casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

IC 434
Ik combineer zogenaamde old school elementen met hedendaagse sounds en structuren, wat volgens mij IC 434 tot een tijdloos dark electro project maakt.
01/05/2009, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Het eerste interview in een reeks met acts die op het Gothic Festival 2009 hun opwachting zullen maken. Antwerpenaar Geert de Wilde mag met zijn project IC 434, waarmee hij al sinds 1994 aan de dark electro weg timmert, de spits afbijten.

Stel IC 434 eens voor aan diegenen die je nog niet zouden kennen?

Geert de Wilde: IC 434 is een Antwerps up tempo electroproject dat ik in 1994 opstartte en dat aanvankelijk uitgebracht werd op Dirk Ivens’ Daft/Body Records. Momenteel ben ik getekend bij het Duitse Infacted Recordings naast groepen als Grendel en Soman. Mensen die reeds in de tweede helft van de jaren ’90 met dark electro bezig waren zullen IC 434 ongetwijfeld kennen.

IC 434 werd genoemd naar een sterrennevel vele lichtjaren van ons vandaan. Wat is er zo speciaal aan die sterrennevel dat je je project ernaar noemde? Of vond je het gewoon goed klinken?

Geert de Wilde: Enkel goed klinken zou nogal een zwak argument zijn. Ik ben sinds mijn kindertijd erg in astronomie geïnteresseerd. Zowel om het wetenschappelijke aspect als om het meer filosofische, omdat het ons confronteert met onze eigen vergankelijkheid en ons tegelijk doet relativeren. IC 434 is het indexnummer van een nevel die de Paardenkopnevel heet. Ik heb altijd een bepaalde verbondenheid met die nevel gevoeld, omdat hij voor mij mijn fascinatie voor astronomie het best symboliseert. Dit gevoel wilde ik ook in mijn muziek stoppen, vandaar de naam.

Hoe komt een IC 434 song tot stand? Hoe ga je te werk bij het schrijven van een song?

Geert de Wilde: Eerst begin ik met de basismelodieën die ik tot min of meer afgewerkte instrumentale songs samensmelt. Tegelijk loop ik met een aantal tekstonderwerpen in mijn hoofd. Deze onderwerpen probeer ik dan zo goed mogelijk te matchen met de instrumentale songs zodat de atmosfeer klopt. Dan pas schrijf ik de lyrics op de maat van de muziek.

Waarover gaat de gemiddelde IC 434 song tekstueel? Waar haal je de inspiratie voor de teksten?

Geert de Wilde: Er zijn de astronomische onderwerpen, die dus vaak een filosofisch kantje hebben. Naast teksten over de maatschappij, het milieu, religie/bijgeloof en bepaalde archeologische mysteries gaat de meerderheid van de teksten over mezelf. De laatste tien jaar van mijn leven waren immers ver van aangenaam met tal van persoonlijke problemen zoals een pak overlijdens van dierbaren en mijn alleen staan bij hun begeleiding tijdens hun ziekte of laatste moeilijke periode. Deze zaken hebben diepe sporen in mij achtergelaten en mijn muziek hoort dan ook voor een stuk bij het verwerkingsproces.

Op het eerste album, “Weathering Skies”, deed de sound van IC 434 me denken aan dark electro bands als Calva Y Nada, Project Pitchfork en The Eternal Afflict. Sindsdien is de sound wel redelijk geëvolueerd. Hoe kwam deze evolutie tot stand? Hoe zou je de muziek van IC 434 nu zelf omschrijven?

Geert de Wilde: Ik denk dat die evolutie een natuurlijk proces is. Je leert je apparatuur beter en beter kennen (alle songs worden nog steeds met één enkele synth gemaakt - de Korg M1) en los daarvan word je beïnvloed door de muziek die je hoort gedurende de jaren. Ik probeer trouw te blijven aan mijn concept maar ik wil niet steeds hetzelfde klinken. Ik combineer dan ook zogenaamde ‘old school’-elementen met hedendaagse sounds en structuren, wat volgens mij IC 434 tot een tijdloos dark electro project maakt, om het zo te noemen.

Hoe zit het met succes in het buitenland? In welke landen trad je reeds op? Uit welke landen krijg je het meest fanmail?

Geert de Wilde: Over het buitenland heb ik niet te klagen. Zo stond de laatste cd “Bacteriate” op nummer 43 in de eindrangschikking van 2008 van de DAC (Deutsche Alternative Charts). Enkel Front 242 deed het als Belgische band iets beter. Nochtans blijkt Mexico om één of andere reden toch het land te zijn waar ik via http://www.myspace.com/ic434 het meeste ‘fanmail’ van krijg. Daar optreden is er nog niet van gekomen. Voorlopig blijft dit beperkt tot onze buurlanden.

Wat zijn de toekomstplannen? Zijn er nog geen plannen voor een nieuw album?

Geert de Wilde: Ik heb geen echt uitgestippeld plan. Ik doe waar ik me goed bij voel, en probeer het allemaal niet te carrière-matig te bezien. Wat niet wil zeggen dat ik mijn muziek niet ernstig neem, integendeel. Ik hoop tegen volgend jaar een vijfde album klaar te hebben.

Wat kunnen we verwachten van het IC 434 optreden op het Gothic Festival en wat verwacht je er zelf van?

Geert de Wilde: Je kan een mix van de ‘90’s –klassiekers verwachten, in evenwicht met de recente songs. Ik kijk er alleszins sterk naar uit want optreden is iets wat ik erg graag doe. Ik hoop tegelijk een boel oudere fans ook nog eens terug te zien want de laatste jaren heb ik slechts enkele malen op eigen bodem gespeeld.

Hoe bereid je je voor op een optreden? Heb je nooit last van zenuwen?

Geert de Wilde: Ik denk dat ik me voorbereid zoals elke muzikant dat doet. Door te repeteren en de probleempunten extra onder de loep te nemen. En de live toetsenist(en) voldoende op te leiden. Bij een optreden voel ik enkel positieve stress, tenzij er organisatorisch iets misloopt inzake PA of belichting.

Wat vind je van de affiche van het Gothic Festival? Welke optredens wil je zelf zeker niet missen?

Geert de Wilde: Erg interessante affiche, met enkele oude waarden die ik al lang niet meer gezien heb. Zelf wil ik DAF, Die Form, Welle:Erdball en Apoptygma Berzerk gaan beluisteren en bekijken maar ook Psy’Aviah en Noisuf-X wil ik als nieuwere sterke acts zeker aan het werk zien.

Waarom moeten onze lezers zeker komen kijken naar het IC 434 optreden in Waregem?

Geert de Wilde: Indertijd was één van de grootste argumenten om IC 434 een platencontract aan te bieden precies de sterke live act. Als je geïnteresseerd bent in een band met lyrics met inhoud die dit koppelt aan stevige dansbaarheid, zou ik je zeker aan raden te komen kijken.

Henk Vereecken

http://www.ic434.com

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...