casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

VOMITO NEGRO
Onze doelstelling is om in het voorjaar van 2009 met een sterk, nieuw album uit te pakken!
01/12/2008, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Opgericht in 1983, groeide het Belgische Vomito Negro al snel uit tot een van de bekendste Europese ebm/industrial bands van de jaren ’80 en begin jaren ’90. Na een aantal succesvolle releases als “Shock”, “Human” en “The New Drugs” en ontevreden over het resultaat van het laatste studio album “Fireball”, besliste Gin Devo om Vomito Negro te laten voor wat het was en al zijn energie en creativiteit te besteden aan zijn nieuw project Pressure Control. Het debuutalbum “Vamp” (Daft Records) was het resultaat. Later dat jaar en slechts twee concerten later besliste Guy Van Mieghem om zijn studio apparatuur te verkopen en zijn muzikale activiteiten stop te zetten. Vomito Negro begon aan een winterslaap. In 2008 vond Gin Devo dat de tijd rijp was om het slapende Vomito Negro beest te wekken. Hij vroeg Borg, die al lid was van Pressure Control, om de band te vervoegen en het duo werkt nu hard aan een nieuw Vomito Negro album dat begin 2009 zou moeten verschijnen. Sommige van deze nieuwe tracks zoals “Black Tie – White Shirt” en “Darkmoon” werden reeds met succes uitgetest op het publiek op het laatste Gothic Festival in Waregem. Op het BIMfest kan je je verwachten aan een mix van klassieke tracks en nieuw materiaal!

Stel Vomito Negro eens voor aan de jongere generatie die de hoogtijdagen van de EBM niet (bewust) meemaakte?

Gin Devo: Dan moeten we een heel eind terug gaan in tijd, Vomito Negro is ontstaan in 1983.
In deze dagen waren elektronische instrumenten nog vrij duur, we moesten het stellen met oudere analoge exemplaren van eind jaren 70, instrumenten waar men nu een fortuin voor betaalt. Ook moesten we dus het controleren en bespelen van elektronische instrumenten van in den beginne onder de knie krijgen en dat is een goed startpunt; je start zonder muzikale bagage, dus op een vrij pure manier. Al vrij vroeg was het duidelijk dat we de industrial EBM toer opgingen (al was er toen nog helemaal geen sprake van EBM; het was gewoon electro). De beginbezetting bestond buiten ikzelf (vocals en synths) uit Hans Wyers (ideeën, hoesontwerp), Peter Moreels (basgitaar), Mario Varewijck (drums) Gina Van Mieghem (vocals) Guy Van Mieghem (vocals en synths). Vomito had de reputatie live nog al vrij heftig te zijn, we speelden voor volle zalen, Vomito Negro was ‘alive and kicking’.
Borg: Zelf heb ik de hoogtijdagen van EBM, toen nog als ‘fan’, heel bewust meegemaakt en ik kan me nog enkele legendarische optredens van Vomito Negro herinneren. Zo heb ik zelf een van de eerste Vomito Negro optredens georganiseerd samen met Insekt, Typisch Belgisch en E!Truncheon in het legendarische new wave café The Phantom te Kalmthout (of al places). Die avond heette trouwens ‘Limited Entertainment’ en alle 240 bezoekers (het café puilde uit!) hebben toen ook de gelijknamige LP mee naar huis gekregen. Dat moet ergens in ’86-87 geweest zijn…

Als een buitenstaander die van wave/electro/ebm nog nooit gehoord heeft (‘Jan met de pet’ zeg maar of de bomma van uw lief) vraagt wat voor muziek Vomito Negro maakt, wat antwoorden jullie dan?

Gin Devo: in Vomito Negro’s muziek wordt het leven en de dood uitgebeeld, hoe goed en slecht mensen en situaties kunnen zijn, het gaat over hoe we gemanipuleerd en gebrainwashed worden in het dagelijks leven. Om dit verstaanbaar te maken gebruikt Vomito Negro elektronische instrumenten, alsook zang.
Borg: De woorden elektronisch, dark, gloomy en heavy zou ik gebruiken ….

Wie zit er heden ten dage in Vomito Negro?

Gin Devo: Momenteel ikzelf, Borg en als live support Liquid G.
Borg: Ik was al verantwoordelijk voor de percussie, soundeffects en backingvocals bij Pressure Control en zal dit nu ook bij Vomito Negro zijn.

Wat zijn jullie muzikale helden? Door wie voelen jullie jezelf beïnvloed?

Gin Devo: Wat mijn muzikale helden betreft, zit je met vrijwel alle electro uit de jaren ‘80 goed, maar ik luister ook naar klassiek, jazz enz… Ik ben niet echt beperkt tot electro, dezer dagen is het soms echt om te kotsen als je naar sommige electro luistert, waar is de originaliteit? Hoe kun je iets vernieuwen en verbeteren als je altijd in hetzelfde straatje blijft ronddraaien? De pioniers van de electro luisterden ook naar andere dingen dan electro omdat er toen gewoon nog niet al te veel met elektronica werd gewerkt.
Borg: Ik heb, denk ik toch, ook een zeer brede muzieksmaak met een sterke voorkeur voor de iets hardere en/of donkere stijlen en bands… Skinny Puppy, Joy Division, DAF, Revolting Cocks, Front Line Assembly, Ministry en nog enkele honderden bands meer. 

