casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

429 items

   

PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING
Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
12/03/2019, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

12/03/2019 : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
12/03/2019 : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
12/03/2019 : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
12/03/2019 : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
12/03/2019 : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E
We worden oud. New wave is intussen 40 jaar, Dark Entries heeft er al 25 op de teller staan en zelfs Wool-E viert reeds zijn tiende verjaardag. Wool-E, dat is in de eerste plaats de Wool-E Shop, die in 2009 als online patenwinkel opende en sindsdien ook als cd-stand op heel wat optredens en festivals aanwezig was. Later werd Wool-E Shop ook een fysieke winkel, jarenlang gevestigd in de Emiel Lossystraat in Gent, een hoofdstuk dat helaas afgesloten is.

Wool-E, dat is ook Wool-E Tapes, het cassettelabel waarop eigenaar Dimitri ‘Smurf’ Cauteren artiesten uitgaf als Messier 39, Luminance, Factice Factory, Klankdal, Charnier en BARST. En niet te vergeten: het debuut van Whispering Sons, dat hier oorspronkelijk op cassette verscheen. Wool-E Tapes kreeg ook een broertje in Wool-E Discs, waarop grotere namen als The Breath Of Life, Lizard Smile en Dark Poem op cd werden uitgegeven.

Als Wool-E een verjaardagsfeestje houdt, dan kunt u zich wel inbeelden dat daar optredens bij komen kijken, en wel van groepen die aan het label verbonden zijn. Dat doen ze in samenwerking met Porta Nigra, de organisatie die ons de afgelopen jaren trakteerde op schitterende concerten in Aarschot. Porta Wool-E is het resultaat, maar deze keer dus geen Scandinavische neofolk, maar Belgische postpunk.

De ‘Alpha’-ep is blijkbaar een nieuw begin voor Hatchling, de eerste groep die vanavond het podium beklimt. De groep rond Simon Mahieu bestaat al sinds 2013, maar wil niet meer horen van wat ze in het verleden gedaan hebben. Ons goed, want hun herstart is ook een sprong vooruit. Met zijn blauw haar en zijn oranje t-shirt ziet Simon eruit als een pokemon op speed. Hij wordt geflankeerd door Saida en Indira op synths en achtergrondzang. ‘Ben ik te vrolijk voor jullie?’, vroeg Simon ons in de set. Misschien wel, maar het trio wist met zijn krachtige en opbeurende set wel een lach op ons gezicht te toveren.

Pokkenherrie. Heerlijke pokkenherrie. Dead High Wire past al beter in het postpunkconcept van deze avond. Ik zal eerlijk zijn, ik was niet helemaal overtuigd door hun debuut ‘Pray For Us’. Ik vind dat er soms een overaanbod aan postpunk is, en had Dead High Wire daartoe gerekend. Maar live slaat het wel degelijk in als een bom. De nummers zijn rechttoe-rechtaan en tussen de nummers door vermaken de groepsleden zich door noise te produceren met hun effecten.

Met A Slice Of Life gaan we nog verder de postpunktour op. Zij hebben in 2018 het prachtige ‘Restless’ uitgebracht. Ze steken van wal met het krachtige ‘Panick Attack’ en het strijdbare ‘We Fight’. Op het wat melodieuzere ‘Older’ – het bewijs dat de groep meer dan één kunstje kan – valt de afwezigheid van de toetsenist op. A Slice Of Life doet het nu – op het eerste optreden zonder live toetsenist – met een backing track. Op ‘Feel Like Crazy’ hoor je dan weer dat zanger Dirk Vreys een bijverdienste heeft bij de Cure-covergroep The obsCURE.

Het galmend melancholische ‘Sorrow’ is zoals steeds een hoogtepunt, al hebben we daarna krachtige versies van ‘Liefde is oorlog’ en ‘Restless Gods’ nodig om ons terug op te peppen. A Slice Of Life speelt grotendeels hun cd af, maar met ‘Anywhere But Home’ hebben we ook recht op een nieuw nummer, en met ‘’Matterhorn’ krijgen we zelfs een primeur. Dit optreden laat ons niet enkel met instemming terugkijken op een uitstekende cd, maar doet ons ook uitkijken naar wat de groep in de toekomst nog zal uitbrengen.

Het is niet enkel Wool-E die zijn tienjarig jubileum viert. Ook Der Klinke mag tien kaarsjes uitblazen. Tien jaar geleden kwamen in De Klinke, dat is het huisje in de tuin van zanger Chesko dat dienst doet als verzamelplek voor zwarte zielen, twee mensen op het idee om samen muziek te maken. Chesko en een vriendin namen een nummer op – ‘Clear Mind’, dat uiteraard in de set vanavond figureerde – en stuurden het op naar Alfa Matrix. Het label gaf het nummer niet uit, maar voor Chesko was het voldoende om verder te doen, en tegen de tijd dat het debuut ‘Square Moon’ uitkwam, had hij al een groep gelijkgezinden – daar lopen er in West-Vlaanderen wel wat van rond – om zich heen verzameld.

