casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

444 items

   

Dwaalspoor (03-12-2016, Roodkapje Rotterdam)
Endless Asylum / Osewoudt / Der Blaue Reiter
05/12/2016, Dimi Brands
 Bookmark and Share

05/12/2016 : Dwaalspoor (03-12-2016, Roodkapje Rotterdam) - Endless Asylum / Osewoudt / Der Blaue Reiter
05/12/2016 : Dwaalspoor (03-12-2016, Roodkapje Rotterdam) - Endless Asylum / Osewoudt / Der Blaue Reiter
05/12/2016 : Dwaalspoor (03-12-2016, Roodkapje Rotterdam) - Endless Asylum / Osewoudt / Der Blaue Reiter
05/12/2016 : Dwaalspoor (03-12-2016, Roodkapje Rotterdam) - Endless Asylum / Osewoudt / Der Blaue Reiter
We waren maar wat blij met de terugkeer van Dwaalspoor in het uitgaanslandschap. Door de jaren heen wist men daar in Nederland immers heel wat grote namen uit het neo/dark folk milieu op het podium te plaatsen.

Op de planning stond een dagje Rotterdam, maar omdat tijd en vooral het gebrek er aan, het steeds lijkt te winnen van goede bedoelingen, kwamen we niet verder dan de dichtstbijzijnde Rotterdamse bruine kroeg. We hadden reeds een tafeltje geboekt bij veganistisch restaurant Gare Du Nord, op aanraden van Dwaalspoor organisatrice Brigitte Van Der Kuijl, tegenover zaal Roodkapje (niet te verwarren met Doornroosje in Nijmegen, de Nederlanders hebben duidelijk iets met sprookjes, we vragen ons af of de Efteling daar voor iets tussen zit.) en een oud treinstel bleek te zijn, omgebouwd tot restaurant, een originele setting met andere woorden.

Voor de liefhebbers van diervriendelijk voedsel meer dan een dikke aanrader, maar aangezien Dark Entries geen foodblog is, wijden we er verder niet over uit maar focussen we verder naar de hoofdreden van ons bezoek aan Rotterdam: Dwaalspoor!

Na een winterslaap van een vijftal jaar mochten we vanavond getuige zijn van de wederopstanding van dit leuke evenement en kosten noch moeite werden gespaard om de bezoeker een warm welkom terug te wensen. Cake, snoep, pepernoten, ja zelfs de voor deze avond voor hilariteit zorgende Luftwaffels lagen voor het oprapen, Sinterklaas was duidelijk de bezoekers goed gezind geweest, want naast al deze zoetigheden kregen we ook nog eens drie stuk voor stuk sterke performances voor de kiezen.

Aangezien we ruim op tijd waren, was er nog de nodige tijd om bij te praten met de jongens van Osewoudt, die vanavond voor het eerst in hun geschiedenis zouden optreden in eigen land, alsook met Michael Kuhlen van het Lichterklang label die een standje had ingericht met zijn fijne waren. De goede man stopte me prompt de laatste release van Et Nihil in de handen, die nog maar pas van de pers gerold kwam. Een primeur met andere woorden, en nog een teken dat Sinterklaas wel degelijk bestaat.

Het volk begon langzamerhand binnen te stromen en allereerst was het de beurt aan Endless Asylum, een zijproject van Der Blaue Reiter’s Sathorys Elenorth. Niet de meest bekende naam, en waarschijnlijk voor vele bezoekers, waaronder ook uw recensent een ontdekking te noemen. Het in 2010 verschenen (en voorlopig enigste) album van dit project (Danvers State Hospital-Beyond Mental Illness) handelt over een psychiatrische instelling, en de muzikale inlijsting is even bevreemdend als het gegeven zelf doet vermoeden. De visuals van een verlaten psychiatrische instelling, en close ups van met angst vervulde vrouwengezichten maakten het plaatje compleet.

Naast de spooky soundscapes die Sathorys uit zijn laptop toverde, bediende hij zich ook van twee grote Shell olievaten voor een portie live percussie om zijn dark ambient een organisch tintje mee te geven. Niet meteen een luchtige opener, maar voor velen een fijne eerste kennismaking met dit solo project van Sathorys.

Voor ondergetekende was het een blij weerzien met de jongens van Osewoudt, wiens debuutplaat Gelag Van Zwartgeklede Kraaien uit 2011 nog geregeld op de draaitafel belandt. De groep onderging door de jaren heen enkele personeelswissels, en had me al verteld dat er ook muzikaal wat veranderingen hoorbaar waren.

Evolueren noemde ik het, en zanger Dave Geensen repliceerde hierop dat dit nogal cliché klinkt, maar dat hij er zelf geen andere beschrijving voor kan geven. “In veel cliché’s schuilt er waarheid.”, was zijn besluit.

In het begin van de set zat het geluid nog niet honderd procent goed, ook geen sinecure, want met 6 leden op het podium, was dit behoorlijk eivol.

