casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

429 items

   

W-Fest, the countdown !!!
W-Dag 3, zaterdag 17 augustus
03/08/2019, Kurt Ingels
 Bookmark and Share

03/08/2019 : W-Fest, the countdown !!! - W-Dag 3, zaterdag 17 augustus
03/08/2019 : W-Fest, the countdown !!! - W-Dag 3, zaterdag 17 augustus
03/08/2019 : W-Fest, the countdown !!! - W-Dag 3, zaterdag 17 augustus
03/08/2019 : W-Fest, the countdown !!! - W-Dag 3, zaterdag 17 augustus
03/08/2019 : W-Fest, the countdown !!! - W-Dag 3, zaterdag 17 augustus
Zo goed als uitverkocht deze dag bij het schrijven van deze voorbeschouwing, dus rep je. Waarom bijna uitverkocht? Wel vaak werkt een loonslaaf niet in het weekend, ook al is het dan verlofperiode, anderzijds moet ik samen met u ook de affiche eens onder de loepe nemen want mogelijks ligt ook daar (een deel) van de verklaring.

De muziekjes starten om 12u45, weer in de Wave Cave ditmaal met het eerder onbekende Duitse Sono. Schoorvoetende en gemuteerde funky electro rock. Terwijl u het terrein binnenwandelt fluiten de beats je al om de oren om je wakker de schudden voor een nieuwe dag W-fest. Ik blijf voor uw leesgemak even in de Wave Cave waar na Sono electro pioniers Portion Control (14u15 Wave Cave) van jetje mogen geven. Opgericht in 1979 en ik schrijf 2019, da’s een carrière in het alternatieve circuit van 40 jaar! Wie doet hun dat na (er staan er nog een worp op de affiche, maar dan nog). Echt groot waren ze nooit maar cult altijd! Electro van ebm, tot pop tot meer techno experiment ze hebben het allemaal op hun conto staan. “The Great Divide” moet trouwens zowat het meest onderschatte popnummer aller tijden zijn.

Uiteraard is men in de Synth Scene ondertussen ook los gegaan, maar daarover verder meer. Ik blijf met u even in de Wave Cave waar het nu de beurt is aan de Duitse electro / ebm formatie Tyske Ludder (15u55 Black Cave). Een groep die ondertussen ook al aardig wat jaartjes op de teller heeft staan. Hun debuut “Bombt Die Mörder” dateert alweer van 1994, hun meest recente album “Evolution” van 2015. En passant kunt u hier de Dark Entries review lezen van het album “Diaspora” dat in 2011 verscheen bij het ondertussen verdwenen Black Rain label. Genoeg dansbeats die je om de oren zullen knetteren en wie weet dat u nog een keer de horlepiep op hun electro versie van het drinklied “Was Sollen Wir Trinken” (ik neem aan dat u reeds twee dagen bezig bent en het geen 7 dagen maar volhoudt) danst.

Na het knetteren van de beats is electro wave formatie Escape With Romeo (17u45, Wave Cave) een welgekomen verademing. Ook alweer 30 jaar op de teller, deze Duitsers die nooit echt buiten de landsgrenzen doorbraken. Geheel ten onrechte overigens, wat ze ongetwijfeld zullen bewijzen. Mesh is ook zo’n naam die al een tijdje meegaat, atypische electro pop uit Engeland die vooral eind jaren 90 en in het nieuwe millennium met hun melancholische edoch dansbare deuntjes ook bij ons een fanbasis wist te verzamelen. Hun laatste wapenfeit, het live album “Live At Neues Gewandhaus Leipzig” uit 2017, ik rakelde voor u de Dark Entries review van “A Perfect Soluton” op.

Met Blutengel (21u50, Black Cave) duikt alweer een populaire Duitse formatie op. De figuur van Christian Pohl (Seelenkrank, Terminal Choice, Tumor, Miss Construction,...) is ondertussen zowat een levende legende en draait al eeuwen mee in de scene. Met Blutengel, het bravere vervolg op het fetisj project Seelenkrank, starrte hij in 1999 en tot op heden verschijnt zowat elk jaar wel nieuw materiaal van deze donkere electro pop formatie. Dansbaar en melodieus, mij zou het niet verwonderen dat er een bende vanuit de Synth Scene naar de Black Cave komt gerend bij het horen van deze aanstekelijke, gladde maar onweerstaanbare deuntjes. Ik denk dat dit een feestje wordt, pop muziek met een bloedend randje. Hier leest u onze review van hun meest recente wapenfeit, het album “Ungott”.

