casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

449 items

   

W-Fest, the countdown !!!
W-Dag 3, zaterdag 17 augustus
03/08/2019, Kurt Ingels
 Bookmark and Share

03/08/2019 : W-Fest, the countdown !!! - W-Dag 3, zaterdag 17 augustus
03/08/2019 : W-Fest, the countdown !!! - W-Dag 3, zaterdag 17 augustus
03/08/2019 : W-Fest, the countdown !!! - W-Dag 3, zaterdag 17 augustus
03/08/2019 : W-Fest, the countdown !!! - W-Dag 3, zaterdag 17 augustus
03/08/2019 : W-Fest, the countdown !!! - W-Dag 3, zaterdag 17 augustus
Zo goed als uitverkocht deze dag bij het schrijven van deze voorbeschouwing, dus rep je. Waarom bijna uitverkocht? Wel vaak werkt een loonslaaf niet in het weekend, ook al is het dan verlofperiode, anderzijds moet ik samen met u ook de affiche eens onder de loepe nemen want mogelijks ligt ook daar (een deel) van de verklaring.

De muziekjes starten om 12u45, weer in de Wave Cave ditmaal met het eerder onbekende Duitse Sono. Schoorvoetende en gemuteerde funky electro rock. Terwijl u het terrein binnenwandelt fluiten de beats je al om de oren om je wakker de schudden voor een nieuwe dag W-fest. Ik blijf voor uw leesgemak even in de Wave Cave waar na Sono electro pioniers Portion Control (14u15 Wave Cave) van jetje mogen geven. Opgericht in 1979 en ik schrijf 2019, da’s een carrière in het alternatieve circuit van 40 jaar! Wie doet hun dat na (er staan er nog een worp op de affiche, maar dan nog). Echt groot waren ze nooit maar cult altijd! Electro van ebm, tot pop tot meer techno experiment ze hebben het allemaal op hun conto staan. “The Great Divide” moet trouwens zowat het meest onderschatte popnummer aller tijden zijn.

Uiteraard is men in de Synth Scene ondertussen ook los gegaan, maar daarover verder meer. Ik blijf met u even in de Wave Cave waar het nu de beurt is aan de Duitse electro / ebm formatie Tyske Ludder (15u55 Black Cave). Een groep die ondertussen ook al aardig wat jaartjes op de teller heeft staan. Hun debuut “Bombt Die Mörder” dateert alweer van 1994, hun meest recente album “Evolution” van 2015. En passant kunt u hier de Dark Entries review lezen van het album “Diaspora” dat in 2011 verscheen bij het ondertussen verdwenen Black Rain label. Genoeg dansbeats die je om de oren zullen knetteren en wie weet dat u nog een keer de horlepiep op hun electro versie van het drinklied “Was Sollen Wir Trinken” (ik neem aan dat u reeds twee dagen bezig bent en het geen 7 dagen maar volhoudt) danst.

Na het knetteren van de beats is electro wave formatie Escape With Romeo (17u45, Wave Cave) een welgekomen verademing. Ook alweer 30 jaar op de teller, deze Duitsers die nooit echt buiten de landsgrenzen doorbraken. Geheel ten onrechte overigens, wat ze ongetwijfeld zullen bewijzen. Mesh is ook zo’n naam die al een tijdje meegaat, atypische electro pop uit Engeland die vooral eind jaren 90 en in het nieuwe millennium met hun melancholische edoch dansbare deuntjes ook bij ons een fanbasis wist te verzamelen. Hun laatste wapenfeit, het live album “Live At Neues Gewandhaus Leipzig” uit 2017, ik rakelde voor u de Dark Entries review van “A Perfect Soluton” op.

