casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

418 items

   

Dwaalspoor (17/11/2018, Stichting Max, Alphen aan den Rijn)
ScandinaviŽ heerst!
19/11/2018, Dimi Brands
 Bookmark and Share

19/11/2018 : Dwaalspoor (17/11/2018, Stichting Max, Alphen aan den Rijn) - ScandinaviŽ heerst!
19/11/2018 : Dwaalspoor (17/11/2018, Stichting Max, Alphen aan den Rijn) - ScandinaviŽ heerst!
19/11/2018 : Dwaalspoor (17/11/2018, Stichting Max, Alphen aan den Rijn) - ScandinaviŽ heerst!
19/11/2018 : Dwaalspoor (17/11/2018, Stichting Max, Alphen aan den Rijn) - ScandinaviŽ heerst!
19/11/2018 : Dwaalspoor (17/11/2018, Stichting Max, Alphen aan den Rijn) - ScandinaviŽ heerst!
De laatste editie van Dwaalspoor, het mocht speciaal zijn. Al zullen alle artiesten die doorheen de jaren al hun opwachting mochten maken bij onze Noorderburen (een greep uit het indrukwekkende aanbod: Foresta Di Ferro, Luftwaffe, Der Blauwe Reiter, Jännerwein, Die Weisse Rose,...) beamen dat ze meer dan in de watten gelegd werden.

De eerste die nog eens met het clichébeeld van de gierige Nederlanders komt aanzetten, die kan van ons een boze blik terug verwachten want dat beeld stemt in niets overeen met wat wij ook aan den lijve mochten ondervinden.

Immers, ook voor ondergetekende, die als een van de dj’s geboekt stond voor de afterparty, werd dezelfde luxebehandeling geboden als voor de optredende artiesten. Dit betekende een overnachting op hotel inclusief ontbijt, er was eten voorzien en alsof dit alles nog niet genoeg was, kregen we er nog een geschenkje bovenop.

Het helpt natuurlijk ook een handje als je de organisatie een tijdje kent, en we hen via het geschreven woord op onze website steeds een duwtje in de rug hebben gegeven. Maar toch blijven we er van overtuigd dat er weinig organisaties zijn die hun artiesten zo hard verwennen als ze dat bij Dwaalspoor doen.

Na ingecheckt te hebben in het hotel (waarbij we daarenboven -indien we dit zouden willen, of de kater het zou toelaten, vul zelf maar in- ‘s anderdaags gratis naar het aanpalende vogelpark Avifauna konden) begaven we ons naar Stichting Max, de naam van de zaal waar Dwaalspoor dit jaar zijn tenten had opgeslagen.

De voorkant van het gebouw had de aanblik van een discotheek maar eenmaal binnen waanden we ons toch eerder in een typisch jeugdhuis. Wat dit etablissement uiteindelijk ook bleek te zijn.

Maar eenmaal de deuren van de zaal geopend kregen we ineens weer de discotheek flashback toen we de imposante lichtinstallatie zagen hangen, maar de metershoge banners met daarop runentekens Algiz en Wynn maakten aan verdere associaties in deze richting een eind. We hoopten wel nog dat de gigantische discobal tegen het plafond vanavond niet op iemands hoofd zou donderen.

Aangekomen legde Coph Nia de laatste hand aan de soundcheck. Na een begroeting vroeg ik Aldenon of hij nerveus was. Zijn repliek “Nervous? Me?.... Never!”, luidde met zo’n bittere ernst dat we hem meteen op zijn woord geloofden.

Na nog wat begroetingen her en der, was het tijd voor een laatste soundcheck voor de Noren van Dødsmaskin. Ook door hen werden we zeer hartelijk begroet, en kregen we nog wat woordjes van dank voor zowel het interview als de reviews die ik van hen deed.

Niet veel later voorzorg de plaatselijke koerierdienst ons van Chinees krachtvoer, waarbij ook aan ons vegans gedacht werd. Ik zei het al, alles was tot in de puntjes in orde.

Na nog wat decoratiewerk en het vullen van de vele snoep-, chips-, pepernoten- en dropkommetjes, natuurlijk waren ook de befaamde Luftwaffels weer van de partij, was Dwaalspoor er helemaal klaar voor de eerste bezoekers te verwelkomen.

Onder deze bezoekers traditiegetrouw heel wat Duitsers, al was het aandeel Nederlanders wat dat betreft wel evenredig, schatten we.

De Belgen blonken maar weer eens uit in afwezigheid, wij zullen wel moeite doen om evenementen als deze te promoten...

Aangezien het gros van het publiek mooi op tijd aanwezig was, dachten we dat velen net als ons erg nieuwsgierig waren naar het eerste optreden van Dødsmaskin buiten hun eigen Noorse landsgrenzen.

De soundcheck die onze avondmaaltijd mocht begeleiden, was misschien niet bepaald spijsverteringsbevorderend, onze oren konden dit voorsmaakje alvast smaken!