En we gaan nog effe door in de Black Cave, want om 23u00 staat daar Killing Joke op het programma. Een groep die allicht geen introductie meer behoeft en waarwan de populariteit beslist verder rijkt dan de zwarte scene. Live zeer sterk, met geboren entertainer Jaz Coleman aan het roer is deze naam een constante, zelfs in top - en eindejaarslijstjes duikt hun wereldhit “Love Like Blood” nog altijd op. Maar Killing Joke is veel, veel meer dan die ene hit. Leest u maar eens de reveiw van hun in 2010 verschenen album “In Excelcis” bijvoorbeeld dat door de Dark Entries vakjury met een 10/10 werd beoordeeld.

Nitzer Ebb (01u20, Blakc Cave) heeft de eer op zondag een punt te zetten achter de zaterdag. Dé Britse ebm formatie van de eerste golf die samen met onze eigen Front 242 het genre op de kaart zette. Stompend en rauw, oldschool dus. Of ebm zoals het in essentie werd bedacht. Een subgenre tijdens de new wave jaren dat op vandaag nog altijd overleeft en garant staat voor een feestje. In 2019, dit jaar dus belooft het Mute label de backcatologus van deze ebm krijgers integraal opnieuw uit te brengen wat de belangstelling in de Nitzer Ebb beats weer eens zou kunnen doen oplaaien. Ik ben daar alvast niet rouwig om. De groep probeerde in een meer recent verleden hun geluid wat bij te sturen, zoals u in deze review van het album “Industrial Complex” leest maar de kern is altijd Nitzer Ebb gebleven. Join in The Chant. De laatste doet het licht uit!

Er is natuurlijk op zaterdag ook een Synth Scene, en die zwaait open om 13u30 met onze eigen Schmutz. Wave pop die zich in het hart van elke echte Belg heeft gespeeld met de grote hit “Love Games”. Ik wed dat er heel wat nostalgici al in de vroegte verzamelen blazen voor het podium om dit nog eens live te beleven. Belpop van het betere soort.

Ook niet te versmaden, de gekkerds van Sigue Sigue Sputnik Electronic (15u05 Synth Scene) beter bekend in de jaren 80 zonder de Electronic maar nu nog altijd van wereldfaam met het knotsgekke maar onweerstaanbare “Love Missile F1 - 11” waarmee ze bewezen visionairen te zijn, ver hun tijd vooruit. In de avant-garde scene sloeg hun geluid in als een bom. Sigue it up! Gekleed als alien punkers maakten ze sci fi rock’n roll dat perfect in het new wave laadje paste. Grijp de kans nog een keertje gek te doen oudjes, het leven is al serieus genoeg. Agspraak 15u05 Synth Scene, want zo de ouden zongen zo piepen de jongen!

En het houdt daar niet op de zaterdag. Wat dacht u van Psyche. Deze band had wat mij betreft even goed in de de Black Cave kunnen staan. Want evenzeer een lieveling van het zwart uitgedoste volkje onze Darin Huss. Electro pop van het charmante soort, hitgevoelig maar met altijd dat tikkeltje meer. Oorspronkelijk uit Canada maar al jaren residerend in Duitsland, waar Psyche nog regelmatig nieuwe songs lost. Nog een keertje “The Saint Became A Lush” Darrin? Als ik het beleefd vraag? Al ben ik met “Unveiling The Secret” ook al tevreden. Hier nog wat extra lectuur met een review van een verjaardagseditie van het album “The Influence”, zonder dank.

De meest onbekende naam op zaterdag is misschien wel Rational Youth (18u45 Synth Scene), evenzeer uit Canada, maar hun muziekjes doen misschien wel een belletje rinkelen. Premature, analoge synth pop met een knipoog naar de geluidjes van Kraftwerk. Populair in de prille jaren 80 maar ondertussen aan een tweede of derde jeugd begonnen. Laat u verrasssen! Dat mag u u ook laten doen door de Lene Lovich Band (20u50, Synth Scene) bekend van de monsterhit “Lucky Number” die u op tientallen new wave compilaties terug vindt. Ik zag de groep een tweetal jaar geleden, kort na hun herontwaken, en ik was aangenaam verrast door de energie en de kracht van hun new wave songs zo veel jaren na datum. Nog maar eens het bewijs dat new wave op vandaag nog altijd één van de meest relevante muziekgenres is. Zonder new wave waren de jaren 80 morsdood. Ik raad ze aan!

Afsluiten doen we in de Synth Scene met een andere klepper die vooral naam en faam vergaarde in de jaren 80 en die een aantal onsterfelijke, intelligente electro pop songs met weerhaakjes bij elkaar schreven. Ik heb het over The Human League (00u10, Synth Scene), in de jaren 80 zorgde Phil Oakey en zijn twee dames voor vernieuwing in het pop circuit. Ongetwijfeld waren zij mee de avant-garde van de electro pop, in die jaren en sloten ze daardoor moeiteloos aan bij de toen bloeiende new wave scene. “Being Boiled” kent u vast nog wel of “The Lebanon” of “Don’t You want Me” of... ik kan nog wel een tijdje doorgaan. De groep keerde na de jaren terug, onder andere met het album “Credo” uit 2011 van welk ik u hier graag de Dark Entries review presenteert. The Human League over Waregem op 17 augustus!