Met Blutengel (21u50, Black Cave) duikt alweer een populaire Duitse formatie op. De figuur van Christian Pohl (Seelenkrank, Terminal Choice, Tumor, Miss Construction,...) is ondertussen zowat een levende legende en draait al eeuwen mee in de scene. Met Blutengel, het bravere vervolg op het fetisj project Seelenkrank, starrte hij in 1999 en tot op heden verschijnt zowat elk jaar wel nieuw materiaal van deze donkere electro pop formatie. Dansbaar en melodieus, mij zou het niet verwonderen dat er een bende vanuit de Synth Scene naar de Black Cave komt gerend bij het horen van deze aanstekelijke, gladde maar onweerstaanbare deuntjes. Ik denk dat dit een feestje wordt, pop muziek met een bloedend randje. Hier leest u onze review van hun meest recente wapenfeit, het album “Ungott”.

En we gaan nog effe door in de Black Cave, want om 23u00 staat daar Killing Joke op het programma. Een groep die allicht geen introductie meer behoeft en waarwan de populariteit beslist verder rijkt dan de zwarte scene. Live zeer sterk, met geboren entertainer Jaz Coleman aan het roer is deze naam een constante, zelfs in top - en eindejaarslijstjes duikt hun wereldhit “Love Like Blood” nog altijd op. Maar Killing Joke is veel, veel meer dan die ene hit. Leest u maar eens de reveiw van hun in 2010 verschenen album “In Excelcis” bijvoorbeeld dat door de Dark Entries vakjury met een 10/10 werd beoordeeld.

Nitzer Ebb (01u20, Blakc Cave) heeft de eer op zondag een punt te zetten achter de zaterdag. Dé Britse ebm formatie van de eerste golf die samen met onze eigen Front 242 het genre op de kaart zette. Stompend en rauw, oldschool dus. Of ebm zoals het in essentie werd bedacht. Een subgenre tijdens de new wave jaren dat op vandaag nog altijd overleeft en garant staat voor een feestje. In 2019, dit jaar dus belooft het Mute label de backcatologus van deze ebm krijgers integraal opnieuw uit te brengen wat de belangstelling in de Nitzer Ebb beats weer eens zou kunnen doen oplaaien. Ik ben daar alvast niet rouwig om. De groep probeerde in een meer recent verleden hun geluid wat bij te sturen, zoals u in deze review van het album “Industrial Complex” leest maar de kern is altijd Nitzer Ebb gebleven. Join in The Chant. De laatste doet het licht uit!

Er is natuurlijk op zaterdag ook een Synth Scene, en die zwaait open om 13u30 met onze eigen Schmutz. Wave pop die zich in het hart van elke echte Belg heeft gespeeld met de grote hit “Love Games”. Ik wed dat er heel wat nostalgici al in de vroegte verzamelen blazen voor het podium om dit nog eens live te beleven. Belpop van het betere soort.

Ook niet te versmaden, de gekkerds van Sigue Sigue Sputnik Electronic (15u05 Synth Scene) beter bekend in de jaren 80 zonder de Electronic maar nu nog altijd van wereldfaam met het knotsgekke maar onweerstaanbare “Love Missile F1 - 11” waarmee ze bewezen visionairen te zijn, ver hun tijd vooruit. In de avant-garde scene sloeg hun geluid in als een bom. Sigue it up! Gekleed als alien punkers maakten ze sci fi rock’n roll dat perfect in het new wave laadje paste. Grijp de kans nog een keertje gek te doen oudjes, het leven is al serieus genoeg. Agspraak 15u05 Synth Scene, want zo de ouden zongen zo piepen de jongen!

En het houdt daar niet op de zaterdag. Wat dacht u van Psyche. Deze band had wat mij betreft even goed in de de Black Cave kunnen staan. Want evenzeer een lieveling van het zwart uitgedoste volkje onze Darin Huss. Electro pop van het charmante soort, hitgevoelig maar met altijd dat tikkeltje meer. Oorspronkelijk uit Canada maar al jaren residerend in Duitsland, waar Psyche nog regelmatig nieuwe songs lost. Nog een keertje “The Saint Became A Lush” Darrin? Als ik het beleefd vraag? Al ben ik met “Unveiling The Secret” ook al tevreden. Hier nog wat extra lectuur met een review van een verjaardagseditie van het album “The Influence”, zonder dank.

