casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

VOMITO NEGRO
Onze doelstelling is om in het voorjaar van 2009 met een sterk, nieuw album uit te pakken!
01/12/2008, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Opgericht in 1983, groeide het Belgische Vomito Negro al snel uit tot een van de bekendste Europese ebm/industrial bands van de jaren ’80 en begin jaren ’90. Na een aantal succesvolle releases als “Shock”, “Human” en “The New Drugs” en ontevreden over het resultaat van het laatste studio album “Fireball”, besliste Gin Devo om Vomito Negro te laten voor wat het was en al zijn energie en creativiteit te besteden aan zijn nieuw project Pressure Control. Het debuutalbum “Vamp” (Daft Records) was het resultaat. Later dat jaar en slechts twee concerten later besliste Guy Van Mieghem om zijn studio apparatuur te verkopen en zijn muzikale activiteiten stop te zetten. Vomito Negro begon aan een winterslaap. In 2008 vond Gin Devo dat de tijd rijp was om het slapende Vomito Negro beest te wekken. Hij vroeg Borg, die al lid was van Pressure Control, om de band te vervoegen en het duo werkt nu hard aan een nieuw Vomito Negro album dat begin 2009 zou moeten verschijnen. Sommige van deze nieuwe tracks zoals “Black Tie – White Shirt” en “Darkmoon” werden reeds met succes uitgetest op het publiek op het laatste Gothic Festival in Waregem. Op het BIMfest kan je je verwachten aan een mix van klassieke tracks en nieuw materiaal!

Stel Vomito Negro eens voor aan de jongere generatie die de hoogtijdagen van de EBM niet (bewust) meemaakte?

Gin Devo: Dan moeten we een heel eind terug gaan in tijd, Vomito Negro is ontstaan in 1983.
In deze dagen waren elektronische instrumenten nog vrij duur, we moesten het stellen met oudere analoge exemplaren van eind jaren 70, instrumenten waar men nu een fortuin voor betaalt. Ook moesten we dus het controleren en bespelen van elektronische instrumenten van in den beginne onder de knie krijgen en dat is een goed startpunt; je start zonder muzikale bagage, dus op een vrij pure manier. Al vrij vroeg was het duidelijk dat we de industrial EBM toer opgingen (al was er toen nog helemaal geen sprake van EBM; het was gewoon electro). De beginbezetting bestond buiten ikzelf (vocals en synths) uit Hans Wyers (ideeën, hoesontwerp), Peter Moreels (basgitaar), Mario Varewijck (drums) Gina Van Mieghem (vocals) Guy Van Mieghem (vocals en synths). Vomito had de reputatie live nog al vrij heftig te zijn, we speelden voor volle zalen, Vomito Negro was ‘alive and kicking’.
Borg: Zelf heb ik de hoogtijdagen van EBM, toen nog als ‘fan’, heel bewust meegemaakt en ik kan me nog enkele legendarische optredens van Vomito Negro herinneren. Zo heb ik zelf een van de eerste Vomito Negro optredens georganiseerd samen met Insekt, Typisch Belgisch en E!Truncheon in het legendarische new wave café The Phantom te Kalmthout (of al places). Die avond heette trouwens ‘Limited Entertainment’ en alle 240 bezoekers (het café puilde uit!) hebben toen ook de gelijknamige LP mee naar huis gekregen. Dat moet ergens in ’86-87 geweest zijn…

Als een buitenstaander die van wave/electro/ebm nog nooit gehoord heeft (‘Jan met de pet’ zeg maar of de bomma van uw lief) vraagt wat voor muziek Vomito Negro maakt, wat antwoorden jullie dan?

Gin Devo: in Vomito Negro’s muziek wordt het leven en de dood uitgebeeld, hoe goed en slecht mensen en situaties kunnen zijn, het gaat over hoe we gemanipuleerd en gebrainwashed worden in het dagelijks leven. Om dit verstaanbaar te maken gebruikt Vomito Negro elektronische instrumenten, alsook zang.
Borg: De woorden elektronisch, dark, gloomy en heavy zou ik gebruiken ….

Wie zit er heden ten dage in Vomito Negro?

Gin Devo: Momenteel ikzelf, Borg en als live support Liquid G.
Borg: Ik was al verantwoordelijk voor de percussie, soundeffects en backingvocals bij Pressure Control en zal dit nu ook bij Vomito Negro zijn.

Wat zijn jullie muzikale helden? Door wie voelen jullie jezelf beïnvloed?

Gin Devo: Wat mijn muzikale helden betreft, zit je met vrijwel alle electro uit de jaren ‘80 goed, maar ik luister ook naar klassiek, jazz enz… Ik ben niet echt beperkt tot electro, dezer dagen is het soms echt om te kotsen als je naar sommige electro luistert, waar is de originaliteit? Hoe kun je iets vernieuwen en verbeteren als je altijd in hetzelfde straatje blijft ronddraaien? De pioniers van de electro luisterden ook naar andere dingen dan electro omdat er toen gewoon nog niet al te veel met elektronica werd gewerkt.
Borg: Ik heb, denk ik toch, ook een zeer brede muzieksmaak met een sterke voorkeur voor de iets hardere en/of donkere stijlen en bands… Skinny Puppy, Joy Division, DAF, Revolting Cocks, Front Line Assembly, Ministry en nog enkele honderden bands meer. 

