casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Current 93!
De meeste recente reviews en wetenswaardigheden over het eigenzinnige project van David Tibet
01/02/2004, Jan Denolet
 Bookmark and Share

Antony, de zanger van het amerikaanse Antony and the Johnsons én protegé van Current 93’s David Tibet, is gastzanger op de nieuwste CD van niemand minder dan Lou Reed ! De CD ligt intussen al in de rekken en heet ‘The Raven’. Volgens Antony is Lou Reed één van zijn grote helden en kwam door de samenwerking een kleine droom in vervulling. Naar eigen zeggen droomt Antony ervan om ooit ook met Elizabeth Fraser (Cocteau Twins, This Mortal Coil , Massive Attack) te mogen samenwerken. De man heeft smaak…

Antony and the Johnsons leggen de laatste hand aan een nieuwe CD, die naar alle waarschijnlijkheid de titel ‘I’m a bird now’ zal dragen. Ze begonnen met de eerste opnamen in New York, net voor de aanslag op de WTC-torens plaatsvond. Deze gebeurtenis schokte Antony -als inwoner van NY- diep, maar hij voelde niet bepaald de behoefte er een nummer aan te wijden, wat misschien al te vanzelfsprekend zou zijn geweest.

Wie het werk van duo Chris & Cosey kan smaken, kan nu op zoek naar nieuw materiaal dat ze zullen uitbrengen onder de naam Carter & Tutti. Gewoon geswitcht van voor- naar achternaam dus… Nog onder hun oude naam in de Luchtbal in Antwerpen, vorige 9 oktober in de Royal Festival Hall in Londen reeds als Carter&Tutti. Ze deelden toen het podium met Current 93. Een verslag van dit concert vindt u trouwens op onze website. Wie op het Chris&Cosey-concert in C.C.Luchtbal te Antwerpen aanwezig was, mag nu naar de platenzaak spurten (de anderen mogen dit ook). Het duo heeft immers een live-CD van dat optreden op de markt gebracht. Wat Current 93 betreft: Tibet&Co. zetten binnenkort hun optreden van in de Royal Festival Hall -dat toch wel verrassend was- op CD.

Current 93 bereidt op dit moment een nieuwe CD voor. Leuk detail is dat Marc Almond op de CD enige vocale bijdragen zal leveren, zoals trouwens bevestigd op z’n website. Benieuwd wat de combinatie van de bijna nooit zingende -maar immer reciterende- David Tibet met nachtegaal Marc Almond zal geven! Durtro, het label van Current 93, zal trouwens binnenkort releases spuien. David Tibet heeft namelijk beslist om een heleboel bootleg-opnames van Current 93-optredens aan het publiek vrij te geven onder vorm van CD en DVD. De filosofie is ongeveer hetzelfde als die van Christian Death destijds met hun ‘An Anthology of Live-Bootlegs’: als men probeert geld te maken op uw rug, draai dan het proces gewoon om…

De release van ‘Hypnagogue’ van Current 93 is nog niet echt koud, of er wordt beslist om een tweede versie op de markt te brengen. De teksten blijven hetzelfde, maar de pianomuziek van Maja Elliott wordt vervangen door de ‘hammered dulcimer’ van een zekere Michael Masley. De dulcimer is een in folkmiddens welbekend snaarinstrument. In ieder geval: Current 93 brengt de nieuwe versie van Hypnagogue zowel uit op CD als op LP, maar de tracklisting van beide zal wel van elkaar verschillen.

Michael Cashmore maakt al meer dan tien jaar deel uit van de vaste kern van Current 93. Daarnaast beheert hij het muzikale project Nature & Organisation, waarvan nu de vierde release op komst is. Op dit nieuwe album, ‘Heather’, zullen zowel David Tibet als Antony te horen zijn. Ook zal het album een alternatieve versie bevatten van een tot voor kort bijna onvindbaar Current 93-nummer, nl. ‘The Seahorse rears to Oblivion’. Verwacht u aan een mengeling van neo-klassiek/neo-folk met af en toe een experimentele touch, en dit op hoog niveau! Wij houden u uiteraard graag op de hoogte.