Het duo trapte af met een alles verpulverende drone die meteen de aandacht van het publiek wist vast te grijpen. Olievaten werden bewerkt met kettingen, trommelstokken, hamers tot zelfs een vijl. Teringherrie hoor ik u denken. Absoluut, maar toch tot een tot de verbazing sprekend verteerbaar geheel gesmeed. Een kunstje dat ons niet zo simpel lijkt als het gemak waarmee het hier tentoongespreid werd.

Niet alleen op plaat dus, want zoals u hier al kon lezen zijn de drie reeds verschenen Dødsmaskinplaten schoten in de roos, maar ook live weten deze Noren een fantastische set neer te poten. Samenvattend kunnen we zeggen dat we hier een zeer boeiende kruising tussen Test Dept. en Brighter Death Now te horen kregen die absoluut naar meer smaakte. Laat dit eerste optreden dan ook een aanloop naar een zeer succesvolle carrière zijn, met onze zegen!

Als opwarmertje voor Coph Nia hoorden we een vrouwenstem die ademhalingsoefeningen reciteerde. Het feit dat Aldenon van zenuwen totaal geen last heeft werd bekrachtigd door het feit dat hij ondertussen in alle rust vlak naast het podium stond vooraleer het te betreden. Misschien dat het net deze ademhalingsoefeningen zijn die hem die innerlijke rust bezorgen, we zijn het hem achteraf vergeten te vragen.

De verwachtingen waren hooggespannen, want Coph Nia staat bekend als een van de beste live artiesten uit de legendarische Cold Meat Industry stal.

Vorig jaar trad hij na lange afwezigheid nog eens op tijdens het feestje ter ere van de 30ste verjaardag van het Zweedse label en werd daar door de aanwezigen unaniem gezien als een van de absolute hoogtepunten.

De kans dat je Aldenon live aan het werk ziet is ook klein zoals u kon lezen in het interview dat we met hem hadden, dus we waren maar wat blij dat Dwaalspoor deze muzikale legende (die voor ondergetekende een van de eerste kennismakingen met CMI was) nog eens een podium gaf.

Visueel mag Aldenon met zijn blauwe hanenkam er het uitzicht niet meteen van hebben, maar eens hij zijn diepe stem door de zaal laat galmen in combinatie met zijn charisma zien we de hogepriester voor ons zoals we hem ons voorstellen wanneer we zijn platen beluisteren.

Zijn hoogmis opende met ‘Lord Of The Air’, waarbij de percussie van kompaan Linus zoals zo vaak in dit genre live een absolute meerwaarde vormde.

Een snedige versie van The Leather Nuns ‘Prime Mover’ was een eerste cover, snel opgevolgd door Coph Nia’s versie van ‘Stigmata Martyr’. Niet alleen op plaat maar ook live kregen we van dit nummer een versie die zodanig de stuipen op het lijf jaagt dat het origineel van “gothfathers” Bauhaus maar een heel mager beestje lijkt in vergelijking.

Het gros van de set was gebaseerd op het tweede Coph Nia album Shape Shifter. Verbaast het u nog dat deze plaat onlangs nog een Oud Goud behandeling kreeg op Dark Entries?

Hoewel we graag ook wat nummers uit het fantastische debuut That Which Remains hadden gehoord kunnen we niet zeggen dat we op onze honger moesten blijven zitten.

Zeker niet als het fantastische ‘The Gnostic Anthem’ en ‘To Fix The Shadow’ ons door CMI vervulde hart sneller doen slaan en we alleen maar kunnen vaststellen dat deze show het ene muzikale hoogtepunt na het andere aan elkaar weet te rijgen.

De enkeling die nog niet compleet omver geblazen was, moest op het einde na het wederom fantastische ‘Holy War’ alsnog door de knieën.

“Ik word er niet jonger op, dit nummer kost meer en meer moeite”, wilde Aldenon niet gespeend van enig leedvermaak nog kwijt over deze klassieker die de kers op een reeds rijkelijk gevulde taart vormde. Een dikke pluim ook voor de man achter het geluid, want van de editie van vorig jaar herinnerden we ons dat niet iedere geluidsman even bekwaam is.

Hierna volgde nog een leuke afterparty met heerlijke Dwaalspoor klassiekers waarbij onze Duitse vrienden weer zorgden voor een flinke drankomzet tot finaal het doek viel. "Festivals ends as festivals must", mijn keuze om 'Rose Clouds Of Holocaust' van Death In June op de draaitafel te leggen was omwille van dit zinnetje wel op zijn plaats.

Enkele uren later moesten we al uit de veren om nog van het ontbijt te genieten, in een hotel alwaar heel wat neofolkers hun toevlucht hadden gevonden (zo kwamen onze vrienden van Stein te laat voor het ontbijt, maar konden ze hun zware kater gelukkig nog wegspoelen met een sloot sterke koffie). Maar al snel bleek dat het niet alleen het slaaptekort was waardoor we vandaag gebukt gingen onder een zwaar gemoed. Alles komt terug, zegt men, dus wie weet ook Dwaalspoor... Ooit?

