canli casino

Dark Entries Logo

371 items

   

M’era Luna 2017 – Dag 2 : 13 augustus 2017 Hildesheim
Als zwarte engelen de regenwolken verdrijven
16/08/2017, Danny Quetin
 Bookmark and Share

16/08/2017 : M’era Luna 2017 – Dag 2 : 13 augustus 2017 Hildesheim - Als zwarte engelen de regenwolken verdrijven
16/08/2017 : M’era Luna 2017 – Dag 2 : 13 augustus 2017 Hildesheim - Als zwarte engelen de regenwolken verdrijven
16/08/2017 : M’era Luna 2017 – Dag 2 : 13 augustus 2017 Hildesheim - Als zwarte engelen de regenwolken verdrijven
16/08/2017 : M’era Luna 2017 – Dag 2 : 13 augustus 2017 Hildesheim - Als zwarte engelen de regenwolken verdrijven
16/08/2017 : M’era Luna 2017 – Dag 2 : 13 augustus 2017 Hildesheim - Als zwarte engelen de regenwolken verdrijven
Waar niemand nog op gehoopt had, werd toch waarheid. Wakker worden voor dag 2 van M’era Luna onder de zonnestralen. Zondag 13 augustus beloofde een heldere hemel met blauwe lucht en zonder regenbuien. Op de weide was het uitgestrooide hooi inmiddels platgetreden en was het nog wel zompig en drassig. Maar toch, onze kletskop beloofde droog te blijven. Opluchting ook bij de andere bezoekers, de uitgedoste figuren kwamen boven euhm water. Want ook dat maakt deel uit van de festivalcultuur van M’era Luna. Dag 2 van M’era Luna beloofde dan ook veel goeds.

ZONDAG 13 AUGUSTUS MAINSTAGE

JOHNNY DEATHSHADOW

De organistatie van M’era Luna houdt er wel van om in de vroegte de wekker te laten afgaan door middel van de nodige hardheid. Met vroegte bedoelen we dan 11 uur, de aftrap voor dag 2 van M’era Luna. Met het doodseskadron van de ontblote schedel van Johnny Deatshadow. Op nuchtere maag kan het wel tellen. Dag 2 openen is niet makkelijk, maar ze kregen toch al vroeg een menigte op bezoek. Industrial-Metal met de nodige Melodie en pakkendheid. Het is eens iets anders wakker worden.

SCHWARZER ENGEL

Metal in symphonie-formaat, daar tekent Schwarzer Engel voor. Gepakt in het harnas van de mystiek. Schwarzer Engel wist ook live het samenspel tussen symfonische klanken te mengen met hun metaalgeluid. Neem daar nog melodieuze refreinen bij en je bent er zo wat. Veel langer mocht het concert niet duren, om zo de val van de herhaling te kunnen vermijden.

DARKHAUS

Vreemde groepsnaam, toch zit er een logica in. Darkhaus bevat immers bandleden die zowel uit Schotland, Amerika, Duitsland en Oostenrijk afkomstig zijn. Het amalgaam van de nationaliteiten die zich omringen in een geluid van alternatieve rock. Rasmuzikanten, met weldoordachte songs maar ook hier weer een veelvoud van hetzelfde. Recht toe recht aan, dat wel maar zonder enige verrassingen.

VERSENGOLD

Voor Middeleeuwse muziekjes zijn we zeker wel te vinden, maar met het debacle van de dag er voor met Feuerschwanz nog in ons achterhoofd was het wel bang afwachten wat deze Versengold ging doen. En die angst bleek ongegrond, dit was ook een feestje, maar wel om van te snoepen. Dan weer ingetogen, dan weer billenkletsend. Maar met een serieusheid die er wel toe deed. Om af te sluiten a capella als dankbaarheid.

MEGAHERZ

Neue Deutschen Härtze, Megaherz kijkt ook niet op een pot schmink meer of minder. Recht door zee, zonder omkijken maar onvoorstelbaar zelfs emotioneel. In hun set zat dan ook ‘Für Immer’ uit hun Zombieland-album. Een eerbetoon aan allen die veel te vroeg van ons zijn heengegaan maar wel altijd in ons hart zullen blijven. Ook vervaarlijk uitziende addergebroed kan een klein hartje hebben.

THE CRÜXSHADOWS

Rogue weet zich altijd wel te omringen met vrouwelijk schoon als deelgenoten van zijn muzikantenbundel. En met een duidelijk georkestreerde choreografie. The Crüxshadows hadden een nieuw album te promoten, maar live op M’era Luna deed hij het toch vooral met zijn meest gekende nummers. Denk daarbij aan ‘Valkyrie’, ‘Birthday’ en uiteraard ‘Winterborn’. Het ging er in als zoete koek. Om op het eind toch nog vlug wat promotie te maken voor het nieuwe album. Strategisch.

