casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

429 items

   

Dark Entries Night XV (09/09/2016)
Karl Hefner & Hugh Lagerfeld / Psy'Aviah
10/09/2016, Dimi Brands
 Bookmark and Share

10/09/2016 : Dark Entries Night XV (09/09/2016) - Karl Hefner & Hugh Lagerfeld / Psy'Aviah
10/09/2016 : Dark Entries Night XV (09/09/2016) - Karl Hefner & Hugh Lagerfeld / Psy'Aviah
10/09/2016 : Dark Entries Night XV (09/09/2016) - Karl Hefner & Hugh Lagerfeld / Psy'Aviah
10/09/2016 : Dark Entries Night XV (09/09/2016) - Karl Hefner & Hugh Lagerfeld / Psy'Aviah
10/09/2016 : Dark Entries Night XV (09/09/2016) - Karl Hefner & Hugh Lagerfeld / Psy'Aviah
Op deze zwoele nazomerdag hadden velen waarschijnlijk graag hun toevlucht gezocht bij verfrissende cold wave klanken, maar omdat we bij Dark Entries nogal een sadistisch (of masochistisch, in te vullen naar eigen believen) kantje hebben, schotelden we jullie vanavond een dampend hete elektronische schotel voor.

En niet zo meer eentje, want naast headliner Psy’Aviah, die na een stilte van drie jaar eindelijk nog eens op de planken zouden staan, hadden we ook nog een voorprogramma om u tegen te zeggen, die dankzij lichte doch efficiënte druk van ondergetekende, hun plaatsje in het ondertussen toch al sterk aangedikte lijstje artiesten, dubbel en dik verdienen.

Ik maakte de afgelopen redactievergadering ook de opmerking dat we ondertussen al voor de 15de maal een Dark Entries Night organiseren, en dat we er altijd bij zijn om onze lezers verslag te doen van optredens overal te lande, tot zelfs over de grenzen heen, maar dat de verslagen over onze eigenste Dark Entries Nights schitteren door afwezigheid.

Hoog tijd om daar verandering in te brengen, zo vond ik, wat ook op bijval kon rekenen van de overige redactieleden, en de koe bij de horens vattend, trap ik af voor wat hopelijk een traditie wordt in onze concertverslaggeving.

Beginnen doen we dus met mijn persoonlijke inbreng van de avond, het sympathieke duo Karl Hefner & Hugh Lagerfeld. Günther Haegeman is een klinkende naam in het Belgische wavemilieu, zo hebben we altijd ‘s mans projecten Synthetic Dream en Obverse Reality op de voet gevolgd en liepen we de levende legende uit Lembeke vroeger ook meermaals tegen het lijf op menig feestje. Maar ook wat hij met jeugdvriend Dries De Vreeze doet, onder de aliassen Hefner & Lagerfeld, kan bij ons op veel bijval rekenen. Vorig jaar was er de prima debuut cd (Synthax Error), en onlangs nog verblijdden ze ons met de EP Orion Express.

Met de onafscheidelijke bivakmutsen (wat een hel geweest moet zijn met deze hitte), doch zonder de gemaskerde danseressen (het podium van de Kinky Star is immers nogal aan de bescheiden kant) stond het duo klaar om ons mee te nemen in hun universum dat de begrippen retro en futuristisch als geen ander weet te combineren. Een trip (die gerust wat langer had mogen duren) die ons meevoerde door een breed spectrum aan elektronische stijlen (van electro tot trance), en die ondanks de korte duur duidelijk maakte dat het duo steeds beter op elkaar ingespeeld raakt.

Nummers als ‘Buchstabieren’ (alwaar de namen Hefner & Lagerfeld gescandeerd worden) en ‘Redhead Sky’ konden op veel bijval rekenen. De samples waren afkomstig van Lagerfeld’s cassetterecordertje dat meermaals fier aan het publiek getoond werd.

Hefner & Lagerfeld wisten te overtuigen, en verdienen meer dan ook uw aandacht, artiesten als Günther, die al zovele jaren aan de weg timmeren, en zich steeds weten te vernieuwen, die scoren sowieso goed bij Dark Entries.

Net zoals Günther, volgen we bij Dark Entries ook Yves Schelpe al jaren op de voet, en omgekeerd, want Yves kwam zelf met het voorstel om een Dark Entries Night te spelen, een aanbod dat we maar al te graag met beide handen vastgrepen!

Yves nam de gelegenheid te baat om na drie jaar nog eens op het podium te klimmen, met een nieuwe cd (Seven Sorrows, Seven Stars) onder de arm, en dus de ideale gelegenheid om het toch wel talrijk opgekomen publiek te laten kennis maken met dit nieuwe werk.

Psy’Aviah werkte in het verleden al vaker samen met gastmuzikanten en -zangeressen. Zo ook op de nieuweling alwaar onder andere Kyoko Baertsoen van Lunascape een nummer mocht komen inzingen.

Maar live is dit allemaal moeilijk realiseerbaar, en dus kregen we nog een andere primeur, namelijk de voorstelling van de nieuwe zangeres van Psy’Aviah, Marieke Lightband, die de leemte die Emélie Nikolaï achterliet moet weten op te vullen.

