casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

444 items

   

DARK X-MAS SHOW, 17/12/2016, Expo, Waregem
Epicentrum van de gothic
20/12/2016, Jan Vael
 Bookmark and Share

20/12/2016 : DARK X-MAS SHOW, 17/12/2016, Expo, Waregem - Epicentrum van de gothic
20/12/2016 : DARK X-MAS SHOW, 17/12/2016, Expo, Waregem - Epicentrum van de gothic
20/12/2016 : DARK X-MAS SHOW, 17/12/2016, Expo, Waregem - Epicentrum van de gothic
20/12/2016 : DARK X-MAS SHOW, 17/12/2016, Expo, Waregem - Epicentrum van de gothic
20/12/2016 : DARK X-MAS SHOW, 17/12/2016, Expo, Waregem - Epicentrum van de gothic
Als er één Belgische organisatie met recht zijn eindejaarsfestival de ondertitel 'Waregem Gothic Treffen' mag meegeven, dan is het wel The Invitation. En wel om twee voor de hand liggende redenen: het is anno 2016 de enige nog overblijvende gothic organisatie in de stad, en - belangrijker nog - het waren zij die vanaf 1992 de op dat moment een beetje ingedommelde new wave scene in België een welgekomen nieuwe impuls gaven door als eerste hier een hele rits beloftevolle, voornamelijk Duitse acts te introduceren bij een gretig publiek. Das Ich, Plastic Noise Experience en The Eternal Afflict bijvoorbeeld (vorig jaar terug present op de eerste editie van de Dark X-mas Show in de Expo), maar zeker ook Goethes Erben (een van de headliners op de vervolgeditie van het festival, waarvan u hieronder onze impressies kan lezen).

Omdat het venijn niet noodzakelijk altijd in de staart hoeft te zitten, werd Dark X-mas dit jaar afgetrapt door Cheshire Cat (The Bouncing) uit het Franse Lille. Op het eerste zicht twee goedlachse meisjes - Sabatel (zang en bas) en The Lady of Altamont (drums) - die zich live best lijken te amuseren met hun frisse edoch minimale mengvorm van garagerock en postpunk, maar het zou mij niet verbazen mocht het hier in werkelijkheid een duo katjes om niet zonder handschoenen aan te pakken betreffen. Leuke opener.

Mooi hierop aansluitend en ook al afkomstig uit Frankrijk: Jacquy Bitch. Deze ietwat vervaarlijk ogende en door zijn neus zingende kerel, ooit nog oprichter van de eerste Franse batcavegroep Neva, mogen we evenwel inmiddels als een veteraan binnen de donkere scene beschouwen. Ook onder zijn eigen (koos)naam grossiert hij nog altijd in vrij typische deathrock met links en rechts wat invloeden uit de industrial en metal. Dankzij de begeleidende muzikanten klinkt het geheel behoorlijk stevig en dynamisch, ideaal dus om de nog resterende slaap uit onze ogen te wrijven.

Die ogen werden vervolgens flink verwend, da’s het minste wat je over het optreden van Grausame Töchter kan zeggen. Dit elektronische project is sinds 2009 het muzikale speeltje van zangeres en danseres Aranea Peel, en groeide sindsdien uit tot een bescheiden sensatie in bepaalde middens. Met de nadruk op bescheiden, want ik kan me best voorstellen dat je dit (een visueel vrij expliciete en seksueel suggestieve, zij het al lang niet meer choquerende show) na een paar keer wel ‘gezien’ hebt. Ook en vooral louter muzikaal trouwens, want op een paar leuke dansriedeltjes na hoorden we weinig wereldschokkends.

Geef ons dan toch maar The Beauty of Gemina, die voor het eerste echte hoogtepunt van deze Dark X-mas Show tekenden. We hadden dan ook niets minder verwacht van deze Zwitsers, die ondertussen ook alweer tien jaar actief zijn en in die periode traag maar gestaag wisten uit te groeien tot een van onze favoriete actuele dark wave bands. Hun sfeervolle, melodieuze songs gedragen door de diepe en warme stem van charismatische zanger-gitarist Michael Sele, ondersteund door een klassieke rockbezetting (aangevuld met een toefje elektronica), wisten het publiek in Waregem moeiteloos mee te slepen. Inclusief het mooie meisje met lange rosse haren - alle tips zijn welkom - dat ons al eerder op de dag was opgevallen en zich hier ontpopte tot een echte die-hard fan van de groep.

In Strict Confidence was dan weer eerder voer voor de electrokenners. Deze Duitse formatie rond zanger Dennis Ostermann was bij ons weten nog niet zo overdreven vaak live te zien in ons landje, ondanks het feit dat ze ook al van begin jaren negentig meedraaien. Ze hebben dan ook al heel wat clubhits op hun palmares staan, en het nagelnieuwe album ‘The hardest heart’ was voor The Invitation een extra argument om hen nog eens op een Belgisch podium te zetten. Afwisselend warm en gloedvol, dan weer wat scherper, zo klonken hun songs vanavond, en dat werd door de liefhebbers van het genre goed gesmaakt!

