casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

PLASTIC NOISE EXPERIENCE
Plastic Noise Experience heeft nooit actuele trends gevolgd, dat interesseert me helemaal niet.
01/11/2008
 Bookmark and Share

Plastik Fantastik. Op 20 december staat meneer Claus Kruse met z’n geesteskind op het Bimfest podium. We hopen, u er voor. Net op tijd om z’n nieuwe album “Reiz Und Reaktion” voor te stellen, dat begin december bij Alfa Matrix verschijnt. Dark Entries had alvast een gesprek met Claus Kruse.

Een Engelstalige versie van dit interview vindt u op onze Bimfest website, http://www.bimfest.be

Dag Claus, lang geleden, wat heb je zoal uitgespookt de laatste tijd?

CK: Ik ben, zoals altijd, druk in de weer geweest. Is het niet beroepshalve, ik werk in de synthesizer branche, dan wel met Plastic Noise Experience.

Toeval of niet, maar bij het opstellen van de vragen voor dit interview stuurde Alfa Matrix de boodschap de wereld in dat er begin december een nieuw PNE album komt!

CK: Inderdaad. Mooi op tijd voor het Belgian Independent Music Festival, niet? Het album heet “Reiz Un Reaktion” en behoudt uiteraard die typische oude school electro stijl die je van PNE gewend bent. Deze keer voegde ik er evenwel wat ruwere klanken aan toe waarmee ik experimenteer in m’n project Sonic Unit.

Over het nieuwe album hebben we het straks nog even. Laat ons eerst nog eens stilstaan bij ouder werk. Het album “Dead Or Alive” verscheen in 2006 en was eigenlijk een herwerking van oud materiaal in nieuwere versies. De klassiekers doen het ook vandaag nog altijd bijzonder goed, heb je hier een verklaring voor?

CK: Ik bracht het album “Dead Or Alive” uit omdat er zoveel vraag bleef naar die oude nummers. Ik vond het ook plezant om doen, omdat ik al m’n oude apparatuur opnieuw moest aansluiten. Ik heb alle materiaal nog staan, ik verkoop nooit muziekinstrumenten ook al zijn ze vreselijk gedateerd.

Wat is volgens jou het meest frappante verschil tussen een PNE nummer en de actueel populaire electro sound?

CK: Plastic Noise Experience heeft nooit actuele trends gevolgd, dat interesseert me helemaal niet. Elk album van PNE is representatief voor mijn gemoedstoestand op het moment dat het album werd geschreven en opgenomen. Ik maak die muziek die ikzelf graag hoor, vandaar dat aan de PNE stijl in al die jaren ook weinig tot niets is veranderd.

Welke zijn jouw favoriete PNE nummers? Persoonlijk vind ik “D-Ranged”, “Memory Flow”, en “Kill What Kills You” onweerstaanbaar.

CK: Dat getuigt van goede smaak. Persoonlijk vind ik die nummers ook ontzettend leuk. Je koos tevens 2 coverversies waar ik een radicale PNE stempel heb opgedrukt. “D-Ranged” was oorspronkelijk als een remix voor Paracont bedoeld, maar gezien die nooit hun ep uit brachten besloot ik het maar zelf uit te brengen. “Kill What Kills You” is dan weer geschreven door mij goede vriend Kazim Sarikaya voor z’n groep The Serpents. Ik nam de PNE versie op tijdens de opnames van het Serpent’s album “What is Fear”.

Wie zal samen met jou het podium bestijgen op ons 7de Belgian Independent Music Festival.

CK: Ik zal worden bijgestaan door Kazim Sarikaya en Steffen Gehring (Technoir) op keyboards. Ik werk ondertussen al meer dan 10 jaar met hen samen en we voelen en vullen elkaar ondertussen perfect aan.

In de bio op onze bimfest website (http://www.bimfest.be) wordt PNE bestempeld als de Duitse electro groep met de meest Belgische benadering. Heeft PNE een speciale band met België? Ik bedoel maar, de meeste releases verschenen op Belgische labels (KK Records, Alfa Matrix).

