casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

420 items

   

Modern Bön III: Phurpa / The Nent / Skrei, (15/01/2019, Magasin4, Brussel)
Hopend op genezing in Magasin4, een veilige haven voor ons zwijnen op zoek naar parels.
16/01/2019, Dimi Brands
 Bookmark and Share

16/01/2019 : Modern Bön III: Phurpa / The Nent / Skrei, (15/01/2019, Magasin4, Brussel) - Hopend op genezing in Magasin4, een veilige haven voor ons zwijnen op zoek naar parels.
Mijn vrouw en ik hebben klaarblijkelijk iets met rituelen. Getuige ons huwelijk dat bestond uit een openlucht ritueel, met live optreden van Kinderen Van Moeder Aarde. Dezelfde band die optrad exact 4 jaar geleden op onze eigenste Dark Entries Night alwaar de vonk tussen ons ontstaan is. Ook voor de viering van ons vierjarig samenzijn konden we dankzij een gelukkige speling van het lot rekenen op een rituele invulling aangezien vandaag de Russische monniken van Phurpa geprogrammeerd stonden in de Brusselse Magasin4.

Om het allemaal een beetje meer cachet te geven besloten we mooi op tijd te vertrekken zodat we in de gelegenheid waren om de concerten te combineren met een etentje vooraf.

Dat was echter buiten de mistroostige buurt gerekend alwaar het vinden van een ietwat geschikte eetplek vruchteloos afliep.

Aan halal voedsel geen gebrek, maar wij eten geen vlees om de enige juiste reden (de ethische). Eetplekken waar kaarslicht vervangen is door TL lampen en de ramen afgeplakt zijn om de groezeligheid van het goedkope interieur te verdoezelen dragen daarenboven ook niet bepaald mee aan een romantisch kader. Van ellende, en omdat onze blaas ondertussen zowat op springen stond, hebben we het dan maar beperkt tot een drankje in een café. Een aan de buitenkant op het eerste gezicht nog ietwat redelijke zaak, maar de plaatselijke couleur locale en de wel zeer nerveuze medewerkers waren haast een bevestiging dat het etablissement een of andere dekmantel moest zijn. Je moet haast een extreem naïef zonnekind zijn om niet depressief te worden hier in Schaarbeek, dat op ons overkomt als het riool van Brussel. Het Brussel uit de liedjes van Brel is vervangen door op autotune aangedreven pseudo hiphop die door speakers schalt die in de straten opgehangen zijn. Snel weg van hier, hopende op genezing in Magasin4, een veilige haven voor ons zwijnen op zoek naar parels.

De avond werd geopend door het Duitse eenmansproject Skrei (de in Berlijn residerende Italiaan Guiseppe Capriglione). Klein van gestalte maar groots in zijn muziek, zo bleek al snel.

Skrei is een nieuwe naam die vanf 2016 naast een CDr ook enkele split-cassettes uitbracht (samen met namen als Emerge, Drekka, Pilars And Tongues en Sa Bruxa). Binnenkort komt zijn nieuwe cassette Harsh Romanticism uit. Met een langgerekte massieve drone zette hij meteen de toon. Na een tijdje kwamen hier vlijmscherpe geluidjes bij alsook een stem die in het Duits woorden declameerde. Uw kind eerste woordjes leren met Skrei? Het kan, maar we raden oorbescherming aan. Toen tijdens de tweede helft van de set de drone minder daadkrachtig bleek dreigde hij ons eventjes te verliezen maar wist dit op het einde meer dan recht te trekken door voluit het noise gebied te verkennen.

Het eerste optreden dat we zagen in 2019 was al meteen een schot in de roos.

We misten wel het gebruik van visuals die dit ongetwijfeld naar nog grootsere hoogten zou kunnen brengen. Tegen het einde van de set werd de naam Skrei pas duidelijk zichtbaar op het achtergelegen scherm, sowieso een naam om te onthouden.

Dat visuals in dit experimentele genre een absolute meerwaarde zijn, dat had The Nent beter begrepen. De man achter dit project, Vince Gagliardi, is naast muzikant immers ook een 3D artiest, wat resulteerde in zeer mooie beelden die zijn geluiden mochten begeleiden.

Gagliardi verzamelde de afgelopen 15 jaar griezelige field recordings en heeft een grote passie voor gebroken ambient texturen. Met de combinatie van deze twee tracht hij emotionele levensfasen te documenteren.

Door middel van live percussie wil hij met zijn audiovisuele project The Nent op synthetische wijze geluid en beeld activeren.