Intussen kunnen we uiteraard ook weer even de sfeer in de Olivier Daout Stage gaan opsnuiven waar om 16u00 de Belgische punk band The Defenitivo’s act de présence geven, hun wereldhit heet “Coutrai Tonight”. Om 17u20 treed het Franse Little Nemo aan, een naam die bij de echte die hards een belletje moet doen rinkelen. Postpunk, art rock, new wave het zijn labels die perfect aan deze formatie, die haar hoogdagen in de jaren 80 kende, kleven. De groep is ondertussen weer actief en bracht recent het album “Out Of The Blue” uit.

Om 18u40 doen The Tiny Magnetic Pets op de Olivier Dayout Stage hun ding. Ik geef grif toe dat deze naam mij voorheen onbekend was en ik evenzeer bij mijn vriend google moest aankloppen om te horen wat deze Engelsen hebben te bieden. Ik kom terecht bij een olijk trio dat fel door de jaren 80 beinvloedde gitaar pop brengt. Het klinkt allemaal onschuldig, maar kleeft wel aan je vel. Ik neem alvast een kijkje want ik moet daar toch zijn voor een band die ik absoluut wil aanraden, Then Comes Silence (20u10, Olivier Daout Stage). Post punk met sterke gothic rock elementen uit Zweden. Zwaar onderschat en met “Strangers” in een rechtvaardige wereld een wereldhit. Ga dat zien! Ik ben er ook!

Zo, W-Fest verwacht u. En niet alleen op deze zaterdag. Met zondag zetten we een punt acher deze voorbeschouwing. As je dit leest lijkt het allemaal te mooit om waar te zijn maar het is echt! Laten we met z’n allen Waregem innemen. Nog geen ticket? Bestel er nu eentje via deze link!

W-Fest

Foto credits;

Foto 2; Blutengel (c) Luc Luyten

Foto 3; Lene Lovich (c) Luc Luyten

Foto 4; Killling Joke (c) Benny Serneels

Foto 5: The Human League (c) Marquis(pi)X

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Alphamay - Conformity

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een synthpop-cd heb besproken. Alphamay is een Duitse band die ik zo’n 3 jaar geleden heb leren kennen. Toen ik in 2017 het album 'The Simulation Hypothesis' meekreeg op de redactievergadering, wist ik niet waaraan mij te verwachten. Maar ik was meteen gewonnen voor de muziek van dit duo, ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

lees meer...
CD BESPREKING : Lisfrank - The Human

Bij Final Muzik was men zeer in zijn nopjes met de Dark Entries review van “Elevator” (klik de link onder deze review) en dus kregen we de meest recente release in onze postbus van deze Italiaanse legende diens conceptie terug gaat tot in 1980! Inderdaad 40 jaar terug in de tijd besloot ene Fulvio Guidarelli mee te surfen op ...

lees meer...
CD BESPREKING : Kregel - #1

Onder de Limburgse grond is er best wel meer te vinden dan enkel steenkool. Verdraaid goede muziek bijvoorbeeld, want als trouwe Dark Entries lezer weet u dat er binnen uw geliefde genre door de jaren heen heel wat artiesten hun bakermat in het bronsgroen eikenhout hadden/hebben staan. Denk maar aan Siglo XX, Struggler, Gruppenbild of meer ...

lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
CD BESPREKING : Red Velvet Deception - Like Rain

Rijkelijk laat. Ik geef het grif toe. Het was het nummer “So Low” op de compilatie “A Matter Of Concepts - a post punk and wave compilation”, die reeds in 2018 bij het Zweedse Dead Wax Records verscheen maar pas enige maanden geleden in mijn bezit kwam, die met op deze band attendeerde. De aanleiding ongetwijfeld het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Croatian Amor & Varg²™ - Body Of Water/Body Of Carbon

Met Duitse pagan metalbands valt niet te sollen. Dat mocht de Zweed Jonas Rönnberg aan den lijve ondervinden. Hij zag zich genoodzaakt om zijn artiestennaam Varg te veranderen na zeer nadrukkelijke navraag van een band met dezelfde naam. Dat Rönnberg er nog wel mee kon lachen, vermoeden we uit het feit van zijn nieuw gekozen alias: ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...

lees meer...
NIEUWS 22/06/2020 : Enzo Kreft gaat door en door

Enzo Kreft had ons in 2019 al zeer aangenaam verrast met 'Control', een conceptplaat over de nevenwerkingen van de technologische vooruitgang. De plaat was de derde al sinds Enzo in 2016 na een lange pauze terug begon te musiceren. Hij laat er geen gras over groeien, want er staat al een nieuwe plaat in de steigers. De exacte uitgavedatum ...