casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

673 items

   

Pieter Eykens de man achter het Onderstroom label
Engagement, goede smaak, enthousiamse, doorzettingsvermogen en veel lef!
04/03/2010, Kurt Ingels
 Bookmark and Share

04/03/2010 : Pieter Eykens de man achter het Onderstroom label - Engagement, goede smaak, enthousiamse, doorzettingsvermogen en veel lef!
04/03/2010 : Pieter Eykens de man achter het Onderstroom label - Engagement, goede smaak, enthousiamse, doorzettingsvermogen en veel lef!
04/03/2010 : Pieter Eykens de man achter het Onderstroom label - Engagement, goede smaak, enthousiamse, doorzettingsvermogen en veel lef!
Kun je eens kort jezelf voorstellen aan onze lezers, wie ben je (ik weet het een filosofische vraag. Maar toch de uitdaging aangaan om jezelf in pakweg vijf zinnen te typeren…)?

Ik ben een 24 jarige student muziekmanager aan de PHL. Ik woon momenteel in Hasselt, maar mijn habitat is Leuven en omstreken. Van jongs af aan ben ik gepassioneerd door muziek en steeds op zoek naar innoverende muziek. Ik houd me voornamelijk bezig met platen kopen & beluisteren, naar concerten gaan (Zaal België, Netwerk Aalst) en af toe zelf muziek spelen.

Hoe komt iemand erbij, die vrij jong is, om zich toe te leggen op het heruitbrengen en aan vinyl of cd toevertrouwen van oude Belgische new wave? Sta met toe dit als oude rot (en zo zijn er wel meer bij Dark Entries) zeer eigenaardig maar ook weer zeer lovenswaardig te vinden.

Toen ik 18 was ontdekte ik Joy Division en Factory Records, ik ging automatisch ook op zoek naar Belgische groepen, ik kwam uit bij The Names & Marine, maar evengoed bij De Brassers, Aroma Di Amore en Snowy Red. Ook de tape-scene uit de jaren '80 sprak me aan. Vooral het "Insane Music" label van Alain Neffe en de ontelbare compilaties die circuleerden. De recente lp release van The Misz komt voort uit die interesse.

Het idee om een label te starten had ik vaag in gedachten. Ik wilde al die new wave platen kopen, maar had geen zin om er honderden euro's voor neer te tellen. Bij de start van de muziekopleiding kreeg ik heel wat informatie over de werking van een label en over het auteursrecht. Ik heb me toen bedacht dat ik die platen zelf zou kunnen heruitgeven.

Zijn er groepen die je nauw aan het hart liggen en van wie je graag een release zou willen uitbrengen (en die nog niet opgenomen zijn in het indrukwekkende release schema)?

De Space Museum cassette van Solid Space op het In Phaze label had ik graag heruitgegeven, maar ik vermoed dat Minimal Wave me is voor geweest. A Blaze Colour uiteraard, hopelijk komt dat er ooit nog van, maar voorlopig krijgt OnderStroom geen toestemming van Ludo Camberlin. Van Company of State verschijnt er begin 2011 een Lp met onuitgegeven tracks uit de periode van de eerste 7". Daar zitten schitterende nummers tussen en kijk ik erg naar uit.

Ondertussen bereid ik ook een sublabel voor waarop voornamelijk experimentele muziek van hedendaagse artiesten zal worden gereleased. STORING belooft veel analoge synths, krautrock & psychedelische muziek. Er zijn al contacten met onder andere Dolphins Into The Future, Brother Raven, Caboladies en Steve Hauschildt.

Hoe ga je precies aan het werk om je bands te selecteren, te contacteren en vooral ze te overtuigen om toch met Onderstroom in zee te gaan? Aan je releaseschema te oordelen lijkt dit niet eens zo moeilijk te zijn, of is dit een onderschatting?

Dat hangt van groep tot groep af. Als de groepsleden nog actief zijn in het muziekcircuit gaat het meestal heel vlot. Ik zag dat Aroma Di Amore een dubbelaar wilden uitgeven in eigen beheer, dus ben ik daar opgesprongen. Meestal zijn de groepen lichtelijk verrast dat iemand hun muziek opnieuw wil uitgeven en zijn ze meteen enthousiast. Ik had heel graag de LP & de 7" van de Kommeniste op een cd geplaatst, wat mij betreft is "1000 Titels" één van de beste Belgische platen ooit gemaakt, maar tot nog toe is het me niet gelukt hen te overtuigen.

