casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

EEN INTERVIEW MET HET HART EN DE ZIEL VAN SUICIDE COMMANDO; JOHAN VAN ROY.
Suicide commando boert lekker goed in het buitenland en dat is toch ook iets om fier op te zijn.
01/10/2005
 Bookmark and Share

Een inleiding bij een naam als Suicide Commando hoeft al lang niet meer. Dé meest succesvolle Belgische electro act sluit op 17 december de vierde editie van het ondertussen vermaarde Belgian Independent Music Festival af. Dat dit op een meer dan overtuigende wijze zal gebeuren hoeft geen betoog. Dat u dé Belgisch electro krijger massaal zal komen aanmoedigen is iets waar wij en hijzelf op rekenen. Zweet, beats en ten gepaste tijde een biertje, het leven kan eenvoudig en mooi zijn. Wij trokken mailsgewijs naar Limburg om naar de gemoedstoestand en de intenties van Johan Van Roy te peilen. Hieronder vindt u het, niet eens gecensureerde, resultaat!

Zo Johan, na 4 jaar terug top of the bill op het Belgian Independent Music Festival… hoe voelt dat?

JVR: Wel, dat we ondertussen alweer 4 jaartjes ouder zijn geworden, we al wat meer rimpels hebben gekregen en onze sluitspier het niet meer zo goed doet, maar de details ga ik u maar besparen zeker … Neen, even serieus, fijn om weer terug te zijn op HET Belgische festival bij uitstek. Het was toen al een hele eer om bovenaan jullie affiche te mogen staan, en dat is het nu nog steeds!

Wat mogen we, en natuurlijk de talrijk opgekomen electro liefhebbers, van Suicide Commando verwachten op het Belgian Independent Music Festival? Zal er ook nieuw materiaal worden gebracht van de op stapel staande nieuwe singel “Godsend / Menschenfresser” en het album “Bind torture kill”?

JVR: Ik denk eraan dit keer met een volledig klassiek orkest te komen, met 2 vleugelpiano’s en zo van die knappe achtergrond zangereskes die heel weinig aan hebben. Of neen, ik vrees dat het bij van die lelijke gasten gaat blijven (behalve dan mijn lieftallige vriendin Tanja dan)die weer wat onnozel gaan doen op het podium. In ieder geval zullen we deze keer allicht met 4 op het podium staan, met live drummer en al… Uiteraard is het de bedoeling dat we een aantal nieuwe nummers van de op stapel staande nieuwe singel en album gaan brengen. Dus het zal een beetje een soort van “best of” worden denk ik …

Ligt het nieuwe materiaal muzikaal in het verlengde van het succesalbums “Cause of death: suicide” of “Axis of evil”? Zo ja, hoe zou jezelf deze electro stijl dan definiëren?

JVR: Ik kan moeilijk mijn eigen muziek beoordelen, daarvoor sta ik er allicht wat te dicht bij, maar je kan wel stellen dat “Bind torture kill” het logische vervolg van “Axis of evil” en “Cause of death:suicide” zal zijn. Al vind ik dat de nieuwe nummers (diegene die tot nu toe al af zijn tenminste) eerder weer in de richting van de “Mindstrip” cd gaan, en alles ook weer gevarieerder is dan op “Axis of evil” dat misschien wat te eentonig was. Er een naam op plakken doe ik liever niet, er wordt tegenwoordig bijna voor elke scheet een nieuwe stijl gecreëerd, dus daar doe ik liever niet aan mee, voor mij is en blijft het “electro” in de breedste zin van het woord. Noem het ebm of hellektro of wat dan ook … maakt mij niet uit.

Door wie of wat liet je je voor “Bind torture kill” inspireren… de titel klinkt, op z’n zachts gezegd, niet bijster vrolijk… steekt er een bepaald concept achter de nieuwe schijf?

JVR: “Bind torture kill” is afkomstig uit het wereldje van de seriemoordenaars, en is ontleend aan de zogenaamde “BTK strangler”, een Amerikaanse seriemoordenaar die in de jaren zeventig en tachtig verschillende mensen op gruwelijke wijze ombracht (door hen eerst vast te binden, daarna te martelen en om ze dan uiteindelijk te vermoorden). Zowat het hele album gaat dit keer over seriemoordenaars, over hun denken en doen, wat mensen tot zulke gruweldaden aanzet…

In hoeverre is live spelen met Suicide Commando belangrijk voor jou, of zou jij je ook kunnen verzoenen met een louter studioproject?

