casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

BLACK FOREST / BLACK SEA
01/06/2004, Jan Denolet
 Bookmark and Share

Via een stevige sympathie voor een nabijgelegen onafhankelijk kunstencentrum, nl. ’t EY in Belsele, mocht ik onlangs nog eens een sfeervol én verrassend optreden meemaken. Sfeervol was het optreden van Black Forest / Black Sea zeker, terwijl het verrassende dan weer lag in het raakvlak dat hun muziek bleek te hebben met uw - ietwat donker getinte - lievelings‘genre’…
Muzikanten van dienst waren het koppel Jeffrey Alexander en Miriam Goldberg. Met hun snaarinstrumenten en effectenpedalen wisten ze een bijzondere sfeer te scheppen waarmee ze het weinige aanwezige publiek probleemloos meevoerden in hun eigen betoverende wereldje.
Hun avant-gardistische minimale ‘folk’ was pretentieloos én grensverleggend!!

Hoewel het aanvankelijk niet de bedoeling was, besloot ondertekende om het tweetal toch maar aan de tand te voelen met het oog op enige promotie via Dark Entries. Het is altijd wat lastig wanner je geen vragen hebt voorbereid, maar uit een ongedwongen gesprek viel toch wel het één en ander te destilleren:

Mooi optreden, lage opkomst (circa 20 personen)… Teleurgesteld?

Jeffrey Alexander: Bwah, vooral de organisator zal misschien teleurgesteld zijn… We hebben al in volle zalen opgetreden en we hebben ook al boekingen gehad waar niemand op af kwam (lacht). Hoeveel volk er zit is soms minder belangrijk dan de reactie van het publiek. Voor vanavond zat dit wel snor: de meerderheid stond wel open voor onze muziek en tijdens en na het optreden kregen we een aantal enthousiaste reacties.

De lage opkomst lag misschien aan het feit dat de meeste mensen niet echt wisten wat ze voorgeschoteld zouden krijgen. M’n maat hier bijvoorbeeld was van mening dat hij meeging naar een soort folky Ozric Tentacles!! (algemeen gelach + het breken van ijs…)

Wat voor plaatsen doen jullie zoal aan en uit wat voor soort mensen bestaat jullie publiek meestal?

Alexander.: Net als de opkomst tijdens optredens kan dit sterk verschillen. We hebben al getoerd met meer bekende groepen en dan bereik je natuurlijk meer mensen. Het publiek varieert sterk: van academiestudenten tot folkies en gewone geïnteresseerden.

Jullie muziek is dan ook gedestilleerd uit verschillende stijlen. Van de promotor wist ik dat jullie invloeden gaan van Pentangle over Robert Fripp naar Charalambides. Hoe zie je dat zelf?

Alexander: Wat Pentangle betreft: Miriam en ik hadden elk apart reeds een grote bewondering voor het oude Pentangle. We kenden elkaar al een tijdje voor we dit van elkaar wisten. Ik zie wel wat ze met Robert Fripp bedoelen: waarschijnlijk het sterk atmosferische van de muziek. Het opbouwen van klanklandschappen fascineert ons enorm. De link met Charalambides is evident…

Miriam Goldberg (enthousiast): Charalambides!! Weet je, we vinden ze echt heel goed! Christina Carter speelt trouwens mee op 2 nummers van onze tweede CD! Echt een tof mens om mee samen te werken…

Alexander: Wat hun muziek en de onze vooral typeert is dat we graag experimenteren, vooral tijdens optredens kan een groot deel van de muziek bestaan uit pure improvisatie. Dit in tegenstelling tot de vorige groep waar ik in speelde (Iditarod). Daar was het echt belangrijk dat we tijdens optredens de studio-opnames zo exact mogelijk probeerden te benaderen. Da’s wel ok, maar ik ben toch blij dat we nu lekker kunnen improviseren. Zo blijft een optreden vernieuwend voor ons… Om verder te gaan op je vraag: ik werk in een platenwinkel en word beïnvloed door heel verschillende muziek die ik daar te horen krijg. Ik slorp de muziek op en na een tijdje komt er misschien iets van naar boven dat onbewust onze muziek beïnvloedt.

Ik weet niet wat je zelf vindt, maar ik vind dat jullie muziek nogal europees klinkt.

Alexander.: Ja?… (denkt hierover na) Rare vraag, ik heb er zelf nooit bij stil gestaan…

Het doet me soms ook wat aan filmmuziek denken…

Alexander: Aha, daar kan ik beter in komen! Weet je: een tijdje geleden hebben we de soundtrack gemaakt van een film, nl. ‘Butterfly Hunters’. De film was het eindwerk van een student die naar dezelfde kunstacademie in Providence ging als ons… Het was echt een leuke ervaring dat te mogen doen en eigenlijk hopen we in de toekomst nog zoiets te mogen doen!

Ik kan me voorstellen dat jullie enig succes hebben bij aanhangers van wat men ‘Neo-Folk’ noemt.

Alexander.: Inderdaad, in die scène worden we goed ontvangen. Een tijdje geleden hebben we een tournee gedaan met In Gowan Ring en dat was een zeer positieve ervaring. Vooral in oostelijk Europa - waar volgens mij de muziek ook minder pop-gericht is - reageerde het publiek enthousiast.

In Oost-Europa is neofolk inderdaad geliefd. In Canada ook wel,dacht ik… En in de U.S.A.?

