casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

410 items

   

BLACK EASTER -Dag 1
De fun, de hits.
21/04/2019, Dimi Brands
 Bookmark and Share

21/04/2019 : BLACK EASTER -Dag 1 - De fun, de hits.
21/04/2019 : BLACK EASTER -Dag 1 - De fun, de hits.
21/04/2019 : BLACK EASTER -Dag 1 - De fun, de hits.
21/04/2019 : BLACK EASTER -Dag 1 - De fun, de hits.
21/04/2019 : BLACK EASTER -Dag 1 - De fun, de hits.
Black Easter, in het verleden was het tweemaal het door ons erg gesmaakte muzikale paradepaardje van Dark Entries webmaster/mede Peek-A-Boo oprichter Ward de Prins. Ward overleed vorig jaar geheel onverwacht, en wat zou er mooier zijn qua eerbetoon aan deze prachtige persoon dan nog eens een keertje zijn festival te laten doorgaan ter zijner nagedachtenis?

Zo gezegd, zo gedaan: enkele artiesten die de vorige edities reeds van de partij waren werden aangevuld met enkele nieuwe namen, geheel naar de smaak van Ward. Want dat was Black Easter: Wards festival, dat geheel opgebouwd was uit artiesten waarvan hij vond dat ze hier in België een podium verdienden. Zo liet hij het Belgische publiek in het verleden reeds kennismaken met Evi Vine, Jo Quail, Grausame Töchter en Schneewittchen: artiesten die tot dan voor velen onbekende namen waren.

Deze zaterdag wordt in katholieke kringen ook wel Stille Zaterdag genoemd. Opener Your Life On Hold zijn duidelijk ketters van het zuiverste soort want het woord “stil” staat niet in hun vocabularium. Dit zestal brengt immers zeer potige gothic rock en dit op het gerespecteerde Solar Lodge label. Zanger John Wolf, het bekt internationaal beter dan Jan Dewulf, kennen we natuurlijk van Mildreda. Na twintig jaar in de weer te zijn met het draaien aan knopjes om elektronische klanken te produceren vond hij het tijd voor wat anders. Een carrièreswitch met succes zo bleek, want Your Life On Hold werd meteen met lovende kritieken opgepikt. Zelf noemen ze hun stijl post-goth, doch wij hoorden vooral onversneden gothic rock met een frisse nasmaak. Onvermijdelijk maakten we de vergelijking met The Sisters Of Mercy, Fields Of The Nephilim en Love Like Blood en vroegen ons meteen af waarom je nog (te) veel geld zou uitgeven aan het zoveelste teleurstellende concert van bijvoorbeeld The Sisters Of Mercy, als blijkt dat de toekomst van het gothic rock met een band als Your Life On Hold levendig gehouden wordt. De fun en de hits?, om even de slogan van de ter ziele gegane hitzender Radio Donna aan te halen? De fun was bij Your Life On Hold zeker van de partij, wat de hits betreft vermoeden we dat dit slechts een kwestie van tijd zal zijn, want aan sterk materiaal geen gebrek.

U weet het ondertussen wel: Dark Entries viert dit jaar zijn 25ste verjaardag. Een van de groepen die onlosmakelijk met ons magazine verbonden is, is The Breath Of Life. Ook zij vieren dit jaar een mijlpaal, al staan er bij hen nog vijf jaartjes meer op de teller. The Breath Of Life is een van die groepen die we reeds meermaals aan het werk zagen, en die ons ook nog nooit teleurgesteld hebben. Het was vanavond niet anders. Een mooi uitgebalanceerde set die klassiekers en nieuw werk bevatte, toonde het publiek dat de band rond de charismatische zangeres Isabel Dekeyser met recht en reden tot de top van de vaderlandse gothic blijft behoren. Daar waar Your Life On Hold koos voor door spierballen aangedreven power songs, daar ligt de nadruk bij The Breath Of Life nog steeds op de kenmerkende stem van Isabel, die zweeft tussen engel- en spookachtig en natuurlijk de vioolpartijen van Giovanni Bortolin. In het nieuwe werk laat men steeds meer stevige beats toe, die deze geoliede machine van nog iets meer vaseline voorzien. Wederom een fijn weerzien met hitjes als ‘Noamina’ en het aan Ward opgedragen ‘Falling Drops’ en natuurlijk mocht ook ‘Nasty Cloud’ niet ontbreken. Een van die nummers die, mochten we een overzichtscompilatie van 25 jaar Dark Entries samenstellen, ontegensprekelijk op de tracklist zou prijken.

