casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

LACRIMAS PROFUNDERE
Van doom metal tot ‘rock ‘n’ sad’. Is het gothic rock? Is het gothic metal? Het is Lacrimas Profundere!
01/11/2008, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Het optreden in Waregem in november werd gecanceld, maar fans van Lacrimas Profundere, niet getreurd: de band maakt het goed met een optreden op het Gothic Festival 2009! Gothic rockers, grijp alvast jullie zonnebrillen! Wij spraken met gitarist Oliver Nikolas Schmid.

Kan je Lacrimas Profundere eens voorstellen aan het Belgische publiek?

Oliver Nikolas Schmid: We waren jong en hadden het geld nodig! Nee, een vriend van mij kende een gitarist en mijn beste vriend was drummer. Dan had ik ook nog een broer die er uit zag als een zanger en we hadden onze eerste bezetting gevonden! De band bestaat sinds 1993 en we spelen een soort gothic muziek waarvoor we vijf jaar geleden onze eigen benaming rock´n´sad uitgevonden hebben!

Waarom was het nodig om die term te introduceren? Zijn de termen ‘gothic rock’ en ‘gothic metal’ niet goed genoeg meer?

ONS: Natuurlijk zijn de omschrijvingen gothic rock en gothic metal ok, maar we vinden rock´n´sad beter klinken en we voelen ons goed bij die term. Je mag het van ons evengoed ‘James Dean metal’ of ‘hangover music’ noemen – voor ons is dat allemaal goed zo lang je maar met iets nieuws voor de dag komt!

De band sound is serieus veranderd sinds het eerste album “Memorandum”, dat nog heel erg doom metal klonk. Nu situeert de sound van Lacrimas Profundere zich ergens tussen gothic rock en gothic metal. Ben je het daarmee eens en hoe verklaar je deze evolutie?

ONS: Elke band verandert in de loop der tijd, tenzij je AC/DC of Iron Maiden heet! We maken gewoon de muziek waar we zin in hebben en ik vind eigenlijk dat we niet zo veel veranderd zijn; we hebben enkel rock´n´roll in onze goth/doom gebracht! Zo zou ik het omschrijven.

Waarom koos je de naam Lacrimas Profundere voor de band? Waar komt die naam vandaan en is die niet te moeilijk om te onthouden voor mensen die het Latijn niet machtig zijn?

ONS: Mijn broer kwam op een dag met een Latijns woordenboek af in de oefenruimte! Niemand weet waar hij dat vandaan had, want noch hij noch enig ander bandlid heeft ooit Latijn gestudeerd! We bladerden er zo wat in rond en stootten op ‘lacrimas profundere’, wat zoveel betekent als ‘tranen vergieten’. Dat beviel ons en omdat niemand een Duitse bandnaam wou en we ‘To Shed Tears’ nogal belachelijk vonden klinken, zijn we bij de Latijnse naam gebleven. En ja, je hebt gelijk, het is niet onmiddellijk de meest eenvoudige naam, maar als je ’m in google intikt, kom je tenminste direct uit bij wat je zoekt!

Wat zijn je favoriete bands in het doom metal, gothic metal en gothic rock bereik?

ONS: The 69 Eyes omdat dat zeer goede vrienden zijn van ons, Anathema en My Dying Bride omdat dat onze oude wortels zijn en natuurlijk Paradise Lost omdat die band me getoond heeft welke muzikale richting ik moest inslaan.

Door welke bands werd je beïnvloed? Type O Negative? The 69 Eyes?

ONS: Dat zijn er heel veel: The Cult, The 69 Eyes, Sentenced… We beschrijven onze sound graag als een monster met 69 ogen, de voeten van Pete Steele (Type O Negative) en een Guns´n´Roses lid! Het wiel wordt niet meer opnieuw uitgevonden, door geen enkele band! Wij zetten met verschillende invloeden onze eigen Harley in elkaar! Ville Valo (HIM) heeft bij ons zijn werkplaats, Billy Duffy van The Cult komt met het stuur af en aan de muur van de garage hangt een poster met de griet van de laatste 69 Eyes cover! Slash komt voorbij om de banden te laten vervangen en na de arbeid kraken we een fles wijn met Sisters Of Mercy etiket – Proost!

Wat was de meest recente cd die je kocht?

ONS: De plaat van Sixx AM naar het boek van Nikki Sixx: “The Heroin Diaries”!

Kan je ons wat meer vertellen over het nieuwe album “Songs For The Last View” en over de totstandkoming ervan?

ONS: We hebben opnieuw met sterproducer John Fryer (HIM, Depeche Mode, Cradle Of Filth) samengewerkt en in de USA bij Masterdisk (Aerosmith, Metallica, Pantera) gemasterd! Eerst ontstaat bij mij thuis het fundament van de songs, of om zo te zeggen: de ruwbouw. Dat gaat dan naar de bandmedeleden en John Fryer. Tot op het moment dat we in de studio verwacht worden, komen we af met ideeën over in welke kleur we het huis gaan schilderen of waar we nog een venster of een bijkomstig toilet gaan bouwen. In de mix zetten we dan het vuilnis buiten en ruimen we de lege flessen van de ruwbouwparty op.