Recente releases;

Antony and the Johnsons / Current 93 split-7”
(Pandurtro / Ouroubouros music)

Wie thuis een platenspeler heeft, kan rustig verder lezen; wie dat niet heeft, gaat naar de volgende recensie of gaat nu naar de winkel om een platenspeler. U zult er al uit zijn: dit item is ‘vinyl only’. Current 93 en Antony and the Johnsons geven hierbij hun tweede split-single uit en deze is, net als de vorige single (‘ Immortal Bird / Cripple and the Starfish ‘ uit 2000), geperst uit rode vinyl. Over de Current 93-nummers kan ik kort zijn: als u écht goede versies wilt horen van ‘Calling for Vanished Faces I’ en van ‘This Carnival is dead and gone’, dan haalt u maar beter het meesterwerk ‘All the Pretty Little Horses’ uit 1996 in huis. Niet dat deze versies niet deugen, maar ze zijn zeker niet beter dan de bekendere versies van op bovenvermelde plaat. Dé reden waarom u deze single zou moeten kopen, is het fantastische ‘Virgin Mary’ van Antony and the Johnsons. Antony zet hier op alle vlakken (tekst + compositie + uitvoering) een schitterende prestatie neer. Dit nummer overstijgt gewoon zijn twee vorige kleppers ‘Cripple and the Starfish’ of een ‘I fell in Love with a Dead Boy’. Verwacht u aan zachte kamermuziek uit het gay-cabaret, zonder vast te blijven hangen aan bepaalde cliché’s hieromtrent… Antony op vlaamse podia; NU!!

Antony + Current Ninety Three : Live at St. Olive’s Church .
(Pandurtro / Ouroubouros music)

Op 5 en 6 april 2002 traden Antony (zonder ‘The Johnsons’) en Current 93 op in Londen. Blijkbaar reden genoeg om hiervan een CD-tje te maken, met 3 nummers van elk. Echter niet getreurd, want het resultaat mag er wel wezen: Antony Johnson, de newyorkse gaycabaret-queen met de fabuleuze stem, opent met de serene religieuze balade ‘You stand above me’ en houdt het kort, maar nét lang genoeg. Het nummer gaat bijna onmerkbaar over in het prachtige ‘The Lake’. Laatste Antony-nummer is een titaan uit z’n oeuvre: ‘Cripple and Starfish’. Het is de eerste keer dat dit nummer in een live-versie op CD verschijnt, de andere nummers zijn volgens mij gloednieuw. Een grappig detail: tegen het einde van ‘Cripple’ zingt Antony “I’ll grow back like a Starship” waar het eigenlijk “like a Starfish…” zou moeten zijn. Teveel naar Star Trek gekeken? Hoe dan ook: wie Antony ooit live aan het werk zag (in Europa steeds als opener voor C93) weet dat de man zeker niet onderschat mag worden.
Current 93 is natuurlijk ook van de partij op deze live-CD, en dit met 3 nummers uit 3 verschillende albums.
Het eerste nummer is een serieus ingekorte versie van ‘Judas as Black Moth’, getrokken uit ‘Soft Black Stars’. Té vlug gaat het over in een felle, emotionele versie van ‘Sleep has His House’ van het gelijknamige album uit 2000. Op dit album (en in dit nummer) bezingt David Tibet zijn toen pas gestorven vader, wat de onverholen emotionaliteit van dit nummer wel verklaart. Afsluiter van de CD komt van ‘Bright Yellow Moon’ uit 2001, een minder goed album, naar mijn mening. Gelukkig kregen we hieruit een versie van ‘Walking like Shadows’, één van de betere nummers. Is deze CD de moeite waard? Voor Current-liefhebbers zeker en vast. Andere mensen raad ik deze CD ook aan, al was het maar om eens te proeven van een andere smaak ‘binnen het genre’.