Missie geslaagd, want met haar loepzuivere vocals weet ze de nummers van Psy’Aviah tot op het gewenste hoge niveau te tillen. Dat Psy’Aviah de afgelopen drie jaar niet stil heeft gezeten, maar integendeel is blijven sleutelen aan hun materiaal werd al meteen duidelijk. Een sound die we alleen maar kunnen omschrijven als uiterst professioneel, stond gelukkig niet het speelplezier in de weg, een euvel dat velen niet weten te omzeilen, Psy’Aviah dus wel.

Wel willen we het wel nog hebben over de beperkingen der geluidsinstallatie van de Kinky Star, bij Hefner & Lagerfeld merkte we dit al op, maar bij de gelaagde sound van Psy’Aviah kwam dit nog meer uit de verf. Het publiek liet het niet aan het hart komen, want hoewel de meningen achteraf een beetje verdeeld waren, en het geluid een beetje de algemene grote boosdoener was, kregen de aanwezigen tijdens het lange optreden meer dan waar voor hun geld. Figuurlijk dan, want onze Dark Entries Nights zijn altijd gratis.

Ondergetekende wisselde binnen en buiten (alwaar een hoofdrol was weggelegd voor een dwerg met een zeer irriterende geldingsdrang, ja, je maakt wat mee in Gent) af, want het zweet droop zowaar haast van de muren in de Kinky Star, en er wachtte me nog twee DJ decks alwaar ik na afloop van de concerten in mijn gedaante van DJ Der Verfluchte Engel het aanwezige publiek op de tonen van de meest recente releases aangevuld met de nodige classics tot een danspasje mocht verleiden. Mensen kwamen meermaals vragen welk nummer er oplag, en dan is je missie als DJ wel geslaagd, lijkt me.

In de late uurtjes kregen we nog bezoek van het sympathieke duo Koner, Els en Peter zijn goed bevriend met Yves van Psy’Aviah, en vonden het enorm jammer dat ze de show moesten missen door andere verplichtingen. Maar ook zij waren Dark Entries dankbaar (ik had een interview met de twee voor onze website), dat ze toch de moeite wilden nemen om alsnog de afterparty mee te kunnen pikken.

U ziet, Dark Entries is tot grootse dingen in staat, en brengt mensen dichter bij elkaar. Op naar de volgende editie! (Dark Entries XVI, met DaGeist & Messier 39, op 14 oktober)

Foto's: 1. Dimi Brands / 2 t.e.m. 5. Jeroen Jacobs

Karl Hefner & Hugh Lagerfeld

Psy'Aviah

Dark Entries Night XVI

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Kuolemajärvi - Kuolemajärvi

Ik ben zeker geen expert ter zake, maar zo nu en dan kan ik een black metal album wel appreciëren. Het feit dat ik me nooit echt hebben kunnen ontdoen van de gedachte dat ik dat satanistisch heulen extreem puberaal vind, een krakkemikkige productie die dan wel als ‘echt’ (in dit jargon tr00, kvlt ende vorstgebeten) beschouwd ...

lees meer...
CD BESPREKING : Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар) - The Freaks: No Violence Over The Individual

Even recapituleren: Six Dead Bulgarians, een Russische cultgroep die pioniers heten te zijn in het Russische post-industrial landschap bracht vorig jaar een nieuw album uit bij COD Noizes. Tevens werd een contract ondertekend met Alexander Chulkov, een van de stichtende leden en rechtstreekse auteursrecht houder waardoor het label de enige ...

lees meer...
CD BESPREKING : Les Jumeaux Discordants - Les Jumeaux Discordants

Halloween staat voor de deur, en daar past dan voor zwartgeblakerde zieltjes als jullie wel een bijhorende soundtrack bij. Wat dat betreft zit je meer dan goed bij het Italiaanse Les Jumeaux Discordants, waarmee we u reeds lieten kennismaken in onze Oud Goud rubriek middels het album Les Chimères. Les Jumeaux Discordants ontstond ...

lees meer...
CD BESPREKING : Night Train To Nowhere - Chronicles Of The Dark Vol. 1

Deze Night Train To Nowhere is het project Xzvrey, ook bekend van het Franse post punk en death rock project The Last Oath. Nu ja bekend, u weet ongetwijfeld wat ik bedoel. Met deze Night Train To Nowhere wil Xzvrey de meer donkere sferen verkennen die perfect aansluiten bij deze isolatietijden, daarbij puttend uit post punk en een jaren 80 ...

lees meer...
CD BESPREKING : K2 - Rainy Tritium 2

“Waaah Gertje, K2 is dat dan de rosse en de Hollandse of de Hollandse en de zwarte?” Gertje heeft ondertussen de fakkel doorgegeven aan dochterlief Marie die zich vuistgewijs een weg doorheen de aars van de sprekende hond mag boren. Haar eerste taak bestaat er alvast in om die schurftige luizenbak te melden dat de K2 waar wij ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...