casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

449 items

   

W-Fest, de countdown !!!
Dag 4, Zondag 18 augustus
06/08/2019, Kurt Ingels
 Bookmark and Share

06/08/2019 : W-Fest, de countdown !!! - Dag 4, Zondag 18 augustus
06/08/2019 : W-Fest, de countdown !!! - Dag 4, Zondag 18 augustus
06/08/2019 : W-Fest, de countdown !!! - Dag 4, Zondag 18 augustus
06/08/2019 : W-Fest, de countdown !!! - Dag 4, Zondag 18 augustus
06/08/2019 : W-Fest, de countdown !!! - Dag 4, Zondag 18 augustus
Time flies when you’re having fun... We zijn in onze voorbeschouwing al aan de laatste dag W-Fest. Gelukkig moet het straks nog allemaal echt gebeuren. Maar toch, zondag 18 augustus is beslist een dag die ook de moeite loont, zorg er dus voor dat u W-Fest de 4 dagen lang vol houdt... Hier leg ik even uit waarom ook zondag een must is, net als de voorgaande dagen overigens.

We openen op zondag, na een deugddoende maaltijd, om 12u45 in de Wave Cave, zoals voorgaande dagen, ditmaal met The Foreign Resort, een post punk trio uit Copenhagen dat ondertussen ook al weer 10 jaar onder ons is en recent nog met “Outnumbered” hun vierde album presenteerde. Strak, electronika en gitaar in balans voor catchy post punk songs, met een donkere rand. Toch een aanradertje om ook op zondag op tijd in die Wave Cave te zijn. U vindt na vier dagen onderhand vast zelf de weg!

Ook Kowalski (14u15, Wave Cave), een groep die al sedert de jaren 80 bezig is, past in dit rijtje, hun geluid is evenwel vettiger, zwaarder ook vandaar dat wel eens wordt gegoocheld met de term industrial rock. Maar ook hier snijden de gitaren diep in je vel, vooralsnog zijn er geen korstjes te zien. De groep viert trouwens zijn live comeback en belooft heel wat nummers uit un in 1982 uitgebrachte cult album “Schlagende Wetter” dat in hun thuisland de groep meteen een cultreputatie opleverde die tot op heden nog niet is getaand. Recent verscheen “Die Kowalski Protokolle”, een album die hun muziek uit de periode 1987-1995 verenigt.

We blijven in Duitsland, we blijven in de jaren 80. Pink Turns Blue (15u45; Wave Cave) was één van die vooraanstaande new wave groepen bij onze oosterburen die een link hebben met een andere Duitse wave groep die u op zaterdag aan het werk kon zien, Escape With Romeo. De bindende figuur tussen de twee is Thomas Elbern. Maar goed, da’s voor de kommaneukers. Ik wil maar zeggen dat deze band een aantal leuke nummers op zijn actief heeft zoals “Your Master is Calling”, “Walking On Both Sides” of “Michelle” die u beslist eens moet gehoord hebben. Op vandaag is Pink Turns Blue (opnieuw) actief en dat bewijzen ze zondag 18 augustus in Waregem!

Over Whispering Sons (17u35, Wave Cave) moet ik u niet veel meer vertellen. Belgisch en hoogstaand. Claustrofobische post punk die zo uit de jaren 80 zou kunnen komen. Terecht winnaar van Humo’s Rock Rally, al wisten de heren van de jury daar toen zelf niet wat er gebeurde. Cold wavend Limburg was weer even terug. In zijn eentje wist de band zelfs weer even de interesse van de nationale omroep in een fenomeen als new wave aan te wakkeren. Hier leest u de Dark Entries review van hun album “Image” en hier een interview uit 2016 dat Dark Entries toen reeds met deze Belgische (meer dan) belofte had. Afspraak 17u35 in de Wave Cave, en daarna gaan we met z’n allen een frietje steken!

