casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

JESUS AND THE GURUS
We haten de gekunstelde treurnis in gothic. Van mij mogen al die artiesten zelfmoord plegen, dan zijn er niet zo veel nietszeggende songs op de wereld
01/03/2009, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

U hebt ze vorig jaar misschien aan het werk gezien op het Gothic Festival in Waregem. Jesus And The Gurus uit Zwitserland is luid, provocatief en allesbehalve neutraal. Hun nieuwe album “Blood, Sweat And Tears” is net uit en houdt de mensheid opnieuw een spiegel voor. Hun cynisme leidt vaak tot misverstanden. Maar laten we Jesus And The Gurus keyboardspeler Gabriell gewoon zélf aan het woord.

Kan je de band eens introduceren bij het Belgische publiek?

Gabriell: Jesus And The Gurus zijn de trots van Zwitserland. We zijn echter niet allen Zwitsers. We zijn niet neutraal, maar wel toffe gasten. We worden geliefd en vaak ook gehaat – in eigen land en wereldwijd. Velen treden in discussie met ons (wat vaak tot misverstanden leidt), maar weinigen kennen ons werkelijk. We willen reacties uitlokken door wat we doen; zij het met de cd’s die we uitbrengen of met live concerten. We capituleren nooit! Ah ja, en we spelen ook muziek.

Hoe zou je de muziek van Jesus And The Gurus omschrijven? Ik zou zeggen: gothic rock gemixed met industrial metal en een vleug neo-folk. Kan je het daarmee eens zijn?

Gabriell: Ik zou zeggen dat we op de “Hammering On The Gates Of Heaven“ release gothic rock met industrial en electronische elementen tot een symbiose hebben gebracht. ”King Of Salò“ is een heel donkere cd, waarop harde gitaren en monumentale melodieën met akoestische gitaren versmelten. We beschrijven het als military rock.

Door welke bands werden jullie beïnvloed? Ik denk invloeden te horen van Laibach, Phallus Dei en Death In June. Toen ik jullie live zag, moest ik ook wel aan Rammstein denken. Is dat verbeelding of niet?

Gabriell: Het is moeilijk over invloeden te praten. In Slaughter Natives hebben me even hard beïnvloed als Laibach in 1987. Maar ook Wagner, Bob Dylan en Death In June spoken in onze hoofden rond... en nog veel, veel andere bands. Dat is ook de reden waarom onze muziek zo moeilijk te beschrijven valt. Ach ja – Rammstein zijn ook dik in orde.

Hoe ziet een Jesus And The Gurus show eruit?

Gabriell: Op onze concerten zijn we zeer cynisch, wat altijd weer tot confrontaties leidt. We doen dat bewust met onze verschijningen en met onze muziek. We hebben de mensheid al vaak een spiegel voorgehouden op onze optredens. We maken een reflectie van het leven. In onze show voerden we al een bijbelverbrandende paus ten tonele en naakte meiden met zwepen en ooit fotografeerde ik mijn penis met een polaroidcamera en smeet de foto’s in het publiek. Welke andere band heeft zulk een intieme autogramkaarten?

Wat betekent de album titel “King Ov Salò” eigenlijk?

Gabriell: De titel “King Ov Salò“ heeft betrekking op Passolinis ”120 Dagen Van Sodom“. Die film, waarin ’macht’ over de mensen wordt uitgeoefend, heeft me geïnspireerd om de huidige machtsverhoudingen op onze planeet in onze muziek tot uiting te brengen. We hebben een statement ingenomen met betrekking tot dit thema, omdat we het gevoel hadden dat we er als artiesten iets over moesten zeggen. En dan kwam het tot misverstanden zoals gewoonlijk... Wij schrijven geen teksten over vampieren en ander sprookjesfiguren. Wij liggen ook niet te jammeren van ’Mijn vriendin heeft me verlaten en nu voel ik me ellendig’. We promoten geen kerkhoftoerisme en haten de gekunstelde treurnis, die in de gothic scene heerst. Van mij mochten al die artiesten zelfmoord plegen, dan waren er niet zo veel nietszeggende songs op deze wereld.

Kan je ons wat meer vertellen over het nieuwe album “Blood, Sweat And Tears”.

Gabriell: Het nieuwe album “Blood, Sweat And Tears“ is ons punk/industrial/metal-album. Het zit vol energie, het is een vuistslag in het gezicht. Monumentale melodieën met snelle, harde gitaren en veel noise. Het is als een kruising tussen Ministry, Wagner en Einstürzende Neubauten. We experimenteren graag met verscheidene muziekstijlen, die theoretisch niet bij elkaar passen. De teksten beschrijven de huidige wereld, zoals ze is; cynisch, sarcastisch en af en toe met een ordentelijke dosis zwarte humor. De songs gaan onder andere over de Russische ’Panzer-Reisen’ (‘tanktochten’ om ‘orde op zaken te stellen’ in andere landen, hv) van de laatste 60 jaar, over het luxeleven in Zwitserland (met nazi-goud) en over de hedendaagse muziekbusiness. Bovendien hebben we een Tyske Ludder song geherinterpreteerd. Het wordt in elk geval een heel goed album.

