casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

429 items

   

PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING
Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
12/03/2019, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

12/03/2019 : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
12/03/2019 : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
12/03/2019 : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
12/03/2019 : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
12/03/2019 : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
We worden oud. New wave is intussen 40 jaar, Dark Entries heeft er al 25 op de teller staan en zelfs Wool-E viert reeds zijn tiende verjaardag. Wool-E, dat is in de eerste plaats de Wool-E Shop, die in 2009 als online patenwinkel opende en sindsdien ook als cd-stand op heel wat optredens en festivals aanwezig was. Later werd Wool-E Shop ook een fysieke winkel, jarenlang gevestigd in de Emiel Lossystraat in Gent, een hoofdstuk dat helaas afgesloten is.

Wool-E, dat is ook Wool-E Tapes, het cassettelabel waarop eigenaar Dimitri ‘Smurf’ Cauteren artiesten uitgaf als Messier 39, Luminance, Factice Factory, Klankdal, Charnier en BARST. En niet te vergeten: het debuut van Whispering Sons, dat hier oorspronkelijk op cassette verscheen. Wool-E Tapes kreeg ook een broertje in Wool-E Discs, waarop grotere namen als The Breath Of Life, Lizard Smile en Dark Poem op cd werden uitgegeven.

Als Wool-E een verjaardagsfeestje houdt, dan kunt u zich wel inbeelden dat daar optredens bij komen kijken, en wel van groepen die aan het label verbonden zijn. Dat doen ze in samenwerking met Porta Nigra, de organisatie die ons de afgelopen jaren trakteerde op schitterende concerten in Aarschot. Porta Wool-E is het resultaat, maar deze keer dus geen Scandinavische neofolk, maar Belgische postpunk.

De ‘Alpha’-ep is blijkbaar een nieuw begin voor Hatchling, de eerste groep die vanavond het podium beklimt. De groep rond Simon Mahieu bestaat al sinds 2013, maar wil niet meer horen van wat ze in het verleden gedaan hebben. Ons goed, want hun herstart is ook een sprong vooruit. Met zijn blauw haar en zijn oranje t-shirt ziet Simon eruit als een pokemon op speed. Hij wordt geflankeerd door Saida en Indira op synths en achtergrondzang. ‘Ben ik te vrolijk voor jullie?’, vroeg Simon ons in de set. Misschien wel, maar het trio wist met zijn krachtige en opbeurende set wel een lach op ons gezicht te toveren.

Pokkenherrie. Heerlijke pokkenherrie. Dead High Wire past al beter in het postpunkconcept van deze avond. Ik zal eerlijk zijn, ik was niet helemaal overtuigd door hun debuut ‘Pray For Us’. Ik vind dat er soms een overaanbod aan postpunk is, en had Dead High Wire daartoe gerekend. Maar live slaat het wel degelijk in als een bom. De nummers zijn rechttoe-rechtaan en tussen de nummers door vermaken de groepsleden zich door noise te produceren met hun effecten.

Met A Slice Of Life gaan we nog verder de postpunktour op. Zij hebben in 2018 het prachtige ‘Restless’ uitgebracht. Ze steken van wal met het krachtige ‘Panick Attack’ en het strijdbare ‘We Fight’. Op het wat melodieuzere ‘Older’ – het bewijs dat de groep meer dan één kunstje kan – valt de afwezigheid van de toetsenist op. A Slice Of Life doet het nu – op het eerste optreden zonder live toetsenist – met een backing track. Op ‘Feel Like Crazy’ hoor je dan weer dat zanger Dirk Vreys een bijverdienste heeft bij de Cure-covergroep The obsCURE.

Het galmend melancholische ‘Sorrow’ is zoals steeds een hoogtepunt, al hebben we daarna krachtige versies van ‘Liefde is oorlog’ en ‘Restless Gods’ nodig om ons terug op te peppen. A Slice Of Life speelt grotendeels hun cd af, maar met ‘Anywhere But Home’ hebben we ook recht op een nieuw nummer, en met ‘’Matterhorn’ krijgen we zelfs een primeur. Dit optreden laat ons niet enkel met instemming terugkijken op een uitstekende cd, maar doet ons ook uitkijken naar wat de groep in de toekomst nog zal uitbrengen.

