casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

400 items

   

Modern Bön III: Phurpa / The Nent / Skrei, (15/01/2019, Magasin4, Brussel)
Hopend op genezing in Magasin4, een veilige haven voor ons zwijnen op zoek naar parels.
16/01/2019, Dimi Brands
 Bookmark and Share

16/01/2019 : Modern Bön III: Phurpa / The Nent / Skrei, (15/01/2019, Magasin4, Brussel) - Hopend op genezing in Magasin4, een veilige haven voor ons zwijnen op zoek naar parels.
Mijn vrouw en ik hebben klaarblijkelijk iets met rituelen. Getuige ons huwelijk dat bestond uit een openlucht ritueel, met live optreden van Kinderen Van Moeder Aarde. Dezelfde band die optrad exact 4 jaar geleden op onze eigenste Dark Entries Night alwaar de vonk tussen ons ontstaan is. Ook voor de viering van ons vierjarig samenzijn konden we dankzij een gelukkige speling van het lot rekenen op een rituele invulling aangezien vandaag de Russische monniken van Phurpa geprogrammeerd stonden in de Brusselse Magasin4.

Om het allemaal een beetje meer cachet te geven besloten we mooi op tijd te vertrekken zodat we in de gelegenheid waren om de concerten te combineren met een etentje vooraf.

Dat was echter buiten de mistroostige buurt gerekend alwaar het vinden van een ietwat geschikte eetplek vruchteloos afliep.

Aan halal voedsel geen gebrek, maar wij eten geen vlees om de enige juiste reden (de ethische). Eetplekken waar kaarslicht vervangen is door TL lampen en de ramen afgeplakt zijn om de groezeligheid van het goedkope interieur te verdoezelen dragen daarenboven ook niet bepaald mee aan een romantisch kader. Van ellende, en omdat onze blaas ondertussen zowat op springen stond, hebben we het dan maar beperkt tot een drankje in een café. Een aan de buitenkant op het eerste gezicht nog ietwat redelijke zaak, maar de plaatselijke couleur locale en de wel zeer nerveuze medewerkers waren haast een bevestiging dat het etablissement een of andere dekmantel moest zijn. Je moet haast een extreem naïef zonnekind zijn om niet depressief te worden hier in Schaarbeek, dat op ons overkomt als het riool van Brussel. Het Brussel uit de liedjes van Brel is vervangen door op autotune aangedreven pseudo hiphop die door speakers schalt die in de straten opgehangen zijn. Snel weg van hier, hopende op genezing in Magasin4, een veilige haven voor ons zwijnen op zoek naar parels.

De avond werd geopend door het Duitse eenmansproject Skrei (de in Berlijn residerende Italiaan Guiseppe Capriglione). Klein van gestalte maar groots in zijn muziek, zo bleek al snel.

Skrei is een nieuwe naam die vanf 2016 naast een CDr ook enkele split-cassettes uitbracht (samen met namen als Emerge, Drekka, Pilars And Tongues en Sa Bruxa). Binnenkort komt zijn nieuwe cassette Harsh Romanticism uit. Met een langgerekte massieve drone zette hij meteen de toon. Na een tijdje kwamen hier vlijmscherpe geluidjes bij alsook een stem die in het Duits woorden declameerde. Uw kind eerste woordjes leren met Skrei? Het kan, maar we raden oorbescherming aan. Toen tijdens de tweede helft van de set de drone minder daadkrachtig bleek dreigde hij ons eventjes te verliezen maar wist dit op het einde meer dan recht te trekken door voluit het noise gebied te verkennen.

Het eerste optreden dat we zagen in 2019 was al meteen een schot in de roos.

We misten wel het gebruik van visuals die dit ongetwijfeld naar nog grootsere hoogten zou kunnen brengen. Tegen het einde van de set werd de naam Skrei pas duidelijk zichtbaar op het achtergelegen scherm, sowieso een naam om te onthouden.

Dat visuals in dit experimentele genre een absolute meerwaarde zijn, dat had The Nent beter begrepen. De man achter dit project, Vince Gagliardi, is naast muzikant immers ook een 3D artiest, wat resulteerde in zeer mooie beelden die zijn geluiden mochten begeleiden.

Gagliardi verzamelde de afgelopen 15 jaar griezelige field recordings en heeft een grote passie voor gebroken ambient texturen. Met de combinatie van deze twee tracht hij emotionele levensfasen te documenteren.

Door middel van live percussie wil hij met zijn audiovisuele project The Nent op synthetische wijze geluid en beeld activeren.

Het eerste nummer was opvallend songgericht en combineerde het aangehaalde drumspel met uiterst inventieve elektronica. Het was drie lange nummers heerlijk verdwalen in dit ‘Vacuum’, meteen ook de titel van het laatste nummer van zijn set.