Current Ninety Three: The Seahorse rears to Oblivion.
(Pandurtro / Ouroubouros music)

Waarom 4 versies van hetzelfde nummer op één CD van +/- 25’ zetten !? Dit verdient enige uitleg. Tijdens een optreden in New York in 1999 speelde C93 ‘The Seahorse…’, een onuitgegeven nummer dat de tracklisting van ‘Soft Black Stars’ uit 1998 nét niet haalde. Blijkbaar had iemand uit het publiek het nummer opgenomen en via het internet verspreid. Als tegenreactie besloot C93 om deze 6’25” durende live-versie zélf uit te brengen, vergezeld van 3 demo-versies. Wat u van deze CD moet weten, is dat ‘The Seahorse rears to Oblivion’ een verdomd goed Current-nummer is, dat de live-versie ook de beste versie is, dat de tekst naar aloude Current-gewoonte nogal apocalyptisch is, dat het nummer binnenkort misschien ook nog verschijnt op het nieuwe Nature+Organisation-album, dat de cover een tekening is van Louis Wain en dat het hele zootje ook verkrijgbaar is op oranjekleurige 12” en vooral dat deze schijf voer is voor trouwe Current-fans. Gelukkig voor David Tibet en co. hebben ze een vast publiek dat langzaam ook nog groter wordt…
Nog één leuke bijkomstigheid: David Tibet is al een hele tijd gefascineerd door zeepaardjes. Hij ziet er de aardse vertegenwoordigers van de 4 ruiters (horsemen) van de Apocalyps in. Welkom in de wereld van Current Ninety Three!!

Current Ninety Three: Hypnagogue.
(Pandurtro / Ouroubouros music)


Op deze CD zat ik al jaren te wachten. Oorspronkelijk zou de titel ‘Hymns for the Hypnagogic Christ’ luiden, maar een aantal jaren later schiet enkel nog ‘Hypnagogue’ over. ‘Hypnagogue’ is ook bestelbaar met tekstboek, maar dat was me nét iets te duur. Ik moet toegeven dat ik aanvankelijk teleurgesteld was, maar deze CD heeft even tijd nodig. David Tibet leest voor uit eigen proza, begeleid door het impressionistische spel van vaste Current-pianiste Maja Elliott. Het doet wat denken aan het ‘Soft Black Stars’-materiaal, maar dan met een andere artistieke uitwerking. De nummers volgen elkaar bijna zonder overgang op, zodat je deze CD best als één geheel beluistert. Dit is waarschijnlijk ook de bedoeling, want de nummers hebben geen titel (hoewel ze dat in het gelijknamige tekstenboek misschien wél hebben). Wie al een tijd met Current bezig is, zal in deze CD een middel vinden om het enigma David Michael Tibet beter te leren begrijpen; een beetje zoals je Shock Headed Peters’s Karl Blake beter begrijpt door naar de CD ‘Mandibles: en route to toothless’ te luisteren. Voor wie (nog) niet van Current houdt, zal deze CD moeilijk te verteren zijn, hoewel het kan zijn dat uw poëtische ziel hier gelaafd wordt. Nog vlug even kwijt dat deze CD opgedragen is aan Andria Degens, tegenwoordig mevrouw Tibet -proficiat- .Zij is tevens de bezielster van het project Pantaleimon, waarvan u verderop in deze rubriek nog een CD-bespreking vindt!

Current 93: Thunder Perfect Mind (re-release).
(Pandurtro / Ouroubouros music)

