casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

429 items

   

W-Fest, de countdown !!!
Dag 4, Zondag 18 augustus
06/08/2019, Kurt Ingels
 Bookmark and Share

06/08/2019 : W-Fest, de countdown !!! - Dag 4, Zondag 18 augustus
06/08/2019 : W-Fest, de countdown !!! - Dag 4, Zondag 18 augustus
06/08/2019 : W-Fest, de countdown !!! - Dag 4, Zondag 18 augustus
06/08/2019 : W-Fest, de countdown !!! - Dag 4, Zondag 18 augustus
06/08/2019 : W-Fest, de countdown !!! - Dag 4, Zondag 18 augustus
Time flies when you’re having fun... We zijn in onze voorbeschouwing al aan de laatste dag W-Fest. Gelukkig moet het straks nog allemaal echt gebeuren. Maar toch, zondag 18 augustus is beslist een dag die ook de moeite loont, zorg er dus voor dat u W-Fest de 4 dagen lang vol houdt... Hier leg ik even uit waarom ook zondag een must is, net als de voorgaande dagen overigens.

We openen op zondag, na een deugddoende maaltijd, om 12u45 in de Wave Cave, zoals voorgaande dagen, ditmaal met The Foreign Resort, een post punk trio uit Copenhagen dat ondertussen ook al weer 10 jaar onder ons is en recent nog met “Outnumbered” hun vierde album presenteerde. Strak, electronika en gitaar in balans voor catchy post punk songs, met een donkere rand. Toch een aanradertje om ook op zondag op tijd in die Wave Cave te zijn. U vindt na vier dagen onderhand vast zelf de weg!

Ook Kowalski (14u15, Wave Cave), een groep die al sedert de jaren 80 bezig is, past in dit rijtje, hun geluid is evenwel vettiger, zwaarder ook vandaar dat wel eens wordt gegoocheld met de term industrial rock. Maar ook hier snijden de gitaren diep in je vel, vooralsnog zijn er geen korstjes te zien. De groep viert trouwens zijn live comeback en belooft heel wat nummers uit un in 1982 uitgebrachte cult album “Schlagende Wetter” dat in hun thuisland de groep meteen een cultreputatie opleverde die tot op heden nog niet is getaand. Recent verscheen “Die Kowalski Protokolle”, een album die hun muziek uit de periode 1987-1995 verenigt.

We blijven in Duitsland, we blijven in de jaren 80. Pink Turns Blue (15u45; Wave Cave) was één van die vooraanstaande new wave groepen bij onze oosterburen die een link hebben met een andere Duitse wave groep die u op zaterdag aan het werk kon zien, Escape With Romeo. De bindende figuur tussen de twee is Thomas Elbern. Maar goed, da’s voor de kommaneukers. Ik wil maar zeggen dat deze band een aantal leuke nummers op zijn actief heeft zoals “Your Master is Calling”, “Walking On Both Sides” of “Michelle” die u beslist eens moet gehoord hebben. Op vandaag is Pink Turns Blue (opnieuw) actief en dat bewijzen ze zondag 18 augustus in Waregem!

Over Whispering Sons (17u35, Wave Cave) moet ik u niet veel meer vertellen. Belgisch en hoogstaand. Claustrofobische post punk die zo uit de jaren 80 zou kunnen komen. Terecht winnaar van Humo’s Rock Rally, al wisten de heren van de jury daar toen zelf niet wat er gebeurde. Cold wavend Limburg was weer even terug. In zijn eentje wist de band zelfs weer even de interesse van de nationale omroep in een fenomeen als new wave aan te wakkeren. Hier leest u de Dark Entries review van hun album “Image” en hier een interview uit 2016 dat Dark Entries toen reeds met deze Belgische (meer dan) belofte had. Afspraak 17u35 in de Wave Cave, en daarna gaan we met z’n allen een frietje steken!

Apoptygma Berzerk (19u35, Wave Cave) mag weer een beetje elektronische pop in de Wave Cave rond strooien. De groep rond de Noor Stephan Groth genoot aan het begin van diens carriére veel populariteit in de zwarte scene met zeer dansgrage, alternatieve electro albums als ”Soli Deo Gloria” en het absolute succesalbum “7” . Nadien koos Apoptygma Berzerk voor een meer commerciële richting maar dat belette Apoptygma Berzerk niet om zeer regelmatig nieuwe albums uit te brengen die tot ver buiten de scene aanhang vonden. Dit jaar verscheen de overzichtscompilatie “SDGXXV” waarop een carrière van ondertussen 27 jaar in remix vorm wordt gepresenteerd. Ik durf hopen op een aantal oude, geniale songs als “Burning Heretic”, “Bitch”, “Spiritual Reality” en ja waarom niet “Non Stop Violence” of “Love Never Dies”. Dan wordt het een heus feestje!