Dit euvel was gelukkig vrij snel van de baan, en we mochten ons te goed doen aan een mengeling van oud en nieuw materiaal: ‘Ogen Van Stro’, ‘Nachtvlinder’, ‘Finsternis’ klonken inderdaad een tikkeltje anders, voornamelijk de elektrische gitaar van Stefan Hayes was hiervoor verantwoordelijk. Nieuw lid Chris Nieuwstraten op akoestische gitaar nam de zangpartijen van ex-lid Willem Witte (Strydwolf/PantserFabriek) voor zijn rekening, en deed dit overtuigend.

Wat ook gezegd kan worden van de “nieuwe” nummers (sommige niet zo heel nieuw, maar nog niet verschenen op plaat, bedoel ik eerder.): ‘Aan Lager Wal’, ‘Terugkeer’ en ‘Knokploeg’, waren drie songs die de fans nog sterker deden verlangen naar een tweede album.

Prijsbeest was voor ons ‘Knokploeg’, een opzwepend nummer, dat een vervolg lijkt te zijn op de persoonlijke favoriet van uw recensent, ‘In Eigen Hand’ (iets wat Dave onthouden had, want ik werd even genamedropt alvorens de song ingezet werd.), kon op veel bijval rekenen.

De zonen van Rotterdam die vanavond in hometown Rotterdam uitgerekend, voor het eerst op eigen bodem op een podium stonden, sloten gepast af met ‘Zonen Van Rotterdam’, de waarschuwing in het hier verschenen interview van Osewoudt om oordoppen mee te nemen voor de nieuwe outro van dit nummer had ons alvast nieuwsgierig gemaakt. Stefan bleef dan ook als laatste op het podium staan en gaf ons een oplawaai van jewelste door in de weer te zijn met gitaarfeedback. Hij vertelde me na het optreden dat het de bedoeling was dat er nog meer lawaai aan te pas zou komen (als een sonisch bombardement), maar dat dit met de voorhanden zijnde installatie niet mogelijk was. Hopelijk krijgen we snel een herkansing om het eens ten volle te ondergaan, tot zo lang: “een laatste groet aan u!”

Net als in 2009 mocht ook dit jaar Der Blaue Reiter Dwaalspoor afsluiten. De groep rond Cecilia Bjärgö (vrouw van Peter Bjärgö, die we kennen van zijn solowerk, maar ook van Sophia, Arcana en Karjalan Sissit) wist zich op korte tijd op te werken naar de top van de martial wereld. Het genre maakt gebruik van enkele zeer typische kenmerken, die dan ook door iedere band netjes overgenomen worden, het is niet anders bij Der Blaue Reiter. Opzwepende drums, de nodige bombast middels koorgezang en neoklassieke invloeden, en sloganeske teksten.

Het klinkt allemaal zeker en vast dik ok, maar verrassen deed de band niet echt. Een gebrek aan bezieling kon je hen alleszins niet verwijten, want ze speelden duidelijk met veel goesting, om eens een Vlaams woord te gebruiken. Het aanwezige publiek wist de doortocht en voor velen een wederzien met Cecilia en Sathorys, vanavond live bijgestaan door Marcel P. (Miel Noir, Allerseelen, Sagittarius, Svarrogh,...) duidelijk te smaken en genoot met volle teugen.

De laatste cd van Der Blaue Reiter, het dit jaar verschenen Fragments Of Life, Love & War, werd enorm goed onthaald in de martial wereld, en de Belgen die deze afspraak in Rotterdam gemist hebben, krijgen binnen een drietal maanden een herkansing op Porta Nigra in Aarschot.

Drie fijne optredens, we mochten absoluut niet klagen, en alsof dit alles nog niet genoeg was kregen we ook nog een uitstekende afterparty met stuk voor stuk fantastische dark folk, dark ambient en industrial klassiekers op ons bord. Zo hadden we meteen de nodige vitamines voor de nachtelijke terugrit naar Antwerpen, alwaar we in het achterhoofd al lagen te mijmeren over een volgende editie van Dwaalspoor.

Alvorens we Roodkapje verlieten, duwde organisatrice Brigitte me nog een cadeautje in de handen, een koffiebeker met een afbeelding van de Dwaalspoor affiche, boordevol gevuld met snoepgoed, als dank voor de gemaakte promotie. Had ik Sinterklaas al vermeld in dit artikel? ‘Fijne gozers’, die Nederlanders, hopelijk zien we jullie snel weer terug!

Osewoudt

Der Blaue Reiter

Video door Bianca Van Hoof-Weijers

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : White Lies - As I Try Not To Fall Apart

In de ondertussen al langdurige levenswandel van een band als White Lies heeft altijd al wel een soort van paradox gezeten. De somberheid van het bestaan in alle eerlijkheid weergeven via gestroomlijnde en weldoordachte songs waar het woord catchy geen verdere synoniemen nodig heeft. White Lies wist zichzelf al van in den beginne op de ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jesus Lives In Vegas - Jesus Lives In Vegas Maxi Single

Frankrijk is al sinds decennia het land van de coldwave, denk aan bands als Asylum Party, Little Nemo, Trisomie 21 en Norma Loy. Om er maar enkele te noemen. Een genre dat tot ver buiten eigen landsgrenzen zijn aantrek vond. Voeg daar nu nog bij : Jesus Lives In Vegas. Jesus Lives In Vegas is een duo bestaande uit Christophe Lacroix en ...

