casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

THE NAMES
Deze legendarische Belgische band is weer helemaal terug aan het postpunk front. Op 20 december 2008 stellen ze hun nieuwe album voor op ons BIMfest
01/11/2008, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

The Names zijn een Belgische new wave band (opgericht in 1978 rond bassist en songwriter Michel Sordinia), die het tot op Joy Divisions label Factory Records schopte! Op een Joy Division concert in 1980 in de Plan K in hun thuisstad Brussel, slaagden ze erin hun demo aan Factory label manager Rob Gretton te overhandigen en ze werden prompt getekend! Hun tweede single “Nightshift” namen ze in 1980 op in Manchester met de legendarische producer Martin Hannett, bekend van zijn werk met Joy Division en tal van andere new wave bands. Er ontstond een langdurige relatie met de excentrieke Martin Hannett, die ook hun volgende single “Calcutta” producete (1981), alsook hun debuutalbum “Swimming” (1982). Een laatste Names single, “The Astronaut”, werd opgenomen in 1982, weer met Hannett. Dan splitte de band. The Names kwamen terug bijeen op 15 December 2007, voor een concert op A Factory Night (Once Again) in de Plan K in Brussel (met Section 25, Crispy Ambulance en Kevin Hewick). Op ons BIMfest presenteren ze hun nieuw album! We spraken met Michel Sordinia.

Kan je The Names eens voorstellen aan de jongere generatie die de band nog niet zo goed kent?

Michel Sordinia: We startten met de band in de late seventies, eerst als The Passengers en dan (vanaf 1979) als The Names. Na onze eerste zelf geproducete E.P. “Spectators Of Life”, tekenden we bij het toen reeds befaamde Factory label uit Manchester. We trokken noordwaarts en startten een langdurige samenwerking met de grote producer Martin Hannett. Onze eerste Factory single, “Nightshift”, volgde snel, dan was er het album “Swimming” en nog twee singles: “Calcutta” en “The Astronaut”. We stopten in 1983 en keerden in 1997 terug voor een korte reünie onder de naam Jazz. Onder die naam namen we het album “Night Vision” op. De echte reünie vond plaats op de Factory Night in december 2008. Een live dvd (“Nightshift”) was het resultaat van deze gebeurtenis. We zijn nu juist klaar met de opnames van ons nieuwe studio album, “Monsters Next Door”.

Als mensen je vragen welke muziekstijl je speelt, wat antwoord je dan? New wave? Cold wave? Postpunk?

MS: Postpunk was het en is het waarschijnlijk nog altijd. Met de term new wave kunnen we ook leven. Cold wave? Nee. Echt ‘koud’ waren we nooit. Er zat altijd warmte en passie in onze muziek.

Waarom kozen jullie voor de redelijk nietszeggende en kleurloze naam The Names voor jullie band?

MS: Een goede vraag die maar zelden gesteld wordt. We hielden van de naam The Passengers, maar we ontdekten in een Brits rock magazine dat er al een Engelse band bestond met dezelfde naam. Omdat het onze bedoeling was om met een Brits label in zee te gaan (Factory of Fiction, dat waren onze favorieten toentertijd), vonden we dat we onze naam moesten veranderen. Een goede vriend, Pierre Tkac, zag de lijst van namen waarover we twijfelden en vroeg ons op een nacht: ‘Waarom noemen jullie jezelf niet gewoon The Names?’ En dat werd het dus. De ironie was dat niemand nog ooit gehoord heeft van de Britse The Passengers… En ja, The Names is eerder kleurloos, het valt niet zo op als ‘Joy Division’ of ‘Pearl Jam’. We vonden dat dat niet uitmaakte. Maar dat doet het dus wel…

Toen je muziek begon te maken, wat waren toen je muzikale inspiratiebronnen?

MS: Ik persoonlijk begon op 14-jarige leeftijd bas te spelen en te zingen met een schoolband, Epsilon. Pure rock met enige bluesy Jimi Hendrix invloeden. We deden een paar succesvolle optredens en wonnen verscheidene ‘jong talent’ wedstrijden. Dan ontmoette ik Marc en we realiseerden ons dat we beiden van Neil Young en The Velvet Underground hielden. Dat was het begin dat er ons als vrienden en muzikanten toe aanzette om een nieuwe band op te richten met een andere vriend, Robert Franckson. Christophe vervoegde ons later als drummer.

Hoe was het om te werken met de legendarische producer Martin Hannett (R.I.P.), die ook met Joy Division werkte en met tal van andere new wave bands? Men zegt dat hij een heel weird karakter had... Was hij de Phil Spector van de postpunk?