Het is niet enkel Wool-E die zijn tienjarig jubileum viert. Ook Der Klinke mag tien kaarsjes uitblazen. Tien jaar geleden kwamen in De Klinke, dat is het huisje in de tuin van zanger Chesko dat dienst doet als verzamelplek voor zwarte zielen, twee mensen op het idee om samen muziek te maken. Chesko en een vriendin namen een nummer op – ‘Clear Mind’, dat uiteraard in de set vanavond figureerde – en stuurden het op naar Alfa Matrix. Het label gaf het nummer niet uit, maar voor Chesko was het voldoende om verder te doen, en tegen de tijd dat het debuut ‘Square Moon’ uitkwam, had hij al een groep gelijkgezinden – daar lopen er in West-Vlaanderen wel wat van rond – om zich heen verzameld.

Je kan zeggen dat het geluid van Der Klinke op 10 jaar tijd flink geëvolueerd is, van een zuiver elektronische, aan EBM verwante klank, naar een aanstekelijke mix van synhs en gitaren. De uitgaves van de groep werden kwalitatief steeds beter, met ‘The Unexpected’ uit 2017 als voorlopig hoogtepunt. Om zijn jubileum te vieren brengt Der Klinke trouwens een nieuwe plaat uit, gevuld met nieuwe opnames van hun favoriete nummers, een paar remixen en een handvol nieuwe composities: ‘Decade’.

De nummers van ‘The Unexpected’ staan vanavond in de kijker – ‘My Frozen Haert’, ‘Someone Who Smiles’, ‘The River White’ – maar ook oudere hits als ‘The Doll’, ‘Our Dance In Darkness’ of ‘In Flames’ komen aan bod. Wat bijzonder goed werkt zijn de duetten tussen zanger Chesko en bassist Sam Claeys, zoals ze onder andere voorkomen op de nieuwste nummers ‘Bridges’ en ‘Curtains’. Een derde nieuw nummer, ‘Still Alone’, wordt hier trouwens voor de eerste keer ooit live gespeeld.

Afsluiten doet Der Klinke met ‘She’s Lost Control’ van Joy Division, maar ze komen nog terug voor een vlammende versie van ‘The Gathering Of Hopes’ – alweer een mooi duet tussen Chesko en Sam Claeys – en ‘Liars’, om dan als finale nogmaals hun laatste single ‘Curtains’ te spelen. Een mooi punt achter een mooie avond. Wie nog wil zakt af naar de Aarschotse stadsfeestzaal om de nacht door te dansen op de New Wave Club Class-X fuif.

Foto's: Luc Luyten (die we terloops ook bedanken voor zijn rol in de organisatie van de avond)

Omdat het niet bij deze ene keer moet blijven, viert Wool-E zijn verjaardag nogmaals op 12 april 2019 in de Kreun te Kortrijk, deze keer met het afscheidsoptreden van Simi Nah, die in 2018 haar beste plaat ooit uitbracht met ‘La terre est noire’, en met de voorstelling van 'Apollo', de nieuwe plaat van Neon Electronics.

Komende optredens van Der Klinke

Komende optredens van A Slice Of Life

Komende optredens van Dead High Wire

Wool-E (Shop, Tapes, Discs)

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Electric Moon - Live At Freak Valley Festival 2019

De zevende Electric Moon review op Dark Entries! De band Electric Moon werd opgericht in 2009 en bijna elk jaar kwamen er sindsdien wel meerdere releases uit op vinyl, cd of cdr, zowel live als in de studio en ook split releases met bands als Glowsun, Papir en Terminal Cheesecake zagen het levenslicht. “Live At Freak Valley Festival ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2020 : Dat belooft; “Nowhere Train” !

