casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

429 items

   

LE GUESS WHO? (9-11-2017, Utrecht)
Impressie van het Nederlandse stadsfestival.
11/11/2017, Dimi Brands
 Bookmark and Share

11/11/2017 : LE GUESS WHO? (9-11-2017, Utrecht) - Impressie van het Nederlandse stadsfestival.
11/11/2017 : LE GUESS WHO? (9-11-2017, Utrecht) - Impressie van het Nederlandse stadsfestival.
11/11/2017 : LE GUESS WHO? (9-11-2017, Utrecht) - Impressie van het Nederlandse stadsfestival.
Aangekomen in Utrecht, zakten we af naar de Domkerk, een imposant gotisch bouwwerk alwaar het Bulgaarse vrouwenkoor Le Mystère Des Voix Bulgares het festival op gang zou trekken. Een perfecte setting voor deze in de hoogdagen van het prestigieuze 4AD label opmerkelijke ‘groep’ leek ons.

Een halfuurtje voor aanvang bleek dat we niet alleen deze mening toegedaan waren, want het Domplein stond al aardig vol aanschuivende mensen. De deur van de kerk bleef evenwel potdicht, en toen hier na reeds een half uur na aanvang van het concert eindelijk verandering in kwam, was dit gewoon om te melden dat er geen plaats meer was. Blijkbaar was iedereen reeds naar de kerk afgezakt voor een drone kwartiertje (door EANN) dat het optreden voorafging en simpelweg blijven zitten. Dit had wel gecommuniceerd mogen worden, vonden wij, en wij niet alleen. De kerk zelf zal een nostalgisch gevoel ervaren hebben bij de gedachte aan een uitverkocht huis, maar op het plein hoorden we vooral gevloek en verwensingen aan het adres van de organisatie die niet bepaald katholiek klonken.

Jammer, deze gemiste kans, maar we konden nog lachend besluiten dat men daar in Utrecht ‘Le Mystère’ uit de groepsnaam nogal letterlijk nam.

We togen dan maar af het al even imposante concertcomplex Tivoli (we raakten even de tel kwijt bij het aantal verdiepingen), het epicentrum van dit stadsfestival.

In een van de zalen stond de Japanse experimentele noise legende Keiji Haino geprogrammeerd. Een must-go voor ondergetekende, maar niet zonder de nodige scepsis toen bleek dat het optreden een samenwerking betrof met drummer Han Bennink, die later op de avond ook aan het improviseren zou slaan met Sonic Youth’s Thurston Moore.

Het feit dat Bennink een jazzdrummer is was vooral verantwoordelijk voor deze angst, want het gevoel dat dit zou uitdraaien tot een potje experimentele freejazz-achtige teringherrie werd helaas ook bewaarheid.

De twee oudjes (Haino 65, Bennink 75) hebben duidelijk geen last van ouderdomskwaaltjes op het podium. Zo kon er bij Haino op tijd en stond nog een sprongetje af en mepte Bennink er op los alsof de duivel hem op de hielen zat.

Haino speelde, all in the name of the experiment uiteraard, gitaar met behulp van een basketbal, bewerkte een cimbaal met een hamer en freakte meer dan eens hevig uit op elektrische gitaar. Het aritmische drumwerk van Bennink moesten we er maar voor lief bij nemen.

Onze gevoelens waren dan ook zeer gemengd te noemen na het (te) korte optreden, dat volgens het programmaboekje nog een kwartier langer had moeten duren.

Zo hadden we tijd genoeg om een goede plaats in te nemen in een van de andere Tivoli zalen, alwaar de Tuvanen van Yat-Kha zouden spelen. Blijkbaar vonden ze het nodig om haast na ieder nummer hun land van herkomst te delen met het publiek. Niet echt nodig me dunkt, aangezien het nu net zo’n streekgebonden muziek is.

