casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

403 items

   

PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING
Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
12/03/2019, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

12/03/2019 : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
12/03/2019 : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
12/03/2019 : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
12/03/2019 : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
12/03/2019 : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
We worden oud. New wave is intussen 40 jaar, Dark Entries heeft er al 25 op de teller staan en zelfs Wool-E viert reeds zijn tiende verjaardag. Wool-E, dat is in de eerste plaats de Wool-E Shop, die in 2009 als online patenwinkel opende en sindsdien ook als cd-stand op heel wat optredens en festivals aanwezig was. Later werd Wool-E Shop ook een fysieke winkel, jarenlang gevestigd in de Emiel Lossystraat in Gent, een hoofdstuk dat helaas afgesloten is.

Wool-E, dat is ook Wool-E Tapes, het cassettelabel waarop eigenaar Dimitri ‘Smurf’ Cauteren artiesten uitgaf als Messier 39, Luminance, Factice Factory, Klankdal, Charnier en BARST. En niet te vergeten: het debuut van Whispering Sons, dat hier oorspronkelijk op cassette verscheen. Wool-E Tapes kreeg ook een broertje in Wool-E Discs, waarop grotere namen als The Breath Of Life, Lizard Smile en Dark Poem op cd werden uitgegeven.

Als Wool-E een verjaardagsfeestje houdt, dan kunt u zich wel inbeelden dat daar optredens bij komen kijken, en wel van groepen die aan het label verbonden zijn. Dat doen ze in samenwerking met Porta Nigra, de organisatie die ons de afgelopen jaren trakteerde op schitterende concerten in Aarschot. Porta Wool-E is het resultaat, maar deze keer dus geen Scandinavische neofolk, maar Belgische postpunk.

De ‘Alpha’-ep is blijkbaar een nieuw begin voor Hatchling, de eerste groep die vanavond het podium beklimt. De groep rond Simon Mahieu bestaat al sinds 2013, maar wil niet meer horen van wat ze in het verleden gedaan hebben. Ons goed, want hun herstart is ook een sprong vooruit. Met zijn blauw haar en zijn oranje t-shirt ziet Simon eruit als een pokemon op speed. Hij wordt geflankeerd door Saida en Indira op synths en achtergrondzang. ‘Ben ik te vrolijk voor jullie?’, vroeg Simon ons in de set. Misschien wel, maar het trio wist met zijn krachtige en opbeurende set wel een lach op ons gezicht te toveren.

Pokkenherrie. Heerlijke pokkenherrie. Dead High Wire past al beter in het postpunkconcept van deze avond. Ik zal eerlijk zijn, ik was niet helemaal overtuigd door hun debuut ‘Pray For Us’. Ik vind dat er soms een overaanbod aan postpunk is, en had Dead High Wire daartoe gerekend. Maar live slaat het wel degelijk in als een bom. De nummers zijn rechttoe-rechtaan en tussen de nummers door vermaken de groepsleden zich door noise te produceren met hun effecten.

Met A Slice Of Life gaan we nog verder de postpunktour op. Zij hebben in 2018 het prachtige ‘Restless’ uitgebracht. Ze steken van wal met het krachtige ‘Panick Attack’ en het strijdbare ‘We Fight’. Op het wat melodieuzere ‘Older’ – het bewijs dat de groep meer dan één kunstje kan – valt de afwezigheid van de toetsenist op. A Slice Of Life doet het nu – op het eerste optreden zonder live toetsenist – met een backing track. Op ‘Feel Like Crazy’ hoor je dan weer dat zanger Dirk Vreys een bijverdienste heeft bij de Cure-covergroep The obsCURE.

Het galmend melancholische ‘Sorrow’ is zoals steeds een hoogtepunt, al hebben we daarna krachtige versies van ‘Liefde is oorlog’ en ‘Restless Gods’ nodig om ons terug op te peppen. A Slice Of Life speelt grotendeels hun cd af, maar met ‘Anywhere But Home’ hebben we ook recht op een nieuw nummer, en met ‘’Matterhorn’ krijgen we zelfs een primeur. Dit optreden laat ons niet enkel met instemming terugkijken op een uitstekende cd, maar doet ons ook uitkijken naar wat de groep in de toekomst nog zal uitbrengen.

