casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

429 items

   

NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle)
Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018, Dimi Brands
 Bookmark and Share

08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
We maakten op onze website al oorkonde van het spijtige nieuws dat de elfenzusjes van Dark Poem besloten hadden te stoppen met optreden.

Maar omdat een lach en een traan behoren samen te gaan, besloot men dan ook te eindigen in schoonheid, en schotelden ze ons nog een allerlaatste optreden voor.

De meisjes maakten er een soort familie-onderonsje van, samen met twee andere acts die altijd heel dicht bij Dark Poem gestaan hebben: onze eigenste Peter De Koning, ook actief bij Dark Entries, mocht de avond openen met TraumaSutra, en de afsluiter voor vanavond was True Zebra, het eenmansproject van Kevin Strauwen, dat, zo leerde de opgeplakte affiche aan de inkom ons, ook ten dans zal spelen op het veertiende Porta Nigra festival binnenkort.

Zelf maakten we er ook een familie uitstapje van want mijn achtjarige dochter is een gigantische Dark Poem fan, waardoor zij uiteraard niet op het appel mocht ontbreken.

We waren erg benieuwd hoe Peter het er vanaf zou brengen met TraumaSutra, zeker na het optreden op onze Dark Entries Night twee weken geleden dat ontsierd werd door technische problemen in combinatie met een onbekwame geluidstechnicus.

Het antwoord liet zich al snel raden: uitstekend! Geflankeerd door zijn kompanen, de “gekatapulteerde alien” (de man zelf was in de wolken met mijn omschrijving, vandaar gebruik ik ze nog maar eens) TraumaTerrestrial en Peter Geysels kregen we deze keer een vlekkeloze set die zeer sterk in elkaar stak.

Het drietal trapte af met een geïmproviseerd stuk alwaar electronica en de fluittonen van Geysels de uitdaging met elkaar aangingen en uitmondden in een brok experimenteerdrift met een vlotte opbouw.

Net zoals twee weken terug in Gent, ging Peter (De Koning) weer loos met stemvervorming, al maakte hij vandaag een rustigere indruk. Niet dat het minder ‘intens’ (een knipoogje voor de kenners) was, want de bewerkte stem moest bij wijlen niet onderdoen voor een willekeurige power electronics act. Op het einde van de set kregen we met de elektronische klanken van TraumaTerrestrial nog een ritmisch slot, en zo konden we spreken van een zeer gevarieerde show, alwaar trance (niet het genre), trauma’s en experiment een even verslavende cocktail vormden zoals we die ook terugvinden bij bijvoorbeeld het door Peter De Koning op handen gedragen Duitse Anemone Tube (beschouw dit maar als een compliment, Peter!).

Kwestie van niet tot het einde met staalharde zenuwen geplaagd te worden, stond Dark Poem niet als laatste geprogrammeerd. Zonder afbreuk te doen aan de twee andere artiesten, konden we ons niet van de indruk ontdoen dat zowat iedereen vooral voor de twee zusjes naar Oostmalle afgezakt was, om hen nog een laatste keer aan het werk te zien.

De afgelopen jaren zag ik Dark Poem veelvuldig aan het werk, waardoor er voor mij weinig verrassingen in de set waren. Niet dat ik hier op zat te wachten, want het materiaal van Dark Poem staat als een huis, en zowel muziek als performance gaat niet snel vervelen.

De gebruikelijke elementen maskers, rituele invloeden en elektronische klanken dienen hier immers niet om te maskeren, maar om kwaliteit net dat tikkeltje meer in de verf te zetten.

Neem nu bijvoorbeeld een song als ‘Beltane Day’ of 'Nightfall', en geef toe dat een artieste als Fever Ray dit niet beter zou kunnen (beschouw dit ook maar als een compliment, Raya en Sophie!)

Dochterlief wachtte tevergeefs op persoonlijke favoriet ‘Lughnasadh’, maar bleef wat dat betreft op haar honger zitten. Hoewel volgens het spreekwoord een kinderhand snel gevuld is, zullen de ouders onder ons kunnen beamen dat een jong publiek erg kritisch kan zijn. Het ontbreken van haar favoriet nummer kon haar echter niet van mening doen veranderen dat dit een uitstekend optreden was. De vorige zin indachtig, was het dus heel goed!