Er zijn kleine zaken die grote gevolgen kunnen hebben. Zo ook die dag in 1992 toen één van mijn vrienden me ‘Thunder Perfect Mind’ -toen het nieuwe album van Current 93- mee naar huis gaf. Mijn leven had er anders uit kunnen zien, veel saaier bijvoorbeeld… Beste lezer, om het kort te zeggen: dit is nog steeds hét album van Current 93 en voor wie aandachtig naar dit album luistert, gaat er een hele wereld open! Het begint al met de titel: ‘Donder: het Volmaakte Bewustzijn’ is een hoofdstuk uit de Nag Hammadi-teksten; een soort vroeg-christelijke gnostische tekst uit Palestina, vergelijkbaar met de Dode Zeerollen.
David Tibet laat op dit album zijn religieuze obsessies de vrije loop. Christendom, Boeddhisme en Hindoeïsme ontmoeten elkaar in Tibet’s apocalyptische en visionaire teksten. De mix is perfect en de muzikale arrangementen passen in elkaar als een puzzel. Al dit moois vindt m.i. zijn climax in ‘Hitler as Kalki’, gevolgd door ‘A Sad Sadness Song’. Ook de andere nummers op dit album zijn stuk voor stuk pareltjes. ‘Thunder Perfect Mind’ is ook uniek door de zeer rijke combinatie van Current-personeel. Op geen enkel ander Current-album vindt men zo veel mensen die zo veel voor Current 93 betekend hebben. Zo wordt het album geopend door folklegende Shirley Collins, wiens ‘No Roses’ uit 1971 als één der invloedrijkste platen uit de Britse folkrock mag beschouwd worden. Dit is nog maar een detail van de wereld die u leert kennen bij het bestuderen van dit album!
Ik had het tot hiertoe alleen maar over de eerste CD uit dit digi-pack.Op de tweede CD, ’Thunder : the Perfect Mind’, vindt u zowel een studio-gedeelte als een live-gedeelte. Het studio-gedeelte omvat een aantal nummers en versies die het oorspronkelijke album niet haalden. Dank God voor het geflipte ‘Silence as Christine’ en het onvolprezen ‘They return to their Earth’. Het live-gedeelte van de bonus-CD komt uit het album ‘As the world disappears…’, op zijn beurt een geslaagde opname van een concert te Amiens in 1990.
De lay-out van deze heruitgave is perfect en in het boekje zijn alle teksten aanwezig, dit keer –in tegenstelling tot het originele album- ook die van de intro en de outro. Ook het artwork is bevredigend, met zeer regelmatige verwijzingen naar de hindu-god Kalki (die dit stervende tijdperk de genadeslag moet geven om plaats te maken voor een volgende). Voor een echt volledige uitleg van dit album in al zijn aspecten moet u David Tibet maar eens op de koffie vragen. Zelf neem ik genoegen met het besluit dat we met deze heruitgave serieus verwend worden, dat dit album dé ideale kennismaking is met Current 93 én een must is in elke collectie van elke liefhebber van non-conventionele muziek.

Nurse With Wound: Salt Mary Celeste
(United Dairies / Ouroubouros music)

O.K.: deze Nurse-CD is al enige maanden uit, maar zo vaak vindt u de naam Nurse With Wound toch niet in deze rubriek. Op zijn website prees Steven Stapleton, aka NWW, deze CD aan als een nieuwe mijlpaal binnen de electronische experimentele muziek. Zo’n vaart loopt het nu ook weer niet. Daarvoor is deze 62’ durende soundtrack iets te monotoon, hoewel de geleidelijke veranderingen wél heel subtiel zijn aangebracht. Stapleton heeft dan ook al 25 jaar ervaring met het maken van experimentele landschappen, m.i. met wisselend succes. Deze keer liet de man zich inspireren door het beeld van een schip -de Marie Celeste- dat langzaam dieper en dieper zinkt op weg naar de eeuwige bodem van de oceaan. Denk vooral aan een schip dat ’s nachts in 1 uur tijd langzaam opgeslokt wordt door het donkere water en beeld u in dat u in het ruim zit. Dat ruim begint dan ook nog eens akelig te kraken -na welgeteld 25’- naarmate het schip haar onherroepelijke bestemming nadert. Stapleton verwijst naar het stuk ‘the sinking of the Titanic’ van Gavin Bryars, maar -het stuk kennende- merk ik weinig overeenkomsten, buiten het onderwerp en misschien iets van de sfeer. De aanpak is dan ook totaal verschillend. Ook leuk om te vermelden: Steven Stapleton zorgt normaliter zelf voor het artwork op de cover (onder het pseudoniem Babs Santini), maar ditmaal liet hij de eer aan zijn stiefdochter Ruby Wallis (die op 9-jarige leeftijd al lid was van Current 93!). Ze brengt het er goed vanaf en zorgt tevens voor een begeleidende afscheidstekst voor de onlangs overleden familievriend Daragh Greally, aan wie deze CD is opgedragen. Om deze reden zult u deze CD echter niet kopen. Dat doet u misschien wél als u houdt van duistere sferische klanklandschappen en/of van het werk van Nurse With Wound.

