casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

IONIC VISION (interview met Sven Lauwers)
In België spelen wij niet meer en dat zal zo blijven ook, de interesse is weg van onze kant, ze hebben ons teveel laten voelen dat we 'ebm garbage'
01/10/2005
 Bookmark and Share

Eigenlijk zou elke Belgische electrofiel een groep als Ionic Vision moeten koesteren. Al meer dan 10 jaar vechten ze tegen vooroordelen en blijven ze koppig hun ding doen. Het brouwen van traditionele ebm (electronic body music), zonder capsones. Hard en meedogenloos, maar vooral onweerstaanbaar dansbaar. Dat de groep in België zo weinig tot niet meer op de planken staat doen ze in dit interview uitgebreid uit de doeken. Maar voor het 4de Belgian Independent Music Festival maakten ze graag een uitzondering. Profiteer er van op 17 december, laat deze electro krijgers niet aan u voorbij gaan! Een Belgisch unicum op een uniek festival!

Eerst een nogal voor de hand liggend vraagje, wie maakt tegenwoordig zoal deel uit van Ionic Vision, wie doet wat? Een korte biografie van de leden met andere woorden…

SL: Wij zijn tegenwoordig met drie, Andy, Louis en ik. Andy en ik zorgen voor wat men het artistieke gedeelte noemt (voor zover ons genre daaronder kan gecatalogeerd worden) en Louis is de man die het technische voor zijn rekening neemt zowel in de studio (eindfase) als on stage. Louis is dus een 3de hidden member (daarom zeker niet minder), en draait de groep meer rond Andy en mezelf. Wij werken altijd samen, Andy brengt een stukje tekst of muziek aan, ik doe hetzelfde en wekelijks reserveren wij één avond waarop we dan in de studio kruipen, de machines laten ratelen en onze ideeën vorm geven, dat is Ionic Vision.

Wat een aantal mensen allicht niet weet is dat Ionic Vision al jarenlang aan de weg timmert om een toch wel op en top Belgisch genre als ebm (hier komen we later op terug) ietwat weerklank te laten vinden. Wat waren in al
die jaren de meest positieve en de meest negatieve ervaringen die Ionic Vision parten hebben gespeeld?


SL: Negatieve ervaringen waren en zijn nog steeds de bekakte vooroordelen van zovelen. Als je als groep niet meegaat met de mainstream dan kan je al rekenen op heel wat tegenwind, als je bovendien dan nog zoals Ionic zeker bent van je stuk en doorgaat met wat je begonnen bent (nl. het maken van ebm zonder enig compromis), dan wordt je zeker met de vinger gewezen. En Belgie is op gebied van vooroordelen de absolute top, je maakt ebm als groep, vergeet het dan maar! Meest positieve voor ons was het weerzien van een steengoede vriend, Louis Zachert, en het hebben van een eigen label om te doen wat je maar wil. Verder zullen wij blijven wie we zijn en zullen wij zolang we bestaan EBM blijven maken, m.a.w., eenieder die een cd van ons
in handen krijgt zal op voorhand al weten wat erop staat. Vind je ons niet goed, zet die cd dan niet op, koop hem dan niet, wat kan het leven met of zonder Ionic Vision dan toch simpel zijn niet :-)?

We haalden hier reeds ebm en België aan . ? Ionic Vision poneerde ooit nooit meer in België te willen spelen…
Kun je eens nader uitleggen hoe het tot deze uitspraak is gekomen en vooral, waarom jullie op 17 december toch op de affiche van het vierde Belgian Independent Music Festival staan?


SL: Wij staan op deze affiche om twee redenen, de belangrijkste is omdat Peter Mastbooms (die we toch al bijna de helft van ons leven kennen, zelfs van toen we nog als kleine snotaapjes gingen dansen in Club Lagoon) het ons voorgesteld had. En de tweede is dat de affiche best wel de moeite is, en dat doet natuurlijk ook veel. In België spelen wij niet meer en dat zal zo blijven ook, de interesse is weg van onze kant, ze hebben ons teveel laten voelen dat we 'ebm garbage' maakten. Enkel voor goede mensen doen wij nog moeite, dat hebben we geleerd al van toen we in 1992 zijn begonnen.