MONO INC

De publiekslieveling van het hele weekend moet zeker Mono Inc zijn. Afgaande op het aantal t-shirts dat er heinde en verre rondliep. Kuifje met decibels, charismatisch, melancholisch en vooral melodieus. Het M’era Luna-publiek klapt en zingt bij zulks graag mee. En dat levert mooie beelden op, en getuigt van een meer dan geslaagd optreden. Children Of The Dark moet het op plaat hebben van de samenwerking met Tilo Wolff van Lacrimosa, Joachim Witt van zichzelf en Chris Harms van Lords Of The Lost. Live waren ze er niet bij, maar dat deerde niet om de massa zo ver het oog reikte te laten meegenieten. En dat is wat een festival zo mooi maakt.

SCHANDMAUL

M’era Luna programmeert wel graag bands die hun instrumentarium voorzien van Middeleeuwse instrumenten, hun Medieval Market wordt dan ook graag bezocht. Schandmaul stond dan ook zeker op zijn plaats op het hoofdpodium. Een folkloristische mix van folk en rock die meer dan geapprecieerd werd. Ze wisten het publiek dan ook te bespelen als geen ander. Dankbaar publiek. Dankbare band.

BLUTENGEL

Met de hoofdletter B van Berlijn, met de hoofdletter B van Black, met de hoofdletter B van Blutengel. Chris Pohl en de zijnen wisten er een hele show van te maken. Waar nonnetjes worden bekeerd door de duivelin. Waar duisterheid de innige omhelzing aangaat met de melodie. ‘Black’ mocht openen omdat Blutengel er binnenkort nog iets speciaal mee gaat doen. Het bloedvergieten in ‘Dein Gott’, de ontbinding van vuur naar ijs in ‘Asche zu Asche’, om nog meer Leitbild uit Leitbild te halen waaronder ‘Say Something’. Blutengel toonde zich als vanouds van hun beste zijde en het klonk goed, heel goed.

AND ONE

And One kreeg de opportuniteit op het hoofdpodium af te sluiten. De reden daarvoor was dat ze zowat de bands met de meeste Elektro-hits op hun naam hebben staan. Waar zwart plots wit wordt maar de dansbaarheid overheerst. Met na ongeveer een half uur het massa-experiment met de I-Tunes-app, waar hij vraagt om allen tegelijkertijd op de aankoop-knop te drukken. Gehaaide jongen, die Steve Naghavi. And One speelt voornamelijk synthpop, maar die door aanblijvend succes hen terecht tot headliner bombardeerde.

ZONDAG 13 AUGUSTUS HANGAR STAGE

ACCESSORY

Het overkomt M’era Luna niet dikwijls, maar toch was er een afzegging, namelijk die van Dear Strange. Geveld door ziekte niet aanwezig, maar tijdig wel een vervanging gevonden met Accessory. Een duo dat al vroeg de beat er in smeet met EBM zoals die al een tijdje zegeviert in het Duitse vasteland. Hard, energiek en met de kaakslag van de elektronica in hun kielzog. Er werd al vlug gedanst in de Hangar.

THE ARCH

Ook dit jaar Belgen op het podium, en wel van The Arch. Live altijd wel zeer genietbaar, twijfel hadden we dus zeer zeker niet op voorhand. En ook dit keer waren The Arch weer zoals ze zijn, met de nodige dosis temperament, koelheid en vakkennis. ‘Babsi Ist Tot’ mocht openen. Op M’era Luna spelen betekent ook : je houden aan de tijden, waardoor het concert van The Arch net wat te kort was. Geluidstechnisch was het niet in orde, waardoor de nuance wat verloren ging. Maar desondanks dat een meer dan geslaagd optreden.

ABSURD MINDS

Futurepop met inhoud, Absurd Minds waren verrassend goed, elektronica die niet in de val trapt van het genre, namelijk zichzelf en anderen kopiëren. Nergens in de herhaling vallen, hun eigen weg zoekend en vindend. En daar dan hun eigen ding mee doen. Future schuine streep Synthpop heeft vele gezichten. Deze heeft een gezicht dat we graag tegenkomen.

TYSKE LUDDER

Wat we van Tyske Ludder hadden verwacht was ook uitgekomen. Gedreven power op de tonen van de donkerheid des elektronica. EBM met een strakke slagvaardigheid. Waar energie al vlug zorgt voor zweetdruppels. En waar men luidkeels en schor schreeuwend het anthem meebrulde dat ‘Panzer’ heet. De vochtigheidsgraad in de Hanger groeide zienderogen. Om dan zo met ‘Meskalin’ af te sluiten. Strak plan.

