casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

406 items

   

NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle)
Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018, Dimi Brands
 Bookmark and Share

08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
We maakten op onze website al oorkonde van het spijtige nieuws dat de elfenzusjes van Dark Poem besloten hadden te stoppen met optreden.

Maar omdat een lach en een traan behoren samen te gaan, besloot men dan ook te eindigen in schoonheid, en schotelden ze ons nog een allerlaatste optreden voor.

De meisjes maakten er een soort familie-onderonsje van, samen met twee andere acts die altijd heel dicht bij Dark Poem gestaan hebben: onze eigenste Peter De Koning, ook actief bij Dark Entries, mocht de avond openen met TraumaSutra, en de afsluiter voor vanavond was True Zebra, het eenmansproject van Kevin Strauwen, dat, zo leerde de opgeplakte affiche aan de inkom ons, ook ten dans zal spelen op het veertiende Porta Nigra festival binnenkort.

Zelf maakten we er ook een familie uitstapje van want mijn achtjarige dochter is een gigantische Dark Poem fan, waardoor zij uiteraard niet op het appel mocht ontbreken.

We waren erg benieuwd hoe Peter het er vanaf zou brengen met TraumaSutra, zeker na het optreden op onze Dark Entries Night twee weken geleden dat ontsierd werd door technische problemen in combinatie met een onbekwame geluidstechnicus.

Het antwoord liet zich al snel raden: uitstekend! Geflankeerd door zijn kompanen, de “gekatapulteerde alien” (de man zelf was in de wolken met mijn omschrijving, vandaar gebruik ik ze nog maar eens) TraumaTerrestrial en Peter Geysels kregen we deze keer een vlekkeloze set die zeer sterk in elkaar stak.

Het drietal trapte af met een geïmproviseerd stuk alwaar electronica en de fluittonen van Geysels de uitdaging met elkaar aangingen en uitmondden in een brok experimenteerdrift met een vlotte opbouw.

Net zoals twee weken terug in Gent, ging Peter (De Koning) weer loos met stemvervorming, al maakte hij vandaag een rustigere indruk. Niet dat het minder ‘intens’ (een knipoogje voor de kenners) was, want de bewerkte stem moest bij wijlen niet onderdoen voor een willekeurige power electronics act. Op het einde van de set kregen we met de elektronische klanken van TraumaTerrestrial nog een ritmisch slot, en zo konden we spreken van een zeer gevarieerde show, alwaar trance (niet het genre), trauma’s en experiment een even verslavende cocktail vormden zoals we die ook terugvinden bij bijvoorbeeld het door Peter De Koning op handen gedragen Duitse Anemone Tube (beschouw dit maar als een compliment, Peter!).

Kwestie van niet tot het einde met staalharde zenuwen geplaagd te worden, stond Dark Poem niet als laatste geprogrammeerd. Zonder afbreuk te doen aan de twee andere artiesten, konden we ons niet van de indruk ontdoen dat zowat iedereen vooral voor de twee zusjes naar Oostmalle afgezakt was, om hen nog een laatste keer aan het werk te zien.

De afgelopen jaren zag ik Dark Poem veelvuldig aan het werk, waardoor er voor mij weinig verrassingen in de set waren. Niet dat ik hier op zat te wachten, want het materiaal van Dark Poem staat als een huis, en zowel muziek als performance gaat niet snel vervelen.

De gebruikelijke elementen maskers, rituele invloeden en elektronische klanken dienen hier immers niet om te maskeren, maar om kwaliteit net dat tikkeltje meer in de verf te zetten.

Neem nu bijvoorbeeld een song als ‘Beltane Day’ of 'Nightfall', en geef toe dat een artieste als Fever Ray dit niet beter zou kunnen (beschouw dit ook maar als een compliment, Raya en Sophie!)

