casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

405 items

   

Modern Bön III: Phurpa / The Nent / Skrei, (15/01/2019, Magasin4, Brussel)
Hopend op genezing in Magasin4, een veilige haven voor ons zwijnen op zoek naar parels.
16/01/2019, Dimi Brands
 Bookmark and Share

16/01/2019 : Modern Bön III: Phurpa / The Nent / Skrei, (15/01/2019, Magasin4, Brussel) - Hopend op genezing in Magasin4, een veilige haven voor ons zwijnen op zoek naar parels.
Mijn vrouw en ik hebben klaarblijkelijk iets met rituelen. Getuige ons huwelijk dat bestond uit een openlucht ritueel, met live optreden van Kinderen Van Moeder Aarde. Dezelfde band die optrad exact 4 jaar geleden op onze eigenste Dark Entries Night alwaar de vonk tussen ons ontstaan is. Ook voor de viering van ons vierjarig samenzijn konden we dankzij een gelukkige speling van het lot rekenen op een rituele invulling aangezien vandaag de Russische monniken van Phurpa geprogrammeerd stonden in de Brusselse Magasin4.

Om het allemaal een beetje meer cachet te geven besloten we mooi op tijd te vertrekken zodat we in de gelegenheid waren om de concerten te combineren met een etentje vooraf.

Dat was echter buiten de mistroostige buurt gerekend alwaar het vinden van een ietwat geschikte eetplek vruchteloos afliep.

Aan halal voedsel geen gebrek, maar wij eten geen vlees om de enige juiste reden (de ethische). Eetplekken waar kaarslicht vervangen is door TL lampen en de ramen afgeplakt zijn om de groezeligheid van het goedkope interieur te verdoezelen dragen daarenboven ook niet bepaald mee aan een romantisch kader. Van ellende, en omdat onze blaas ondertussen zowat op springen stond, hebben we het dan maar beperkt tot een drankje in een café. Een aan de buitenkant op het eerste gezicht nog ietwat redelijke zaak, maar de plaatselijke couleur locale en de wel zeer nerveuze medewerkers waren haast een bevestiging dat het etablissement een of andere dekmantel moest zijn. Je moet haast een extreem naïef zonnekind zijn om niet depressief te worden hier in Schaarbeek, dat op ons overkomt als het riool van Brussel. Het Brussel uit de liedjes van Brel is vervangen door op autotune aangedreven pseudo hiphop die door speakers schalt die in de straten opgehangen zijn. Snel weg van hier, hopende op genezing in Magasin4, een veilige haven voor ons zwijnen op zoek naar parels.

De avond werd geopend door het Duitse eenmansproject Skrei (de in Berlijn residerende Italiaan Guiseppe Capriglione). Klein van gestalte maar groots in zijn muziek, zo bleek al snel.

Skrei is een nieuwe naam die vanf 2016 naast een CDr ook enkele split-cassettes uitbracht (samen met namen als Emerge, Drekka, Pilars And Tongues en Sa Bruxa). Binnenkort komt zijn nieuwe cassette Harsh Romanticism uit. Met een langgerekte massieve drone zette hij meteen de toon. Na een tijdje kwamen hier vlijmscherpe geluidjes bij alsook een stem die in het Duits woorden declameerde. Uw kind eerste woordjes leren met Skrei? Het kan, maar we raden oorbescherming aan. Toen tijdens de tweede helft van de set de drone minder daadkrachtig bleek dreigde hij ons eventjes te verliezen maar wist dit op het einde meer dan recht te trekken door voluit het noise gebied te verkennen.

Het eerste optreden dat we zagen in 2019 was al meteen een schot in de roos.

We misten wel het gebruik van visuals die dit ongetwijfeld naar nog grootsere hoogten zou kunnen brengen. Tegen het einde van de set werd de naam Skrei pas duidelijk zichtbaar op het achtergelegen scherm, sowieso een naam om te onthouden.

Dat visuals in dit experimentele genre een absolute meerwaarde zijn, dat had The Nent beter begrepen. De man achter dit project, Vince Gagliardi, is naast muzikant immers ook een 3D artiest, wat resulteerde in zeer mooie beelden die zijn geluiden mochten begeleiden.

Gagliardi verzamelde de afgelopen 15 jaar griezelige field recordings en heeft een grote passie voor gebroken ambient texturen. Met de combinatie van deze twee tracht hij emotionele levensfasen te documenteren.

Door middel van live percussie wil hij met zijn audiovisuele project The Nent op synthetische wijze geluid en beeld activeren.

Het eerste nummer was opvallend songgericht en combineerde het aangehaalde drumspel met uiterst inventieve elektronica. Het was drie lange nummers heerlijk verdwalen in dit ‘Vacuum’, meteen ook de titel van het laatste nummer van zijn set.