LEATHER STRIP

Leather Strip is Klaus Larsen, maar Klaus Larsen is veel meer dan Leather Strip. Producer, labelbaas, studio-eigenaar. Zijn leefwereld gaat dan ook verder dan waar hij in grote getale voor gekend is. Met de provocatie van de afwisseling. Doordrammend dan weer zelfgenoegzaam, maar met steeds het ritme in de aanbieding. Het ritme doordrenkt in dansbare beats en goed geoliede sounds. Net niet aangebrand maar goed verteerbaar.

HAUJOBB

Er vallen altijd wel leuke dingen te ontdekken op M’era Luna. Haujobb bijvoorbeeld, die de synths vergulden met pathos, met expressionisme op een geheel eigen manier. En die elementen toevoegen aan een geheel dat bijzonder boeiend blijkt te zijn. Haujobb bewijst dat je met elektronische instrumenten bijzonder creatief kan omgaan. Er zijn er velen die er een lesje uit kunnen leren.

FRONT LINE ASSEMBLY

Idem dito voor het collectief dat Front Line Assembly heet. Innovatief in de elektronische wereld, doelgericht en vooral fascinerend. Bill Leeb en Co zorgen iedere keer weer voor meer dan voldoende Canadese gründlichkeit. Met de sporen van Skinny Puppy nog in hun schaduw. FLA EBM noemen zou te kortzichtig zijn. Het is veel meer dan dat. De dag er voor nog in het Nederlandse Heerlen, maar nog steeds even energiek zonder gebruik te maken van energiedrankjes. Het zit gewoon in hun genen.

DAF

Met Deutsch-Amerikanische Freundschaft is het altijd wat uitkijken wat het Live teweeg brengt. Vorig jaar bijzonder teleurstellend op Sinner’s Day. Ze hadden dus wel wat goed te maken. En warempel, dat deden ze. Of het te maken heeft met voor eigen publiek spelen is niet geheel duidelijk, maar het vuur sloeg wel degelijk over met ‘Verschwende Deine Jugend’ om daarna ‘Der Mussolini’ in te zetten. Een vuur dat ze niet meer loslieten en de Hangar deed shaken. DAF ist DAF en weer helemaal terug.

DE/VISION

Net als op het hoofdpodium bij And One stond De/Vision genoteerd als afsluiter van de Hangar Stage. Omwille van hun hits en hitpotentieel. Met een carrière van inmiddels 20 jaren hebben ze dan ook een ware fanbase weten uit te bouwen. Minder slagkracht, meer melancholie. Maar met toch ook weer het cliché van de hedendaagse synthpop. Het kon er nog net bij om iets later het licht uit te doen.

M’era Luna 2017 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar met de regen als algemene spelbreker, maar over de gehele lijn bekeken mocht de organisatie zich tevreden stellen met een meer dan geslaagde tweedaagse.

Ze hebben ondertussen al laten weten dat M’era Luna 2018 zal doorgaan op 11 en 12 augustus. Tickets er van zijn reeds beschikbaar. Bestellen kan alvast hier. Vooralsnog zijn er nog geen eerste bands bekend gemaakt.

Website

Foto 1 : Johnny Deathshadow - M’era Luna – Robin Schmiedebach

Foto 2 : Darkhaus - M’era Luna – Christoph Eisenmenger

Foto 3 : Mono Inc – M’era Luna – Christoph Meyer

Foto 4 : The Crüxshadows - M’era Luna – Christoph Meyer

Foto 5 : And One – M’era Luna – Robin Schmiedebach

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 19/02/2018 : In Memoriam Ward De Prins

Ward De Prins is overleden. Het voelt onwezenlijk aan. Ward heeft zich jarenlang ingezet voor de zwarte scene in België. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij Dark Entries, alsook bij Peek-a-boo-magazine en was de organisator van twee sublieme Black Easter-festivals in 2015 en 2016. Als er één woord is dat Ward typeerde, ...

lees meer...
CD BESPREKING : The Nightcrawlers - The Biophonic Boombox Recordings

Niet verwarren met de gelijknamige sixties garagepunkband uit Florida. Er zou ook een houseband Nightcrawlers bestaan en ook nog een Americana indierock band met dezelfde naam. Deze The Nightcrawlers werden opgericht in 1979 door de broers Tom Gulch en Peter Gulch. Kort daarna recruteerden ze derde groepslid Dave Lunt. Ze inspireerden zich ...

lees meer...
FOTO'S : THE SOFT MOON - Botanique, Brussels, Belgium, 17/02/2018 door Benny Serneels

lees meer...
FOTO'S : SARIN - Botanique, Brussels, Belgium, 17/02/2018 door Benny Serneels

lees meer...
CD BESPREKING : Heathen Apostles - Bloodgrass Vol. 1

We kennen alt-country, denk aan bands als Whiskeytown, 16 Horsepower of Woven Hand. We kennen ook cowpunk en gothabilly of hellbilly. Denk aan bands als Ghoultown, Gravetown of DAD. Deze Heathen Apostles uit Los Angeles passen ook in dit rijtje (vooral het laatste dan qua imago) maar eigenlijk is dit muzikaal bijna pure Americana folk, country ...

