casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

LIZARD SMILE
stelt het nieuwe album “Wayward” voor op het Gothic Festival.
01/07/2009, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

01/07/2009 : LIZARD SMILE - stelt het nieuwe album “Wayward” voor op het Gothic Festival.
01/07/2009 : LIZARD SMILE - stelt het nieuwe album “Wayward” voor op het Gothic Festival.
01/07/2009 : LIZARD SMILE - stelt het nieuwe album “Wayward” voor op het Gothic Festival.
01/07/2009 : LIZARD SMILE - stelt het nieuwe album “Wayward” voor op het Gothic Festival.
01/07/2009 : LIZARD SMILE - stelt het nieuwe album “Wayward” voor op het Gothic Festival.
De Antwerpse gothic band Lizard Smile wordt opgericht in 1995 en bestaat na bijna 15 jaar nog steeds uit het trio Beatnick (zang), Strobo (gitaar) en Albi Voombastic (bass). Zeer binnenkort verschijnt hun nieuw album “Wayward” - de opvolger voor “Press My Button” (2000) - en dat mogen ze komen voorstellen op zondag 26 juli op het Gothic Festival, waar ze het hoofdpodium openen.

Eerst en vooral: hoe zit het nu eigenlijk met het langverwachte nieuwe album? Wanneer komt het uit?

Strobo: We hebben lang en hard aan “Wayward”, het nieuwe album gewerkt. We kunnen niets uitbrengen waar we niet 100% kunnen achterstaan, zowel wat de muziek als het uitzicht van de cd betreft. De laatste twee weken is alles op zijn plaats gevallen, en de nieuwe cd zou nét op tijd uit productie moeten zijn voor het Gothic Festival. Het Gothic Festival zal met andere woorden de première van het nieuwe album betekenen. We zullen ook het gros van de nieuwe nummers spelen. Daarna gaan we hem vast en zeker elders voorstellen.

Hoe komt een Lizard Smile song eigenlijk tot stand?

Strobo: Jammen is de boodschap. Iemand geeft een voorzet (meestal is dat een elektronische loop) en dat prikkelt de andere muzikanten. Het nummer gaat dan stilaan een eigen leven leiden en stuurt ons in een bepaalde richting. In ieder geval: de muziek wordt eerst geschreven, de zang komt daarna.

Waarover gaat de gemiddelde Lizard Smile song tekstueel? Waar halen jullie de inspiratie voor de teksten?

Strobo: there’s no such thing as a ‘gemiddelde Lizard Smile song’. We proberen elk nummer te laten groeien tot een zelfstandig nummer, met een eigen sfeer en een eigen ‘feel’, en dat kan alle richtingen uitgaan. We houden ons zeker niet aan een vooraf bepaald stramien en proberen herhaling te vermijden.
Beatnick: Als er iets is wat wel terugkomt in de teksten, dan is het een zweem melancholie en ‘ontevredenheid’ met de dingen zoals ze zijn’.

Mijn favoriete Lizard Smile song is nog altijd “Kitchen Floor”. Kan je misschien iets meer vertellen over die song? En over de lyrics, waarover gaat het?

Albi: Dat nummer blijft ons achtervolgen he. Ik stel voor het speciaal te spelen voor Henk als bis. :-)
Beatnick: Het was een van onze eerste songs die echt ‘klikten’ toen we er aan bezig waren. Ik zou er qua inhoud niet teveel achter zoeken. Je had zelf waarschijnlijk al door dat het een beetje tongue-in-cheek en dubbelzinnig is. In elk geval, het gaat over natuurlijke verschijnselen die soms verdomd irritant kunnen zijn. :-)

Hoe zouden jullie zelf de muziek van Lizard Smile omschrijven?

Strobo: Music to keep your soul and feet satisfied. Muziek moet voor mij op een primitief niveau inwerken, dat wil zeggen dat er een energie moet uit komen die je lichaam kan detecteren en je doet bewegen. Vaak donker van klank, maar toch uplifting.
Beatnick: Voor mij persoonlijk zijn er op de nieuwe cd paar momenten waarop die filosofie echt voelbaar wordt. Hopelijk zijn we erin geslaagd dat ook over te brengen. :-)

De bandsound evolueerde doorheen de jaren van eerder gothic rock naar een meer electro georiënteerde sound. Een beetje de evolutie die ook een groep als Suspiria doormaakte in de jaren ’90. Zijn jullie akkoord met deze stelling?