MS: Martin was zowel onze producer als onze vriend. We ontwikkelden een relatie met hem die zelfs zou voortduren tot na zijn breuk met Factory. Hij kon inderdaad soms vreemd uit de hoek komen, maar dat konden wij ook. Er waren vreemde krachten aan het werk wanneer we samen in de studio zaten. De verbazingwekkende hoeveelheid aan nieuwe ideeën en experimenten waar hij bijna elke dag en nacht mee kwam aandraven, ging samen met zijn indrukwekkend vermogen om ze nog technisch waar te kunnen maken ook! Hij had het vaak over de ‘wall of sound’ die hij voor ons zou bouwen en hij hield van het werk van Phil Spector. Voor het nieuwe album schreef ik een song over het samenwerken met Martin. Die song heet “Zeroes”. Zero was Martins nickname, al gebruikten we die zelf nooit…

Hebben jullie ooit Ian Curtis ontmoet of met hem gesproken?

MS: We hebben hem ontmoet ja, maar het is spijtig genoeg nooit tot een echt gesprek gekomen.

Kan je ons wat meer vertellen over de volgende Names songs (een paar van de beste en bekendste)?
- “Calcutta”
- “Nightshift”
- “I Wish I Could Speak Your Language”


MS: “Calcutta” gaat indirect (een beetje beïnvloed door Marguerite Duras) over een dualistische wereld, Noord–Zuid en zo van die dingen...
“Nightshift” is een evocatie, als in een droom, van het werken in een nachtploeg, aangevuld met mijn persoonlijke poëtische visie.
“I Wish I Could Speak Your Language” is een love song. Een droef liefdeslied vol verlangen. Spreken over liefde is spreken over communicatie. ‘Language’ wordt hier gebruikt als metafoor, zoals je waarschijnlijk al wel vermoedde…

Een aantal weken geleden in Brussel, sprong je op het podium om de Names song “I Wish I Could Speak Your Language” te brengen met de legendarische Amerikaanse postpunk band For Against. Welk verhaal zit daar achter?

MS: For Against zijn vrienden van mij. We ontmoetten elkaar via het internet toen ik de The Names page creëerde op Myspace. Ik hou erg veel van hun muziek en van de manier waarop zij hun hart en ziel erin leggen, vooral ook op het podium. Toen Jeff (Jeffrey Runnings - bass, vocals, gitaar bij For Against) me vertelde dat ze onze song “I Wish I Could Speak Your Language” zouden brengen gedurende hun Europese tour en me vroeg of ik die samen met hen op het podium zou willen zingen, twijfelde ik geen seconde. Het was een heel mooi en intens moment om met hen en met het publiek te delen.

Natuurlijk zijn we erg nieuwsgierig naar het nieuwe album. Kan je ons er al iets meer over vertellen? Wat kunnen we verwachten?

MS: Het nieuwe album zal “Monsters Next Door” heten. Het is een collectie van twaalf songs gaande van het heftige en noisy “Flesh Wounds” (de video staat reeds op onze Myspace page en op Youtube) tot een bijna volledig akoestische song met een string trio. Het zal trouw zijn aan het vroegere Names materiaal, maar ook en vooral vrij om andere geluidsdimensies te exploreren. Christophe draagt tot het nieuwe album bij met drie eigen composities. De songs zijn opwindend goed (we zullen er acht van spelen op het BIMfest) en de lyrics zijn de beste die we ooit schreven.

Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst?

MS: Eerst is er de release van het nieuwe album en de opname van nog twee videos. Na het BIMfest, zal het accent liggen op concerten, zowel in België als in het buitenland (Frankrijk, Italië, USA, e.a.). Er komt ook een live televisie concert op ARTE. En er zijn reeds plannen voor een volgend album.

Wat kunnen we verwachten van het concert op het BIMfest in Antwerpen?

MS: We hielden er altijd van om op het podium te staan. Maar het plezier was nooit zo groot als nu, met de verbazend krachtige Laurent en Eric die ons ondersteunen op drums en bass. We kunnen je de wall of sound beloven waar Martin over sprak, dankzij onze klankentovenaar Thomas Neidhardt aan de mixtafel. Ik kan je ook beloven dat ons hart zal kloppen op het podium en dat het hard zal kloppen. The Names maken er een erezaak van zowel meedogenloos sterk te zijn in muzikale impact als oprecht (en dus kwetsbaar) in emotionele impact. Je kan allebei verwachten. En meer.

Wat vind je van de BIMfest 2008 affiche? Zijn er bands die je graag zelf zou zien?

MS: Het is inderdaad een sterke affiche. We zullen zoveel mogelijk andere bands trachten te zien!

Waarom moeten onze lezers zeker komen kijken?

MS: Met de nieuwe songs die voor het eerst op het podium zullen worden gebracht, in een goede zaal en op een heel goed festival, is dit méér voor ons dan gewoon weer een concert. Het wordt een nacht om nooit meer te vergeten!

We kijken er al naar uit!

Henk Vereecken

http://www.myspace.com/thenamesofficialwebsite

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...