De passage van Evi Vine, drie jaar geleden op Black Easter, stond bij menig bezoeker nog in het geheugen gegrift. Toen had ze net haar tweede album Give Your Heart To The Hawks uit, dit jaar mocht ze haar nieuwe (en in mijn oren nog betere) BLACK//LIGHT//WHITE//DARK komen voorstellen. Evi beschikt over de zogenaamd ‘juiste vrienden’: ten tijde van haar vorige langspeler kwamen we te weten dat Wayne Hussey grote fan was van Vine, en op haar nieuwe plaat kreeg ze hulp van Simon Gallup (The Cure) en Peter Yates (Fields Of The Nephilim). Ook was ze in het verleden te horen bij gothic supergroep The Eden House (net zoals de eveneens vanavond op het toneel verschijnende Monica Richards). We hoorden nu al drie optredens die telkens onder de gothic noemer vallen, en net zoveel totaal verschillende benaderingen. Een eentonig genre? Absoluut niet dus! Maar met alle respect stellen we dat Evi Vine bewees dat ze de “zwarte” podia met gemak kan overstijgen en een veel ruimer publiek kan aanspreken. Hoewel het jaar nog niet halfweg is, maakt BLACK//LIGHT//WHITE//DARK reeds een serieuze kans op de titel plaat van het jaar, en ook haar passage op Black Easter zal moeiteloos zijn weg naar ons eindejaarslijstje vinden. Evi klinkt even getormenteerd als Beth Gibbons (Portishead) en Chelsea Wolfe samen, reken hierbij nog eens gitzwarte, trage doom-gitaren die het perfecte klankbord hierbij vormen en het plaatje is wat ons betreft compleet. Zeer aangrijpend was ook de elektronische instrumental drijvend op een hartslagritme alwaar Evi een spoken word boven poneerde die handelde over de pijn die we ervaren in het alledaagse leven. Denk hierbij ook aan de mensen die er niet meer zijn, refereerde ze niet voor de eerste maal in haar set naar Ward. Ontroering in het kwadraat.

“You must leave in kindness”, en dat nam Evi letterlijk want na ieder nummer werd het publiek uitvoerig bedankt. Indrukwekkend hoe deze frêle, ietwat verlegen dame samen met haar band een zodanig explosieve indruk naliet dat we ruim na afloop nog stonden na te daveren.

Toch dienden we onze geest snel in te stellen op een tweede persoonlijke favoriet die vanavond zou optreden. Toen bekend werd gemaakt dat een nieuwe editie van Black Easter zou plaatsvinden en men mij ook om een paar tips vroeg moest ik niet lang twijfelen om, de smaak van Ward indachtig, naast Daemonia Nymphe (al lang op Wards verlanglijstje, maar daarover morgen meer) het duo Hackedepicciotto naar voren te schuiven.

Toch wel een puike prestatie dat men deze globetrotters met een vuistdik muzikaal parcours zo ver kreeg om de affiche aan te vullen. Alexander Hacke kennen we natuurlijk vooral als bassist bij Einstürzende Neubauten, levensgezellin Danielle De Picciotto was actief bij Space Cowboys en was een van de medeoprichters van de Love Parade. Enkele jaren geleden gaven ze hun woonst in Berlijn op en sindsdien trekken ze de wereld rond, constant tourend. Dat deze wereldse invloeden hun weg vinden in hun muziek mag dan ook niet verbazen. Naast gitaar (Hacke) en viool (De Picciotto) komen hierbij ook nog minder gebruikelijke instrumenten zoals autoharp en hurdy gurdy kijken, en geeft Alexander ook een sterk staaltje keelzang ten berde. Een zangstijl die hij eerder per toeval ontwikkelde, zoals u reeds kon lezen in het interview dat ik met het koppel had. De nadruk van het optreden lag op hun meest recente (en ijzersterke) album Menetekel, al was ‘Awake’ een fijne keuze uit het album Perseverantia (2016). Het was heerlijk wegdromen bij deze langgerekte nummers die een avant-garde afslag namen van het vanavond heersende gothic pad. Sta ons toe nog even te benadrukken dat we deze bonte stijlenmix nu net het mooie vinden aan een festival als Black Easter. Het was leuk om zien dat Alexander Hacke zich ten volle kon uitleven. Iets wat we bij de Neubauten eerlijk gezegd, zeker in vergelijking met de beginjaren, graag terug wat meer zouden zien/horen.

Afsluiten deed het koppel toepasselijk met ‘Prophecy’, een van de vele hoogtepunten uit Menetekel en waarbij het Bijbelse verhaal over de Zondeval van naderbij bekeken wordt.