Vrouwlief is hevige fan van klanken uit het gebied in de buurt van Mongolië en Siberië, waardoor Yat-Kha hoog op haar verlanglijstje stond om eens live aan het werk te zien.

De voor dit gebied typisch zijnde keelzang, vooral bekend door het meer traditionele Huun Huur Tu (Yat-Kha frontman Albert Kuvezin was ooit nog lid hiervan) krijgt bij de landgenoten van Yat-Kha een moderner jasje aangemeten door het gebruik van elektrische gitaar en drums. Bij wijlen ging het er stevig aan toe en in combinatie met de grommende keelklanken had het soms wel iets metal-achtigs.

Het trucje met de keelzang kan de eerste keer wel indrukwekkend te noemen zijn, maar na enkele van deze groepen gezien te hebben is het nieuwe er wel wat af voor mij. Maar we gunnen vrouwlief natuurlijk van ganser harte haar pleziertje.

De terugrit in gedachten pasten we voor de optredens van Liars en The Soft Moon, twee bands waar we toch al niet bepaald warm voor lopen.

Het hele weekend kan je nog in Utrecht terecht voor dit eigenwijze, zeer gevarieerde en al even alternatieve festival. We hopen op een betere communicatie dan de eerste dag en bijgevolg minder frustratie bij de bezoekers. Een greep uit het aanbod: Pharmakon, Orphax, tUnE-yArDs, Juana Molina, Perfume Genius, Thisquietarmy, Dälek en de obligatoire vele anderen.

Of misschien zoekt u het dit weekend liever wat dichter bij huis, want in Kortrijk kan u terecht voor een grotendeels overlappende affiche tijdens het Sonic City Festival.

Le Guess Who?

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
CD BESPREKING : Empusae - Sounds From Beyond

Empusae verblijdde ons in 2019 pas nog met het uitstekende audiovisuele spektakel Iter In Tenebris. 2020 was het jaar van het gedwongen binnenzitten, wat tijd met zich meebracht om reeds over nieuw werk te buigen. Empusae presenteert Sounds From Beyond als een tussendoortje, ook al weigeren we het in die hoedanigheid te zien. Daarvoor ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ashtoreth / Grey Malkin - Hermit Remixes

Het begint stilaan een (fijne) traditie te worden: nadat Ashtoreth een album uitbrengt, strooit opperhoofd Peter Verwimp de afzonderlijke stukken in de schoot van bevriende muzikanten waarna een remix-versie van het album in kwestie uitgebracht wordt. Het was het geval bij Pilgrim, de samenwerking tussen Ashtoreth en Grey Malkin, nu is ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
CD BESPREKING : Sutcliffe Jügend - Slaves No More

We nemen het u niet kwalijk als u totaal niet meer mee bent met het hele Sutcliffe Jügend-verhaal. Vorig jaar in februari maakte Kevin Tomkins bekend de stekker uit het project te trekken, waarna nog een laatste album (The Deluge) zou uitgebracht worden op 4iB. Ondertussen verscheen er bij Death Continues Records ook nog de even uitgebreide ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
CD BESPREKING : TraumaSutra & Peter Geysels - L'Appel du Vide

We schrijven maart 2018. Na vele keren vragen heb ik Peter De Koning – de man achter TraumaSutra – kunnen overtuigen om op te treden op een Dark Entries Night. Peter was toen nog een gewaardeerde collega, die sindsdien op vriendschappelijke wijze gestopt is met bijdragen aan Dark Entries. We waren steeds verwonderd over het ontelbare ...

lees meer...
CD BESPREKING : De Brassers - Alternative News (live vinyl)

Nu de magie van de echte live optredens, met dank aan covid19, is verdwenen brengen De Brassers de live sfeer uw woonkamer binnen. Toegegeven, het is niet helemaal hetzelfde, maar het is alvast beter dan niets. De Brassers dus, jawel de ooit verguisde punk / cold wavers uit het vredige Limburg, die nu zowat in elke Limburgse plattelands parochie ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...