Het tweede hoogtepunt diende zich aan in de vorm van Garden Of Delight, die dit festival hadden uitgekozen als laatste in een reeks van vier exclusieve Europese optredens om hun ontstaan, 25 jaar geleden, in de inktzwarte live-verf te zetten. Deze band gold in de jaren negentig als een van de absolute speerpunten van de Duitse gothic rock scene en splitte in 2007 definitief, waarna enigmatische mastermind Artaud Seth zich op het thans nog altijd actieve vervolgproject Merciful Nuns stortte. Vanavond konden de devote fans van G.O.D. nog een allerlaatste keer opgaan in de bezwerende, epische klanken van hun favoriete groep. Voor liefhebbers van authentieke, enigszins bombastische gothic rock gekenmerkt door occulte teksten een unieke, niet te missen kans. Wij kunnen alvast zeggen dat we er bij waren, en dat beklagen we ons geen moment.

Daarna was het weerom tijd voor elektronische beats middels The Invincible Spirit, eigenlijk het eenmansproject van Thomas Lüdke. Op visueel vlak een van de meest sobere optredens van dit festival, maar muzikaal stond zijn set er als een huis. Cultklassiekers als ‘Provoke you’ en het onvermijdelijke ‘Push’ werden afgewisseld met het beste uit zijn comebackalbum ‘Anyway’ of een verrassende, zij het vocaal niet geheel overtuigende cover van Joy Divisions ‘Atmosphere’. Melodieuze en dansbare electro met duidelijke wortels in de jaren tachtig, daarmee bewees Lüdke vandaag nog altijd mee te tellen in de hedendaagse scene.

Next: Goethes Erben, waarvoor wellicht heel wat mensen naar Waregem waren afgezakt zaterdagavond. Alleen al omwille van de erg interactieve en communicatieve persoonlijkheid van rasperformer Oswald Henke is en blijft een concert van deze eigenzinnige Duitse groep telkens weer een intense en emotionele ervaring. Zanger-tekstdichter Henke houdt van verkleedpartijen, aparte attributen en expressieve grimassen op het podium, maar ook van België, en dus duikt hij tijdens ‘Mit dem Wissen’ bijna letterlijk de zaal in. Het is slechts één van de vele hoogtepunten van een zoals steeds erg theatraal getint concert, waarin eveneens een belangrijke rol is weggelegd voor l’Âme Immortelle-zangeres Sonja Kraushofer. Zij schittert onder meer, aan de zijde van Oswald, in de Duitstalige cover van David Bowies ‘Heroes’: ‘Helden’. Goethes Erben vormde, niet geheel onverwacht, de volgende voltreffer op deze Dark X-mas Show 2016.

En dan was er ook nog Clan Of Xymox natuurlijk, die door het wegvallen van Apoptygma Berzerk zowaar tot headliner gepromoveerd waren. Of dat de juiste keuze was, laten we hier even in het midden, feit is dat deze Nederlandse new wave veteranen niets meer moeten bewijzen en ons live nog nimmer teleur stelden. Het was ondertussen al zondag geworden en ondanks de vermoeidheid na een lange festivaldag genoten we nog volop van de melancholische pracht die heerlijke songs als ‘Stranger’, ‘Muscoviet Mosquito’, ‘Jasmine and Rose’, ‘Emily’, het onweerstaanbare ‘A day’ of ‘Back door’ zo typeert. Zonder meer een geslaagde afsluiter van een al even geslaagd festival, waarmee de organisator alvast bewezen heeft dat Waregem nog altijd (of opnieuw?) het epicentrum van de gothic is in ons land.

Foto’s: Xavier Marquis( van boven naar onder: Goethes Erben, Clan Of Xymox, Garden Of Delight, The Beauty Of Gemina, Grausame Töchter)

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : White Lies - As I Try Not To Fall Apart

In de ondertussen al langdurige levenswandel van een band als White Lies heeft altijd al wel een soort van paradox gezeten. De somberheid van het bestaan in alle eerlijkheid weergeven via gestroomlijnde en weldoordachte songs waar het woord catchy geen verdere synoniemen nodig heeft. White Lies wist zichzelf al van in den beginne op de ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jesus Lives In Vegas - Jesus Lives In Vegas Maxi Single

Frankrijk is al sinds decennia het land van de coldwave, denk aan bands als Asylum Party, Little Nemo, Trisomie 21 en Norma Loy. Om er maar enkele te noemen. Een genre dat tot ver buiten eigen landsgrenzen zijn aantrek vond. Voeg daar nu nog bij : Jesus Lives In Vegas. Jesus Lives In Vegas is een duo bestaande uit Christophe Lacroix en ...

lees meer...
CD BESPREKING : The Me In You - How Does It Feel To Be Wrong All The Time

