casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

SPECIMEN
Voor de allereerste keer in BelgiŽ!!
01/07/2009, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

01/07/2009 : SPECIMEN - Voor de allereerste keer in BelgiŽ!!
01/07/2009 : SPECIMEN - Voor de allereerste keer in BelgiŽ!!
01/07/2009 : SPECIMEN - Voor de allereerste keer in BelgiŽ!!
01/07/2009 : SPECIMEN - Voor de allereerste keer in BelgiŽ!!
01/07/2009 : SPECIMEN - Voor de allereerste keer in BelgiŽ!!
Een van de meest legendarische groepen die op het Gothic Festival 2009 hun opwachting maken, is toch wel Specimen. De eerste incarnatie van Specimen bestond van 1980 tot 1985 en hing nauw samen met de legendarische Londense Batcave club, die opgericht was door Specimen zanger Olli Wisdom en waar ze zowat de huisband waren. ‘Batcave’, eerst de naam van een club, werd later een genrenaam om groepen als Specimen, Sex Gang Children en Alien Sex Fiend aan te duiden. Na meer dan 20 jaar zijn Specimen nu terug en ze spelen voor de allereerste keer in België. Mis deze goth pioniers niet!

Toen Specimen begon te musiceren was er punk, er was glamrock, er waren vroege synth bands, er was hardrock en progrock.... Hoe ontwikkelden jullie de muziekstijl die zo typisch is voor Specimen? Door welke bands werden jullie beïnvloed?

Jon Klein (gitaar,zang): David Bowie, The Sex Pistols, Iggy Pop, The Cramps, Bauhaus, Killing Joke waren allemaal invloeden. We werden ook beïnvloed door de mensen waar we mee werkten, zoals Flood die later naar U2 trok en naar Nine Inch Nails, of John Punter, de engineer van Roxy Music.

De eerste incarnatie van Specimen in de jaren ‘80 bracht nooit een echt album uit. Was dat geen gemiste kans?

Jon Klein: Ja, het was heel spijtig dat we eindigden in ruzie met ons platenlabel. En ze wilden ons niet laten gaan, noch wilden ze ons materiaal uitbrengen. Pure sabotage, maar we konden er wettelijk niets tegen doen.

Vanwaar de beslissing om Specimen na 20 jaar terug tot leven te brengen? Hoe kwam de reünie tot stand? In 2007 keerde Specimen terug met het album 'Electric Ballroom', dat dus eigenlijk Specimens eerste album is. Hoe kwam het tot dit album en wat zijn de reacties erop?

Jon Klein: De reünie was eigenlijk een direct resultaat van “Electric Ballroom”. Het album was dan weer het resultaat van een samenwerking die verderging na een gelegenheidsconcert in de USA met een paar muzikanten die ook in Specimen hadden gezeten. Tijdens dat project kwam ik terug in contact met Olli en we bleven samen werken aan songs. Toen we dan een USA toer kregen aangeboden, vond ik dat ik die niet kon doen zonder Olli en van het een kwam het ander. We vonden dat dit de beste line up was van de 40 mensen die gedurende de jaren in de band speelden. Het lag allemaal niet zo voor de hand onder meer omdat ik al tien jaar niet meer met Olli gesproken had. We kregen nogal gemengde reacties omdat het niet de ‘originele’ line up was, maar er staan een aantal heel goede songs op, waarover me veel vragen worden gesteld.

Vertel eens wat meer over de cd 'Alive At The Batcave' uit 2008 en het concert dat er toe leidde?

Jon Klein: Toen we ons aan het voorbereiden waren op de USA toer, werden we benaderd voor een show in Londen en we begonnen met de planning. De USA toer (met Alien Sex Fiend) ging uiteindelijk om technische redenen niet door, maar het Batcave optreden bleef gepland en de band klonk echt super. Daarom besloten we om het concert op te nemen. Ik was heel blij verrast dat we op het eerste concert al zo hecht speelden, dat het concert geschikt was voor een live album. En dus brachten we het gewoon uit.

Batcave was eerst de naam van een club. Later werd het de naam van een muziekstijl. Hoe stond je tegenover die evolutie? Hield je eigenlijk van de term batcave als beschrijving voor de muziek van Specimen, Sex Gang Children, Alien Sex Fiend...?

Jon Klein: We hebben nooit problemen gehad met namen en etiketten. De enige term waar we niet van hielden was 'positive punk'.

Wanneer hoorde je eigenlijk voor het eerst de term 'gothic' vallen? Bij ons in België heette het in de eighties allemaal 'new wave' (we kenden ook termen als postpunk en positive punk, maar dat waren termen die eerder door muziekjournalisten gebruikt werden). Het was pas in de vroege jaren ‘90 dat de term 'gothic' meer populair werd (op party flyers, door boeken en compilaties van Mick Mercer....) dan de term 'new wave'. Ik kende de term 'gothic' wel enige jaren vroeger, maar dat was toch ook eerder een journalistenterm dan dat die echt gangbaar was onder de 'new wave' crowd.

Jon Klein: De eerste keer dat ik me kan herinneren was met betrekking tot Andi Sex Gang die beschreven werd als de ‘count Visigoth’, maar ik ben er zeker van dat ook Bauhaus reeds in die vroege jaren ‘goth’ werd genoemd.

Heb je speciale herinneringen aan je eerste optredens in The Batcave? Hoe was de sfeer daar? Hoe was het publiek? Heb je bepaalde herinneringen aan andere bands die daar speelden?