“Nowhere Train” is een voorgerechtje van het nieuwe Your Life On Hold album “Echo’s From The Bardo” dat zeer binnenkort bij Solar Lodge verschijnt en waar ik ten gepaste tijde uiteraard graag kritisch over bericht in een review. Deze “Nowhere Train” is alvast veelbelovend en maakt duidelijk dat Your ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2020 : Bimfest gaat live in een afgeslankte corona editie!

Tegenwoordig mogen we applaudisseren dat er nog concertorganisatoren zijn die de moed bijeenrapen om in deze bijzondere tijden toch nog live muziek op het podium te zetten. Maar met applaus koop je niets, dat hoeven we ook de gezondheidswerkers niet te vertellen, vandaar dat uw aanwezigheid is vereist op twee dagen Bimfest corona proof in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Humans Can't Reboot - Lost Soul + The Chillout Lounge

Humans Can’t Reboot, en dat is maar goed ook, is het project van ene Simon Carter die hier gebruik maakt van de stem van Amy Hannam om een soort futuristische pop muziek te fabriceren, zonder evenwel als future pop (een genre dat u ongetwijfeld muzikaal weet in te vullen) te klinken. Daartoe klinkt de muziek te glad en te plat. Tja, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Cameraoscura / Stone Wired - Paenitentia / Fatality

Melancholie, angst en frustratie. Drie sterke gevoelens die op deze split tape netjes een plaats toegewezen kregen. Voor de melancholie kan je meer dan rekenen op de Italiaanse obscure dark ambient/drone act Cameraoscura dat de A-kant voor zijn rekening neemt. ‘Paenitentia’, het stuk dat ze brengen, is onderverdeeld in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Yair Elazar Glotman & Mats Erlandsson - Emanate

Op de breuklijn waar hedendaags klassiek en moderne electronica elkaar ontmoeten, daar treffen Yair Elazar Glotman en Mats Erlandsson elkaar. Sinds 2015 onderzoeken ze samen nieuwe benaderingen inzake het gebruik van traditionele akoestische instrumenten. Op Emanate, hun tweede samenwerking na het eerdere Negative Chambers (2017) toont ...

lees meer...
CD BESPREKING : Portion Control - Head Buried - 54 pure electronics

Eerst het slechte nieuws, bij het label Progress Productions is dit op 500 exemplaren gelimiteerde album reeds uitverkocht. Met andere woorden kunt u er nog eentje via mailorder of in de betere cd zaak op de kop tikken aarzel niet. En wel hierom. Portion Control deed in 1980 voor het eerst van zich spreken, tot op vandaag -we zijn 40 jaar ...

lees meer...
NIEUWS 27/09/2020 : Extra namiddagshow Neetwave 2020

Sedert vorig jaar kent Retie een nieuw indoorfestival : Neetwave. Na het succes van de eerste editie kon het dan ook niet uitblijven dat er een vervolg voor 2020 ging komen. Totdat een Hardnekkig Beestje uit China zich er mee ging moeien. De wereld, en vooral zijn evenementen, ging op slot. En toch slaagt de organisatie van Dark Balloon ...

lees meer...
NIEUWS 25/09/2020 : Piep! Daar is Dead Souls Rising.

Het is met wat, daar is alweer een gothic formatie die opstaat uit de doden... Dead Souls Rising, geboren in 1993 en na twee albums, “Ars Magica” (1995) en “Scented Garden” (1997) spoorloos duiken op met "Isadora" (gelimiteerd op 200 exemplaren) op het eigen Mysis label. Het titelnummer wordt meteen uitespeeld ...

lees meer...
NIEUWS 24/09/2020 : Euphemia Rise zegt bij debuut reeds vaarwel.

Bent u van mening dat er binnen de hedendaagse alternatieve rock te veel op veilig gespeeld wordt en zodoende vooral risico’s vermeden worden? Dan staat u qua denken op één lijn met Wim Lankriet, die we via zijn project Syrenomelia reeds aan u voorstelden. Om zich nog meer te bevrijden van de door de muziekindustrie opgelegde ...

lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...