casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

EEN INTERVIEW MET HET HART EN DE ZIEL VAN SUICIDE COMMANDO; JOHAN VAN ROY.
Suicide commando boert lekker goed in het buitenland en dat is toch ook iets om fier op te zijn.
01/10/2005
 Bookmark and Share

Een inleiding bij een naam als Suicide Commando hoeft al lang niet meer. Dé meest succesvolle Belgische electro act sluit op 17 december de vierde editie van het ondertussen vermaarde Belgian Independent Music Festival af. Dat dit op een meer dan overtuigende wijze zal gebeuren hoeft geen betoog. Dat u dé Belgisch electro krijger massaal zal komen aanmoedigen is iets waar wij en hijzelf op rekenen. Zweet, beats en ten gepaste tijde een biertje, het leven kan eenvoudig en mooi zijn. Wij trokken mailsgewijs naar Limburg om naar de gemoedstoestand en de intenties van Johan Van Roy te peilen. Hieronder vindt u het, niet eens gecensureerde, resultaat!

Zo Johan, na 4 jaar terug top of the bill op het Belgian Independent Music Festival… hoe voelt dat?

JVR: Wel, dat we ondertussen alweer 4 jaartjes ouder zijn geworden, we al wat meer rimpels hebben gekregen en onze sluitspier het niet meer zo goed doet, maar de details ga ik u maar besparen zeker … Neen, even serieus, fijn om weer terug te zijn op HET Belgische festival bij uitstek. Het was toen al een hele eer om bovenaan jullie affiche te mogen staan, en dat is het nu nog steeds!

Wat mogen we, en natuurlijk de talrijk opgekomen electro liefhebbers, van Suicide Commando verwachten op het Belgian Independent Music Festival? Zal er ook nieuw materiaal worden gebracht van de op stapel staande nieuwe singel “Godsend / Menschenfresser” en het album “Bind torture kill”?

JVR: Ik denk eraan dit keer met een volledig klassiek orkest te komen, met 2 vleugelpiano’s en zo van die knappe achtergrond zangereskes die heel weinig aan hebben. Of neen, ik vrees dat het bij van die lelijke gasten gaat blijven (behalve dan mijn lieftallige vriendin Tanja dan)die weer wat onnozel gaan doen op het podium. In ieder geval zullen we deze keer allicht met 4 op het podium staan, met live drummer en al… Uiteraard is het de bedoeling dat we een aantal nieuwe nummers van de op stapel staande nieuwe singel en album gaan brengen. Dus het zal een beetje een soort van “best of” worden denk ik …

Ligt het nieuwe materiaal muzikaal in het verlengde van het succesalbums “Cause of death: suicide” of “Axis of evil”? Zo ja, hoe zou jezelf deze electro stijl dan definiëren?

JVR: Ik kan moeilijk mijn eigen muziek beoordelen, daarvoor sta ik er allicht wat te dicht bij, maar je kan wel stellen dat “Bind torture kill” het logische vervolg van “Axis of evil” en “Cause of death:suicide” zal zijn. Al vind ik dat de nieuwe nummers (diegene die tot nu toe al af zijn tenminste) eerder weer in de richting van de “Mindstrip” cd gaan, en alles ook weer gevarieerder is dan op “Axis of evil” dat misschien wat te eentonig was. Er een naam op plakken doe ik liever niet, er wordt tegenwoordig bijna voor elke scheet een nieuwe stijl gecreëerd, dus daar doe ik liever niet aan mee, voor mij is en blijft het “electro” in de breedste zin van het woord. Noem het ebm of hellektro of wat dan ook … maakt mij niet uit.

Door wie of wat liet je je voor “Bind torture kill” inspireren… de titel klinkt, op z’n zachts gezegd, niet bijster vrolijk… steekt er een bepaald concept achter de nieuwe schijf?

JVR: “Bind torture kill” is afkomstig uit het wereldje van de seriemoordenaars, en is ontleend aan de zogenaamde “BTK strangler”, een Amerikaanse seriemoordenaar die in de jaren zeventig en tachtig verschillende mensen op gruwelijke wijze ombracht (door hen eerst vast te binden, daarna te martelen en om ze dan uiteindelijk te vermoorden). Zowat het hele album gaat dit keer over seriemoordenaars, over hun denken en doen, wat mensen tot zulke gruweldaden aanzet…

In hoeverre is live spelen met Suicide Commando belangrijk voor jou, of zou jij je ook kunnen verzoenen met een louter studioproject?

