casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

429 items

   

Youth Code / Trepaneringsritualen / Onmens (07-10-2016 Het Bos Antwerpen)
Antwerpen wederom enkele breedtegraden verschoven op de landkaart.
09/10/2016, Dimi Brands
 Bookmark and Share

09/10/2016 : Youth Code / Trepaneringsritualen / Onmens (07-10-2016 Het Bos Antwerpen) - Antwerpen wederom enkele breedtegraden verschoven op de landkaart.
09/10/2016 : Youth Code / Trepaneringsritualen / Onmens (07-10-2016 Het Bos Antwerpen) - Antwerpen wederom enkele breedtegraden verschoven op de landkaart.
09/10/2016 : Youth Code / Trepaneringsritualen / Onmens (07-10-2016 Het Bos Antwerpen) - Antwerpen wederom enkele breedtegraden verschoven op de landkaart.
09/10/2016 : Youth Code / Trepaneringsritualen / Onmens (07-10-2016 Het Bos Antwerpen) - Antwerpen wederom enkele breedtegraden verschoven op de landkaart.
09/10/2016 : Youth Code / Trepaneringsritualen / Onmens (07-10-2016 Het Bos Antwerpen) - Antwerpen wederom enkele breedtegraden verschoven op de landkaart.
Het beloofde een eclectische avond te worden in het Antwerpse Bos. Met drie groepen die van zulk een divers pluimage waren, dat we ons afvroegen of we de “bomen wel door het bos” zouden kunnen zien. Toch was er één grootst gemene deler die voor alle drie de bands opging, een bindende term die, hoe verschillend ze ook waren van elkaar, elk van hun typeert: intensiteit.

En laat dat net een factor zijn, die voor ons broodnodig is om onze muziek te smaken, we waren er kortom vrij gerust in dat we deze avond niet op onze honger zouden blijven zitten.

Het Gentse Onmens kreeg de eer toegewezen om deze avond te openen, het duo bestaande uit Sigfried Burroughs en Kasper Van Esbroeck zijn nog een relatief nieuw duo, maar heeft ondertussen op een dik jaar tijd al twee releases uitgebracht op Sideburn Records.

Wat ik er van in het verleden gehoord had op plaat, wist me maar matig te boeien, althans niet in die mate dat ik me verder verdiepen wou in dit duo. Dan is het soms goed om eens een optreden mee te pikken, en je aanvankelijke scepsis overboord te gooien.

Onbevooroordeeld stapte ik dus de concertzaal (die voor deze affiche wat aan de kleine kant bleek, want een nagenoeg vol huis!) van Het Bos binnen, alwaar Onmens al aan zijn set begonnen was. Burroughs, in bloot bovenlijf, schreeuwde ziel en zaligheid in de microfoon en deed ons wat betreft podiumprésence aan de jonge Iggy Pop denken. Muzikaal is Onmens moeilijk in een vakje te stoppen, en hoorden we flarden die refereerden naar Nine Inch Nails, een mix van elektronische ritmes en elektrische gitaren, industriële ritmes en een hoge dosis, daar heb je de term weer, intensiteit. Onmens heeft me over de streep getrokken met deze performance, en ik beloof plechtig de platen nog eens aan een deftige luisterbeurt te onderwerpen.

Het Belgische publiek mocht verleden jaar al kennismaken met de intrigerende live-ervaring die Trepaneringsritualen, afgekort als TxPxR, is. Op het BIM Festival toen, zorgde de indrukwekkende Zweed Thomas Martin Ekelund met zijn rituele death industrial/drone muziek voor het nodige angstzweet bij de mensen die niet vertrouwd waren met de schedelborende sound van TxPxR.

Na een rondje sociale contacten onderhouden na het Onmens optreden, was de zaal bij het terug betreden al helemaal gevuld met zwaar geurende wierookwalmen. Zoals gebruikelijk stond aan de zijkant van het podium een tafeltje met een massa brandende wierookstokken, en een schedel. Een trepanering is een ander woord voor een schedelboring, voor het geval u het nog niet wist.

Ekelund kwam het podium opgestormd, een bruine doek over het hoofd, bebloede armen, en diverse crucifixen rond de hals.

De sound van TxPxR herbergt heel wat old school rituele ambient en death industrial invloeden in zich, maar gaat nog breder door drone en zelfs black metal toe te voegen. Religie, magie en occultisme zijn graag gebruikte thema’s die Ekelund aansnijdt, en of je nu fan bent of niet, indrukwekkend is het des te meer. Als je een satanische sfeer weet te creëren, zonder jezelf belachelijk te maken, dan ben je sterk in wat je doet.

Niet iedereen was mee met dit duivelse ritueel, zo bleek achteraf uit de commentaar van enkelen die het Trepanerings-concept niet helemaal begrepen, maar voor ondergetekende en vele anderen was deze show genieten met volle teugen.

Het Amerikaanse duo Youth Code, persoonlijke favorieten nadat we hen verleden jaar aan het werk zagen tijdens hun allereerste Europese optreden op WGT, mocht deze avond afsluiten. Youth Code speelde verleden jaar ook al in Antwerpen, meer bepaald in De Wommel (Wommelgem), en een blik op de satellietkaart van België lijkt aan te tonen dat Antwerpen sindsdien een paar breedtegraden verschoven is. Het lukte Youth Code immers om op zeer korte tijd (amper vier jaar) een zeer trouwe fan basis op te bouwen, ook in ons eigenste Belgenland!

