casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

DUBBELINTERVIEW HEDERA HELIX
Ik vind dat het publiek waar voor zijn geld moet krijgen.
01/05/2009, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Hedera helix gaf zijn afscheidsoptreden in de originele line-up twee jaar geleden. Een tijd lang werden alle boekingen steevast geweigerd ten voordele van herbronning, rust en bezinning. Tot voor kort. Hedera helix is terug hard aan nieuwe nummers aan het werken voor de cd “Pastiche”. Dat maakt dat Hedera helix (Hh) er springlevend terug is en de band reserveert zijn comeback exclusief voor het Gothic Festival in Waregem op 26 juli 2006! Een interview met Bart De Poorter en zijn muzikale alter ego Oscar Valerius Kandinsky. Maak kennis met een gespleten persoonlijkheid.

Stel Hedera helix eens voor aan hen die jullie nog niet zouden kennen?

Oscar Valerius Kandinsky: Hedera helix is het invullen van een leemte in de hedendaagse podiumkunsten.

Bart De Poorter: Hedera helix is muzikaal een mengeling tussen electro, future pop, en dark wave, tekstueel absurd met scherpe dialogen die hier en daar een oog uitsteken en visueel met pseudo-anarchistisch theater.

Waarom noemden jullie de groep naar een plant?

Oscar Valerius Kandinsky: Hedera helix is de latijnse naam voor klimop, een winterharde groenblijvende klimplant. De meeste nummers op de cd “Dolce” kregen ook de naam van een ondersoort van klimop. Het kenmerkt mijn oeuvre, voor zover ik daar tekst en uitleg wil over geven: het opwaarts gerichte, zelf zijn weg zoekende. De woekerende idee en grillige vorm. Klimop groeit bijna overal, maar nog beter in halfschaduw, aan de rand van de maatschappij als het ware.

Bart De Poorter: Het is zomaar een naam waarvan de initialen eigenlijk belangrijker zijn geworden.

Jullie gebruiken ietwat onbescheiden de term ‘intellectro’ om de muziek van Hedera helix te omschrijven.

Oscar Valerius Kandinsky: Het kind heeft een naam nodig. Het zijn enkele etiketten om een deurtje te openen naar het publiek. Na een aantal projecten kwam voor mij muziek als kunstvorm aan de beurt. En ik koos louter toevallig voor elektronische klanken en ritmes om het geheel te onderbouwen.

Bart De Poorter: Het hoort een beetje bij de act, de parodie en het lichtjes bruskeren van een deel van het publiek. Ofwel ben je een entertainmentproject zoals Scary Bitches en neem je jezelf niet te serieus, ofwel ben je bezig met je imago en bijpassende boze gelaatsuitdrukking. Maar iets tussen de twee is verdacht. En dat vind ik net zalig, balanceren op die lijn. Mensen nu en dan op het verkeerde been zetten. En dat lukt ook! Ergens op een forum schreef iemand over ons dat hij niet hield van ons 'fake imago'. Die begreep het. En dan ook weer niet ... Een ander blogde ‘te arty-farty’. OK!

Waar situeren zich jullie muzikale invloeden?

Oscar Valerius Kandinsky: De muziek is voor mij slechts de drager of vehikel van de boodschap en bijgevolg kan ik daar weinig over kwijt.

Bart De Poorter: Fad Gadget, Das Ich, Depeche Mode, Tuxedomoon, Anne Clark, maar evengoed The Nits of Henry Mancini. Misschien horen jullie er nog andere invloeden in?

Hoe ontstaat een Hedera helix-nummer? Wat is er eerst: tekst of melodie?

Oscar Valerius Kandinsky: Over het creatieproces geef ik geen uitleg.

Bart De Poorter: Voor de volgende cd heb ik een farde afgewerkte teksten en aan de andere kant een map met basismuziekstukken en patronen. Dan kies ik wat bij wat past en verwerk ik dat.

Was het indertijd een bewuste keuze om te kiezen voor het Nederlands als taal om in te zingen of is dat eerder toevallig gekomen?