Pantaleimon: Change my World.
(Pandurtro / Ouroubouros music)

Pantaleimon, het project van Andria Degens Tibet, de vrouw van Current 93’s David Tibet. Op haar fantastische eerste CD ‘Trees Hold Time’ maakte ze gebruik van minimaal bespeelde snaarinstrumenten, klankschalen en haar stem. Dit gaf de CD een meditatief kantje. Deze trend wordt voortgezet op deze schijf, ‘Change my World’, door het gebruik van de harmonium (cfr. ‘Sleep has His House’ van Current Ninety Three). Die harmonium is wel enkel te horen op de eerste twee nummers: een volledige versie en een louter instrumentale versie van het bezwerende ‘Change my World’.
De andere 3 nummers komen van ‘Trees Hold Time’ en zijn live-versies, opgenomen tijdens een memorabel concert op 7 april 2001 in het Bloomsbury Theatre in Londen; dit als opener voor Antony and the Johnsons en Current 93. Twee van deze nummers, nl. ‘Bowing and Parting’ en ‘Trees Hold Time’, zijn favorieten van uw dienaar. De coverfoto van dit album is trouwens gemaakt en bewerkt door Cosey Fanni Tutti, mede-oprichtster van het legendarische Throbbing Gristle en helft van het al even legendarische duo Chris and Cosey (sinds kort Carter & Tutti) én goeie vriendin van Andria.
Als het aan mij lag, dan stond Pantaleimon hier binnenkort op de planken als rust-act tijdens een ‘Current 93 and friends’-festival, maar dan moet ik misschien eerst de lotto winnen. Wél haalbaar zijn enige artikels in Dark Entries over Pantaleimon, Current Ninety Three, Antony and the Johnsons, Nature and Organisation, Karl Blake, Danielle Dax,… Wait and see…!

V/A: A Trinute to Current 93
(Sweet Farewell-records)

In principe heb ik een gezonde terughoudendheid t.o.v. ‘tribute-CD’s’. Toen Current 93’s Durtro-label aankondigde dat het canadese Dark Folk-label Sweet Farewell zo’n straalschijf ging maken over Current 93, was mijn nieuwsgierigheid echter meer dan geprikkeld. Durtro deelde ook mee dat op de cover een kunstwerk uit David Tibet’s Louis Wain-collectie -nl. ‘Ethereal City’- zou staan. Durtro noch Tibet zouden zich moeien met de samenstelling, maar vroegen Sweet Farewell toch om de essentie van de Current-nummers zoveel mogelijk te behouden. Hier ging het dus zo’n beetje fout… Van de 15 groepen -waarvan Sonne Hagal, Engelsstaub en Decadence het bekendst in mijn oren klinken- brengen ongeveer 5 het er echt goed van af. De anderen zijn te bombastisch, potsierlijk of willen té duister klinken. Zo brengt Engelsstaub een boertige versie van ‘Happy Birthday, Pigface Christus’. Storm of Capricorn reduceert het catchy én ironische popdeuntje 'Crowleymass’ tot een soort van halfbakken theatrale wals! De essentie behouden … Ik zal u niet vervelen met het verder slopen van de mindere nummers op deze compilatie (zou niet eerlijk zijn, wél?). Er zijn gelukkig ook nog andere. Dorien Campbell bv. brengt ‘A Sadness Song’ met zeer veel respect en iets meer vivendo dan het origineel. Vequinox brengt een degelijke versie van ‘Earth Covers Earth’. Leisure Hive doet het origineel met een half rockend ‘Immortal Bird’, maar Lisa Toulouse is nog origineler met haar duistere trippy bewerking van ‘Christ and the Pale Queens’. Het beste van de CD krijgen we helemaal op het einde met Decadence. Hun serene akoestische interpretatie van ‘Ach Golgotha’ is pure klasse! De samenstellers van de CD waren zich blijkbaar bewust van het grote verschil in kwaliteit tussen cover en origineel en wijzen in het boekje op de uitzonderlijke combinatie van talent bij Current 93. In ieder geval: dappere mensen daar bij Sweet Farewell. Toch denk ik dat deze CD beter had geweest als men bij het selecteren de lat hoger had gelegd.
Wie het voor zichzelf wil uitmaken kan terecht op http://www.sweetfarewell.com

Boek: England’s Hidden Reverse / A secret History of the esoteric underground (with) Current 93, Coil and Nurse With Wound.(David Keenan voor SAF-Publishing)