Je opteert zowel voor cd als vinyl releases, steekt daar een bepaalde motivatie achter?

Zelf vind ik vinyl releases het leukst. Vinyl ziet er mooier uit en klinkt vooral beter dan cd. In het begin was het plan om enkel op vinyl te releasen, maar je moet ook rekening houden met de doelgroep. Omdat Aroma Di Amore & Aimless Device een relatief breed bereik hebben, koos ik hier voor cd. Bovendien hebben de meeste mensen tijdens de jaren '90 hun platenspeler buitengeknikkerd, wegens te lomp, te onhandig. Het is pas de laatste 5 à 10 jaar dat vinyl weer een kleine opgang maakt, vooral jongeren kopen tegenwoordig meer lp, als reactie tegen de onpersoonlijke mp3's. Voor de obscuurdere muziek kies ik voor vinyl en richt ik me meer op de verzamelaar. Voor de compilatie, die eind april zal verschijnen, laat ik de keuze aan het publiek.

Wij zien natuurlijk maar de leuke dingen aan het label, de releases met name, maar zijn er ook onaangename kanten aan het runnen van een label?

Sabam betalen :-). Je moet het natuurlijk graag doen en er heel wat vrije tijd in willen stoppen. Toen Aroma Di Amore akkoord ging met de release op OnderStroom stelden ze als voorwaarde dat de cd klaar moest zijn voor hun optreden in het Depot op 12 december. We hadden toen slechts 2 maanden om de release voor te bereiden. Dat was een heel stresserende periode, vooral omdat er wat akkefietjes waren met Sabam omtrent de toestemming tot persen. Dat is pas op het laatste nippertje in orde gekomen. De cd werd 2 dagen voor het optreden geleverd!

Hoeveel tijd investeer je zo ongeveer wekelijks in Onderstroom?

Dat hangt er vanaf. Sommige dagen beantwoord ik alleen maar enkele mails & bestellingen, en andere dagen doe ik niets anders dan met OnderStroom bezig te zijn. Gemiddeld 20 uur per week.

De eerste twee releases waren Kuruki’s “Tv Scape” (lp) en Aroma Di Amore’s dcd compilatie “Onverdeeld”… Hoe waren de reacties en vooral hoe gaat het een beetje met de verkoop van die dingen. Want hoe dank ook het blijft een investering toch?

De eerste lp van Kuruki was vooral een goed leerproces, ik zou het zeker anders aanpakken als ik het kon overdoen. Maar ik heb er zo goed als geen promotie voor gemaakt en toch zijn de helft van de lps al de deur uit. De Aroma Di Amore 2xcd is het tegenovergestelde verhaal. Voldoende promotie in de pers, twee fantastische optredens en de cd's vliegen de deur uit. Hiervan zijn er nog maar 200 in voorraad.

Momenteel ligt de release “Eddy Merckz” van The Misz in de winkelrekken, sta me toe, ik ken iets van (Belgische) muziek maar kon me niet meteen herinneren ooit iets over deze band te hebben gehoord, hoe kwam je bij hen terecht? En wat is het verhaal achter deze band?

Op de tape: Flanders' Tape-ology stond als eerste track The Misz met "Only Lunies Fall Down". Na wat opzoekingswerk ontdekte ik dat ze 3 volledige tapes hadden uitgebracht. Jan Van Den Broeke, één van de bandleden contacteerde ik via zijn nieuwe band June 11 en hij was meteen enthousiast. The Misz was één van de weinige bands die synth-pop uitbrachten op cassette. Ze namen al hun nummers thuis zelf op, het zogenaamde home-recording, en maakten vooral muziek voor het pure plezier ervan en dat hoor je ook terug in de nummers.

Welke zijn de eerstvolgende releases en kun je ze ook naar datum van uitgave ietwat inschatten. Ik ving op dat De Brassers dubbel LP al voor zeer binnenkort zal zijn?

