casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

THE KLINIK
Enkele nieuwe nummers gaan zeker in de set zitten maar ook de klassiekers omdat ik dat zelf ook belangrijk vind als ik naar een optreden ga zien.
01/05/2009, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

01/05/2009 : THE KLINIK - Enkele nieuwe nummers gaan zeker in de set zitten maar ook de klassiekers omdat ik dat zelf ook belangrijk vind als ik naar een optreden ga zien.
01/05/2009 : THE KLINIK - Enkele nieuwe nummers gaan zeker in de set zitten maar ook de klassiekers omdat ik dat zelf ook belangrijk vind als ik naar een optreden ga zien.
01/05/2009 : THE KLINIK - Enkele nieuwe nummers gaan zeker in de set zitten maar ook de klassiekers omdat ik dat zelf ook belangrijk vind als ik naar een optreden ga zien.
01/05/2009 : THE KLINIK - Enkele nieuwe nummers gaan zeker in de set zitten maar ook de klassiekers omdat ik dat zelf ook belangrijk vind als ik naar een optreden ga zien.
01/05/2009 : THE KLINIK - Enkele nieuwe nummers gaan zeker in de set zitten maar ook de klassiekers omdat ik dat zelf ook belangrijk vind als ik naar een optreden ga zien.
The Klinik maakte in de jaren ’80 furore met hun koude – ja klinische – ebm. Het maakte - en maakt! - hen tot de meest toonaangevende Belgische new wave band na Front 242. Een tijd lang trad Marc Verhaeghen solo op met het project Klinik, maar nu is The Klinik er terug in de topbezetting Dirk Ivens - Marc Verhaeghen. Mis ze niet!

Kan je The Klinik eens voorstellen aan die paar witte raven die jullie nog niet zouden kennen?

Dirk Ivens: The Klinik begon in de vroege jaren tachtig, geïnspireerd door Suicide en Tangerine Dream, met het produceren van donkere, industriële soundscapes gecombineerd met sloganeske teksten. Nummers zoals “Hours And Hours”, “Moving Hands”, “Pain And Pleasure” enzoverder ... worden tot op heden nog steeds gedraaid op fuiven en tezamen met Front 242 en The Neon Judgement behoort The Klinik tot de top van de Belgische electro-acts die tot in het buitenland naam hebben gemaakt en tot op vandaag nog steeds optreden.

Niet dat het zo belangrijk is, maar is het nu eigenlijk officieel Klinik of The Klinik?

Dirk Ivens: Inderdaad, niet echt belangrijk maar Marc heeft nog een tijd solo opgetreden onder de naam Klinik, daardoor zijn we onszelf vanaf ons reünie optreden op BIMfest 2003 terug THE KLINIK gaan noemen.

Jullie hebben doorheen de jaren een stevige cult reputatie opgebouwd. Hoe verklaar je het succes van The Klinik?

Dirk Ivens: De goede sound op het juiste moment, nummers die veel mensen aanspreken en natuurlijk de stevige liveshows waar er gebruik wordt gemaakt van videobeelden. Voor de nieuwe shows hebben we materiaal gebruikt van Françoise Duvivier die al eerder voor Dive hoezen verantwoordelijk was. Haar morbide beelden passen perfect bij de muziek.

Volgens mij heeft dat succes (ook) deels te maken met die typische, zo herkenbare koude ebm-sound van The Klinik. Kan je daarmee akkoord gaan en hoe kwam die typische Klinik sound tot stand?