Na de elektronishe klanken van Apoptygma Berzerk mag de gitaar weer zegevieren in de Wave Cave, want daar staat dan New Model Army (21u35, Wave Cave). De groep van de nimmer aflatende Justin Sullivan, die reeds in 1984 in volle post punk tijd met het debuut “Vengeance” op de proppen kwam om sedertien nooit meer te verdwijnen. Het leverde de groep een internationale en zeer loyale fanbasis op. Muzikaal put New Model Army uit post punken folk rock en werden ze tevens mee omarmt door de goth scene van de jaren 80. De groep is sterk politiek geëngageerd, maatschappijkritisch en predikt de revolutie. Dat was zo in 1984, dat is zo in 2019. Met een sterke live reputatie en een lading sterke, gevarieerde songs is dit een optreden die u moet zien. Hun laatste echte album heet “Winter” (2016), in 2018 verscheen de overzichtscompilatie (2dvd + 2cd) “Night Of A Thousand Voices”. Nog deze maand is het nagelnieuwe album "From Here" gepland.

De laatste groep van W-Fest, editie 2019, die in de Wave Cave mag aantreden is de Duitse body pop formatie And One (00u00, Wave Cave). De band rond voormalig tieneridool Steve Naghavi kent een beetje dezelfde verhaallijn als dat van Apoptygma Berzerk. Razend populair in de scene van de jaren 90, met heel wat onweerstaanbare succesnummers als “Metalhammer”, “Techno Man”, “Aus Der Träum”, “Tanz Der Arroganz”,... eerder ebm geïnspireerde songs, om later een meer electro pop richting te kiezen wat resulteerde in hits als “Sometimes” of “Military Fashion Show”... Steve Naghavi bouwde intussen ook een solo carrière uit maar ook met And One gaat ie nog regelmatig de hort op. Immer strak in het pak zoals de elektronische muziekjes die hij met And One brouwt. Lees hier de Dark Entries review van de singel “Zerstörer” die in 2011 verscheen! Rond 01u00 doet And One in de Wave Cave definitief het licht uit na 4 dagen W-Fest. Spijtig.

Er is op zondag uitraard ook nog een Synth Scene, en daar staan ook best een aantal groepen gepromgrammeerd die beslist de moeite lonen... Persoonlijk teken ik sowieso present bij Peter Hook And The Light (16u30, Synth Scene). Peter Hook, ooit bassist bij het legendarische Joy Division en nadien ook het vervolg New Order gaat met zijn band al een tijdje de hort op om de onsterfelijke klassiekers van Joy Division (en New Order) een zoveelste leven te geven. En niet meer dan terecht, Joy Division hoort ongetwijfeld thuis in het rijtje meest legendarische bands aller tijden, hun tijd muzikaal ver vooruit en het verhaal gaat dat hun sound mee aan de basis lag van de term ‘gothic’. Als notoire Joy Division adept kan ik natuurlijk niet ontbreken, nu al jammer dat dit concert maar een uurtje duurt. Peter Hook And The Light kan immers gerust twee uur doorgaan, het blijft wat mij betreft allemaal even geniaal en fantastisch.

Een andere band die live altijd een belevenis is en de tent vorig jaar op W-Fest in brand stak (figuurlijk uiteraard) is onze eigen Red Zebra (18u30, Synth Scene), balancerend op de jaren 80 esthetiek tussen cold wave en punk, zijn ze live een unieke belevenis en ook zij schudden klassieker na klassieker uit hun mouw. En geloof me, da’s zo veel meer dan alleen maar “I Can’t Live In A Living Room”, al raken ze bij pak weg Studio Brussel nog altijd niet veel verder. Foei. “Ultimate Stranger”, “Polar Club”, “Art Of Conversation”, “Bastogne”, “The Beauty Of The Beast”... en veel, veel meer. Klaar voor een pogo zo op het midden plein van de Synth Scene?Hier een review van hun best of vinyl “The Beauties Of The Beast - the best of Red Zebra 1980 -1983”. Altijd de moeie!

Uiteraard start het feest in de Synth Scene al een paar uren eerder en wel met de Franse post punk act Je T ’Aime (13u30, Synth Scene) die nog maar net achter de hoek komt piepen, want dit jaar verscheen hun titelloze debuut bij het Franse scene label Manic Depression Records. Ga deze Parijzenaars zien als u liefhebbert in actueel post punk geluid. Een post punk geluid, op zondag prominent aanwezig op de Synth Scene dat in de namiddag wordt gebroken door het Belgische Lavvi Ebbel, onsterfelijk geworden met “Victoria” en ook wel een heel klein beetje omdat een zekere Luckas Vander Taelen er de zang voor zijn rekening nam en neemt. Funky rock op jaren 80 new wave leest geschoeid. Toen kon en mocht immers alles!