Het eerste nummer was opvallend songgericht en combineerde het aangehaalde drumspel met uiterst inventieve elektronica. Het was drie lange nummers heerlijk verdwalen in dit ‘Vacuum’, meteen ook de titel van het laatste nummer van zijn set.

Boventoonzang is geen unicum dat aan de Mongolen toebehoort. Ook de Russische buren kennen er iets van, zo bewijzen ons de monniken van Phurpa.

Een collectief dat dankzij hun enorme vlijt wat albums uitbrengen betreft al vaak de revue passeerde op onze pagina’s. Over de werkwijze van Phurpa valt heel wat te vertellen, wat ook al uitvoerig gebeurd is in de cd besprekingen alhier. Ik verwijs dan ook even door naar de hieronder geplaatste links om een beter zicht te krijgen op deze monniken die de Bön traditie hoog in het vaandel dragen.

Persoonlijk was ik, afgaande op hun platen, nog niet helemaal overtuigd van Phurpa. Een beetje variatie had namelijk wel gemogen zeker als je om de haverklap met nieuw materiaal komt aanzetten. Hoewel het meerendeel van deze albums live opnamen betreft, leek het me toch dat wanneer je zo’n Phurpa ritueel (want zo dien je hun muziek te zien) live zou meemaken dit onvermijdelijk een intense ervaring zou zijn.

Allereerst en vrij logisch klonk de diepe stem van Alexia Tegin live via de fantastische geluidsinstallatie van Magasin4 nog indrukwekkender dan op plaat. Dit handelsmerk van Phurpa zal tot ieders verbeelding spreken, want is even opvallend als de wijnvlek van Gorbatsjov.

De obligate aanwezigheid van weelderig dampende en al even penetrant geurende witte salie nemen we er heel graag bij.

Phurpa gebruikt ook graag rituele instrumenten die ze maakten van dier- en menselijke beenderen. Vanavond kwam dit echter sporadisch naar voren, en sloeg men net zo graag op een grote trommel. Visueel mocht het allemaal wel ietsje meer zijn, want van de plaats waar wij stonden kwam het optreden nogal statisch over, waardoor men er niet in slaagde om onze aandacht vast te houden. Toen halverwege de set de zware basstem enige rust werd gegund en men een instrumentaal nummer aanhief, voelde dit dan ook als een welgekomen afwisseling. Maar ook de stem van Tegin kan je als instrument zien: later in de set kwam dit heel erg tot uiting wanneer de deze de confrontatie aangaat met de stem van een andere monnik die zich van een meer heldere variant bedient. De boventoonzang fungeerde hier als begeleidende bastoon en kwam op deze manier wat ons betreft beter tot zijn recht dan wanneer ze de hoofdrol helemaal naar zich toetrekt.

Een bezoekje aan het toilet sprak in deze boekdelen, terwijl Tegin de diepste diepten van zijn stembereik liet spreken trilde en denderde aldaar zowat alles wat los en vast zat in het kleinste kamertje.

Phurpa blijft zo een geval van hit or miss. Ofwel word je meteen aangegrepen door deze klanken en kan je alleen maar hopen dat deze grip stevig genoeg blijkt om je doorheen het hele ritueel te loodsen. Zelf bevonden we ons een beetje tussen de twee en hadden we hetzelfde gevoel als bij hun platen: indrukwekkend, maar een beetje meer afwisseling had gemogen.

Of misschien kwam het gewoon door onze ondertussen hevig knorrende maag dat we niet ten volle in dit ritueel geraakten. Indien dit geval zou wezen, nogmaals: damn you Schaarbeek!

Skrei

The Nent

Phurpa

Reviews Phurpa:

Mantras Of Bön

Rituals Of Bön I

Gyer Ro

Rituals Of Bön II

Ya Tog Rid Pa'i Gyer

Misericordia (met Mare Di Dirac)

Chöd

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Disen Gage - The Big Adventure

Van deze band bespraken we vorig jaar het album “Nature”. Dat bleek toch echt een buitenbeentje te zijn in het oeuvre van deze Russische progrockband. “Nature” was namelijk een soort soundscape opgebouwd uit field recordings, een heel intrigerend album uiteenvallend in 3 tracks met elk een heel eigen thema: 1) kosmische ...

lees meer...
CD BESPREKING : The Staches - This Lake Is Pointless

Ze komen uit Genève, Zwitserland maar verkasten intussen naar Leipzig, Duitsland. Hun eerste LP “Machine” kwam uit in 2014 en in 2016 volgde “Placid Faces”. De band bestaat uit twee jongens en twee meisjes en ze mixen al tien jaar de sound van girl punk, wavepunk of poppunk met zelfs garagerock of de psychedelische ...