Boventoonzang is geen unicum dat aan de Mongolen toebehoort. Ook de Russische buren kennen er iets van, zo bewijzen ons de monniken van Phurpa.

Een collectief dat dankzij hun enorme vlijt wat albums uitbrengen betreft al vaak de revue passeerde op onze pagina’s. Over de werkwijze van Phurpa valt heel wat te vertellen, wat ook al uitvoerig gebeurd is in de cd besprekingen alhier. Ik verwijs dan ook even door naar de hieronder geplaatste links om een beter zicht te krijgen op deze monniken die de Bön traditie hoog in het vaandel dragen.

Persoonlijk was ik, afgaande op hun platen, nog niet helemaal overtuigd van Phurpa. Een beetje variatie had namelijk wel gemogen zeker als je om de haverklap met nieuw materiaal komt aanzetten. Hoewel het meerendeel van deze albums live opnamen betreft, leek het me toch dat wanneer je zo’n Phurpa ritueel (want zo dien je hun muziek te zien) live zou meemaken dit onvermijdelijk een intense ervaring zou zijn.

Allereerst en vrij logisch klonk de diepe stem van Alexia Tegin live via de fantastische geluidsinstallatie van Magasin4 nog indrukwekkender dan op plaat. Dit handelsmerk van Phurpa zal tot ieders verbeelding spreken, want is even opvallend als de wijnvlek van Gorbatsjov.

De obligate aanwezigheid van weelderig dampende en al even penetrant geurende witte salie nemen we er heel graag bij.

Phurpa gebruikt ook graag rituele instrumenten die ze maakten van dier- en menselijke beenderen. Vanavond kwam dit echter sporadisch naar voren, en sloeg men net zo graag op een grote trommel. Visueel mocht het allemaal wel ietsje meer zijn, want van de plaats waar wij stonden kwam het optreden nogal statisch over, waardoor men er niet in slaagde om onze aandacht vast te houden. Toen halverwege de set de zware basstem enige rust werd gegund en men een instrumentaal nummer aanhief, voelde dit dan ook als een welgekomen afwisseling. Maar ook de stem van Tegin kan je als instrument zien: later in de set kwam dit heel erg tot uiting wanneer de deze de confrontatie aangaat met de stem van een andere monnik die zich van een meer heldere variant bedient. De boventoonzang fungeerde hier als begeleidende bastoon en kwam op deze manier wat ons betreft beter tot zijn recht dan wanneer ze de hoofdrol helemaal naar zich toetrekt.

Een bezoekje aan het toilet sprak in deze boekdelen, terwijl Tegin de diepste diepten van zijn stembereik liet spreken trilde en denderde aldaar zowat alles wat los en vast zat in het kleinste kamertje.

Phurpa blijft zo een geval van hit or miss. Ofwel word je meteen aangegrepen door deze klanken en kan je alleen maar hopen dat deze grip stevig genoeg blijkt om je doorheen het hele ritueel te loodsen. Zelf bevonden we ons een beetje tussen de twee en hadden we hetzelfde gevoel als bij hun platen: indrukwekkend, maar een beetje meer afwisseling had gemogen.

Of misschien kwam het gewoon door onze ondertussen hevig knorrende maag dat we niet ten volle in dit ritueel geraakten. Indien dit geval zou wezen, nogmaals: damn you Schaarbeek!

Skrei

The Nent

Phurpa

Reviews Phurpa:

Mantras Of Bön

Rituals Of Bön I

Gyer Ro

Rituals Of Bön II

Ya Tog Rid Pa'i Gyer

Misericordia (met Mare Di Dirac)

Chöd

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Merzbow/Dedali - L'Age D'Or

Het noiselabel 4iB uit Singapore blijft ons verrassen met serieuze kleppers. Japanoise oppergod Merzbow vonden we er al eerder terug (de split Animal Liberation met Raven en Dao De Noize), deze keer slaat de Japanner de handen in elkaar met Italiaan Alessandro Bosello oftewel Dedali. Over Merzbow is op onze pagina’s al veelvuldig ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chain Wallet - No Ritual

Wie kent er China Crisis nog? Een arty new wave en synhtpop band uit de jaren 80 waarvan de meeste mensen (of toch wie in de jaren 80 al eens de radio openzette) direct hun grote hit “Wishful Thinking” zullen herkennen. Maar ze hadden nog zoveel meer in hun mars. Voor wie iets van deze toch wel ondergewaardeerde new wave band in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Atomic - Pet Variations

Het Zweeds-Noorse kwintet Atomic wordt beschouwd als een ‘super’ jazzgroep qua bezetting. Atomic werd opgericht in 2000 door de Zweden Magnus Broo (trompet) en Fredrik Ljungkvist (saxofoon en klarinet). Met de komst van drie Noorse muzikanten - pianist Håvard Wiik, contrabassist Ingebrigt Håker Flaten en drummer Paal ...