Een optreden dat alle verwachtingen (en die waren metershoog gespannen) perfect inloste.

Wat we helaas niet kunnen zeggen over de passage van Monica Richards. Ze liet zich voor de gelegenheid vergezellen van Anthony Jones, die actief is bij Monastic en onder deze naam covers bracht van Suicide Commando en L’Âme Immortelle. Hoewel de man talrijke positieve reacties mocht ontvangen om diens stemgeluid, had hij wat ons betreft gerust thuis mogen blijven. Tijdens de vorige editie van Black Easter moest la Richards om gezondheidsredenen helaas verstek geven, we waren dan ook maar wat blij dat ze in volle glorie terug op het podium te bewonderen viel. Eerlijk is immers eerlijk: de stem van “The Muse” daar draaide het voor ons natuurlijk om, en daar was weinig op aan te merken. Dat zij van de twee hier de publiekstrekker is, daar moeten we immers niet flauw over doen. Monica besefte dit ook maar al te goed, lijkt ons, wanneer ze even van het podium stapt om ook Anthony zijn moment de gloire te gunnen. Muzikaal lag de nadruk op het elektronische, de twee jonkies op gitaar en bas ten spijt. Voor deze speciale samenwerking werden zowel solo nummers van Monica als van Anthony, maar ook oude Faith And The Muse nummers samengevoegd om tot een geheel nieuw resultaat gekneed te worden. Ook maakte het tweetal reeds samen een EP, en kent deze samenwerking zijn weerklank in een nog te verschijnen album. Het was leuk Monica Richards nog eens terug te zien, al vonden we de uitvoeringen vanavond net ietsje te gewoontjes. Het kan ook aijn dat we vanavond, zoals u kon lezen, reeds zodanig verwend zijn geweest, dat onze lat net ietsje te hoog geschoven werd. Dat we niet alleen deze mening waren toegedaan, bleek ook uit de wel zeer gemengde reacties van het publiek achteraf, waarvan een deel ons volmondig gelijk gaf terwijl het andere deel het duidelijk oneens met ons was.

De Nederlanders van Clan Of Xymox vormden de terechte afsluiter van deze eerste dag Black Easter. Om de cirkel rond te maken citeren we ook hier weer de slogan “de fun, de hits”, die ook hier beiden present tekenden. Hoewel een deel van het publiek na het optreden van Monica Richards reeds huis- of hotelwaarts keerde, kon het handjevol overblijvers hun hart ophalen aan tijdloze klassiekers als ‘Louise’, ‘Jasmine And Rose’, ‘A Day’ en een van Xymox’ allereerste nummers ‘Going Round’. Te oordelen aan de bewegingen die deze deuntjes bij het nog aanwezige publiek teweeg brachten leerden ons dat er nog lang geen sleet zit op deze darkwavers. Zelf zaten we echter al in ons hoofd met morgen, en het blije weerzien met de fantastische Jo Quail en Daemonia Nymphe.

De Nederlanders hadden er zelf duidelijk zin in, er kon zowaar nu en dan een grapje af bij Ronny Moorings, die (was het ironie?) het publiek toesprak als was het een tot de nok gevulde zaal. Want laat ons eerlijk zijn, de opkomst kon stukken beter. Vandaag heeft u geen excuses meer dat u paaseieren moet verstoppen, en dus rekenen we massaal op uw opkomst tijdens de tweede dag van dit zeer fijne festival.

Foto's: 1.Clan Of Xymox / 2.Monica Richards & Anthony Jones / 3.Hackedepicciotto / 4.Evi Vine / 5.The Breath Of Life door Luc Luyten.

Black Easter

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Xtort - Nothing Is Real

Ergens in de Peelrand, verscholen tussen de industrie van Eindhoven en Noordrijn-Westfalen ligt een aandoenlijk dorpje dat Gemert heet. Daar in de buurt van de plaatselijke bib ligt een klein maar gezellig poppodium dat De Bunker heet. Het is die bunker die de genaamde ‘Piet van Hoer’ tot zijn tweede domicilie heeft verkozen. ...

lees meer...
CD BESPREKING : Kasper Skullerud Værnes & Andreas Wildhagen - Troposgrafien

Het tweetal Kasper Skullerud Værnes (saxofoons) en drummer/percussionist Andreas Wildhagen spelen al een decennium lang in verschillende jazz ensembles en projecten. Het is pas sinds een paar jaar dat ze elkaar vonden als duo en in deze bezetting brachten ze in november 2018 met ‘Troposgrafien’ een eerste plaat uit. Eén ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Karakorum - Fables And Fairytales

