casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

THE KLINIK
Legendarische Dark electro met een grote D!
01/12/2008, Kurt Ingels
 Bookmark and Share

Als er één groep is met een cultreputatie van hier tot de noordpool en via Nieuw Zeeland, over Amerika en Afrika terug naar West Europa dan is het wel het Belgische The Klinik. Wellicht waren weinig alternatieve electro acts zo invloedrijk als dit Belgisch duo van wie de elektronisch onderkoelde en dreigende escapades aanvankelijk bij ons maar door een zeer select publiek werden gesmaakt. De impact is ondertussen wel legendarisch. Iets wat we konden beleven op ons tweede, uitverkochte bimfest in 2003 waar Dark Entries bakens verzette om The Klinik weer op een podium te krijgen. Ondertussen zijn we vijf jaar ouder en staat in 2008 The Klinik er weer... en niet zonder reden!

The Klinik staat op 20 december terug op de planken van Hof Te Lo. 5 jaar na de reünie Ivens Verheaghen. Kun je nog eens kort vertellen hoe het uiteindelijk tot deze reünie kwam?

Klinik: The Klinik is in 1990 gesplit wegens muzikale meningsverschillen en beide leden zijn elk hun weg gegaan met eigen projecten. Toen 13 jaar later zowel Marc met Klinik en Dirk met DIVE op het WGT opdezelfde dag en in dezelfde zaal optraden bleek na een goed gesprek dat er genoeg interesse
was om terug samen het podium op te gaan. Daar is toen besloten om eind dat jaar een volledige set te bewerken om op het Bimfest 2003 te kunnen spelen.

Hoe hebben jullie toen het optreden op het tweede Bimfest (2003) beleefd?

In een woord 'Fantastisch'. We krijgen nog altijd een zeer warm gevoel als we terug aan dat moment denken. Na zoveel jaar terug die nummers door de boxen horen knallen, het deed echt deugd want zonder het te beseffen, in die tijd hebben we toch een groot aantal nummers geschreven die tot op de dag van vandaag nog regelmatig op fuiven gedraaid worden.

In tussentijd stond The Klinik op een aantal, zorgzaam uitgekozen, grote podia. Wat was de drive om er toch mee verder te gaan?

The Klinik is vooral groot geweest in Duitsland en het was niet meer dan normaal dat er aanbiedingen kwamen. We wilden zeker geen echte tour meer doen en daarom hebben we gekozen voor festivals zoals WGT, Mera Luna en Amphi. Het is eigenlijk door het Bimfest dat we er terug zin in hebben maar we willen niet teveel forceren omdat we elk ons eigen leven en projecten hebben.

En vooral de drive om in de nabije toekomst een totaal nieuw album te realiseren met The Klinik?

Tijdens het laatste optreden op Amphi hebben we al nieuw materiaal gespeeld en de reacties waren zeer positief. Ondertussen werken we verder maar we beseffen heel goed dat de verwachtingen heel hoog liggen. Langs de ene kant is dat beangstigend maar langs de andere een aanmoediging om de
lat hoog te leggen en het beste proberen boven te halen.

Kunnen jullie al iets meer kwijt over dit nieuwe album? Een titel? Wanneer en waar te verschijnen en vooral hoe verhoudt het geluid zich tot de oude Klinik sound en het gros van de electro releases vandaag de dag?

Muzikaal zijn we bijna rond en er wordt nu aan de teksten gewerkt. Een titel hebben we nog niet omdat de puzzel nog in elkaar moet vallen. Over het geluid kunnen we wel zeggen dat het gewoon de sound van toen is omdat we met dezelfde instrumenten werken. The Klinik heeft duidelijk een eigen
geluid en hopelijk komt het nieuwe album in de lente uit op een nog te bepalen label.

Hoe hebben jullie de realisatie van dit nieuwe album aangepakt? Zoals vroeger, of zijn er wijzigingen?

Net hetzelfde, Marc zorgt voor de muziek die nadien door beiden in songvorm word gegoten en dan is het de beurt aan Dirk om teksten te schrijven en de stem toe te voegen.

Live mogen we allicht stilletjes hopen dat er nieuw materiaal klaar is tegen 20 december?

Onze set zal sterk verschillen met het vorige Bimfest optreden, we gaan zeker nog meer nieuw materiaal spelen met daarnaast ook de bekende nummers!

Het moet geen sinecure zijn om als legendarische band, een voorbeeld voor velen, met nieuw werk op de proppen te komen. Iedereen zal het met argus 'oren' beluisteren en uiteraard gaan vergelijken met jullie klassiekers. Niet ongevaarlijk voor een groep met een dergelijk grote cultstatus, enig commentaar?

Wij beseffen dat heel goed , daarom zullen we er ook de tijd voor nemen om met een sterk album naar buiten te komen. Men kan zich op het Bimfest al een idee vormen want de nieuwe nummers moeten niet onderdoen voor het oude materiaal, ze passen perfect in de set en we hebben er zin in.

Wat is jullie favoriete Klinik nummer aller tijden en waarom? En anderzijds, wat vinden jullie op heden het meest onderschatte Klinik nummer aller tijden?

We hebben veel favorieten maar als we toch moeten kiezen , Mark : 'Someone Somewhere' , Dirk : 'Walking with Shadows', gewoon voor de sfeer en de onderliggende spanning.
Een onderschat nummer is moeilijk te zeggen maar wat wel onderschat is aan ALLE nummers dat is het feit dat ze in 1 take ingespeeld zijn met analoge instrumenten op een 2 of 4 track sporenrecorder zonder de mogelijkheid om ze nadien nog te veranderen. Leg dat maar eens uit aan de computermuzikanten van deze generatie.

Laten we het even over de line up van het Bimfest hebben, wie kan jullie interesse wegdragen en welke groepen zouden jullie ook graag een keer op het Bimfest geprogrammeerd zien?

De affiche is schitterend, we gaan geen namen noemen maar we hebben wel onze eigen favorieten die we voor onszelf houden. Nee, we kijken er echt naar uit. Voor een volgende editie zouden we Clock DVA en SUICIDE wel zien zitten.

Nog een tip voor onze lezers. Waarom horen ze zeker aanwezig te zijn op het 7de Bimfest. Uiteraard omdat jullie er spelen maar zijn er nog goede reden?

Omdat er een 8ste editie moet komen en omdat het samen met het zomerse Gothic Festival tot de twee beste Belgische festivals in het genre behoort.

Alvast onze dank voor dit interview!

Kurt Ingels

http://home.scarlet.be/~divens/dirkivens/

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...