JVR: Neen, ik moet af en toe de deur uit, het podium op. Ik vind het contact met de fans heel belangrijk. Daarom ook dat ik steeds probeer het publiek zoveel mogelijk te betrekken bij onze live optredens, door hen te laten meebrullen door de microfoon of door het publiek in te duiken. Ikzelf vind groepen die maar wat op een podium staan en waar niets gebeurt, waar er totaal geen interactie is, gewoon doodsaai … dat mogen dan nog zo’n goede muzikanten zijn als ze willen.

Heb jij een verklaring voor het nog altijd groeiende succes van Suicide Commando en waarom dat succes vooral in het buitenland blijkt te liggen… In België lijken reguliere media niet wakker te liggen van jouw succes… Of vergis ik me?

JVR: Neen, daar heb je volkomen gelijk in, maar ik heb de hoop dat daar ooit verandering in komt al lang opgegeven. Zolang de lokale media ons (de electro scène in zijn geheel) blijft doodzwijgen zal er nooit een groter publiek op af komen. Zolang zenders als Studio Brussel (die wel pretenderen dat ze alle alternatieve muziek promoten) ons gewoon blijven negeren … zal er nooit veel veranderen. En daar wringt hem net het schoentje. Waarom weet ik ook niet, maar ik lig er al lang niet meer van wakker. Ze doen maar! Suicide commando boert lekker goed in het buitenland en dat is toch ook iets om fier op te zijn. Als ik dan zie dat wij pakken meer cd’s verkopen dan de doorsnee prul die op Studio Brussel wordt gedraaid, tja, dan voel ik me toch weer beter. Jammer dat het succes in België beperkt blijft, maar er zijn ergere dingen in het leven.

Over buitenlands succes gesproken... Kun je iets meer kwijt over de fansite “Hellraiser”, wie of wat zit daarachter… Poolse fans?

JVR: Inderdaad,Hellraiser wordt gemaakt door een aantal Poolse fans. We hebben blijkbaar een heleboel fans in Polen en andere minder voor de hand liggende landen. Volgend jaar komt er allicht ook nog een Duitse fansite bij, dus dat zit wel goed.

Wat me ook een beetje verwondert; de meeste electro muziekmakers hebben her en der wel wat nevenprojecten, al of niet solo of met andere muzikanten, lopen. Ooit was er Lescure 13, maar da’s alweer een poos geleden. Jij hebt daar blijkbaar geen behoefte aan… of zijn er dingen die we (nog) niet weten?

JVR: Behoefte is niet het probleem, ik zou maar al te graag nevenprojecten hebben of nieuwe nummers voor Lescure 13 schrijven. Ik zou maar al te graag wat andere dingen doen, maar het ontbreekt me gewoon aan tijd. Suicide Commando vraagt gewoon al mijn vrije tijd, dus er is weinig of geen tijd voor andere dingen momenteel. Stiekem hoop ik toch nog eens wat tijd te vinden om Lescure 13 nieuw leven in te blazen, want definitief gestopt zijn we nooit. Dus wie weet … volgend jaar op BIMF?

Wie weet! Naar wie kijk je zelf uit op de komende editie van het Belgian Independent Music Festival? En waarom?

JVR: Er zijn uiteraard nog weinig groepen die ik zelf nog nooit gezien heb. De meeste groepen op BIMF heb ik al wel ooit eerder gezien, mij gaat het vooral om nog een keertje gezellig samen te zijn. De andere groepen nog eens te ontmoeten of gewoon het contact met het publiek … daar we zo vaak in het buitenland zitten is het ondertussen alweer een hele poos geleden dat ik groepen als Ionic Vision, IC434, Diskonnekted … nog ontmoet heb. Dus dat wordt weer een gezellig weerzien met hopelijk veel pintjes en ne goede friet!

Kun jij, als electro autoriteit, het publiek drie goede redenen geven waarom ze op 17 december massaal aanwezig moeten zijn in Hof Ter Lo… Jij bent allicht geloofwaardiger dan wij?

JVR: Onder lichte dwang van de organisatie, omdat BIMF gewoon het beste Belgische festival is, omdat er die dag toch niks op TV is en omdat (ik mag dit eigenlijk niet verklappen, maar allez) ik gehoord heb dat Eddy Wally samen een nummerke met Monolith gaat brengen …Goed zo ? Euh, wanneer krijg ik nu mijn beloofde geld? (lol)

(c) foto Roman Kasperski

Kurt Ingels

http://www.suicidecommando.be/

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...