casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

PLASTIC NOISE EXPERIENCE
Plastic Noise Experience heeft nooit actuele trends gevolgd, dat interesseert me helemaal niet.
01/11/2008
 Bookmark and Share

Plastik Fantastik. Op 20 december staat meneer Claus Kruse met z’n geesteskind op het Bimfest podium. We hopen, u er voor. Net op tijd om z’n nieuwe album “Reiz Und Reaktion” voor te stellen, dat begin december bij Alfa Matrix verschijnt. Dark Entries had alvast een gesprek met Claus Kruse.

Een Engelstalige versie van dit interview vindt u op onze Bimfest website, http://www.bimfest.be

Dag Claus, lang geleden, wat heb je zoal uitgespookt de laatste tijd?

CK: Ik ben, zoals altijd, druk in de weer geweest. Is het niet beroepshalve, ik werk in de synthesizer branche, dan wel met Plastic Noise Experience.

Toeval of niet, maar bij het opstellen van de vragen voor dit interview stuurde Alfa Matrix de boodschap de wereld in dat er begin december een nieuw PNE album komt!

CK: Inderdaad. Mooi op tijd voor het Belgian Independent Music Festival, niet? Het album heet “Reiz Un Reaktion” en behoudt uiteraard die typische oude school electro stijl die je van PNE gewend bent. Deze keer voegde ik er evenwel wat ruwere klanken aan toe waarmee ik experimenteer in m’n project Sonic Unit.

Over het nieuwe album hebben we het straks nog even. Laat ons eerst nog eens stilstaan bij ouder werk. Het album “Dead Or Alive” verscheen in 2006 en was eigenlijk een herwerking van oud materiaal in nieuwere versies. De klassiekers doen het ook vandaag nog altijd bijzonder goed, heb je hier een verklaring voor?

CK: Ik bracht het album “Dead Or Alive” uit omdat er zoveel vraag bleef naar die oude nummers. Ik vond het ook plezant om doen, omdat ik al m’n oude apparatuur opnieuw moest aansluiten. Ik heb alle materiaal nog staan, ik verkoop nooit muziekinstrumenten ook al zijn ze vreselijk gedateerd.

Wat is volgens jou het meest frappante verschil tussen een PNE nummer en de actueel populaire electro sound?

CK: Plastic Noise Experience heeft nooit actuele trends gevolgd, dat interesseert me helemaal niet. Elk album van PNE is representatief voor mijn gemoedstoestand op het moment dat het album werd geschreven en opgenomen. Ik maak die muziek die ikzelf graag hoor, vandaar dat aan de PNE stijl in al die jaren ook weinig tot niets is veranderd.

Welke zijn jouw favoriete PNE nummers? Persoonlijk vind ik “D-Ranged”, “Memory Flow”, en “Kill What Kills You” onweerstaanbaar.

CK: Dat getuigt van goede smaak. Persoonlijk vind ik die nummers ook ontzettend leuk. Je koos tevens 2 coverversies waar ik een radicale PNE stempel heb opgedrukt. “D-Ranged” was oorspronkelijk als een remix voor Paracont bedoeld, maar gezien die nooit hun ep uit brachten besloot ik het maar zelf uit te brengen. “Kill What Kills You” is dan weer geschreven door mij goede vriend Kazim Sarikaya voor z’n groep The Serpents. Ik nam de PNE versie op tijdens de opnames van het Serpent’s album “What is Fear”.

Wie zal samen met jou het podium bestijgen op ons 7de Belgian Independent Music Festival.

CK: Ik zal worden bijgestaan door Kazim Sarikaya en Steffen Gehring (Technoir) op keyboards. Ik werk ondertussen al meer dan 10 jaar met hen samen en we voelen en vullen elkaar ondertussen perfect aan.

In de bio op onze bimfest website (http://www.bimfest.be) wordt PNE bestempeld als de Duitse electro groep met de meest Belgische benadering. Heeft PNE een speciale band met België? Ik bedoel maar, de meeste releases verschenen op Belgische labels (KK Records, Alfa Matrix).