Boventoonzang is geen unicum dat aan de Mongolen toebehoort. Ook de Russische buren kennen er iets van, zo bewijzen ons de monniken van Phurpa.

Een collectief dat dankzij hun enorme vlijt wat albums uitbrengen betreft al vaak de revue passeerde op onze pagina’s. Over de werkwijze van Phurpa valt heel wat te vertellen, wat ook al uitvoerig gebeurd is in de cd besprekingen alhier. Ik verwijs dan ook even door naar de hieronder geplaatste links om een beter zicht te krijgen op deze monniken die de Bön traditie hoog in het vaandel dragen.

Persoonlijk was ik, afgaande op hun platen, nog niet helemaal overtuigd van Phurpa. Een beetje variatie had namelijk wel gemogen zeker als je om de haverklap met nieuw materiaal komt aanzetten. Hoewel het meerendeel van deze albums live opnamen betreft, leek het me toch dat wanneer je zo’n Phurpa ritueel (want zo dien je hun muziek te zien) live zou meemaken dit onvermijdelijk een intense ervaring zou zijn.

Allereerst en vrij logisch klonk de diepe stem van Alexia Tegin live via de fantastische geluidsinstallatie van Magasin4 nog indrukwekkender dan op plaat. Dit handelsmerk van Phurpa zal tot ieders verbeelding spreken, want is even opvallend als de wijnvlek van Gorbatsjov.

De obligate aanwezigheid van weelderig dampende en al even penetrant geurende witte salie nemen we er heel graag bij.

Phurpa gebruikt ook graag rituele instrumenten die ze maakten van dier- en menselijke beenderen. Vanavond kwam dit echter sporadisch naar voren, en sloeg men net zo graag op een grote trommel. Visueel mocht het allemaal wel ietsje meer zijn, want van de plaats waar wij stonden kwam het optreden nogal statisch over, waardoor men er niet in slaagde om onze aandacht vast te houden. Toen halverwege de set de zware basstem enige rust werd gegund en men een instrumentaal nummer aanhief, voelde dit dan ook als een welgekomen afwisseling. Maar ook de stem van Tegin kan je als instrument zien: later in de set kwam dit heel erg tot uiting wanneer de deze de confrontatie aangaat met de stem van een andere monnik die zich van een meer heldere variant bedient. De boventoonzang fungeerde hier als begeleidende bastoon en kwam op deze manier wat ons betreft beter tot zijn recht dan wanneer ze de hoofdrol helemaal naar zich toetrekt.

Een bezoekje aan het toilet sprak in deze boekdelen, terwijl Tegin de diepste diepten van zijn stembereik liet spreken trilde en denderde aldaar zowat alles wat los en vast zat in het kleinste kamertje.

Phurpa blijft zo een geval van hit or miss. Ofwel word je meteen aangegrepen door deze klanken en kan je alleen maar hopen dat deze grip stevig genoeg blijkt om je doorheen het hele ritueel te loodsen. Zelf bevonden we ons een beetje tussen de twee en hadden we hetzelfde gevoel als bij hun platen: indrukwekkend, maar een beetje meer afwisseling had gemogen.

Of misschien kwam het gewoon door onze ondertussen hevig knorrende maag dat we niet ten volle in dit ritueel geraakten. Indien dit geval zou wezen, nogmaals: damn you Schaarbeek!

Skrei

The Nent

Phurpa

Reviews Phurpa:

Mantras Of Bön

Rituals Of Bön I

Gyer Ro

Rituals Of Bön II

Ya Tog Rid Pa'i Gyer

Misericordia (met Mare Di Dirac)

Chöd

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 23/04/2019 : Gothic USA!

Hoor ik daar een klaagzang? Er wordt geen gothic (rock) meer gemaakt? Foei. Gelukkig is er nog Oskar Terramortis, tegenwoordig labelbaas van het post gothic label, die voor ons eventjes 45 jawel, 45 actuele Amerikaanse acts uit het genre (interpreteer dit ruim en donker) op een rijtje zet en dit zomaar eventjes via bandcamp gratis en legaal ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ingar Zach - Floating Layer Cake

Ingar Zach is een Noorse percussionist en de oprichter, samen met gitarist Ivar Grydeland, van het Sofa label dat zich concentreert op het promoten en uitbrengen van improvisatie en avant-garde muziek. Sinds eind de jaren negentig is Ingar actief in het folk circuit en in experimentele muziek. Doorheen de jaren is hij ook onversaagd op ...

lees meer...
FOTO'S : Goethes Erben - @ BLack Easter Antwerpen, 21/04/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Daemonia Nymphe - @ BLack Easter Antwerpen, 21/04/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Jo Quail - @ BLack Easter Antwerpen, 21/04/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Alexandra Spence - Waking, She Heard Fluttering

