casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

421 items

   

NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle)
Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018, Dimi Brands
 Bookmark and Share

08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
We maakten op onze website al oorkonde van het spijtige nieuws dat de elfenzusjes van Dark Poem besloten hadden te stoppen met optreden.

Maar omdat een lach en een traan behoren samen te gaan, besloot men dan ook te eindigen in schoonheid, en schotelden ze ons nog een allerlaatste optreden voor.

De meisjes maakten er een soort familie-onderonsje van, samen met twee andere acts die altijd heel dicht bij Dark Poem gestaan hebben: onze eigenste Peter De Koning, ook actief bij Dark Entries, mocht de avond openen met TraumaSutra, en de afsluiter voor vanavond was True Zebra, het eenmansproject van Kevin Strauwen, dat, zo leerde de opgeplakte affiche aan de inkom ons, ook ten dans zal spelen op het veertiende Porta Nigra festival binnenkort.

Zelf maakten we er ook een familie uitstapje van want mijn achtjarige dochter is een gigantische Dark Poem fan, waardoor zij uiteraard niet op het appel mocht ontbreken.

We waren erg benieuwd hoe Peter het er vanaf zou brengen met TraumaSutra, zeker na het optreden op onze Dark Entries Night twee weken geleden dat ontsierd werd door technische problemen in combinatie met een onbekwame geluidstechnicus.

Het antwoord liet zich al snel raden: uitstekend! Geflankeerd door zijn kompanen, de “gekatapulteerde alien” (de man zelf was in de wolken met mijn omschrijving, vandaar gebruik ik ze nog maar eens) TraumaTerrestrial en Peter Geysels kregen we deze keer een vlekkeloze set die zeer sterk in elkaar stak.

Het drietal trapte af met een geïmproviseerd stuk alwaar electronica en de fluittonen van Geysels de uitdaging met elkaar aangingen en uitmondden in een brok experimenteerdrift met een vlotte opbouw.

Net zoals twee weken terug in Gent, ging Peter (De Koning) weer loos met stemvervorming, al maakte hij vandaag een rustigere indruk. Niet dat het minder ‘intens’ (een knipoogje voor de kenners) was, want de bewerkte stem moest bij wijlen niet onderdoen voor een willekeurige power electronics act. Op het einde van de set kregen we met de elektronische klanken van TraumaTerrestrial nog een ritmisch slot, en zo konden we spreken van een zeer gevarieerde show, alwaar trance (niet het genre), trauma’s en experiment een even verslavende cocktail vormden zoals we die ook terugvinden bij bijvoorbeeld het door Peter De Koning op handen gedragen Duitse Anemone Tube (beschouw dit maar als een compliment, Peter!).

Kwestie van niet tot het einde met staalharde zenuwen geplaagd te worden, stond Dark Poem niet als laatste geprogrammeerd. Zonder afbreuk te doen aan de twee andere artiesten, konden we ons niet van de indruk ontdoen dat zowat iedereen vooral voor de twee zusjes naar Oostmalle afgezakt was, om hen nog een laatste keer aan het werk te zien.

De afgelopen jaren zag ik Dark Poem veelvuldig aan het werk, waardoor er voor mij weinig verrassingen in de set waren. Niet dat ik hier op zat te wachten, want het materiaal van Dark Poem staat als een huis, en zowel muziek als performance gaat niet snel vervelen.

De gebruikelijke elementen maskers, rituele invloeden en elektronische klanken dienen hier immers niet om te maskeren, maar om kwaliteit net dat tikkeltje meer in de verf te zetten.

Neem nu bijvoorbeeld een song als ‘Beltane Day’ of 'Nightfall', en geef toe dat een artieste als Fever Ray dit niet beter zou kunnen (beschouw dit ook maar als een compliment, Raya en Sophie!)

Dochterlief wachtte tevergeefs op persoonlijke favoriet ‘Lughnasadh’, maar bleef wat dat betreft op haar honger zitten. Hoewel volgens het spreekwoord een kinderhand snel gevuld is, zullen de ouders onder ons kunnen beamen dat een jong publiek erg kritisch kan zijn. Het ontbreken van haar favoriet nummer kon haar echter niet van mening doen veranderen dat dit een uitstekend optreden was. De vorige zin indachtig, was het dus heel goed!

Achteraf dan ook enkel maar blije gezichten. De wetenschap dat dit de allerlaatste keer dat we Dark Poem zouden mogen aanschouwen was dan ook door deze sterke performance precies naar de achtergrond verdrongen, althans bij mij.

De muziek van True Zebra vergelijkt men maar wat graag met Nine Inch Nails. De invloeden liggen er dan ook bij momenten vingerdik op, waardoor het haast lijkt dat het erom gedaan is.

Maar er is niets mis met muzikale helden te hebben en deze te eren, zolang het geen schaamteloos plagiaat is. Dat dit het geval zou zijn bij True Zebra, is dan ook nogal bij de haren getrokken. Strauwen geeft zijn muziek immers een geheel eigen twist, die, zoals onze Noorderburen plachten te zeggen, swingt als een tiet.

Daar waar Trent Reznor zichzelf wel eens durft te verliezen in net iets te ver gezochte wendingen, gaat True Zebra liever voor een meer efficiëntere aanpak door een aanstekelijke beat niet te schuwen. Podiumbeest Strauwen geniet ook duidelijk met volle teugen op het podium, wat zijn uitwerking niet mist op het publiek. Een terechte headliner voor Porta Nigra XIV, lijkt ons dan ook.

Over de ganse lijn een meer dan geslaagde avond, en we willen Dark Poem van ganser harte bedanken voor de mooie muziek die tijdloos blijft.