De 2xLP + DVD van de Brassers is omwille van praktische redenen uitgesteld tot eind september. Maar er staan drie andere releases op stapel. 1 april komt de Aimless Device cd uit met daarop alle ooit op vinyl uitgebrachte nummers + twee bonustracks. Een compilatie met onder andere De Brassers, Day After, Siglo XX & Gruppebild komt uit op 1 mei. Deze zal verkrijgbaar zijn als LP + 2xcd of als gewone 2xcd. Een 2xLP met onuitgegeven nummers van Aroma Di Amore komt uit op 30 mei, dezelfde datum als het concert dat ze samen met Red Zebra in de Vooruit geven.

Momenteel houdt Onderstroom zich bezig met oude Belgische bands is er ook een kans dat er ooit nieuwe Belgische bands (bands van de huidige generatie zeg maar) een plaatsje krijgen op Onderstoom of oude en nieuwe buitenlandse acts?

Vorige week contacteerde Steve Marreyt van Kraak en Ruis me in verband met zijn groep "Richting Huiswaarts". Een mix tussen Aroma Di Amore, Cultural Decay en The Pop Group, echt heel straf. Het is nog afwachten hoe de rest van de nummers gaan klinken, maar ik zie OnderStroom zeker een mini-lp van hen uitgeven in de nabije toekomst. Ik probeer bij OnderStroom wel ergens een lijn te trekken. De muziek moet de geest van de jaren '80 uitstralen. Maar demo's zijn steeds welkom.

Hoe kijk je aan tegen allerlei profeten die beweren dat het runnen van een label vandaag niet al te veel zin meer heeft, tenminste niet in het oude label format. De toekomst zouden digitale releases zijn allerlei muziekfora en muziekplatforms waar je tegen betaling weliswaar zeer gericht muziek kunt downloaden. Volgens hen zou het runnen van een label in z’n klassiek vorm ook zowat commercieel zelfmoord zijn, zeker in het independent en alternatieve circuit… Een reactie van een vrij jonge maar zeer enthousiaste Onderstroom manager…

Volgens mij zal er steeds een groep muziekliefhebbers bestaan die de muziek van hun favoriete artiest op fysiek formaat wil kopen. Voor hen is niet alleen de muziek belangrijk, maar ook de vormgeving, het object op zich. De muziekverzamelaars dus, en zo zijn er volgens mij nog voldoende om een beperkte industrie op gang te houden. Grote independents & majors zullen het lastiger krijgen. Daarom zijn minder grote structuren met meer verscheidenheid volgens mij de toekomst van de platenindustrie.

Bedankt voor dit interview en nu op naar de volgende releases…

Graag Gedaan!

Onderstroom / Onderstroom (myspace)

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2019 : Draconian in Antwerpen!

Zo’n kans krijg je niet dikwijls. Allicht de beste gothic doom metal act uit Zweden zal op 27 januari 2019 optreden te Antwerpen (Kavka). Voor onze vrienden uit Nederland: helaas, de dag ervoor, op 26 januari doen ze ook Rotterdam (Baroeg) aan maar dat is al uitverkocht! Als opwarmer kan je ook het optreden van Sojourner meepikken. Dat ...

lees meer...
CD BESPREKING : The Weathermen - The Weathermen’s Long Lost Live Instrumental Backing Tapes + Live cd concert!

Dans Les Profondeurs is een nieuw sublabel van het mij en u vertrouwde Wool-E Discs. Niet zomaar sub, neen, een label met het doel om rariteiten op te graven, verloren gewaande parels op te rakelen en dan past deze The Weathermen, de groep van wijlen Bruce Geduldig en Jean-Marc Lederman, perfect in dit plaatje. The Weathermen hield er ...

lees meer...
CD BESPREKING : Die Klute - Planet Fear

Wat verwacht je van een industrial supergroep rond Jürgen Engler (Die Krupps), Claus Larsen (Leæther Strip) en Dino Cazares (Fear Factory)? Repetitieve, dansbare industrial, drijvend op stevige sythlijnen, verrijkt met blazende metalgitaren, toch? Dat is dan ook exact wat Die Klute aflevert in hun debuut: Planet Fear. En je verwacht ...

lees meer...
NIEUWS 16/01/2019 : Downhill XIII New Years Edition

Het is die periode van het jaar dat je hier en daar wordt uitgenodigd voor een nieuwjaarsreceptie. Doorgaans staan we daar niet zo voor te springen. Gelukkig zijn er uitzonderingen, want eentje waar we echt naar uit kijken is de New Years Edition van Downhill. Alwaar je de benaming receptie mag vervangen door een feest waarin je jezelf ...