Apoptygma Berzerk (19u35, Wave Cave) mag weer een beetje elektronische pop in de Wave Cave rond strooien. De groep rond de Noor Stephan Groth genoot aan het begin van diens carriére veel populariteit in de zwarte scene met zeer dansgrage, alternatieve electro albums als ”Soli Deo Gloria” en het absolute succesalbum “7” . Nadien koos Apoptygma Berzerk voor een meer commerciële richting maar dat belette Apoptygma Berzerk niet om zeer regelmatig nieuwe albums uit te brengen die tot ver buiten de scene aanhang vonden. Dit jaar verscheen de overzichtscompilatie “SDGXXV” waarop een carrière van ondertussen 27 jaar in remix vorm wordt gepresenteerd. Ik durf hopen op een aantal oude, geniale songs als “Burning Heretic”, “Bitch”, “Spiritual Reality” en ja waarom niet “Non Stop Violence” of “Love Never Dies”. Dan wordt het een heus feestje!

Na de elektronishe klanken van Apoptygma Berzerk mag de gitaar weer zegevieren in de Wave Cave, want daar staat dan New Model Army (21u35, Wave Cave). De groep van de nimmer aflatende Justin Sullivan, die reeds in 1984 in volle post punk tijd met het debuut “Vengeance” op de proppen kwam om sedertien nooit meer te verdwijnen. Het leverde de groep een internationale en zeer loyale fanbasis op. Muzikaal put New Model Army uit post punken folk rock en werden ze tevens mee omarmt door de goth scene van de jaren 80. De groep is sterk politiek geëngageerd, maatschappijkritisch en predikt de revolutie. Dat was zo in 1984, dat is zo in 2019. Met een sterke live reputatie en een lading sterke, gevarieerde songs is dit een optreden die u moet zien. Hun laatste echte album heet “Winter” (2016), in 2018 verscheen de overzichtscompilatie (2dvd + 2cd) “Night Of A Thousand Voices”. Nog deze maand is het nagelnieuwe album "From Here" gepland.

De laatste groep van W-Fest, editie 2019, die in de Wave Cave mag aantreden is de Duitse body pop formatie And One (00u00, Wave Cave). De band rond voormalig tieneridool Steve Naghavi kent een beetje dezelfde verhaallijn als dat van Apoptygma Berzerk. Razend populair in de scene van de jaren 90, met heel wat onweerstaanbare succesnummers als “Metalhammer”, “Techno Man”, “Aus Der Träum”, “Tanz Der Arroganz”,... eerder ebm geïnspireerde songs, om later een meer electro pop richting te kiezen wat resulteerde in hits als “Sometimes” of “Military Fashion Show”... Steve Naghavi bouwde intussen ook een solo carrière uit maar ook met And One gaat ie nog regelmatig de hort op. Immer strak in het pak zoals de elektronische muziekjes die hij met And One brouwt. Lees hier de Dark Entries review van de singel “Zerstörer” die in 2011 verscheen! Rond 01u00 doet And One in de Wave Cave definitief het licht uit na 4 dagen W-Fest. Spijtig.

Er is op zondag uitraard ook nog een Synth Scene, en daar staan ook best een aantal groepen gepromgrammeerd die beslist de moeite lonen... Persoonlijk teken ik sowieso present bij Peter Hook And The Light (16u30, Synth Scene). Peter Hook, ooit bassist bij het legendarische Joy Division en nadien ook het vervolg New Order gaat met zijn band al een tijdje de hort op om de onsterfelijke klassiekers van Joy Division (en New Order) een zoveelste leven te geven. En niet meer dan terecht, Joy Division hoort ongetwijfeld thuis in het rijtje meest legendarische bands aller tijden, hun tijd muzikaal ver vooruit en het verhaal gaat dat hun sound mee aan de basis lag van de term ‘gothic’. Als notoire Joy Division adept kan ik natuurlijk niet ontbreken, nu al jammer dat dit concert maar een uurtje duurt. Peter Hook And The Light kan immers gerust twee uur doorgaan, het blijft wat mij betreft allemaal even geniaal en fantastisch.