Het is niet enkel Wool-E die zijn tienjarig jubileum viert. Ook Der Klinke mag tien kaarsjes uitblazen. Tien jaar geleden kwamen in De Klinke, dat is het huisje in de tuin van zanger Chesko dat dienst doet als verzamelplek voor zwarte zielen, twee mensen op het idee om samen muziek te maken. Chesko en een vriendin namen een nummer op – ‘Clear Mind’, dat uiteraard in de set vanavond figureerde – en stuurden het op naar Alfa Matrix. Het label gaf het nummer niet uit, maar voor Chesko was het voldoende om verder te doen, en tegen de tijd dat het debuut ‘Square Moon’ uitkwam, had hij al een groep gelijkgezinden – daar lopen er in West-Vlaanderen wel wat van rond – om zich heen verzameld.

Je kan zeggen dat het geluid van Der Klinke op 10 jaar tijd flink geëvolueerd is, van een zuiver elektronische, aan EBM verwante klank, naar een aanstekelijke mix van synhs en gitaren. De uitgaves van de groep werden kwalitatief steeds beter, met ‘The Unexpected’ uit 2017 als voorlopig hoogtepunt. Om zijn jubileum te vieren brengt Der Klinke trouwens een nieuwe plaat uit, gevuld met nieuwe opnames van hun favoriete nummers, een paar remixen en een handvol nieuwe composities: ‘Decade’.

De nummers van ‘The Unexpected’ staan vanavond in de kijker – ‘My Frozen Haert’, ‘Someone Who Smiles’, ‘The River White’ – maar ook oudere hits als ‘The Doll’, ‘Our Dance In Darkness’ of ‘In Flames’ komen aan bod. Wat bijzonder goed werkt zijn de duetten tussen zanger Chesko en bassist Sam Claeys, zoals ze onder andere voorkomen op de nieuwste nummers ‘Bridges’ en ‘Curtains’. Een derde nieuw nummer, ‘Still Alone’, wordt hier trouwens voor de eerste keer ooit live gespeeld.

Afsluiten doet Der Klinke met ‘She’s Lost Control’ van Joy Division, maar ze komen nog terug voor een vlammende versie van ‘The Gathering Of Hopes’ – alweer een mooi duet tussen Chesko en Sam Claeys – en ‘Liars’, om dan als finale nogmaals hun laatste single ‘Curtains’ te spelen. Een mooi punt achter een mooie avond. Wie nog wil zakt af naar de Aarschotse stadsfeestzaal om de nacht door te dansen op de New Wave Club Class-X fuif.

Foto's: Luc Luyten (die we terloops ook bedanken voor zijn rol in de organisatie van de avond)

Omdat het niet bij deze ene keer moet blijven, viert Wool-E zijn verjaardag nogmaals op 12 april 2019 in de Kreun te Kortrijk, deze keer met het afscheidsoptreden van Simi Nah, die in 2018 haar beste plaat ooit uitbracht met ‘La terre est noire’, en met de voorstelling van 'Apollo', de nieuwe plaat van Neon Electronics.

Komende optredens van Der Klinke

Komende optredens van A Slice Of Life

Komende optredens van Dead High Wire

Wool-E (Shop, Tapes, Discs)

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Alexandra Spence - Waking, She Heard Fluttering

De Australische Alexandra Spence is een kunstenares en muzikante die bekend staat om haar audiovisuele installaties en elektroakoestische composities. De muziek voor haar eerste release op het Room40 label kwam tot stand via veldopnames gemaakt in 2018 tijdens haar verblijf in Groot-Brittannië en op het Europese vasteland. Het grauwe ...

lees meer...
CD BESPREKING : Vandal X - Blood On The Street

Er zijn nog zekerheden in het leven, en een daarvan is Vandal X. Al bijna 25 jaar timmert dit duo luidruchtig aan hun ongeëvenaarde weg, en ondergetekende heeft als fan het eerste uur dit mooie parcours op de voet gevolgd. Het begon allemaal in 1998 toen na twee demo cassettes (Showbizz (1996) en Louder Than Anyone (1997)) de eerste ...

lees meer...
NIEUWS 19/04/2019 : Pasen dit jaar garantie voor een ei-vol weekend.

