terence Fixmer & Thomas P Heckmann) dus, in zekere zin mogen we al content zijn dat we hebben kunnen doen. Trouwens een leuk iets, we hadden een print voorzien van 1000 stuks van die 12', omdat we dachten dat die toch niet zou verkopen, en op 1 dag waren die allemaal al de deur uit! Zelfs bekende DJ's als Dave Clarke hebben dat ding de nodige spins gegeven, dat doet je als ondergewaardeerde Belgische ebm band dan toch wel iets. De thema's op “Actual” vallen duidelijk op: seks (“Watching you”, “Sin”, “God’s Garden”) en het niet oneindige van ons bestaan (“Time”, “Voi”d, “Ich Will”, “Another Life”). We zijn der ook maar ingerold in die thematiek hoor, het is niet dat wij gaan samen zitten en zeggen 'goh, nu zijn we ongelooflijk depressief, laten we er een liedje over schrijven'. En we zijn ook geen van beiden rokers, dus joints of eender wat ander soort drugs hebben we niet nodig om ons ding te doen, we laten het gewoon komen zoals het komt. Wie weet snijden we zonder dat we het weten op onze volgende cd wel een thema aan over dierenmishandeling, of de dure olieprijzen? Alles kan bij ons, als het maar Ionic Vision is!

Zouden we Ionic Vision als een politiek mogen omschrijven… aan oldschool ebm kleeft immers vaak duidelijk een politiek labeltje die door outsiders wel eens verward wordt met rechts extremisme…

SL: Absoluut niet, wij zijn gewone jongens, met een job, een huis, ieder twee kinderen, een vrouw, een jaarlijkse belastingsbrief... Andy en ik hebben geen van beiden ook zelfs maar interesse in politiek. Nope, geef ons maar veel lekker eten en drinken, veel sex en goede electro..... En dat we agressieve muziek maken en op het podium onze legerbotinnekes aandoen is omdat we ons op die manier kunnen uitleven. Wie weet doen we op het BIMF wel roze voetbalsloefkes en een trui met ruitjes aan!

Naar welke muziekjes luistert Ionic Vision zoal tegenwoordig, meer specifiek in de electro scene? Aanraders… Welke was de laatste cd die jullie kochten bijvoorbeeld?

SL: Goh, zoveel dingen, teveel om op te noemen, zolang het maar goede electro is....

Naar wie kijken jullie zelf uit op het BIMF dit jaar en waarom?

SL: Sold Out, lekkere elektroclash, Severed Heads omdat het een stukje jeugdsentiment is, Neon Judgement (benieuwd hoe zij hun ding doen vandaag de dag) en Suicide Commando (omdat Johan zo een fijne kerel is), en het bier en de frieten, en wat we hierboven verwachtten aan eten en drinken :-)). Wij gaan er alleszins weer een potje zware ebm van maken, of ze het nu goed vinden of niet (anders gaan ze maar pinten zuipen). Tot in Hof Ter Lo!

Kurt Ingels

http://www.dsbp.cx/ionic/

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...