Even aan u voorstellen: David Keenan,muziekjournalist voor The Wire en mafketel (met de M van monnikenwerk) die op het lumineuze idee kwam om een boek te schrijven over de volledige carrière -t.e.m. 2002- van zowel Current93 als Coil en Nurse With Wound, mét grondige uitdieping van hun ‘privé-kosmos’, waar al snel een hoge dosis occultisme en chemicaliën bij komt kijken. Mr. Keenan heeft het zeer grondig aangepakt: hij heeft massa’s betrokkenen geraadpleegd om zoveel mogelijk, al dan niet verschillende versies van de feiten te verzamelen én hij heeft een berg -meestal exclusieve- foto’s in het boek opgenomen om alles nog eens mooi te documenteren. Dat de man niet van half werk houdt, bewijst de CD achterin het boek. Hierop staan een aantal sleutelnummers van de 3 groepen, zodat je bij sommige passages een duidelijker -én auditief- beeld krijgt.
Dit boek is gewoon té zalig voor wie verslingerd is aan Current 93, Coil en/of Nurse With Wound. Zo komt u meer te weten over de religieuze occupaties van David Tibet, de betekenis van Chaos in het leven van John Balance, de non-muzikale attitude van Steven Stapleton, gedeelde connecties en dito obsessies, de achtergrond van heel wat platen en ga zo maar door… Karl Blake, Danielle Dax,Thomas Ligotti, Christoph Heemann, Shirley Collins, Freya Aswynn, Diana Rogerson, Peter Christopherson aka Sleazy, Genesis P Orridge,Wiliam Bennett, Simon Norris, Tony Wakeford, Michael Cashmore en nog een hele reeks anderen geven hun versie i.v.m. de vroege britse industrial-scène, Psychic TV en de Temple Of the Psychic Youth, Tibet als huisgenoot en krotten-nomade, Stapleton als kenner van zeldzame én geflipte platen, Balance als full-time verslaafde én verzamelaar en nogal wat meer. Uiteraard geven de heren Stapleton, Balance en Tibet zelf ook heel wat uitleg over zichzelf, hun omgeving en hun werk.
Graag had ik ook de mening gelezen van Tiny Tim, de Eerzame ‘Chi.Med.Rig.’ Dzin Lama, Rinpoche, Antony ‘Johnson’, en Douglas Pearce; maar dit was helaas niet mogelijk wegens overleden, overleden, op tournee met Lou Reed en (opzettelijk?) onvindbaar. Reden tot klagen hebben we in elk geval niet. Ook al niet over de cover van de hand van Steven Stapleton: een collage foto’s van de 3 hoofdartiesten, omringd door de portretten van hun vrienden en hun helden (Nina Simone, Beau Brummel, Lord Beardsly, Tim Buckley). Zelfs wie niet echt vertrouwd is met Coil, NWW of C93 zou dit boek best wel eens interessant kunnen vinden. Het boek kost 35£ (zo’n 45 euro) en is nog verkrijgbaar in sommige alternatieve platenzaken of bij de uitgeverij zelf http://www.safpublishing.com.
Wie het boek bij Current’s Durtro-label had besteld, kreeg een gratis CD meegestuurd met daarop de live-opname van het Current93- concert op 8 februari 2003 in Lissabon, Portugal. Mooie opname, maar ik ga ze hier niet bespreken wegens niet meer te verkrijgen. U kunt het item misschien nog wel vinden op de internetveiling Ebay en dit tegen onredelijk hoge prijzen. Voor dezelfde prijs hebt u dit boek én enige CD’s van Current 93, Coil en/of Nurse With Wound. Aan u de keuze…

Novel/filmscript ‘Crampton’ (110pag.) , Thomas Ligotti en Bra ndon Trenz ; uitg. door DURTRO + CD ‘The Unholy City’ , Thomas Ligotti ; PANDURTRO 010.