Een andere band die live altijd een belevenis is en de tent vorig jaar op W-Fest in brand stak (figuurlijk uiteraard) is onze eigen Red Zebra (18u30, Synth Scene), balancerend op de jaren 80 esthetiek tussen cold wave en punk, zijn ze live een unieke belevenis en ook zij schudden klassieker na klassieker uit hun mouw. En geloof me, da’s zo veel meer dan alleen maar “I Can’t Live In A Living Room”, al raken ze bij pak weg Studio Brussel nog altijd niet veel verder. Foei. “Ultimate Stranger”, “Polar Club”, “Art Of Conversation”, “Bastogne”, “The Beauty Of The Beast”... en veel, veel meer. Klaar voor een pogo zo op het midden plein van de Synth Scene?Hier een review van hun best of vinyl “The Beauties Of The Beast - the best of Red Zebra 1980 -1983”. Altijd de moeie!

Uiteraard start het feest in de Synth Scene al een paar uren eerder en wel met de Franse post punk act Je T ’Aime (13u30, Synth Scene) die nog maar net achter de hoek komt piepen, want dit jaar verscheen hun titelloze debuut bij het Franse scene label Manic Depression Records. Ga deze Parijzenaars zien als u liefhebbert in actueel post punk geluid. Een post punk geluid, op zondag prominent aanwezig op de Synth Scene dat in de namiddag wordt gebroken door het Belgische Lavvi Ebbel, onsterfelijk geworden met “Victoria” en ook wel een heel klein beetje omdat een zekere Luckas Vander Taelen er de zang voor zijn rekening nam en neemt. Funky rock op jaren 80 new wave leest geschoeid. Toen kon en mocht immers alles!

Verder mogen ook nog jaren 80 iconen China Crisis (20u30, Synth Scene) en Jimmy Sommerville (22u40, Synth Scene) de jaren 80 sfeer in ere houden op zondag. China Crisis was een pop band die vlot zijn eerder melancholieke hitjes in de jaren 80 scoorde met als aller grootste allicht “Whisful Thinking”. Ook Jimmy Sommerville is een jaren 80 fenomeen die vooral me zijn Bronski Beat de gemoederen wist te beroeren, nadien lukte dat ook nog met The Communards en zelfs solo! Deze smalltwon boy doet het tegenwoordig solo maar nog altijd met evenveel enthousiasme en brio. Kort voor middernacht trekt hij de stekker uit de Synth Scene en meteen ook uit 4 dagen W-fest aldaar.

Op zondag is er trouwens ook nog altijd een Olivier Daout Stage. Op de laatste W-Fest dag kunt u er terecht voor optredens van Fehlfarben, Astrasonic en State Of The Union. Fehlfarben (18u00; Olivier Daout Stage) is een bekende Neue Deutsche Welle naam die met “Ein Jahr (Es Geht Voran) op heel wat new wave verzamelaars prijkt. Het mocht en mag een beetje funky zijn, vraag dat maar aan Lavvi Ebbel. De groep is op heden trouwens nog altijd actief en bewijst dat zondag op W-fest. Astrasonic (19u30, Olivier Daout Stage) is van Belgische makelij en brengt een mix van met elektronica doordrenkte post punk die resulteert in een meer atmosferische versie van het origineel. Tot slot mag het Amerikaanse State Of The Union (21u00, Olivier Daout Stage) een punt zetten achter dit podium. Electro pop, met een melancholiek dromerig maar ook donker randje. State Of The Union liet voor het eerst van zich horen in 2002 en vorig jaar nog zag het album “Indupop” het levenslicht.

Zo, ik hoop dat u zich gaat amuseren op deze W-Fest editie, dat u dat vier dagen lang zult doen en vooral dat u massaal aanwezig zult zijn. Voor een allerlaatste keer, nog geen ticket? Schaf er u dan nu één aan middels een druk op deze link!!!

Lees vooral ook onze voorbeschouwing deel 1 (donderdag), deel 2 (vrijdag) en deel 3 (zaterdag) En tot op W-fest!

Foto credits

Foto 2; Apoptygma Berzerk (c) marquis(pi)x

Foto 3; Red Zebra (c) Luc Luyten

Foto 4: Peter Hook And The Light (c) Marquix(pi)X

Foto 5; New Model Army (c) Luc Luyten

W-Fest

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...