casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

IC 434
Ik combineer zogenaamde old school elementen met hedendaagse sounds en structuren, wat volgens mij IC 434 tot een tijdloos dark electro project maakt.
01/05/2009, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Het eerste interview in een reeks met acts die op het Gothic Festival 2009 hun opwachting zullen maken. Antwerpenaar Geert de Wilde mag met zijn project IC 434, waarmee hij al sinds 1994 aan de dark electro weg timmert, de spits afbijten.

Stel IC 434 eens voor aan diegenen die je nog niet zouden kennen?

Geert de Wilde: IC 434 is een Antwerps up tempo electroproject dat ik in 1994 opstartte en dat aanvankelijk uitgebracht werd op Dirk Ivens’ Daft/Body Records. Momenteel ben ik getekend bij het Duitse Infacted Recordings naast groepen als Grendel en Soman. Mensen die reeds in de tweede helft van de jaren ’90 met dark electro bezig waren zullen IC 434 ongetwijfeld kennen.

IC 434 werd genoemd naar een sterrennevel vele lichtjaren van ons vandaan. Wat is er zo speciaal aan die sterrennevel dat je je project ernaar noemde? Of vond je het gewoon goed klinken?

Geert de Wilde: Enkel goed klinken zou nogal een zwak argument zijn. Ik ben sinds mijn kindertijd erg in astronomie geïnteresseerd. Zowel om het wetenschappelijke aspect als om het meer filosofische, omdat het ons confronteert met onze eigen vergankelijkheid en ons tegelijk doet relativeren. IC 434 is het indexnummer van een nevel die de Paardenkopnevel heet. Ik heb altijd een bepaalde verbondenheid met die nevel gevoeld, omdat hij voor mij mijn fascinatie voor astronomie het best symboliseert. Dit gevoel wilde ik ook in mijn muziek stoppen, vandaar de naam.

Hoe komt een IC 434 song tot stand? Hoe ga je te werk bij het schrijven van een song?

Geert de Wilde: Eerst begin ik met de basismelodieën die ik tot min of meer afgewerkte instrumentale songs samensmelt. Tegelijk loop ik met een aantal tekstonderwerpen in mijn hoofd. Deze onderwerpen probeer ik dan zo goed mogelijk te matchen met de instrumentale songs zodat de atmosfeer klopt. Dan pas schrijf ik de lyrics op de maat van de muziek.

Waarover gaat de gemiddelde IC 434 song tekstueel? Waar haal je de inspiratie voor de teksten?

Geert de Wilde: Er zijn de astronomische onderwerpen, die dus vaak een filosofisch kantje hebben. Naast teksten over de maatschappij, het milieu, religie/bijgeloof en bepaalde archeologische mysteries gaat de meerderheid van de teksten over mezelf. De laatste tien jaar van mijn leven waren immers ver van aangenaam met tal van persoonlijke problemen zoals een pak overlijdens van dierbaren en mijn alleen staan bij hun begeleiding tijdens hun ziekte of laatste moeilijke periode. Deze zaken hebben diepe sporen in mij achtergelaten en mijn muziek hoort dan ook voor een stuk bij het verwerkingsproces.

Op het eerste album, “Weathering Skies”, deed de sound van IC 434 me denken aan dark electro bands als Calva Y Nada, Project Pitchfork en The Eternal Afflict. Sindsdien is de sound wel redelijk geëvolueerd. Hoe kwam deze evolutie tot stand? Hoe zou je de muziek van IC 434 nu zelf omschrijven?

Geert de Wilde: Ik denk dat die evolutie een natuurlijk proces is. Je leert je apparatuur beter en beter kennen (alle songs worden nog steeds met één enkele synth gemaakt - de Korg M1) en los daarvan word je beïnvloed door de muziek die je hoort gedurende de jaren. Ik probeer trouw te blijven aan mijn concept maar ik wil niet steeds hetzelfde klinken. Ik combineer dan ook zogenaamde ‘old school’-elementen met hedendaagse sounds en structuren, wat volgens mij IC 434 tot een tijdloos dark electro project maakt, om het zo te noemen.

Hoe zit het met succes in het buitenland? In welke landen trad je reeds op? Uit welke landen krijg je het meest fanmail?

Geert de Wilde: Over het buitenland heb ik niet te klagen. Zo stond de laatste cd “Bacteriate” op nummer 43 in de eindrangschikking van 2008 van de DAC (Deutsche Alternative Charts). Enkel Front 242 deed het als Belgische band iets beter. Nochtans blijkt Mexico om één of andere reden toch het land te zijn waar ik via http://www.myspace.com/ic434 het meeste ‘fanmail’ van krijg. Daar optreden is er nog niet van gekomen. Voorlopig blijft dit beperkt tot onze buurlanden.

Wat zijn de toekomstplannen? Zijn er nog geen plannen voor een nieuw album?

Geert de Wilde: Ik heb geen echt uitgestippeld plan. Ik doe waar ik me goed bij voel, en probeer het allemaal niet te carrière-matig te bezien. Wat niet wil zeggen dat ik mijn muziek niet ernstig neem, integendeel. Ik hoop tegen volgend jaar een vijfde album klaar te hebben.

Wat kunnen we verwachten van het IC 434 optreden op het Gothic Festival en wat verwacht je er zelf van?

Geert de Wilde: Je kan een mix van de ‘90’s –klassiekers verwachten, in evenwicht met de recente songs. Ik kijk er alleszins sterk naar uit want optreden is iets wat ik erg graag doe. Ik hoop tegelijk een boel oudere fans ook nog eens terug te zien want de laatste jaren heb ik slechts enkele malen op eigen bodem gespeeld.

Hoe bereid je je voor op een optreden? Heb je nooit last van zenuwen?

Geert de Wilde: Ik denk dat ik me voorbereid zoals elke muzikant dat doet. Door te repeteren en de probleempunten extra onder de loep te nemen. En de live toetsenist(en) voldoende op te leiden. Bij een optreden voel ik enkel positieve stress, tenzij er organisatorisch iets misloopt inzake PA of belichting.

Wat vind je van de affiche van het Gothic Festival? Welke optredens wil je zelf zeker niet missen?

Geert de Wilde: Erg interessante affiche, met enkele oude waarden die ik al lang niet meer gezien heb. Zelf wil ik DAF, Die Form, Welle:Erdball en Apoptygma Berzerk gaan beluisteren en bekijken maar ook Psy’Aviah en Noisuf-X wil ik als nieuwere sterke acts zeker aan het werk zien.

Waarom moeten onze lezers zeker komen kijken naar het IC 434 optreden in Waregem?

Geert de Wilde: Indertijd was één van de grootste argumenten om IC 434 een platencontract aan te bieden precies de sterke live act. Als je geïnteresseerd bent in een band met lyrics met inhoud die dit koppelt aan stevige dansbaarheid, zou ik je zeker aan raden te komen kijken.

Henk Vereecken

http://www.ic434.com

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...