Zijn er specifieke verwachtingen bij de festival?

SL: Als het niet over Ionic gaat dan graag, kaviaar, echte champagne, kreeft, schone madammen die der backstage voldoende loops ronddartelen, frieten met stoofvlees en veel bier, mmmh, ja dat verwachten we toch wel :-)...en als het wel over Ionic gaat zijn de verwachtingen precies zoals wij ze ons voorstellen, after all, this is Belgium!

Ionic Vision wordt gemakshalve als (traditionele) ebm band omschreven… zijn jullie het hiermee eens en hoe zouden jullie ebm zelf omschrijven?

SL: Ja, wij zijn het hier mee eens, onlangs zag ik op een website staan dat wij als eersten de term 'old skool ebm' hebben gelanceerd (wat zeker niet is), en weer even later las ik dat ze ons geen old skool vinden? Het echte gemak ligt meer in de vooroordelen dan in het feit dat wij traditioneel zijn. Wij hoeven denk ik geen omschrijving meer op te stellen voor ebm, wij kunnen enkel omschrijven dat Ionic staat voor rechtdoor, harde elektronische muziek, en daar houden wij ons aan. Wat ons telkens weer mateloos ergert is dat als je reviews leest over ons materiaal het meteen een gezever is over Nitzer Ebb copie dit en Nitzer Ebb copie dat en DAF zus en zo, blablabla.....altijd dezelfde idiote zever, de bekrompen geest druipt er van dat soort reviewers toch gewoon af. Wij zijn niet Nitzer Ebb, wij pogen dat ook niet te zijn, wij zijn Ionic Vision en onze muziek is nu eenmaal ebm en onze invloed is te herleiden tot Nitzer Ebb, maar komaan, dat die reviewers hun kop eindelijk eens uit de koeienstront halen en eens inzien dat wij een eigen persoonlijkheid hebben, dat wij een eigen touch en sound in dat soort EBM hebben gecreëerd, en dat wij na 13 jaar toch niet zwichten voor de zever dat ze schrijven!

Hoe kijk je naar de huidige Belgische electro scene…

SL: Geen idee van wat er nu leeft in België, we hebben ons speeltapijt verlegd naar betere oorden. Ik ben wel blij dat Johan Van Roy het zover geschopt heeft, die ket heeft het dubbel en dik verdiend, en het fijne is dat hij nog altijd de Johan is van vroeger. Verder vind ik het ook best fijn dat Alfa Matrix voldoende steun geeft aan Belgische electro. Maar er is nu eenmaal niet genoeg plaats voor iedereen op dat kleine Belgische tapijtje en wij voelen ons eigenlijk ook niet meer aangetrokken om er deel van uit te maken en men laat ons trouwens ook voldoende aanvoelen dat er geen plaats meer is.

Er is nieuw materiaal op komst van Ionic Vision, “Actual”… kun je ons al een tipje van de sluier oplichten en krijgen we er iets van te horen op het BIMF? Verschijnt het nieuwe materiaal terug bij het Amerikaanse DSPB
records…Hoe verklaren jullie het succes van Ionic Vision in Amerika?


SL: “Actual “is weeral een typische Ionic schijf, ebm op grootmoeders wijze, niet te kraken harde drums en percussie, gekruid met vettige baslijnen, overgoten met metaal, en voldoende snuifjes cynische teksten. Op het BIMF spelen wij daar inderdaad tracks van, sowieso (alsof er een Belgische ziel zal weten dat ze nieuw zijn). De eigenlijke release is voorzien voor januari, ten laatste februari 2006, de cd is geprint, maar de US deal met DSBP is nog niet rond, vandaar het uitstel. Succes in Amerika, het is een groot woord dat de lading misschien niet voldoende dekt, misschien omdat ze dat soort muziek ginds niet hebben, US electro is gans anders dan wat er hier wordt uitgebracht, en misschien omdat er ook weinigen zijn die dat soort ebm nog maken....