Achteraf dan ook enkel maar blije gezichten. De wetenschap dat dit de allerlaatste keer dat we Dark Poem zouden mogen aanschouwen was dan ook door deze sterke performance precies naar de achtergrond verdrongen, althans bij mij.

De muziek van True Zebra vergelijkt men maar wat graag met Nine Inch Nails. De invloeden liggen er dan ook bij momenten vingerdik op, waardoor het haast lijkt dat het erom gedaan is.

Maar er is niets mis met muzikale helden te hebben en deze te eren, zolang het geen schaamteloos plagiaat is. Dat dit het geval zou zijn bij True Zebra, is dan ook nogal bij de haren getrokken. Strauwen geeft zijn muziek immers een geheel eigen twist, die, zoals onze Noorderburen plachten te zeggen, swingt als een tiet.

Daar waar Trent Reznor zichzelf wel eens durft te verliezen in net iets te ver gezochte wendingen, gaat True Zebra liever voor een meer efficiëntere aanpak door een aanstekelijke beat niet te schuwen. Podiumbeest Strauwen geniet ook duidelijk met volle teugen op het podium, wat zijn uitwerking niet mist op het publiek. Een terechte headliner voor Porta Nigra XIV, lijkt ons dan ook.

Over de ganse lijn een meer dan geslaagde avond, en we willen Dark Poem van ganser harte bedanken voor de mooie muziek die tijdloos blijft.

Foto's door Luc Luyten (1,3 & 4: Dark Poem, 2:TraumaSutra & 5: True Zebra)

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Les Jumeaux Discordants - Les Jumeaux Discordants

Halloween staat voor de deur, en daar past dan voor zwartgeblakerde zieltjes als jullie wel een bijhorende soundtrack bij. Wat dat betreft zit je meer dan goed bij het Italiaanse Les Jumeaux Discordants, waarmee we u reeds lieten kennismaken in onze Oud Goud rubriek middels het album Les Chimères. Les Jumeaux Discordants ontstond ...

lees meer...
CD BESPREKING : Night Train To Nowhere - Chronicles Of The Dark Vol. 1

Deze Night Train To Nowhere is het project Xzvrey, ook bekend van het Franse post punk en death rock project The Last Oath. Nu ja bekend, u weet ongetwijfeld wat ik bedoel. Met deze Night Train To Nowhere wil Xzvrey de meer donkere sferen verkennen die perfect aansluiten bij deze isolatietijden, daarbij puttend uit post punk en een jaren 80 ...

lees meer...
CD BESPREKING : K2 - Rainy Tritium 2

“Waaah Gertje, K2 is dat dan de rosse en de Hollandse of de Hollandse en de zwarte?” Gertje heeft ondertussen de fakkel doorgegeven aan dochterlief Marie die zich vuistgewijs een weg doorheen de aars van de sprekende hond mag boren. Haar eerste taak bestaat er alvast in om die schurftige luizenbak te melden dat de K2 waar wij ...

lees meer...
CD BESPREKING : Mehata Sentimental Legend - Exhausted Woeks -Mercury

Exhausted “woeks”?? Onszelf ook afvragend of er hier een spelduivel mee gemoeid was togen we voor de zekerheid allereerst toch nog even te rade bij het Duitse Mind Plug Records. Het label bij uitstek voor al wie tuk is op meditatieve klanken die buiten de clichématige lijntjes durven kleuren. In plaats van zich te richten ...

lees meer...
CD BESPREKING : Elefant - Bejahung

The Van Jets wonnen Humo’s Rock Rally in 2004, tien jaar daarvoor was die eer weggelegd voor het onvolprezen Evil Superstars. Nog eens 16 jaar later, het huidige en tevens volmondig vervloekte 2020 dus, staat Elefant met een flinke portie peperkorrels in de reet ongedurig voor de poort te schuifelen. Zeg gerust de poort van de doorbraak, ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...