casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

429 items

   

NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle)
Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018, Dimi Brands
 Bookmark and Share

08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
08/04/2018 : NACHTVLINDERS FESTIVAL (TRAUMASUTRA/DARK POEM/TRUE ZEBRA) (07/04/2018, CC De Notelaar, Oostmalle) - Een afscheid in stijl van Dark Poem.
We maakten op onze website al oorkonde van het spijtige nieuws dat de elfenzusjes van Dark Poem besloten hadden te stoppen met optreden.

Maar omdat een lach en een traan behoren samen te gaan, besloot men dan ook te eindigen in schoonheid, en schotelden ze ons nog een allerlaatste optreden voor.

De meisjes maakten er een soort familie-onderonsje van, samen met twee andere acts die altijd heel dicht bij Dark Poem gestaan hebben: onze eigenste Peter De Koning, ook actief bij Dark Entries, mocht de avond openen met TraumaSutra, en de afsluiter voor vanavond was True Zebra, het eenmansproject van Kevin Strauwen, dat, zo leerde de opgeplakte affiche aan de inkom ons, ook ten dans zal spelen op het veertiende Porta Nigra festival binnenkort.

Zelf maakten we er ook een familie uitstapje van want mijn achtjarige dochter is een gigantische Dark Poem fan, waardoor zij uiteraard niet op het appel mocht ontbreken.

We waren erg benieuwd hoe Peter het er vanaf zou brengen met TraumaSutra, zeker na het optreden op onze Dark Entries Night twee weken geleden dat ontsierd werd door technische problemen in combinatie met een onbekwame geluidstechnicus.

Het antwoord liet zich al snel raden: uitstekend! Geflankeerd door zijn kompanen, de “gekatapulteerde alien” (de man zelf was in de wolken met mijn omschrijving, vandaar gebruik ik ze nog maar eens) TraumaTerrestrial en Peter Geysels kregen we deze keer een vlekkeloze set die zeer sterk in elkaar stak.

Het drietal trapte af met een geïmproviseerd stuk alwaar electronica en de fluittonen van Geysels de uitdaging met elkaar aangingen en uitmondden in een brok experimenteerdrift met een vlotte opbouw.

Net zoals twee weken terug in Gent, ging Peter (De Koning) weer loos met stemvervorming, al maakte hij vandaag een rustigere indruk. Niet dat het minder ‘intens’ (een knipoogje voor de kenners) was, want de bewerkte stem moest bij wijlen niet onderdoen voor een willekeurige power electronics act. Op het einde van de set kregen we met de elektronische klanken van TraumaTerrestrial nog een ritmisch slot, en zo konden we spreken van een zeer gevarieerde show, alwaar trance (niet het genre), trauma’s en experiment een even verslavende cocktail vormden zoals we die ook terugvinden bij bijvoorbeeld het door Peter De Koning op handen gedragen Duitse Anemone Tube (beschouw dit maar als een compliment, Peter!).

Kwestie van niet tot het einde met staalharde zenuwen geplaagd te worden, stond Dark Poem niet als laatste geprogrammeerd. Zonder afbreuk te doen aan de twee andere artiesten, konden we ons niet van de indruk ontdoen dat zowat iedereen vooral voor de twee zusjes naar Oostmalle afgezakt was, om hen nog een laatste keer aan het werk te zien.

De afgelopen jaren zag ik Dark Poem veelvuldig aan het werk, waardoor er voor mij weinig verrassingen in de set waren. Niet dat ik hier op zat te wachten, want het materiaal van Dark Poem staat als een huis, en zowel muziek als performance gaat niet snel vervelen.

De gebruikelijke elementen maskers, rituele invloeden en elektronische klanken dienen hier immers niet om te maskeren, maar om kwaliteit net dat tikkeltje meer in de verf te zetten.

Neem nu bijvoorbeeld een song als ‘Beltane Day’ of 'Nightfall', en geef toe dat een artieste als Fever Ray dit niet beter zou kunnen (beschouw dit ook maar als een compliment, Raya en Sophie!)

Dochterlief wachtte tevergeefs op persoonlijke favoriet ‘Lughnasadh’, maar bleef wat dat betreft op haar honger zitten. Hoewel volgens het spreekwoord een kinderhand snel gevuld is, zullen de ouders onder ons kunnen beamen dat een jong publiek erg kritisch kan zijn. Het ontbreken van haar favoriet nummer kon haar echter niet van mening doen veranderen dat dit een uitstekend optreden was. De vorige zin indachtig, was het dus heel goed!