JVR: Neen, ik moet af en toe de deur uit, het podium op. Ik vind het contact met de fans heel belangrijk. Daarom ook dat ik steeds probeer het publiek zoveel mogelijk te betrekken bij onze live optredens, door hen te laten meebrullen door de microfoon of door het publiek in te duiken. Ikzelf vind groepen die maar wat op een podium staan en waar niets gebeurt, waar er totaal geen interactie is, gewoon doodsaai … dat mogen dan nog zo’n goede muzikanten zijn als ze willen.

Heb jij een verklaring voor het nog altijd groeiende succes van Suicide Commando en waarom dat succes vooral in het buitenland blijkt te liggen… In België lijken reguliere media niet wakker te liggen van jouw succes… Of vergis ik me?

JVR: Neen, daar heb je volkomen gelijk in, maar ik heb de hoop dat daar ooit verandering in komt al lang opgegeven. Zolang de lokale media ons (de electro scène in zijn geheel) blijft doodzwijgen zal er nooit een groter publiek op af komen. Zolang zenders als Studio Brussel (die wel pretenderen dat ze alle alternatieve muziek promoten) ons gewoon blijven negeren … zal er nooit veel veranderen. En daar wringt hem net het schoentje. Waarom weet ik ook niet, maar ik lig er al lang niet meer van wakker. Ze doen maar! Suicide commando boert lekker goed in het buitenland en dat is toch ook iets om fier op te zijn. Als ik dan zie dat wij pakken meer cd’s verkopen dan de doorsnee prul die op Studio Brussel wordt gedraaid, tja, dan voel ik me toch weer beter. Jammer dat het succes in België beperkt blijft, maar er zijn ergere dingen in het leven.

Over buitenlands succes gesproken... Kun je iets meer kwijt over de fansite “Hellraiser”, wie of wat zit daarachter… Poolse fans?

JVR: Inderdaad,Hellraiser wordt gemaakt door een aantal Poolse fans. We hebben blijkbaar een heleboel fans in Polen en andere minder voor de hand liggende landen. Volgend jaar komt er allicht ook nog een Duitse fansite bij, dus dat zit wel goed.

Wat me ook een beetje verwondert; de meeste electro muziekmakers hebben her en der wel wat nevenprojecten, al of niet solo of met andere muzikanten, lopen. Ooit was er Lescure 13, maar da’s alweer een poos geleden. Jij hebt daar blijkbaar geen behoefte aan… of zijn er dingen die we (nog) niet weten?

JVR: Behoefte is niet het probleem, ik zou maar al te graag nevenprojecten hebben of nieuwe nummers voor Lescure 13 schrijven. Ik zou maar al te graag wat andere dingen doen, maar het ontbreekt me gewoon aan tijd. Suicide Commando vraagt gewoon al mijn vrije tijd, dus er is weinig of geen tijd voor andere dingen momenteel. Stiekem hoop ik toch nog eens wat tijd te vinden om Lescure 13 nieuw leven in te blazen, want definitief gestopt zijn we nooit. Dus wie weet … volgend jaar op BIMF?

Wie weet! Naar wie kijk je zelf uit op de komende editie van het Belgian Independent Music Festival? En waarom?

JVR: Er zijn uiteraard nog weinig groepen die ik zelf nog nooit gezien heb. De meeste groepen op BIMF heb ik al wel ooit eerder gezien, mij gaat het vooral om nog een keertje gezellig samen te zijn. De andere groepen nog eens te ontmoeten of gewoon het contact met het publiek … daar we zo vaak in het buitenland zitten is het ondertussen alweer een hele poos geleden dat ik groepen als Ionic Vision, IC434, Diskonnekted … nog ontmoet heb. Dus dat wordt weer een gezellig weerzien met hopelijk veel pintjes en ne goede friet!

Kun jij, als electro autoriteit, het publiek drie goede redenen geven waarom ze op 17 december massaal aanwezig moeten zijn in Hof Ter Lo… Jij bent allicht geloofwaardiger dan wij?

JVR: Onder lichte dwang van de organisatie, omdat BIMF gewoon het beste Belgische festival is, omdat er die dag toch niks op TV is en omdat (ik mag dit eigenlijk niet verklappen, maar allez) ik gehoord heb dat Eddy Wally samen een nummerke met Monolith gaat brengen …Goed zo ? Euh, wanneer krijg ik nu mijn beloofde geld? (lol)

(c) foto Roman Kasperski

Kurt Ingels

http://www.suicidecommando.be/

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...