casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

429 items

   

SILKEN TOFU LABEL NIGHT (02-12-2017, Barlok, Brussel)
Een 'onrust-ige' nacht in het Brusselse.
03/12/2017, Dimi Brands
 Bookmark and Share

03/12/2017 : SILKEN TOFU LABEL NIGHT (02-12-2017, Barlok, Brussel) - Een 'onrust-ige' nacht in het Brusselse.
Het leek er op dat vanavond een groot deel van het uitgaande publiek eieren voor zijn geld koos, en naar Brussel afgezakt was om Front 242 live aan het werk te zien in de AB.

Dit was buiten ons gerekend, want wij kozen er voor om ons te laten verrassen, en dit eveneens in de hoofdstad.

Net naast Magasin4 bevond zich Barlok, dat nog meer als zijn buurman aan een zeer ruim kraakpand deed denken.

De ideale locatie voor een avondje industrieel beatgeweld, voor ons geserveerd door het waarlijk fantastische Silken Tofu label.

Ok, het was koud, de dames die met de billen bloot op de toiletten buiten moesten, zullen het zeker kunnen beamen, doch binnen was men hier, voor kraakpandnormen, gelukkig goed op voorbereid.

Met zes acts op de affiche, en een avond die pas aanving om 22 uur, beloofde het een lange nacht te worden. We waren hier wel over te spreken, want zo was het laatste optreden pas om 3 uur ‘s nachts en hadden we zo een ganse avond/nacht muziek, beter dan de gebruikelijke stress om ergens op tijd te geraken, om dan, als er al een afterparty is, vast te moeten stellen dat het meerendeel van de bezoekers afdruipt.

De ondankbare eer om te openen viel Tresque uit Genève te beurt. Laurent Peter, want zo heet de man achter het schamele bakje die op het eerste zicht een beetje onwennig leek, zegt geïnspireerd te zijn door musique concrète en was in het verleden al actief met improviserende en experimentele muziek.

Met Tresque gaat hij echter meer naar zijn roots die liggen in dub muziek en de bijhorende soundsysteem cultuur, iets wat we ook zien bij het later op de avond geprogrammeerde Ripit.

Tresque nam een lange aanloop met een herhalend ritme die op het eerste gehoor voor sommigen misschien als eentonig afgeschilderd zou kunnen worden. Maar de aandachtige luisteraar die zich helemaal liet onderdompelen in de sound van Tresque kon wel degelijk fijne stoorzendertjes gewaar worden. Naar het einde toe evolueerde de set, die feitelijk aandeed als één lang nummer, naar een zware technobeat die duidelijk maakte dat de opbouw van deze set wel degelijk heel goed in elkaar zat. Omdat een cirkel altijd rond is transformeerde het dwingende ritme terug naar de zware begintune, waarmee onze stelling wat de opbouw betreft, alleen maar beaamde.

Ripit leerden we kennen dankzij de fijne dubbelcassette National Crime History, alwaar ook het door ons zwaar geliefde (en tevens vanavond geprogrammeerde) Onrust stond te pronken. De laatste 12” van Ripit liet zich tevens opmerken door zijn hoge kwaliteit.

Bij aanvang van zijn set joeg hij meteen de decibelmeter aardig de hoogte in. Geflipte geluiden die hij plukte van cassettes (lekker nostalgisch) werden rijkelijk overgoten met een industriële dubsaus, een combinatie die op het eerste zicht ongewoon lijkt, maar die, zoals Tsatsa Tushen bewees, erg verrassend uit de hoek kan komen. Met een half uurtje een helaas te korte set.

De ware volkstoeloop van vanavond werd veroorzaakt door de bekendste naam van de affiche, het in België al vaak op de planken gesignaleerde Trepaneringsritualen.

Ook voor ons was het derde keer op relatief korte tijd dat we Thomas Martin Ekelund aan het werk zagen, dus het verrassingseffect zat er voor ons niet meer in.

Thomas scheen geveld te zijn door een keelontsteking, doch op het podium was hier gelukkig niet veel van te merken. De doodsreutel die zijn keel ontsnapt is immers standaard bij TxRxP.

Al moet wel gezegd dat van al de keren dat we TxRxP zagen, deze keer toch wel het meest leek op een verplicht nummertje. Al kunnen we helemaal fout zijn in ons oordeel, en kan het liggen aan de dikke mist die heel het optreden over het podium hing.

Qua duistere rituele klanken ben je bij Trepaneringsritualen immer aan het juiste adres. Voor al wie Nietzsche niet bestudeerd heeft, wist Thomas het nog eens te herhalen: “God Is Dead”. Lang leve de occulte hoogmis van TxRxP die zoals aangegeven duidelijk publiekslieveling nummer 1 was.

Waar wij enorm naar uitkijken was het optreden van Kollaps, dat ons onlangs verwende met de wel heel erg sterke debuut langspeler Sibling Lovers, alwaar we een geluid hoorden dat we omschreven als een kruising tussen oude Einstürzende Neubauten (de verwijzing in de groepsnaam is niet gratuit), Nine Inch Nails en SPK.

