casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

429 items

   

Blood Axis / Dead Man's Hill (22-10-2016 Waaiberg, Leuven)
Leuven kroonde zich deze maand tot nationale hoofdstad van de dark folk.
24/10/2016, Dimi Brands
 Bookmark and Share

24/10/2016 : Blood Axis / Dead Man's Hill (22-10-2016 Waaiberg, Leuven) - Leuven kroonde zich deze maand tot nationale hoofdstad van de dark folk.
24/10/2016 : Blood Axis / Dead Man's Hill (22-10-2016 Waaiberg, Leuven) - Leuven kroonde zich deze maand tot nationale hoofdstad van de dark folk.
24/10/2016 : Blood Axis / Dead Man's Hill (22-10-2016 Waaiberg, Leuven) - Leuven kroonde zich deze maand tot nationale hoofdstad van de dark folk.
24/10/2016 : Blood Axis / Dead Man's Hill (22-10-2016 Waaiberg, Leuven) - Leuven kroonde zich deze maand tot nationale hoofdstad van de dark folk.
24/10/2016 : Blood Axis / Dead Man's Hill (22-10-2016 Waaiberg, Leuven) - Leuven kroonde zich deze maand tot nationale hoofdstad van de dark folk.
Leuven kroonde zich deze maand tot dark folk hoofdstad van België, want na onlangs Death In June, mochten we vandaag dus weer een grote naam uit het genre in de studentenstad verwelkomen.

Toen men mij enkele maanden geleden vroeg of ik het zou zien zitten om de afterparty te draaien na een concert van Blood Axis, was nadenken niet eens aan de orde, want dat ik hierbij aanwezig zou zijn, ging sowieso een certitude zijn.

Het was trouwens Bart Piette van Dead Man’s Hill die me voorgesteld had bij de organisatie, waarvoor nogmaals dank, want ik beschouw het als een hele eer om na muzikale helden, het moge duidelijk zijn dat ik Blood Axis daaronder reken, er nog een feestje aan te mogen breien.

Datzelfde Dead Man’s Hill viel de eer ten beurt om de avond te mogen openen. Het was alweer een tijdje geleden dat we Piette onder deze gedaante nog eens op het podium zagen, want hij en levensgezellin Els waren de laatste tijd vooral bezig met andere projecten Kinderen Van Moeder Aarde en Chrysopa Occulta. Bart heeft de combatboots van weleer tegenwoordig omgeruild voor meer comfortabele Crocs, maar de sound van Dead Man’s Hill klonk gelukkig nog altijd even dreigend als het sjamanistische masker dat Bart bijna het hele optreden droeg. De rituele dark ambient die hij uit zijn keyboard toverde werd live bijgestaan door handtrom en mondharp van Els, en samen gidsten ze ons doorheen het omvangrijke oeuvre van Dead Man’s Hill, met een mooie mengeling van oud en recenter materiaal. We mogen best wel een beetje chauvinistisch zijn want Dead Man’s Hill is nog steeds een naam als een klok in het apocalyptische genre, en we waren dan ook blij ze nog eens live aan het werk te mogen zien.

Blood Axis dan, sinds jaar en dag een veel besproken groep, frontman Michael Moynihan heeft immers in het verleden in interviews bepaalde uitspraken gedaan die politiek gezien niet bij iedereen in goede aarde gevallen zijn. Dat dit een kruis is dat als een zwaard van Damocles boven de band hangt, is nu, zovele jaren later, nog steeds het geval. Jammer, want muzikaal gezien behoort Blood Axis nog steeds tot de top van het dark folk genre, en wie dat niet wil horen, moet toch heel wat missen.

Aanvankelijk heerste er bij mij wat teleurstelling toen bleek dat er geen live percussie bij was, zoals bij hun laatste passage in België (Steeple 2011, toen de betreurde John Murphy, ja hij weer, deze taak voor zijn rekening nam).

Moynihan zorgde met handtrommel voor de percussieve noot (alsook voorgeprogrammeerde percussie, en veelvuldig gebruik van stemloops), bijgestaan door ‘s man’s vrouw Annabel Lee op viool en Robert Ferbrache op gitaar. Deze laatste toonde behoorlijk vermoeid, niet verwonderlijk want eerder op de dag las ik op Facebook dat ze de vorige nacht maar 1 uurtje geslapen hadden na hun show in Moskou, alvorens het vliegtuig op te stappen (en de twee zitjes naast Ferbrache ingenomen waren door 2 baby’s, wat een artiest lijden kan).