Noem eens een paar goede hedendaagse EBM acts?

Gin Devo: Skinny Puppy is nog steeds best te smaken, voor de rest loopt er vooral veel water naar de zee.
Borg: Van alle groepen die ik daarnet al vermeldde, kan ik hun recente werk nog steeds heel erg appreciëren. Portion Control bijvoorbeeld zijn vandaag nog even ‘exciting’ als begin jaren ‘80. Ik kan hun laatste drie albums aan iedereen aanraden! Van de hedendaagse groepen vind ik dat onder andere Spetsnaz en Proceed heel goed zijn in wat ze doen. Live spelen ze in ieder geval de pannen van het dak, zij het nu in een klein clubje of in een mega arena van enkele duizenden mensen.

Waar haal je je inspiratie voor de lyrics? Waar gaan de nummers over?

Gin Devo: Het nieuwe Vomito Negro album gaat hem vooral over ‘mindcontrol’ van de massa, geef de mensen brood en spelen dan denken ze niet na over hetgeen er gebeurt in het leven. Onze wereld wordt gedomineerd door een handvol rijken die conflicten uitlokken en beide kanten van het conflict bewapenen. Waarom? Omdat oorlogen dollars opbrengen, veel dollars. Ik kijk trouwens nooit TV, TV is de gedroomde mindcontrolmachine; mensen gedragen zich als tv karakters, kleden zich als tv karakters, hebben zelfs seks zoals in films seks wordt bedreven. Hoe ziek kun je het bedenken? Bij sommige mensen staat de TV constant aan, dan blijven de kinderen rustig meneer. Inderdaad, van TV kijken wordt je een plant, bij mij komt er geen TV binnen.

Naar verluidt zit er een nieuw Vomito Negro album aan te komen? Kan je daar al wat meer over vertellen?

Gin Devo: Het nieuwe Vomito album zal uitkomen begin 2009, het is een heel sterk album, we zitten qua sound met dit album tussen “Dare” en “The New Drug”. We hadden dit sterke album nodig na het “Fireball” avontuur, meer nieuws daarover binnenkort.
Borg: Onderhandelingen met enkele interessante labels zijn bezig ‘as we speak’, maar onze doelstelling is om in het voorjaar met een sterk full album uit te pakken!

Nog verdere toekomstplannen?

Gin Devo: Zeker, BIM en het nieuwe album is nog maar het begin, er zitten nog een aantal dingen in de ‘pipeline’. Er staan u en ons een paar sterke liveconcerten te wachten, daar kan je van op aan.
Borg: We’re going to kick some ass in 2009!

Wat kunnen we verwachten van het Vomito Negro optreden op het BIM festival?

Gin Devo: Alle oudere Vomito Negro klassiekers zijn door ons door de ‘grinder’ gehaald, we zullen ze op een hedendaagse manier brengen zonder natuurlijk een duimbreed aan de Vomito sound te veranderen. Er zullen ook een aantal nieuwe songs van ons toekomstig album gebracht worden, dit alles verpakt in een zeer sterk visueel spektakel en met live-support van Liquid G achter de synths. We werken al een drietal maanden aan de BIM show, de rest spreekt vanzelf.
Borg: Een sterk audiovisueel spektakel met naast enkele straffe nieuwe nummers ook enkele Vomito Negro klassiekers. We hebben zelfs onze goede vriend Liquid G uitgenodigd om ons op het BIM podium te komen versterken.

Wat vinden jullie van de affiche van het BIM festival. Welke optredens willen jullie zelf zeker niet missen?

Gin Devo: De BIM 2009 affiche is een zeer boeiende affiche, ikzelf denk dat er wel enkele verrassingen tussen kunnen zitten.
Borg: Ik zou ze allemaal willen zien maar de ervaring leert mij dat ik, als medeorganisator, slechts snapshots zal zien van de meeste optredens. Daarom ben ik bijvoorbeeld ook naar het try-out optreden van The Arch gaan kijken begin deze maand. Een fantastisch optreden trouwens wat je niet kan en mag missen op BIM2008.

Waarom moeten onze lezers zeker komen kijken naar het Vomito Negro optreden op het BIM fest?

Gin Devo: Door onszelf is er drie maand aan de BIM show gewerkt, dus ik zou zeggen aan de mensen die Vomito kennen alsook de mensen die ons niet kennen, dit wordt een show om nooit te vergeten,’BE THERE!!’
Borg: Omdat Vomito Negro terug is! Darker, stronger and harder than ever before!

Henk Vereecken

http://www.myspace.com/vomitonegro1

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...