Jon Klein: Wilde, zotte nachten! Tijdens ons eerste concert met Alien Sex Fiend bestormde de politie het huis en beukte de deur in!! Toen Alien Sex Fiend van het podium kwamen na hun eerste show, bood Jimmy Pursey (de zanger van Sham 69) hen 20 pond om de TV die ze op het podium hadden aan diggelen te slaan. Ze gingen terug het podium op en sloegen de TV in de prak.

Er zijn zo veel verhalen dat ik niet weet waar te beginnen. Marc Almond die een knallende ruzie had, gepaard met veel geschreeuw, met zijn manager op het podium tijdens zijn optreden! Maar dat was nog niets in vergelijkingen met toestanden in de USA, waar er tijdens optredens vuurwapens werden getrokken en dat soort krankzinnigheden. We zijn bezig aan een boek “Welcome To The Batcave” dat hopelijk volgend jaar uit zou moeten komen, het is een reusachtig archief project!

Daar kijken we al naar uit! Kan je het Batcave publiek eens beschrijven? Ik zag foto’s van de Blitz club (de club van Steve Strange van Visage, nvdr) en het 'new romantic' publiek daar leek op een mix van punks, glamrockers en homo’s (echt of fake?). In hoeverre verschilde het Batcave publiek van dat van de Blitz? Was er eigenlijk een dress code in The Batcave?

Jon Klein: The Batcave was anders; de look was er extremer dan de originele punk en zwaarder dan de Blitz look. Er was echter geen echte dress code. Ik kwam er eens aan in zeemanspak en mocht binnen. Ik ben zelfs een keer in mijn pyjama geweest!

Wat vind je eigenlijk van hedendaagse batcave bands als Cinema Strange?

Jon Klein: Ik hou wel van Cinema Strange. Ik hou van batcave in alle maten en soorten.

Wat zijn de toekomstplannen? Gaat Specimen er nu een tijdje mee door?

Jon Klein: Jazeker, we genieten ervan in een luidruchtige, opwindende band te zitten en de chemie is fantastisch. We zijn juist begonnen nieuw materiaal te schrijven en we werken samen met erg interessante mensen!

Zijn er concerten op het festival die je zelf graag wilt bijwonen?

Jon Klein: Ik zou graag KMFDM zien. Ik speelde gitaar op Lucia's solo album nadat ik een tijdlang bij The Banshees zat. Ze is een waar talent.

Heeft Specimen eigenlijk al ooit in België gespeeld?

Jon Klein: Nee, nog nooit, dit wordt ons allereerste concert in België!!

Kan je een tipje van de sluier lichten in verband met de playlist? Wat gaat de grootste brok zijn: de oude songs of het nieuwe materiaal?

Jon Klein: We gaan hoofdzakelijk oud materiaal spelen, maar minstens ook een nieuwe song van “Electric Ballroom”. We zijn momenteel aan het schrijven, dus recenter materiaal is nog niet klaar.

Wat kunnen we in het algemeen verwachten van het concert op het Festival 2009 in Waregem?

Jon Klein: Blasfemie, ontucht en een door en door verdorven nacht. Trek je beste outfit aan, lak je nagels en ga ervoor! Kiss Kiss Bang Bang XX

Wij kijken al sterk uit naar het optreden!

Henk Vereecken

http://specimenbatcave.net

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twin Tribes - Shadows (repress)

Deze “Shadows” verscheen origineel begin 2018 en was voor het Amerikaanse duo Twin Tribes zowat wat “Seventeen Seconds” voor The Cure was. Ok, een lichte vorm van overdrijving is mij niet vreemd, ik weet het, maar dit debuut opende wel wereldwijd de deuren voor het duo Louis Navarro en Joel Niňo Jr. Zelfs in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Tomoko Sauvage - Fischgeist

Alles voor de kunst: Tomoko Sauvage kroop in Berlin-Prenzlauer Berg in een voormalige watertank om het album Fischgeist op te nemen. Het 19de eeuwse gebouw bestaat uit vijf gelaagde cirkels, met een wenteltrap in het midden die leidt naar een uitgang die uitkomt op een heuveltop. Binnen is het vochtig en koud met een constante temperatuur ...

lees meer...
CD BESPREKING : Stalowa Wola - The Will Of Steel

Toen een drietal jaar geleden ons het titelloze debuut van het Poolse Stalowa Wola bereikte, viel ons toch wel enige blijdschap ten deel. We konden immers nog maar eens ons martiaal kloppende hart ophalen, iets wat de laatste jaren steeds minder en minder aan de orde was. In dit genre dat op sterven na dood is valt er dan ook weinig nieuws ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Exponentia - Tršnen des Leidens

Vergeef me! Om een of andere reden is deze Franse band Exponentia steeds onder mijn radar gebleven. Toen de perskit binnen viel bij de redactie van Dark Entries, trok de cover van ‘Tränen des Leidens’ meteen de aandacht! Ludovic Dhenry, de man achter dit donkere gothic neo classic project, verraste enkele maanden geleden met ...

lees meer...
CD BESPREKING : Miki Yui - Aperio!

Nee, Miki Yui heeft geen drankprobleem. Althans, voor zover we weten toch niet. De titel van haar zevende langspeler Aperio! is afgeleid van de Latijnse oorsprong van de maand april, “aperire” wat “openen” of “onthullen” betekent. Het is meteen in een notendop een hint naar de manier waarop haar muziek ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...