Foto's: 1 & 2: Dødsmaskin, 3-5: Coph Nia (door Clark Ashton Smith)

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : The Membranes - What Nature GivesÖNature Takes Away

Na hun comeback plaat ‘Dark Matter / Dark Energy’ in 2015 komen The Membranes als opvolger meteen met een dubbelelpee. Een groots opgevat conceptalbum waar ze een twintig vrouwen sterk koor (van het British & Irish Modern Music Institute) laten opdraven en die gastoptredens bevat van de kranige, vierentachtig jaar oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Local Store - Magpie And The Moon

Local Store is het nieuwe project van Needlepoint zanger en gitarist Bjørn Klakegg. Met 61 jaar op de teller is hij nog niet van plan om op te houden met muziek maken. Na het vorig jaar verschenen ‘The Diary Of Robert Reverie’ had Klakegg al meteen een nieuw project op stapel staan waarvoor hij muzikanten zocht. Bjørn ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : LŤche Moi - A6

De groepsnaam van dit Frans duo staat voor ‘lik me’. Een naam met een erotische bijklank wat ook aan de oppervlakte komt in hun muzikale escapades, inclusief hun expliciete teksten en video’s. Het duo Lasido Ladore en Mika Pusse brengt een duistere en ranzige vorm van electro met daaraan toegevoegd sterke naar industrial ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2019 : Eerste namen voor Míera Luna 2020

Terwijl men momenteel nog bezig is met de grote opruiming voor hun 2019-editie lost M’era Luna voor hun editie voor volgend jaar al de eerste namen. Het verslag van M’era Luna 2019 lees je zeer binnenkort op deze pagina’s. M’era Luna wil meer zijn dan een ‘Duits’ festival en daarom gaan ze in de toekomst ...

lees meer...
INTERVIEW : Mise en ScŤne op Breaking Barriers !! - Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches.

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreed op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgerne in al zijn facetten en subgenres vandaar dat ...

lees meer...
CD BESPREKING : Supersimmetria - Abiogenesis

Het verschil tussen ritmische industrial (ofte powernoise) en techno is tegenwoordig vaak enkel nog met een vergrootglas waar te nemen. Maar in een tijd waarin men (gelukkig) veel minder in hokjes denkt dan vroeger het geval was is dat al lang geen bezwaar meer. Waarom immers het beste van twee werelden niet verenigen? Een mooi voorbeeld ...

lees meer...
CD BESPREKING : Brainquake - In These Borrowed Times

Binnenkort kan je in de Wommel naar de tweede editie van Sewerfest. Vorig jaar wist dit zo goed als gratis festival heel wat mensen te verrassen door de Antwerpse cultact Psych Krist Kastrator nog eens van onder het stof te halen. En het sloeg aan, want na lang aandringen verscheen niet veel later het hebbeding Nothing Subtle (About Psychotic ...

lees meer...
FOTO'S : Motor!k - @ De Smoutpot Zwijndrecht, 09/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Allez Allez - @ Fonne Feesten Lokeren, 08/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Red Zebra - @ Fonne Feesten Lokeren, 08/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 09/08/2019 : Jubel en juich ! Gothic Magazine terug onder de levenden!

Als oudje uit de scene kent u vast nog het Gothic Magazine. Er was een tijd dat ook deze website op papier werd gedrukt. Het bewijs? Hier onze eerste editie om virtueel te door bladeren. En we hopen tegen het eind van het jaar nog veel meer van onze fysieke edities online te hebben. Maar goed, in het mekka van de goth (Duitsland voor een goed ...

lees meer...
NIEUWS 09/08/2019 : Scary Black bij Secret Sin Records

Het Secret Sin Records label is een serieuze doorstart aan het maken. En wat meer is, regelmatig wordt u verwend met nieuwe namen. Binnenkort komt het Amerikaanse Scary Black bij dit label uit op cd. Nooit van gehoord zegt u? Welaan, onderstaade clip klinkt wat mij betreft beloftevol. Spaghetti westerns en de alternatieve jaren 80 zijn een ...

lees meer...
NIEUWS 08/08/2019 : W-Fest pakt uit met eigen app! Zaterdag uitverkocht!

Het is bijna zover, op 15 augustus schiet W-Fest voor de vierde keer uit de startblokken, dit jaar in Waregem (Expo). Om het voor de bezoeker zo comfortabel mogelijk te maken worden kosten nog moeite gespaard. Dat zal bijken uit de voorzieningen op het festivalterrein maar de organisatie biedt nu ook een eigen app aan om uw bezoek aan het ...

lees meer...
NIEUWS 07/08/2019 : Nieuwe editie van 'The Face Of God' van Militia

Militia heeft opgehouden te bestaan. Hun laatste werk was een uitstekende conceptplaat over het leven van Ambiorix, uit op Old Europa Café. Datzelfde label doet nu een heruitgave van 'The Face Of God', het atheïstisch manifest in muziekvorm dat het eco-anarchistisch metaalslagerscollectief in 2015 uitbracht. Ok, de originele ...

lees meer...
INTERVIEW : Duncan Reid op Breaking Barriers! - Ik hou van bands die bovenop de gitaren nog melodieŽn voortbrengen en die de punk clichťs niet volgen

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, MAcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreed op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgerne in al zijn facetten en subgenres vandaar dat ...