Het staat al decennialang buiten kijf dat Belgen over het algemeen de kennis van de bescheidenheid met graagte omarmen en waar chauvinisme een vies woord durft te zijn. Waarom dan wel zou je vragen ? Geen idee. Hoe klein dat stipje van ons ook mag zijn op de grote wereldkaart, en hoe scheef het hier wel eens durft te lopen, naar muzikale ...

lees meer...
CD BESPREKING : Killthelogo - Reset

We komen er niet graag op terug, maar in sommige omstandigheden moeten we nu eenmaal. De tijden van de pandemie liggen nog maar net achter ons, al is het nog niet helemaal weg. De pandemie waar ieder op zich op een andere manier mee omging. De ene angstig teruggetrokken, de andere luidkeels om zich heen stampend. Dat laatste geldt vooral ...

lees meer...
NIEUWS 27/05/2022 : Programma Wave-Gotik-Treffen online

Het is nu echt aftellen geblazen. Over exact een week start in Leipzig het Wave-Gotik-Treffen, het grootste zwarte festival ter wereld. Na twee jaar afwezigheid om redenen die u intussen wel kent, is de 29ste editie een feit. Er worden niet minder dan 184 artiesten aangekondigd. Dat zijn er wat minder dan gewoonlijk, maar als je weet dat je ...

lees meer...
NIEUWS 27/05/2022 : Donder, Hel & Hagel viert kermis in de hel

In 2019 waren we laaiend enthousiast over 'Veel te lang beleefd geweest', het officiële debuut van de Leuvense anarchowavers Donder, Hel & Hagel. Het heeft even geduurd vooraleer er een opvolger aangekondigd werd, want in tussentijd is er uiteraard veel gebeurd. Een wereldwijde pandemie waarbij mensen opgesloten werden en ...

lees meer...
NIEUWS 27/05/2022 : Gert vindt het tijd voor meer solidariteit

U zal het nog vaak horen: Gert brengt in augustus een nieuwe plaat uit getiteld 'Alles is nog niet verloren'. Wat u kan verwachten? 18 protestliedjes waarin onderwerpen als ongelijkheid, oorlog, corona, migratie en mentaal welzijn de revue passeren. Om u alvast te doen uitkijken naar die plaat, die volgens ingewijdenen de beste Gert-plaat ...

lees meer...
NIEUWS 27/05/2022 : R.I.P. Andrew 'Fletch' Fletcher, medeoprichter en keyboardspeler van Depeche Mode

Het voelt aan alsof het terug 2016 is > The Rapture all over again... Deze keer was het de beurt aan Andrew Fletcher, die de legendarische band Depeche Mode als bass- en keyboardspeler mee in de steigers zette. Samen met schoolkameraad Vince Clarke (later Yazoo en Erasure) was er eerst No Romance In China en na latere kennismaking ...

lees meer...
CD BESPREKING : Silver Dust - Lullabies

Silver Dust, Lullabies, … het klinkt het allemaal wat feeëriek. Maar dat is het niet. Als je dit kwartet uit Zwitserland bekijkt, doet het eerder Victoriaans aan. De bezieler is Lord Campbell (zang, gitaar, keyboards). Niet zijn echte naam, of wat dacht je. Op zijn identiteitskaart staat Christian Cretin en naar ik me laten vertellen ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2022 : Belgische parels op Sinner’s Day In Oostende

België is sedert de jaren 80 altijd al een notoire leverancier geweest van alternatieve muziek. Muziek die vaak wereldwijd op erkenning kon rekenen maar nooit echt sant in eigen land was. Enige erkenning volgt in het beste geval pas jaren of decennia later als de feiten het inzicht van de zeldzame professionele muziek journalist wel tot ...

lees meer...
INTERVIEW : Dubbelinterview met Feralia Planitia en Das Auge - ...dankzij onze overlappende smaak in muziek zijn we goed bevriend geraakt; muziek was onze cement, zeg maar…

Indien de naam Feralia Planitia, soloproject van Simona Dellamorte, u nog niks zegt dan verwijs ik u graag door naar de recensie van diens debuut EP (uitgebracht in 2021 door Desert Island Music) op deze site. Na dit dubbelinterview met Das Auge, soloproject van Hans Plasma, zal ze voor u nadien alvast geen onbekende meer zijn. Samen met de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
FOTO'S : Pussy Riot - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hägar The Womb - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hetze - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : PUSSY RIOT - Helaas begreep iedereen pas hoe Poetin is toen hij in Oekraïne een oorlog begon.

Pussy Riot haalt weer het wereldnieuws. Maria Oljochina - een van de leden van Pussy Riot die in 2012 tot twee jaar werkkamp veroordeeld werd na een subversief optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou - is samen met haar vriendin in het geniep uit Rusland gevlucht. Dit betekent ook dat ze kan deelnemen aan de huidige tournee, ...