Alexander: Valt wel mee… Ik denk dat er bij ons ook wat minder gedacht wordt in termen van ‘scènes’. Wij zélf bv. kunnen moeilijk zeggen dat we ergens bij horen. Je hebt natuurlijk bands die een gelijkaardig gevoel opwekken en die je dus met elkaar in verband legt, zonder over een scène te spreken.

Zo wordt bv. Iditarod, de vorige band waarin je speelde, vaak omschreven als ‘Acid-Folk’.

Alexander: Heb ik geen probleem mee: onze muziek was toen inderdaad vrij psychedelisch, maar toch ook wel precies. De leden van Iditarod zijn ook allemaal wég van groepen als Comus, Cro Magnon,… Wacht even (gaat even backstage en komt terug met een CD van Cro Magnon) Zie nu: ik sta in een platenzaak en kon hier maar niét aan geraken. Eén week op het Oude Continent en ik zie hem al liggen in één of andere winkel!! (glimlacht trots)

Gefeliciteerd! Hoe zit het eigenlijk met de bekendheid van Europese groepen en de distributie van hun materiaal in de States?

Alexander: Ik denk dat Amerikaanse groepen gemakkelijker doorbreken in Europa dan omgekeerd. Amerika is ook zo groot, hé…Bij jullie bekende groepen als pakweg Ozric Tentacles (gegrinnik) komen in de V.S. met moeite aan een volle zaal.. Daarentegen kunnen bij ons vaak genegeerde groepen in Europa plots ‘boven Jan’ zijn. In Amerika moet je eigenlijk wat opvallen om boven de massa uit te geraken…

Een Britse band die al enige jaren meer aandacht krijgt in de States is Current 93.

Alexander: Yeah, Current 93, I do like them… De minimalistische stijl die ze tegenwoordig vaak hanteren bevalt me wel.

Over minimalistisch gesproken: een tijdje terug hebben we een interview gepubliceerd met Andria Degens van Pantaleimon.

Alexander: Ook die kennen we: we vinden elkaars werk zeer goed en hadden vroeger, toen haar debuut (Trees Hold Time,1999) net uit was, regelmatig contact met elkaar.

Nog iets dat ik me afvroeg: jullie komen uit Providence uit de staat Rhode Island; wat de kleinste staat van Amerika is. Heerst er een aparte mentaliteit bij jullie? Ik denk aan de nogal oorspronkelijke sfeer die bv. H.P.Lovecraft creëert in zijn boeken…

Alexander: Ja hoor; gans Rhode Island baadt gewoon in een morbide lovecraftiaans sfeertje! (gelach) Nee,serieus: ten opzichte van onze buurstaat New York bv. kan je de ‘Islanders’ omschrijven als meer gereserveerd, ouderwetser maar wél met een zeer bijzonder soort humor…

Goldberg: (springt enthousiast bij) Wist je bv. Dat er op R.I. een hotdogketen bestaat die ‘The New York-System’ noemt? Dit terwijl ze in geen verste verten iets met New York te maken hebben? De venters staan erom bekend dat ze de broodjes per bestelling sorteren op hun arm voor ze het worstje erin doen, een beetje zoals ze in restaurants wel eens doen met wijnglazen. Vind je alleen op R.I. !
En wist je dat The Talking Heads, of toch de vroegste kern ervan, uit Providence komt en niét uit New York? Ze zijn na hun studies daar wél doorgebroken…
Er is zo’n clip van Talking Heads waarin David Byrne staat te dansen en op een gegeven moment “the same as usual” zingt terwijl hij met zijn hand onderverdelingen maakt op zijn arm. Op het eerste zicht nogal belachelijk, maar alle ‘Islanders’ weten dat hij verwijst naar die hotdogventers van ‘The New York-System’…!
Jan Denolet

Black Forest / Black Sea : Forcefields and Constellations

Deze 2de cd van BF/BS is een vreemd maar niet onaangenaam gevalletje. De verpakking is minimaal –kalkpapieren hoesje met CD en kartonnetje uitleg- en de muziek minimalistisch.
Het koppel Miriam Goldberg en Jeffrey Alexander hanteren verscheidene snaarinstrumenten, waarvan ze de klank ook nog eens bewerken met allerhande effecten en loops. Na dit proces krijg je zoiets wat men zou kunnen omschrijven (pff, labeltjes-plakken…) als een soort ‘duistere, minimale, stemmige, experimentele, acid-neo-kamer-folk’, af en toe aangedikt met dichterlijke fragmenten van Miriam (bv. ‘Tangent Universe’!).
De CD bevat zowel studio- als live-nummers en ook studionummers waar live-fragmenten doorheen zijn gemixt. Aanvankelijk komt het geheel wat eigenzinnig over, maar mijn goede (dat hoop ik toch) smaak vertelt me dat dit uiteindelijk wel allemaal de moeite is. Ik kan u zo het obscure ‘Kyy plays Perpetual Chance’ aanbevelen (waar is de link met symfo-rockers Yes?), alsook het Twin Peaks-jazzy ‘Hung Far Lowish’, het bedrieglijk luchtige ‘Tangent Universe’ en het immer voortkabbelende ‘Jamestown’.
Menig Neofolk-liefhebber zal BF/BS wel kunnen appreciëren, d.w.z. àls zij/hij aan hun materiaal kan geraken. Voor de eerste titelloze CD zal u moeten wachten: deze inmiddels uitverkochte CD wordt binnenkort –mét bonus-tracks- door het franse Asphalt Duchess-label terug op de markt gebracht. In ieder geval kunt u deze ‘Forcefields and Constellations’ wel al bestellen via uw platenboer of op het internet.


[JD]

http://www.blackforestblacksea.com

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...