casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

JESUS AND THE GURUS
We haten de gekunstelde treurnis in gothic. Van mij mogen al die artiesten zelfmoord plegen, dan zijn er niet zo veel nietszeggende songs op de wereld
01/03/2009, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

U hebt ze vorig jaar misschien aan het werk gezien op het Gothic Festival in Waregem. Jesus And The Gurus uit Zwitserland is luid, provocatief en allesbehalve neutraal. Hun nieuwe album “Blood, Sweat And Tears” is net uit en houdt de mensheid opnieuw een spiegel voor. Hun cynisme leidt vaak tot misverstanden. Maar laten we Jesus And The Gurus keyboardspeler Gabriell gewoon zélf aan het woord.

Kan je de band eens introduceren bij het Belgische publiek?

Gabriell: Jesus And The Gurus zijn de trots van Zwitserland. We zijn echter niet allen Zwitsers. We zijn niet neutraal, maar wel toffe gasten. We worden geliefd en vaak ook gehaat – in eigen land en wereldwijd. Velen treden in discussie met ons (wat vaak tot misverstanden leidt), maar weinigen kennen ons werkelijk. We willen reacties uitlokken door wat we doen; zij het met de cd’s die we uitbrengen of met live concerten. We capituleren nooit! Ah ja, en we spelen ook muziek.

Hoe zou je de muziek van Jesus And The Gurus omschrijven? Ik zou zeggen: gothic rock gemixed met industrial metal en een vleug neo-folk. Kan je het daarmee eens zijn?

Gabriell: Ik zou zeggen dat we op de “Hammering On The Gates Of Heaven“ release gothic rock met industrial en electronische elementen tot een symbiose hebben gebracht. ”King Of Salò“ is een heel donkere cd, waarop harde gitaren en monumentale melodieën met akoestische gitaren versmelten. We beschrijven het als military rock.

Door welke bands werden jullie beïnvloed? Ik denk invloeden te horen van Laibach, Phallus Dei en Death In June. Toen ik jullie live zag, moest ik ook wel aan Rammstein denken. Is dat verbeelding of niet?

Gabriell: Het is moeilijk over invloeden te praten. In Slaughter Natives hebben me even hard beïnvloed als Laibach in 1987. Maar ook Wagner, Bob Dylan en Death In June spoken in onze hoofden rond... en nog veel, veel andere bands. Dat is ook de reden waarom onze muziek zo moeilijk te beschrijven valt. Ach ja – Rammstein zijn ook dik in orde.

Hoe ziet een Jesus And The Gurus show eruit?

Gabriell: Op onze concerten zijn we zeer cynisch, wat altijd weer tot confrontaties leidt. We doen dat bewust met onze verschijningen en met onze muziek. We hebben de mensheid al vaak een spiegel voorgehouden op onze optredens. We maken een reflectie van het leven. In onze show voerden we al een bijbelverbrandende paus ten tonele en naakte meiden met zwepen en ooit fotografeerde ik mijn penis met een polaroidcamera en smeet de foto’s in het publiek. Welke andere band heeft zulk een intieme autogramkaarten?

Wat betekent de album titel “King Ov Salò” eigenlijk?

Gabriell: De titel “King Ov Salò“ heeft betrekking op Passolinis ”120 Dagen Van Sodom“. Die film, waarin ’macht’ over de mensen wordt uitgeoefend, heeft me geïnspireerd om de huidige machtsverhoudingen op onze planeet in onze muziek tot uiting te brengen. We hebben een statement ingenomen met betrekking tot dit thema, omdat we het gevoel hadden dat we er als artiesten iets over moesten zeggen. En dan kwam het tot misverstanden zoals gewoonlijk... Wij schrijven geen teksten over vampieren en ander sprookjesfiguren. Wij liggen ook niet te jammeren van ’Mijn vriendin heeft me verlaten en nu voel ik me ellendig’. We promoten geen kerkhoftoerisme en haten de gekunstelde treurnis, die in de gothic scene heerst. Van mij mochten al die artiesten zelfmoord plegen, dan waren er niet zo veel nietszeggende songs op deze wereld.

Kan je ons wat meer vertellen over het nieuwe album “Blood, Sweat And Tears”.

