casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

The House Of Usher
“I wanna know which power keeps the flame alive that burns deep inside my heart day and night…”
13/03/2010, Kurt Ingels
 Bookmark and Share

13/03/2010 : The House Of Usher - “I wanna know which power keeps the flame alive that burns deep inside my heart day and night…”
13/03/2010 : The House Of Usher - “I wanna know which power keeps the flame alive that burns deep inside my heart day and night…”
13/03/2010 : The House Of Usher - “I wanna know which power keeps the flame alive that burns deep inside my heart day and night…”
13/03/2010 : The House Of Usher - “I wanna know which power keeps the flame alive that burns deep inside my heart day and night…”
13/03/2010 : The House Of Usher - “I wanna know which power keeps the flame alive that burns deep inside my heart day and night…”
THE HOUSE OF USHER SPEELT LIVE OP HET GOTHIC FESTIVAL (16 –18 JULI) IN DE EXPO TE WAREGEM!

Ooit kreeg de groep, genoemd naar de novelle "The Rise and Fall Of The House Of Usher" (Edgar Allan Poe) rond, bezieler en enige constante Jörg Kleuden de titel van Duitsland’s enige echte gothic rock groep. The House Of Usher blijft al ruim 20 jaar de eigen authentieke goth rock stijl trouw en toch valt hun geluid uit duizenden te herkennen. Hun plaats op het Gothic Festival is niet meer dan terecht. In 2009 verscheen hun op heden meest recente album “Angst”, begin dit jaar aangevuld met de vette dvd “Necrologio” waarop zowat de 20 jarige carrière van de groep krachtig wordt samengevat.

The House Of Usher zag het levenslicht in 1990, we zijn nu… 2010. Een periode van 20 jaar in de gothic wave scene. Weinigen doen het jullie na. Kun je iets kwijt over de meest opmerkelijke feiten in de carrière van The House Of Usher zowel in positieve als in negatieve zin?

Jörg: Wel, soms lijken twintig jaar een eeuw te duren en anderzijds lijkt het evenzeer een zeer beperkte periode in de tijd. Gelukkig vergeten we nogal vlug de negatieve kantjes, ik kan om heel wat voorvallen die me destijds woedend maakten nu zelfs lachen. Toch zijn het niet onze shows of releases die ik als hoogtepunten wil aanhalen maar vooral de vriendschap die een band samen houdt.

In hoeverre is The House Of Usher eigenlijk een synoniem voor Jörg Kleuden, de enige constante in 20 jaar The House Of Usher en hart en ziel van zijn ‘huis’.

Georg: Jörg is zonder twijfel de huisbaas van The House Of Usher. Hij houdt ons allemaal bij elkaar en zorgt voor het welzijn van de hele The House Of Usher familie.

Jörg: Je kunt enkel intense nummers componeren als de chemie tussen iedereen goed zit, als iedereen zich goed en gewaardeerd voelt in de band. Ik ben inderdaad het enige bandlid in de twintig jarige geschiedenis van de band maar anderzijds horen Alex en Ralf intussen ook al 10 jaar bij de groep.

In die 20 jaar ging de groep door tal van bezettingswissel. In hoeverre hadden die een invloed op het totaal geluid van de groep en hoe ziet de actuele line up er uit?

Georg: Zoals ik altijd zeg; iedereen die bij de groep komt zal zijn effect laten gelden op de nummers van de groep en omgekeerd iedereen die uit de groep vertrekt zal een leegte nalaten. De huidige line up is, met één uitzondering, alweer vijf jaar samen. Tom (o'Connel ex Garden Of Delight) kwam eind vorig jaar als gitarsit bij de band om Martin Krötz te vervangen.

Jörg: Momenteel is The House Of Usher dus, ikzelf op vocalen, Georg en Tom op gitaar, Ralf aan de bas en Axel is onze drummer. Het klopt inderdaad dat we vaak bandwissels hadden maar vaak kwamen ook heel wat ex bandleden voor een korte of langere periode terug.

In hoeverre verschilt de gothic scene van die van 20 jaar geleden? En vooral, in hoeverre is gothic rock anno 2010 nog altijd even relevant als in de jaren ’80. Hoe zou je ‘gothic rock’ actueel omschrijven?

Georg: In de jaren ’80 heette het allemaal new wave. Waar ik toen vooral van hield was de diversiteit aan muziekgenres onder die paraplu. Vandaag lijkt ‘gothic’ me een eerder dogmatisch vehikel. Iedereen hoort er min of meer in dezelfde kledingstijl bij te lopen om geaccepteerd te worden en muzikaal wordt één en ander overheerst door heavy metal invloeden die m.i. niets te maken met de tijdsgeest en flair van de jaren ’80. Maar da’s nu eenmaal evolutie en misschien ben ik wel ietwat gedemodeerd.

Tom: Ik denk dat tegenwoordig de gothic / wave scene meer aan relevantie heeft gewonnen in het reguliere pop en rock circuit. Groepen als 69 Eyes, Apoptygma Berzerk en Oomph hadden nooit de hitparades gehaald in de jaren ’80. In die tijd stonden de hitparades op één of twee nummers na vol rommel. Al het goeie zat toen ondergronds. Vandaag zijn er veel ‘plastic gothic’ bands, het genre staat open voor veel meer invloeden.