Noem eens een paar goede hedendaagse EBM acts?

Gin Devo: Skinny Puppy is nog steeds best te smaken, voor de rest loopt er vooral veel water naar de zee.
Borg: Van alle groepen die ik daarnet al vermeldde, kan ik hun recente werk nog steeds heel erg appreciëren. Portion Control bijvoorbeeld zijn vandaag nog even ‘exciting’ als begin jaren ‘80. Ik kan hun laatste drie albums aan iedereen aanraden! Van de hedendaagse groepen vind ik dat onder andere Spetsnaz en Proceed heel goed zijn in wat ze doen. Live spelen ze in ieder geval de pannen van het dak, zij het nu in een klein clubje of in een mega arena van enkele duizenden mensen.

Waar haal je je inspiratie voor de lyrics? Waar gaan de nummers over?

Gin Devo: Het nieuwe Vomito Negro album gaat hem vooral over ‘mindcontrol’ van de massa, geef de mensen brood en spelen dan denken ze niet na over hetgeen er gebeurt in het leven. Onze wereld wordt gedomineerd door een handvol rijken die conflicten uitlokken en beide kanten van het conflict bewapenen. Waarom? Omdat oorlogen dollars opbrengen, veel dollars. Ik kijk trouwens nooit TV, TV is de gedroomde mindcontrolmachine; mensen gedragen zich als tv karakters, kleden zich als tv karakters, hebben zelfs seks zoals in films seks wordt bedreven. Hoe ziek kun je het bedenken? Bij sommige mensen staat de TV constant aan, dan blijven de kinderen rustig meneer. Inderdaad, van TV kijken wordt je een plant, bij mij komt er geen TV binnen.

Naar verluidt zit er een nieuw Vomito Negro album aan te komen? Kan je daar al wat meer over vertellen?

Gin Devo: Het nieuwe Vomito album zal uitkomen begin 2009, het is een heel sterk album, we zitten qua sound met dit album tussen “Dare” en “The New Drug”. We hadden dit sterke album nodig na het “Fireball” avontuur, meer nieuws daarover binnenkort.
Borg: Onderhandelingen met enkele interessante labels zijn bezig ‘as we speak’, maar onze doelstelling is om in het voorjaar met een sterk full album uit te pakken!

Nog verdere toekomstplannen?

Gin Devo: Zeker, BIM en het nieuwe album is nog maar het begin, er zitten nog een aantal dingen in de ‘pipeline’. Er staan u en ons een paar sterke liveconcerten te wachten, daar kan je van op aan.
Borg: We’re going to kick some ass in 2009!

Wat kunnen we verwachten van het Vomito Negro optreden op het BIM festival?

Gin Devo: Alle oudere Vomito Negro klassiekers zijn door ons door de ‘grinder’ gehaald, we zullen ze op een hedendaagse manier brengen zonder natuurlijk een duimbreed aan de Vomito sound te veranderen. Er zullen ook een aantal nieuwe songs van ons toekomstig album gebracht worden, dit alles verpakt in een zeer sterk visueel spektakel en met live-support van Liquid G achter de synths. We werken al een drietal maanden aan de BIM show, de rest spreekt vanzelf.
Borg: Een sterk audiovisueel spektakel met naast enkele straffe nieuwe nummers ook enkele Vomito Negro klassiekers. We hebben zelfs onze goede vriend Liquid G uitgenodigd om ons op het BIM podium te komen versterken.

Wat vinden jullie van de affiche van het BIM festival. Welke optredens willen jullie zelf zeker niet missen?

Gin Devo: De BIM 2009 affiche is een zeer boeiende affiche, ikzelf denk dat er wel enkele verrassingen tussen kunnen zitten.
Borg: Ik zou ze allemaal willen zien maar de ervaring leert mij dat ik, als medeorganisator, slechts snapshots zal zien van de meeste optredens. Daarom ben ik bijvoorbeeld ook naar het try-out optreden van The Arch gaan kijken begin deze maand. Een fantastisch optreden trouwens wat je niet kan en mag missen op BIM2008.

Waarom moeten onze lezers zeker komen kijken naar het Vomito Negro optreden op het BIM fest?

Gin Devo: Door onszelf is er drie maand aan de BIM show gewerkt, dus ik zou zeggen aan de mensen die Vomito kennen alsook de mensen die ons niet kennen, dit wordt een show om nooit te vergeten,’BE THERE!!’
Borg: Omdat Vomito Negro terug is! Darker, stronger and harder than ever before!

Henk Vereecken

http://www.myspace.com/vomitonegro1

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...