Waar kwam de inspiratie voor “Actual” vandaan, draait het album rond een bepaald concept?

SL: Alles draait bij ons altijd rond een concept, wij bedenken eerst een reeks fijne ideeën en dan breien we daar op voort. Het concept van “Actual” was om een mcd uit te brengen die dan “Initial” zou heten, weer een 12' vinyl met club remixes die dan “Tribal” zou heten, een T-shirt die “Casual” zou heten en dan als laatste de full CD “Actual”. De vier hebben we gereduceerd tot twee, de “Casual” en “Actual” zijn een feit geworden (“Initial” kan mogelijk nog een websingle worden). De “Tribal” is afgevoerd wegens last minute cancelation van een van de DJ mixers. Maar dat is niet zo erg, we hebben al een echte 12' vinyl met twee topremixers(Terence Fixmer & Thomas P Heckmann) dus, in zekere zin mogen we al content zijn dat we hebben kunnen doen. Trouwens een leuk iets, we hadden een print voorzien van 1000 stuks van die 12', omdat we dachten dat die toch niet zou verkopen, en op 1 dag waren die allemaal al de deur uit! Zelfs bekende DJ's als Dave Clarke hebben dat ding de nodige spins gegeven, dat doet je als ondergewaardeerde Belgische ebm band dan toch wel iets. De thema's op “Actual” vallen duidelijk op: seks (“Watching you”, “Sin”, “God’s Garden”) en het niet oneindige van ons bestaan (“Time”, “Voi”d, “Ich Will”, “Another Life”). We zijn der ook maar ingerold in die thematiek hoor, het is niet dat wij gaan samen zitten en zeggen 'goh, nu zijn we ongelooflijk depressief, laten we er een liedje over schrijven'. En we zijn ook geen van beiden rokers, dus joints of eender wat ander soort drugs hebben we niet nodig om ons ding te doen, we laten het gewoon komen zoals het komt. Wie weet snijden we zonder dat we het weten op onze volgende cd wel een thema aan over dierenmishandeling, of de dure olieprijzen? Alles kan bij ons, als het maar Ionic Vision is!

Zouden we Ionic Vision als een politiek mogen omschrijven… aan oldschool ebm kleeft immers vaak duidelijk een politiek labeltje die door outsiders wel eens verward wordt met rechts extremisme…

SL: Absoluut niet, wij zijn gewone jongens, met een job, een huis, ieder twee kinderen, een vrouw, een jaarlijkse belastingsbrief... Andy en ik hebben geen van beiden ook zelfs maar interesse in politiek. Nope, geef ons maar veel lekker eten en drinken, veel sex en goede electro..... En dat we agressieve muziek maken en op het podium onze legerbotinnekes aandoen is omdat we ons op die manier kunnen uitleven. Wie weet doen we op het BIMF wel roze voetbalsloefkes en een trui met ruitjes aan!

Naar welke muziekjes luistert Ionic Vision zoal tegenwoordig, meer specifiek in de electro scene? Aanraders… Welke was de laatste cd die jullie kochten bijvoorbeeld?

SL: Goh, zoveel dingen, teveel om op te noemen, zolang het maar goede electro is....

Naar wie kijken jullie zelf uit op het BIMF dit jaar en waarom?

SL: Sold Out, lekkere elektroclash, Severed Heads omdat het een stukje jeugdsentiment is, Neon Judgement (benieuwd hoe zij hun ding doen vandaag de dag) en Suicide Commando (omdat Johan zo een fijne kerel is), en het bier en de frieten, en wat we hierboven verwachtten aan eten en drinken :-)). Wij gaan er alleszins weer een potje zware ebm van maken, of ze het nu goed vinden of niet (anders gaan ze maar pinten zuipen). Tot in Hof Ter Lo!

Kurt Ingels

http://www.dsbp.cx/ionic/

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...