lees meer...
NIEUWS 19/02/2019 : 'Robotman' neuwe clip en single van De Delvers

De Delvers hebben een nieuwe clip uit. Met “Robotman” delen De Delvers een Nederlandstalige postpunk-uppercut uit aan een maatschappij waar ‘robots’ regeren die alle menselijkheid en realiteitszin zijn verloren. Recht op de kin. Robotman is een oproep voor meer ongehoorzaamheid met een warm en groot hart! In ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jo Quail - Exsolve

Toen we voor het eerst over Jo Quail hoorden vertellen, zijnde een vrouw met een cello, konden we ons amper voorstellen dat we hier warm voor zouden lopen. Soms kan een mens zich echter danig vergissen, het was wijlen Ward De Prins die me wat dat betreft allereerst met de neus op de feiten drukte. Na een eerste luisterbeurt werd al meteen ...

lees meer...
INTERVIEW : AMUND MAARUD - AMGALA TEMPLE - Muziek maakt me gelukkig, laat me voelen dat ik leef.

Vóór het afnemen van een interview ga ik gewoonlijk zoeken op het wereldwijde net naar informatie en al reeds gepubliceerde gesprekken met de betrokken artiest, kwestie van wat beslagen op het ijs te komen. In het geval van Amgala Temple was de info schaars. Meer dan een twee minuten durend interview op de site van gitarist ...

lees meer...
CD BESPREKING : Håvard Volden - Space Happy

Dit album wordt een beetje hoogdravend voorgesteld als een archiefcollage van 50 jaar elektronische muziek zoals gehoord door een 'tape machine in space' en dan krijgen we ook nog een verwijzing naar Twin Peaks die me een beetje ontgaat. Håvard Volden (°1980 te Trondheim, Noorwegen) is een experimentele gitarist die zich in 2006 in Oslo heeft ...

lees meer...
NIEUWS 18/02/2019 : Twee Britse power electronics legendes trekken de stekker uit.

Vrijdag liet Lee Howard weten dat zijn project Iron Fist Of The Sun het voor bekeken houdt. Verantwoordelijk hiervoor is een dramatische verschuiving in zijn persoonlijk leven, een alleenstaande vader zijn en de plotselinge groei van zijn bedrijf waardoor het creëren van muziek praktisch onmogelijk geworden is. Het is beter de arena ...

lees meer...
NIEUWS 17/02/2019 : Posh Isolation strijkt neer in Brussel.

Wie geregeld onze reviewpagina uitpluist is ongetwijfeld al op het Deense experimentele label Posh Isolation gebotst. Het label, dat in Copenhagen ook zijn eigen winkel heeft, werd opgericht door Christian Stadsgaard en Loke Rahbek met als doelstelling werk van Scandinavische artiesten en speciale samenwerkingen een platform te geven. Buiten ...

lees meer...
INTERVIEW : MILITIA - Tijdens de opnames voelden we continu de priemende ogen van Ambiorix over onze drummende armen meekijken.

Het doek valt over Militia. Van 1988 tot 2018 heeft de anarchistische industrialgroep zijn stempel gedrukt, wat zeg ik: geslagen, met zware metalen percussie, op de Belgische scene. Het eind 2018 verschenen ‘Ambiorix’ zal voor de rest van de eeuwigheid de laatste plaat zijn van de groep. Een buitengewone plaat, die de strijd van ...

lees meer...
FOTO'S : Kælan Mikla - @ Magasin 4 Brussel, 16/02/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Some Ember - @ Magasin 4 Brussel, 16/02/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Turquoise - @ Magasin 4 Brussel, 16/02/2019 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 15/02/2019 : Kælan Mikla video: Draumadís

Het is absoluut niet zo dat we alles wat Robert Smith goed vindt zelf ook goed vinden, maar in het geval van het IJslandse Kælan Mikla doen we dat wel. Het meisjestrio maakt een frisse mix van punk, wave en poëzie en heeft op Cure-voorman zoveel indruk gemaakt dat deze hen uitnodigde op het Meltdown festival dat hij mocht cureren, ...

lees meer...
NIEUWS 14/02/2019 : R.I.P. Willy Willy (59) (Revenge 88, Arbeid Adelt!, The Scabs, Vaya Con Dios)

Zopas bereikte ons het droevige nieuws dat Willy Willy overleden is. In de zomer van 2018 werd bekend dat de Scabs gitarist leed aan kanker en het was al even bekend dat hij zwaar ziek was. Desondanks nam hij tot zeer onlangs nog deel aan de afscheidstournee van The Scabs. Hij speelde gitaar voor ongeveer de helft van het optreden, gezeten ...