Waarover gaan de teksten? Zit er een verhaal in?

ONS: De plaat gaat over het leven van een kerel die veel meegemaakt heeft in zijn leven, maar van niets spijt heeft. De songs zijn afzonderlijke hoofdstukken die zonder onderlinge samenhang gewoon terugblikken naar bepaalde episodes uit zijn liefdesleven voorstellen. Hij is oud en leeft met zijn herinneringen aan het verleden. Er waren vrouwen, hoeren, wilde fuiven en belevenissen die op een road movie lijken, relaties die op de klippen liepen, liefdesbrieven, drugs en zelfs rock´n´roll! In de song “A Pearl“ bijvoorbeeld ziet hij zich als Bonny en Clyde, terwijl hij in “Dear (Amy)“ in een brief zijn gevoelens onverbloemd verwoordt en uitkotst en in “While“ voelt hij zich zo goed als dood en zijn onbehagen wordt sterker tot alles, in metaforen gesproken, door geweld en oorlog verwoest wordt. Vandaar ook de samples die, net als een aantal steeds harder wordende songeindes, een aantal mensen zullen verrassen, wie weet zelfs naar de hartspecialist zullen doen snellen! Vooral “The Heroin Diaries” van Nikki Sixx, James Dean en Mickey Rourke hebben ons bij dit album beïnvloed!

Waarin verschilt “Songs For The Last View” met het vorige album “Filthy Notes For Frozen Hearts”?

ONS: “Filthy Notes For Frozen Hearts” is nog altijd een van mijn persoonlijke lievelingsalbum, ja eigenlijk wel hét persoonlijke lievelingsalbum van mij en eerst had het mij dan ook niet veel kunnen schelen als “Songs For The Last View” net zo geklonken had als “Filthy Notes For Frozen Hearts”. Maar men tracht steeds beter te doen en je vindt het ook maar saai als je vriendin steeds met hetzelfde ondergoed aan in bed komt! Daarmee hebben we toch weer een en ander gewaagd zonder evenwel onze paden al te zeer te verlaten. Het klinkt als een joint Type O Negative, een waterpijpje The Cult en een lijntje The 69 Eyes! In het voorbijgaan nog een pilletje Paradise Lost en daarmee ben je dan ook snel in Lacrimas land! Er zijn veel overeenkomsten met de vorige plaat en er zijn ook veel nieuwigheden, zoals het keyboardspel van Benny Richter (Krypteria) of de mastering van masterdisk in de USA (Metallica, Pantera). Al bij al is het gewoon weer een gothrock plaat die de naam Lacrimas Profundere verdient en meer kunnen we ons echt niet wensen!

Wat zijn de toekomstplannen?

ONS: Wij plannen nooit, wij doen gewoon. Het is onze droom om het avontuur dat ons al naar zoveel verschillende steden en landen heeft gevoerd, verder te kunnen zetten en onze fles Motley whiskey uit te drinken. En er staan nog heel veel plaatsen op de rock´n´sad kaart! De podiumtechnieker van Rammstein, die we vorig jaar op onze toer met Apocalyptica leerden kennen, steekt vlaggetjes op een landkaart, voor elk land waar hij al geweest is. Daar gaan wij ook eens mee beginnen en we verheugen er ons al op om dit jaar, na Mexico, Griekenland, Frankrijk, Spanje, België, Hongarije, Estland, Turkije, Nederland, Engeland, Schotland, Ierland enzoverder nog enige vlaggen te heisen en in februari doen we dat opnieuw, wanneer we voor de eerste keer in Moskou te gast zijn!

Wat kunnen we verwachten van het concert in november in Waregem, België?

ONS: Spijtig genoeg helemaal niets, omdat we het optreden gecanceld hebben! Ik denk dat iedereen ons buitensporig toerleven kent uit de verhalen die we in interviews vertellen. Dat zijn dus geen verhaaltjes, maar de realiteit, in die mate zelfs dat onze lichamen ons langzaam maar zeker in de steek beginnen te laten. Wanneer je handen beginnen te beven en je spiegelbeeld je laat schrikken, dan is het hoog tijd om een stap terug te zetten. Daardoor is het concert in België spijtig genoeg ten offer gevallen aan onze ontwenningskuur, maar we maken het goed met een optreden op het Gothic Festival in Waregem in juli 2009! Wij houden van jullie en danken jullie voor het begrip!

Nog een laatste boodschap voor onze lezers?

ONS: Grijp dus jullie zonnebrillen en vervoeg ons op onze weg naar de volgende kater. We zien elkaar daar, gothic rockers!

Henk Vereecken

http://www.lacrimas.com

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : European Ghost - Pale And Sick (2020 edition)

Dit album verscheen origineel reeds in 2016 bij het Spaanse Unknown Pleasure Records. Eind vorig jaar vond Icy Cold Records het hoog tijd om dit ondertussen niet meer verkrijgbare album in een 2020 versie heruit te geven. Terecht want in 2016 deelde ik een 8,5 op 10 uit voor de prestaties van dit trio uit Bologna. Moderne post punk. Lekker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...