Dirk Ivens: Natuurlijk, in die dagen had iedereen zijn eigen sound omdat men op analoge synthesizers zijn eigen klanken moest creëren. Marc werkt en ikzelf werkte in de haven van Antwerpen en wanneer schepen binnenkwamen die wekenlang op zee gevaren hadden en ze trokken de luiken open dan maakten die een verschrikkelijk snijdend geluid van het zout zeewater dat vastgeklit was. Dus dan een walkman meegenomen en dat en andere geluiden opgenomen en dat dan later bewerkt met effecten en met de echte instrumenten ingevoegd.
Creatief zijn was wel belangrijk in die dagen. :-)

Hoe is het eigenlijk om een cult muzikant te zijn in het dagelijkse leven? Word je soms door onbekenden aangeklampt op straat of in de supermarkt? Of valt het met de negatieve aspecten van het (toch wel in bepaalde kringen) ‘BV-schap’ nogal mee?

Dirk Ivens: Haha, zo ver gaat dat niet. In Beveren weten maar heel weinig mensen wat ik juist doe en dat wil ik graag zo houden. We houden het graag simpel en hebben graag contact met de mensen die onze muziek kunnen smaken, misschien is dat de reden dat we al zo lang bezig zijn.

Hoe zit het eigenlijk met het langverwachte nieuwe album van The Klinik? Hoe gaat het klinken? Als oude vertrouwde Klinik of zijn er nieuwe invloeden te bespeuren?

Dirk Ivens: Er zijn al een deel nummers volledig af maar we zijn nog altijd bezig. Op dit moment heeft Marc gezondheidsproblemen en is het onvoorspelbaar hoe lang dit nog gaat duren, daarom liggen de opnames een beetje stil. Wat de sound betreft, de nummers zijn met dezelfde oude machines gemaakt en mijn stem is er ook dus ver van de oude stijl zitten we niet.

Hoe zijn de reacties op de nieuwe songs?

Dirk Ivens: Die zijn erg goed, ze sluiten perfect aan bij de oudere en van het publiek krijgen we enkel goede commentaar.

Binnenkort staat The Klinik op de affiche van het Gothic Festival in Waregem. Kan je al iets verklappen over de playlist? Wat zal het aandeel zijn aan nieuwe songs? En hoe ga je eigenlijk juist te werk bij het opstellen van een playlist? Een groot deel van het publiek verwacht klassiekers te horen als “Moving Hands”, “Sick In Your Mind”, “Hours & Hours”, “Cold As Ice”, “Someone Somewhere”. Ik kan me echter best voorstellen dat je zelf naast een deel nieuwe songs liever ook wat minder voor de hand liggende en misschien onterecht uit het oog verloren Klinik songs in de show stopt…

Dirk Ivens: We proberen altijd om de set verschillend te maken van het vorige optreden in datzelfde land, dus dat zal nu ook het geval zijn. Enkele nieuwe nummers gaan er zeker inzitten maar de klassiekers worden ook gespeeld omdat ik dat zelf ook belangrijk vind als ik naar een optreden ga zien. Herkenbaarheid is belangrijk. Ook de opbouw van een set is zeer belangrijk, een goede intro en begin, daarna wat stevig werk om wat gas terug te nemen om er daarna nog een volluit voor te gaan. Ik zal nog eens overlopen welke nummers we recent nog gedaan hebben en proberen om toch een verschil te maken zodat het voor iedereen toch een verrassing blijft. :-)

Wat vind je van de affiche van het Gothic Festival? Zijn er optreden die je zelf zeker wilt bijwonen?

Dirk Ivens: DAF en Gary Numan al zeker en verder hoop ik nog wat verrassingen te zien. Het merendeel van de groepen ken ik maar het festival op zich is al de moeite waard. Tezamen met het BIMfest toch zeker de belangrijkste festivals voor ons genre muziek.

Wat mogen we verwachten van het Klinik optreden op het Gothic Festival?

Dirk Ivens: Een stevige set met indrukwekkende videobeelden en personen die er volop voor gaan. :-)

Waarom moeten onze lezers zeker komen kijken naar het Klinik optreden in Waregem?

Dirk Ivens: Niet speciaal voor ons maar omdat ze festivals als deze moeten koesteren zodat we er nog lang geniet van mogen hebben.

Henk Vereecken

http://home.scarlet.be/~divens/dirkivens/

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...