Foto's door Luc Luyten (1,3 & 4: Dark Poem, 2:TraumaSutra & 5: True Zebra)

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/09/2019 : Heeft u uw tickets al?

Graag herinneren we u nog eens aan het October Ritus festival, vrijdag 4 oktober in de Wommel. Voor alle duidelijkheid willen we ook benadrukken dat de zogenaamde late beslissers best goed in hun oren knopen dat je hier enkel binnenkomt met een ticket gekocht in voorverkoop, aangezien er geen kaarten aan de inkom verkrijgbaar zijn!! Bestel ...

lees meer...
FOTO'S : Whispering Sons - @ Liege New Wave Festival, 21/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Ash Code - @ Liege New Wave Festival, 21/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dark Side Eons - @ Liege New Wave Festival, 21/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Frode Haltli - Border Woods

Voor het inspelen van ‘Avant Folk’, uitgebracht in 2018, verzamelde accordeonist en componist Frode Haltli nog een tiental muzikanten rond zich. Voor ‘Border Woods’ is zijn begeleidingsband, bestaande uit Emilia Amper (harp) en percussionisten Håkon Stene en Eirik Raude afgeslankt tot een trio. De muziek op ‘Border ...

lees meer...
NIEUWS 20/09/2019 : Fantastique.Night LXI: Kollaps, Nytt Land, Xavier Kruth & Crooniek

De Fantastique.Nights laten ons regelmatig proeven van gedurfde en uitstekende wave, maar voor de eenenzestigste editie hebben ze iets bijzonders in petto. Het wordt immers een editie die vooral de liefhebbers van industrial en neofolk zullen kunnen smaken. De avond gaat uitzonderlijk door op een donderdag - met name 26 september - en zal ...

lees meer...
NIEUWS 20/09/2019 : Donder, Hel & Hagel vindt het duister in het licht

Duizend brandbommen en traangasgranaten, daar zijn Donder, Hel & Hagel weer. De Leuvense anarchowavers - bekend van hun uithaal naar Joke Schauvliege op hun eerste single 'Joke is weer daar...' - hebben zelfs hun eerste plaat klaar, en die heet 'Lang genoeg beleefd geweest'. We herinneren ons niet dat deze kornuiten ooit ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ordo Rosarius Equilibrio - Let's Play (Two Girls & A Goat)

De uitstekende EP Ménage à Quatre die onlangs uitkwam beloofde reeds veel goeds voor het aankomende nieuwe Ordo Rosarius Equilibrio (dat we hier vanaf nu als ORE zullen afkorten). Sommigen opperden na het horen van de digitale promo die op voorhand aan de journalisten werd opgestuurd zelfs van het beste wat ORE tot hiertoe ...

lees meer...
NIEUWS 19/09/2019 : Indietronic Fest 4 Zaterdag 19 oktober in Lede

Zaterdag 19 oktober staat voor de 4de keer het Indietronic Fest te Lede, zaal CC Volkskring, geprogrammeerd. Dit jaar gaat alle aandacht naar Adriaan De Roover (voorheen Oaktree), Paper Hats, Raveyards en Gauss. Misschien niet meteen de meest bekende namen in onze scene maar zeker het uit checken waard indien u liefhebbert in progressieve ...

lees meer...
NIEUWS 19/09/2019 : David J pakt tijdens Bauhaus koorts uit met nieuw materiaal

Heel wat te doen hier de afgelopen dagen / weken omtrent Bauhaus en aanverwante projecten. David J was / is sedert jaar en dag lid van de Engelse cultformatie maar ook solo actief. Zijn nieuwe worp luistert naar de naam “Missive To An Angel From The Halls Of Infamy And Allure”. Voor dit album liet David J zich bijstaan door leden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Paolo Spaccamonti - Volume Quattro

Paolo Spaccamonti is een in Turijn gevestigde gitarist en componist. Naast enkele soloplaten werkt hij samen met andere artiesten zoals Jochen Arbeit van Einstürzende Neubauten of Daniele Brusaschetto. Maakt ook muziek voor televisie en componeert soundtracks voor film en heeft een voorkeur om live uitvoeringen te geven met zowel ...

lees meer...
CD BESPREKING : en creux - Default 0012

Naast Batch 0010 verscheen op hetzelfde moment Default 0012 van en creux. Onze bevindingen bij het tiende deel uit de Batch reeks kon u reeds lezen, we laten nu ons licht schijnen op haar episode in de andere serie van het SM-LL label. Wederom vier nummers, deze keer geplukt uit live optredens uit de periode 2017-2018, waarbij naast de ...

lees meer...
CD BESPREKING : en creux - Batch 0010

Veel info over en creux vonden we niet terug. We weten alleen dat het gaat om de in Londen wonende Taiwanese artieste Lucia H. Chung. Verder ook dat ze onlangs twee EP’s uitbracht bij het experimentele SM-LL label. Naast deel 10 in hun Batch reeks verder nog het twaalfde deel in de Default reeks van het label. In het verleden verzorgde ...

lees meer...
INTERVIEW : STALINGRAD VALKYRIE - De oude wereld zal binnenkort instorten.

Haar vele fans zullen het kunnen beamen: iedere gelegenheid is goed om een babbeltje te slaan met Elena Alice Fossi. Nog niet zo heel lang geleden schoven we bij haar aan tafel om het over de wederopstanding van haar project Spectra*Paris te hebben, maar ook nu hadden we weer een hele goede reden: het uitkomen van Martyrium Europae, waarmee ...

lees meer...
INTERVIEW : Attila The Stockbroker op Breaking Barriers !! - Rock 'n' roll brexit!

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...