Dochterlief wachtte tevergeefs op persoonlijke favoriet ‘Lughnasadh’, maar bleef wat dat betreft op haar honger zitten. Hoewel volgens het spreekwoord een kinderhand snel gevuld is, zullen de ouders onder ons kunnen beamen dat een jong publiek erg kritisch kan zijn. Het ontbreken van haar favoriet nummer kon haar echter niet van mening doen veranderen dat dit een uitstekend optreden was. De vorige zin indachtig, was het dus heel goed!

Achteraf dan ook enkel maar blije gezichten. De wetenschap dat dit de allerlaatste keer dat we Dark Poem zouden mogen aanschouwen was dan ook door deze sterke performance precies naar de achtergrond verdrongen, althans bij mij.

De muziek van True Zebra vergelijkt men maar wat graag met Nine Inch Nails. De invloeden liggen er dan ook bij momenten vingerdik op, waardoor het haast lijkt dat het erom gedaan is.

Maar er is niets mis met muzikale helden te hebben en deze te eren, zolang het geen schaamteloos plagiaat is. Dat dit het geval zou zijn bij True Zebra, is dan ook nogal bij de haren getrokken. Strauwen geeft zijn muziek immers een geheel eigen twist, die, zoals onze Noorderburen plachten te zeggen, swingt als een tiet.

Daar waar Trent Reznor zichzelf wel eens durft te verliezen in net iets te ver gezochte wendingen, gaat True Zebra liever voor een meer efficiëntere aanpak door een aanstekelijke beat niet te schuwen. Podiumbeest Strauwen geniet ook duidelijk met volle teugen op het podium, wat zijn uitwerking niet mist op het publiek. Een terechte headliner voor Porta Nigra XIV, lijkt ons dan ook.

Over de ganse lijn een meer dan geslaagde avond, en we willen Dark Poem van ganser harte bedanken voor de mooie muziek die tijdloos blijft.

Foto's door Luc Luyten (1,3 & 4: Dark Poem, 2:TraumaSutra & 5: True Zebra)

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Michael Feuerstack - Natural Weather

Canadees muzikant die voorheen actief was in Wooden Stars en Snailhouse. Sinds 2013 opereert hij onder zijn eigen naam en deze ‘Natural Weather’ is zijn vierde release. De plaat is opgenomen in Michael zijn eigen huis wat zorgt voor een gevoel van intimiteit. Het grootste gedeelte van de instrumenten neemt Feuerstack voor eigen ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ståle Storløkken - The Haze Of Sleepnessness

Normaliter laat ik de promo’s van het Noorse Hubro label voor collega Paul Van de Gehuchte die ze doorgaans ook erg hoge scores toebedeelt. Maar bij de laatste lichting promo’s van dit Noorse experimentele ‘jazz’ label, dat in de praktijk vaak eerder de prog of de post rock toer opgaat, waren er twee albums waarnaar ...

lees meer...
CD BESPREKING : PoiL - Sus

Vierde - als je ‘Mula PoiL’ de split release met Mula meerekent - vijfde album voor dit Franse trio dat geen beperkingen kent en er lustig op los experimenteert. De bezetting bestaat uit Antoine Arnera (toetsen), Boris Cassone (gitaar en basgitaar) en drummer Guilhem Meier. Alledrie nemen ze samen of om beurt de zangpartijen ...

lees meer...
CD BESPREKING : Satori - Dispossession

Onze kennismaking met het Russische COD Noizes begon eigenlijk met het nieuws dat alhier twee releases van Satori uitgebracht zouden worden. Voorts vonden we in de promomail de overige recent uitgebrachte platen en aangezien de persteksten van deze nobele onbekende Russische artiesten stuk voor stuk veelbelovend klonken, lieten we weten ...

lees meer...
NIEUWS 23/04/2019 : Gothic USA!