Alles is dan ook “cool” aan Youth Code, in de eerste plaats hun meedogenloos harde muziek, die door allerhande genres te recycleren (EBM, electro, hardcore punk en industrial) een zeer origineel eindresultaat kent. Wanneer het duo triomfantelijk het podium opstapt, springen de shirts die Sara Taylor (Ramleh) en Ryan George (The Grey Wolves/Genocide Organ) dragen ons meteen in het oog. Ook vestimentair toont het duo aan dat ze over de juiste smaak beschikken.

Met een nieuwe plaat onder de arm, het in april verschenen Commitment To Complications, was het geen verrassing dat we heel wat nieuwe tracks te horen kregen. Dit nieuwe album werd trouwens geproduced door niemand minder dan Rhys Fulber van Front Line Assembly, die het duo ook mee op tournee nam, kwestie van de juiste contacten kan dit dus wel tellen.

Wie Youth Code al aan het werk zag, wist aan welke wervelstorm hij/zij zich kon verwachten. Sara is nog steeds een plaag voor fotografen, want het springkonijn staat geen seconde stil. De mensen op de eerste rij mochten zich al meteen bukken, want het booswichtje trapte meteen alle jassen die haar podium bedekten gezwind tegen de vlakte. Met Sara valt niet te sollen, dat wordt meteen duidelijk als het frêle meisje haar keelgat opentrekt. De nieuwe nummers van Commitment To Complications werden goed onthaald door de volle zaal, maar het dak ging er pas helemaal af bij de oudere, meer gekende nummers zoals ‘Carried Mask’, ‘To Burn Your World’ en het afsluitende ‘Consuming Guilt’. Als bis kregen we nog de uppercut ‘For I Am Cursed’ kopstootgewijs voor de kiezen. De jeugd is furieus, en als Youth Code de toekomst van de jeugd in handen heeft, dan komt het misschien toch nog goed met de wereld. En Antwerpen,...tja, dat is weer een paar graden verschoven, we vrezen een beetje dat indien Youth Code nog een paar keer deze stad aandoet, Antwerpen tegen dan ergens ver in Nederland gesitueerd zal zijn.

Zo was er achteraf een algemeen gevoel van tevredenheid, met drie sterke optredens op één avond mochten we ons verwend noemen. Om de avond verder in schoonheid af te sluiten zorgde Dirk Ivens nog voor de nodige portie dansvloervitaminen tijdens een afterparty alwaar de nadruk lag op de betere EBM/electro platen. We beschuldigen Dirk trouwens niet van grootheidswaan door zowel The Klinik als Dive te draaien, een muzikaal monument als hij, mag dat. Wij probeerden alvast niet te denken aan morgen, wanneer oor- (de luide optredens) en buiksuizingen (Bosbier!) ons deel zouden zijn.

Foto's door Benny Serneels.

Onmens

Trepaneringsritualen

Youth Code

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Kuolemajärvi - Kuolemajärvi

Ik ben zeker geen expert ter zake, maar zo nu en dan kan ik een black metal album wel appreciëren. Het feit dat ik me nooit echt hebben kunnen ontdoen van de gedachte dat ik dat satanistisch heulen extreem puberaal vind, een krakkemikkige productie die dan wel als ‘echt’ (in dit jargon tr00, kvlt ende vorstgebeten) beschouwd ...

lees meer...
CD BESPREKING : Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар) - The Freaks: No Violence Over The Individual

Even recapituleren: Six Dead Bulgarians, een Russische cultgroep die pioniers heten te zijn in het Russische post-industrial landschap bracht vorig jaar een nieuw album uit bij COD Noizes. Tevens werd een contract ondertekend met Alexander Chulkov, een van de stichtende leden en rechtstreekse auteursrecht houder waardoor het label de enige ...

lees meer...
CD BESPREKING : Les Jumeaux Discordants - Les Jumeaux Discordants

Halloween staat voor de deur, en daar past dan voor zwartgeblakerde zieltjes als jullie wel een bijhorende soundtrack bij. Wat dat betreft zit je meer dan goed bij het Italiaanse Les Jumeaux Discordants, waarmee we u reeds lieten kennismaken in onze Oud Goud rubriek middels het album Les Chimères. Les Jumeaux Discordants ontstond ...

lees meer...
CD BESPREKING : Night Train To Nowhere - Chronicles Of The Dark Vol. 1

Deze Night Train To Nowhere is het project Xzvrey, ook bekend van het Franse post punk en death rock project The Last Oath. Nu ja bekend, u weet ongetwijfeld wat ik bedoel. Met deze Night Train To Nowhere wil Xzvrey de meer donkere sferen verkennen die perfect aansluiten bij deze isolatietijden, daarbij puttend uit post punk en een jaren 80 ...

lees meer...
CD BESPREKING : K2 - Rainy Tritium 2

“Waaah Gertje, K2 is dat dan de rosse en de Hollandse of de Hollandse en de zwarte?” Gertje heeft ondertussen de fakkel doorgegeven aan dochterlief Marie die zich vuistgewijs een weg doorheen de aars van de sprekende hond mag boren. Haar eerste taak bestaat er alvast in om die schurftige luizenbak te melden dat de K2 waar wij ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...