We hebben het intussen gehoord en kunnen dat enkel beamen! Jullie mixen provocatie met een goede dosis humor. “The Song Is The Weapon” is de naam van een van jullie songs. Maar tegen wat vechten jullie juist? Religie en politiek schijnen jullie favoriete vijanden te zijn...

Gabriell: Wij zijn cynici.... In het lied “The Song Is The Weapon“ hebben we de vraag gesteld wat er gebeurt als een lied tot wapen wordt. Wat gebeurt er als bepaalde mensen niet meer in de pas van het systeem willen lopen? Wat gebeurt er als mensen door onze songs hun instelling veranderen? We strijden tegen de mensheid omdat de mensen hun eigen bestaan niet weten te waarderen.

Als muziek de wereld kon veranderen, in welke zin zouden jullie die dan veranderen?

Gabriell: We willen de mensen veranderen door onze songs. Ze zouden zich open moeten kunnen opstellen en proberen om mét elkaar in plaats van tegen elkaar te leven De rest volgt automatisch. We zijn geen goden, geen profeten. We zijn kunstterroristen en reageren op kunstzinnige wijze. Terrorisme vind ik goed. Niemand is gechoqueerd wanneer de Amerikanen vrouwen en kinderen bombarderen – het is immers oorlog... Maar wanneer er ergens op de wereld een terroristische aanslag wordt gepleegd, dan zijn de mensen – even toch - zwaar gechoqueerd en proberen ze het allemaal te verklaren aan de hand van fanatisme. Maar wie kiest er nu vrijwillig voor de dood? Enkel mensen, die in hun leven geen enkel perspectief meer hebben…

Tijdens de show in Waregem kwam iemand me vragen of Jesus And The Gurus een nazi-band is. Wat zouden jullie zelf antwoorden moest iemand jullie die vraag stellen?

Gabriell: Nee, Jesus And The Gurus zijn geen nazis, Jesus And The Gurus zijn eskimos.

Hoe kijk je terug op de Jesus And The Gurus show op het Gothic Festival in Waregem? Waren jullie tevreden over het concert en over de reacties die jullie kregen?

Gabriell: Voor ons was het Gothic Festival in Waregem een goed festival. We hebben veel mensen bewogen. De reacties waren positief en dat heeft ons deugd gedaan. Het Belgische publiek is geweldig – het weet hoe een feestje te bouwen en het staat open voor nieuwe dingen.

Hoe kijken jullie meer algemeen terug op het Gothic Festival in Waregem? Waren jullie tevreden over de organisatie en zo?

Gabriell: Een goede organisatie, goed eten, uitmuntend Belgisch bier en jullie frieten zijn ook super! Er waren ook veel goede bands; Les Tambours Du Bronx hebben ons het beste bevallen. We komen zeker terug!

Vertel tot slot nog eens wat over jullie toekomstplannen.

Gabriell: Eind januari verscheen het nieuwe album “Blood, Sweat And Tears“. Na het verschijnen van dat album, zijn een reeks concerten gepland. We plannen ook een cd met covers. We hebben al een aantal songs uitgekozen, maar het label moet nog beslissen.

Henk Vereecken

http://www.jesusandthegurus.com

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Exponentia - Tränen des Leidens

Vergeef me! Om een of andere reden is deze Franse band Exponentia steeds onder mijn radar gebleven. Toen de perskit binnen viel bij de redactie van Dark Entries, trok de cover van ‘Tränen des Leidens’ meteen de aandacht! Ludovic Dhenry, de man achter dit donkere gothic neo classic project, verraste enkele maanden geleden met ...

lees meer...
CD BESPREKING : Miki Yui - Aperio!

Nee, Miki Yui heeft geen drankprobleem. Althans, voor zover we weten toch niet. De titel van haar zevende langspeler Aperio! is afgeleid van de Latijnse oorsprong van de maand april, “aperire” wat “openen” of “onthullen” betekent. Het is meteen in een notendop een hint naar de manier waarop haar muziek ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CD BESPREKING : Labasheeda - Status Seeking

Voor mij werden de jaren 90 voornamelijk ingekleurd door gitaarrock. In een pre-internet tijdperk was het dan ook eerder een kwestie van wat je te pakken kon krijgen, en je hier eerder noodgedwongen verder in te verdiepen. Dit klinkt haast verontschuldigend, maar zo wil ik het geenszins bedoelen aangezien er toch heel wat van deze bands zijn ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ulrich Troyer - NOK 2020

Onder de categorie: zot zijn doet geen zeer stellen we u Ulrich Troyer voor. Een lid van het tienkoppige Oostenrijkse Vegetable Orchestra. Een orkest dat muziek maakt met, inderdaad, groenten. Een stijloefening tussen de soep en de patatten, hier letterlijk te nemen: als er tijd over is tussen het koken en vrienden uitnodigen voor het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Arurmukha - 14.11.90 -Ein Akustisches Psychogramm

Berlijn met zijn rijke geschiedenis is een stad die tot veler verbeelding spreekt. Indien ook tot de uwe, dan hebben we met deze 14.11.90 -Ein Akustisches Psychogramm van Arurmukha beslist iets wat je nieuwsgierigheid zal prikkelen. Dit is een heruitgave van het album dat Marc Weiser (Rechenzntrum, Zeitkratzer) en Jürgen Hendlmeier ...

lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...