Oscar Valerius Kandinsky: Het Pools ben ik niet machtig, dus dat kan al niet. Het Letseburgs ben ik niet machtig ... enzoverder. In het Engels zou iets te veel het volgen van platgetreden paden zijn. Ik laat me vertellen dat men hier het Nederlands niet meer machtig is: drukwerken en websites staan vol spelfouten. Uw vragen ook trouwens. Ik heb ze verbeterd.

Bart De Poorter: Hh is eigenlijk als grap ontstaan. Getuige daarvan de Engelstalige bijdrage “Congesta” op één van jullie Dark Demons-verzamel-cd's. Het nummer was als pure imitatie van gangbare muziekjes bedoeld. Maar toen kreeg ik er zin in en als ik iets goed wil doen laat ik de imitatie volledig achterwege. Ik moet er niet van leven en zoek geen 'succes' bij een groot publiek, maar liever 'respect' bij een kritisch publiek. Aan de andere kant ben ik een cultuurmens en zou het spijtig vinden mochten die boeiende cultuurelementen verdwijnen. Als ik op reis ga probeer ik altijd minstens tien woorden in de plaatselijke taal te leren uit respect en ga er bijvoorbeeld ook nooit in een McDonalds eten. In monocultuur wil ik geen actieve factor in zijn.

Waar gaan jullie teksten zoal over en waar halen jullie de inspiratie voor die teksten?

Oscar Valerius Kandinsky: Dat is aan de toehoorder om te ontdekken.

Bart De Poorter: Zelfs al lijken het absurde, nihilistische of technisch geconstrueerde teksten, er begint toch een rechte lijn in te komen in wat ik schrijf. Ze schetsen ergens wat me in het leven bezig houdt. Dikwijls gebruik ik een techniek waarbij ik twee onderwerpen door elkaar gooi. Maar een onderliggende laag is er wel. Té veel wil ik daar niet over kwijt. De luisteraar mag nog iets ontrafelen als die daarvoor open staat, maar dat hoeft niet persé. Zonder de teksten te begrijpen kan men ook wel aanvoelen waar Hh voor staat. Met Gestalt heb ik indertijd trouwens meermaals bij onze Waalse vrienden opgetreden.

Het theateraspect is ook wel heel belangrijk bij Hedera helix, niet? Vertel daar eens wat meer over? Als we jullie de Vlaamse Goethes Erben noemen, beschouwen jullie dat dan als een compliment? Is Oswald Henke trouwens ooit een invloed geweest?

Oscar Valerius Kandinsky: Die mensen ken ik niet, maar het is inderdaad meer dan dat. Het geheel is meer dan de som der delen. Het publiek komt om iets te zien en wil waar voor zijn geld. Er is genoeg aanbod in evenementen de laatste twintig jaar, dus mag men kieskeurig zijn en iets meer verwachten dan een gitarist die met een sigaret in zijn muil ongeïnteresseerd aan zijn instrument staat te pulken of een toetsenist die epileptisch staat te draaien aan knopjes die er niet zijn.

Bart De Poorter: Gestalt werd de Vlaamse Goethes Erben genoemd vanwege het poëtische karakter en het gesproken woord. Voor Hh heeft men blijkbaar nog geen gelijkaardige analogie gevonden? RifRaf zoekt het tussen Kraftwerk en Vive la Fête. Goethes Erben hoort niet tot mijn favoriete bands, maar ik apprecieer wel wat Henke doet en dàt hij het doet. Het theateraspect is voor mij aan één kant belangrijk als compensatie voor het feit dat bij electro niet alles live gespeeld is. Ik vind dat het publiek waar voor zijn geld moet krijgen. Aan de andere kant is dat visuele een groot deel van ons concept en onze herkenbaarheid geworden.

Vertel eens wat over de op stapel staande nieuwe cd “Pastiche”?

Bart De Poorter: Die wordt beter uitgekiend, betere teksten, iets meer rustiger nummers en meer aandacht voor de zanglijn. Maar wanneer die 'stapel' staat weet ik nog niet.

Bestaat Gestalt eigenlijk nog of moet je andere project beschouwd worden als de voorloper van Hedera helix? Wat is het verschil tussen beide groepen?

