casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

The House Of Usher
“I wanna know which power keeps the flame alive that burns deep inside my heart day and night…”
13/03/2010, Kurt Ingels
 Bookmark and Share

13/03/2010 : The House Of Usher - “I wanna know which power keeps the flame alive that burns deep inside my heart day and night…”
13/03/2010 : The House Of Usher - “I wanna know which power keeps the flame alive that burns deep inside my heart day and night…”
13/03/2010 : The House Of Usher - “I wanna know which power keeps the flame alive that burns deep inside my heart day and night…”
13/03/2010 : The House Of Usher - “I wanna know which power keeps the flame alive that burns deep inside my heart day and night…”
13/03/2010 : The House Of Usher - “I wanna know which power keeps the flame alive that burns deep inside my heart day and night…”
THE HOUSE OF USHER SPEELT LIVE OP HET GOTHIC FESTIVAL (16 –18 JULI) IN DE EXPO TE WAREGEM!

Ooit kreeg de groep, genoemd naar de novelle "The Rise and Fall Of The House Of Usher" (Edgar Allan Poe) rond, bezieler en enige constante Jörg Kleuden de titel van Duitsland’s enige echte gothic rock groep. The House Of Usher blijft al ruim 20 jaar de eigen authentieke goth rock stijl trouw en toch valt hun geluid uit duizenden te herkennen. Hun plaats op het Gothic Festival is niet meer dan terecht. In 2009 verscheen hun op heden meest recente album “Angst”, begin dit jaar aangevuld met de vette dvd “Necrologio” waarop zowat de 20 jarige carrière van de groep krachtig wordt samengevat.

The House Of Usher zag het levenslicht in 1990, we zijn nu… 2010. Een periode van 20 jaar in de gothic wave scene. Weinigen doen het jullie na. Kun je iets kwijt over de meest opmerkelijke feiten in de carrière van The House Of Usher zowel in positieve als in negatieve zin?

Jörg: Wel, soms lijken twintig jaar een eeuw te duren en anderzijds lijkt het evenzeer een zeer beperkte periode in de tijd. Gelukkig vergeten we nogal vlug de negatieve kantjes, ik kan om heel wat voorvallen die me destijds woedend maakten nu zelfs lachen. Toch zijn het niet onze shows of releases die ik als hoogtepunten wil aanhalen maar vooral de vriendschap die een band samen houdt.

In hoeverre is The House Of Usher eigenlijk een synoniem voor Jörg Kleuden, de enige constante in 20 jaar The House Of Usher en hart en ziel van zijn ‘huis’.

Georg: Jörg is zonder twijfel de huisbaas van The House Of Usher. Hij houdt ons allemaal bij elkaar en zorgt voor het welzijn van de hele The House Of Usher familie.

Jörg: Je kunt enkel intense nummers componeren als de chemie tussen iedereen goed zit, als iedereen zich goed en gewaardeerd voelt in de band. Ik ben inderdaad het enige bandlid in de twintig jarige geschiedenis van de band maar anderzijds horen Alex en Ralf intussen ook al 10 jaar bij de groep.

In die 20 jaar ging de groep door tal van bezettingswissel. In hoeverre hadden die een invloed op het totaal geluid van de groep en hoe ziet de actuele line up er uit?

Georg: Zoals ik altijd zeg; iedereen die bij de groep komt zal zijn effect laten gelden op de nummers van de groep en omgekeerd iedereen die uit de groep vertrekt zal een leegte nalaten. De huidige line up is, met één uitzondering, alweer vijf jaar samen. Tom (o'Connel ex Garden Of Delight) kwam eind vorig jaar als gitarsit bij de band om Martin Krötz te vervangen.

Jörg: Momenteel is The House Of Usher dus, ikzelf op vocalen, Georg en Tom op gitaar, Ralf aan de bas en Axel is onze drummer. Het klopt inderdaad dat we vaak bandwissels hadden maar vaak kwamen ook heel wat ex bandleden voor een korte of langere periode terug.

In hoeverre verschilt de gothic scene van die van 20 jaar geleden? En vooral, in hoeverre is gothic rock anno 2010 nog altijd even relevant als in de jaren ’80. Hoe zou je ‘gothic rock’ actueel omschrijven?

Georg: In de jaren ’80 heette het allemaal new wave. Waar ik toen vooral van hield was de diversiteit aan muziekgenres onder die paraplu. Vandaag lijkt ‘gothic’ me een eerder dogmatisch vehikel. Iedereen hoort er min of meer in dezelfde kledingstijl bij te lopen om geaccepteerd te worden en muzikaal wordt één en ander overheerst door heavy metal invloeden die m.i. niets te maken met de tijdsgeest en flair van de jaren ’80. Maar da’s nu eenmaal evolutie en misschien ben ik wel ietwat gedemodeerd.

Tom: Ik denk dat tegenwoordig de gothic / wave scene meer aan relevantie heeft gewonnen in het reguliere pop en rock circuit. Groepen als 69 Eyes, Apoptygma Berzerk en Oomph hadden nooit de hitparades gehaald in de jaren ’80. In die tijd stonden de hitparades op één of twee nummers na vol rommel. Al het goeie zat toen ondergronds. Vandaag zijn er veel ‘plastic gothic’ bands, het genre staat open voor veel meer invloeden.