Beschouw je The House Of Usher als een traditionele gothic rock band of is er meer dan alleen maar ‘gothic’…

Georg: Het hang er natuurlijk vanaf hoe je gothic definieert. Gothic voor mij betekent vandaag ook al die rotzooi met heavy metal invloeden. Gothic rock, zoals wij onze muziek zelf definiëren, is de meer traditionele stijl diens wortels in de jaren ’80 liggen.

Jörg: Noem het goth rock, gothic, post punk, wave rock of wat dan ook…

Kun je de lezers iets meer kwijt over de meest recente release, “Angst” die vorig jaar verscheen en de “Necrologio" dvd die begin dit jaar uit The House Of Usher kwam aanwaaien.

Jörg: “Angst” verscheen ongeveer één jaar geleden en beschouw ik als ons beste en meest intieme album sinds “Cosmogenesis”. We kregen ook heel wat positieve reacties van lui die al jaren hunkerden naar een klassiek gothic rock album als deze “Angst”.

In 2001 begonnen we reeds te werken aan “Necrologio” tijdens een toer doorheen Engeland en we filmden toen ook al op toer een documentaire die we “Salem Church” doopten. Gezien we op deze dvd het volledige The House Of Usher verhaal willen coveren bevat het materiaal van de periode 1990 tot 2009. Het is een soort erfenis die we nalaten, maar ik hoop dat het niet het einde is van het verhaal….

Als je het recente album “Angst” vergelijkt met de eerste release “Stars Fall Down” wat zou je dan als de grootste verschillen en de rode draad tussen de albums beschouwen?

Georg: Het grote verschil zit hem in het feit dat we vandaag over heel wat meer ervaring beschikken, daardoor is “Angst” een rijp album. “Stars Fall Down” toonde vooral het potentieel dat in de komende jaren nog tot wasdom diende te komen. De rode draad tussen alle releases is ongetwijfeld onze liefde voor dit muziekgenre en het idealisme in elk van ons om telkens weer alles te geven.

Jörg: Tot op heden is er inderdaad niks veranderd. Ik zoek nog altijd naar het perfecte nummer, het perfecte geluid en naar echte emoties die een song meer maakt dan alleen maar een song.

Zitten in de (nabije) toekomst nog andere projecten van The House Of Usher aan te komen en wat zouden jullie als groep nog graag gerealiseerd zien?

Tom: Jazeker. Momenteel schrijven we nummers voor een nieuwe release. Ik hoop dat wer één of twee van live kunnen brengen op ons optreden in Waregem.

Jörg: We hopen dat we het hoge niveau van “Angst” kunnen aanhouden of meer nog het zelfs overtreffen. We hadden voordien nooit het gevoel dat mensen zo sterk appreciëren wat we doen. The Hosue Of Usher is een constante geworden in hun leven die ze niet meer willen missen. We hopen in de lente van 2011 uit te pakken met ons nieuw album.

De meeste albums van de groep verschenen op het eigen Equinoxe label. Is dit een bewuste keuze van een independent rock band die alle facetten van de muziekindustrie onder controle wil houden of is dit gewoon een puur toeval en zo in al die jaren gegroeid?

Georg: Zeer zeker, we houden bewust alles in eigen handen zodat enkel wijzelf verantwoordelijk blijven voor onszelf. Ik wil me niet voorstellen wat er zou zijn gebeurd mocht de groep ooit ingegaan zijn op een voorstel van één of andere grote platenmaatschappij.

Als je drie nummers van de groep zou mogen kiezen die om één of andere reden heel veel voor jou betekenen welke zouden dat dan zijn en waarom. En dezelfde vraag maar nu voor drie nummers van andere bands

Georg: Mijn favorietge The House Of Usher nummers zijn “To Sow A Storm”, “It Doesn’t Matter” en “Invocation”. Van andere groepen ongetwijfeld “Siames Twing” van The Cure, Lisa Gerrard’s “Sanvean” en “Gloomy Sunday” in de interpretatie van Billy Holiday.

Jörg: Moeilijk om mijn favoriete The Hosue Of Usher nummers te benoemen. Ik hou momenteel veel van ons laatste album, “To Whatever End”, “Invocation”, “I Wanna Know” “You’re The Fire I Am The Ashes”,… oei, dat zijn er al meer dan drie. Ik hou van het volledige album. Nummers van andere groepen, wel U2’s “Pride”is één van mijn absolute favorieten, net als alle nummers van The Comsat Angel’s “Sleep No More” album en niet te vergeten het volledige oeuvre van Joy Division.

Wat mag en kan het publiek van The House Of Usher verwachten op het komende Gothic Festival in Waregem?

Tom: Wij zijn The House Of Usher, de enige echte!

Georg: Wel, we zijn vijf mannen op het podium die alles geven en leven voor de muziek die ze maken en we hopen dat dat er aan te zien is!

Jörg: Niets meer of minder inderdaad. Kom naar de zoo en bekijk deze goth rock dino’s vooraleer ze volledig zijn uitgestorven.

Tot slot wat is de vraag die je altijd eens al hebt willen beantwoorden maar die je nooit oor muziekjournalisten werd gesteld. Grijp uw kans!

Georg: Smaakt urine zuur? Mijn antwoord; da’s een zeer interessante vraag die bewijst dat jullie stomme journalisten allemaal perverseling zijn (lol).

En nu op naar eens 20 jaar The House Of Usher

The House Of Usher

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...