Niet dat dit zich uitte tijdens het optreden, want dit was, eenmaal het geluid op punt stond, behoorlijk subliem te noemen. Naast een flinke greep uit het laatste album van Blood Axis, Born Again, uit 2010 alweer (onder andere ‘Song Of The Comrade’ en ‘Wulf And Eadwacer’) was er uiteraard ook ruim plaats voor de nodige klassiekers zoals ‘Herjafather’, ‘Wir Rufen Deine Wölfe’ (het gedicht van Friedrich Hielscher dat zowat de meest gecoverde traditional uit het genre is) om af te sluiten met het fantastische ‘Reign I Forever’.

Op een toegift moesten we niet lang wachten, want al snel werd die andere klepper op enthousiast applaus onthaald: ‘Lord Of Ages’, vervolgens de Strawbs cover ‘The Hangman And The Papist’ die op het einde de mist in ging, wat Michael verontschuldigend weet aan het tekort aan slaap de voorbije nacht, om helemaal het licht uit te doen met de Warsaw cover ‘Walked In Line’, alwaar Blood Axis, net als Von Thronstahl dat doet, de “they” uit de oorspronkelijke tekst vervangen heeft door “we”.

Het was misschien niet het beste Blood Axis concert dat we al gezien hadden, maar in deze pure ‘oerfolk’ vorm, waren er meer dan genoeg momenten die ons met volle teugen deden genieten.

Waarna het mijn beurt was, om het aanwezige volk nog een tijdje in Leuven te houden, en ik stond nog maar net achter de dj decks of Annabel Lee, de charmante violiste van Blood Axis, kwam al een praatje slaan. Het gebrek aan slaap weerhield de bandleden overigens niet om zich tijdens de afterparty gewoon tussen het nog aanwezige publiek te begeven en uitgebreid te socializen.

Michael Moynihan kwam me nog persoonlijk feliciteren met mijn draaikunsten, dus wat betreft ‘moment de gloire’ had ik mijn dagje wel.

Dark folk leeft, ook in België, al geeft het tegenwoordige concert- en fuifaanbod hiervan een vertekend beeld. Weliswaar waren er heel wat bezoekers van over de landsgrenzen, maar dit is altijd al zo geweest in dit genre dat heel loyale fans kent.

Een dikke pluim dan ook voor de organisatrice die het lef had om een evenement als dit, met het nodige risico (deze zaterdag was immers volgestouwd met evenementen), in België te laten doorgaan. Dat de aanhouder wint, is zaterdag bewezen, dus in de toekomst graag meer van dat!

Foto's Blood Axis: Bart V.D. Keere

Foto Dead Man's Hill: Char Trues

Clips: Bianca Van Hoof-Weijers

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Kuolemajärvi - Kuolemajärvi

Ik ben zeker geen expert ter zake, maar zo nu en dan kan ik een black metal album wel appreciëren. Het feit dat ik me nooit echt hebben kunnen ontdoen van de gedachte dat ik dat satanistisch heulen extreem puberaal vind, een krakkemikkige productie die dan wel als ‘echt’ (in dit jargon tr00, kvlt ende vorstgebeten) beschouwd ...

lees meer...
CD BESPREKING : Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар) - The Freaks: No Violence Over The Individual

Even recapituleren: Six Dead Bulgarians, een Russische cultgroep die pioniers heten te zijn in het Russische post-industrial landschap bracht vorig jaar een nieuw album uit bij COD Noizes. Tevens werd een contract ondertekend met Alexander Chulkov, een van de stichtende leden en rechtstreekse auteursrecht houder waardoor het label de enige ...

lees meer...
CD BESPREKING : Les Jumeaux Discordants - Les Jumeaux Discordants

Halloween staat voor de deur, en daar past dan voor zwartgeblakerde zieltjes als jullie wel een bijhorende soundtrack bij. Wat dat betreft zit je meer dan goed bij het Italiaanse Les Jumeaux Discordants, waarmee we u reeds lieten kennismaken in onze Oud Goud rubriek middels het album Les Chimères. Les Jumeaux Discordants ontstond ...

lees meer...
CD BESPREKING : Night Train To Nowhere - Chronicles Of The Dark Vol. 1

Deze Night Train To Nowhere is het project Xzvrey, ook bekend van het Franse post punk en death rock project The Last Oath. Nu ja bekend, u weet ongetwijfeld wat ik bedoel. Met deze Night Train To Nowhere wil Xzvrey de meer donkere sferen verkennen die perfect aansluiten bij deze isolatietijden, daarbij puttend uit post punk en een jaren 80 ...

lees meer...
CD BESPREKING : K2 - Rainy Tritium 2

“Waaah Gertje, K2 is dat dan de rosse en de Hollandse of de Hollandse en de zwarte?” Gertje heeft ondertussen de fakkel doorgegeven aan dochterlief Marie die zich vuistgewijs een weg doorheen de aars van de sprekende hond mag boren. Haar eerste taak bestaat er alvast in om die schurftige luizenbak te melden dat de K2 waar wij ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...