casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

LIZARD SMILE
stelt het nieuwe album “Wayward” voor op het Gothic Festival.
01/07/2009, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

01/07/2009 : LIZARD SMILE - stelt het nieuwe album “Wayward” voor op het Gothic Festival.
01/07/2009 : LIZARD SMILE - stelt het nieuwe album “Wayward” voor op het Gothic Festival.
01/07/2009 : LIZARD SMILE - stelt het nieuwe album “Wayward” voor op het Gothic Festival.
01/07/2009 : LIZARD SMILE - stelt het nieuwe album “Wayward” voor op het Gothic Festival.
01/07/2009 : LIZARD SMILE - stelt het nieuwe album “Wayward” voor op het Gothic Festival.
De Antwerpse gothic band Lizard Smile wordt opgericht in 1995 en bestaat na bijna 15 jaar nog steeds uit het trio Beatnick (zang), Strobo (gitaar) en Albi Voombastic (bass). Zeer binnenkort verschijnt hun nieuw album “Wayward” - de opvolger voor “Press My Button” (2000) - en dat mogen ze komen voorstellen op zondag 26 juli op het Gothic Festival, waar ze het hoofdpodium openen.

Eerst en vooral: hoe zit het nu eigenlijk met het langverwachte nieuwe album? Wanneer komt het uit?

Strobo: We hebben lang en hard aan “Wayward”, het nieuwe album gewerkt. We kunnen niets uitbrengen waar we niet 100% kunnen achterstaan, zowel wat de muziek als het uitzicht van de cd betreft. De laatste twee weken is alles op zijn plaats gevallen, en de nieuwe cd zou nét op tijd uit productie moeten zijn voor het Gothic Festival. Het Gothic Festival zal met andere woorden de première van het nieuwe album betekenen. We zullen ook het gros van de nieuwe nummers spelen. Daarna gaan we hem vast en zeker elders voorstellen.

Hoe komt een Lizard Smile song eigenlijk tot stand?

Strobo: Jammen is de boodschap. Iemand geeft een voorzet (meestal is dat een elektronische loop) en dat prikkelt de andere muzikanten. Het nummer gaat dan stilaan een eigen leven leiden en stuurt ons in een bepaalde richting. In ieder geval: de muziek wordt eerst geschreven, de zang komt daarna.

Waarover gaat de gemiddelde Lizard Smile song tekstueel? Waar halen jullie de inspiratie voor de teksten?

Strobo: there’s no such thing as a ‘gemiddelde Lizard Smile song’. We proberen elk nummer te laten groeien tot een zelfstandig nummer, met een eigen sfeer en een eigen ‘feel’, en dat kan alle richtingen uitgaan. We houden ons zeker niet aan een vooraf bepaald stramien en proberen herhaling te vermijden.
Beatnick: Als er iets is wat wel terugkomt in de teksten, dan is het een zweem melancholie en ‘ontevredenheid’ met de dingen zoals ze zijn’.

Mijn favoriete Lizard Smile song is nog altijd “Kitchen Floor”. Kan je misschien iets meer vertellen over die song? En over de lyrics, waarover gaat het?

Albi: Dat nummer blijft ons achtervolgen he. Ik stel voor het speciaal te spelen voor Henk als bis. :-)
Beatnick: Het was een van onze eerste songs die echt ‘klikten’ toen we er aan bezig waren. Ik zou er qua inhoud niet teveel achter zoeken. Je had zelf waarschijnlijk al door dat het een beetje tongue-in-cheek en dubbelzinnig is. In elk geval, het gaat over natuurlijke verschijnselen die soms verdomd irritant kunnen zijn. :-)

Hoe zouden jullie zelf de muziek van Lizard Smile omschrijven?

Strobo: Music to keep your soul and feet satisfied. Muziek moet voor mij op een primitief niveau inwerken, dat wil zeggen dat er een energie moet uit komen die je lichaam kan detecteren en je doet bewegen. Vaak donker van klank, maar toch uplifting.
Beatnick: Voor mij persoonlijk zijn er op de nieuwe cd paar momenten waarop die filosofie echt voelbaar wordt. Hopelijk zijn we erin geslaagd dat ook over te brengen. :-)

De bandsound evolueerde doorheen de jaren van eerder gothic rock naar een meer electro georiënteerde sound. Een beetje de evolutie die ook een groep als Suspiria doormaakte in de jaren ’90. Zijn jullie akkoord met deze stelling?