Achteraf dan ook enkel maar blije gezichten. De wetenschap dat dit de allerlaatste keer dat we Dark Poem zouden mogen aanschouwen was dan ook door deze sterke performance precies naar de achtergrond verdrongen, althans bij mij.

De muziek van True Zebra vergelijkt men maar wat graag met Nine Inch Nails. De invloeden liggen er dan ook bij momenten vingerdik op, waardoor het haast lijkt dat het erom gedaan is.

Maar er is niets mis met muzikale helden te hebben en deze te eren, zolang het geen schaamteloos plagiaat is. Dat dit het geval zou zijn bij True Zebra, is dan ook nogal bij de haren getrokken. Strauwen geeft zijn muziek immers een geheel eigen twist, die, zoals onze Noorderburen plachten te zeggen, swingt als een tiet.

Daar waar Trent Reznor zichzelf wel eens durft te verliezen in net iets te ver gezochte wendingen, gaat True Zebra liever voor een meer efficiëntere aanpak door een aanstekelijke beat niet te schuwen. Podiumbeest Strauwen geniet ook duidelijk met volle teugen op het podium, wat zijn uitwerking niet mist op het publiek. Een terechte headliner voor Porta Nigra XIV, lijkt ons dan ook.

Over de ganse lijn een meer dan geslaagde avond, en we willen Dark Poem van ganser harte bedanken voor de mooie muziek die tijdloos blijft.

Foto's door Luc Luyten (1,3 & 4: Dark Poem, 2:TraumaSutra & 5: True Zebra)

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Alphamay - Conformity

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een synthpop-cd heb besproken. Alphamay is een Duitse band die ik zo’n 3 jaar geleden heb leren kennen. Toen ik in 2017 het album 'The Simulation Hypothesis' meekreeg op de redactievergadering, wist ik niet waaraan mij te verwachten. Maar ik was meteen gewonnen voor de muziek van dit duo, ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

lees meer...
CD BESPREKING : Lisfrank - The Human

Bij Final Muzik was men zeer in zijn nopjes met de Dark Entries review van “Elevator” (klik de link onder deze review) en dus kregen we de meest recente release in onze postbus van deze Italiaanse legende diens conceptie terug gaat tot in 1980! Inderdaad 40 jaar terug in de tijd besloot ene Fulvio Guidarelli mee te surfen op ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Kregel - #1

Onder de Limburgse grond is er best wel meer te vinden dan enkel steenkool. Verdraaid goede muziek bijvoorbeeld, want als trouwe Dark Entries lezer weet u dat er binnen uw geliefde genre door de jaren heen heel wat artiesten hun bakermat in het bronsgroen eikenhout hadden/hebben staan. Denk maar aan Siglo XX, Struggler, Gruppenbild of meer ...

lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
CD BESPREKING : Red Velvet Deception - Like Rain

Rijkelijk laat. Ik geef het grif toe. Het was het nummer “So Low” op de compilatie “A Matter Of Concepts - a post punk and wave compilation”, die reeds in 2018 bij het Zweedse Dead Wax Records verscheen maar pas enige maanden geleden in mijn bezit kwam, die met op deze band attendeerde. De aanleiding ongetwijfeld het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Croatian Amor & Varg²™ - Body Of Water/Body Of Carbon

Met Duitse pagan metalbands valt niet te sollen. Dat mocht de Zweed Jonas Rönnberg aan den lijve ondervinden. Hij zag zich genoodzaakt om zijn artiestennaam Varg te veranderen na zeer nadrukkelijke navraag van een band met dezelfde naam. Dat Rönnberg er nog wel mee kon lachen, vermoeden we uit het feit van zijn nieuw gekozen alias: ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...

lees meer...
NIEUWS 22/06/2020 : Enzo Kreft gaat door en door

Enzo Kreft had ons in 2019 al zeer aangenaam verrast met 'Control', een conceptplaat over de nevenwerkingen van de technologische vooruitgang. De plaat was de derde al sinds Enzo in 2016 na een lange pauze terug begon te musiceren. Hij laat er geen gras over groeien, want er staat al een nieuwe plaat in de steigers. De exacte uitgavedatum ...