De Australische Alexandra Spence is een kunstenares en muzikante die bekend staat om haar audiovisuele installaties en elektroakoestische composities. De muziek voor haar eerste release op het Room40 label kwam tot stand via veldopnames gemaakt in 2018 tijdens haar verblijf in Groot-Brittannië en op het Europese vasteland. Het grauwe ...

lees meer...
CD BESPREKING : Vandal X - Blood On The Street

Er zijn nog zekerheden in het leven, en een daarvan is Vandal X. Al bijna 25 jaar timmert dit duo luidruchtig aan hun ongeëvenaarde weg, en ondergetekende heeft als fan het eerste uur dit mooie parcours op de voet gevolgd. Het begon allemaal in 1998 toen na twee demo cassettes (Showbizz (1996) en Louder Than Anyone (1997)) de eerste ...

lees meer...
NIEUWS 19/04/2019 : Pasen dit jaar garantie voor een ei-vol weekend.

Het zal u niet ontgaan zijn dat de Paashaas dit jaar heel wat evenementen in België rondgestrooid heeft. In uw zoektocht naar de lekkerste eitjes helpen we u graag een handje middels dit beknopte overzicht. (vrijdag 19 april) In JH De Wommel kan je dit weekend drie dagen lang genieten van het beste wat het minimal wave genre te ...

lees meer...
CD BESPREKING : Hans Fredrik Jacobsen - Øre

De titel verwijst naar het belangrijkste orgaan voor iedereen die met muziek bezig is: het oor. De Noorse multi-instrumentalist Hans Fredrik Jacobsen heeft zijn vierde album helemaal gewijd aan het fenomeen van op gehoor spelen. Heel wat muzikanten hebben op die manier één of meerdere instrumenten leren bespelen. ‘Øre’ ...

lees meer...
NIEUWS 19/04/2019 : Met Dark Entries gratis naar Nederland!

Het duurde een beetje langer dan voorzien, maar binnenkort zal de vernieuwde locatie van de Maastrichtse club de Muziekgieterij dan toch de deuren openen. Voor het allerlaatste evenement in de ‘oude’ Muziekgieterij slaat men aldaar de handen ineen met Linke Soto en EPM Music om met een affiche voor de dag te komen die de liefhebbers ...

lees meer...
NIEUWS 18/04/2019 : Angels of Liberty leeft nog een beetje ....

18 april 2017 verliet bezieler en zanger Voe Saint-Claire van Angels Of Liberty ons... Veel te vroeg. De groep deed mijn gothic rock minnend hart weer sneller bonzen met het fantastische debuut “Pinnacle Of The Draco” (2012), oorspronkelijk uit op het eigen Secret Sin label, dat bol stond van de klassiekers. Tenminste, in een rechtvaardige ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ил (Il) / Soom - Split

Deze release dateert al van 2013 maar werd meegestuurd met een aantal recentere releases van dit Russische label. Onze policy is echter dat we alle fysieke dragers bespreken, dus hier komt ie. Eerst een kleine uitleg over het label dat aanvankelijk (No Name) heette en dus in feite naamloos was. Dit werd echter slecht begrepen door allerlei ...

lees meer...
INTERVIEW : EVI VINE - Er zijn wel een paar verhalen, maar mijn lippen zijn verzegeld… Misschien voor bij een biertje of zo…

Wie haar nog niet gespot had op Joy Division-tribute A Change of Speech… en haar eerste album …and so the morning comes gemist had, die kon Evi Vine in 2016 ontdekken op het Black Easter Festival in Antwerpen, waar ze haar tweede album Give Your Heart To The Hawks voor kwam stellen. Tijdens die editie speelden 2 artiesten het ...

lees meer...
NIEUWS 14/04/2019 : Gedonder in Kinky Star.

Onlangs mochten wij tot onze grote vreugde kennismaken met het nieuwe Belgische duo La Merde. Hun eerste cassette Dood En De Merde liet een verpletterende indruk achter bij uw recensent van dienst die niet toevallig hoog oploopt met The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud en soortgelijke “wereld-serpenten”, net het straatje waarin ...

lees meer...
INTERVIEW : Trouwfe(e)st #3: ASHTORETH - Doordat er verschillende elementen in mijn muziek zitten weet ik mensen uit verschillende underground stromingen aan te spreken.

Als er een naam is binnen de Belgische underground waaraan je de laatste tijd onmogelijk ontsnappen kan, is het wel die van Ashtoreth. Hoewel Peter Verwimp nog maar enkele jaren onder deze noemer naam begon te maken in het dark ambient genre, wist hij zich al heel snel op te werken tot een naam om rekening mee te houden. Op de productiviteit ...