Beschouw je The House Of Usher als een traditionele gothic rock band of is er meer dan alleen maar ‘gothic’…

Georg: Het hang er natuurlijk vanaf hoe je gothic definieert. Gothic voor mij betekent vandaag ook al die rotzooi met heavy metal invloeden. Gothic rock, zoals wij onze muziek zelf definiëren, is de meer traditionele stijl diens wortels in de jaren ’80 liggen.

Jörg: Noem het goth rock, gothic, post punk, wave rock of wat dan ook…

Kun je de lezers iets meer kwijt over de meest recente release, “Angst” die vorig jaar verscheen en de “Necrologio" dvd die begin dit jaar uit The House Of Usher kwam aanwaaien.

Jörg: “Angst” verscheen ongeveer één jaar geleden en beschouw ik als ons beste en meest intieme album sinds “Cosmogenesis”. We kregen ook heel wat positieve reacties van lui die al jaren hunkerden naar een klassiek gothic rock album als deze “Angst”.

In 2001 begonnen we reeds te werken aan “Necrologio” tijdens een toer doorheen Engeland en we filmden toen ook al op toer een documentaire die we “Salem Church” doopten. Gezien we op deze dvd het volledige The House Of Usher verhaal willen coveren bevat het materiaal van de periode 1990 tot 2009. Het is een soort erfenis die we nalaten, maar ik hoop dat het niet het einde is van het verhaal….

Als je het recente album “Angst” vergelijkt met de eerste release “Stars Fall Down” wat zou je dan als de grootste verschillen en de rode draad tussen de albums beschouwen?

Georg: Het grote verschil zit hem in het feit dat we vandaag over heel wat meer ervaring beschikken, daardoor is “Angst” een rijp album. “Stars Fall Down” toonde vooral het potentieel dat in de komende jaren nog tot wasdom diende te komen. De rode draad tussen alle releases is ongetwijfeld onze liefde voor dit muziekgenre en het idealisme in elk van ons om telkens weer alles te geven.

Jörg: Tot op heden is er inderdaad niks veranderd. Ik zoek nog altijd naar het perfecte nummer, het perfecte geluid en naar echte emoties die een song meer maakt dan alleen maar een song.

Zitten in de (nabije) toekomst nog andere projecten van The House Of Usher aan te komen en wat zouden jullie als groep nog graag gerealiseerd zien?

Tom: Jazeker. Momenteel schrijven we nummers voor een nieuwe release. Ik hoop dat wer één of twee van live kunnen brengen op ons optreden in Waregem.

Jörg: We hopen dat we het hoge niveau van “Angst” kunnen aanhouden of meer nog het zelfs overtreffen. We hadden voordien nooit het gevoel dat mensen zo sterk appreciëren wat we doen. The Hosue Of Usher is een constante geworden in hun leven die ze niet meer willen missen. We hopen in de lente van 2011 uit te pakken met ons nieuw album.

De meeste albums van de groep verschenen op het eigen Equinoxe label. Is dit een bewuste keuze van een independent rock band die alle facetten van de muziekindustrie onder controle wil houden of is dit gewoon een puur toeval en zo in al die jaren gegroeid?

Georg: Zeer zeker, we houden bewust alles in eigen handen zodat enkel wijzelf verantwoordelijk blijven voor onszelf. Ik wil me niet voorstellen wat er zou zijn gebeurd mocht de groep ooit ingegaan zijn op een voorstel van één of andere grote platenmaatschappij.

Als je drie nummers van de groep zou mogen kiezen die om één of andere reden heel veel voor jou betekenen welke zouden dat dan zijn en waarom. En dezelfde vraag maar nu voor drie nummers van andere bands

Georg: Mijn favorietge The House Of Usher nummers zijn “To Sow A Storm”, “It Doesn’t Matter” en “Invocation”. Van andere groepen ongetwijfeld “Siames Twing” van The Cure, Lisa Gerrard’s “Sanvean” en “Gloomy Sunday” in de interpretatie van Billy Holiday.

Jörg: Moeilijk om mijn favoriete The Hosue Of Usher nummers te benoemen. Ik hou momenteel veel van ons laatste album, “To Whatever End”, “Invocation”, “I Wanna Know” “You’re The Fire I Am The Ashes”,… oei, dat zijn er al meer dan drie. Ik hou van het volledige album. Nummers van andere groepen, wel U2’s “Pride”is één van mijn absolute favorieten, net als alle nummers van The Comsat Angel’s “Sleep No More” album en niet te vergeten het volledige oeuvre van Joy Division.

Wat mag en kan het publiek van The House Of Usher verwachten op het komende Gothic Festival in Waregem?

Tom: Wij zijn The House Of Usher, de enige echte!

Georg: Wel, we zijn vijf mannen op het podium die alles geven en leven voor de muziek die ze maken en we hopen dat dat er aan te zien is!

Jörg: Niets meer of minder inderdaad. Kom naar de zoo en bekijk deze goth rock dino’s vooraleer ze volledig zijn uitgestorven.

Tot slot wat is de vraag die je altijd eens al hebt willen beantwoorden maar die je nooit oor muziekjournalisten werd gesteld. Grijp uw kans!

Georg: Smaakt urine zuur? Mijn antwoord; da’s een zeer interessante vraag die bewijst dat jullie stomme journalisten allemaal perverseling zijn (lol).

En nu op naar eens 20 jaar The House Of Usher

The House Of Usher

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...