CK: Zeer zeker! Ik speel bijzonder graag in België, we hebben er een trouwe schare fans en ik ontmoet al zowat 20 jaar dezelfde mensen. Dat Belgische gevoel heeft wellicht ook te maken met het feit dat ik in de jaren ‘80 en begin de jaren ‘90 vooral naar Belgische electro luisterde.

Over Belgische electro gesproken, levende legende The Klinik is haedliner van het festival. Is het een idee om voor een nummertje (hier bedoelt als muziek!) met Dirk Ivens op het podium te kruipen?

CK: Ik sta te popelen om The Klinik live te zien. Al wil ik deze keer luisteren naar de originele versie van “Moving Hands”. Hopelijk is de reünie nu definitief. De meesten weten wel dat The Klinik één van mijn grootste zoniet mijn grootste invloed is.

Kun je onze lezers een goede reden geven om vooral de PNE show op het Bimfest van 20 december aanstaande niet te missen?

CK: We zullen er 20 jaar PNE voostellen. Dat betekent nummers uit het debuut “Transmission” tot en met de eerste voorstelling van het nieuwe album “Reiz Und Reaktion”. De eerste maal dat we met deze set zullen aantreden.

Kun je iets meer vertellen over het gesternte waaronder “Reiz Und Reaktion” werd geboren?

CK: De opnames dateren allemaal van dit jaar en ik maakte gebruik van een nieuwe materiaal set. Ik ben bijzonder trots op het nieuwe album en zelf hou ik er ontzettend veel van. Iedereen zal het album ook meteen herkennen als PNE. De teksten heb ik allemaal in het Duits gehouden omdat ik deze taal ruwer kan doen klinken.

Andere invloeden van die van belang zijn geweest?

CK: Alle invloeden, Plastic Noise Experience!

De songtitels zijn alvast kort en krachtig. Zoals de muziek?

CK: Inderdaad, de meeste nummers zijn uptempo en catchy, net zoals de songtitels.

Kun je ons nog iets meer vertellen over je project Sonic Unit, waarvan op de gelimiteerde versie van het album ook nummers te horen zijn?

CK: Sonic Unit was 10 jaar geleden mijn soloproject maar ik slaagde er tot op heden niet in om nummers van Sonic Unit officieel te releasen. Voor Sonic Unit heb ik speciale frequentiepatronen en geluidsgolven geprogrammeerd. Het resultaat is behoorlijk uniek en elk nummer ademt een eigen sfeer. In z’n totaliteit is het een eigen industrial geluid dat al door andere groepen mits samples is overgenomen. Dus ik ben best wel fier over mijn Sonic Unit.

De gelimiteerde versie (dcd) van het album bevat ook de Plastic Noise Experience ep “Select And Destroy”, kun je over deze ep iets meer kwijt?

CK: Eigenlijk was het de bedoeling om deze ep vorig jaar uit te brengen maar ik kwam in tijdsnood omdat er andere prioriteiten opdoken. De ep klinkt een stukje ruiger dan “Reiz Und Reaktion” gezien de opnames voor de ep direct na die voor “Dead Or Alive” kwamen. Ik besloot dan ook om de ep samen met de nummers van Sonic Unit op de gelimiteerde versie van “Reiz Und Reaktion” te plaatsen.

Misschien nog een woordje over de gewaagde nieuwe cover, na “Smalltown Boy” nu “I Feel Love”…

CK: Wees eerlijk, het is gewoon een fantastische song en sluit aan bij het rijtje Bronski Beat covers. We hebben er een PNE versie van gemaakt die we uiteraard in een speciale versie live op het Belgian Independent Music Festival zullen brengen!

Bedankt Claus voor dit interview en tot 20 december!


Kurt Ingels


http://www.plasticnoise.de

http://www.plasticnoise.de

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...