Gabriell: Het nieuwe album “Blood, Sweat And Tears“ is ons punk/industrial/metal-album. Het zit vol energie, het is een vuistslag in het gezicht. Monumentale melodieën met snelle, harde gitaren en veel noise. Het is als een kruising tussen Ministry, Wagner en Einstürzende Neubauten. We experimenteren graag met verscheidene muziekstijlen, die theoretisch niet bij elkaar passen. De teksten beschrijven de huidige wereld, zoals ze is; cynisch, sarcastisch en af en toe met een ordentelijke dosis zwarte humor. De songs gaan onder andere over de Russische ’Panzer-Reisen’ (‘tanktochten’ om ‘orde op zaken te stellen’ in andere landen, hv) van de laatste 60 jaar, over het luxeleven in Zwitserland (met nazi-goud) en over de hedendaagse muziekbusiness. Bovendien hebben we een Tyske Ludder song geherinterpreteerd. Het wordt in elk geval een heel goed album.

We hebben het intussen gehoord en kunnen dat enkel beamen! Jullie mixen provocatie met een goede dosis humor. “The Song Is The Weapon” is de naam van een van jullie songs. Maar tegen wat vechten jullie juist? Religie en politiek schijnen jullie favoriete vijanden te zijn...

Gabriell: Wij zijn cynici.... In het lied “The Song Is The Weapon“ hebben we de vraag gesteld wat er gebeurt als een lied tot wapen wordt. Wat gebeurt er als bepaalde mensen niet meer in de pas van het systeem willen lopen? Wat gebeurt er als mensen door onze songs hun instelling veranderen? We strijden tegen de mensheid omdat de mensen hun eigen bestaan niet weten te waarderen.

Als muziek de wereld kon veranderen, in welke zin zouden jullie die dan veranderen?

Gabriell: We willen de mensen veranderen door onze songs. Ze zouden zich open moeten kunnen opstellen en proberen om mét elkaar in plaats van tegen elkaar te leven De rest volgt automatisch. We zijn geen goden, geen profeten. We zijn kunstterroristen en reageren op kunstzinnige wijze. Terrorisme vind ik goed. Niemand is gechoqueerd wanneer de Amerikanen vrouwen en kinderen bombarderen – het is immers oorlog... Maar wanneer er ergens op de wereld een terroristische aanslag wordt gepleegd, dan zijn de mensen – even toch - zwaar gechoqueerd en proberen ze het allemaal te verklaren aan de hand van fanatisme. Maar wie kiest er nu vrijwillig voor de dood? Enkel mensen, die in hun leven geen enkel perspectief meer hebben…

Tijdens de show in Waregem kwam iemand me vragen of Jesus And The Gurus een nazi-band is. Wat zouden jullie zelf antwoorden moest iemand jullie die vraag stellen?

Gabriell: Nee, Jesus And The Gurus zijn geen nazis, Jesus And The Gurus zijn eskimos.

Hoe kijk je terug op de Jesus And The Gurus show op het Gothic Festival in Waregem? Waren jullie tevreden over het concert en over de reacties die jullie kregen?

Gabriell: Voor ons was het Gothic Festival in Waregem een goed festival. We hebben veel mensen bewogen. De reacties waren positief en dat heeft ons deugd gedaan. Het Belgische publiek is geweldig – het weet hoe een feestje te bouwen en het staat open voor nieuwe dingen.

Hoe kijken jullie meer algemeen terug op het Gothic Festival in Waregem? Waren jullie tevreden over de organisatie en zo?

Gabriell: Een goede organisatie, goed eten, uitmuntend Belgisch bier en jullie frieten zijn ook super! Er waren ook veel goede bands; Les Tambours Du Bronx hebben ons het beste bevallen. We komen zeker terug!

Vertel tot slot nog eens wat over jullie toekomstplannen.

Gabriell: Eind januari verscheen het nieuwe album “Blood, Sweat And Tears“. Na het verschijnen van dat album, zijn een reeks concerten gepland. We plannen ook een cd met covers. We hebben al een aantal songs uitgekozen, maar het label moet nog beslissen.

Henk Vereecken

http://www.jesusandthegurus.com

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...