Je kan zeggen dat het geluid van Der Klinke op 10 jaar tijd flink geëvolueerd is, van een zuiver elektronische, aan EBM verwante klank, naar een aanstekelijke mix van synhs en gitaren. De uitgaves van de groep werden kwalitatief steeds beter, met ‘The Unexpected’ uit 2017 als voorlopig hoogtepunt. Om zijn jubileum te vieren brengt Der Klinke trouwens een nieuwe plaat uit, gevuld met nieuwe opnames van hun favoriete nummers, een paar remixen en een handvol nieuwe composities: ‘Decade’.

De nummers van ‘The Unexpected’ staan vanavond in de kijker – ‘My Frozen Haert’, ‘Someone Who Smiles’, ‘The River White’ – maar ook oudere hits als ‘The Doll’, ‘Our Dance In Darkness’ of ‘In Flames’ komen aan bod. Wat bijzonder goed werkt zijn de duetten tussen zanger Chesko en bassist Sam Claeys, zoals ze onder andere voorkomen op de nieuwste nummers ‘Bridges’ en ‘Curtains’. Een derde nieuw nummer, ‘Still Alone’, wordt hier trouwens voor de eerste keer ooit live gespeeld.

Afsluiten doet Der Klinke met ‘She’s Lost Control’ van Joy Division, maar ze komen nog terug voor een vlammende versie van ‘The Gathering Of Hopes’ – alweer een mooi duet tussen Chesko en Sam Claeys – en ‘Liars’, om dan als finale nogmaals hun laatste single ‘Curtains’ te spelen. Een mooi punt achter een mooie avond. Wie nog wil zakt af naar de Aarschotse stadsfeestzaal om de nacht door te dansen op de New Wave Club Class-X fuif.

Foto's: Luc Luyten (die we terloops ook bedanken voor zijn rol in de organisatie van de avond)

Omdat het niet bij deze ene keer moet blijven, viert Wool-E zijn verjaardag nogmaals op 12 april 2019 in de Kreun te Kortrijk, deze keer met het afscheidsoptreden van Simi Nah, die in 2018 haar beste plaat ooit uitbracht met ‘La terre est noire’, en met de voorstelling van 'Apollo', de nieuwe plaat van Neon Electronics.

Komende optredens van Der Klinke

Komende optredens van A Slice Of Life

Komende optredens van Dead High Wire

Wool-E (Shop, Tapes, Discs)

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Airbag - A Day At The Beach

Deze band uit Noorwegen is voor Dark Entries lang geen onbekende. In 2012 bespraken we hun tweede album “All Rights Removed” en in 2016 hun vierde album “Disconnected”. Airbag werd opgericht in 2004 in Oslo door vijf schoolkameraden met een gelijkaardige muzieksmaak. In 2008 tekenden ze een contract met het nu behoorlijk ...

lees meer...
CD BESPREKING : Niels Gordon - Land

‘Organische elektronische muziek uit de donkere wouden van Zweden’, zo omschrijft deze artiest zijn muziek op zijn facebook pagina. “Land” (8 tracks, 44 minuten) is het debuutalbum op vinyl van de synthesizerwizard Niels Gordon, die als een volleerde Klaus Schulze met een uitgebreide batterij analoge synthesizers, keyboards ...

lees meer...
CD BESPREKING : Madeleine Cocolas - Ithaca

Na vele jaren in Melbourne, Seattle en New York te hebben gewoond nam Madeleine Cocolas terug haar intrek in geboortestad Brisbane. Het vormde meteen de aanzet voor het schrijven van Ithaca. Meteen ook een rauwe, persoonlijke en louterende ervaring waarin ze de complexe en gevarieerde emoties onderzoekt die ze gewaar werd sinds ze terug ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Lawrence English - Lassitude

Wanneer we aan een orgel denken krijgen we het visioen van een prachtige kerk die gevuld wordt met barokke klanken er gratis bovenop. Qua sfeerschepping is het immers een instrument dat kan tellen, daarom is het niet verwonderlijk dat het bij tal van gothic en Neue Deutsche Todeskunst artiesten zijn weg vond (Sopor Aeternus, Rosa Crux, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Black Angel - Kiss Of Death

“Kiss Of Death” is na “Widow” het tweede album in eigen beheer (gepromoot via New Dark Ages) van deze Engelse gothic rock formatie rond Matt Vowles, hoewel deze meneer al enige tijd z’n stek in Los Angeles heeft. Daar doet ie wat ie van zijn oudere broer leerde, of tenminste, hij maakt de muziek waarmee zijn broer ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...