Hoor ik daar een klaagzang? Er wordt geen gothic (rock) meer gemaakt? Foei. Gelukkig is er nog Oskar Terramortis, tegenwoordig labelbaas van het post gothic label, die voor ons eventjes 45 jawel, 45 actuele Amerikaanse acts uit het genre (interpreteer dit ruim en donker) op een rijtje zet en dit zomaar eventjes via bandcamp gratis en legaal ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ingar Zach - Floating Layer Cake

Ingar Zach is een Noorse percussionist en de oprichter, samen met gitarist Ivar Grydeland, van het Sofa label dat zich concentreert op het promoten en uitbrengen van improvisatie en avant-garde muziek. Sinds eind de jaren negentig is Ingar actief in het folk circuit en in experimentele muziek. Doorheen de jaren is hij ook onversaagd op ...

lees meer...
FOTO'S : Goethes Erben - @ BLack Easter Antwerpen, 21/04/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Daemonia Nymphe - @ BLack Easter Antwerpen, 21/04/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Jo Quail - @ BLack Easter Antwerpen, 21/04/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 19/04/2019 : Pasen dit jaar garantie voor een ei-vol weekend.

Het zal u niet ontgaan zijn dat de Paashaas dit jaar heel wat evenementen in België rondgestrooid heeft. In uw zoektocht naar de lekkerste eitjes helpen we u graag een handje middels dit beknopte overzicht. (vrijdag 19 april) In JH De Wommel kan je dit weekend drie dagen lang genieten van het beste wat het minimal wave genre te ...

lees meer...
NIEUWS 19/04/2019 : Met Dark Entries gratis naar Nederland!

Het duurde een beetje langer dan voorzien, maar binnenkort zal de vernieuwde locatie van de Maastrichtse club de Muziekgieterij dan toch de deuren openen. Voor het allerlaatste evenement in de ‘oude’ Muziekgieterij slaat men aldaar de handen ineen met Linke Soto en EPM Music om met een affiche voor de dag te komen die de liefhebbers ...

lees meer...
NIEUWS 18/04/2019 : Angels of Liberty leeft nog een beetje ....

18 april 2017 verliet bezieler en zanger Voe Saint-Claire van Angels Of Liberty ons... Veel te vroeg. De groep deed mijn gothic rock minnend hart weer sneller bonzen met het fantastische debuut “Pinnacle Of The Draco” (2012), oorspronkelijk uit op het eigen Secret Sin label, dat bol stond van de klassiekers. Tenminste, in een rechtvaardige ...

lees meer...
INTERVIEW : EVI VINE - Er zijn wel een paar verhalen, maar mijn lippen zijn verzegeld… Misschien voor bij een biertje of zo…

Wie haar nog niet gespot had op Joy Division-tribute A Change of Speech… en haar eerste album …and so the morning comes gemist had, die kon Evi Vine in 2016 ontdekken op het Black Easter Festival in Antwerpen, waar ze haar tweede album Give Your Heart To The Hawks voor kwam stellen. Tijdens die editie speelden 2 artiesten het ...

lees meer...
NIEUWS 14/04/2019 : Gedonder in Kinky Star.

Onlangs mochten wij tot onze grote vreugde kennismaken met het nieuwe Belgische duo La Merde. Hun eerste cassette Dood En De Merde liet een verpletterende indruk achter bij uw recensent van dienst die niet toevallig hoog oploopt met The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud en soortgelijke “wereld-serpenten”, net het straatje waarin ...

lees meer...
INTERVIEW : Trouwfe(e)st #3: ASHTORETH - Doordat er verschillende elementen in mijn muziek zitten weet ik mensen uit verschillende underground stromingen aan te spreken.

Als er een naam is binnen de Belgische underground waaraan je de laatste tijd onmogelijk ontsnappen kan, is het wel die van Ashtoreth. Hoewel Peter Verwimp nog maar enkele jaren onder deze noemer naam begon te maken in het dark ambient genre, wist hij zich al heel snel op te werken tot een naam om rekening mee te houden. Op de productiviteit ...