Verder mogen ook nog jaren 80 iconen China Crisis (20u30, Synth Scene) en Jimmy Sommerville (22u40, Synth Scene) de jaren 80 sfeer in ere houden op zondag. China Crisis was een pop band die vlot zijn eerder melancholieke hitjes in de jaren 80 scoorde met als aller grootste allicht “Whisful Thinking”. Ook Jimmy Sommerville is een jaren 80 fenomeen die vooral me zijn Bronski Beat de gemoederen wist te beroeren, nadien lukte dat ook nog met The Communards en zelfs solo! Deze smalltwon boy doet het tegenwoordig solo maar nog altijd met evenveel enthousiasme en brio. Kort voor middernacht trekt hij de stekker uit de Synth Scene en meteen ook uit 4 dagen W-fest aldaar.

Op zondag is er trouwens ook nog altijd een Olivier Daout Stage. Op de laatste W-Fest dag kunt u er terecht voor optredens van Fehlfarben, Astrasonic en State Of The Union. Fehlfarben (18u00; Olivier Daout Stage) is een bekende Neue Deutsche Welle naam die met “Ein Jahr (Es Geht Voran) op heel wat new wave verzamelaars prijkt. Het mocht en mag een beetje funky zijn, vraag dat maar aan Lavvi Ebbel. De groep is op heden trouwens nog altijd actief en bewijst dat zondag op W-fest. Astrasonic (19u30, Olivier Daout Stage) is van Belgische makelij en brengt een mix van met elektronica doordrenkte post punk die resulteert in een meer atmosferische versie van het origineel. Tot slot mag het Amerikaanse State Of The Union (21u00, Olivier Daout Stage) een punt zetten achter dit podium. Electro pop, met een melancholiek dromerig maar ook donker randje. State Of The Union liet voor het eerst van zich horen in 2002 en vorig jaar nog zag het album “Indupop” het levenslicht.

Zo, ik hoop dat u zich gaat amuseren op deze W-Fest editie, dat u dat vier dagen lang zult doen en vooral dat u massaal aanwezig zult zijn. Voor een allerlaatste keer, nog geen ticket? Schaf er u dan nu één aan middels een druk op deze link!!!

Lees vooral ook onze voorbeschouwing deel 1 (donderdag), deel 2 (vrijdag) en deel 3 (zaterdag) En tot op W-fest!

Foto credits

Foto 2; Apoptygma Berzerk (c) marquis(pi)x

Foto 3; Red Zebra (c) Luc Luyten

Foto 4: Peter Hook And The Light (c) Marquix(pi)X

Foto 5; New Model Army (c) Luc Luyten

W-Fest

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Alphamay - Conformity

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een synthpop-cd heb besproken. Alphamay is een Duitse band die ik zo’n 3 jaar geleden heb leren kennen. Toen ik in 2017 het album 'The Simulation Hypothesis' meekreeg op de redactievergadering, wist ik niet waaraan mij te verwachten. Maar ik was meteen gewonnen voor de muziek van dit duo, ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

lees meer...
CD BESPREKING : Lisfrank - The Human

Bij Final Muzik was men zeer in zijn nopjes met de Dark Entries review van “Elevator” (klik de link onder deze review) en dus kregen we de meest recente release in onze postbus van deze Italiaanse legende diens conceptie terug gaat tot in 1980! Inderdaad 40 jaar terug in de tijd besloot ene Fulvio Guidarelli mee te surfen op ...

lees meer...
CD BESPREKING : Kregel - #1

Onder de Limburgse grond is er best wel meer te vinden dan enkel steenkool. Verdraaid goede muziek bijvoorbeeld, want als trouwe Dark Entries lezer weet u dat er binnen uw geliefde genre door de jaren heen heel wat artiesten hun bakermat in het bronsgroen eikenhout hadden/hebben staan. Denk maar aan Siglo XX, Struggler, Gruppenbild of meer ...

lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
CD BESPREKING : Red Velvet Deception - Like Rain

Rijkelijk laat. Ik geef het grif toe. Het was het nummer “So Low” op de compilatie “A Matter Of Concepts - a post punk and wave compilation”, die reeds in 2018 bij het Zweedse Dead Wax Records verscheen maar pas enige maanden geleden in mijn bezit kwam, die met op deze band attendeerde. De aanleiding ongetwijfeld het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Croatian Amor & Varg²™ - Body Of Water/Body Of Carbon

Met Duitse pagan metalbands valt niet te sollen. Dat mocht de Zweed Jonas Rönnberg aan den lijve ondervinden. Hij zag zich genoodzaakt om zijn artiestennaam Varg te veranderen na zeer nadrukkelijke navraag van een band met dezelfde naam. Dat Rönnberg er nog wel mee kon lachen, vermoeden we uit het feit van zijn nieuw gekozen alias: ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...

lees meer...
NIEUWS 22/06/2020 : Enzo Kreft gaat door en door

Enzo Kreft had ons in 2019 al zeer aangenaam verrast met 'Control', een conceptplaat over de nevenwerkingen van de technologische vooruitgang. De plaat was de derde al sinds Enzo in 2016 na een lange pauze terug begon te musiceren. Hij laat er geen gras over groeien, want er staat al een nieuwe plaat in de steigers. De exacte uitgavedatum ...