Het zal u niet ontgaan zijn dat de Paashaas dit jaar heel wat evenementen in België rondgestrooid heeft. In uw zoektocht naar de lekkerste eitjes helpen we u graag een handje middels dit beknopte overzicht. (vrijdag 19 april) In JH De Wommel kan je dit weekend drie dagen lang genieten van het beste wat het minimal wave genre te ...

lees meer...
CD BESPREKING : Hans Fredrik Jacobsen - Øre

De titel verwijst naar het belangrijkste orgaan voor iedereen die met muziek bezig is: het oor. De Noorse multi-instrumentalist Hans Fredrik Jacobsen heeft zijn vierde album helemaal gewijd aan het fenomeen van op gehoor spelen. Heel wat muzikanten hebben op die manier één of meerdere instrumenten leren bespelen. ‘Øre’ ...

lees meer...
NIEUWS 19/04/2019 : Met Dark Entries gratis naar Nederland!

Het duurde een beetje langer dan voorzien, maar binnenkort zal de vernieuwde locatie van de Maastrichtse club de Muziekgieterij dan toch de deuren openen. Voor het allerlaatste evenement in de ‘oude’ Muziekgieterij slaat men aldaar de handen ineen met Linke Soto en EPM Music om met een affiche voor de dag te komen die de liefhebbers ...

lees meer...
NIEUWS 18/04/2019 : Angels of Liberty leeft nog een beetje ....

18 april 2017 verliet bezieler en zanger Voe Saint-Claire van Angels Of Liberty ons... Veel te vroeg. De groep deed mijn gothic rock minnend hart weer sneller bonzen met het fantastische debuut “Pinnacle Of The Draco” (2012), oorspronkelijk uit op het eigen Secret Sin label, dat bol stond van de klassiekers. Tenminste, in een rechtvaardige ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ил (Il) / Soom - Split

Deze release dateert al van 2013 maar werd meegestuurd met een aantal recentere releases van dit Russische label. Onze policy is echter dat we alle fysieke dragers bespreken, dus hier komt ie. Eerst een kleine uitleg over het label dat aanvankelijk (No Name) heette en dus in feite naamloos was. Dit werd echter slecht begrepen door allerlei ...

lees meer...
INTERVIEW : EVI VINE - Er zijn wel een paar verhalen, maar mijn lippen zijn verzegeld… Misschien voor bij een biertje of zo…

Wie haar nog niet gespot had op Joy Division-tribute A Change of Speech… en haar eerste album …and so the morning comes gemist had, die kon Evi Vine in 2016 ontdekken op het Black Easter Festival in Antwerpen, waar ze haar tweede album Give Your Heart To The Hawks voor kwam stellen. Tijdens die editie speelden 2 artiesten het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Evi Vine - BLACK//LIGHT//WHITE//DARK

Het is Evi Vine’s 3de album in 8 jaar tijd en tussen voorganger Give Your Heart To The Hawks en deze Black/Light/White/Dark liggen er precies 5 rijpingsjaren. Maar bij een artieste als Evi Vine komt dit de kwaliteit alleen ten goede want je merkt dat die tijd echt goed benut werd. Dit roept even de cynische bedenking op dat het eerstvolgende ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 14/04/2019 : Gedonder in Kinky Star.

Onlangs mochten wij tot onze grote vreugde kennismaken met het nieuwe Belgische duo La Merde. Hun eerste cassette Dood En De Merde liet een verpletterende indruk achter bij uw recensent van dienst die niet toevallig hoog oploopt met The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud en soortgelijke “wereld-serpenten”, net het straatje waarin ...

lees meer...
FOTO'S : Doganov - @ FiNiX Hasselt

lees meer...
FOTO'S : Use Knife - @ FiNiX Hasselt

lees meer...
NIEUWS 13/04/2019 : Nieuwe single van Vlad in Tears!

Dringend tijd voor een nieuw album van Vlad in Tears? Correct! Maar nog even geduld. Pas tijdens komende herfst mag je de nieuweling ‘Dead Stories of Forsaken Lovers’ verwachten. Als je al is wil proeven, kan je hier de single ‘Born again’ beluisteren. Dit lied kwam tot stand in samenwerking met Lex (Megaherz) en Kris ...

lees meer...
FOTO'S : Persephone - @ A Mourning hall concert Gelsenkirchen

lees meer...
INTERVIEW : Trouwfe(e)st #3: ASHTORETH - Doordat er verschillende elementen in mijn muziek zitten weet ik mensen uit verschillende underground stromingen aan te spreken.

Als er een naam is binnen de Belgische underground waaraan je de laatste tijd onmogelijk ontsnappen kan, is het wel die van Ashtoreth. Hoewel Peter Verwimp nog maar enkele jaren onder deze noemer naam begon te maken in het dark ambient genre, wist hij zich al heel snel op te werken tot een naam om rekening mee te houden. Op de productiviteit ...