lees meer...
CD BESPREKING : The Me In You - How Does It Feel To Be Wrong All The Time

Het staat al decennialang buiten kijf dat Belgen over het algemeen de kennis van de bescheidenheid met graagte omarmen en waar chauvinisme een vies woord durft te zijn. Waarom dan wel zou je vragen ? Geen idee. Hoe klein dat stipje van ons ook mag zijn op de grote wereldkaart, en hoe scheef het hier wel eens durft te lopen, naar muzikale ...

lees meer...
CD BESPREKING : Killthelogo - Reset

We komen er niet graag op terug, maar in sommige omstandigheden moeten we nu eenmaal. De tijden van de pandemie liggen nog maar net achter ons, al is het nog niet helemaal weg. De pandemie waar ieder op zich op een andere manier mee omging. De ene angstig teruggetrokken, de andere luidkeels om zich heen stampend. Dat laatste geldt vooral ...

lees meer...
NIEUWS 27/05/2022 : Programma Wave-Gotik-Treffen online

Het is nu echt aftellen geblazen. Over exact een week start in Leipzig het Wave-Gotik-Treffen, het grootste zwarte festival ter wereld. Na twee jaar afwezigheid om redenen die u intussen wel kent, is de 29ste editie een feit. Er worden niet minder dan 184 artiesten aangekondigd. Dat zijn er wat minder dan gewoonlijk, maar als je weet dat je ...

lees meer...
NIEUWS 27/05/2022 : Donder, Hel & Hagel viert kermis in de hel

In 2019 waren we laaiend enthousiast over 'Veel te lang beleefd geweest', het officiële debuut van de Leuvense anarchowavers Donder, Hel & Hagel. Het heeft even geduurd vooraleer er een opvolger aangekondigd werd, want in tussentijd is er uiteraard veel gebeurd. Een wereldwijde pandemie waarbij mensen opgesloten werden en ...

lees meer...
NIEUWS 27/05/2022 : Gert vindt het tijd voor meer solidariteit

U zal het nog vaak horen: Gert brengt in augustus een nieuwe plaat uit getiteld 'Alles is nog niet verloren'. Wat u kan verwachten? 18 protestliedjes waarin onderwerpen als ongelijkheid, oorlog, corona, migratie en mentaal welzijn de revue passeren. Om u alvast te doen uitkijken naar die plaat, die volgens ingewijdenen de beste Gert-plaat ...

lees meer...
NIEUWS 27/05/2022 : R.I.P. Andrew 'Fletch' Fletcher, medeoprichter en keyboardspeler van Depeche Mode

Het voelt aan alsof het terug 2016 is > The Rapture all over again... Deze keer was het de beurt aan Andrew Fletcher, die de legendarische band Depeche Mode als bass- en keyboardspeler mee in de steigers zette. Samen met schoolkameraad Vince Clarke (later Yazoo en Erasure) was er eerst No Romance In China en na latere kennismaking ...

lees meer...
CD BESPREKING : Silver Dust - Lullabies

Silver Dust, Lullabies, … het klinkt het allemaal wat feeëriek. Maar dat is het niet. Als je dit kwartet uit Zwitserland bekijkt, doet het eerder Victoriaans aan. De bezieler is Lord Campbell (zang, gitaar, keyboards). Niet zijn echte naam, of wat dacht je. Op zijn identiteitskaart staat Christian Cretin en naar ik me laten vertellen ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2022 : Belgische parels op Sinner’s Day In Oostende

België is sedert de jaren 80 altijd al een notoire leverancier geweest van alternatieve muziek. Muziek die vaak wereldwijd op erkenning kon rekenen maar nooit echt sant in eigen land was. Enige erkenning volgt in het beste geval pas jaren of decennia later als de feiten het inzicht van de zeldzame professionele muziek journalist wel tot ...

lees meer...
INTERVIEW : Dubbelinterview met Feralia Planitia en Das Auge - ...dankzij onze overlappende smaak in muziek zijn we goed bevriend geraakt; muziek was onze cement, zeg maar…

Indien de naam Feralia Planitia, soloproject van Simona Dellamorte, u nog niks zegt dan verwijs ik u graag door naar de recensie van diens debuut EP (uitgebracht in 2021 door Desert Island Music) op deze site. Na dit dubbelinterview met Das Auge, soloproject van Hans Plasma, zal ze voor u nadien alvast geen onbekende meer zijn. Samen met de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
FOTO'S : Pussy Riot - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hägar The Womb - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hetze - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : PUSSY RIOT - Helaas begreep iedereen pas hoe Poetin is toen hij in Oekraïne een oorlog begon.

Pussy Riot haalt weer het wereldnieuws. Maria Oljochina - een van de leden van Pussy Riot die in 2012 tot twee jaar werkkamp veroordeeld werd na een subversief optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou - is samen met haar vriendin in het geniep uit Rusland gevlucht. Dit betekent ook dat ze kan deelnemen aan de huidige tournee, ...