Bart De Poorter: Gestalt ontstond als mijn 'zielsproject' in 1994 en Bernd van The Blackcave is er zowat de ontdekker van. Het bestaat nog sluimerend. Eigenlijk heb ik nog een zak materiaal om te verwerken, maar daar komt het maar niet van. Ik haal het voorlopig enkel uit de kast in een kleine bezetting voor cultuurprojecten zoals het poëzietheater “Zij kusten de kont van de duivel” in 2007 in Laarne en misschien in het najaar voor een theaterproject in het begijnhof van Sint-Amandsberg. Gestalt heeft met Hh maar een kleine overlapping: de teksten lijken naar elkaar toe te groeien qua onderwerpen en stijl. Maar dat kan ook niet anders.

Brengen jullie eigenlijk live ook soms materiaal van Gestalt? Persoonlijk ben ik nogal een hevige fan van het nummer “'Leviticus 18, 6-17'”…

Bart De Poorter: Nee. Enkel Leviticus heb ik overgenomen omdat het veel beter paste bij Hh dan bij Gestalt. Ik hoop dat je de Hh-versie bedoelt, want daar ben ik ook tevreden over. De originele Gestalt-versie staat ergens op een verzamel-cd van Body Records, maar die klinkt niet zo alpenfris meer.

Ik bedoelde wel degelijk het origineel op die verzamel-cd van Body Records, “Even Dogs In The Wild”. Ik vind dat nog altijd een fantastisch nummer en heb het onlangs nog gedraaid op Beter Belgisch in de Gentse Tequila… Hoe bereiden jullie je voor op een optreden?

Oscar Valerius Kandinsky: Het is altijd boeiend om te zien hoe mensen, die je samenstopt met één doel, gaan interageren en samenwerken. Soms spreken wij van een ‘correctief’: een groep die bestaande zaken in een ander daglicht stelt.

Bart De Poorter: Bezinning, hoogtestages en sex met elkaars partners? Nee, repeteren, wat denk je? Gezien de nieuwe ploeg gaan we wel eerst nog wat brainstormen over het visuele, maar de setlist heb ik al vastgelegd. “Reflexum” zit er zeker bij, je kan het gratis downloaden via http://hederahelix.broodmes.be! We plannen op 10 juli trouwens een try-out. Wie ingeschreven is voor onze e-mailnieuwsbrief wordt gratis uitgenodigd!

Wat vinden jullie van de affiche van het Gothic Festival? Welke optredens willen jullie zelf zeker niet missen?

Oscar Valerius Kandinsky: Ik neem aan dat er hier en daar bandjes zullen optreden die hun best doen. Ik zal proberen wat mee te pikken. Mijn volle lof evenwel voor de organisatie.

Bart De Poorter: Die lekkere Scary Bitches (maar dat zal moeilijk lukken, want die spelen net na ons), Welle Erdball, Die Form en al onze Belgische collega's zoals Psy'Aviah, want in de Belgische scene zijn alle groepen gewoon vrienden van elkaar.

Wat mogen we verwachten van het Hedera helix-optreden op het Gothic Festival?

Oscar Valerius Kandinsky: Muziek, tekst, beweging en vooral veel 'paarlen voor de zwijnen'.

Bart De Poorter: Zoals gebruikelijk iets eigenzinnig, maar ook bijwijlen dansbaar. Ik ben zeer blij met de nieuwe visuele medewerkers en vooral gitarist Steven Gossye die door Hennie Vrienten gekozen werd om vorig jaar de Doe Maar-musical in Nederland te spelen. Ik heb er dus zin én vertrouwen in.

Waarom moeten onze lezers zeker komen kijken naar het Hedera helix-optreden in Waregem?

Bart De Poorter: Om de reactie te zien op het gezicht van de bezoekers die ons niet kennen. Of voor ons Charisma (is dat iets van Nissan?). Voor een Waw-Erlebnis. Voor een hoger doel! Hh...

Oscar Valerius Kandinsky: Dat is dezelfde cliché-vraag als de vorige. Moge desalniettemin uw bonen talrijk zijn!

Henk Vereecken

http://hederahelix.broodmes.be

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...