De meest onbekende naam op zaterdag is misschien wel Rational Youth (18u45 Synth Scene), evenzeer uit Canada, maar hun muziekjes doen misschien wel een belletje rinkelen. Premature, analoge synth pop met een knipoog naar de geluidjes van Kraftwerk. Populair in de prille jaren 80 maar ondertussen aan een tweede of derde jeugd begonnen. Laat u verrasssen! Dat mag u u ook laten doen door de Lene Lovich Band (20u50, Synth Scene) bekend van de monsterhit “Lucky Number” die u op tientallen new wave compilaties terug vindt. Ik zag de groep een tweetal jaar geleden, kort na hun herontwaken, en ik was aangenaam verrast door de energie en de kracht van hun new wave songs zo veel jaren na datum. Nog maar eens het bewijs dat new wave op vandaag nog altijd één van de meest relevante muziekgenres is. Zonder new wave waren de jaren 80 morsdood. Ik raad ze aan!

Afsluiten doen we in de Synth Scene met een andere klepper die vooral naam en faam vergaarde in de jaren 80 en die een aantal onsterfelijke, intelligente electro pop songs met weerhaakjes bij elkaar schreven. Ik heb het over The Human League (00u10, Synth Scene), in de jaren 80 zorgde Phil Oakey en zijn twee dames voor vernieuwing in het pop circuit. Ongetwijfeld waren zij mee de avant-garde van de electro pop, in die jaren en sloten ze daardoor moeiteloos aan bij de toen bloeiende new wave scene. “Being Boiled” kent u vast nog wel of “The Lebanon” of “Don’t You want Me” of... ik kan nog wel een tijdje doorgaan. De groep keerde na de jaren terug, onder andere met het album “Credo” uit 2011 van welk ik u hier graag de Dark Entries review presenteert. The Human League over Waregem op 17 augustus!

Intussen kunnen we uiteraard ook weer even de sfeer in de Olivier Daout Stage gaan opsnuiven waar om 16u00 de Belgische punk band The Defenitivo’s act de présence geven, hun wereldhit heet “Coutrai Tonight”. Om 17u20 treed het Franse Little Nemo aan, een naam die bij de echte die hards een belletje moet doen rinkelen. Postpunk, art rock, new wave het zijn labels die perfect aan deze formatie, die haar hoogdagen in de jaren 80 kende, kleven. De groep is ondertussen weer actief en bracht recent het album “Out Of The Blue” uit.

Om 18u40 doen The Tiny Magnetic Pets op de Olivier Dayout Stage hun ding. Ik geef grif toe dat deze naam mij voorheen onbekend was en ik evenzeer bij mijn vriend google moest aankloppen om te horen wat deze Engelsen hebben te bieden. Ik kom terecht bij een olijk trio dat fel door de jaren 80 beinvloedde gitaar pop brengt. Het klinkt allemaal onschuldig, maar kleeft wel aan je vel. Ik neem alvast een kijkje want ik moet daar toch zijn voor een band die ik absoluut wil aanraden, Then Comes Silence (20u10, Olivier Daout Stage). Post punk met sterke gothic rock elementen uit Zweden. Zwaar onderschat en met “Strangers” in een rechtvaardige wereld een wereldhit. Ga dat zien! Ik ben er ook!

Zo, W-Fest verwacht u. En niet alleen op deze zaterdag. Met zondag zetten we een punt acher deze voorbeschouwing. As je dit leest lijkt het allemaal te mooit om waar te zijn maar het is echt! Laten we met z’n allen Waregem innemen. Nog geen ticket? Bestel er nu eentje via deze link!

W-Fest

Foto credits;

Foto 2; Blutengel (c) Luc Luyten

Foto 3; Lene Lovich (c) Luc Luyten

Foto 4; Killling Joke (c) Benny Serneels

Foto 5: The Human League (c) Marquis(pi)X

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...