Albi: Je hebt ergens wel gelijk. Ik vind evolutie een goed ding en belangrijk. Er moet een beetje uitdaging zijn vind ik. Niet alleen voor de luisteraar maar ook voor de muzikant. Ik vind het leuk groepen te horen evolueren, waarom zouden we dat zelf ook niet doen?
Strobo: De elektronica die we gebruiken is in de loop der jaren steeds beter en veelzijdiger geworden. Het is vaak erg bruikbaar om een nummer een eigen sfeer mee te geven. Toch staan er op de nieuwe cd een aantal nummers waar weinig of geen elektronica aan werd toegevoegd. “As if I know” bijvoorbeeld is een nummer dat helemaal door zang, gitaar en bass en drum wordt gekleurd. Ik hou enorm van de fusie tussen elektronica en gitaar, de manier waarop beide versmelten en het nummer voortstuwen of de kleur van het nummer bepalen. Voor mij is dat één van de belangrijkste karakteristieken van Lizard Smile
Beatnick: De laatste tijd schuift de elektronica als arrangement wat meer naar de achtergrond tijdens het jammen, om pas in een volgende fase van de creatie weer belangrijk te worden. Het gaat in cycli, denk ik.

Wat echt opvalt aan de band is de stabiele line-up. Als ik goed kan tellen vieren we binnenkort 15 jaar Lizard Smile en jullie hebben nog steeds dezelfde bezetting. Waaraan wijten jullie dat? Aan de aangename karakters van de bandleden? :-)

Albi: Wat? 15 jaar?! Is dat al zo lang dat we op elkaars lip staan zien? Ja, dan zal het wel aan onze aangename karakters liggen. :-) Grapke he gasten. :-)
Strobo: Wel, we kennen elkaar van voor Lizard Smile door de scène rond de Limelight (en zoveel andere keten en kelders in Antwerpen). Van bij aanvang zaten we duidelijk op dezelfde golflengte op muzikaal vlak: alle drie waren we zot van Sisters Of Mercy, Bauhaus, Alien Sex Fiend,… de UK-goth-scene zeg maar. En merkwaardig genoeg zijn we in de loop der jaren steeds op dezelfde golflengte gebleven. Op persoonlijk en muzikaal vlak is er sindsdien heel wat veranderd en geëvolueerd, maar er blijft een kern bestaan die ons verbindt.
Beatnick: Uiteraard zijn er soms wel eens meningsverschillen, meestal muzikaal maar heel af en toe ook persoonlijk. Ik denk echter dat we over de loop der jaren altijd een gezonde dosis wederzijds respect hebben bewaard en dat zal er zeker goed aan doen.

Wat kunnen we verwachten van het Lizard Smile optreden op het Gothic Festival?

Albi: We gaan er nog eens een goei lap op geven en het beste van ons geven zeker?
Strobo: Expect the unexpected, zeker voor hen die ons enkel kennen van onze eerste cd “Press My Button”. De nieuwe nummers zullen er staan, ze hebben lang genoeg ‘in the box’ gezeten, ‘eager to get out’!

Wat verwachten jullie zelf van dat optreden?

Strobo: We zijn er een hele tijd uit geweest. Ik ben uiteraard benieuwd naar de reacties op onze nieuwe set.
Beatnick: De ervaring leert dat een optreden altijd anders uitdraait dan je verwacht. Niets verwachten, is vaak de beste benadering. :-)

Wat vinden jullie van de affiche van het Gothic Festival. Welke optredens willen jullie zelf zeker niet missen?

Albi: Hoe lang organiseert Bernd het al? Dit is de derde keer he? Vorige edities was ik aanwezig als publiek. Ik heb me goed vermaakt en goede optredens gezien. Dit jaar weer een affiche met voor elk wat wils. Ik denk dat dit het sterkte element van het evenement is. Eerlijk gezegd kijk ik vooral uit naar Specimen en de Scary Bitches. Specimen uit nostalgie en de Scary Bitches omdat het van in 2003 (?) geleden is dat we op een zelfde affiche stonden. Voor de rest zal je me ook wel ergens op de eerste rijen vinden met KMFDM, Gary Numan, DAF en natuurlijk The Klinik.
Strobo: Yep, leuk om de Bitches nog eens te zien. Ze zien er wat scary uit, maar zijn eigenlijk heel tof. We mochten hun versterkers gebruiken toen we samen in London speelden, en ze waren heel leuk om mee op te trekken.
Beatnick: De gevarieerdheid is zeker de sterkste kant. Ik laat het komen zoals het komt.

Waarom moet wavend België zeker komen kijken naar het Lizard Smile optreden in Waregem?

Albi : Eigenlijk is er maar een goede reden he: SUPPORT YOUR LOCAL SCENE!
Beatnick: Niets moet. Alles mag. ;)

Henk Vereecken

http://www.myspace.com/lizardsmile

Foto credits foto 1,2 en 5 (c) Huub Krauth

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...