De Amerikaanse horror-schrijver Thomas Ligotti heeft een nieuw boek uitgegeven op het door Current 93’s David Tibet opgerichte Durtro-label. Ligotti is dan ook Tibet’s favoriete -nog levende- auteur. Durtro gaf reeds ‘In a Foreign Town, in a Foreign Land’ uit: een bundel met 4 horror-verhalen van Ligotti mét begeleidende CD door Current 93. Ook schreef hij de tekst voor het ‘All the Pretty Little Horsies’-nummer ‘Twilight Twilight, Nihil Nihil’ en voor het volledige (1 nummer-) album ‘I have a special Plan for this World’. De titel van het ‘Soft Black Stars’-album is geïnspireerd door een verhaal van Ligotti.
‘CRAMPTON’, met mede-auteurschap van Brandon Trenz, laat zich lezen als een filmscript. Dit zorgt ervoor dat de lezer zich alles zeer visueel gaat voorstellen, wat de betrokkenheid tot het verhaal vergroot. De historie speelt zich af in Amerika, waar Brady en Helen -2 FBI-agenten- de hoofdpersonen dreigen te worden in een netelige zaak. Een zaak zo netelig dat de voltallige FBI-crew ermee worstelt… Hun voornaamste tegenspelers zijn een blonde magiër en ‘een brullend geluid, klinkend als de combinatie van het lawaai van orkaan en een wild beest’. Op het moment dat ik gestopt ben met lezen -om deze recensie te schrijven- gaan Helen en Brady af op een aftands gordijn, waarachter zich de mogelijke oorzaak bevindt van ‘the roaring sound’. Kwestie van het even spannend te houden…
Liefhebbers van ‘Twin Peaks’ en ‘The X-Files’ zullen dit boek/script vast wel kunnen appreciëren. Ligotti zelf is een bewonderaar van het werk van H.P.Lovecraft, wat soms zijn eigen stijl beïnvloedt, zonder echter te storen of écht op te vallen. Een fragment als “From our point of view, their power is unthinkable-literally. Our brains just aren’t wired to handle it.” ademt anders wél duidelijk die typische Lovecraft-sfeer uit.
Hoe dan ook: ‘CRAMPTON’ leest als een trein (jammer genoeg slechts 110 bladzijden) en het zou leuk zijn als dit script ook nog eens verfilmd wordt. Will the real David Lynch now please stand up…?
Zoals reeds vermeld, hoort bij ‘CRAMPTON’ ook een CD: ‘THE UNHOLY CITY’. Thomas Ligotti is verantwoordelijk voor alles: tekst, compositie en het bespelen van alle instrumenten. De muziek is niet slecht, maar de man blijft in de eerste plaats een schrijver. De door ‘Crampton’ geïnspireerde teksten zijn van niveau en ademen een door ‘the Blackness’ bezwangerd sfeertje uit. De bij de 6 nummers horende muziek is zeer repetitief van aard en er wordt gebruik gemaakt van gitaar, piano, keyboards en melodica. De muziek op ‘The Player who takes no Chances’ had evengoed door Current 93 geschreven kunnen zijn en ook ‘Welcome to the Unholy City’ heeft dat typische geluid. Bij de opening van ‘Welcome to…’ zat ik direct met de zin “Jesus Killed Hitler…” in mijn hoofd, wat rechtstreeks refereert naar het C93-nummer ‘All the Stars are dead now’. Zelfde gitaar-sound en -ritme… “Now one knows the Big News” gaat direct van start met een vette ‘Twin Peaks’-gitaar, gelukkig anders dan David Lynch z’n ‘Blue Bob’-project. Het bezwerende ritme blijft maar doorgaan… ‘The Name is Nothing’ is het meest duistere nummer, doordrongen van een zeer pessimistische wereldvisie. In ‘Nobody is Anybody’ lijkt deze visie verteerd te zijn: zowel tekst als muziek ademen een berusting in een zwaar lot uit.
Ik blijf erbij: Thomas Ligotti is in de eerste plaats duidelijk een schrijver en minder een muzikant, maar toch is deze CD na het lezen van ‘CRAMPTON’ ideaal om na te chillen. Zelfs zonder eerst het boek gelezen te hebben, vond ik de CD best te pruimen.
Boek en CD zijn samen verkrijgbaar via de site http://www.dutro.com. Wie het schoentje past, trekke het aan…

Jan Denolet

http:///http://www.brainwashed.com/c93/

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...