lees meer...
CD BESPREKING : Kazuya Ishigami - A-Z-B-Men (Neo Electroacoustic Ambient Series No.12)

Een pakketje van Kyou Records zonder een bijdrage van een van de mannen achter het label, de productieve Kazuya Ishigami? Nee, zo zijn we niet getrouwd! A-Z-B-Men is Ishigami’s tweede bijdrage aan Kyou’s prestigieuze Neo Electroacoustic Ambient Series*. Na eerder Canceller X, het eerste deel van de reeks. Voor deze nieuwe ...

lees meer...
CD BESPREKING : Kazuko Narita - Chant d'Amour Sans Paroles (Neo Electroacoustic Ambient Series No.11)

Van de Egyptisch-Franse zangeres met Italiaanse wortels Dalida weten we dat de liefde graag gepaard gaat met “paroles paroles paroles”. Caïro of Rome is Tokyo niet, vandaar dat de Japanse artieste Kazuko Narita ervoor kiest de liefde zonder deze “paroles” te bezingen. Hoe ver beide artiestes muzikaal ook van ...

lees meer...
FOTO'S : PUNISH YOURSELF - Magasin 4, Brussels, Belgium, 16/02/2018 door Benny Serneels

lees meer...
CD BESPREKING : Stone Cavalli - Kill Violence

Neopostpunk met gitaren en vooral ook erg veel - en drukke - elektronica. Stone Cavalli hebben me dunkt erg goed naar Editors geluisterd al kan men ze er nu ook weer niet van beschuldigen een Editors doorslagje te zijn. Ze klinken trouwen net iets ruiger en meer punk. Drums, gitaren en keyboards creëren een energieke mix die flirt met ...

lees meer...
NIEUWS 17/02/2018 : Leipzig calling...again.

Onze woorden van deze morgen waren amper koud of ze bleken haast profetisch van aard want vanuit Leipzig kregen we net een nieuwe reeks namen voor het WGT 2018. Naast Imminent (samen met het Duitse Synapscape op de affiche) prijkt ook landgenoot Eric Van Wonterghem alias Monolith en zullen de electro liefhebbers blij zijn met namen als KiEw, ...

lees meer...
NIEUWS 17/02/2018 : Dark Entries Night XXII: Onrust en TraumaSutra

Ook dit jaar trakteren we u op een reeks Dark Entries Nights waar we lokale aanbevelenswaardige groepen live voorstellen in de Gentse Kinky Star. Met onze eerste editie gaan we ritmische drones op jullie loslaten met twee door ons fel gewaardeerde artiesten. Onrust is het muzikale alter ego van Wendy Mulder uit Kortrijk. Met amper een ...

lees meer...
NIEUWS 17/02/2018 : Make EBM Great Again

Amerikaanse verkiezingsslogans doen het goed, ook bij ons. Na ontelbare variaties op de 'Yes We Can'-slogan van Obama - een slogan die de man zelf bij een eerdere verkiezing had afgewezen omdat hij te inhoudsloos zou zijn - krijgen we nu variaties op de 'Make America Great Again' van Trump. Nu kunnen we zo'n knipoog wel ...

lees meer...
NIEUWS 17/02/2018 : Eerste reeks bevestigde namen WGT.

Net op het moment dat we ons luidop begonnen af te vragen waar die namen voor het WGT bleven, kregen we een mailtje binnen met een eerste lading bevestigde namen, na de eerdere bekendmaking van het optreden van The Jesus And Mary Chain. Tekenen present in Leipzig tijdens het Pinksterweekend: Ash Code, Confrontational, Imminent & Synapscape, ...

lees meer...
INTERVIEW : PSY'AVIAH - Voor mij was muziek belangrijk, omdat ik me daarin kan verliezen en daarin troost kan vinden

De strijd van het individu om overeind te blijven in onze hectische maatschappij. Het is een actueel thema waar niet enkel boeken over worden geschreven, maat ook muziek over wordt gemaakt. De nieuwe plaat van Psy'Aviah - 'Lightflare' - is rond het thema opgebouwd. We vroegen Yves Schelpe naar zijn inspiratie en zijn motivatie ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : LACRIMOSA - Ik was bij het maken van Testimonium in een soort van trance.

In 2017 bracht Lacrimosa ‘Testimonium’ uit, een plaat die absolute schoonheid met absolute duisternis wist te laten samensmelten. Met meesterbrein Tilo Wolff hadden we een aangenaam gesprek over heden en verleden van zijn project. We zijn helemaal omvergeblazen door de nieuwe Lacrimosa-cd ‘Testimonium’. Het is donker ...