Kollaps bewees ook dat noise niet noodzakelijkerwijs uit een “bakske” moet komen, want was de enige groep die gebruik maakte van live gitaar en drums. Tonnen gitaarfeedback, moddervette basgeluiden en Wade Black die vol passie zijn vocalen in de zwaar overstuurde microfoon spuwde. Door de hoeveelheid galm die gebruik werd, was de vocale sterkte van Kollaps soms wat naar de achtergrond gemixt en moesten we goed luisteren om onze persoonlijke Kollaps-favoriet ‘Suck’ uit de geluidsbrij te vissen.

De stappenteller van Wade zal na afloop ongetwijfeld op tilt geslagen zijn, want deze jonge industriële god stond immers geen seconde stil. We waren zeer blij dit te mogen meemaken, en hopen van ganser harte dat Kollaps vaste voet aan de grond krijgt, want hun sound is uitermate opwindend te noemen.

Het duo Operant uit Berlijn bestaande uit Luna Vassarotti en August Skipper was nog zo een act waar we razend benieuwd naar waren.

Nu we toch over ‘bakskes’ bezig zijn, wat een contrast werden we gewaar in vergelijking met Tresque, die het met 1 luttel bakje moest doen: bij Operant lagen er zowaar twee tafels vol!

Met al deze technische hulpmiddelen koppelde het duo het euforische technogevoel aan tegendraadse industriële ritmes die zelfs voorzichtig lonkten naar power electronics. Naar het einde toe mondde de experimentele techno noise uit in totale chaos, het optreden van Operant was van begin tot eind smullen geblazen!

“Amai Wendy, je hebt de eer om vanavond de headliner te zijn”, zei ik in het begin van de avond nog tegen Wendy-Onrust-Mulder. Waarop ze droog lachend repliceerde: “Ik mag als laatste optreden, ja.”

Eindelijk heb ik Onrust nu ook eens live kunnen meemaken, want hoewel Wendy al meermaals optrad in ons landje, lukte het me tot nog toe nooit om er te geraken.

Alles wat Onrust al uitbracht wist ons in zeer hoge mate te bekoren, wat de verwachtingen naar Wendy’s live prestatie torenhoog de lucht in spanden.

Verwachtingen die ook helemaal ingelost werden door de retestrakke set die de immer gemaskerde Wendy ten gehore bracht en waarin ook duidelijk werd dat Onrust een kind van zowel de jaren 80, 90 als 00 is. Een jongedame met oor voor de tradities van het verleden maar tevens een oogkleploze blik op de toekomst gericht. En dat er gedanst mag worden op Onrust mag geweten zijn: toegankelijke beats en tegendraadse ritmes gaan met elkaar in de clinch en zorgen voor een heerlijk industrieel techno sfeertje. Met steeds dat gejaagde dat de Onrust naam alle eer aan doet.

Hoewel het ondertussen al heel laat was, was een bisnummer Wendy ook meer dan gegund, want dit was een meer dan waardige afsluiter van een al even geslaagde nacht.

Conclusie van de avond: mannen met baarden houden zich heden ten dage niet meer bezig met kaap’ren varen, maar zijn eerder in de weer met industriële techno. Dat deze op zijn best geserveerd wordt door Silken Tofu, dat werd ons na deze avond nog maar eens bevestigd.

Foto: Onrust door Wim Christiaens

Silken Tofu

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
CD BESPREKING : Empusae - Sounds From Beyond

Empusae verblijdde ons in 2019 pas nog met het uitstekende audiovisuele spektakel Iter In Tenebris. 2020 was het jaar van het gedwongen binnenzitten, wat tijd met zich meebracht om reeds over nieuw werk te buigen. Empusae presenteert Sounds From Beyond als een tussendoortje, ook al weigeren we het in die hoedanigheid te zien. Daarvoor ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ashtoreth / Grey Malkin - Hermit Remixes

Het begint stilaan een (fijne) traditie te worden: nadat Ashtoreth een album uitbrengt, strooit opperhoofd Peter Verwimp de afzonderlijke stukken in de schoot van bevriende muzikanten waarna een remix-versie van het album in kwestie uitgebracht wordt. Het was het geval bij Pilgrim, de samenwerking tussen Ashtoreth en Grey Malkin, nu is ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
CD BESPREKING : Sutcliffe Jügend - Slaves No More

We nemen het u niet kwalijk als u totaal niet meer mee bent met het hele Sutcliffe Jügend-verhaal. Vorig jaar in februari maakte Kevin Tomkins bekend de stekker uit het project te trekken, waarna nog een laatste album (The Deluge) zou uitgebracht worden op 4iB. Ondertussen verscheen er bij Death Continues Records ook nog de even uitgebreide ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
CD BESPREKING : TraumaSutra & Peter Geysels - L'Appel du Vide

We schrijven maart 2018. Na vele keren vragen heb ik Peter De Koning – de man achter TraumaSutra – kunnen overtuigen om op te treden op een Dark Entries Night. Peter was toen nog een gewaardeerde collega, die sindsdien op vriendschappelijke wijze gestopt is met bijdragen aan Dark Entries. We waren steeds verwonderd over het ontelbare ...

lees meer...
CD BESPREKING : De Brassers - Alternative News (live vinyl)

Nu de magie van de echte live optredens, met dank aan covid19, is verdwenen brengen De Brassers de live sfeer uw woonkamer binnen. Toegegeven, het is niet helemaal hetzelfde, maar het is alvast beter dan niets. De Brassers dus, jawel de ooit verguisde punk / cold wavers uit het vredige Limburg, die nu zowat in elke Limburgse plattelands parochie ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...