lees meer...
CD BESPREKING : Verzamelaar - Under Starch Clouds (vinyl)

Aalst. Priester Daens. Carnaval en ‘Voal Zanetten’. ‘Aijeun’. ‘Aoolst’, aan de Dender, wat is er van jou geworden. Er waren roemrijkere tijden. Tijden van ontwaken, van het zelf doen en beter doen.Tijd van actie. Tijden van underground en alternatief. Aalst wat is er van jou geworden?... Dj Attila De ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Modern Bön III: Phurpa / The Nent / Skrei, (15/01/2019, Magasin4, Brussel) - Hopend op genezing in Magasin4, een veilige haven voor ons zwijnen op zoek naar parels.

Mijn vrouw en ik hebben klaarblijkelijk iets met rituelen. Getuige ons huwelijk dat bestond uit een openlucht ritueel, met live optreden van Kinderen Van Moeder Aarde. Dezelfde band die optrad exact 4 jaar geleden op onze eigenste Dark Entries Night alwaar de vonk tussen ons ontstaan is. Ook voor de viering van ons vierjarig samenzijn konden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Borghesia - Proti Kapitulaciji

Een naam die u zou moeten kennen, Slovaaks en Kroatisch, maar bij oprichting gewoon Yougouslavisch deze avant-garde act (na Laibach allicht de best gekende uit de regio), die in de jaren 80 met electro / ebm uitpakte en zelfs tot bij ons een aantal hitjes wist te scoren. Niet meteen verwonderlijk daar ze door het Belgische PIAS werden getekend, ...

lees meer...
NIEUWS 15/01/2019 : Achtste single op rij voor The Arch: 'Tangled Stones'

The Arch volhardt in de boosheid. 12 singles op rij ging de groep uitgeven, die dan na afloop een nieuwe plaat moeten vormen. Het concept dwingt de groep om steeds weer te scoren, want met deze werkmethode kunnen de heren zich geen zwak nummer veroorloven. Uiterst ambitieus dus, misschien zelfs te ambitieus. Het oorspronkelijke doel om maandelijks ...

lees meer...
NIEUWS 15/01/2019 : Concerttip: Dear Deer in Kinky Star

Sabatel is een bezig bijtje in de Franse deathrockgemeenschap. Vorige week kon u haar nog aan het werk zien in het voorprogramma van het sublieme Fangs On Fur in Brussel, met haar minimalistische batcaveband Cheshire Cat (The Bouncing). Enkel bas, tribale drums en gestoorde zang. Met haar partner Frederico Lovino – en dat is dan weer ...

lees meer...
CD BESPREKING : Militia - Ambiorix

Hebben we niet allemaal op school geleerd dat de Belgen ‘de dappersten aller Galliërs’ waren? Het citaat komt van Julius Caesar. Dat Caesar eraan toevoegde dat de Belgen ‘het verst verwijderd zijn van de cultuur en de beschaving’ en dat ze in permanente ontbering en oorlog leefden, wordt er meestal niet bij gezegd, ...

lees meer...
NIEUWS 14/01/2019 : Darkest Night 2019 in Retie

Energiebesparende maatregelen in Retie. Of toch niet. Feit is wel dat de organisatie van Dark Balloon helemaal klaar is voor de Darkest Night 2019. Het licht zal dan wel uit gaan, het stroomverbruik zal stijgen. Omdat het ondertussen een jaarlijks wederkerend gegeven is dat Dark Balloon er in slaagt om een affiche samen te stellen met ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : The Hu - Nieuwe Mongoolse internet sensatie combineert metal met traditionele folk en keelzang

De nieuwe muzikale internet sensatie heet The Hu, ze komen uit Mongolië en ze spelen heavy metal met traditionele folk instrumenten en keelzang. 'Hu' is een Mongools woord dat evenveel betekent als mens. The Hu zijn dus eigenlijk zo een beetje de Mongoolse versie van De Mens. The Hu creëerden hun eigen unieke genre dat ...

lees meer...
FOTO'S : La Muerte - @ AB Brussel 12-01-2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Star Industry - @ EGW-Rock Gent, 23-12-2008 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DaGeist - @ EGW-Rock Gent, 23-12-2008 door Luc Luyten