In 2017 verscheen het eerste album “Beteigeuze” op Tonzonen Records en nu is er dan de opvolger “Fables And Fairytales”. We hebben het over de vijfkoppige Duitse prog en krautrock formatie Karakorum uit Mühldorf am Inn (bij München). De band bestaat uit een keyboardspeler, twee gitaristen, een bassist en een ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fïx8:Sëd8 - Warning Signs

This CD review was translated to English by the author. You can read the translation here. Op de affiche van Amphi Festival 2019 prijkt een bijzondere naam. Op de laatste regel, in kleine letters, staat Fïx8:Sëd8, een artiest die je niet meteen op een groot festival met namen als Blutengel en Lord Of The Lost zou verwachten. ...

lees meer...
CD BESPREKING : Monocube - Substratum

Met de eerste helft van het jaar achter ons gelaten, kunnen we reeds zeggen dat ook 2019 weer een zeer mooi jaar geweest zal zijn wat het dark ambient genre betreft. De ijzersterke releases van Ashtoreth en Empty Chalice duiken ons in deze meteen voor de geest, en dan hebben we nog niet eens de tijd gehad om ons over de recente Cryo Chamber ...

lees meer...
NIEUWS 11/07/2019 : Timetable voor M'era Luna 2019

Zelf geven ze er niet zo heel veel ruchtbaarheid aan, maar dit jaar viert M’era Luna zijn inmiddels 20ste editie. De jaarlijkse traditie in volle zomertijd mag iedere keer dan weer een feestje zijn. Het feestje in eigen leefwereld, waar het vliegveld van het Duitse Hildesheim wordt omgetoverd tot het walhalla van de gothics en ...

lees meer...
NIEUWS 11/07/2019 : Dark Entries geeft weg: tickets Sewerfest.

Muzikale fijnproevers weten al langer dan vandaag dat JH De Wommel de place to be is om deviante muziekjes te ontdekken. Op de laatste dag van de zomervakantie slaan New Wave Top 100 en Pale Moon de handen in elkaar voor de tweede editie van Sewerfest. Vanaf 20 uur kan je er optredens meepikken van Diagnostic Error (EBM), Cojones Del ...

lees meer...
NIEUWS 01/07/2019 : Angels Of Liberty teaser!

De nieuwe, postume Angels Of Liberty, “Servant Of The Grail” is een feit. En ik ben redelijk enthousiast. Ik hoop binnenkort een review van dit album op deze site te kunnen presenteren maar wil u nu alvast laten kennis maken met “The Last Vampire”, het nummer dat dit album moet presenteren. En geloof me dit nummer doet ...

lees meer...
NIEUWS 29/06/2019 : Wir Kellerkinder - Everyday Is Halloween het eerste kinderboek voor kinderen opgescheept met gothic ouders!

Ik ken het, en allicht nog velen anderen met me. Ook al willen u en ik als notoire goths het eeuwige leven we worden ouder en daar komen dan - als je niet goed oplet - soms kinderen bij kijken. En die kijken met ouder worden wel eens raar op bij al dat zwart van mama of papa om van de muziek die soms door de woonkamer galmt nog maar te zwijgen. ...

lees meer...
NIEUWS 28/06/2019 : Zaterdag Dark Entries Night met Noire Antidote (witch house) en Mirexxx (dark electro)

Ze volgen elkaar in snel tempo op, de Dark Entries Nights, maar dat is uitzonderlijk. Zaterdag mogen we twee uitstekende elektronische groepen ontvangen die onlangs prachtplaten hebben uitgebracht. Noire Antidote komt uit Nederland en heeft zich in korte tijd opgewerkt tot één van de witch house-groepen die je moet gezien ...

lees meer...
FOTO'S : Rob Zombie - @ Graspop 23/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Ministry - @ Graspop 22/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : MIREXXX (Dark Entries Night 29) - In de Indiase traditie is dit een periode van verval en achteruitgang: de Kali Yuga of ‘het ongelukkig tijdperk’.

Mirexxx heeft een nieuwe cd uit: ‘Vault’. Opnieuw krijgen we old school dark electro, maar anderzijds verschilt hun geluid danig van andere electrogroepen, onder meer omdat de basdrums niet prominent gebruikt worden en ze eerder hoge percussie en bliebjes gebruiken. De reacties op de nieuwe plaat waren uitstekend, en voor ons was ...

lees meer...
FOTO'S : Stone Temple Pilots - @ Graspop 21/06/2019 door Luc Luyten