Albi: Je hebt ergens wel gelijk. Ik vind evolutie een goed ding en belangrijk. Er moet een beetje uitdaging zijn vind ik. Niet alleen voor de luisteraar maar ook voor de muzikant. Ik vind het leuk groepen te horen evolueren, waarom zouden we dat zelf ook niet doen?
Strobo: De elektronica die we gebruiken is in de loop der jaren steeds beter en veelzijdiger geworden. Het is vaak erg bruikbaar om een nummer een eigen sfeer mee te geven. Toch staan er op de nieuwe cd een aantal nummers waar weinig of geen elektronica aan werd toegevoegd. “As if I know” bijvoorbeeld is een nummer dat helemaal door zang, gitaar en bass en drum wordt gekleurd. Ik hou enorm van de fusie tussen elektronica en gitaar, de manier waarop beide versmelten en het nummer voortstuwen of de kleur van het nummer bepalen. Voor mij is dat één van de belangrijkste karakteristieken van Lizard Smile
Beatnick: De laatste tijd schuift de elektronica als arrangement wat meer naar de achtergrond tijdens het jammen, om pas in een volgende fase van de creatie weer belangrijk te worden. Het gaat in cycli, denk ik.

Wat echt opvalt aan de band is de stabiele line-up. Als ik goed kan tellen vieren we binnenkort 15 jaar Lizard Smile en jullie hebben nog steeds dezelfde bezetting. Waaraan wijten jullie dat? Aan de aangename karakters van de bandleden? :-)

Albi: Wat? 15 jaar?! Is dat al zo lang dat we op elkaars lip staan zien? Ja, dan zal het wel aan onze aangename karakters liggen. :-) Grapke he gasten. :-)
Strobo: Wel, we kennen elkaar van voor Lizard Smile door de scène rond de Limelight (en zoveel andere keten en kelders in Antwerpen). Van bij aanvang zaten we duidelijk op dezelfde golflengte op muzikaal vlak: alle drie waren we zot van Sisters Of Mercy, Bauhaus, Alien Sex Fiend,… de UK-goth-scene zeg maar. En merkwaardig genoeg zijn we in de loop der jaren steeds op dezelfde golflengte gebleven. Op persoonlijk en muzikaal vlak is er sindsdien heel wat veranderd en geëvolueerd, maar er blijft een kern bestaan die ons verbindt.
Beatnick: Uiteraard zijn er soms wel eens meningsverschillen, meestal muzikaal maar heel af en toe ook persoonlijk. Ik denk echter dat we over de loop der jaren altijd een gezonde dosis wederzijds respect hebben bewaard en dat zal er zeker goed aan doen.

Wat kunnen we verwachten van het Lizard Smile optreden op het Gothic Festival?

Albi: We gaan er nog eens een goei lap op geven en het beste van ons geven zeker?
Strobo: Expect the unexpected, zeker voor hen die ons enkel kennen van onze eerste cd “Press My Button”. De nieuwe nummers zullen er staan, ze hebben lang genoeg ‘in the box’ gezeten, ‘eager to get out’!

Wat verwachten jullie zelf van dat optreden?

Strobo: We zijn er een hele tijd uit geweest. Ik ben uiteraard benieuwd naar de reacties op onze nieuwe set.
Beatnick: De ervaring leert dat een optreden altijd anders uitdraait dan je verwacht. Niets verwachten, is vaak de beste benadering. :-)

Wat vinden jullie van de affiche van het Gothic Festival. Welke optredens willen jullie zelf zeker niet missen?

Albi: Hoe lang organiseert Bernd het al? Dit is de derde keer he? Vorige edities was ik aanwezig als publiek. Ik heb me goed vermaakt en goede optredens gezien. Dit jaar weer een affiche met voor elk wat wils. Ik denk dat dit het sterkte element van het evenement is. Eerlijk gezegd kijk ik vooral uit naar Specimen en de Scary Bitches. Specimen uit nostalgie en de Scary Bitches omdat het van in 2003 (?) geleden is dat we op een zelfde affiche stonden. Voor de rest zal je me ook wel ergens op de eerste rijen vinden met KMFDM, Gary Numan, DAF en natuurlijk The Klinik.
Strobo: Yep, leuk om de Bitches nog eens te zien. Ze zien er wat scary uit, maar zijn eigenlijk heel tof. We mochten hun versterkers gebruiken toen we samen in London speelden, en ze waren heel leuk om mee op te trekken.
Beatnick: De gevarieerdheid is zeker de sterkste kant. Ik laat het komen zoals het komt.

Waarom moet wavend België zeker komen kijken naar het Lizard Smile optreden in Waregem?

Albi : Eigenlijk is er maar een goede reden he: SUPPORT YOUR LOCAL SCENE!
Beatnick: Niets moet. Alles mag. ;)

Henk Vereecken

http://www.myspace.com/lizardsmile

Foto credits foto 1,2 en 5 (c) Huub Krauth

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...