lees meer...
CD BESPREKING : The Membranes - What Nature Gives…Nature Takes Away

Na hun comeback plaat ‘Dark Matter / Dark Energy’ in 2015 komen The Membranes als opvolger meteen met een dubbelelpee. Een groots opgevat conceptalbum waar ze een twintig vrouwen sterk koor (van het British & Irish Modern Music Institute) laten opdraven en die gastoptredens bevat van de kranige, vierentachtig jaar oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Local Store - Magpie And The Moon

Local Store is het nieuwe project van Needlepoint zanger en gitarist Bjørn Klakegg. Met 61 jaar op de teller is hij nog niet van plan om op te houden met muziek maken. Na het vorig jaar verschenen ‘The Diary Of Robert Reverie’ had Klakegg al meteen een nieuw project op stapel staan waarvoor hij muzikanten zocht. Bjørn ...

lees meer...
CD BESPREKING : Lèche Moi - A6

De groepsnaam van dit Frans duo staat voor ‘lik me’. Een naam met een erotische bijklank wat ook aan de oppervlakte komt in hun muzikale escapades, inclusief hun expliciete teksten en video’s. Het duo Lasido Ladore en Mika Pusse brengt een duistere en ranzige vorm van electro met daaraan toegevoegd sterke naar industrial ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2019 : Eerste namen voor M’era Luna 2020

Terwijl men momenteel nog bezig is met de grote opruiming voor hun 2019-editie lost M’era Luna voor hun editie voor volgend jaar al de eerste namen. Het verslag van M’era Luna 2019 lees je zeer binnenkort op deze pagina’s. M’era Luna wil meer zijn dan een ‘Duits’ festival en daarom gaan ze in de toekomst ...

lees meer...
INTERVIEW : Mise en Scène op Breaking Barriers !! - Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches.

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreed op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgerne in al zijn facetten en subgenres vandaar dat ...

lees meer...
FOTO'S : Motor!k - @ De Smoutpot Zwijndrecht, 09/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Allez Allez - @ Fonne Feesten Lokeren, 08/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Red Zebra - @ Fonne Feesten Lokeren, 08/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 09/08/2019 : Jubel en juich ! Gothic Magazine terug onder de levenden!

Als oudje uit de scene kent u vast nog het Gothic Magazine. Er was een tijd dat ook deze website op papier werd gedrukt. Het bewijs? Hier onze eerste editie om virtueel te door bladeren. En we hopen tegen het eind van het jaar nog veel meer van onze fysieke edities online te hebben. Maar goed, in het mekka van de goth (Duitsland voor een goed ...

lees meer...
NIEUWS 09/08/2019 : Scary Black bij Secret Sin Records

Het Secret Sin Records label is een serieuze doorstart aan het maken. En wat meer is, regelmatig wordt u verwend met nieuwe namen. Binnenkort komt het Amerikaanse Scary Black bij dit label uit op cd. Nooit van gehoord zegt u? Welaan, onderstaade clip klinkt wat mij betreft beloftevol. Spaghetti westerns en de alternatieve jaren 80 zijn een ...

lees meer...
NIEUWS 08/08/2019 : W-Fest pakt uit met eigen app! Zaterdag uitverkocht!

Het is bijna zover, op 15 augustus schiet W-Fest voor de vierde keer uit de startblokken, dit jaar in Waregem (Expo). Om het voor de bezoeker zo comfortabel mogelijk te maken worden kosten nog moeite gespaard. Dat zal bijken uit de voorzieningen op het festivalterrein maar de organisatie biedt nu ook een eigen app aan om uw bezoek aan het ...

lees meer...
NIEUWS 07/08/2019 : Nieuwe editie van 'The Face Of God' van Militia

Militia heeft opgehouden te bestaan. Hun laatste werk was een uitstekende conceptplaat over het leven van Ambiorix, uit op Old Europa Café. Datzelfde label doet nu een heruitgave van 'The Face Of God', het atheïstisch manifest in muziekvorm dat het eco-anarchistisch metaalslagerscollectief in 2015 uitbracht. Ok, de originele ...

lees meer...
INTERVIEW : Duncan Reid op Breaking Barriers! - Ik hou van bands die bovenop de gitaren nog melodieën voortbrengen en die de punk clichés niet volgen

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, MAcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreed op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgerne in al zijn facetten en subgenres vandaar dat ...