casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

LACRIMAS PROFUNDERE
Van doom metal tot ‘rock ‘n’ sad’. Is het gothic rock? Is het gothic metal? Het is Lacrimas Profundere!
01/11/2008, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Het optreden in Waregem in november werd gecanceld, maar fans van Lacrimas Profundere, niet getreurd: de band maakt het goed met een optreden op het Gothic Festival 2009! Gothic rockers, grijp alvast jullie zonnebrillen! Wij spraken met gitarist Oliver Nikolas Schmid.

Kan je Lacrimas Profundere eens voorstellen aan het Belgische publiek?

Oliver Nikolas Schmid: We waren jong en hadden het geld nodig! Nee, een vriend van mij kende een gitarist en mijn beste vriend was drummer. Dan had ik ook nog een broer die er uit zag als een zanger en we hadden onze eerste bezetting gevonden! De band bestaat sinds 1993 en we spelen een soort gothic muziek waarvoor we vijf jaar geleden onze eigen benaming rock´n´sad uitgevonden hebben!

Waarom was het nodig om die term te introduceren? Zijn de termen ‘gothic rock’ en ‘gothic metal’ niet goed genoeg meer?

ONS: Natuurlijk zijn de omschrijvingen gothic rock en gothic metal ok, maar we vinden rock´n´sad beter klinken en we voelen ons goed bij die term. Je mag het van ons evengoed ‘James Dean metal’ of ‘hangover music’ noemen – voor ons is dat allemaal goed zo lang je maar met iets nieuws voor de dag komt!

De band sound is serieus veranderd sinds het eerste album “Memorandum”, dat nog heel erg doom metal klonk. Nu situeert de sound van Lacrimas Profundere zich ergens tussen gothic rock en gothic metal. Ben je het daarmee eens en hoe verklaar je deze evolutie?

ONS: Elke band verandert in de loop der tijd, tenzij je AC/DC of Iron Maiden heet! We maken gewoon de muziek waar we zin in hebben en ik vind eigenlijk dat we niet zo veel veranderd zijn; we hebben enkel rock´n´roll in onze goth/doom gebracht! Zo zou ik het omschrijven.

Waarom koos je de naam Lacrimas Profundere voor de band? Waar komt die naam vandaan en is die niet te moeilijk om te onthouden voor mensen die het Latijn niet machtig zijn?

ONS: Mijn broer kwam op een dag met een Latijns woordenboek af in de oefenruimte! Niemand weet waar hij dat vandaan had, want noch hij noch enig ander bandlid heeft ooit Latijn gestudeerd! We bladerden er zo wat in rond en stootten op ‘lacrimas profundere’, wat zoveel betekent als ‘tranen vergieten’. Dat beviel ons en omdat niemand een Duitse bandnaam wou en we ‘To Shed Tears’ nogal belachelijk vonden klinken, zijn we bij de Latijnse naam gebleven. En ja, je hebt gelijk, het is niet onmiddellijk de meest eenvoudige naam, maar als je ’m in google intikt, kom je tenminste direct uit bij wat je zoekt!

Wat zijn je favoriete bands in het doom metal, gothic metal en gothic rock bereik?

ONS: The 69 Eyes omdat dat zeer goede vrienden zijn van ons, Anathema en My Dying Bride omdat dat onze oude wortels zijn en natuurlijk Paradise Lost omdat die band me getoond heeft welke muzikale richting ik moest inslaan.

Door welke bands werd je beïnvloed? Type O Negative? The 69 Eyes?

ONS: Dat zijn er heel veel: The Cult, The 69 Eyes, Sentenced… We beschrijven onze sound graag als een monster met 69 ogen, de voeten van Pete Steele (Type O Negative) en een Guns´n´Roses lid! Het wiel wordt niet meer opnieuw uitgevonden, door geen enkele band! Wij zetten met verschillende invloeden onze eigen Harley in elkaar! Ville Valo (HIM) heeft bij ons zijn werkplaats, Billy Duffy van The Cult komt met het stuur af en aan de muur van de garage hangt een poster met de griet van de laatste 69 Eyes cover! Slash komt voorbij om de banden te laten vervangen en na de arbeid kraken we een fles wijn met Sisters Of Mercy etiket – Proost!

Wat was de meest recente cd die je kocht?

ONS: De plaat van Sixx AM naar het boek van Nikki Sixx: “The Heroin Diaries”!

Kan je ons wat meer vertellen over het nieuwe album “Songs For The Last View” en over de totstandkoming ervan?

ONS: We hebben opnieuw met sterproducer John Fryer (HIM, Depeche Mode, Cradle Of Filth) samengewerkt en in de USA bij Masterdisk (Aerosmith, Metallica, Pantera) gemasterd! Eerst ontstaat bij mij thuis het fundament van de songs, of om zo te zeggen: de ruwbouw. Dat gaat dan naar de bandmedeleden en John Fryer. Tot op het moment dat we in de studio verwacht worden, komen we af met ideeën over in welke kleur we het huis gaan schilderen of waar we nog een venster of een bijkomstig toilet gaan bouwen. In de mix zetten we dan het vuilnis buiten en ruimen we de lege flessen van de ruwbouwparty op.