CK: Zeer zeker! Ik speel bijzonder graag in België, we hebben er een trouwe schare fans en ik ontmoet al zowat 20 jaar dezelfde mensen. Dat Belgische gevoel heeft wellicht ook te maken met het feit dat ik in de jaren ‘80 en begin de jaren ‘90 vooral naar Belgische electro luisterde.

Over Belgische electro gesproken, levende legende The Klinik is haedliner van het festival. Is het een idee om voor een nummertje (hier bedoelt als muziek!) met Dirk Ivens op het podium te kruipen?

CK: Ik sta te popelen om The Klinik live te zien. Al wil ik deze keer luisteren naar de originele versie van “Moving Hands”. Hopelijk is de reünie nu definitief. De meesten weten wel dat The Klinik één van mijn grootste zoniet mijn grootste invloed is.

Kun je onze lezers een goede reden geven om vooral de PNE show op het Bimfest van 20 december aanstaande niet te missen?

CK: We zullen er 20 jaar PNE voostellen. Dat betekent nummers uit het debuut “Transmission” tot en met de eerste voorstelling van het nieuwe album “Reiz Und Reaktion”. De eerste maal dat we met deze set zullen aantreden.

Kun je iets meer vertellen over het gesternte waaronder “Reiz Und Reaktion” werd geboren?

CK: De opnames dateren allemaal van dit jaar en ik maakte gebruik van een nieuwe materiaal set. Ik ben bijzonder trots op het nieuwe album en zelf hou ik er ontzettend veel van. Iedereen zal het album ook meteen herkennen als PNE. De teksten heb ik allemaal in het Duits gehouden omdat ik deze taal ruwer kan doen klinken.

Andere invloeden van die van belang zijn geweest?

CK: Alle invloeden, Plastic Noise Experience!

De songtitels zijn alvast kort en krachtig. Zoals de muziek?

CK: Inderdaad, de meeste nummers zijn uptempo en catchy, net zoals de songtitels.

Kun je ons nog iets meer vertellen over je project Sonic Unit, waarvan op de gelimiteerde versie van het album ook nummers te horen zijn?

CK: Sonic Unit was 10 jaar geleden mijn soloproject maar ik slaagde er tot op heden niet in om nummers van Sonic Unit officieel te releasen. Voor Sonic Unit heb ik speciale frequentiepatronen en geluidsgolven geprogrammeerd. Het resultaat is behoorlijk uniek en elk nummer ademt een eigen sfeer. In z’n totaliteit is het een eigen industrial geluid dat al door andere groepen mits samples is overgenomen. Dus ik ben best wel fier over mijn Sonic Unit.

De gelimiteerde versie (dcd) van het album bevat ook de Plastic Noise Experience ep “Select And Destroy”, kun je over deze ep iets meer kwijt?

CK: Eigenlijk was het de bedoeling om deze ep vorig jaar uit te brengen maar ik kwam in tijdsnood omdat er andere prioriteiten opdoken. De ep klinkt een stukje ruiger dan “Reiz Und Reaktion” gezien de opnames voor de ep direct na die voor “Dead Or Alive” kwamen. Ik besloot dan ook om de ep samen met de nummers van Sonic Unit op de gelimiteerde versie van “Reiz Und Reaktion” te plaatsen.

Misschien nog een woordje over de gewaagde nieuwe cover, na “Smalltown Boy” nu “I Feel Love”…

CK: Wees eerlijk, het is gewoon een fantastische song en sluit aan bij het rijtje Bronski Beat covers. We hebben er een PNE versie van gemaakt die we uiteraard in een speciale versie live op het Belgian Independent Music Festival zullen brengen!

Bedankt Claus voor dit interview en tot 20 december!


Kurt Ingels


http://www.plasticnoise.de

http://www.plasticnoise.de

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...