Waarover gaan de teksten? Zit er een verhaal in?

ONS: De plaat gaat over het leven van een kerel die veel meegemaakt heeft in zijn leven, maar van niets spijt heeft. De songs zijn afzonderlijke hoofdstukken die zonder onderlinge samenhang gewoon terugblikken naar bepaalde episodes uit zijn liefdesleven voorstellen. Hij is oud en leeft met zijn herinneringen aan het verleden. Er waren vrouwen, hoeren, wilde fuiven en belevenissen die op een road movie lijken, relaties die op de klippen liepen, liefdesbrieven, drugs en zelfs rock´n´roll! In de song “A Pearl“ bijvoorbeeld ziet hij zich als Bonny en Clyde, terwijl hij in “Dear (Amy)“ in een brief zijn gevoelens onverbloemd verwoordt en uitkotst en in “While“ voelt hij zich zo goed als dood en zijn onbehagen wordt sterker tot alles, in metaforen gesproken, door geweld en oorlog verwoest wordt. Vandaar ook de samples die, net als een aantal steeds harder wordende songeindes, een aantal mensen zullen verrassen, wie weet zelfs naar de hartspecialist zullen doen snellen! Vooral “The Heroin Diaries” van Nikki Sixx, James Dean en Mickey Rourke hebben ons bij dit album beïnvloed!

Waarin verschilt “Songs For The Last View” met het vorige album “Filthy Notes For Frozen Hearts”?

ONS: “Filthy Notes For Frozen Hearts” is nog altijd een van mijn persoonlijke lievelingsalbum, ja eigenlijk wel hét persoonlijke lievelingsalbum van mij en eerst had het mij dan ook niet veel kunnen schelen als “Songs For The Last View” net zo geklonken had als “Filthy Notes For Frozen Hearts”. Maar men tracht steeds beter te doen en je vindt het ook maar saai als je vriendin steeds met hetzelfde ondergoed aan in bed komt! Daarmee hebben we toch weer een en ander gewaagd zonder evenwel onze paden al te zeer te verlaten. Het klinkt als een joint Type O Negative, een waterpijpje The Cult en een lijntje The 69 Eyes! In het voorbijgaan nog een pilletje Paradise Lost en daarmee ben je dan ook snel in Lacrimas land! Er zijn veel overeenkomsten met de vorige plaat en er zijn ook veel nieuwigheden, zoals het keyboardspel van Benny Richter (Krypteria) of de mastering van masterdisk in de USA (Metallica, Pantera). Al bij al is het gewoon weer een gothrock plaat die de naam Lacrimas Profundere verdient en meer kunnen we ons echt niet wensen!

Wat zijn de toekomstplannen?

ONS: Wij plannen nooit, wij doen gewoon. Het is onze droom om het avontuur dat ons al naar zoveel verschillende steden en landen heeft gevoerd, verder te kunnen zetten en onze fles Motley whiskey uit te drinken. En er staan nog heel veel plaatsen op de rock´n´sad kaart! De podiumtechnieker van Rammstein, die we vorig jaar op onze toer met Apocalyptica leerden kennen, steekt vlaggetjes op een landkaart, voor elk land waar hij al geweest is. Daar gaan wij ook eens mee beginnen en we verheugen er ons al op om dit jaar, na Mexico, Griekenland, Frankrijk, Spanje, België, Hongarije, Estland, Turkije, Nederland, Engeland, Schotland, Ierland enzoverder nog enige vlaggen te heisen en in februari doen we dat opnieuw, wanneer we voor de eerste keer in Moskou te gast zijn!

Wat kunnen we verwachten van het concert in november in Waregem, België?

ONS: Spijtig genoeg helemaal niets, omdat we het optreden gecanceld hebben! Ik denk dat iedereen ons buitensporig toerleven kent uit de verhalen die we in interviews vertellen. Dat zijn dus geen verhaaltjes, maar de realiteit, in die mate zelfs dat onze lichamen ons langzaam maar zeker in de steek beginnen te laten. Wanneer je handen beginnen te beven en je spiegelbeeld je laat schrikken, dan is het hoog tijd om een stap terug te zetten. Daardoor is het concert in België spijtig genoeg ten offer gevallen aan onze ontwenningskuur, maar we maken het goed met een optreden op het Gothic Festival in Waregem in juli 2009! Wij houden van jullie en danken jullie voor het begrip!

Nog een laatste boodschap voor onze lezers?

ONS: Grijp dus jullie zonnebrillen en vervoeg ons op onze weg naar de volgende kater. We zien elkaar daar, gothic rockers!

Henk Vereecken

http://www.lacrimas.com

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...